Milton Friedman – The Great Depression Myth

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Video

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

7 comentarii

  1. Ravagiile inflatiei in USA:

    1970:

    piine: $1/3 piini de cite 623g.

    ziar: Daily Record [Morristown NJ] $0.15/daily paper

    automobile noi:

    Dodge, Demon, $2,652.00;

    Ford, Galaxie 500, $3,176.00;

    Ford, Pinto, $1,919.00

    1990:

    piine: $0.89/1 piine de 453g

    ziar: Daily Record [Morristown NJ] $0.25/daily paper

    automobile noi:

    Chrysler New Yorker, $16,586.00;

    Jeep Cherokee Loredo, $17,792.00;

    Plymouth Voyager, SE Minivan, $14,995.00

    2010:

    piine: $5/2 piini de 497g

    ziar: Daily Record [Morristown NJ] $0.75/daily paper

    automobile noi:

    Buick, Regal, $25,245.00

    Chrysler, Town & Country, $17,750.00

    Ford, Fusion, $19,695.00

  2. Nici o moneda fara acoperire in aur nu trebuie considerata instrument de economisire. Oricine aduna bani din munca cinstita, ca sa aiba la batrinete, e furat zi-de-zi prin inflatie si, in cazuri extreme, poate sa piarda in citeva luni de inflatie galopanta tot ce a adunat intr-o viata. E o mare prostie sa te increzi in niste hirtii tiparite de o mina de banditi dupa cum au ei chef. Esti furat si daca te increzi in fondurile de investitii si le dai banii sa ti-i "inmulteasca". Te alegi cel mult cu niste firimituri nici cit sa acopere inflatia. Ar merge sa cumperi actiuni, dar daca nu ai informatii din interior esti victima sigura pe termen lung; nici un om sanatos la minte nu isi risca la bursa banii adunati pentru batrinete. Ce mai ramine pentru omul de rind, fara legaturi cu marea mafie? Aur, tablouri, casa (case), pamint, o fabrica de mincare. Bani in cont sau in buzunar cit sa iti cumperi tigari, piine, benzina. In rest, debarasarea urgent de banii de hirtie daca nu vrei sa se volatilizeze pe nesimtite. Nici un fel de imprumut de la banci pentru nevoi personale (inclusiv casa, masina), doar pentru investitii in afaceri cu risc calculat si suportabil in caz de ceva.

    Bancile si corporatiile conduc lumea de azi, nu guvernele, si de aici toate problemele. Ca sa te protejezi, trebuie sa eviti sa intri in jocul cu banii lor si sa nu te lasi taxat (tot de ei) prin intermediul guvernelor, devenite simple instrumente de jefuit si terorizat populatia.

  3. Da, FED-ul e principalul suspect si azi. Si nu de greseli e vorba, hai sa fim seriosi. Dar nu e singurul, baietii destepti care si-au tras banca asta care tipareste dolarul dupa cum are chef, fara ca cineva in America sa poata macar sa arunce o privire in bucataria lor (chestie care mie mi se pare halucinanta), sint mina in mina cu marile banci, cu marile corporatii, cu "investitorii" exteriori sistemului, gen Soros, care fac miliarde anual beneficiind de informatii din interiorul sistemului si cu lacheii lor, politicienii, care voteaza asa cum li se dicteaza. Restul, alegatorii, contribuabilii, cetatenii turmentati, clasa mijlocie sint vacile de muls. Ca d'aia e Ron Paul – care cere de zeci de ani auditarea FED-ului de catre Congress – inamicul numarul 1 al stapinilor Americii si e diabolizat (sau ignorat, cind pur si simplu nu i se poate gasi nod in papura) de propagandistii din presa.

  4. Vreau sa salut pe aceasta cale propunerea lui Bleen de a incepe sa ascultam oameni de calibrul lui Friedman, in loc de a mesteca la nesfarsit ultimele declaratii ale lui Antonescu, de la Urlati.

  5. The government failed and produced the Great Depression. We have learned from that failure: the Federal Reserve will not fail in the same way again! This time it will fail in a different way!

    Lol!

    Just as you will hear the story that it was business that was responsible for the depression, so you will today hear the story that it is labour and management that are responsible for inflation…

  6. @gabarelo

    1. Nu e foarte important care e postarea zilei, atîta timp cît actualitatea politică e pe locul 2. D-aia avem sus trei articole, din care al treilea e de arhivă.

    2. Cititorii sînt mai importanţi decît comentatorii. Or, numărul cititorilor nu a scăzut. Dacă a scăzut numărul comentatorilor e că nu au mai fost articole despre Băsescu şi Antonescu, Ponta şi Boc, PDL şi USL.

    Lay-out-ul nu e definitiv, căutăm o soluţie mai bună. S-ar putea să ai dreptate în ceea ce priveşte prezenţa ultimelor două articole de două ori pe prima pagină. De altfel, rolul celor 3 box-uri de sus era acela de a găzdui articole de arhivă. Probabil că vom reveni la această soluţie.

  7. off topic:

    Cam naspa forma asta a site-ului: e redundanta (de doua ori acelasi link pe prima pagina, aproape identic) si nu e evident din prima secunda care e postarea zilei, printre alte scame. Iti vine iute "sa dai pagina". Nu se vede si din structura comentatorilor? Senzatia mea e ca s-au cam cantonat, e un cerc, nu o spirala. Poate ma insel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *