Milton Friedman – Limited Government

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Video

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

16 comentarii

  1. N-am timp acum. Sunt pe drumuri. Dar o sa discutam mai pe larg legatira dintre stat si educatie. Chit ca in 2012 tot anul numai despre asta vom discuta.

    Am remarcat ca la mentalitate nu e absolut nicio diferenta intre pedelisti si uselisti. Dar absolut niciuna. Asta nu e rau. Va face mai usor digerabila alianta.

    Singura diferenta intre simpatizantii pesedisti si pedelisti sunt culorile. Unii s-au nimerit intr-o tabara, ceilalti intr-o tabara, absolut intamplator. Ceea ce-i determina sa se paruiasca e spiritul de turma si galerie. Daca ar sti ca nu-i desparte nimic…

    Si da, statul e cea mai mare piedica impotriva educatiei.

    Cam atat pe anul asta. La multi ani!

  2. Fforasmuch as it hath pleased the Almighty God, by the wise disposition of his divine providence, so to order and dispose of things, that we the Inhabitants and residents of Windsor, Hartford and Weathersfeild, are now cohabiting, and dwelling in and uppon the river of Conneticutt, and

    the lands there unto adjoining, and well knowing when a people are gathered together, the word of God requires, that to meinteine the peace and union of such a people, there should bee an orderly and decent governement established according to God, to order and dispose of

    the affaires of the people at all seasons, as occassion shall require ; doe therefore associate and conjoine ourselves to bee as one publique State or Commonwealth; and doe for ourselves and our successors, and such as shall bee adjoined to us at any time hereafter, enter into combination and confederation together, to meinteine and preserve the libberty and purity of the Gospell of our Lord Jesus, which we now profess, as also the discipline of the churches, which, according to the truth of the said Gospell, is now practiced amongst us ; as allso, in our civill affaires to be guided and governed according to such lawes, rules, orders, and decrees, as shall bee made, ordered, and decreed, as followeth:

    Mai sus este preambulul primei Constitutii din locul care mai apoi se va numi Statele Unite ale Americii. Daca nu recunosti unele cuvinte este pentru ca astazi nici englezii nu le mai cunosc in aceasta forma.

    In toata Constitutia asta de care vorbesc si care este temelia pe care s-a construit tara in care Milton Friedman vorbeste de stat minimal ai sa gasesti exact cea am spus eu: un stat maximal in autoritate morala, un stat maximal in implicare sociala si in acelasi timp un stat controlat maximal de catre cetatenii sai.

  3. O, da! Ai dreptate, Bleen. Relatia dintre actuala clasa politica (in care se includ si familiile domnitoare de astazi) si educatie este ca si inexistenta. Deci sa nu ne asteptam la ceva din partea statului condus de ei in ceea ce priveste educatia. Sa ne asteptam, asadar sa vina educatia din partea spiruharetilor lui Aurelian Bondrea sau din partea hyperionilor lui Aculin Cazacu.

    Problema cu educatia este urmatoarea, ea este un proces prin care se baga in mintea oamenilor acele informatii si cunostinte care vor folosi pentru a se raporta la societate sau sa intreprinda niste actiuni in mod nemijlocit. Sau mai simplu, se inculca arbitrariul cultural al clasei dominante. Evident ca din acest motiv institutiile chemate sa educe trebuie sa fie delegate cu autoritate fiind purtatoarele arbitrariului cultural dominant. In evul in care a inceput educatia britanicilor si a americanilor (si eu ii admir) institutia care era vehicolul si depozitarul de valori dominante in societate era Biserica, spre norocul celor amintiti, nu Biserica Catolica. Asa autoritate avea Biserica incat insusi seful statului, regele, trebuia confirmat (uns) de ea.

    Biserica i-a educat pe englezi si americani si o sa demonstrez in postarea urmatoare intrucat 3000 de caractere sunt insuficiente. Biserica i-a educat si pe romani pana la un moment dat, pentru ca in limba romana era scris Ceaslovul si nu Aventurile lui Tom Sawyer.

    Astazi statul a detronat Biserica si sa marit pe sine in locul ei, deci statul trebuie sa isi asume si educatia. De fapt o si face, in felul sau. Cum singura valoare vehiculata de arbitrariul cultural dominant al clasei conducatoare de la noi este capatuiala proprie in detrimentul celorlalti, asta si transmit toate institutiile statului maselor populare. Sa nu mire pe nimeni ca primii pe care vor sa-i insele romanii sunt vecinii (cand fura la contoarele de apa si repartitoarele de caldura) si apoi statul (cand fac evaziune fiscala). Romanii fac ceea ce au fost invatati sa faca.

    Si atunci, cand toata lumea vrea sa insele pe toata lumea despre ce Milton Friedman vorbim?? Dimpotriva, avem nevoie de un stat maximal in autoritate morala, de un stat maximal in implicare sociala si in acelasi timp un stat controlat maximal de catre cetatenii sai. Propunerea ta pare exact contrariul, un stat minimal in autoritate morala, minimal in implicare si minimal controlat de cetateni.

    Sa stii ca Alba ca Zapada, sau a treia cale cum i se mai zicea pe vremuri, este asteptata de romani de aproape 20 de ani, nu-i o descoperire recenta a lui Sebi Lazaroiu. Doar ca ea nu este asteptata ca o miscare de dreapta ci ca o miscare dreapta, adica a justitiei.

    Vreti sa reformati statul roman? Intorceti-va la Corneliu Coposu si Proclamatia de la Timisoara.

  4. @adrian, extraordinar cum te-ai prins matale că aici ne-am adunat numai antidentiști! (tot Seinfeld)

    Serios?! Directorii școlilor sunt numiți de Guvern?

    Înseamnă că trebuie să îi mulțumesc domnului ministru Funeriu pentru că noua directoare de la școala (generală și liceu) unde învață copiii mei a eradicat fumatul și băutul berii în curtea școlii, activități ce proliferaseră încă de pe vremea miniștrilor Petrescu, Marga, Andronescu, Athanasiu, Miclea, Hărdău, Adomniței, Anton, Andronescu. (Pfui! Doi miniștri mi-au fost profesori, îndrumători de an sau de grupă! Ce facultate tare am absolvit și eu!)

  5. Trebuie să te contrazic, Bleen. Pe britanici chiar statul i-a educat. Învățământul universitar era până anul acesta puternic subvenționat de stat. Dacă la primele 5 universități taxele școlare erau pe la 500-700 de sterline pe an, adică nimic la începutul acestui secol, sunt încă 3.000-4.000 anul acesta școlar, abia de la anul statul nu va mai subventiona decat parțial cercetarea universitară, taxele de școlarizare urcând la 9-10k/an. Vorbim de studenții UE și excludem Eaton sau London School of Economics. Staul va subvenționa totuși dobânda la creditele pe care debitorii le vor rambursa toată viața. Am fost astă vară acolo și am întrebat. În SUA a fost cu totul altfel.

  6. @adrian

    Am scris care e legatura dintre fabricile de diplome si stat si faptul ca statul e cel mai mare consumator de diplome. Fabeicile de diplome nu fac decat sa raspunda cererii de diplome. Cand va fi cerere de invatatura, o vor oferi. Insa in conditiile in care 1 din 4 salariati e angajat la stat, acolo unde se cer diplome, nu competente e normal sa existe o industrie de diplome care sa aprovizioneze aceasta piata de peste jumate de milion de clienti. E si asta o afacere fara viitor, o modalitate de a te imbogati repede. Statul cere diplome, tu le vinzi. Clientii Spiru Haret sunt de 2 feluri:

    1) pitiponci si pitipoance care vor diploma s-o fluture in cartier sau club intre un joint si una scurta. Iar fudulia prostului costa.

    2) Actuali si viitori angajati ai statului, carora li se cer diplome, nu competente ptr a fi angajati, ptr a fi promnovati, ptr a li se mari salariul sau a nu fi dati afara.

  7. Romania nu e GB sau USA, e un bantustan balcanic. Universitatile noastre particulare sunt SRL-uri, biznisuri de clan fara reguli, fara nimic, producatoare de analfabeti pe banda rulanta. Scolile romanesti au directori numiti de partidul de guvernamant, adica tot de stat. Pe ce lume traiti?

  8. Statul e cea mai mare piedică în calea educaţiei. Pe britanici şi americani nu statul i-a educat. Dar despre stat şi educaţie, la anul, că acum e final de an, mai flu flu. Şi aşa deja a intrat lumea-n priză şi şi-a scos topoarele din teacă la chestia cu desemnarea prim ministrului.

    Felul în care statul maximal distruge mintea şi fizicul cetăţeanului e un subiect extrem de interesant.

  9. …si pana asculta lumea tot interviul, sa mai intervin eu o data.

    M.F. se adreseaza unor oameni cultivati si educati, care pot intelege ca indivizii sunt inter-dependenti si ca interesul individual se urmareste foarte bine lucrand impreuna cu ceilalti, construind in mod rational niste reguli dupa care sa interactioneze. Statul minimal ar trebui mai intai sa se dovedeasca responsabil fata de cetatenii sai mai ales in a-i educa. Ce se intampla in invatamantul nostru spune de la sine cat de responsabil este statul roman, inclusiv bugetul este imaginea iresponsabilitatii statului fata de cetatenii sai, asa cum bine a spus presedintele ca trebuie sa fie un stat. Nici nu mira, atat timp cat in familia Basescu se vorbeste agramat limba romana. Stiti fabula cu cersetorul si pescuitul, desigur, un om responsabil ar invata cersetorul sa prinda peste. Dar pana invata ar trebui sa ii si dea sa manace. Trebuie insa sa ai si proprietatea termenilor atunci cand vorbesti, iar presedintele si membrii guvernului nu au asa ceva. In primul rand ei sunt cei needucati.

    In al doilea rand, statul asta minimal al lui M.F. apreciaza initiativa privata a fiecarui cetatean. La noi aprecierea se face prin impozite forfetare, supraimpozitare, birocratie disfunctionala (cerere, adeverinta, aprobare) si discriminare. Ca exemplu de discriminare, as vrea sa explice ministresa Udrea cu ce e mai deosebita afacerea unui cetatean de 35 de ani de afacerea unui cetatean de 36 de ani. De asemenea, capitalul autohton nu este dorit, de obicei se darama chioscurile si se distrug srl-urile celor care si-au ipotecat apartamentele la banca pentru a face o mica afacere in detrimentul marelui capital, de preferinta francez. Pe urma se stimuleaza prin codul muncii salariile mici si locurile de munca efemere, doar ca sa stai si sa te miri cum de nu au oamenii bani sa si-i cheltuiasca ei mai bine decat i-ar cheltui statul si de ce asteapta de la stat sa faca ceva sa-i scoata din saracie.

    Prin politicile sale fiscale, birocratie si legi procedurale, statul roman nu face altceva decat sa incurajeze salariul minim. Acest lucru se traduce in incurajarea muncii necalificate, fara implicare din partea salariatului, si a furtului. Pe de altă parte, taierile de salarii la bugetari, taierile de locuri de munca, taierile de ajutoare sociale si alocatii de stat si tot ce mai taie guvernul Boc sub directa indrumare si nemijlocita apreciere a lui T.B. nu reprezinta nici pe departe politici de dreapta. Si tovarasul Nicolae Ceausescu ne taia apa calda, curentul, caldura, ratia de zahar si de ulei, ratia de paine si de lapte, dar nu s-a laudat niciodata ca face politica de dreapta…

    Asa ca Milton Friedman, nu. Nu la noi. Nu acum. Nu pana cand nu vom avea un stat responsabil si cu oameni educati. Nu cu astia.

  10. Nu-i valabil decat intr-o tara in care daca se aduna trei oameni, iese o Constitutie. La noi, daca se aduna trei oameni, doi se vorbesc sa-l omoare pe al treilea si se gaseste oricand o oaie sa fie turnator. Deci, nu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *