Stirile zilei, linkuri si offtopice – 20 februarie 2014

foto: un prim pas înainte a fost făcut

Zilnic vom avea linkuri politice și din lume adunate, de la noi și de aiurea.

O cheamă Yulia, e masterandă în literatură și se află în piață împreună cu soțul și cu mama ei, care e medic.

[divider]

20:56 – Apel de solidaritate cu Ucraina
09:44 – Why Is Nobody Saying The Obvious: Putin Destabilized Ukraine

[divider]

ȘTIRILE INTERNE (Blogary Evernote)

ȘTIRILE EXTERNE (Blogary Evernote)

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Stiri

De Blogary

Unul dintre cele mai influente bloguri de dreapta, lansat în 4 ianuarie 2010. Scriu la Blogary: Florina Neghină, Claudiu Băcanu, Horațiu Coman, Dragoș Paul Aligică, Alexandru Hâncu, Răzvan Cucui,

173 de comentarii

  1. Azi am fost la medic român și în sala de așteptare au intrat două persoane, maramureșeni din construcții, după vorbă, după port, vârsta a doua. Cum s-au așezat, cum au început să șopocăie între ei. Incredibil! Numai politică românească, știau absolut tot-tot și aveau o imagine atât de clară încât îi suspectez că se informează de pe Blogary.

  2. Intr-un roman de E-M. Remarque este descrisă nebunia inflației maxime din Germania 1923 când salariile se plăteau de două ori pe zi și imediat se dădea pauză, pentru ca lumea să cumpere, fiindcă până seara se puteau dubla prețurile. Sinuciderile în orășel, cam două pe zi.

    Ludwig o vizita uneori la spitalul de boli mentale pe tânăra Isabelle. Printre pacienți nu știa nimeni de inflație, ci doar de flori, alei, oglinzi, program. Când Isabelle se bucură că-l revede și-l întreabă unde a fost, el îi spune, arătând poarta: Afară… Iar ea: „De ce? Cauți ceva?”

    Acum, in prezentul trivial, în studio Dana anunță imagini noi și dramatice din Ucraina, iar Ciorbea o întrerupe „Acum? Aș vrea mai întâi să-i răspund eu domnului Ciuvică…”

    1. După prima condamnare a lui 0049, distinsa soră Dana Barb spunea despre români că sînt „niște rîme”. Simt nevoia s-o corectez: cucoană, ești în eroare, rîme eram pe vremea lui Ceaușescu, acum am urcat binișor pe lanțul trofic, ne purtăm ca niște gândaci de băligar!

  3. NBC despre un sportiv de 23 de ani, căsătorit și cu copil:

    ”At only twenty-three years old, he has a wife, Alexander, who was waiting patiently in the crowd, and together they have a two-year-old daughter waiting for them to return to their home in Reno, Nevada.

    At such a young age, Wise has the lifestyle of an adult.”

    1. Vai de mine! Alexander?! Or fi găsit fetița pe stradă și, cum n-aveau pisică… Dar nu cred. Că i-ar fi zis „partner”…

  4. Deci. Evreul rus Serghei Brin i-a oferit evreului ucrainean Jan Boum 10 miliarde de dolari pentru WhatsApp. Evreul ucrainean l-a refuzat și a vîndut compania evreului american Mark Zuckerberg pe 19 miliarde de dolari. Cred că Roncea e pe perfuzii acum.

  5. UPDATE ON SESSION IN VERKHOVNA RADA

    239 MPs registered in Verkhovna Rada.

    The decision on the following has just been adopted: the conviction of the actions of the riot police against the peaceful protesters; return of the riot police (militia, Berkut, officers of the Security Service of Ukraine) from Kyiv to the places of their usual places of stationing; the ban on any kind of limitation of movement of people and vehicles throughout the country (i.e. fixing roadblocks); anti-terrorist operation should immediately be cancelled; all arrested activists during the mass protests should be freed.

    February, 20, 2014
    22:14 (Kyiv time)

  6. ”De la războaiele din Fosta Iugoslavie, niciun eveniment politic nu a fost mai îngrijorător pentru România decât ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Conflictul din Ucraina nu este doar foarte aproape de graniţele României, dar şi mizele sunt foarte importante. O rezolvare din afară a conflictului ucrainean este foarte greu de imaginat şi, probabil, nici de dorit. Avem de-a face cu o ţară foarte mare, în care o parte mare a ţării doreşte să o ia spre Vest, o ţară care pentru Rusia este o zonă de influenţă vitală. Orizontul nu este deloc roz. Numărul de morţi şi răniţi şi evoluţiile sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat Crin Antonescu.

  7. Foarte tare, Nu știam, dar (via Miron Damian via Emil Stoica), unul dintre cei doi fondatori ai WhatsApp, companie pe care Facebook tocmai a plătit 19 miliarde de dolari, este ucrainean. Îl cheamă Jan Koum, este evreu și este de lîngă Kiev. A plecat în Statele Unite cînd avea 16 ani, 1992, împreună cu familia.

  8. Îmi poate explica și mie cineva atitudinea asta călduță și imparțială a diplomației românești în ceea ce privește evenimentele din Ucraina? Înțeleg că avem interese regionale a căror realizare ține de poziția Rusiei (Marea Neagră, Moldova, Transnistria și conexa Găgăuzia), dar, mai ales în actualul context, reacția României mi se pare ireală. Dacă oricum suntem condiționați de o poziție a Rusiei în ceea ce privește problemele regionale, de ce avem impresia că, în situația în care vedem deja că matroska imperialistă se repoziționează regional de ceva ani, vom avea șanse să obținem ceva de la Putin? Indiferent de ce se va întâmpla în Ucraina, Rusia va ține cu dinții de ce are în zonă. Dacă va câștiga, fiindcă a câștigat și nu are de ce negocia. Dacă va pierde, fiindcă a pierdut și nu vrea să piardă mai mult.

    Unde e poziționarea atât de mult trâmbițată a României ca actor major la nivel regional?

    Și, mai ales, de ce ratăm șansa de a repara măcar puțin din istoria deloc plăcută pe care o avem în relație cu poporul ucrainean?

      1. Mi-e greu să cred că nu sunt calcule la mijloc. Că or fi ele proaste, e altă discuție. În continuare mi se pare de necrezut discursul lui Traian Băsescu cu „grupurile extremiste care au generat provocările în raport cu forțele de ordine”, și cred, în naivitatea mea, că există ceva în spatele acestor flotări diplomatice.

    1. „poziționarea atât de mult trâmbițată a României ca actor major la nivel regional” este din nefericire o iluzie pe care o are fiecare președinte non-PSD-ist la început de mandat. Iluzie care se stinge repejor.

      „de ce ratăm șansa de a repara măcar puțin din istoria deloc plăcută pe care o avem în relație cu poporul ucrainean?” părere personală apropo de calculele Băsescu/MAE: dacă din chestia asta iese câștigător Ianukovici (să zicem la alegeri) și noi am fost împotriva lui tare de tot, românii din Bucovina și Bugeac vor fi plăti pentru asta.

      1. Problema în calculul ăsta este că, dacă din nebunia asta iese Ianukovici câștigător (indiferent de mijlocul prin care face asta), toți cetățenii ucrainieni, indiferent de etnie vor plăti. Și ucrainienii, și ungurii, și slovacii și polonezii și românii.

    2. România nu a avut în ultimii 20 de ani o relație foarte bună cu Ucraina. Discursul „pericolulului” românesc a fost vehiculat și de autoritățile de la Kiev (în special în timpul Iuliei Timosenko) dar și de naționaliștii ucrainieni. Polonia, pe de altă parte, a avut parte de o imagine mult mai bună între ucrainieni. Ma gandesc că o pozitie foarte vocală a României ar putea fi folosită de puterea de la Kiev într-o încercare de a deturna atenția opiniei publice interne spre pericolul „iredentismului” românesc și a șfâșierii granițelor. Cartea naționalismului și a integrității teritoriale este foarte ușor de jucat de orice dictator la ananghie.

      1. În continuare și acest calcul mi se pare că duce spre rezultate care nu justifică o poziție călduță. Nimeni nu îl împiedică la ora actuală pe Ianukovici să arate cu degetul spre noi sau spre oricine ca „factori perturbatori” sau ca „iredentiști”. Justificările se pot inventa oricând.

        Ce facem în acest scenariu, dacă Ianukovici pierde? Bănuiesc că o să jucăm cartea maturității diplomatice (adică și cu dânsa în gură și cu sufletul în rai), în sensul că noi nu ne-am băgat, am avut o poziție curată, indiferent de cine câștigă.

  9. Varianta ”Antonescu prezidențiabil al dreptei” depinde foarte mult de scorul de la europarlamentare al partidelor de ”dreapta”. Eu votez tabăra anti-Antonescu.

        1. Banuiam, cred ca sunt si ceva probleme personale cu Crin in PNTCD.
          Fusese asa, o pastila aruncata la tensiune, stau si urmaresc de dimineata ce e in Ucraina.

  10. Si un articol foarte interesant din The New York Review of Books, apropo de felul cum multa lume in Occident aplica o grila de interpretare anapoda, care blocheaza intelegerea a ceea ce se intampla de fapt in Euromaidan. (Apropo mai ales de tampeniile cu demonstranti fascisti, in vreme ce demonstratiile reunesc grupuri dintre cele mai diverse, de la proeuropeni la nationalisti, de la gay si feministe la conservatori religiosi si de la liberali la social-democrati ).

    http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/mar/20/fascism-russia-and-ukraine/

    „The protests in the Maidan, we are told again and again by Russian propaganda and by the Kremlin’s friends in Ukraine, mean the return of National Socialism to Europe. The Russian foreign minister, in Munich, lectured the Germans about their support of people who salute Hitler. The Russian media continually make the claim that the Ukrainians who protest are Nazis.

    Naturally, it is important to be attentive to the far right in Ukrainian politics and history. It is still a serious presence today, although less important than the far right in France, Austria, or the Netherlands. Yet it is the Ukrainian regime rather than its opponents that resorts to anti-Semitism, instructing its riot police that the opposition is led by Jews. In other words, the Ukrainian government is telling itself that its opponents are Jews and us that its opponents are Nazis.”

      1. De aia e asa dorita amnistierea si pe la noi. Il eliberezi si dupa aia iti este dator toata viata, il poti folosi la orice treaba mai dubioasa.

  11. Un editorial în Forbes: “Protestatarii nu sînt pentru Europa și împotriva rușilor, Euromaidanul nu e despre Est versus Vest, despre Rusia versus Occident, e despre Oligarhie versus Democrație, e despre Arbitrariu versus Stat de Drept.” Deci este despre Est versus Vest, despre Rusia versus Occident. Că nu are nimeni nimic împotriva rușilor pentru că sînt ruși, așa cum nu se uită nimeni cu simpatie și speranță la americani, englezi sau germani doar fiindcă sînt americani, englezi sau germani.

      1. Mda. Mă uit la prietenii mei de pe Facebook. Nici unul, în afară de grupul Blogary și de Iulian, nu pare să știe sau să-l intereseze ce se petrece în Ucraina. Și, nu-i așa?, lucrurile despre care nu vorbim carevasăzică nu există.

  12. Ar trebui sa existe un amendament explicit in orice constitutie moderna: primul glont tras de militie/politie/armata 1) invalideaza guvernul si parlamentul si 2) declanseaza alegeri si referendum.

    1. Astia nu au nici o frica, au adunat ranitii dupa prima rafala si apoi au revenit pe pozitii. Vad ca si cu salvarile s-au organizat sa-i transporte la spitale. Ma mir ca lunetistii nu trag si in salvari, ca doar in medici si asistente au tras deja.

  13. În Rada ucrainiană toți sunt în picioare. Vine unul la microfon, zice ceva, îl huiduie cei din partidul celălalt. E rândul ăstora să trimită pe cineva să vorbească, sunt huiduiți de primii și tot așa.

  14. Jurnalul Național (PC, Voiculescu, PSD, Ponta, PNL, Antonescu) citează o “mărturie emoționantă” a unui membru al forțelor de represiune:

    “Dar acesta nu e un protest! E o rasturnare a Guvernului. Distrugem frumoasa noastra tara, Ucraina! Nu trebuie s-o facem! Suntem toţi oameni normali ai Ucrainei! Fascismul este condamnat peste tot in Europa si in toata lumea! In Ucraina oriunde te uiti acum vezi svastica fascista, vezi simboluri, ideologii! Asa ma rog voua, jurnalistilor, trebuie sa aratati oamenilor adevarul, sa nu fabricati, nu mintiti! Aduceti adevarul oamenilor, toti ucrainienii sa se uneasca pentru salvarea noastra. Pentru salvare! Nazistii astia nu au nimic de-a face cu oamenii pasnici!”

  15. Intreruperea discutiilor cu ministrii UE ca ii raspunda / sa-l sune pe Putin la telefon a aratat de fapt cine e stapanul la Kiev. De-acuma inainte, pentru a putea stopa crimele si abuzurile din Ucraina, tratativele trebuie duse numai cu Putin. Iar cand te asezi la masa cu un om ca el, trebuie sa ii stii foarte clar punctele slabe ca sa poti avea oarece sansa in negocieri. Iar la Putin punctul slab si de aceea cel mai ingrijit si fasonat e imaginea. Imaginea de om puternic, de politician abil, de vanator, de sef de tara capabila sa gazduiasca jocuri olimpice de 50 mld. dolari. Daca tarile europene ar boicota jocurile olimpice, semnalul ar fi foarte clar. Si sigur mai exista si alte modalitati de a-l face sa inteleaga ca nu mai are loc la masa cu ceilalti pana nu spune stop in Ucraina.

  16. Consiliul regional din Ivano-Francovsk l-a declarat pe Ianukovici în afara legii şi a transferat puterea Radei Populare. Asta ar trebui sa faca si Parlamentul de la Kiev.

  17. Rușii mai au de recuperat țările baltice și sîntem în 1990. Și după ce ne recuperează și pe noi, polonezi, bulgari, sîrbi, cehi și nemți, sîntem în 1988. Apoi ajung la Paris și sîntem în 1812.

      1. Le mimează. Valoarea căsătoriei gay, în care crede, ar sări s-o apere pe loc, uite, că la Soci nu se duseră, îi prezentară lui Putin fundul pentru o simplă diferență de idei, interzicerea propagandei homo, atât.

    1. E o chestie foarte interesanta, pe care multi occidentali, blocati in dihotomii de acum 80 de ani, nu le pricep. In Ucraina s-a produs o alianta anti Ianukovici intre grupuri care, in mod normal, s-ar sfasia intre ele. In Euromaidan colaboreaza opozitie liberala, grupuri nationaliste si religioase, veterani din Afganistan, militante feministe si activisti gay. Feministele fac nursing, activistii gay opereaza un hotline al Euromaidanului si sunt foarte activi in PR-ul manifestatiilor, durii din grupurile de extrema dreapta se ocupa de organizarea paramilitara. Fiecare face cate ceva.

      1. Apropo, m-a șocat câți oameni de 50-60 de ani sunt la proteste, la aruncat pietre, etc. Nu veteranii, pur și simplu cetățeni obișnuiți.

  18. Euromaidan in English shared ЄвроМайдан – EuroMaydan’s status.
    2 minutes ago
    Acting
    Ukrainian Interior Minister Vitaliy Zakharchenko announced that combat
    weapons had been provided to the law enforcement members, which would be
    used in line with the law on police.

  19. Olesya Zhukovskaja, were seriously wounded by sniper bullets, died a few minutes ago. Her last message on Twitter „I’m dying” appeared 4:00 back. And now – she no longer exists. Olesya was 21.

    #Euromaidan #Ukraine #Kyiv

    1. Stai că Vestul n-a avut-o. A fost întotdeauna în zona neclară. Victorii pentru o tabără sau alta dar nu s-a concretizat niciodată nimic.

      Pentru ruși însă ar fi o tragedie și-o nenorocire simbolică, ei au avut Ucraina cam de prin 1653, de când Rusia e luată în serios. Nu cred că-și pot imagina sau permite o Ucraină pe care să n-o controleze.

  20. Un lucru de bază despre ceea ce urmează:

    Ca la majoritatea revoluțiilor, armata va decide câștigătorul. Spun asta cu tot respectul pentru protestatari, pentru ambasade, etc. Cu armata de partea lui, Ianukovici câștigă clar; cu armata împotriva lui pierde clar. Nimic nu se compară cu forța unei armate, nici Berkut, nici protestatari inimoși, nici măcar serviciile secrete. Și nu că armata ucrainiană ar fi o super-armată, dar în genere combinația de arme+disciplină+numere mari e șeptarul ultim.

    Dacă armata se rupe în două tabere, ca la americani (1861) sau ruși (1918) rezultă război civil.

    Nu e necesar să se ajungă aici. De obicei există tentative de mediere. Serviciile secrete pot juca aici rolul decisiv. Linia a doua a Partidului Regiunilor, de asemenea. În teorie, dacă tot sistemul este de partea lui Ianukovici, Ianukovici e de neînvins (în 1989 Revoluția putea fi oprită cu o baie imensă de sânge dacă era o voință în sensul păstrării lui Ceaușescu). În practică, există costuri. Oamenii din sistem (armată, servicii, politică) calculează că nu se merită să omori 100 000 de oameni pentru a proteja un singur om. O retragere a lui Ianukovici ar fi în sensul ăsta normală.

    PS: Lvov și-a declarat independența de guvernul central. http://www.ibtimes.co.uk/ukraine-facing-civil-war-lviv-declares-independence-yanukovich-rule-1437092

    1. Ianukovici nu-mi imaginez că nu știe chestiile astea. Dacă l-a schimbat pe șeful de stat-major al armatei, probabil de-aia a și făcut-o, ca să-și asigure obediența fără ezitare a capului armatei.

  21. Euromaidan in EnglishReported by Unian.ua

    15:37 Yanukovych interrupts meeting with EU ministers to take a call from Putin

    15:29 Yriy Pavlenko, Yanukovych’s Ombudsman for Children has resigned

    15:27 Government quarter is free of cars and people – deserted

    15:19 Residents clear supermarket shelves in Kyiv

    15:17 Bridges to Kyiv are NOT closed. Previous information reported was incorrect.

    15:14 Children being evacuated from schools in Dnipropetrovsk Oblast (province)
    ..

    ‪#‎euromaidan‬

  22. Elena Udrea spune ceea ce crede, fără să-și dea seama. Sau poate își dă seama și e doar o ofertă.

    ”În momentul în care există oameni care sunt dispuşi să renunţe la Putere pentru a veni la un partid de Opoziţie, de bună seamă cred în capacitatea acestuia de a progresa şi de a deveni principala forţă politică a ţării.”

    Deci oamenii nu sînt dispuși să renunțe la Putere pentru un partid care îi reprezintă ca idei și principii, ci fiindcă cred în capacitatea acestuia de a ajunge la Putere, adică la borcanul cu dulceață al bugetului.

    Deci nu pleacă de la Putere fiindcă s-au iluminat și nu mai vor să fure, ci fiindcă s-a ivit o nouă oportunitate de furat.

    1. Deci palmute usoare si aratatul obrazului a trecut. Cind tu guvern tragi in populatie e clar ca ai trecut la crima. Nu mai e vorba de discutat cine are dreptate cu cafeluta in mina ca la o partida de sah. Nu tata, esti criminal !

  23. N-am gasit citatul in engleza, doar adaptarea de pe evz:
    „Statele Unite consideră că Administraţia de la Kiev poartă principala responsabilitate pentru violenţe; vor exista consecinţe dacă vor fi depăşite limitele. Cerem Administraţiei Ianukovici să dea dovadă de reţinere, să nu recurgă la forţă” – Obama.

    Asta dupa 26 de morti.
    In limbaj diplomatic, un astfel de mesaj s-ar traduce cu „daca nu sinteti cuminti, fac ce-a facut tata”.
    Care-s consecintele?
    Care-s limitele alea care nu trebuie depasite?
    Se pare ca 26 nu-s destui. 30? 300? 10000? 100000?

    1. Daca au tras in medici si in asistentele medicale care incercau sa ajute ranitii pe strada … Nici macar pe timp de razboi nu se trage in echipajele sanitare. Dar asta nu e razboi, razboiul are macar niste reguli, asta e genocid, la bunul plac al lui Ianukovici si al fratelui mai mare de la est.

  24. După ce miliția a tras în oameni și sînt zeci de morți nu se mai poate vorbi de negocieri, ci doar de capitulare necondiționată. ‪#‎euromaidan‬

  25. Știu că azi se întîmplă lucruri grave în Ucraina și nu e timp de politica internă. Însă o să-mi notez cîteva gînduri, pentru un articol pe care îl voi scrie peste cîteva luni.

    Miza PMP-ului este Elena Udrea. Orice succes al PMP-ului fără să arate Elena Udrea că ei i se datorează e nul și neavenit. Așa că trebuie să se facă că lucrează. Trebuie să fie vizibilă, să apară public. Făcînd chestii, nu politică. Elena Udrea, și foarte mulți oameni din partide, de la vîrf și de la bază, văd politica ca pe organizare de evenimente, un fel de catering, închiriem sala, plătim chiria, tragem curent, facem meniu, instalația de sonorizare, ghirlande pe pereți. Totul se reduce la tot felul de munci administrative.

    Astfel, va apărea public făcînd tot felul de munci administrative și combinatorici. Ca să arate că face performanță politică, în lipsa ideilor, va abuza de aceste activități de catering și combinație. Va tăia panglici, va importa baroni, va arunca pe piață știri despre negocieri secrete între ea și baroni șamd. Golăneală și combinații. Așa cum înțeleg politica majoritatea liderilor politici ”de dreapta” de la noi (pentru Blaga politica e tot catering și golăneală).

    Excesul de activități de catering, combnații și golăneală plus imaginea Elenei Udrea este marea vulnerabilitate a PMP. Amintiți-vă localele din 2012: știri despre combinații cu Piedone și Onțanu, Prigoană, pliciul și transportul gratuit, și cel mai slab rezultat al dreptei din istoria sa în București.

    Elena Udrea nu se va ascunde în spatele ”intelectualilor reformiști” (mă rog, a ce a mai rămas din ei), așa cum credeam la un moment dat. Va fi în față. Însă eu foloseam un criteriu greșit. Credeam că miza e politică, e un scor cît mai bun. Nu, miza e personală. Miza e să arate Elena Udrea că chiar este cel mai bun produs politic al lui Băsescu, să arate că poate face performanță politică. E miza ei și e miza lui Băsescu.

    Asta e o vulnerabilitate interesantă pentru concurenții și adversarii politici ai PMP-ului, chiar decisivă, dacă știu s-o fructifice.

    UPDATE. Chiar în timp ce scriam postarea Elena Udrea urca pe Facebook poze cu ea primindu-l în partid pe Marin Anton de la PNL.

    Dacă adversarii vor ști s-o ambiționeze și să facă din performanța politică a Elenei Udrea principala temă de atac, PMP nu va trece de 5%.

    1. Elena Udrea
      12 minutes ago

      Eveniment Mişcarea Populară Giurgiu – 20 februarie 2014(5 photos)
      Am participat astăzi la Giurgiu la oficializarea intrării în partid a deputatului Marin Anton. E o mişcare care arată că există oameni de bună-credinţă în România, care sunt dispuşi să renunţe la beneficiile aduse de Putere pentru a se alătura unui proiect politic în ale cărui valori şi principii cred.

      E o nouă dovadă că Partidul Mişcarea Populară reprezintă o alternativă puternică la actualul establishment politic. În momentul în care există oameni care sunt dispuşi să renunţe la Putere pentru a veni la un partid de Opoziţie, de bună seamă cred în capacitatea acestuia de a progresa şi de a deveni principala forţă politică a ţării. Adeziunea domnului Anton la Mişcarea Populară reprezintă un mare plus pentru noi datorită experienţei politice pe care acesta o are, dar şi datorită legăturii extrem de puternice cu judeţul Giurgiu. Să nu uităm că Marin Anton este deputatul care a luat cele mai multe voturi la nivel naţional – peste 26.500 la alegerile din decembrie 2012.

      Sunt convinsă că timpul va face ca Mişcarea Populară să devină o forţă politică puternică în Giurgiu şi am încredere că alegerile europarlamentare vor fi un prim pas în acest sens.

  26. Uite, ce declaraţie tipic rusească: „La Russie ne veut pas d’un pouvoir ukrainien sur lequel „on s’essuie les pieds”, déclare le Premier ministre russe, Dmitri Medvedev.” (Le Point)

    Va să zică, Rusia nu-şi doreşte o putere ucrainiană pe care să ne ştergem picioarele, adică un preş. Adică, Rusia are nevoie de sclavi funcţionali, de sclavi manevrabili, nu de sclavi fără nicio vlagă şi nefolositori. Pe un preş îşi poate şterge toată lumea picioarele. Un sclav, puternic dar supus, te poate servi.

  27. Potrivit ziarului românilor din Ucraina, Zorii Bucovinei,
    protestatarii cernăuţeni au intenţionat să ia din nou cu asalt clădirea
    Administraţiei regionale de Stat, urmând exemplul revoluţionarilor din
    vestul Ucrainei.

    Pentru a nu escalada conflictul şi pentru ca
    manifestanţii să nu cauzeze pagube distrugătoare imobilului edificiului,
    Mihail Papiev, guvernatorul regiunii Cernăuţi, și-a scris cererea de
    dimisie.

    Iar Olecsandr Demidov, şeful Direcţiei Ministerului
    Afacerilor Interne al Ucrainei în regiunea Cernăuţi, a declarat, în faţa
    mulţimii adunate la sediul executivului regional că „miliţia e cu
    poporul”.

    Protestatarii au ocupat clădirea fără piedici.
    Citiţi mai mult: Guvernatorul regiunii CERNĂUȚI a demisionat din funcție – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/guvernatorul-regiunii-cernauti-a-demisionat-din-functie-1083386.html#ixzz2tqoOHpIS

  28. RT @EuromaidanPR: Around barricades of #Euromaidan militaries and ‘titushki’ are shooting to people who come out from Maidan |PR News #Ukraine #Kyiv

  29. RT @mathieuvonrohr: Yanukovich seems to give exactly zero fucks about EU FM visit. Police storming #Euromaidan while Steinmeier, Fabius, Sikorski in town.

  30. RT @EuromaidanPR: From the roofs on Institutskaya street around #euromaidan snipers shoot at protesters. By the hotel Kozatskiy 5 ppl are dead #euromaidan

  31. RT @KiritRadia: Lots of coordination from speakers on stage, directing protestors where to go and defend barricades. Like generals in war #Kiev #euromaidan

  32. RT @EuromaidanPR: Reports of a large build up of Titushki at Bessarabska the far end of Khreshatik, speakers asking for reinforcements there #euromaidan

  33. Protestatarii din Kiev au început să folosească hashtagul sochi2014 în tweeturi. Cine e interesat de olimpiadâ și caută info pe twitter va avea o surpriză. Oricum, la imagine Olimpiada de la Soci a fost o catastrofă pentru Putin.

  34. RT @EastOfBrussels: #Ukraine: so many wounded on #Maidan, public calls for blood donations to save lives #euromaidan #sochi2014 #kyiv #eu #usa #europe #putin

  35. RT @EastOfBrussels: #Ukraine: captured policemen on #Maidan stage reportedly proclaim that their officers ran away and left them behind #euromaidan #sochi2014

  36. RT @MaxRTucker: #Ukraine police storm #euromaidan this morning despite truce. Protesters push them back, capture 20 Berkut in the process. Clashes continue.

  37. RT @EastOfBrussels: #Ukraine: German reporter @steffendobbert in #Kyiv: #Euromaidan protesters have completely reconquered Independence Square #sochi2014 #eu

  38. Gelu Trandafir:
    Europa Liberă are un bun Q&A, informativ și analitic, care își propune să explice cum de în câteva ore, în 18 februarie, s-a trecut de la negocieri și compromis la măcel.

    As recently as February 17, when an amnesty for hundreds of demonstrators went into effect, Ukraine’s crisis looked like it was deescalating. But beginning on February 18 at least 25 people died.

    Here are five things to know about why things went bad so fast, and where they might go from here.

    What sparked the lethal violence Ukraine?

    Tensions soared on February 18 when opposition lawmakers urged parliament to revert to Ukraine’s 2004 constitution, which would offer President Viktor Yanukovych fewer powers, but were rebuffed.

    At the same time, some 20,000 protesters marched on the parliament building in support of the opposition deputies and were stopped by police in a violent confrontation.

    Amid the first reports of casualties, the Interior Ministry immediately issued a deadline of 6 p.m. local time for all protesters to leave Independence Square, commonly referred to as the Maidan. Clashes continued through the night, with 25 people dead by dawn.

    Why did things turn violent despite recent steps toward reconciliation?

    The big surprise about the violence – by far the worst since protests began in November – is that it immediately followed steps by both sides to deescalate tensions.

    On February 17, a government amnesty for hundreds of demonstrators came into effect after protesters left government buildings around the country, including Kyiv city hall.

    Just days earlier, on February 14, the government freed the last of 234 prisoners jailed for offenses related to the protests.

    But Ivan Lozowy, a Kyiv-based political analysts, says these steps did little to ease the crisis.

    „The prisoners who were freed still have criminal cases open against each of them, none of the criminal cases have been closed. On the other hand, not a single criminal case has been opened against, for example, the riot police who had used excessive force [prior to February 18] and even killed people,” Lozowy says.

    „So, there was a general sense of dissatisfaction growing over the past 2 1/2 months [of the protests], which resulted in the march on the government quarter yesterday.”

    Lozowy also says protesters were angered by Moscow’s announcement on February 17 that it would release $2 billion in held-up aid to Kyiv. The money is the second tranche of the $15 billion of aid Russia offered Ukraine after Yanukovych shunned an Association Agreement with the EU in November and which Moscow had postponed delivering amid the protests.

    „It is widely believed among the protesters that the government and President Yanukovych had promised Russia they would clear up the Maidan in exchange for getting the next tranche of the multibillion-dollar loan they had negotiated in December,” Lozowy says.

    Can the two sides still find a negotiated solution?

    It is increasingly hard to see how, because both sides appear already to have spent most of their bargaining chips.

    Yanukovych said in January he was ready to dismiss his entire government. But his former ministers have remained in place since the opposition said it demanded the president himself resign to make way for early elections.

    Eugeniusz Smolar, a foreign-policy expert in Warsaw, says both sides now appear to view street power as the best option.

    „We are at the moment in a situation where a democratically elected president uses undemocratic means and anti-human means, by shooting people, to hold onto power,” Smolar says. „And where at the same time the opposition is using force on the street to force him out of office.”

    Can outside powers help?

    For months, the European Union and the United States have fruitlessly urged Kyiv and opposition leaders to negotiate an end to the crisis. The problem is that, while EU and U.S. officials meet with both sides, Kyiv regards both Brussels and Washington as backing the opposition.

    Similarly, Russia is in no position to play the role of mediator. Moscow fully supports Yanukovych and has accused politicians in both the United States and European Union of meddling in Ukraine’s national affairs.

    The inability of any outside party to play the role of honest broker not only makes the Ukrainian crisis all the more unpredictable. It also raises tensions between the West and Russia as Moscow claims Ukraine as being within its sphere of interest.

    Smolar says that leaves Washington and Brussels with little option but to watch and protest. „The European [Union] does not have [the power to intervene] and neither does the United States,” he notes. „Should the West decide to embark on the road of direct involvement, that would mean a new Cold War, outright.”

    Is Ukraine on the brink of civil war?

    The question arises because the heart of the crisis is a disagreement within Ukrainian society over the country’s proper place in the world. Part of Ukraine speaks Russian and sees the country as closely tied to Russia, while another part speaks Ukrainian and tends to see the country’s economic and political future with Europe.

    Still, the country has a long way to go before civil war. What is happening today might better be described as a sometimes peaceful, sometimes violent, political struggle over Ukraine’s future that began when it declared independence from the Soviet Union in 1991. Pro-European forces came to power following the Orange Revolution of 2004, and pro-Russian forces took power with Yanukovych’s election in 2010.

    With the country now approaching a new presidential election early next year, the best hope is that Ukrainians will be able to decide their future at the ballot box.

  39. RT @myroslavapetsa: Full scale war between protesters and police on #Euromaidan, very scattered and dangerous. Can’t believe what I’m seeing. Impossible

    1. Am văzut şi eu părţi din declaraţia de aseară a lui Băsescu, dar nu aş fi (încă) sarcastic; nu-i exclus să fi existat grupări de provocatori de genul celor care au acţionat în 13 iunie, tocmai pentru a legitima o intervenţie în forţă.
      Sper că la astfel de grupări se referea Băsescu.
      Plus că nu ştiu exact care sunt exigenţele diplomatice în astfel de situaţii.

      1. Declarațile diplomatice ale americanilor, francezilor ssu nemților au folosit alte exprimări, gen represiune. Declarația Româmiei e printre cele mai ambigue. Fustița scurtă provoacă violul.

        1. Pentru exactitate: Basescu a spus ce a spus explicand ca exista grupari extremiste care provoaca si a facut apel la cei trei lideri ai opozitiei sa nu se asocieze cu cei care propun solutii de violenta extrema

        2. In unele chestii la mine durează mai mult să se aşeze informaţia şi să se decanteze gândurile bune.
          Că există provocatori şi diversionişti FSB etc sau aderenţi extremişti e inevitabil, probabil că trebuia să văd live şi integral intervenţia de aseară a lui Băsescu ca să pricep spiritul în care a fost făcută.

  40. Filmul cu ucraineanca cu ochi albaștri care cere ajutorul comunității internaționale a ajuns deja la 2,2 milioane de vizualizări. Ieri era pe la 400 de mii.

    1. Iaca, deja a aparut ideea de tribunal international pentru Yanukovici si gasca lui:
      „Canadian MPs are calling on Ottawa to bring to justice Ukrainian government officials responsible for the deadly violence in Kyiv.
      The call comes as protesters were set to gather on Parliament Hill to condemn the clashes between police and anti-government protesters in the Ukrainian capital that have left at least 25 people dead.
      In a joint statement, MPs James Bezan and Ted Opitz say they are disgusted by the callous behaviour demonstrated by Ukrainian President Viktor Yanukovych and his regime.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *