Argumentați alegerea și susțineți-vă candidatul! În argumentație ar trebui să luăm în considerare 2 lucruri, în ordinea importanței:
- Binele comun al bucureștenilor – profilul candidatului și șansele pe care acesta le-ar avea în fața lui Oprescu – o fi el perfect dar dacă nu are nicio șansă împotriva lui Oprescu, nu putem vorbi deloc de binele bucureștenilor, nu? – deci, pe lîngă calitățile candidatului trebuie să avem în vedere și posibilitatea ca să vedem aceste calități la lucru. Pe de altă parte, dacă are șanse mari să-l bată pe Oprescu dar nu se deosebește deloc de acesta, victoria unui asemenea candidat nu ar avea niciun impact asupra binelui comun al bucureștenilor. Deci, ca să fie bine, trebuie să fie bine, așa cum spune o vorbă înțeleaptă. Candidatul trebuie să fie un mix echilibrat între calități personale și șanse de victorie.
- Cîștigul politic pentru PDL – aici, chiar și în cazul unei înfrîngeri, poate exista un cîștig politic pentru alegerile parlamentare din toamnă, prin lansarea unui anumit mesaj, a unui anumit tip de candidat și chiar cîștiguri pe termen mediu sau lung, prin lansarea unui politician de viitor – vezi cazul Băsescu, în 2000. Pe de altă parte, o înfrîngere a PDL-ului în București, la un scor mare, poate demobiliza și demoraliza militanții și simpatizanții partidului. Candidatul trebuie să fie capabil să vorbească, să ducă un mesaj dincolo de ziua propriu zisă a scrutinului, să canalizeze energii și, mai ales speranțe, pe termen mediu și lung și nici să nu se facă de rîs în alegeri pierzînd la scor.
Pe cine credeți că ar trebui să susțină PDL împotriva lui Oprescu la Primăria Capitalei?
- Nicușor Dan (33%, 141 Voturi)
- Anca Boagiu (21%, 89 Voturi)
- Silviu Prigoană (17%, 75 Voturi)
- Monica Macovei (10%, 41 Voturi)
- Elena Udrea (8%, 35 Voturi)
- Cristian Preda (4%, 16 Voturi)
- Vasile Blaga (3%, 14 Voturi)
- Piedone (3%, 11 Voturi)
- Toader Paleologu (2%, 9 Voturi)
Total Votanţi: 431
Loading ...
Divertis și Stopescu (2000)
Facebook Comments
Nicusor Dan, din toata inima! Il cunosc, am lucrat cu el impreuna ca sa salvam cat se putea din Bucuresti. Este un om de cu totul alta factura decat TOTI cei care sunt in discutie: este cult, idealist si realist in acelasi timp, rational, cu viziune europeana, INCORUPTIBIL, stie intotdeauna despre ce vorbeste, cu bun simt, informat, cu experienta, si, si, si. Este sansa noastra, a Bucurestenilor, ca a hotarat sa candideze si nu trebuie sa o pierdem prin aberatii, suspiciuni si barfe nefondate sau apatie.
Văd că e multă lume pe-aici care vorbește fără să știe cine e Nicușor Dan și ce-a făcut la viața lui. Îl cunosc personal și vă asigur că știe ce vorbește. Mai ales dacă vine vorba de cifre. Și, mai ales, rețineți, nu este făcut din aluatul ocuppyștilor sau al verzilor lui Remus Cernea. Nu a sărit cu ei în Piață. A înființat o școală privată și a condus-o executiv. A câștigat în instanță peste 20 de procese cu primăria cu legea în mână.
Azi noapte Bărbosu, fără să știe de postarea asta, a scos formularul pentru strângerea de semnături pentru Nicușor Dan și primii coelgi de la Kamikaze care l-au semnat au fost băieții de dreapta. Dacă ND apucă să-și facă mesajul cunoscut, ceea ce va fi foarte dificil, hahalera de Oprescu va avea un contracandidat redutabil. Am multe argumente în favoarea acestei afirmații, dar cel mai important este că în lupta pentru Capitală, fără Băsescu în fruntea oștirii, PDL nu există. Iar voturile antipatizanților – categorie în creștere – trebuiesc canalizate de cineva. Cu puțină mediatizare acel cineva poate fi Nicușor Dan.
Bleen, cine a votat pentru el pe Blogary? Cunoaștem?
@CucuiRazvan
moa l-am votat, da’ în mai puțină cunoștință de cauză.
@nedormitul Și aș mai propune să nu ne facem iluzii cu Monica Macovei. Joacă la mize mai mari și Be, nu e businessul ei. Vezi întâlnirea cu ambasadorul SUA.
@nedormitul Și-ncă una și mă culc. Există destul electorat gata să taxeze (din nou) PDL dar, deși nu-l agrează pe Oprescu și PSD, l-a votat pe doctorul țicnit. S-ar putea să fie multe voturi de acest fel dacă stăm să ne gândim ce ciudați și șmecheri non-PSD s-au votat de-a lungul istoriei. Mă refer la Halaicu și Lis.
@CucuiRazvan
Sper că şi @mantzy îl susţine. Ar fi frumos să ne placă aceiaşi candidaţi, aceleaşi femei, acelaşi tip de maşină…
@nedormitul rili? 🙂
@CucuiRazvan mi se pare mie sau e p-aici domnu’…, pe ultimul rând, lângă uşă?
http://www.youtube.com/watch?v=B4nR4JTZavM&feature=share
@oglinjoara Și eu sunt 100% anti RMGC, este vreo problemă? Știi că și parlamentul european, dominant de dreapta, a votat zdrobitor împotriva exploatării cu cianuri? Cre că peste 80%.
@CucuiRazvan nu-i nici o problemă
decât asta: afirmaţia ta că ND „nu este făcut din aluatul ocuppyștilor sau al verzilor lui Remus Cernea”
p.s. a fost o rezoluţie, fără caracter de lege, mai mult o declaraţie politică
Comisia de resort a spus că se poate exploata dacă se respectă anumite limite de poluare
@oglinjoara Și unde ai găsit asemănarea? La o manifestație cu un mesaj punctual? Ai auzit vreun „Jos Băsescu!” la Conti sau vezi vreo conexiune cu politica în acel protest?
Comisia de resort, normal, poate s-o și sugă. Vorbesc de votul în plen.Cred că doar comisia a votat pentru. Să zic 50 pentru și 500 împotrivă?
Iar ca polică economică, în capitalismul-școală din Chile, cel de după comunismul-faliment, numai minele de Cu nu s-au reprivatizat. Diferență uriașă și la capitolul corupție.
@CucuiRazvan Nu. Doar IP-uri…
@Bleen Era interesant de știut dacă sunt blogaryști sau nu
Probabil că sînt, cel puțin o parte dintre ei. Nu cred că s-a dat șfară-n țară să vină lumea pe Blogary și să voteze cu Nicușor.
@Bleen Nici eu nu cred.
@Bleen interesant.
misto Divertis, prb printre ultimele sketch-uri in care mai aveau umor:D
ps. am votat Prigoana. singurul care se poate bate cu Oprescu.. fara sa piarda la scor! 😀
@Ivan Zubeldian @Bleen IZ, spui pe blogul tau, http// zubeldian.ro ca nu intelege suprapunerea intre „profilul comunicational” al lui Oprescu si cel al lui Prigoana, eu as spune ca amandoi au mistocareala, scuipatul de coji de seminte de floare sau dovleac pe jos, spalatul de rufe in public si vorbele cu destinatia sau referinta “p*lime” incluse in profilul educational si comunicational…. In plus, Oprescu are doua lucruri: stil “dâ” exprimare golanesc 100% si pe tata, ex-pasapoarte pe vremea lui Ceasca (adica priza mai mare la cartierele dormitor hip-hop-dupa blocuri si sprijin de la „structurile” mereu invingatoare…)
PS poate ca, de fapt, acesta a fost si mesajul lui TB ca deocamdata, Oprescu nu are contracandidat la Bucuresti, DEOCAMDATA, „structurile” vegheaza….
Prigoană să-şi facă operaţii estetice, să arate ca Perjovschi. Genu’ graffitian alergat de poliţie, neglijent îmbrăcat dar cu suflet mare şi neras.
e asa bun Nicusor Dan? intreb ca sunt din Provincie. de votat am votat cu contra-indicatul Siviu Prigoana pe care-l cunosc personal si stiu ca-i poate pielea cantz-egal cat lui Oparila. dar, sincer, nu-l vad bun pentru bucuresteni (dar ce stiu eu ca si clujean, altceva decat ca Rosal-ul nu si-a facut corect treaba la dfeszapezire pe strada mea – si nici la maturat. in schimb s-a tiganit pana mi-a alungat de pe strada firma cu care ma obisnuisem si cu care colaboram bine. in schimb angajatii lui nu m-au plictisit niciodata cu celebrul gunoierii va ureaza…)
Toți trei sînt egali în momentul ăsta: Boagiu-23%, Nicușor-23%, Prigoană-23%.
Din cate se vede din rezultatele sondajului, sunt destul de multi dintre cei pro-pdl (sau mai bine sa zic anti-usl) care ar vota Nicusor Dan, ceea ce inseamna ca Oprescu va castiga sigur daca pdl vine cu propiul candidat (va vi un singur tur).
Off-topic: modul de afisare a comentariilor ma enerveaza teribil! Practic nu pot urmari succesiunea in timp a comentariilor si nici nu ma trimite la ultimele comentarii daca dau click in dreapta. Si nu inteleg de ce nu afiseaza ora (macar aveam un punct de reper, asa sunt nu’s cate comentarii „2 hours ago” si trebuie sa calculez cat era ceasul acum 2 ore ca sa-mi dau seama cand au fost postate fata de ultima mea intrare), iar cand vreau sa trec la urmatoarele 50 imi afiseaza din nou cateva din cele de pe prima pagina. Din cititoare „fidea” (care intra de cateva ori pe site si in timpul programului de lucru) o sa devin cititoare ocazionala/de week-end (cand am timp si nervi).
Concluzia: Huo, Livefyre!
Si daca tot m-am pornit, de ce trebuie sa „sign in” de fiecare data cand intru pe site? Nu poate sa ma tina minte ?
@Amelia New http://www.livefyre.com/profile/edit/info/ (bifează: keep me logged in)
@Amelia New Nu e pe pagini. Cînd treci la următoarele 50 ți le afișează pe cele de pe pagina asta plus următoarele 50. Se mărește display-ul, nu trece la altă pagină.
Am înțeles că lucrează și ei la un „recent comments” (ăsta e al wordpress-ului, nu e perfect compatibil, d-aia nu te duce direct la comentariu).
Notificări: poți seta să te notifice pe mail din oră în oră cu ce a mai apărut. Sau poți lăsa tab-ul cu Blogary deschis, se updatează automat (și apar pop up-uri cu 1 new comment, 2 new comments etc – dacă dai click pe pop up, te duce direct la comentariu – comentariile respective apar cu mark as read).
Dacă intri pe profilul de livefyre al unui comentator, vezi acolo toate comentariile sale (asta, dacă vrei să vezi ce a mai comentat un comentator anume).
Ba da, poate să te țină minte, dar trebuie să bifezi căsuța respectivă.
@Bleen: OK, inseamna ca e prea destept pentru mine (eu sunt „decat” un utilizator mediocru!). O sa incerc sa urmez instructiunile. Cu notificarile pe e-mail este exclus (si-asa primesc destule mesaje ca sa le mai adaug si pe astea), iar pop up-uri n-am vazut sa-mi apara chiar daca tin tab-ul deschis; trebuie sa setez/selectez ceva si pentru asta?
@Amelia New Nu. Apar ele (doar dacă mesajul nou nu e în zona afișată pe ecran).
@Amelia New Te-am făcut moderator, ca să fie confuzia completă. „Dacă nu poți să-i convingi, încurcă-i”
@Amelia New Ca moderator, poți să citești mesajele direct de pe profilul de livefyre.
@Bleen Asta-i ca chestia aia cu orzul si gastele (sau porcii si margaritarele).Te-ai asigurat si ca nu pot sa stric ceva pe-acolo?
@Amelia New Doar s-o banezi pe @Yeba , să-i ștergi comentariile lui @Dragos sau să-l bagi pe @Hongse în moderare. În rest, n-ai ce să faci.
@Amelia New Comentariile apar în continuare în ordine cronologică (descrescătoare sau crescătoare) doar că reply-urile apar la comentariul la care se răspunde. Comentariile noi, care au apărut de ultima oară de cînd ai citit, apar cu o bandă, bleu parcă, și „mark as read”.
@Amelia New Cît despre Nicușor, are zero șanse însă cele 2-3 procente pe care le va lua îi vor folosi lui Oprescu, avînd în vedere că e un singur tur și cîștigă cel care ia mai multe voturi.
Pai asta ziceam si eu ca, din pacate, Nicusor nu ia din procentele lui Oprescu, ci din ale contracandidatului pdl.
Țineți minte 3 cuvinte: MRU, Predoiu, Drăgoi.
@Bleen mai usor de retinut: Alba ca Zapada cu deocamdata 2 pitici.
Off-topic: dacă mai aveați dubii despre Udrea: http://www.realitatea.net/udrea-si-a-exersat-talentul-in-bucatarie-la-emisiunea-lui-dinescu-vezi-ce-au-gatit_926332.html Eu cred că ar fi cazul să vă treziți:)
@Ivan Zubeldian ai observat si jigodismul lui Dinescu cu mezanplasul „M-am născut într-un salcâm / Într-un cuib de cioară / Şi, de-al dracu’ ce eram, / Scoteam ciocu’ afară” dedicat musafirei Udrea ?
@Ivan Zubeldian
a pus-o să dea cu mopu’ după ce- a gătit?
@Florina @Ivan Zubeldian Să dea cu mopul şi să-i croşeteze nişte ciorapi de lînă. Maxim un plovoraş.
http://www.mediafax.ro/politic/exclusiv-ungureanu-dragoi-si-predoiu-au-parasit-sedinta-coalitiei-acuzand-presiunile-pentru-bani-9438864
@Bleen Balet…
@MihaiDPopescu offtopic
ai zis ca ai fost coleg cu Anca Boagiu…. ar trebui sa ne stim? Eu am terminat REI la Ovidius in 95
În sondajul Blogary, văz că Nicușor a început să ia distanță…
@Bleen si eu sunt surprins, n-as fi crezut ca p’aci poposesc atatia baeti de baeti.
@Dragos NIcușor Dan e suficient de „altceva” și de obscur încît votanții cu pretenții de dezamăgire intelectuală și alți hipsteri să-l voteze. Cam ca Cernea în 2009.
@Bleen @Dragos va salut. eu am votat in sondaj cu Nicusor Dan si cred ca o sa-l votez in iunie pentru ca mi-a placut ca vine cu solutii, se pricepe la urbanism mai mult decat orice candidat (din lista) si e 100% curat (din cate stim pana acum). totusi, nu ma incadrez la niciuna din categoriile enumerate de tine, Bleen. lui Dragos nu-i raspund, consider ca nu are argumente.
@costel @Bleen te incadrezi la categoria Simona Tache -Alin Ionescu. ‘telectualii astia l-au stampilat pe Prostanac in finala prezidentialelor din 2009 prostiti de cantecul „vrem decat respect” interpretat de sirenele Crin si Klaus Johannis. a fost cat pe ce sa-l mutam pe SOV la Cotroceni.
@Bleen
lua şi mai mare dacă vota tot spamu’.
@Bleen
l-a votat Pleşu de pe mai multe conturi.
http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/ce-fel-primar-vrem
Pleşule, ce-ţi mai place antisistemu’!
@Florina Antidentit!
http://www.happyfish.ro/punctul/editorialul_nostru
Înainte de localele de acum 4 ani, un text de Ducu Hâncu.
Cred că textul e Ducu + Dragoș Mușat
@Yeba Apropo de primari și primării. Azi e ziua lui Andrei Volosevici . Zi-i la mulți ani! Hai, toți ploieștenii să se ridice în picioare, se cîntă imnul: Ce oraș frumos…la mine în cartier, la ea în cartier, la voi în cartier…. Hai, Dana Elena Bratu , Alexanr Dmitru ș.a.
Uite, dați și voi un like aici, în semn de recunoștință:
https://www.facebook.com/pages/Votez-Andrei-Volosevici/289179254486240
Gigi Becali în 1990:
http://youtu.be/bk41IwynOGs
@Bleen tu ai vazut ca are o bataie la tacheti si scoate fum ca la 400,000km? :)))
Scriu ca prostu’ p’aici dar nu văz se apară replay-urile pe care le debitez…
@MihaiDPopescu eu le văd. sînt multe.
@nedormitul Merci de răspuns… Dar la mine nu încap pă display…
@nedormitul Da… Am setat pe Oldest… OK…
@MihaiDPopescu Dacă e setat pe oldest, nu-s pe pagina asta. Sînt pe următoarele. Are un show 50 more jos.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-de-ce-e-trist-oprescu-973442.html
@Bleen Potrivit articolului, scenariul ideal pentru PDL este: cei care susţin că ar vota USL (50-60% din bucureşteni)
1) vor veni într-o măsură mai mică la vot, deci nu vor fi 50-60% din electorat, ci mai puţin
şi
2) vor vota primarii actuali de sector – în 4 sectoare din 6 aceştia nu sunt USL, iar aceste 4 sectoare sunt şi cele mai mari
şi
3) din acest motiv nu vor vota pentru USL la consilii ci PDL+UNPR,
şi
4) din acest motiv nu-l vor vota pe Oprescu la alegerile pentru primăria generală.
Plauzibil?
@BarbuMateescu @Bleen Toate scenariile sunt plauzibile. Mie mi se pare că articolul lui Lăzăroiu nu e de fapt o predicție cât, mai degrabă, o strâmbă inteligentă plasată în tabăra de campanie a USL-ului. Pozitivismul analizei e tentant dar, dacă ne gândim puțin unde e miza de fapt, vedem că totul va depinde de un singur lucru: candidatul PDL la PMB. Tonul campaniei și implicit mobilizarea/demobilizarea electoratului va fi dată de bătălia cu Oprescu. Și, indiferent de intențiile de vot de acum, rezultatul va fi determinat de mobilizarea la vot, atunci. Exact cum a fost și data trecută. Un weekend frumos cu Prigoană candidatul PDL e rețeta câștigătoare pentru Oprescu. Cei care vor să scape de Oprescu nu se vor mobiliza ca să-l voteze pe Prigoană iar fanii Taraf și radiomanele vor prefera să iasă la un mic în cadrul mișcării „occupy small brains with great music”. Dincolo de meritele politice mărunte, cei doi sunt același aluat.
Cheia e absenteismul. De fiecare dată când pare imposibil, mobilizarea absenților e echivalentă cu crearea de voturi din nimic. În 2009, Vântu și Patriciu au reușit să mobilizeze la vot votanții dezamăgiți ai lui Băsescu. Nu se schimbă intenții de vot în ultimele luni, se decid indecișii. Se recuperează deziluzionații. Se motivează leneșii.
Dacă ținem cont de asta, e vital ca PDL să propună un candidat care-l poate domina atât la maniere cât și la expertiză administrativă pe Oprescu. Nu Făt Frumos, nu noutatea contează acum, e prea târziu pentru asta. Ce contează acum e ca electoratul dreptei să vadă că există o șansă, că există o miză și că dreapta are un candidat care știe ce e de făcut. Un candidat care poate demasca pertinent măgăriile lui Oprescu. Un candidat care să te facă să ieși din casă la vot, chiar dacă nu-l iubești. Exact cum au ieșit cei care l-au salvat pe Băsescu în 2009.
Pe lista de aici nimeni nu e în stare de asta.
@BarbuMateescu Lăzăroiu spune că lumea votează de obicei coerent. Și că prima alegere e primarul de sector, iar celelalte îi urmează. Onțanu… Ăsta de unde e? ApNB? Ok, atunci votez ApNB (sau cum i-o zice) pe linie, și la consiliul de sector, și la consiliul general, și la primăria generală. Cu atît mai mult cu cît primarii de sector vor face campanie și își vor îndemna alegătorii să voteze cu alianța lor și cu candidatul lor la primăria generală. La asta se adaugă ura de moarte pe care Vanghelie o are față de Oprescu. Rămîne doar Chiliman să facă campanie pentru Oprescu. Depinde cum va funcționa și chestia cu independența. Însă Oprescu nu se mai poate folosi de ea. A dispărut și noutatea, și scandalul cu neacceptarea candidaturii…Sectoarele 2 și 3 sînt foarte mari (sectorul 3 a cel mai mare) și Onțanu și Negoiță (Liviu, nu Robert) nu au rival aici. Onțanu s-ar putea să mobilizeze ceva electorat pentru Prigoană, Negoiță e votat doar pentru că e un foarte bun primar, ca om politic e nul, n-ar fi în stare s-o mobilizeze la vot nici pe nevastă-sa. Sectorul 4 are o foarte bună prezență la vot.Dacă în campanie va fi „noi și ei” iar noi va fi „Prigoană, Onțanu, Negoiță, Piedone” iar ei „Oprescu, Chiliman”, Prigoană are șanse să cîștige. Se joacă. Contează foarte mult și campania. Ideea e să se politizeze, Oprescu să fie perceput ca făcînd parte din tabăra opusă lui Onțanu, Negoiță și Piedone și poporul să voteze la consiliu după chipul și asemănarea primarului de sector. Există și posibilitatea ca primarul de sector să aibă de pierdut prin asocierea cu o anumită tabără politică, dar nu cred că sînt șanse să se întîmple așa ceva. Cel mai probabil, Onțanu, Negoiță și Piedone vor ridica Alianța și poate chiar și candidatul la primăria generală. Pe de altă parte, prezența va fi scăzută, avînd în vedere că în sectoarele 1, 2, 3 și 4 nu se joacă funcția de primar.
@Bleen @BarbuMateescu Da, asta spune Lăzăroiu. Eu mă uit mai mult din unghiul ăsta: USL are o problemă mai mare decât Oprescu. Dacă-l iau în brațe, riscă să-l omoare și să facă jocul politic al dreptei și să piardă, oficial, Bucureștiul. Dacă nu-l iau, Oprescu are șanse să câștige însă USL riscă să ajungă knock-out în CG și să piardă Bucureștiul. Oricum ar fi, USL pierde. „Strategii” USL-ului sigur au citit și dezbat la ora asta subiectul (dacă nu-l dezbăteau deja de ceva vreme). Intervenția lui Lăzăroiu va produce, cel mai probabil, următorul raționament: „Ăsta vrea să ne dezbine! Fie ce-o fi, unitate! Îl luăm în brațe pe Oprescu chiar dacă el nu vrea.”
Spuneam cândva că unitatea cu orice chip nu e întotdeauna strategia cea mai inteligentă. Cred că USL, după PDL, e pe cale să demonstreze strălucit asta. Se vor asocia puternic cu Oprescu, moment în care miza politică va crește exponențial. Televiziunile vor arunca cu lături obsesiv. Electoratul dreptei se va dezmorți, iar stânga va obține din nou efectul „pumn-copil-jacuzzi” și va pierde. Asta cred eu că e ideea din subtext.
@Bleen
M-am uitat astea 2 ore pe cifrele de la AEP. Situaţia nu e chiar atât de simplă. Liviu Negoiţă a luat 90 700 de voturi în 2008. În acelaşi sector 3, tot în turul unu, Blaga a luat 45 900 (!). Mai mult: în 2008, trei sectoare aveau primari PDL (3,4 şi 6). Din aceste sectoare au venit 48,4% din voturile pentru Oprescu din turul unu şi 52,3% (!) din voturile pentru Oprescu din turul doi. Pe de altă parte, statistica nu e o ştiinţă predictivă.
@BarbuMateescu Atunci Oprescu era independent. Iar Blaga e o catastrofă electorală. Da, e de văzut. Nu știu dacă e valabilă asta cu primarul de sector trage totul după el. Dacă în campanie primarul de sector va spune „dați-mi un consiliu local, un consiliu general și un primar general cu care să lucrez” s-ar putea să meargă treaba în sensul în care zice Lăzăroiu. Oricum, primarii de sector au nevoie de consiliu de aceeași culoare politică.
@Ivan Zubeldian @Bleen Ivan, avem păreri uşor diferite despre două lucruri. În primul rând, şi eu credeam că Bucureştiul e important dpv politic. Până când m-am uitat la cifre.
2000: Locale Bucureşti: TB câştigă, CDR ocupă locul 2 la votul politic (consilii). La parlamentare, PD abia răsuflă, CDR out, PSD + PRM = extaz. Prezidenţiale no comment.
2004: Locale Bucureşti: TB + Alianţa DA câştigă glorios, Geoană un scor ruşinos. La parlamentare Alianţa DA ocupă locul doi. La prezidenţiale TB câştigă. Dar nu din cauză că abia atunci şi-a dat seama lumea ce impact au avut alegerile locale.
2008: Locale Bucureşti: Blaga pierde. Stânga câştigă. Moment critic? La parlamentare: PDL ocupă locul 1 la mandate şi cel mai bun scor din istorie. Un an mai târziu, TB câştigă şi Bucureştiul, şi alegerile.
În al doilea rând, electoratul dreptei nu mai trebuie să fie dezmorţit, el deja s-a activat într-un sens sau altul. Şi nu de ieri de azi, ci de vreo câţiva ani. Întrucât nu vreau să deturnez topic-ul cu subiectul ăsta, dă-mi un reply dacă vrei să o continuăm pe „rămurica” asta de discuţie.
@BarbuMateescu Dacă dreapta e deja mobilizată, de ce a ieșit Oprescu data trecută? Cu o prezență la vot ceva peste 30%, dacă-mi amintesc bine.
@Ivan Zubeldian Vorbim exclusiv de Bucureşti, nu? Hai să definim „dreapta” în cifre. Nu voturile pentru Traian Băsescu trebuie luate drept reper – cel mai bun scor al PDL în Bucureşti este sub cel mai prost scor al lui Traian Băsescu în Bucureşti. Vorbim despre carismă precum şi atragerea unor votanţi care nu sunt de dreapta. Acolo sunt şi votanţii pro-Băsescu sau anti-PSD, fără ca asta să-i facă pro-PDL sau pro-dreapta democratică (ex. votanţi PRM care se reorientează în turul doi).
Din acelaşi motiv – mă refer la miza prezenţei lui Traian Băsescu într-un scrutin simultan – nu cred că se poate vorbi despre voturile pentru Alianţa DA ca fiind „dreapta”. Dacă vrei însă să luăm acest reper, atunci, da, dreapta a fost amorţită din 2004 până în 2009 (niciodată PDL şi PNL, adunat sau separat, prin candidaţii la primărie sau pe liste, la locale sau la parlamentare n-au mai obţinut câte voturi au luat în 2004 împreună) şi – surpriză – în 2009 Traian Băsescu îi „reactivează”, obţinând mai multe voturi în turul unu decât PDL cu tot cu PNL la parlamentare şi de două ori multe voturi în turul doi decât Blaga în turul doi, cu un an înainte. Ţi se pare că vorbim de electoratul de dreapta? Sau de fapt vorbim de electoratul de dreapta + electoratul lui Traian Băsescu?
Concluzia spre care mă îndrept: când Traian Băsescu nu a fost implicat direct în alegeri (2008), PDL a luat 195-200 mii voturi, iar PNL 60-80 de mii. Un pic mai puţin decât CDR 2000 + PNL + PNLC + alte partide de dreapta în 2000 (datorită reducerii populaţiei şi migraţiei). Blaga a luat 160 de mii de voturi în primul tur şi 240 de mii în al doilea. Cheia nu se închide perfect, dar despre aceste cifre vorbim. Ca să răspund concret, Oprescu a câştigat data trecută pentru că Traian Băsescu nu era implicat în alegeri. Aşa arată în Bucureşti dreapta fără carisma preşedintelui.
În clipa de faţă, intenţia de vot pentru PDL este fie 22% din cei 50% dintre bucureşteni care spun că vin la vot (11% total populaţie Bucureşti), fie 27% din 74% (20% total populaţie Bucureşti) în funcţie de care institut de sondare foloseşti şi câţi crezi că vor veni la vot. Pe prima estimare (IMAS), este vorba de 187 mii votanţi. Pe a doua (Geopol = Guşă, no comment), 360 de mii. Potrivit primei estimări, PDL este în marja sa clasică, recuperând „pierderile” cauzate de mai 2010. Potrivit celei de-a doua, este la apogeu.
Anexă:
2000: Traian Băsescu, turul doi: 362 mii voturi.
2000: parlamentare: CDR 2000 + PNL + PNLC +… = (până în) 300 mii voturi.
2004: Traian Băsescu, locale, singurul tur: 417 mii.
2004: Alianţa DA, locale, voturi la consiliul municipal: 381 mii.
2004: Alianţa DA, parlamentare, voturi la camera deputaţilor: 499 mii.
2004: Traian Băsescu, turul unu 514 mii voturi, turul doi 650 mii.
2008: PDL, locale, consiliul municipal: 195 mii. PNL 62 mii.
2008: voturi Blaga turul unu 161 mii, turul doi: 242 mii.
2008: PDL, camera deputaţilor: 197 mii. PNL 83 mii.
2009: prezidenţiale, TB turul unu 279 mii, turul doi: 476 mii.
@BarbuMateescu E o eroare să considerăm că CDR și PD, respectiv Băsescu și PDL au avut același electorat. Pe vremea CDR era definitoriu anticomunismul și, din perspectiva asta, și Rogozanu era de dreapta. Eu cred mai degrabă că după 2000 s-a început decantarea unui segment de votanți de dreapta care sunt de dreapta în mod veritabil în măsura în care îi interesează un stat care să nu-i taxeze și să-i lase în pace să muncească. Vorbim aici de sute de mii de antreprenori, de sute de mii de practicanți de profesii liberale, de sute de mii de salariați care câștigă peste medie pe munca lor în companii private. Nu am un studiu dar cred că vorbim de 15-20% din populația cu drept de vot, dacă plecăm de la ideea că în familii se votează în gerneral la fel.
Segementul ăsta a crescut odată cu politicianul Băsescu care a avut inteligența să i se adreseze. E „dreapta transpirată” și cam dezamăgită. E frapant cum în 2009 pentru Băsescu au votat în București în turul doi aproape 500.000, în condițiile în care criza era deja resimțită iar discursul era despre austeritate, nu despre creșteri salariale. De fapt, din cifrele tale văd un singur lucru: în momentele critice pentru dreapta, apar din pământ vreo 250.000 de voturi, dacă miza politică e clară și importantă. Voturile astea le poate mobiliza Băsescu dar nu Blaga. Eu cred că ăștia sunt absenții de care vorbim, cei care au stat acasă în 2008. Și cei care pot câștiga alegerile pentru PDL anul ăsta.
În ce privește sondajele, nu dau doi bani pe ele.
@Ivan Zubeldian Sunt de acord cu multe din lucrurile pe care le spui. Privesc însă cifrele altfel: dacă Traian Băsescu nu candidează, poate fi vorba şi de menţinerea PDL la guvernare (parlamentare 2008) sau de a menţine capitala de dreapta (locale 2008), că nu vor veni acei 250 mii. Înţeleg însă şi perspectiva ta.
De asemenea sunt de acord că putem vorbi de 15-20% din populaţie ca fiind de dreapta ca profil ocupaţional. Asta ar însemna între 3 şi 3,5 milioane voturi. Iar cifrele se coroborează:
2004: Alianţa DA a obţinut 3,2 milioane de voturi în 2004.
2008: PDL şi PNL adunat au obţinut 3,4 milioane de voturi în 2008.
2009: În turul unu Traian Băsescu a obţinut 3,1 milioane voturi, iar în turul doi 5,2.
De aici calculele devin mai complicate, întrucât se bazează pe sondaje – în care nu ai încredere.
as merge cu monica macovei, dar nici macar pdlistii n-ar sustine-o…. cred ca nicusor dan ar e singurul cu sanse, in fata lui oprescu pentru ca:
– cel putin la momentul asta pare un personaj integru
– are o exaltare, o ticneala care i-ar putea prinde intr-o astfel de lupta
– e perceput ca independent autentic si ar putea obtine sprijinul simpatizantilor usl care s-au prins ce prost si hot e oprescu, al fiintelor anti-sistem care cam de la inceputul anului simt ca se pricep la politica si care n-ar vota cu cineva din sistem si cu atat mai putin cu unul sustinut de un partid aflat la putere,
– nu în ultimul rând, si-a aratat sustinerea pentru el A.Plesu
dintre problemele omului, prima ar fi notorietatea…. se zice ca nu intri intr-o campanie daca ai notorietate sub 80%, iar ND e mult mai jos.. mai are cateva, pentru care nu l-as vota daca nu as vrea atat de mult sa scap de oprescu, dar sa i le gaseasca baietii actualului smenar de PMB
Românii nu votează femei (ăl mult pe una ca Mona Muscă)… Lăsaţi-l-ăi pă alde Silviu, că îl bate şi pă serioase şi pă miştouri…
off topic
Am schimbat butoanele de share, dacă vă interesează.
@Bleen
nu
@Bleen
nu acum, ma încolo.
N-avem niciun share pe Linkedin. Mă îngrijorează asta.
@Bleen
ăia sînt antreprenorii din economia privată. n-au timp de prostii.
@Bleen scuze, Mirel, tocmai l-am ushuit pe unul de pe un grup LinkedIn cu huiduieli (Romanian Business and Management Professionals) pe unul, Razvan Sandu, care tot f*tea meciul cu postari de pe blogul Casei Regale si am mai avut o contra grea cu el cand cu Occupy-stii… cred ca, da, noi suntem mai potriviti sa postam acolo, insa, ori infiintam un grup (Dreapta sau stanga pentru viitorul economiei romanesti? de exemplu…) ori tratam problema cu delicatete…
@nedormitul nu prea sunt antreprenori pe LI, suntem mai multi manageri si alti angajati din economia reala, insa as spune ca la comentariul tau prisosesc ultimele doua cuvinte…
@selvyn
nu știu, poate oi fi înjurat
@Bleen
acum da. ahaaa…
Eu aș pune-o pe Anca Boagiu. E riscant pentru Oprescu să lupte cu o femeie, că e mîrlan.
@Bleen dupa cum am comentat @FlaviaGrosan si @Yeba am si propuneri constructive, impreuna cu Yeba, la acest demers al tau…..
@Bleen Dacă ai zis tu, na, că iese Ancuţa prima în sondaj!… Dacă ar ieşi ea primare mie mi-ar conveni cel mai mult – că am fost colegi…
@MihaiDPopescu Dacă iese Nicușor, îmi confirmă cele mai rele bănuieli.
@Bleen Dacă iese Nicuşor, aici, în sondaj… Că la urne nu-l votează nici ăia din ONG-ul lui…
@MihaiDPopescu Da, aici în sondaj. Am vrut să fac și un experiment, să pun „Altul”. Sînt convins că lua 20-30%. Mitul inorogului. Întotdeauna inexistentul e mai frumos. Așa, avem mitul săracului dezinteresat neras dar cu suflet. Se vede c-am crescut toți cu motivul intelectualului inadaptat. Și nu vine doar din comunism asta, e mai veche. Abia aștept să se spulbere și orice urmă de iluzie. Să nu rămînă piatră pe piatră. Deși iluzia e boală grea, nu scapi așa ușor de ea.
Cel mai important om politic postdecembrist și omul politic care a făcut pentru România mai mult decît oricare altul în ultimii 60 de ani, Băsescu, și-a început cariera politică serioasă cu 4% și fără cea mai mică urmă de speranță și entuziasm din partea poporului educat. Și în 2000, chiar și în 2004. Băsescu, politic, nu anunța nimic bun sau măreț. Era un fost marinar, fost ministru al transporturilor, fost fesenist, suspectat că a vîndut flota, care zicea „p*lă” în negocierile cu sindicatele și „m*ie” în direct la ProTV. Reprezenta un partid de 7%, care fusese 4 ani la guvernare și care se trăgea din FSN. Studentul cederist din mine a votat în turul I cu Cătălin Chiriță (CDR) iar în turul 2 n-a mai votat cu nimeni, că nu putea alege între 2 feseniști, ca Băsescu și Oprescu. Nici în 2004 nu l-am votat cu entuziasm, că nu era penelist de-al nostru ca Stolo și Tăriceanu și Vosganian, era fesenist de-al lor, dar asta e, n-avem ce face, decît Năstase… și oricum, poate nu face mult rău acolo, la Cotroceni, la urma urmei pediștii nu-s chiar așa de răi….păcat că nu-i un penelist de-al nostru…asta e, mergem cu răul cel mai mic, nu ne așteaptă nimic bun dar cel puțin scăpăm de marele rău, Năstase…
@Bleen Eu am fost ceva mai „norocos”: în 2000, i-am fost un fel de subaltern d-lui Băsescu (pe ceva proiecte cu Banca Mondială)… Atunci l-am cunoscut pe acela care a participat activ la dărâmarea guvernului Ciorbea (ţărănist de-al nostru 🙂 )… Dl. Băsescu mi-a acordat mai multă atenţie decât credeam eu că merit şi m-a câştigat (destul de lesne) cu stilul său direct şi pragmatic… Aş putea să mă laud chiar că eu i-am prorocit că PD-ul îl va pune să candideze la primărie – când i-am zis asta mi-a răspuns că nici nu se gândeşte să accepte aşa ceva, că are prea multă treabă în reformele economice negociate cu WB… Cam într-o săptămână, după aceea, i-au anunţat candidatura la televizor… L-am votat în 2000 (nu l-am votat pe Cătălin, pe care îl cunoşteam deja de câţva ani)… L-am votat şi în 2004 (de două ori) şi în 2007 şi în 2009… Cred că l-aş vota şi „preşedinte pe viaţă”… Fără să fiu vreun fanatic… Na… 🙂
@Bleen @MihaiDPopescu
mitul intelectualului inadaptat pă dracu. e mitul partidul piraților
Din fericire nu votez in Bucuresti, dar as face-o cu doua maini pentru Paleologu. Din scarba pentru miticareala generalizata si, ok, din snobism intelectual sau cu il mai numiti.
@StefanTrifan
sub paleologu miticăreala ar crește exponențial. studiu de caz: bleen, un domn altminteri educat, s-ar miticări în secunda doi. ar începe să mănănce floare și să scuipe pe jos.
@nedormitul Nu mănînc semințe. Nu-ți spusei că sînt la cură?
@Bleen
roagă-te să nu iasă paleologu, c-o să vezi cum o să iasă miticul politic din tine.
@Bleen de-aia ai mâncat Criteriul 3?
@Yeba Criteriul 3 erau șansele în fața lui Oprescu. După care mi-am dat seama că se subsumează citeriului binele general.
@nedormitul
ce sa zic. e buna si miticareala, cand e de calitate, dar n-ar strica sa se mai castige alegerile si prin consistenta. daca am avea vreo douaj de paleologi, ar fi si mai putini golani ca oprescu, vanghelie sau mazare.
@StefanTrifan Mai pune pe Monica Macovei si Cristian Preda (apropo, in seara asta e la fel de suparat ca ieri, pe blogul lui) si poate un Sever Voinescu daca are chef si mai ca imi pare rau ca nu sunt bucuresteanca. Ar fi o distractie pe cinste. Si incap pe lista de consilieri si politicienii de profesie. Toata lumea ar fi multumita.
@StefanTrifan
uite că ajungem şi la tema mea preferată. electoratul bucureştean va avea primarul pe care îl merită. mai mult, primarul bucureştiului va fi bucățică ruptă, chipul și asemănarea electoratului bucureștean. va face un pic în stînga, un pic în dreapta, va mai lăsa o portiță deschisă la o șpagă (pe care binevoitorul electorat o va da bombănind) dar va mai rupe și o panglică la inaugurarea unei piste de biciclete, ș.a.m.d.
dacă poți să faci portretul robot al bucureșteanului, vei afla numele primarului care va conduce orașul. și nu e greu de făcut.
@StefanTrifan
pînă acum 12 ani, bucureștenii voiau drumuri asfaltate, să nu mai fie gropi. acum se pare că nu mai vor nimic. mă rog, nimic de anvergură. parcări? spații verzi? vor vota ca să aibă un primar, să fie cineva la sfatul popular cînd se mai căsătoresc sau mai fac vreun copil.
@StefanTrifan
în ce constă consistenţa lui Paleologu?
@StefanTrifan
de fapt, de aici ar trebui să înceapă discuţia – ce vor bucureştenii. un copil, dacă vrea bicicletă şi ştie că mă-sa e mai generoasă iar ta-su e mai zgîrcit, ştie să se orienteze. se duce la mă-sa. bucureşteanul, în primul rînd, nu ştie dacă vrea sau nu bicicletă.
@nedormitul
corect. de aceea am si mentionat de la inceput ca, din fericire, nu votez in bucuresti.
@Florina @StefanTrifan
e vorba de consistenţa scaunului. a scaunului de primar.
@StefanTrifan
paleologu n-are nimic de oferit. toată consistenţa lui este propria persoană. dacă vrea, să strîngă nişte bani şi să facă o statuie cu el însuşi şi să-şi depună săptămînal flori într-o scurtă ceremonie.
nu e nevoie să încaseze patru ani salariu de primar pentru asta.
@Florina
Nu ma puneti sa fac apologetica lui Paleologu, ca nu-s sigur ca ma tine. Insa, cred ca diferenta dintre el si miticii care nu-l vor vota, e ca diferenta dintre Bach si Guta.
@StefanTrifan Mitul Johannis nu prinde la Bucureşti.
Miticii nu-și doresc mituri.
@nedormitul
eu zic ca de oferit, in afara de propriul discurs cum zici, oricum nu ofera niciunul nimic. esti multumit cu trotuarele suspendate ale lui oprescu? sau crezi ca-i datorezi mai mult de o injuratura pentru cum arata bucurestiul? poate gresesc cu paleologu, dar mistocareala si autosuficienta aia de bisnitar a lui oprescu e chiar slaba si de cacao.
@StefanTrifan
nu-i vorba de apologetica, cîteva lucruri care să-l recomande pentru PMG, dacă tot l-ai vota cu două mîini. nu generalităţi, studiile la Sorbona, papionul ori pretinsele glume.
avansezi un nume pentru primărie, nu vorbim la modul general despre nişte oameni. deci, concret.
@StefanTrifan
aici vorbim de cine i s-ar putea opune cu şanse serioase lui Oprescu, pe care da, noi, bucureştenii îl ştim foarte bine. din păcate.
@Florina
aveti dreptate, tocmai de aceea, repet a treia oara, spun ca eu nu votez in Bucuresti. Din fericire! Eu, personal si nu in numele bucurestenilor, spun ca prefer genul lui Paleologu. Pentru ca mi se pare un tip de care m-as simti reprezentat. Si care imi inspira incredere. Si, ca fiecaruia dintre noi, mi-ar placea safie cat mai multi care sa voteze ca mine. Bucurestenii isi vor alege insa, asa cum observa@nedormitul , un primar rupta bucatica din ei|: adica tot un Oprescu sau Vanghelie.
@StefanTrifan @nedormitul
foarte interesant cum îi văd pe bucureşteni doi oameni din afară. dar apropo, tot noi, bucureştenii, l-am ales pe Băsescu la PMG.
@StefanTrifan @nedormitul
atunci am fost buni, să-nţeleg, acum nu mai sîntem.
@Florina
:)) Sa inteleg ca tot dumneavoastra l-ati ales si pe Oprescu? In cazul asta, da, ati fost buni doar atunci cand l-ati ales pe Basescu!
@StefanTrifan @nedormitul
am înţeles. problema este ca omul pe care îl apreciezi să se şi potrivească funcţiei pentru care candidează, altfel nu te va putea reprezenta în nici un fel. ba dimpotrivă, ar fi o mare dezamăgire.
@Florina
Aveti dreptate, de aceea am si spus ca ati fost buni doar – adica numai cand – l-ati ales pe Basescu. 🙂
Nu cred ca de capul lui Oprescu e ceva mai mult decat accentul ala sinistru ‘dă’ miștocar.
@StefanTrifan @Florina correct, ST !
@Florina
n-are rost să compari mere cu pere. istoria nu se mai repetă. cel puțin nu acum. în 2000 băsescu a fost candidatul surpriză. sosit în ultimul moment, a fost consistent în campanie și a ras tot. nu știu cine are azi energia lui băsescu din 2000. nu știu dacă bucureștenii mai sînt cei din 2000. au trecut 12 ani, stilul de viață s-a modificat radical, iar așteptările de la administrație sînt altele. nu știu dacă e vorba de o maturizare – pur și simplu, populația vrea altceva. nu se știe clar ce. iar discuția ar trebui să se concentreze în primul rînd pe contraoferta față de oprescu, și de-abia apoi pe numele candidatului. de fapt, dacă oferta pdl (+ eventual unpr) este clară, candidatul vine de la sine. ba chiar poate să și cîștige.
@StefanTrifan
eu l-am votat pe Blaga, asta a fost varianta oferită atunci de PDL. aşadar, nu cumva, înainte de generalizări, ar fi cazul să vă uitaţi şi între cine şi cine au avut bucureştenii de ales şi, mai ales, ce le-a propus PDL-ul, dacă tot am fost buni cînd l-am ales pe Băsescu?
în fond, ăsta este topicul, cine ar putea fi, argumentat, contracandidatul cu şanse în faţa lui Oprescu. asta ca să nu mai fim apoi răi din nou.
@Florina
ca să faci o contraofertă, trebuie să știi clar ce oferă oprescu (proiecte terminate, proiecte în curs, planuri de viitor, propria persoană). dacă le identifici corect şi propui o contraofertă realistă, poți cîștiga. e simplu.
@nedormitul
asta-i cea mai mare problemă, ce vrea populaţia? sau, mai degrabă, de ce nu ştie populaţia ce vrea? vrea altceva, dar nu ştie ce anume.
şi nu compar mere cu pere, sîntem percepuţi ba ca mere dulci, ba ca mere acre. eu zic că acum, dacă tot nu ştim – hai, o zic la modul general – ce vrem, sîntem mere necoapte.
@Florina
No offence, doamna. Nu vreau sa fiu rau cu nimeni.
Pentru un raspuns la intrebarea „cine ar putea fi, argumentat, contracandidatul cu şanse în faţa lui Oprescu” trebuie consultate sondajele. Iar acestea spun clar: nimeni. Cel mai bine clasat dintre contracandidati este Prigoana. Deci, el sa fie cel care pierde cu scorul cel mai bun!
Insa, daca topicul se numeste si „sondaj”, adica daca ne putem spune si preferintele personale care nu sunt neaparat si castigatoare, eu spun Paleologu. Dupa care as pune-o pe Boagiu si Blaga pentru ca-mi par oameni seriosi, gospodari si bine intentionati.
@nedormitul
acum e mai simplu decît acum patru ani, pentru că acum îl ştim foarte bine pe Oprescu. şi ştim şi că orice ofertă ar avea, pe parcurs nu se va face absolut nimic, oricît de bună i-ar fi oferta. ştim omul. a păcălit o dată, îi va fi mult mai greu a doua oară.
da’ vezi tu, contează şi ce-mi oferă PDL-ul. îţi aduci aminte ce „hotărît” părea Blaga în campania trecută. sinceră să fiu, mă şi mir că a obţinut aşa un procent. dacă nu era din PDL, obţinea cel mult jumătate din cît a avut.
@StefanTrifan @Florina Cel mai recent sondaj public pe care îl ştiu (CURS, ianuarie 2012): Oprescu 55, Prigoană 21, Diaconescu (PP-DD) 10. Intenţia de vot la parlamentare: USL 53, PDL+UNPR 23, PPDD 13. IMAS martie (pe Bucureşti) 56-23-14.
Cred că a rămâne în paradigma „candidatul susţinut de PDL este X” e o invitaţie la o înfrângere. Când cifrele nu arată ce vrei şi vrei să le schimbi, trebuie să schimbi paradigma pe baza căreia s-au format cifrele.
@StefanTrifan
nu-i vorba de răutate, ideea e să nu ne aflăm în treabă discutînd despre preferinţe personale la modul general, ci pentru contracandidatul lui Oprescu, deci pentru PMG.
@Florina nu e vorba de bunătatea voastră. de fapt, pdl nu are (sau nu pare să aibă) ofertă. asta sună îngrijorător.
@nedormitul
excelent! asta e, oferta PDL. deci nu numai de noi depinde, aşa că ar trebui să-ţi nuanţezi puţin tema preferată, electoratul bucureştean.
urmăreşte şi tu mai sus, vezi contex’tul în care am vorbit de bucureşteni buni, bucureşteni răi.
@Florina
nu s-a vorbit despre bucuresteni buni si rai, ci doar despre „emanatiile” electoratului bucurestean.
Insa, daca doriti sa vorbim doar in termeni obiectivi, despre cine are sanse sau nu, aceasta discutie este complet inutila, pentru ca, asa cum stiti, conform singurului criteriu obiectiv – al sondajelor, Oprescu va castiga de la distanta in fata celui mai bine clasat, care este Prigoana. Daca ne intereseaza in mod adiacent si pe cine lanseaza aceasta campanie, pe cine promoveaza pdl ca model reprezentativ in politica, atunci putem sa ne aflam in treaba si sa consideram ca paleologul ar putea fi unul care mie mi-ar conveni. Insa, evident, eu sunt doar unul, iar electoratul bucurestean stie cel mai bine ce vrea.
@Florina
era vorba doar despre bucureșteni mulți și răi.
@StefanTrifan
eu nu o consider deloc inutilă. dacă ar fi după ceea ce spui, că doar ce zice acum -atenţie, acum! – sondaju’ contează, atunci ar fi cazul să punem mîinile pe piept şi să aşteptăm să ne aprindă Oprescu lumînarea.
@StefanTrifan Oprescu nu câştigă la niciun fel de distanţă, pentru că nu are încă vreun contracandidat…
@nedormitul
spre dezamăgirea lor, nu candidez.
@StefanTrifan @Florina Oprescu nu câştigă la nicio distanţă pentru că, pe moment, nu are contracandidat… Cân a avea, discutăm…
@nedormitul @StefanTrifan nu sunt de acord sa se rada de oala sparta a bucurestenilor un ciob clujean care i-a avut primari pe Funar, Boc si Apostu.
@Dragos @nedormitul
eu am auzit numa’ lucruri bune despre primarul Boc, cît despre prim-ministeriatul lui, s-a discutat destul aici. aşa că nu-nţeleg ce caută între cei doi, în comentariul tău.
a, pentru Apostu îi invidiez, serios. n-am avut şi noi norocu’ ăsta…
Nu uitați, dați reply dacă răspundeți unui mesaj, că altfel nu mai înțelegem nimic.
@Bleen ok, scuze, vroiam sa zic ca, in cazul localelor, conteaza numele/comunicatorul…. chiar ce ai postat tu de la Divertis (o, tempora!) arata exact cum a castigat oprescu vs blaga, si in plus de ce a pierdut vs. basescu…
parca așa…
@bleen, parca așa..
În afară de nervii tăi, pe ce mai dau click ca să-mi apară și mie peticul ăla bleu cu numele celui căruia îi dau replica?
@Yeba Cînd dai reply ar trebui să-ți apară automat. Faci @, apoi primele litere din numele respectivului și o să-ți apară un dropdown list și alegi de acolo pe respectivul.
@Yeba Uite, cam așa: http://www.blogary.ro/wp-content/uploads/2012/03/tagging.jpg
@Bleen bun sistem, mersi.
Dincolo de nume, care sînt importante, trebuie să vorbim și despre ce vrem de la primar și consiliu, care sînt prioritățile: conservare sau dezvoltare, investiții sau subvenții și ajutoare, bulevarde mai largi sau case vechi și străduțe pietonale, verdeață sau parcări, investiții în transport în comun sau autostrăzi interioare?
Oraşul este supraîncărcat de cele patru meniri: 1) capitală administrativă; 2) cel mai mare centru universitar din RO; 3) centru economic – multinaţionale şi nu numai; 4) locaţie de rezidenţă pentru 10-20% din populaţia României. 4 lucruri este prea mult, cred eu. Aici este rădăcina mai multor probleme: trafic, poluare, etc. Trebuie renunţat la ceva, pedalat puternic pe două aspecte şi minimalizat unul.
Offtopic: livefyre e foarte tare.
@BarbuMateescu Personal, nu cred că putem face din el un orășel curat de munte, cu străduțe mici, aer curat, natură și nostalgie. Și oricum, nu e mare lucru de conservat din el.
@Bleen @BarbuMateescu
măcar de-ar putea să arate pe jumătate cît clujul. cam cît turda, de pildă.
@Bleen @BarbuMateescu
măcar curat să fie, cu străduţele mici şi pline de nostalgie care merită păstate şi cu ceva mai multă verdeaţă.
@Florina @Bleen Parcă descrii capitala unui stat american. Harrisburg (harris..cum?), nu Philadelphia şi nu Pittsburgh. Sacramento – nu Los Angeles, nu San Francisco. Americanii au încercat să separe administrativul – care oricum la ei nu e atât de mare – iar în majoritatea cazurilor colegiile mari sunt în afara oraşelor. Pennsylvania State University nu e nici în Philadelphia, nici în Pittsburgh (cele mai mari oraşe din statul Pennsylvania). University of Michigan şi Michigan State University – cam 30 de mii de studenţi fiecare – nu sunt plasate în Detroit, cel mai mare oraş din statul Michigan. etc etc.
În România, am luat modelul Paris şi murim cu el în braţe. De toate într-un singur loc. Deşi sunt bucureştean get-beget, aş muta capitala în altă parte. Dar asta este o discuţie separată şi la care nu prea sunt calificat.
Personal, as merge pe mana lui Prigoana, care mai poate arunca in lupta si un mic imperiu media (sa nu uitam ca votul unui manelist conteaza la fel de mult ca votul unui carturar…pragmatic vorbind…). insa o lovitura de imagine ar fi Anca Boagiu avandu-l ca sef de campanie pe fostul contracandidat Ontanu… 🙂
Plus imperiul mediatic al lui Prigoană, dacă ar fi Prigoană foarte inteligent.
@Yeba correct, Y!
off topic toti suntem la calculator, in loc sa imbunatatim incasarile lui razvan si sa dezbatem „in real life”, la o bere/ceai/cafea….
@selvyn @Yeba Papa la Șoni s-a închis temporar. O să-l întreb pe Răzvan cînd se deschide.
@Bleen @Yeba ok, asteptam… dupa cum am zis, trebuie sa lasam banii „in familie”…. si strangem si banii de adeziuni la Blogary…
Ce oraș frumos
Fabrici și uzine
La mine în cartier, la tine în cartier, la ea în cartier, la el în cartier
Fabrici și uzine
Ce oraș frumos
Aici a fost cîmp, acolo a fost cîmp
La mine a fost cîmp, la ea a fost cîmp
http://youtu.be/XsSkcxUci0I
Alegătorii lui Prigoană se întreabă: „A quoi bon quitter Coasta Boagii?”
M-am luat cu politica si am uitat sa-mi argumentez propunerea. Pe cine vreau primar de Bucuresti? Monica Macovei. De ce? Simplu. Pentru ca nu o vrea nimeni din actuala clasa politica. Si uite asa ajung si eu un om „antisistem”. Varianta de rezerva, Cristian Preda.
@FlaviaGrosan e un argument beton…beton daca ne amintim de indragita telenovela Yo soy Betty la fea (Betty cea urâtă, cu Ana María Orozco, Jorge Enrique Abello, regia Mario Ribero). ptr. cine nu stie: fata asta, Betty, avea suflet bun, principii sanatoase de viata, da’ nimeni nu voia s’o fu…voteze ca era urata cu draci. da’ de fapt ea era frumoasa, decat ca nu stia sa se puna in valoare. cand s-a pus in valoare, toti au vrut s’o fu…voteze.
@Dragos Usor Dragos. Cu atatea puncte, puncte s-ar putea sa ramai tu fara vot de la Bleen. Argumentele tale cu fete frumoase si fete urate tot le aud pe meleagurile astea de multi, multi ani. Nicio noutate. Noroc ca nu le imprumuta si nemtii. Ca s-ar duce dracului SUE.
@FlaviaGrosan @Dragos
SUE MTEAUA
@FlaviaGrosan @Dragos vreti sa spuneti ca SUE se sprijina pe frumusetea interioara, ca sa vorbesc corect politic, a Angelei Merkel ?
@Dragos Nu vreau sa spun nimic. Doar ca faza asta cu lipsa de sanse a unor persoane, fie barbati, fie femei, o tot aud mai ales in preajma votului. Tare cunoscuta imi este. Si nu ma intreba unde am tot auzit-o ca nu am sa-ti spun. Din cate imi aduc aminte, daca nu ma inseala memoria, cineva a pornit intr-o cursa de pe la 10%. Si de atunci nu se mai opreste din castig. A batut cam tot ce se putea bate. Si nici nu excela in frumusete, nici interioara, nici exterioara.
@FlaviaGrosan @Dragos ai mare dreptate aici, si cred ca 1 @ 1 cu fiecare „lider” USL-ist, ar continua sa-i spulbere…..
Mihai Boldea candidoză undeva?
@nedormitul El este primul dintre noi care va candida in Congo. In timp ce noi amenintam in urma cu ceva ani, iata, el o va face.
off topic
Cititorii Blogary pe județe:
http://www.blogary.ro/wp-content/uploads/2012/03/Analytics-Blogary-Location-20120101-20120325.pdf
@Bleen
am o răutăcizmă de zile mari pe ţeavă. o pun ca comment separat
Cititorii Blogary pe state (USA):
http://www.blogary.ro/wp-content/uploads/2012/03/Analytics-Blogary-Location-20120101-20120325-1.pdf
Cititorii Blogary pe județe franceze:
http://www.blogary.ro/wp-content/uploads/2012/03/Analytics-Blogary-Location-20120101-20120325-FRANTA.pdf
Cititorii Blogary pe landuri (Germania):http://www.blogary.ro/wp-content/uploads/2012/03/Analytics-Blogary-Location-20120101-20120325-GERMANIA.pdf
@Bleen
Cititorii Blogary pe gubernii keniene
@Bleen
452 vizite (18,16%) din Nordrhein-Westfalen. ma mandresc cu faptul ca’n zona locuieste un prieten d’al meu – neamtu tiganu. il stiti ?
Nu, deloc. Povestește-ne tu.
Şansele Ancăi Boagiu la Primăria Capitalei – nu-mi permit să judec fetele deştepte, urîţele şi fără noroc.
Zi adevărul, cum că rămăseși fără inspirație și trecuși pe răutăcizme.
@Yeba
Pe Cristian Preda îmi e mai greu să îl judec cum va fi ca primar. Spre deosebire de mine, e băiat cu școală – încerc să-l judec și mi-e imposibil. Îmi iese o formulă matematică prea complexă, cu foarte multe necunoscute, puzderie de variabile şi mult calcul al probabilităţilor. Am făcut şi eu seralul, dar nici în halul ăsta.
@nedormitul te trimit la comentariul Doamnei Flavia Grosan……legat de unul care nu exceleaza in frumusete, dar care a spulberat tot in ALEGERI LIBERE….
Şanzele Ancăi Boagiu la Primăria Capitalei: Nu-mi permit să evaluez fetele deştepte, urîţele, şi fără noroc.
Monica Macovei este alegerea ideală pentru curățenia în Primărie. Nu pe străzi, de străzi se va ocupa Prigoană. În primărie. Ar goli toate birourile, ar încătuşa tot ce mişcă, de la consilieri, viceprimari şi directori de departamente, pînă la femeile de servici. Chiar şi gîndacii ar fi încătuşaţi, ca să nu mai zic de şobolanii din subsoluri. Ar organiza o licitaţie cu strigare pentru gratii la ferestrele primăriei, al cărei cîştigător va oferi bani numai ca să le monteze.
Apoi, doamna Primar se va ocupa şi de oraş.
Vasile Blaga ar fi foarte bine primit de bucureşteni dacă ar înfiinţa la toate intrările în oraş cîte o barieră, cu controlul pașapoartelor și al bagajelor. Ar transforma Micul Paris în Marele Monte Carlo. Sau Insulele Cayman. Cît are în sondaje? 5% – atît ar trebui să fie și taxa vamală.
Paleologu ar fi foarte potrivit pe post de Primar Extraordinar şi Plenipotenţiar la București. Dă tot timpul senzația că trăieşte în altă ţară. Practic, el n-ar trebui să se legitimeze prin vot, ci prin scrisoare de acreditare. Primăria ar organiza cel puţin o dată pe săptămînă serate dansante cu lume bună şi coconet, iar o dată pe an Marele Bal Extraordinar şi Plenipotenţiar al Primăriei Capitalei, cu Piedone maestru de ceremonii, sau staroste, cum se zice pe la noi, pe la ţară.
Eu aș vedea și părțile bune ale lui udrea (în afară de sîni, desigur). dacă are 5% în sondaje, înseamnă că unul din 20 de bucureșteni o iubesc. Să zicem că femeile o urăsc prin definiție – rezultă că 1 din 10 bucureșteni bărbați o iubesc. Dacă mai calculăm că jumătate din bărbați nici nu se uită la femei pînă în 25 de ani, înseamnă că 1 din 5 o iubesc. conform ultimelor studii, patru bărbați din 10 au probleme erectile – ajungem la un frumos 33%. cum absenteismul va fi undeva la 30-40%, înseamnă că udrea e iubită de fiecare al doilea bărbat care contează. unul e băsescu.
Eu aș vedea și părțile bune ale lui udrea (în afară de sîni, desigur). dacă are 5% în sondaje, înseamnă că unul din 20 de bucureșteni o iubesc. Să zicem că femeile o urăsc prin definiție – rezultă că 1 din 10 bucureșteni bărbați o iubesc. Dacă mai calculăm că jumătate din bărbați nici nu se uită la femei pînă în 25 de ani, înseamnă că 1 din 5 o iubesc. conform ultimelor studii, patru bărbați din 10 au probleme erectile – ajungem la un frumos 33%. cum absenteismul va fi undeva la 30-40%, înseamnă că udrea e iubită de fiecare al doilea bărbat care contează. unul e băsescu.
Un raspuns?
http://www.ziare.com/sorin-oprescu/primar-general/blatul-pdl-cu-oprescu-1157801
Incep sa dezvolt o alergie la oamenii numiti „antisistem”. Cand spui ca Gheorghita e antisistem e cum ai spune ca traieste pe alta lume. Iar exemplele din politica de la noi dovedesc afirmatia. Tocmai oamenii care erau cei mai „antisistem” au clacat cu brio.
E ipocrizie sau prostie.
Asta nu insemna ca solutia e la Blaga, din contra!
@IoanBadila Ah, mi-ai luat vorba din gură.
Se apropie funia de par:
http://www.digi24.ro/stire/Ioan-Oltean-mentonat-in-dosarul-lui-Andreica~4929
@Bleen Unde candideaza? Bucuresti, Bistrita sau colegiu? Asta-i intrebarea.
@FlaviaGrosan Păi dacă-l umflă, nicăieri.
Nicuşor Dan is da man. PDL ar face bine să-l susţină.
@para http://www.ziarulring.ro/stiri/37284/nicusor-dan-oamenii-simpli-din-piata-universitatii-sunt-dincolo-de-partide
@Bleen @para ăsta pare un Claudiu Crăciun versiunea beta.
@para Haha! E rîrîit și pițigăiat și războinic roșiamontanist: http://youtu.be/s1mC32tx6bc
Păi da. E războinic. Şi are muuuuultă răbdare. Iar rîrîismul nu dă mai rău ca tîrşîiala dintr-un picior sau moaca pocită şi chioară. Da’ ia să-şi mai susţină pedeleu’ pe cine vrea pedeliştii… Io dăcît am zis că tipul se pricepe la domeniul public şi are în genă dreptatea şi-ar fi bun de primar, că mie aşa-mi pare. @Bleen
@para Nicușor Dan are 3 mari pete negre, dacă facem abstracție de vocea pițigăiată:
1) e redmontagniard
2) e revoluționer de piața universității pe stil nou
3) e muzeofil și confundă hala cu piramida sau versaiu’
Udrea are 3% cu 3 voturi, Paleologu are 4% cu 2 voturi. WP-Poll (pluginul wordpress de sondaje) calculează și calitativ, nu numai cantitativ. Probabil a remarcat că Paleologu a fost votat de 2 intelectuali veritabili și Udrea de 3 muncitori fără pipă și incapabili să cînte la pian.
@Bleen Ha,ha,ha, eu abia am intrat si cica am votat-o pe Anca Boagiu. Ce este ciudat este faptul ca chiar pe ea vroiam sa o votez. Deci se pare ca aici bantuie niscai chestii supranaturale.
Intenţia de vot (politic) pentru PDL în Bucureşti este în marja 20-25%. Jumătate din cea pentru USL. Cu un oarecare absenteism din partea electoratelor PP-DD şi USL, un candidat asociat strict cu imaginea partidului (Boagiu, Paleologu, Preda, Macovei, Udrea) poate lua 30-35% minus defectele imaginii personale – Elena Udrea, de exemplu, este un politician extrem de nepopular. Potrivit unui scenariu de acest tip, cu 27% candidatul PDL iese pe locul 2, pierde, iar în planul câştigului politic impactul este redus. Ar fi echivalentul menţinerii lui Emil Boc la şefia partidului în urma congresului din 2011. Pentru activişti şi pentru vizitatorii Blogary ar fi o diferenţă foarte mare între a avea pe X candidat sau pe Y, dar în plan larg nu prea.
Ca şi profil comunicaţional, Silviu Prigoană este asemănător lui Sorin Oprescu, dar faptul că este susţinut de partid îl va trage în jos. Înfrângere şi câştig politic pe termen lung 0.
Cu cinism: cea mai bună opţiune pentru PDL, având în vedere situaţia sa, este susţinerea din umbră a unui candidat independent, exact situaţia Oprescu din 2008. Atunci PDL avea 37% în Bucureşti, PSD 27%, iar cei din urmă au tras concluzia că n-are sens să continue aşa. Actualmente PDL stă mai prost decât stătea PSD atunci.
O astfel de mişcare s-ar înscrie în logica ultimelor luni – de ce în locul lui Emil Boc nu a fost numit drept candidat la funcţia de prim-ministru un membru PDL? – şi anume utilizarea unor resurse din afara partidului pentru revigorarea puterii sale. Câştigul politic pe termen lung ar fi mare, dar ca părere personală nici unul din independenţii propuşi de Bleen nu are o şansă în faţa lui Sorin Oprescu.
„Eu cu cine votez” ? Nu vreau pe nici unul.
(am votat în acest caz schimbarea – Nicușor Dan)Vreau de la următorul primar ceea ce PDL nu mai vrea: un singur primar și în rest doar administratori.O politică unitară pentru capitală. Extinderea la metropolă. Parcări, mai mult verde, un București pentru bucureșteni fără a elimina nici oamenii, nici șoferii – doar mașinile (parcări, sensuri unice, semafoare sincronizate etc.)Mai vreau o arhitectură unitară, refacerea fațetelor clădirilor istorice, politici care să transforme capitala într-un oraș de interes pentru europenii care vor să viziteze România. Vreau o concurență pe această temă între București, Brașov, Cluj, Iași etc.
Nicușor Dan a blocat diametrala Buzesti-Berzei-Uranus agatandu-se de „monumentul” „istoric” Hala Matache. + are fata de gaozar.
@Dragos comentariul tau denota foarte multa inteligenta. lipsa.
@costel @Dragos care parte a comentariului, din fata sau din spate ?
bine, fie Prigoana.
argument 1: „În ziua în care, la Camera Deputaţilor, se dezbătea Legea Lustraţiei şi udemeriştii au introdus în Comisia Juridică un amendament referitor la lustrarea foştilor procurori cu ţintă directă la Monica Macovei, Silviu Prigoană era în Comisie şi a fost printre primii care s-a prins şi a protestat, alertînd pe toată lumea. În plen, cînd cei mai mulţi dintre colegii noştri au votat împotriva Monicăi Macovei mînaţi fiind de o antipatie tîmpă – căci despre asta a fost votul pe acel amendament, de fapt – Silviu Prigoană a votat împotrivă alături de foarte puţini” – marturie Voinescu
argument 2: ailalti n-au sanse.
argument 3: muie Oprescu !
Văd că Prigoană e cel mai votat aici. Mă cam surprinde, omul e o catastrofă. Am impresia că mulți îi atribuie calități inexistente. să spun ce văd eu:
1. Politic: reacția lui la comentariile lui Baconschi e stupidă. Dacă acum șantajează partidul cu luatul jucăriilor, când un coleg care politic nu are mare greutate în partid se îndoiește de candidatura lui, ce va face odată ajuns primar? Dacă are un orgoliu atât de gonflat încât e gata să dea foc la barcă doar pentru că un vâslaș i-a spus că n-are ce căuta acolo, ce va face în situații politic mai dificile?
2. Antreprenorial: a crescut doar prin afaceri cu statul. Știe „mersul lucrurilor”, adică cum se câștigă licitații. În rest e specia tipică a capitalistului de oportunitate, descurcăreț și speculant de talent, fără prea multe idei. Aceeași categorie cu regii asfaltului sau ai petrolului, cu Vântu și Patriciu- ahtiați după bani și putere, nu de construcții de vreun fel.
3. Cultural: Îmi pare rău dacă sunt deja așa de mulți care cred că Bahmuțeanca și interviurile ei exibiționiste sau manelzarea cruntă de pe Taraf TV, Etno TV, radio manele etc, nu spun destule despre omul Prigoană. Nivelul e de Iri și Moni și indiferent cât de toleranți am fi, cred că ne-au ajuns Halaicu, Lis și Oprescu.
Nu mă îndoiesc că e bine plasat în sondaje. După cum nu mă îndoiesc că va pierde, dacă va candida.
Mai e ceva, cum zice Yeba, motivația personală a candidatului. Trebuie un candidat care să aibă ce pierde. Unul care se duce să facă o figură frumoasă doar ca să se lanseze pe cai mai mari mai târziu, e rău. E rău pentru că toți vor simți că nu vrea să câștige, că vrea doar să „dea bine”. Ne trebuie un candidat pentru care înfrângerea are consecințe politice clare, un candidat care are ce pierde. De asta figurile noi nu sunt potrivite. De fapt, din lista voastră doar Blaga, Prigoană, Udrea și Macovei trec testul ăsta al mizei personale. Dar pică la altele:)
@Ivan Zubeldian
In momentul cand iti asumi conducerea celei mai importante filiale PDL din tara, iti asumi si candidatura. Ori esti conducator, ori nu esti. Ar putea fi un bun exemplu pentru ceilalti politicieni in ceea ce priveste asumarea de raspunderi. Toti vrem sa fim sefi, dar daca se poate fara raspunderi. Elena Udrea trebuie sa candideze. Si pornesc de la ideea ca poate face o figura frumoasa. Sau nu?
@FlaviaGrosan Elena Udrea nu are nicio șansă. Nici măcar să facă o figură frumoasă. Elena Udrea, dacă candidează, ia sub 10%.
@Bleen @FlaviaGrosan Nici la parlamentare nu avea nicio sansa. Si totusi este politicianul care a strans cel mai mare numar de voturi. Nu aici e problema. Problema este ca Udrea conduce PDL Bucuresti. Asta inseamna, din punctul meu de vedere, ca se bucura de cea mai mare credibilitate in Capitala. Sa-si asume candidatura. Valabil si pentru ceilalti sefi de organizatii PDL din tara. Ma rog, asa vad eu politica…..
@FlaviaGrosan Prigoană a avut cele mai multe voturi în București, la parlamentare.
@FlaviaGrosan @Bleen
și gigi becali conduce steaua, da’ asta nu înseamnă că intră pe teren. deși ar vrea.
@nedormitul @Bleen Asa e. La noi politica seamana din ce in ce mai mult cu fotbalul. La fel si comandantii de osti si din una si din alta. Toata lumea cu sabia prin aer…..si cam atat. Incepe sa mi se faca dor de Base.
@Bleen @FlaviaGrosan Udrea 11 385, Prigoană 8723. Pe de altă parte, Elena Udrea a fost depăşită la nr. de voturi de Oana Mizil 12 214 şi Daniela Popa 11 530, evident în alte colegii.
@FlaviaGrosan Dintre toți politicienii PDL, Udrea stă cel mai prost în sondajele bucureștene. Bucureștenii o urăsc cu entuziasm. E unul dintre cei mai detestați politicieni. Dacă avea o minimă șansă în sondaje, la cît e de ambițioasă, candida. Dar nu are. În ceea ce o privește, intenția de vot e undeva pe la 5% în cazul în care ar candida la Primărie.
@Bleen Cam aici suntem. Dupa 4 ani in care puteam sa avem tot, nu am ramas decat cu Prigoana si Nicusor Dan. Stii care e problema mea? Ca de 10 ani votez numai si numai cu PD. Chiar si atunci cand avea 5%, tot cu ei am votat. Si am convins si pe altii. Iar acum am ajuns in postura sa ma convinga altii sa-i mai dau un vot. O imensa dezamagire. Asta simt.
@Bleen @FlaviaGrosan Udrea nu e detestată doar pentru că e blondă, frumoasă și bogată iar Bucureștenii sunt în mare parte troglodiți misogini, rupți în cur și invidioși. Toate astea sunt adevărate. Dar mai e ceva. Lumea simte la Udrea ambiția nemăsurată și lipsa de ideal. Sună pașoptist dar așa e. Udrea nu reușește să mobilizeze pe nimeni pentru că ea însăși nu crede în mare lucru înafară de bani și și putere. Farmecul și inteligența ei le pune în joc doar pentru sine ori asta simte și cel mai needucat și cel mai titrat bucureștean. Nu crede în nimic decât în sine. De aici decurg toate, inclusiv faptul că bucureștenii o urăsc cu entuziasm.
@Ivan Zubeldian Eu raman cu intrebarea mea. Cum si cine a promovat-o sefa la Bucuresti? Fara sa se gandeasca la consecinte. Bine, o sa-mi spuneti ca s-a vrut compromiterea ei. Dar la partid s-a gandit cineva? Aici nu mai vorbim de copii din clasa 0 care se bucura de o jucarie. Aici vorbim de cu totul altceva. Parerea mea e ca Elena Udrea trebuie sa-si joace sansa. Pana la capat.
@FlaviaGrosan E suficient de puternică în partid ca să funcționeze cu autopropulsie.
Toader Paleologu are 1% cu 0 voturi :)))
@oglinjoara
🙂 ))))))))) să nu-i zică cineva, c-o să creadă că are măcar o şansă.
Părerea mea: 0. Nu mi-e clar ce vrea Baconschi, a propus ceva? El personal are aerul că n-a aprofundat tehnologia schimbării unui bec, ar fi complet dezorientat. 1. @IZ să spună numele lipsă, să nu ne fiarbă! 2) Anca Boagiu nu ar fi deloc o idee rea. Nu s-a așezat singură în zona de cancan, dar nici nu e iesita din Sorbona ca sa se mire in ce a nimerit, nu vorbește gura fără ea, poate sustine coerent demonstratia imposturii si, fiind femeie, ar face dezbaterea interesanta. Pe ea o votez 🙂 . 3. La Ploiești, că văd că toți se întreabă, Volosevici este excepțional (și contracandidatul Iulian Badescu e chiar de nimica, PSD-istul dinainte era decent), așa că dacă pierde, e semn rău. 4. Criteriul 3 n-o fi câștigul politic al candidatului? Adică să aibă o motivație personală, o sclipire.
@Yeba La 1. Probabil e vorba de Baconschi.
@oglinjoara Înseamnă că n-ai înțeles nimic din ce-am scris:)
@Ivan Zubeldian , șterge-te, rogu-te, că a dispărut @oglinjoara, n-avem bază de lectură, mă faci curioasă și iar încep cu răutăcizmele, măcar că e duminică!
in opinia mea, sustinerea fara vreo conditie a lui nicusor dan ar fi un semnal foarte puternic pentru dezamagitii dreptei. asta chiar e un tip anti-sistem si a-l sustine pe el este semnalul ca pdl vrea s-o rupa cu genul de politica practicata pina acum. ar fi un semnal politic dar ar fi si un cistig cert pentru bucuresteni. nicusor dan este, probabil, singurul care chiar s-ar pricepe la administrarea acestui sat imens. si, cu siguranta, nu l-ar putea „face” nimeni la cifre : )
Băi, ăsta-i sondaj, nu monument cu subscripţie publică! Ai palmat al treilea criteriu, ce credeai, c-o să te îmbogăţeşti din el?
Asta va fi o bătălie politică, nu una a „bunilor gospodari”. Eu cred că vor fi două lucruri care vor conta și pot aduce victoria PDL-ului:
1. Discursul politic care să mobilizeze dezamăgiții dreptei
2. Capacitatea de a demonstra că Oprescu e, administrativ vorbind, un impostor care n-a făcut nimic.
1. Când Oprescu l-a bătut pe Blaga a fost și pentru că discursul „proiectelor” n-a făcut nici un nehotărât dezamăgit să iasă la vot. A fost de-a dreptul plictisitor. (Cu remarca că intenția inițială a lui Blaga a fost de a merge pe un mesaj politic și stafful de campanie și anturajul l-au lămurit să meargă pe un mesaj al „proiectelor”) Oprescu și-a mobilizat în schimb electoratul (minoritar) cu discursul anti-sistem argumentat strălucit prin invalidarea candidaturii. Din punctul ăsta de vedere Prigoană e slab, indiferent ce spun sondajele acum. E aproape ca și cum l-ai propune pe Viorel Lis din nou. Votantul tradițional al dreptei va sta acasă după ce „vedeta” Prigoană se va fi bălăcărit ca la colțul străzii cu șmecherașul Oprescu. Atacul stupid al lui Prigoană la adresa lui Baconschi și Paleologu îi cam arată calbrul politic. (Nu discutăm calitatea lui Baconschi și Paleologu, discutăm cum servește asta candidaturii lui Prigoană.)
2. Problema reală a lui Oprescu e că tot ce „a făcut” în mandatul lui sunt de fapt proiecte începute de alții, proiecte împotriva cărora a acționat pe vremea când era în PSD. Un contracandidat bun e unul care poate, în mod credibil, să-i demonteze vorbăria goală și să demonstreze că, de fapt, n-a făcut decât să profite de proiecte inițiate de Băsescu și Videanu.
Câștigul politic, după mine, ar fi câștigarea primăriei și nu lansarea unei figuri noi. Trebuie țintit sus pentru că orice alternativă e de fapt proastă. Miza pentru PDL e uriașă, pierderea Bucureștiului de către stânga ar fi lovitura de grație dată USL-ului.
PDL a ratat masiv oportunitățile de reformare proprie, inclusiv divizarea sau spinn-off-ul unei noi formațiuni. De doi ani de zile au tot luat, cu consecvență, cele mai proaste decizii, un nefast șir de jumătăți de măsură care au adus acum partidul într-o situație de blocaj intern care e mai rea decât dacă Ioan Oltean ar fi președintele partidului. Boc e în mod eveident incompetent ca șef de partid. Nu există leadership. Cu 3 luni înainte de alegeri nu mai e decât o singură alternativă: unitatea în jurul unui lider. Dar nu unitatea în jurul unui nou compromis. Cum ar fi Prigoană.
Lipsește un nume.
Monica Macovei nu are ce cauta la primarie; in opinia mea, locul ei este in Guvern sau Parlament.
In opinia mea, alegerea este intre Boagiu si Prigoana. Tinand cont de „caracteristicile” electoratului bucurestean, ma tem insa ca Boagiu nu are nicio sansa sa-l bata pe Oprescu; apreciez ca Prigoana ar avea mai multe sanse si, cu riscul de a-i oripila pe intelectualii din PDL si de pe blog, marturisesc ca mie Prigoana mi-e destul de simpatic. Este totusi un exemplu de selfmademan si apreciez ca a stiut sa intuiasca intr-un stadiu incipient potentialul afacerii cu gunoaie, iar ulterior sa construiasca o afacere solida. Mai mult, dupa stiinta mea, initial a castigat contractele cu autoritatile atacand in instanta licitatiile si atribuirile discretionare ale contractelor de salubritate. Nicusor Dan mi se pare ca vine cu o viziune mai degraba stangista si, de aceea, nu-l consider „votabil” chiar daca a facut unele lucruri bune si ar avea un potential de spargere a sistemului clientelar de la nivelul capitalei.