Această categorie care debutează astăzi va fi la liber pînă la 1 octombrie, dată de la care va fi disponibilă doar membrilor Comunității Blogary (membrii Asociației Blogary, sponsori, donatori, autori, comentatori cu un anumit număr de comentarii)
Articolele, zilnice, vor conține linkuri și știri politice comentate și vor fi updatate de-a lungul zilei. Vom avea, de fapt, un livetext al zilei politice.
20:57
#Rosia Montana. CE FACEM MAI DEPARTE – Alina Mungiu, România Curată
Hai, că s-a rezolvat.
20:33
Mi se pare mie sau ARD e fericit că Antonescu i-o trage lui Ponta? Nu cu Antonescu se bate ARD ca să treacă de primul tur al prezidențialelor? E aici ceva ce nu înțeleg. Tot ARD-ul e călare pe Ponta și îi face galerie lui Antonescu, în condițiile în care Pona e calificat fără probleme în turul 2 al prezidențialelor iar principalul obstacol în fața intrării în turul 2 pentru ARD este Antonescu. Sau ARD are de gînd să-l susțină pe Antonescu la prezidențiale? Întreb și eu, nu dau cu parul.
*ARD=PDL & sateliții (PMP, ADA, PNR)
17:45
Ce va rămîne după proteste? O stare de spirit în aer, un nor, un simbol, o floare? Nu. Vor rămîne cîțiva lideri, agitatori și oengeuri cu notorietate și credibilitate. Restul protestatarilor (ăia 10 000, nu ăia 100 000 sau 500 000) vor reintra în anonimat. Și va rămîne un slogan: Jos capitalismul.
Care sînt numele liderilor și oengeurilor care cîștigă notorietate, credibilitate și ocupă mainstreamul politic? Costi Rogozanu, Claudiu Crăciun, Remus Cernea, Mircea Toma, Nicușor Dan, Cristian Neagoe, Vasile Ernu, Miliția Spirituală, Activewatch… Care e tema care rămîne cu credibilitate și notorietate?
14:11
De unde vine şi unde se poate duce fenomenul Roşia Montană 2013 – Alexandru Gussi, Revista 22
Noul fenomen Piaţa Universităţii aminteşte de cel din 1990, dar este manifestarea valorilor dominate la nivelul unei alte generaţii. Similitudinile nu lipsesc, ambele fiind manifestări antisistem, care încearcă evitarea confiscării lor de către un partid politic. Ambele apar ca sărbători ale regăsirii sentimentului de a fi împreună, ale sentimentului de recucerire a spaţiului public. Ambele au reunit sau reunesc oameni şi grupuri foarte diverse. Ambele sunt dominate de participanţi destul de civilizaţi, încât să pară inutilă prezenţa „forţelor de ordine“. Ambele au apărut ca reacţie faţă de o intensă propagandă care insultă inteligenţa.
În 1990, Piaţa contesta explicit un FSN ultramajoritar. Azi, Piaţa contestă numai implicit un USL tot ultramajoritar.
Astea sînt semnele disperării. Oamenii ăștia au stat în zona puterii opt ani. Acum le e greu să accepte realitatea. Așa că trag pe nas wishful thinking și speră că cineva, oricine, nu contează cine, îi va răzbuna, îl va da jos pe Ponta Cel Care Le-a Luat Totul iar lumea va fi ca înainte. Cînd realitatea îi va mai prinde încă o dată cu chiloții în vine vor zice că e mașinațiune, că protestele au fost deturnate și că altfel fenomenul s-ar fi dus unde visează ei să se ducă. E o lume disperată, moartă, înțepenită și oarbă. Toată floarea intelectualității dreptei, în genunchi, se roagă la Claudiu Crăciun, Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Remus Cernea sau Cristian Neagoe să alunge coșmarul și să le dea ce li s-a luat în 2012. Visează aiurea. Pleașca nu mai există, reîntoarcerea în Paradis nu mai e posibilă.
13:19
Ha ha! Mi-a adus aminte cineva de ”Privatizarea ucide” din ianuarie 2012. Tot acolo sîntem și acum. Privatizarea ucide cu cianură.
13:05
Cifre mari, miliarde. Interesant, foarte interesant, mai ales ca stim cu totii ca zona este una saraca, cu somaj foarte mare, chiar daca are potential turistic fabulos. By the way, acum 3 ani am fost de Paste in zona si am crezut ca innebunesc de nervi: cazare proasta, mancare si mai proasta, trasee turistice cvasiinexistente. Daca nu era asa departe de Bucuresti si nu eram cu copii mici, faceam cale intoarsa din prima zi.
Gabriel Biriș despre Roșia Montană (Despre Roșia Montană și Încredere – cursdeguvernare.ro)
Fără comentarii.
12:51
Two Monkeys Were Paid Unequally: Excerpt from Frans de Waal’s TE
12:39
Eu, cînd am vorbit de susținerea protestelor de către liderii dreptei am pornit de la premisa că e o susținere interesată, din rațiuni tactice. S-ar putea să mă înșel și să fie o susținere sinceră, cu substrat doctrinar.
12:35
Sunt oameni care par într-adevăr a vorbi în nume propriu. S-ar putea să vedem în România naşterea unei categorii de atitudine care funcţionează în alte state, poate cu o componentă antisistem, cu una mai senzitivă la elemente ca mediul, protecţia patrimoniului. E de urmărit acest simţ civic. Este singurul pe care l-aş urmări.
Dacă şi un acord pe gazele de şist va fi adoptat peste noapte, fără discuţii, vom ajunge la acelaşi deznodământ. Nu cred că în faţa unor argumente serioase unii protestatari nu şi-ar nuanţa atitudinea, par oameni care ascultă argumentele.
De la indignaţii din Spania, SUA, Bulgaria, s-a apropiat şi de noi o astfel de atitudine. Prea ne obişnuisem că aici sistemul de vot e unul clar, între cerere şi ofertă.
12:31
11:53
Cîteva întrebări:
- Dacă protestatarii din stradă sînt împotriva USL, de ce nu au ieșit în stradă vara trecută sau cînd USL-ul a luat măsuri cu adevărat grave, cu impact național? Dacă îi deranjează USL-ul sau guvernarea de ce n-au ieșit cînd USL-ul a călcat în picioare statul de drept? De ce au ieșit, la fel ca și în ianuarie 2012, pe o temă prefabricată în laboratoarele politice? Și de ce toți liderii protestatarilor sînt oameni apropiați de USL?
- Dacă vitalitatea e totul ”important e că sînt activi, că se manifestă” iar conținutul nu contează, înseamnă că și galeriile de fotbal sînt o manifestare de civism, nu? Ca să nu mai zic de naziști și comuniști, și în general, toate extremismele și totalitarismele din ale căror ingrediente cultul vitalității are rol central, așa cum remarca cineva, dar o remarca în privat, așa că nu-i pot da numele.
- Ce va avea de cîștigat dreapta din susținerea protestelor în condițiile în care niște extremiști (mă refer la liderii protestatarilor, căci protestatarii vor reveni în anonimat peste cîteva zile) vor cîștiga legitimitate, onorabilitate și vor ocupa mainstreamul politic? Nu e prima oară cînd, din rațiuni tactice prost înțelese, liderii partidelor democratice susțin mișcări extremiste, sperînd că îi vor ajuta în lupta cu celelalte partide. Iar Tacticienii Geniali care au făcut asta au sfîrșit martiri în lagăre și gropi comune. Liderii dreptei se amăgesc: protestele din piață nu sînt îndreptate împotriva PSD-ului și PNL-ului, împotriva lui Ponta și Antonescu, sînt îndreptate împotriva lor.
11:05
CGMB a DECIS: Maidanezii neadoptaţi în şapte zile vor fi EUTANASIAŢI – RTV
10:42
Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, cercetată de DGA pentru şantaj şi instigare – B1
Iată că nu numai liberalii sînt luați în vizor.
05:06
După ce ieri am asistat la un schimb de acuzații între Ponta și Antonescu, astăzi e de așteptat ca cele două tabere să dea un pas înapoi.
În strategiile de perspectivă ale celor două partide USL nu mai există de mult timp. În practică, USL nu mai există de cîteva luni bune, în declarații publice nu mai există de ieri. Mai rămîne să se desființeze și formal, și acest lucru se va întîmpla probabil chiar în această toamnă.
PNL și PSD vor dori să cîștige cît mai multe puncte din tema Roșia Montană fără să escaladeze însă războiul fratricid și să forțeze ruperea USL acum.
În vederea prezidențialelor PNL are nevoie disperată de opoziție și de o apropiere de PDL și sateliții săi. Pe de altă parte, liberalii nu sînt foarte dispuși să renunțe la guvernare și accesul la buget.
PSD, la rîndul lui, trebuie să-și anunțe cît mai repede candidatul prezidențial și să formeze o nouă majoritate parlamentară, însă nu poate risca să rămînă singur împotriva tuturor, ca în 2004. Pentru PSD este extrem de important să blocheze o alianță PNL+ARD (PDL și sateliții), însă mult mai important, vital, este să aibă candidat propriu la prezidențiale.
Ponta și Antonescu joacă deja în turul II al prezidențialelor.
Însă ruperea USL acum, în contextul protestelor de stradă, ar fi percepută ca o înfrîngere, o capitulare a celor două partide.
02:56
02:49
Urban Utopianism – Scott Beyer, City Journal
02:43
When it comes to fundraising, ask for what you want – Ann W. Herberger, Campaigns & Elections
02:40
New Australian Leader Gives Hope to Conservatives Everywhere – Walter Lohman, Heritage Foundation
02:35
Air Force Cracking Down on Christians – Todd Starnes, Townhall
00:33
00:17
Acţiunile Gabriel Resources s-au PRĂBUŞIT cu până la 70% la bursa din Toronto – Mediafax
Am impresia că ecologismul e moartea civismului sau, cum să-i spun mai bine, castrarea omului politic, a atitudinii politice. Cum? În primul rând, nu cred că e nevoie de un curent ecologist. Nu cred că o politică autentică și responsabilă mai trebuie dublată de vreun curent ecologist. Dacă politica în chestiune e responsabilă și rațională, atunci cu siguranță că nu va fi antiecologică, căci, dacă ai în vedere binele comunității, atunci nu poți să ignori că această comunitate, pentru binele ei comun, are nevoie să respire aer curat, să aibă rezerve de apă etc. Ecologismul ca atare e o fetișizare a naturii, are ceva dintr-o religie. El nu spune neapărat că trebuie să salvăm natura ca să-l salvăm pe om, ci doar că trebuie să salvăm natura pentru natură.
În al doilea rând, ecologismul se prezintă ca o politică, ca un curent politic. Or, aici e paradoxul, căci politica e pentru oameni, or ecologismul nu are în vedere oamenii, cel puțin nu în primul rând și nici în al doilea rând. Civismul ecologist e o deturnare politică. De fapt, el nu e un civism, adică o atitudine ce are în vedere polisul, cetatea, comunitatea. Asta nu-l împiedică să fie activ, ba chiar, agresiv. În schimb, el canalizează energii civice și rezolvă implicit cazurile de conștiință civică, bre, ce ne-am mai luptat noi, cum ne-am mai manifestat noi civic, politic. Ecologismul e un fals civism, de cele mai multe ori e moartea civismului.
Întâmplările concrete din ultima vreme sunt ilustrative.
Ecologismul e o frectie. Ca „ideologie” este plin de bullshit si fracturi logice. Pai bine bai nene, daca te preocupa natura, muta-te in grota, mergi pe jos sau pe cal si traiesti din fructe de padure si din vanat cu arcul. Daca nu poti face asta, nu esti preocupat de natura. Fie esti masa de manevra a altora de la butoane ori esti un idiot.
Eu n-am vazut ecologist sa sara de cur in sus ca sunt strazile asfaltate sau ca are apa curenta, veceu in casa si lumina la buton.
Dar pun pariu că ai văzut în schimb destui revoltați că ai TU apă curentă, veceu în casă și lumină la buton.
Comentariu pe pagina de Facebook a Blogary. Priceless.
”Localnicii, tampiti de promisiunile RMGC, vad o oportunitate in acest proiect. Vor sa munceasca (pe buna dreptate!). Ce le ofera RMGC!? Un loc de munca, dar pentru cat timp? maxim 20 de ani.”
Articolul lui Gussi e genial. Absolut genial. Îl citesc și nu-mi vine să cred. Așa se explică prăbușirea totală și definitivă a ”dreptei Constantinescu-CDR/PNȚcd/Băsescu-PD”cu tot cu intelectualitatea din dotare. Oamenii ăștia nu sînt naivi, e puțin spus, sînt niște copii de 2 ani.
”Dacă manifestaţiile de anul trecut, din ianuarie-februarie, s-au dorit a fi o copie, care s-a dovedit nereuşită, a momentului din 1990, cele de acum se definesc tocmai prin originalitatea lor. În faţa unor autorităţi lipsite de autoritate, demonstranţii nu se lasă închişi într-un spaţiu, fie şi el simbolic, zburdă pe bulevarde, schimbându-şi orele de întâlnire şi traseele. Chiar fără organizatori formali, niciodată o serie de manifestaţii nu a fost mai bine organizată şi nu a avut o asemenea dinamică.”
Cred că ăia la USL se cacă pe ei de rîs, cred că în momentul ăsta d-aia USL-ul e paralizat, toți citesc artiicolul lui Gussi și se tăvălesc pe jos de rîs.
Îmi zicea cineva: ”Dacă se duce În Linie Dreaptă și Blogary la bere în formație completă și sare în aer berăria sau pică la cutremur s-a terminat cu dreapta românească.”
Este, evident, o exagerare. Mică.
Serios vorbind, știu, ar părea o aroganță nesfîrșită dacă n-ar fi o glumă vinovată. Însă. Însă, repet ce am scris acum cîteva zile:
Apogeul politic al intelectualilor și activiștilor ”dreptei”, maximumul politic pe care l-au dat ei umanității românești, au fost mitingurile de la începutul anilor 90. Așa că iertați-i. Ei nu pot mai mult decît woodstock iar capitalismul le repugnă. ”Dreapta” pentru ei e sentimentul de revoltă hippie și solidaritatea mitingistului, nostalgia taberei pionerești în care puneau pastă de dinți pe clanță și fugeau.
De la România dreaptă la România ciungă n-a fost decât un pas.
Articolele din categoria ”Ziua politică” vor înlocui Offtopicele.
Era misto titlul Cafeaua de dimineata.
Da, aș putea să-l pun din nou, dar nu e de dimineață,e de toată ziua. Deși ar merge un comentariu dimineața și apoi update-uri.
Și s-o facă cu RedBull 😛
De fapt, nu va înlocui Offtopicele. Offtopicele rămîn la liber, în timp ce Ziua politică sau Cafeaua de dimineață va fi doar pentru membri.