Una rapidă, pentru meditat în weekend.
- Sistem unicameral
- 300 de parlamentari
- Sistem electoral proporțional, pe listă deschisă
- Prag electoral de 2%
- Libertatea de asociere în partide (fără restricții teritoriale, mai puține semnături, eventual revenirea la regula celor 251 de semnături necesare pentru înființarea unui partid)
- Libertatea de circulație a parlamentarilor (orice altă soluție este antidemocratică și ineficientă)
- Președinte ales de Parlament, cu atribuțiuni decorative
- În cel mult 10-15 de zile de la validarea parlamentarilor, se depun candidaturile pentru funcția de premier. Un parlamentar nu poate susține mai multe candidaturi într-o rundă. Se supune la vot candidatura cu cel mai mare număr de susținători. Dacă nu trece, se supune la vot a doua candidatură în ordinea numărului de susținători. Condiția minimă pentru depunerea candidaturii este susținerea a cel puțin 35% dintre parlamentari. Dacă nici aceasta nu trece, se mai încearcă o rundă de candidaturi, de data aceasta supunîndu-se votului doar prima candidatură. Dacă nu trece, se dizolvă Parlamentul și se organizează alegeri anticipate.
Varianta e gîndită la repezeală, nu am făcut toate scenariile pentru ea, așa că nu știu ce defecte ascunse are.
Facebook Comments
In nici un caz republica parlamentara si in nici un caz un nou sistem politic ar rezolva problemele romaniei ! Nu e nevoie de alta organizare a politicienilor. In romania este nevoie de CAPITALISM . Un guvern suplu , flexibil , format din oameni cu vederi capitaliste care sa extermine statul din orice domeniu de activitate . Externalizare ! (Imi fac o firma de politisti si-mi ofer serviciile alaturi de alte firme similare , prin licitatie , catre primarie si am politie in cartierul meu! Primaria trebuie sa stie ce criterii de performanta sa indeplineasca serviciile mele .) Guvernul sa aiba initiativa legislativa , un parlament unicameral de baieti destepti , 3 , 4 cel mult! parlamentari pentru fiecare judet care sa se intruneasca numai atunci cand guvernul da o noua lege . Parlamentarii nu pot fi oameni politici . Guvernul trebuie sa conduca tara ca pe o firma . Parlamentul a votat legea sau legile si pa-pa ! pleaca acasa . Fara salariu ! Sunt in slujba cetatenilor care ii voteaza . Asta e o onoare ! Sa vedem cine se mai repede in politica…Nu stiu , dar multa lume nu agreaza politicienii si nu stiu de ce n-am imagina un sistem cu cati mai putini politicieni si cu cat mai putina putere iar la populatie cat mai multa libertate ! De ce sa nu imaginam un joc politic in care statul , minuuuscuul! sa existe doar pentru a garanta libertatea cetateanului si atat ! !Fara sa garanteze suveranitate si alte cacaturi de-astea . Suveranitate si sa ne apere de cine intr-un mare stat european ? ? Nu , tata , sa-mi garanteze chiar si cu conditia disparitiei lui ca stat libertatea mea si a celorlalti frati romani !
Stiu , o sa-mi spuna lumea ca nu se poate fara politica , asta e sistemul , asa merge treaba…etc etc.
Ba , se poate foarte bine si cu minimum de politica , iar politicienii in parlament , fara salarii , la votat legi si-atat . Politicienii trebuie sa fie cei mai buni cetateni dintre toti cetatenii care au timp , bani , sanatate , averi si care sunt dispusi sa faca ce trebuie sa faca un politician : sa serveasca cetatenii ceilalti , Punct . Daca voi spuneti ca nu se poate , eu va spun ca se poate . Macar sa vrem sa fie asa si tot e un inceput…
Ne plîngem că USL revizuiește Constituția așa cum îi trăznește. N-am văzut însă propuneri din partea noastră. Ce nu ne convine și ce vrem?
Bleen Presedintele ales de catre parlament, asadar varianta republicii parlamentare, mi se pare nu doar gresista, ci de-a dreptul periculoasa in contextul romanesc, postdecembrist. In varianta rep. parlamentare, riscam cu totii ca viitorul presedintele sa devina doar o „emanatie” a cluburilor politice de privilegiati. Niciun Basescu viitor nu va mai risca sa le intersecteze interesele de casta, pentru ca SURPRIZA populara potentiala va fi filtrata de catre ei. Poporul (desi nu-mi place acceptiunea, as prefera-o pe cea de cetateni) se poate concentra mai usor pe o persoana decat pe listele si programele de partid. E mai usor sa intuiasca un OM de nădejde, de ISPRAVA, decat sa se descurce printre celelalte aspecte politice. A si demonstrat-o. Presedintele ales direct de catre oameni mi se pare o contrapondere la puterea oculta a „perucilor” din parlament. In concluzie, parerea mea e ca Romaniei nu i-ar strica, in acest sens, chiar mai mult : o republica prezidentiala (nu doar semiprezidentiala), si in consecinta un presedinte chiar cu ceva puteri sporite. In acest sens, modelul american mi se pare cel mai pragmatic : presedintele ales de catre electorat e in acelasi timp si premier. Fara suprapuneri de atribute, confuzie si interpretari.
La celelalte, ma mai gandesc. Sant multe de zis, dar nu mai pot sta pe blog. Astept musafiri.
geronimo De acord cu republica prezidențială. Și nu pentru că mi-aș dori un voievod atotputernic în fruntea țării (că tot se tem unii mereu de dictatură), ci pentru că funcționarea instituțiilor de la vârful statului ar fi mai eficientă iar răspunderea pentru guvernare ar fi astfel mai bine definită. Când zici „regimul Obama” știi cui să-i dai în cap. La noi nu știi exact cine a tăiat salariile și pensiile: Băsescu sau Boc? :)))
Beavix Exact ! Plus ca imi doresc un sistem politic care sa favorizeze doua partide mari si late. Ca in UK si SUA. Pentru mai multa stabilitate politica.
Cu punctul 5 – Libertatea de circulație a
parlamentarilor n-aş fi de acord. În cazul în care votul ar fi
uninominal da, l-am votat pe Iliescu pentru că măreţele idealuri ale
socialismului pe care le-a propovăduit în campanie coincid cu speranţele mele într-un
viitor luminos al omenirii. Dacă se răzgândeşte şi trece la PDL atunci e doar
greşeala mea şi asta-i viaţa.
Însă dacă l-am votat pe liste şi trece la dreapta
capitalisto-imperialistă, PDL, atunci mă cam simt furat…
(nu că ar face cine ştie ce diferenţă acum,
oamenii tot sigle votează chiar dacă ar fi vot uninominal. Dar măcar aşa de
formă)
Hongse Omul vorbea de lista deschisa. Adica alegi pe cine vrei tu de pe lista partidului.
Iar a ii lua omului libertatea de constiinta prin mandat imperativ face ca insasi prezenta lui in Parlament sa fie redundanta…Se pot face socotelile direct aritmetic, telefonand la partide: „Alo, nea Viorica, voi pe legea culturii de ceapa la munte cum votati? Impotriva, da? Atunci trece-i, Mitica la voturi contra”…