Uniunea Social-Liberala sa spuna clar, neechivoc, daca doreste ca Romania sa paraseasca Uniunea Europeana

Catre: Dl. Victor Ponta, Guvernul Romaniei, Prim-Ministru
Spre stiinta: Excelentei Sale, Domnului Jose Manuel Durao Barroso, Comisia Europeana, Presedinte (in limba engleza)

Domnule Prim-Ministru,

Va scriu aceast protest in contextul intetirilor atacurilor la adresa Comisiei Europene din partea Guvernului pe care il conduceti, din partea Dvs. personal, precum si din partea unor reprezentanti ai coalitiei guvernamentale, inclusiv dupa recenta publicare a raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei.

Fara a comenta motivele pentru care ati decis sa va pozitionati nu ca partener, ci ca adversar al Comisiei Europene, va cer, domnule Prim-Ministru, sa va asumati pana la capat aceasta politica de adversitate care a dus, mai ales pe fondul crizei economice prelungite, la scaderea drastica a increderii romanilor in Uniunea Europeana. O astfel de asumare presupune ca Guvernul Romaniei si Uniunea Social-Liberala sa spuna clar, neechivoc, daca doresc ca Romania sa paraseasca Uniunea Europeana, eliberandu-se de sub „jugul Bruxellesului” sau sa ramana in Uniune, ca si partener al Comisiei, precum celelalte state membre. Guvernul Roamaniei si USL nu pot duce la nesfarsit o politica ambigua, acceptand, pe de-o parte beneficiile accesarii fondurilor europene, precum si a celorlalte beneficii directe sau indirecte care decurg din calitatea de stat membru si, pe de alta parte, sa duca o campanie acerba de denigrare a executivului comunitar.

Dupa cum stiti, domnule Prim-Ministru, dar nu spuneti, finantele publice ale Romaniei sunt intr-o situatie nu tocmai roza. Prin comparatie cu structura bugetara de la inceputul anului 2012, veniturile la bugetul de stat au scazut real cu 1,6 miliarde lei, respectiv cu 0,8% sub tinta de colectare. In aceasta situatie sunteti constient ca Romania este dependenta de ajutor financiar international si european. Ultima vizita a FMI a aratat ca nu s-a facut nimic in realizarea reformelor structurale iar ragazul de 3 luni acordat Guvernului va trece mai repede decat credeti, evident fara schimbari majore in ceea ce priveste implementarea acestor reforme. Ati preluat de la guvernele anterioare un deficit bugetar sustenabil insa chiar si acest deficit trebuie finantat. Stau si ma intreb la ce costuri veti ajunge sa-l finantati, in lipsa unui acord cu FMI (si, implicit, cu institutiile europene).

Prin politicile de austeritate extreme, bazate mai mult pe aritmetica decat pe calcule economice, coroborat cu lipsa de reforme structurale si de gestionare a politicilor publice (in special de resurse umane), PDL s-a auto-condamnat si acest lucru s-a vazut in preferintele electorale, dandu-va in acelasi timp Dvs. posibilitatea de a guverna practic fara opozitie si, mai mult, fara nici un fel de risc electoral. Ati preluat asadar o Romanie cu un deficit bugetar mic si cu o opozitie anemica. Aceasta situatie va confera avantajul – unic in istoria post-decembrista – de a face aproape orice, sub umbrela votului masiv anti-PDL din 9 decembrie: majoritatea electoratului va sustine neconditionat. Inclusiv in lupta cu „Inalta Poarta”, cum va place sa denumiti Comisia Europeana, desi 50 de ani inainte de Revolutie si inca 17 dupa aceea am sperat sa ne intoarcem acolo unde am fost inainte de comunism, respectiv alaturi de Europa civilizata.

In aceste conditii, domnule Victor Ponta, va solicit in mod public sa luati, in cadrul executivului pe care il conduceti, precum si in cadrul coalitiei guvernamentale, o decizie demna de un sef de guvern: hotarati-va daca vreti inauntrul sau in afara Uniunii Europene. Daca vreti in afara ei, asa cum rezulta din actiunile liderilor USL si ale Dvs. personal, fiti consecvent cu Dvs. insusi si cu partenerii de guvernare si cereti, precum primul ministru britanic, organizarea unui referendum pe aceasta tema, profitand de gradul minim la care ati adus increderea romanilor in Uniunea Europeana. Dar spuneti-le in acelasi timp romanilor despre toate consecintele retragerii, incepand cu pierderea a miliarde de euro din fonduri europene si pana la pierderile de competitivitate ale economiei Romaniei ca urmare a iesirii din piata unica. Spuneti-le romanilor cum se va contracta economia si cum vom ajunge la iesiri semnificative de capital, avand ca efect pierderi masive de locuri de munca. Mai spuneti-le romanilor cum o serie de state membre ne vor (re)institui vizele de calatorie, pe langa pierderea dreptului de munca, si cum exporturile catre UE (care acum reprezinta 90%) vor scadea dramatic. Si incercati sa ii convingeti pe romanii care totusi cred in Uniune sa nu emigreze, pentru ca altfel veti ramane doar cu asistatii social, liber sa implementati oricate „reforme” fiscale de stanga doriti, daca veti mai avea de unde sa luati impozite.

Daca vreti insa inauntrul ei, va cer, domnule Prim-Ministru, sa incetati atacurile la adresa executivului comunitar, la adresa liderilor unor importante state membre – care ar trebui sa fie pentru noi un model de urmat, nu un cal de bataie si un prilej de exacerbare a unui nationalism rudimentar – si sa deveniti partenerul Comisiei Europene, incadrandu-va in cerintele acesteia. Faceti reformele structurale cerute de FMI pentru a putea continua acordul de finantare. Fiti un lider politic adevarat si nu unul duplicitar, un jolly-joker al politicii europene ce isi schimba culoarea in functie de context.

Sebastian Bodu
cetatean european

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Preluari

De Blogary

Unul dintre cele mai influente bloguri de dreapta, lansat în 4 ianuarie 2010. Scriu la Blogary: Florina Neghină, Claudiu Băcanu, Horațiu Coman, Dragoș Paul Aligică, Alexandru Hâncu, Răzvan Cucui,

4 comentarii

  1. Drept la tinta, titlul. Mi-a mers la inima! Asa se discuta cu puciștii, sub somație! Nu, ca .. interlocutori credibili! (daca ar invata si opozitia politica asta)

  2. Along-topic: Pe Sebastian Bodu eu îl asociez cu ce-aș putea numi „momentul adevărului despre Vasile Blaga”. N-aveam nici un fel de părere despre Blaga, la ora aceea. Dar în momentul în care l-am auzit zicînd despre Bodu, „Eu, dacă eram în locul șefului lui direct, mai întâi îl băteam și pe urmă îl dădeam afară!” (Bodu comentase ceva la adresa lui Tăriceanu), m-am lămurit. N-ajunge că ești din firea ta un bou și-un troglodit, pentru care pumnul e supremul argument, o mai și spui?! Ba încă și în presă?! Nici acum nu reușesc să înțeleg cum de-a suportat Băsescu să lucreze cu vita asta bătrînă atîția ani.

    1. Rheia 
      „Vita bătrână face blata bună.” 
      Ar trebui să înțelegem că el, înainte de a fi dat afară, și-a luat o bătaie bună de la Tăriceanu?!

      Acum de când și-a dat arama de blatist pe față, stau și mă întreb ca tot românul suspicios și imparțial, oare ce învârteali învârtea Blaga cand a fost dat afară din guvern de Tăriceanu, ha?!
      Sau poate atunci a învățat că dacă ai principii, rămâi pe dinafară. Așa că mai bine fără, dar cu un osicior de supt?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *