Un document foarte important

FOREIGN INVESTORS COUNCIL a dat publicității rezultatul unui demers de analiză care a durat 3 luni de zile, a implicat experți și manageri din companii străine și a urmărit identificarea măsurilor concrete de care are nevoie România pentru redresare economică. Prezentarea e aici. Dacă guvernul Boc, printre greve, războaie cu PSD-ul și gafe de comunicare nu are timp să gîndească strategic, ar putea să preia rezultatul eforturilor FIC fără să stea prea mult pe gînduri. E vorba de măsuri pentru a căror implementare nu e necesară decît puțină voință politică, nu de bani de la buget. Estimarea arată că măsurile propuse pot aduce în următorii 5 ani, cumulat, o creștere de 11,6% a PIB-ului, 250.000 locuri de muncă, 7 miliarde € investiții și 4 miliarde € în plus la buget. Să sperăm că PDL-ul se dezmeticește și preia propunerile FIC în loc să se certe cu sine însuși la TV.

Facebook Comments

46 de comentarii

  1. Continuare…

    – integrarea bazelor de date intre institutii

    – stabilirea unor criterii de performanta, gestionarea institutiilor pe baza unor contracte de manageriat castigate prin concurs, evaluarea performantelor + consecinte in cazul esecului

    4. transparentizarea actului de guvernare la toate nivelele (cine, ce, de ce, cum face ce face)

    Ideea este ca pentru a atrage investitii trebuie sa emiti un semnal simplu si clar: "Avem o legislatie simpla, lucrurile se petrec transparent, fiscalitatea este avantajoasa si lucrurile vor ramane asa mult timp de acum incolo. Veniti la noi!"

    Singura problema este ca opozitia va fi oricum Gica Contra ceea ce dauneaza puternic la capitolul stabilitate…

  2. Foarte de "dreapta" masurile propuse de CIS. Desi nu sunt vreun fan infocat al libertarianismului, in cazul acesta particular, subscriu la parerile domnului Glavan expuse aici:
    http://www.logec.ro/2010/10/12/fanteziile-consili

    Ce nu se intelege de catre guvern (eu facand-o binenteles 🙂 ) este ca nu el poate scoate tara din criza, ci economia, iar a redistribui putinii bani produsi de o economie anemica nu se numeste program de relansare economica, ci a lua putinii bani din buzunarul unora si a-i baga in buzunarul altora. Guvernul trebuie sa faca niste lucruri simple (asta neinsemnand ca sunt si simplu de facut):

    1. sa nu isi mai bage nasul in economie (se poate limita la domeniile strategice, in cazul in care mai are vreun control asupra lor…)

    2. sa simplifice la maximum legislatia fiscala:

    – cota unica pentru toate veniturile

    – impozitarea proprietatilor la o valoare adecvata

    – aceeasi fiscalitate pentru toate tipurile de societati comerciale (toata lumea platitoare de tva, cota unica si atat) + renuntarea la impozitarea dividendelor (16% impozit pe profit + 16% impozit pe dividende = cota "unica" de 32%)

    3. reorganizarea si eficientizarea administratiei publice:

    – simplificarea procedurilor

  3. Calea ferată e o soluție de transport foarte bună. Problema căilor ferate la noi e mai mare decât a drumurilor. Căile ferate sunt mai puțin vizibile și au fost mereu exploatate politic. Ca atare ele s-au degradat continuu și sunt acum la limita dezintegrării. Refacerea lor la nivelul european actual ar costa, într-adevăr, foarte mult, dar e o buna întrebare dacă nu ar fi o infrastructură mai utilă decât autostrăzile. De la mine, de la Bordeaux, la Paris trenul face 3h în cap, pe 625 Km, cu tot cu gări! Cine dracu' vrea să se urce în mașină?

  4. Haide bre, poweraxxel… aia au la subiectul 6: investitia in infrastructura. Iar noi vorbim de infrastructura… ma rog de altceva decat de autostrazi. Cai ferate avem, trebuie doar modernizate si extinse… cu costuri mult mai mici… ca tot aduci vorba de costuri…

  5. Iar ati luat-o pe aratura fratilor … Ce zic aia in hartia aia si ce a-ti ajuns sa dezbateti voi!

    Habar nu aveti de costuri, de proiectare, … dar sunteti gica contra intr-ale trenurilor!

  6. 1) containerizarea a fost inventata pentru transportul marfurilor pe apa, facandu-l mult mai eficient decat transportul vrac in cargoboaturi cu mult inainte de dezvoltarea transportului pe sosea

    2) containerele pot fi transportate direct pe vagoane, fara a fi nevoie sa incarci camionul pe tren, putand fi apoi preluate in terminale de catre camioane consumul de carburant fiind cu mult mai mic

    3) daca as fi dispecer de la o firma de transport cu camioane, mi-as ferici contabilul, actionarii si cateva ONG-uri daca as putea sa urc 30 de camioane intr-un tren (RO-LA) sa le duc pana dincolo de granita (sau chiar aproape de destinatia finala) intr-un timp echivalent cu cel petrecut pe sosea (sau chiar mai scurt). Asta insemnand kilometri mai putin pentru camion, deci uzura mai mica deci costuri mult reduse.

    4) nu stiu cat este biletul de tren in anglia dar stiu ca intre Roma si Florenta biletul la Frecciarossa este de 70 de euro (pentru aprox 300 de km) si faci 2 ore si jumatate. Si ce mai stiu este ca, desi sunt trenuri din doua in doua ore, gradul de ocupare este de peste 80%

  7. lucid, habar nu ai despre ce vorbesti.

    ceea ce spui despre transporturi chiar se intampla si se incurajeaza…ai auzit de ITS? genul de transport pe care l-ai descris este cel mai ieftin. Taxele la transportul maritim sunt cele mai mici, urmate de cele pe cale ferata si abia apoi, la o diferenta mare, transportul auto. containerele sunt una, mijlocul de transport alta. e ca si cum as zice ca m-am dus la piata cu autobuzul si pe jos si tu mi-ai spune ca ai sacosa verde. UE incurajeaza trecerea la transporturi de marfuri pe cale ferata pentru ca este cel mai putin poluant si cel mai ieftin. Problema e ca media in UE e de 18km/h, in mare parte datorita CFR-ului… :).hai ca m-am plictisit. Ca sa nu zic ca nici cu cred ca poti sa-ti imaginezi ce profit urias are GFR, chiar si cu viteza asta mica. si asta cu infrastructura feroviara complet noua e de domeniul harry potter, nu stiu daca si el se juca cu trenuletu, dar pe tine te vad putin pe sub pat.

  8. Ştie cineva cât e un bilet de tren Edinburgh – Londra?

    Cred că-ţi poţi lua o maşină second hand mai ieftin.

    Sper să nu ajungă aşa şi aici.

    Deşi, eu personal aş da oricât în plus să nu merg cu un microbuz prin România.

  9. Hai, domn'le, cred că Lucid are dreptate cu încărcatul/descărcatul containerelor. Inca o sursa de intarziere si penalizări.

    Asta mergea cand fabricile si depozitele aveau cai ferate pana in curte

  10. Baterea campiilor – pericol mai mare pentru "Madame" decat revista – poate cam exagerata – a faimoaselor teveuri. Scurt: doua prostii – una mare cat casa – transportul de marfuri pe calea ferata – si una mai micutza – transportul de pasageri idem. Chiar nu atzi auzit de "revolutzia conteinerelor"? Nu atzi aflat ca la ora actuala practic toate fabricile au TERMINALE SPECIALE pentru incarcat-descarcat conteinerele din camioane? Ce manager ar fi atat de imbecil sa incarce conteinerul in camion, sa-l duca la gara, sa-l urce in tren si apoi sa-l descarce in alt camion care sa-l duca la destinatzie? A doua: tzara mica, departe de marile rute internatzionale. Pe distantzele romanesti, ca sa poata concura fie si microbuzul, ar trebui o infrastructura feroviara complet noua – lasa ca in Ardeal, de exemplu, din cauza reliefului, ar fi nevoie de viaducte si tuneluri ca in shveitzaria. DE UNDE ZECI DE MILIARDE DE EUROI PENTRU ASTA? Si in cate mii de ani s-ar recupera ele in rrominika unde "nashu'",blatu' si, in general hotzia, sunt date genetice?

    1. lucid, esti foarte iritat si ai devenit iritant. Vezi ca ti-ai cam pierdut luciditatea de cind dai lectii la toata lumea.

  11. @nedo: good point, ca sa zic asa!

    Transportul pe calea ferata si transportul fluvial sunt printre cele mai eficiente si ecologice modalitati de transport.

    1) Pana la urma, ideea finalizarii canalului Dunare- Bucuresti nu e una foarte proasta. Pe langa asta, infrastructura portuara existenta trebuie modernizata si dezvoltata.

    2) construirea liniilor de cale ferata de mare viteza (>=250km/h) pentru transportul de persoane ar trebui inclusa in strategia de dezvoltare a infrastructurii pe termen mediu; se degreveaza astfel liniile existente marindu-se astfel capacitatile de transport de marfa… astfel, sunt scoase camioanele si autoturismele de pe sosele cu minim de costuri…

  12. sau alta la fel de buna …

    "Un barbat a observat ca nevasta lui, cand ii gatea un rulou de carne la cuptor, dupa ce il infasura si il lega, ii taia capetele:

    -Nevasta, de ce tai tu capetele ruloului?

    -Asa trebuie, draga, asa am vazut la mama!

    Cand sunt invitati la masa la socri, barbatul isi aduce aminte si intreaba:

    -Mama-soacra, faceti Dvs ruloul acela de carne asa bun, dar nu inteleg de ce ii taiati capetele!

    -Asa trebuie, ginere, asa am vazut ca facea mama!

    Cand ajunge o data la bunica neveste-sii, barbatul isi aduce aminte si o intreaba de ce taie capetele ruloului.

    -Apoi, maica, eu am un cuptor de pe vremuri, si-i tare ingust. De aia!"

    Poate ii spune cineva si lui boc ca are ce cuptor doreste la dispozitie. Trebuie numai sa il aleaga si sa faca naibii prajitura aia intreaga, nu sa ii mai copie pe aia dinainte …

  13. Iar la capitolul "definitii ale vremurilor de azi" o poveste:

    "Cicǎ la conferinţa pe ţarǎ a matematicienilor a venit Dictatorul însuşi, care, în finalul unui discurs înflǎcǎrat, a concluzionat: „Tovarǎşi, e timpul sǎ terminǎm cu prejudecǎţile matematicienilor burghezi, care ne împiedicǎ sǎ realizǎm mǎreţele obiective ce ne stau în faţǎ. Eu propun ca, de azi înainte, 2 şi cu 2 sǎ facǎ 7". În aplauzele sǎlii, s-a votat o rezoluţie prin care rezultatul adunǎrii a 2 cu 2 a devenit 7. A existat, ce-i drept, un tânǎr matematician, bǎrbos şi-n blugi americani, care pe culoar a spus: „Bine, dar noi ştim cǎ 2 şi cu 2 fac 4!". A fost turnat imediat, ridicat, trimis la Canal, sǎ înveţe dialectica de clasǎ a ştiinţei. Au trecut ani în care realizǎrile poporului erau erau din ce în ce mai spectaculoase (cǎci 2 şi cu 2 fǎceau întotdeauna 7), Dictatorul a murit, i-a urmat fiul sǎu, Tânǎrul Dictator, un tip cu vederi mult mai largi. S-a organizat o nouǎ conferinţǎ a matematicienilor şi Tânǎrul Dictator a venit la tribunǎ: „Tovarǎşi, trebuie sǎ recunoaştem cǎ în trecut s-au comis unele exagerǎri, cǎ adevǎrurile ştiinţifice au fost neglijate. A fost o eroare sǎ hotǎrâm cǎ 2 şi cu 2 fac 7. Trebuie sǎ ne recunoaştem greşelile şi, de azi, sǎ avem curajul sǎ spunem cǎ 2 şi cu 2 fac 5". Aplauzele au fost nesfârşite, matematicienii se simţeau eliberaţi, un vânt de libertate bǎtea prin salǎ. Doar fostul tânǎr matematician, în aceiaşi blugi (mai jerpeliţi) şi cu barba albitǎ, a îndrǎznit sǎ spunǎ, în pauzǎ, unui grup de colegi: „Bine, dar 2 şi cu 2 fac 4!". Reacţia colegilor (cei care-l turnaserǎ cu ani în urmǎ) a fost promptǎ: „Bagǎ-ţi minţile‑n cap, chiar vrei sǎ ne întoarcem la vremea când 2 şi cu 2 fǎceau 7?"."

  14. 1. actiunea FIC imi pare foarte interesanta. Desigur, comentarii se pot face cu galeata, dar eu unul in locul lui Boc i-as sustine si fie numai pentru ca au facut ceva ce toata lumea cere dar nimeni nu face: au venit cu propuneri! Le-as cere in plus ceva angajamente ferme, eventual un fel de garantii ca pot face ceea ce propun, i-as prinde pe cativa in niste posturi de secretari de stat si as trambita ca cine mai vine cu idei are liber la aplicare si posturi de decizie sa ii dea bataie. Pana la urma, cineva trebuie sa miste ceva in tara asta!

    2. privitor la "revista presei" RTV si A3, nu vad de ce sunteti deranjati ca exista pe MB. Si eu studiez cu atentie si curiozitate cele 2 experimente, si descopar de multe ori chiar linii de lucru ale opozitiei. Sunt atat de prosti incat se dau singuri de gol. Basca mai vine cate un imbecil si ii da in gat in direct, si se alege cu injuraturi chiar pe blogurile combatante apoi … Lasati lumea sa se delecteze, ca e funny! Mie de ex. mi-a placut cel mai mult ceva pe RTV. O duduie luase la intrebari o eleva de la tara, chinuita prin munti, fara mijloace de transport, sperand sa inmoaie inimile telespectatorilor aratand cum nu poate merge copilul la scoala! La intrebarea "de cand nu ai mai fost la scoala?" copilul a raspuns "de cand am luat vacanta!"…

  15. la infrastructură importante sînt două-trei autostrăzi (ca artere principale) în special pentru transportul de mărfuri, precum şi centurile ocolitoare, cel puţin pentru marile oraşe. aeroporturi moderne (inclusiv legătura faţă de centrul oraşelor) în cele cîteva oraşe mari şi punerea la punct a magistralelor feroviare, pentru un transport cît mai rapid, tot pentru mărfuri şi modernizarea porturilor pe dunăre (incluzînd, iarăşi, legătura cu alte mijloace de transport). nu le-am pus pe puncte, dar vă prindeți voi. ceea ce iarăşi lipseşte în preajma principalelor noduri de transport – parcurile logistice mari. cine ştie cunoaşte.

    sigur, ziaristimea română, cînd vorbeşte de infrastructură, se referă exclusiv la autostrăzi, adică mijlocul ăla cu care se ajunge mai repede la mamaia, la cocălăreală, sau la azuga sinaia predeal. e mai bună calea ferată pentru transportul de mărfuri dinspre constanţa spre bucureşti? atunci trebuie investit în magistrala constanţa-bucureşti.

    calea ferată poate oferi o alternativă viabilă la transportul rutier. de aceea, este foarte importantă pentru degrevarea traficului pe şoselele patriei, şi aşa suficient de aglomerate. mi se pare o eternitate să ajungi cu trenul de la oradea, timişoara sau satu mare la bucureşti în 10-15 ore. cu trenurile de marfă, şi mai mult. gările sînt varză. am spus de parcurile logistice? am spus.

    porturile de pe dunăre de-abia dacă mai sînt folosite. un dezastru. unii urlă ca apucații flota-flota, dar cînd e vorba de porturi, tac toți mîlc. poate pentru că nu apare și numele băsescu prin preajmă, știe dracu… în fine. plus parcuri logistice, da?

    hai, că m-am plictisit de tema asta. parcuri logistice, țineți minte?

  16. am eu senzaţia, sau documentul este cam încărcat? 21 de slide-uri, cu titlu, cuprins şi echipa de experţi s-ar putea să i se pară mult unui guvernant. aici nu e vorba de imaginaţie, e vorba de alfabetizarea la propriu a lui boc şi a guvernului pe care îl conduce. din punctul ăsta de vedere, raportul nu își găsește rostul. ar fi fost mai util un slideshow cu alfabetul: Aa, Bb, Cc…

  17. 1.Stabilizarea mediului macroeconomic: realizabil dar cu un impact asupra economiei cam supraevaluat.

    2.Consiliul de dezvoltare economica: cel mai important aspect pentru ca Romania are nevoie de planificare – Cu un amendament-niciodata partidele din Romania nu se vor uni in jurul unei strategii comune de dezvoltare a tarii iar fara politic nu se misca nimic in tara asta.

    3.Fondul de garantare pentru IMM-uri ar avea nevoie de mult mai mult decat 50 mil eur. Ar trebui ca implementarea programelor si publicitatea sa fie incredintata unor privati platiti cu un procent din totalitatea proiectelor demarate.

    4.Privatizarile nu mai sunt necesare.Mai util ar fi crearea unui fond al activelor statului administrat de o societate privata renumerata in functie de performante.

    5.Total de acord.De altfel fondurile europene sunt singura speranta de crestere in prezent.

    6.Proiectele majore in infrastructura sunt visul deopotriva al keynesistilor si al directorilor de companii.Intrebarea este care proiecte, si mai lasati autostrazile ca nu astea rezolva treaba.Intrebati-va mai degraba de ce CFR Marfa este atat de inaccesibil .

    7.Agricultura va ramane primitiva pana la momentul impozitarii reale a terenurilor.Nu va puneti intrebarea de ce e rentabil sa tinem peste un milion de ha parloaga in circuitul agricol sau terenuri in circuitul imobiliar? Cei care nu pot lucra pamantul nu sunt obligati sa ramana proprietari.

    8.Superficiala abordare. Daca ar vrea cineva sa curme evaziunea fiscala ar trebui sa schimbe modul de abordare a bogatiei. In tarile cu fiscalitate buna averea pleaca de la prezumtia de vinovatie.

    9.Concedieri la foc automat? O sabie cu doua taisuri.

  18. @Florina: continuand revista presei aici si comentariile vindicative deturnati tot sensul madamei. Parca trebuia sa fie altceva si vad ca se transforma in voxpublica pe zi ce trece in materie de comentarii. De ceva vreme citesc doar articolele…

  19. Bleen

    1. eu, la 3.56, am vorbit despre Geoana. da, l-am ascultat pe RTV pentru ca TVR nu numai ca nu transmite online, dar nu transmite deloc declaratii in timp real;

    2. singe rau???

    3. atit timp cit cele doua televiziuni sint extrem de implicate in politic, cred ca fenomenul merita studiat;

    4. am preferat sa ascult intii declaratiile opozitiei, la cald; mi-am rezervat, fii sigur, timp pentru documentul prezentat de Florin.

  20. Boc n-o fi el specialist în economie dar nici imaginaţie n-are. Iar de cojones nici nu poate fi vorba (din punctul ăsta de vedere stă cel mai prost dintre toţi politicienii români – pînă şi Crin stă mai bine – nici el nu le are dar cel puţin şi le imaginează).

  21. Salve,

    1. Se poate lesne vedea ca cei cu pareri atat de "valoroase" nu au condus niciodata un macrosistem;

    2. "Solutiile" aratate de acesti "specialisti" sunt de nivel microintreprindere;

    3. Chiar se uita ca statul nu are entitati productive si ca aestea sunt in domeniul privat? chiar toti vor sa mulga acest stat incontinuu?

    4. Parerea unor despre capul sau mintea unui om care este primul ministru al acestei tari ne arata ce conceptie tiganeasca au unii (unde ei si neamul lor nu vor ajunge niciodata nu este nimic bun, acolo toti sunt prosti);

    5. Eu cred ca facem abstratie de ce si cum suntem construiti si de unde venim (uitam intentionat ca pierdere ultimului razboi si cei 45 de ani de robie comunista au coborat potentialul tarii(teritorial, demografic, cultural, economic si social) la un nivel catastrofal de jos, de unde ne-am ridicat destul de bine dar mai avem mult)); cine sare etape nu stie cum te urci si cum trebuie consolidat fiecare pas al unei natiuni inca in suferinta.

  22. Nu stiu daca Madame Bogary are specialisti in domeniu, printre colaboratori. Dar ar fi interesant sa vedem, in paralel cu documentul de mai sus, ce anume ar putea impiedica luarea masurilor cuprinse in document. Altfel spus, trebuie identificati franarii de facto ai dezvoltarii si iesirii din criza.

  23. @

    conseiller les femmes: le cancer, l'ostéoporose, l'obésité, le lupus, l'hystérie, la chlamydia, la gonorrhée, obsessions passant, la diarrhée, d'été la dépression, la ménopause, l'amour contre nature, la pédophilie, la zoophilie, la gonorrhée…

  24. aurelian
    1. mi-e greu sa cred ca n-ai inteles ce-am spus, dar, ma rog, asta e;
    2. de ce nu te-ai plins mai demult in privinta comentariilor? de cind citesti numai articolele, eventual;
    3. numara, te rog, la articolul anterior, cite comentarii apartin de revista presei si cite dintre acestea sunt complet lipsite de semnificatie; fa, apoi, un raport nr.total comentarii/nr. comentarii revista presei;
    4. sper ca nu ai mai citit de foarte mult timp VP, altfel nu-mi explic jignirea la adresa comentatorilor, eu numarindu-ma, de data aceasta, printre ei.

    Eu am pus punct acestui subiect.

  25. Am să vă rog să nu mai faceţi revista presei de la RTV şi A3 pe Madame Blogary. Nu vă obligă nimeni să vă uitaţi la cele două posturi, dar dacă tot ţineţi cu tot dinadinsul să le urmăriţi, abţineţi-vă de la cronica live pe MB. Unii dintre voi suferă de sindromul Stockholm cînd e vorba de RTV şi A3 însă Madame Blogary nu e canapeaua psihoterapeutului. Chiar nu aveţi alte subiecte de discuţie în afară de cele două televiziuni? Dacă vă enervează atît de mult, de ce nu vă uitaţi pe TVR, de exemplu, ca să nu vă mai faceţi sînge rău?

  26. Florin Cojocariu: o sa intru deseara, ca nu mai am timp acum. O singura observatzie: ok, registrul ala e bun, dar cum au calculat cresterea PIB-ului datorita lui? La fel, are cineva idee cu cat au crescut PIB-ul Casa 1 si Casa 2? De la niste oameni presupus ancoratzi in economia reala ma asteptam la date calculate transparent, nu la cifre aruncate la plezeneala. Iar cu concedierile usoare, intr-o perioada asa de dificila, asta ar mai lipsi pentru "punerea focului".

  27. Florine, lucid se teme de schimbarea in bine si mai ales cum sa vina ea din idei nepartinice. Uita-te si la Picus,un act corect al Presedintelui e analizat dintr-o perspectiva primitiva , cea a unui K.O. dat unui adversar . De ce nu il vede si ca un act de lasitate?

  28. In 19 si 20 aprilie, Geoana nu a supus legea pensiilor la vot, cu toate ca era pe ordinea de zi. In 10 mai, a trecut de Senat prin aprobare tacita.

    Iar acelasi Geoana spune acum ca va propune revizuirea intregii legi, nu numai a articolului invocat de presedinte.

    Si regreta ca TB nu s-a pronuntat si asupra modului in care a fost votata.

    In cit timp ar fi putut fi suspendat Geoana, in caz ca era ales presedinte?

    1. chestiunea e asa: Parlamentul nu poate revizui decit ce cere Presedintele. Basescu nu putea s-o trimita inapoi pe motiv de legalitate sau procedura, putea doar cere revizuirea unor prevederi. Ei nu pot revizui altceva. Au intrat intr-o fundatura. Iar pentru a iesi din ea vor face ce stiu: si mai mult circ si scandal. (detalii aici: http://doc.hotnews.ro/poate-cere-presedintele-rel

  29. Mie nu mi se par chiar așa de gargaristice cum i se par lui lucid, dar nici deosebit de profunde. Sunt din categoria "ce bine ar fi să fie bine". Ce lipsește României e voința politică de a face lururile să meargă, nu ideile. Ca în bancul cu pricina, voi gâște să aveți …

  30. E Base pur.

    I-a dezumflat lasandu-i fara obiectul muncii(suspendarea).Iar legea va putea fi retrimisa la promulgare exact in aceeasi forma.Basca a mai si urecheat putin cupletul vesel.

  31. Optmismul meu se confirma, idei bune sunt si vor fi mereu, e o chestiune de timp pana se realizeaza. Nicio incompetenta nu ramane nepedepsita,au atat cele ce se drapeaza in fapte bune, reformatoare .

  32. Gargara jalnica. Praf in ochii prostilor. O adunatura de expatzi smecheri, pusi pe capatuiala, gen valvis-rapidistu' si turcu ala nu-stiu-cum. Masuri? Demagogie nerusinata. Sa le luam bob cu bob:

    1. – Introducere "registru" transparent. Cum sa produca PIB asa ceva? Doar inca un prilej de a arata cu degetul la stat, meritat in cea mai mare parte, dar doar atat.

    – Programul Prima casa -3: il are si guvernul. CAT PIB AU ADUS Casa 1 si Casa 2? Aud?

    2. – Crearea unui Consliu….bla-bla-bla, ca nu avem destule. Think-tank-urile adevarate nu se infiintzeaza prin OUG.

    3. – Facilitatzi creditare IMM-uri. Zau, soro? Din ce bani? De la bancile care alearga dupa raii platnici? De la bugetul cocosat de pensii si salarii? Ii imprumuttazi voi, "investitorii"?

    4. – Privatizare accelerata companii de stat. ASTA E GHESEFTUL: JEFUIREA SI A CE A MAI RAMAS, dupa marili succesuri gen Petrom.

    5. – Un singur organ de gestionare fonduri EU – si guvernul a propus asa ceva, de care este mare nevoie.

    6. – Campionat de fotbal 2020 – sa vomitzi, nu alta!

    – infrastructura: OK, catzi bani datzi, concret?

    7. – Irigatzii – Din ce bani?

    – Mari ferme – cum ii convingi pe tzarani? Pui securitatea pe ei ca la colectiva?

    – Crestere absorbtzie fonduri EU – bla-bla-bla, asta spune si guvernul de atata timp. CUM, CONCRET? Cine decide daca un proiect e viabil sau nu?

    8. – Concentrare controale la adevaratzii evazionisti. Ce spui, soro? Si cine-i identifica pe astia? Voi, ca sa scapatzi de concurentza? CONCRET: CRITERII SI MASURI, nu bla-bla-bla.

    9. – Legislatzia muncii noua: sa datzi oamenii afara cand vretzi. Spunetzi-o pe sleau.

    10. – Reformarea administratziei, bla-bla-bla: facetzi voi criteriile alea si punetzi-le in discutzie.

    1. @lucid: cred ca n-ai citit ce spune documentul:
      1. Un registru de plati prin care statul se angajeaza sa plateasca datoriile catre firmele private la o data anume are un efect foarte important: permite creditarea firmelor care sint out of cash si au bani de primit de la guvern (pe care acum ii primesc la sfintu asteapta)
      2. Care e problema daca finantezi o organizatie cu o mie de oameni din privat care sa produca strategii si proiecte? De unde ai dedus tu ca se infiinteaza prin OUG?
      Nici nu mai trec prin celelalte, e evident ca e vorba de rea vointa in raspunsul tau, nu de argumente. Ca sa nu spun ca sint niste rabufniri cam stingiste, surprinzatoare. (Evident ca ar fi mai bine sa se flexibilizeze legislatia muncii si concedierile sa se faca mai usor.) De altfel e tipic romanesc, cum se string unii si fac o propunere, cum sar restul cu gura pe ei, plini de suspiciune si secretind doar atacuri la persoana si rautati. De ce nu propui tu o lista de zece masuri argumentate, ca alternativa? Ca de demolatori la comanda nu ducem lipsa.

      @Adrian Stanciu: tocmai asta era sensul articolului, daca guvernul asta n-are timp sa gindeasca si e in mod fire-fighting permanent, macar sa preia niste masuri de la astia.

  33. @ Bleen

    cred ca faci o confuzie.

    Guvernul Boc are cur.

    Cap nu are.

    Sper sa se puna Al sde Sus (oricine o fi el) cu bita pe ei poate or pricepe ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *