Toţi oamenii preşedintelui

Dacă pînă nu demult Institutul de Studii Populare era doar locul unde erau trimişi la joacă intelectualii din sau apropiaţi de PDL în timp ce greii partidului îşi împărţeau bucatele la separeul cu parcare de gipane şi funcţii pe post de animatoare iată că lucrurile se schimbă o dată cu lansarea manifestului creştin democraţiei moderne de către Teodor Baconschi (fost consilier prezidenţial, actual ministru de externe) şi, mai ales, Emil Boc, nimeni altul decît preşedintele partidului şi prim ministru. E un semnal că lucrurile încep să se mişte şi că Traian Băsescu începe să atace pe al doilea front (primul fiind Cristian Preda, purtătorul de cuvînt şi sabie al liberalilor din PDL). Implicarea preşedintelui PDL în dezbaterea doctrinară din cadrul partidului (ţinută pînă acum pe tuşă, cu ISP cu tot) e dovada că reforma PDL a trecut de la stadiul de pişcot de simpozion la cel de atac la baionetă.

PS. Cît despre Boc-prim ministrul, dacă tot a fost prelucrat doctrinar, poate renunţă cu ocazia asta la filozofia de guvernare „Noi guvernăm, nu gîndim”.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

42 de comentarii

  1. @Florin

    Evident că, dincolo de hazul de necaz, întorcându-ne într-un registru serios, suntem toţi de acord că iniţiativa de a-l plasa pe preşedintele PDL într-un discurs doctrinar limpede şi structurat, de factură creştin-democrată, este un mare pas înainte: “iata ca acum avem un curent crestin-democrat in PDL condus de primul ministru si ministrul de externe”. Băsescu pune accente, mută centri de greutate, face adică exact ceea ce trebuie să facă un preşedinte de republică în momente de mare cumpănă. Fără defetism, nu putem totuşi subestima imensa rezistenţă a sistemului transpartinic de parazitare a resurselor publice, care funcţionează ca o râmă: fără cap, în schimb cu un apetit insaţiabil şi capacitatea de a se diviza la infinit.

    Update:

    Traian Basescu: TVA si cota unica raman neschimbate. Fondul de salarii pentru bugetari scade cu 25%, fondul de pensii se micsoreaza cu 15% de la 1 iunie

    Exact reacţia potrivită: nu mărirea birurilor, ci scăderea cheltuielilor. România este o ţară foarte săracă, ai cărei bugetari şi nu numai trăiesc de aproape zece ani mult peste posibilităţile ţării. O perioadă de doi ani de austeritate nu cred ca va distruge pe nimeni.

    Tare ar fi bine ca această curbă de sacrificiu să fie însoţită şi de intensificarea urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie. Pe fondul unei atmosfere de nemulţumire populară, dacă nu o teroare cât de mică, măcar o stare de disconfort în rândurile clicilor de predatori judeţeni şi centrali ar fi un adecvat acompaniament de criză. Puţin iacobinism nu strică.

  2. "responsabilitatea cea mai mare in diminuarea evaziunii fiscale si contrabandei cu tigari, alcool revine ministrilor Blaga si Vladescu"

    a-ha… :mrgreen:

  3. Multumim pentru preluare, Bleen.

    Aud ca suplimentul se distribuie si prin mediile PDL-iste. Intimpinarea premierului nu poate fi subestimata. Interesante si citatele din Corneliu Coposu, pentru a nu pomeni de crestin-democratii europeni. E clar ca nu toti vad in aceasta doctrina o simpla "maimutareala"…

    Pentru discursul politic al lui Teodor Baconschi – textul integral, see:

    http://grupareaaproape.wordpress.com/2010/05/06/p

    Spor la fapte bune!

  4. @Bleen says:

    Joi, 6 Mai 2010 at 2:55 pm

    "Eu scriu, eu comentez, eu bag poze….asta da dictatură!"

    stai linistit, faci comentarii bune si esti citit cu atentie 😉

  5. Basescu nu a avut niciodata elefanti. Cel cu elefanti (sau poate cu mamuti consumatori de ceai cu musetel) a fost Geoana.

    Basescu este mai curind un Napoleon al scrutinurilor, capabil sa isi creeze si sa valorifice o superioritate tactica pentru a contracara superioritatea strategica a adversarilor. Tot ca Napoleon, este mai probabil sa ramina in istorie (daca va ramine) prin ispravile sale in justitie decit prin victoriile electorale.

  6. “să renunţe la vaca de muls” – vaca e sfântă

    “De ce guvernul preferă să mărească taxele decît să scadă drastic cheltuielile inutile cu sistemul?” – de la instalare şi până azi, guvernul n-a fost capabil să atace pletora parazitară, nici măcar superficial, la nivel de amante sau soacre

    se pare că nici un guvern nu o va putea face

    bref

    cu criza, există momentul “acum ori niciodată” pentru a scutura sacul cu şobolani

    dacă Basescu nu reuşeşte să profite de criză pentru a restructura cât de cât statul, nu mai ajută decât ocupaţia străină, de preferinţă chineză…

  7. “"A murit pe loc", a explicat un oficial al clubului croat,” – adică, în cel mai bun caz, ultimul lucru pe care a mai apucat să-l vadă a fost…cartonaşul

  8. Exact, Băse şi dăscălimea tocmai asta le propun pedeliştilor şi clientelei: să renunţe la vaca de muls. Băse trece, ssitemul rămîne. Aşa gîndesc ei. Aşa speră. Că Băse trece e clar şi cît se poate de normal, însă ar fi preferabil ca sistemul să nu rămînă. Şi cînd zic sistem nu mă refer doar la clientela serelistă ci şi la clientela bugetară (chiar mai puternică). Se pierd funcţii şi joburi ptr amante, nepoţi, veri, copiii prietenilor de familie etc etc, şpăgi, salarii pe Zuma (broscuţa care a detronat Solitaire). De ce guvernul preferă să mărească taxele decît să scadă drastic cheltuielile inutile cu sistemul? Fiindcă noi nu avem partide. PDL, PSD şi PNL nu sînt partide politice. Sînt grupări ale administraţiei.

    1. @Rasvan: Chestiunea e asa: fie ne resemnam si acceptam ca sistemul e de neinvins – caz in care emigram sau tacem din gura si ne vedem de treburile noastre, ori incercam sa schimbam ceva. Daca alegem sa schimbam trebuie sa fim realisti si pragmatici. Nu putem continua sa ne lamentam. Pina una alta cred ca felul in care abordeaza problema Stoica si ISP-ul combinat cu abilitatile tactice ale lui Basescu, e singurul mod in care sistemul poate fi reformat. E bine sa ne pastram spiritul critic insa trebuie sa remarcam ca s-au schimbat foarte multe in PDL in ultimii 2 ani. Nerabdarea de a vedea rezultate spectaculoase e perdanta, aici vorbim de reforma clasei politice nu de un proces la DNA. Eu vad o regrupare abila si rapida a intelectualilor de dreapta sub coordonarea lui Stoica, in diverse curente. Mai vad un foarte abil sprijin pe care Basescu il ofera acestor regrupari pentru a capata influenta politica. Si mai vad pe Videanu si Berceanu in defensiva.
      Un lucru care pare ca scapa observatorilor e urmatorul: Daca acum o luna-doua crestin-democratia era o mascarada, vorba lui Preda, iata ca acum avem un curent crestin-democrat in PDL condus de primul ministru si ministrul de externe. Curent care regrupeaza oameni de mare valoare care altfel s-ar fi simtit cam stingheri in preajma lui Berceanu. Pentru mine e deja o victorie zdrobitoare si o spun cu mult realism.

  9. Nici un Hannibal, oricât de talentat, n-are cum să-şi învingă adversarii pe terenul lor propriu. Or, ţara e a lor.

    Un exemplu simplissim. Gicuţă Ciumacu, deputat, şi-a “retrocedat” un teren în centrul urbei sale, unde, în “parteneriat” cu Primăria, care va plăti toate costurile, va construi prin propria firmă o clădire, pe care ulterior o va vinde Agenţiei Naţionale X. După ce se achită de obligaţii, dl. Ciumacu contează pe vreo 2 milioane de €, netto. Există cel puţin vreo sută de localităţi în care câţiva ciumaci aşteaptă imperios să-şi desfăşoare aceste iniţiative antreprenoriale. Presiunea e enormă. Există de fapt mii de astfel de piranha bugetari, care împreună exercită o presiune chiar mai puternică, pentru că difuză, decât marii rechini. Aceste mii, direct sau prin interpuşi, vor vota la congresul PDL. Ce le propui !? Un Boc cu – de dragul glumei – Macovei, Stolojan, Stoica şi Cristian Preda ca primvici. Ei şi !? Aşteptările ciumacilor din teritoriu (şi de la centru) fiind cele arătate, jocurile fiind aranjate în acest sens, bugetul va contiunua să fie supus atacurilor, iar retorica politică şi suprastructura doctrinară nu vor putea schimba nimic.

    Văd din foto că fotbalistul croat Goran Tunjici era negru. Pe arbitrul care a avertizat mortu, îl chema cumva Băsescu !?

  10. Dacă mă gîndesc bine, cei 5 ani de mandat ai lui Băsescu seamănă cu campania italiană a lui Hannibal: victorii în cofruntări directe, tactice împotriva unor adversari proşti şi aroganţi, strategie neclară, cîştigi toate bătăliile şi pierzi războiul. Adversarii nu trebuie decît să evite confruntările directe şi decisive şi să-l aştepte să rămînă fără resurse (în cazul lui Băsescu, timpul e resursa care se consumă cel mai repede).

  11. Tind să cred că Băse şi dăscălimea vor arunca totul în joc acum. Nu au resurse ptr un război pe termen lung (Băsescu e bun la blitzkrieguri, la conflictele de uzură pierde, fiindcă nu are resursele celorlalţi).

  12. "Adevărata încleştare la baionetă va veni la congres, când BVB îşi vor mobiliza clientela din teritorii, care nici n-a auzit şi nici că-i pasă de Crăiuţii preşedintelui".

    Şi eu am impresie că va urma un duş extrem de rece la Congres.

    În teritoriu nu există ceva similar "reformiştilor" de la centru.

    În marea majoritate a judeţelor PLD-ul a fost decapitat de pedişti.

    Nu mai vorbesc de primirea de membri noi, din "societatea civilă"…

  13. Băsescu practică bine jocul la offside, face pasul înainte când te aştepţi mai puţin. Probabil că asta e şi-acum, încearcă să-i lase-n afara jocului pe BVB: un Boc care cauţionează eseuri doctrinare PDL-iste dinspre aripa “dăscălimii” prezidenţiale înseamnă într-adevăr un semnal de (re)grupare, deci de joc la offside

    Semnalul ar fi că Boc îşi poate face echipa pt. congres şi fără BVB, ca-n bancul acela cu tauru negru care i-a făcut o surpriză vacii bălţate…

    Adevărata încleştare la baionetă va veni la congres, când BVB îşi vor mobiliza clientela din teritorii, care nici n-a auzit şi nici că-i pasă de Crăiuţii preşedintelui

  14. Prezenţa lui Boc e un atac la baionetă. Eseul ca eseul, probabil puţini pedelişti îl vor citi, însă personajele fac tot filmul. Cît despre statut, Boc este unul dintre cei avantajaţi de acesta. De fapt, e primul beneficiar. Mişcarea e bună prin faptul că dislocă din dispozitiv vechea gardă. Cum? Îi face să reacţioneze.

  15. Da, e bine.Un început de “ofensivă doctrinară”, o primă clarificare de poziţii, nedepăşind însă stadiul de eseu. Personal nu l-aş numi “atac la baionetă”, de-ar fi şi numai pentru că statutul PDL este hotărât tot de greii partidului, aceia care-şi împart bucatele la separeul cu parcare de gipane şi – din câte ştiu – deja votat. Una sau zece culegeri de eseuri politice nu pot înlocui acţiunea politică.

    Abia după ce-i dă afară din guvern pe Videaunu şi Berceanu, vom putea vorbi de “atac la baionetă”. Deocamdată e doar goarna răguşită care sună atacul. Oricum, e ceva.

  16. @pravda, nu e tirziu, nu te descuraja, ca altii au invatat engleza si la 70 de ani, cred ca ai sanse.

  17. @Criştian Preşconiu

    Greşiţi fundamental. Faceţi o regretabilă confuzie între tabla înmulţirii şi tabla împărţirii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *