Societatea informațională a lui nea Caisă

La începutul anului am aflat cu mare surprindere că Primăria din comuna în care locuiesc, Gurbănești, are acces internet de mare viteză, pe fibră optică! La primărie se află o sală cu calculatoare, conectate la net prin respectiva fibră optică. Folosirea calculatoarelor costă 1 RON/oră și, de cîte ori am trecut pe acolo nu am găsit decît pe cineva care păzea liniștea și ecranele stinse. Investiția e realizată de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale în cadrul programului „Economia bazată pe cunoaștere”.

Am aflat de la Primărie numele doamnei care se ocupă de proiect, Diana Voicu, și pe 22 februarie i-am scris un email. Iată-l integral:

Stimata Doamna,

Primaria din comuna Gurbanesti, localitate in care m-am mutat la inceputul anului trecut, este beneficiara programului dumneavoastra „Economia bazata pe cunoastere”.
In cadrul acestui program a fost instalat acces internet pe fibra optica, furnizat de Romtelecom, cu beneficiar final Primaria Gurbanesti.

Reprezint citiva locuitori ai comunei mutati din Bucuresti sau care au resedinte temporare aici si care avem o importanta experienta in programe de internet. Avem in plan dezvoltarea unor site-uri web pentru promovarea zonei, pentru e-commerce cu produse agricole ecologice sau alte proiecte de interes local.

Accesul internet e foarte dificil in zona, fiind posibil doar pe modem mobil, la viteze relativ scazute.
Am dori sa va adresam doua intrebari:
1. In ce masura e posibil sa ne conectam la punctul de acces de la Primarie? Solutia tehnica exista, e nevoie insa de acceptul dumneavoastra. (Avem o solutie posibila de a instala un router prevazut cu acces wireless la care ne putem conecta, cladirea primariei e la 150 m de locuinta mea).
2. In ce masura va puteti implica in sprijinul unor proiecte locale bazate pe internet?

Va multumim,

Florin Cojocariu
Razvan Balasa

Nu am primit nici un fel de răspuns, după o lună jumatate. În ultimul an, numai la mine pe uliță, și-au făcut case și s-au mutat, de tot sau temporar, 3 familii de „orășeni”. Toți avem idei pentru care am putea folosi netul pentru a stimula turismul sau agricultura ecologică în zonă.  Ne conectăm prin zapp sau modem mobil în timp ce la cîteva sute de metri de noi stă goală sala de calculatoare legate la fibra optică. Nimeni nu cere nici un ban, dimpotrivă, am aduce bani la bugetul local. Lua exact 5 minute să răspunzi la un mail și cîteva telefoane sau mailuri să verifici legalitatea demersului. Poate reușește cineva să-mi explice cum gîndesc administratorii proiectului „Economia bazată pe cunoaștere”  dacă trag fibră optică cîteva zeci de kilometri pînă într-o sală a primăriei care stă tot timpul goală și li se rupe total de ideea de a intra și în casele oamenilor? Economia, la fel cu cunoașterea, nu se întîmplă în Primărie. N-am verificat, aș pune însă pariu ca nici măcar la școala de vis-a-vis, aflată la 50 de metri de primărie, nu au ajuns…

Sigur, accesul internet la Gurbănești nu e tocmai problema nr 1 a țării. Descriu situația pe larg pentru că e simptomatică pentru una din problemele Guvernului: personalul de slabă calitate. Te-ai aștepta ca la MCSI programele să fie conduse de tineri entuziaști, pasionați de ce fac. Vez’ de treabă! Nimeni nu gîndește, nimeni nu e entuziasmat de ceva, toți execută mecanic și au o mare durere în cursul săptămînii viitoare în ce privește finalitatea. Toți bifează căsuțe pe rapoarte. Asta e finalitatea pentru ei. Iar tipul ăsta de cultură are implicații cu mult mai grave decît lipsa de internet prin vreo comună oarecare.

Facebook Comments

26 de comentarii

  1. Sunt curios daca s-a concretizat ceva in privinta internetului wireless in comuna dumneavoastra….

    Daca se doreste o colaborare in acest domeniu va rog sa ma contactati pe adresa de e-mail.

    Multumesc mult!

  2. Scuze, n-am mai intalnit pana acum ciudatenii de acest tip

    Se pare ca nu m-a bannat nimeni, am "creat" eu o postare absolut ciudata care pur si simplu refuza sa intre.

    Tot ce era ciudat in ea era adresa site-ul min de justitie american, care e public si pe care am luat-o pur si simplu pe blogul lui Theophyle.

  3. Asta, daca nu cumva postarea mea a deranjat PDL-ul, pt. ca pe VP vad anti-PSD-isti care continua sa posteze fara probleme, ori in conditiile astea, chiar nu vad alta explicatie.

  4. Tio, dar mi-au bannat IP-ul, iar eu vroiam sa-i raspund unui tip care spunea ceva de genul: "ANI nu trebuie sa existe pt. ca nu exista nicaieri in alta tara". Nicio legatura deci cu RL sau Alina Mungiu.

  5. Andra, exista sigur restrictii de distributie a textelor publicate de ziare. Cred ca e OK cind noi le copiem si folosim dar e altceva cind ajung pe site-urile concurentilor 😉

  6. Dragilor, uite poveste:

    Am postat aseara pe Voxpublica un articol exceptional al Alinei Mungiu (scris la randul lui ieri, pe 15 aprilie) despre DNA si ANI, si baietii m-au bannat !

    Cum suna asta …?

    O fi din vina mea (desi eu nu injur niciodata), ori s-au simtit injurati de articolul lui Alina Mungiu ?

    Statul de drept tradus pentru Mugur Ciuvică

    Romania Libera

    15 Aprilie 2010
    http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sta

  7. @Yeba, m-am gandit mai bine si cred ca o sa-l las sa descopere singur frumoasa si fascinanta Romanie 🙂 . sper sa nu fie prea mofturos si sa inteleaga ca 20 de ani de spoiala nu sunt suficienti pentru a sterge sechelele celor mai nenorociti 50 de ani din istoria Romaniei. de data asta avem o scuza: comunismul. peste 20 de ani ce scuze vom mai avea?!

  8. @Merechene, pt experimentul colegului: cred ca e valabil si la Magurele, prin analogie cu hirtia igienica. Niste sirma. Sa ia niste sirma, ca precis are nevoie sa lege ceva pe la barometru, o coloana de suport etc. Si un bec, sa puna la baie.

    Si sa nu creada ca, daca in toamna lui 2009, ca si in celelalte toamne, nu era hirtie igienica la Universitate, acu' s-a rezolvat si poa' sa dea o fuga si sa fure de acolo.

  9. @Florin Cojocariu

    😆 da, si eu…tot acolo, dar mai recent('03) 🙂 – posibil ca si profii sa fi ramas aceiasi 😀 .

  10. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7136394-excl
    Au fost declarate neconstitutionale cele mai importante parti ale legii de funcţionare a ANI, la CC.

    De ce?

    pentru ca sapte din cei noua membri ai Curtii Constitutionale, mai putin presedintele Ioan Vida si judecatorul Nicolae Cochinescu, urmau sa fie verificati de ANI, intrucat pe numele lor a fost inregistrata, in urma cu trei saptamani, o sesizare referitoare la discrepante intre declaratiile de avere si realitate.

    Hm.

  11. of, of…internetul asta, mai, mai… 😀

    putin off topic si nu prea…

    Tocmai am aflat ca un coleg american va pleca in Romania, la Magurele, sa faca un experiment :mrgreen: . parca mi-a tras cineva cu un ciocan in cap cand am auzit. am intrebat de doua ori daca nu cumva a confundat tara si daca este sigur ca trebuie sa ajunga in Romania. nici nu stiu cum sa-l pregatesc 🙂 – sa-i spun sa care hartie igienica cu el tot timpul, sa-i povestesc despre caminele jegoase de acolo, despre autobuzele cu care oamenii cara porci si gaini? 🙂 o sa fie o experienta unica pentru el, sunt sigura de asta! abia astept sa vad pozele pe FB… posibil sa-i fie jena sa le posteze, totusi…

    1. @Merechene: si tu tot fizica, taica?:) Am trecut acum vreun an prin Magurele. Arata exact, dar exact ca prin 86:)

  12. Traduc ce-a zis Marius Delaepicentru, ia o damigeană și mai ales nu da în ei cu emailul, ci folosește (și) un PLIC!:)

  13. Iartă-mă Cojo, dar tu nu ştii că pentru conectarea terţilor la o reţea de stat trebuie studiu de fezabilitate, avizul consiliului comunal şi nu în ultimul rînd, trebuie modificată legea? Ascultă-l pe mandea, că-s hîrşit în sortarea nerăspunsurilor la solicitările adresate diverselor persoane din administraţia de stat, şi nu numai. Desigur, dacă plăteşti în valută de prună şi-l asiguri pe şeful de sală că nu legi fibra optică cu plusul la masă, poţi lua lumină de la el. Dar asta nu intră-n regula mîinii drepte. Opinia mea e să continui pînă cînd va veni primarul să te roage cu routerul în braţe.

    1. Eu nu am iluzia ca se va schimba ceva. Am ezitat putin sa scriu despre asta, subiectul e oarecum derizoriu si are un aer destul de personal. Pina la urma insa ideea de resemnare are ceva trist si enervant in ea, asa ca am scris. Miine mai scrie altul, si tot asa. Pentru ca daca nimeni nu spune nimic am putea avea impresia ca situatia e extraordinara. Si nu e. Apropos, nu cred ca e o retea de stat. E reteaua privata a Romtelecom care are un contract cu statul. Care plateste degeaba conexiunea.

  14. Probabil au raportat din "teritoriu" anumite rubrici bifate in cine stie ce programe guvernamentale precum ca au facut si dres… Problema voastra acum e ca nu au sa se miste nici de data asta, chiar daca i-ati "dat pe net". Folosindu-si subconstientul fanariot si manelist, autoritatile locale au sa treaca pe un "all out war" cu voi, bietii cetateni locali. Au sa va puna bete-n roate la cele mai marunte chestii administrative 🙁

    Am observat aceeasi nesimtire chiar si la Consulatul din Toronto de exemplu: lipsa de politete, de curtoazie elementara, legalizari, supralegalizari – intr-un fel e bine ca-ti aduce aminte de ce-ai plecat 🙂

    1. Ce e misto e cum gindeste Sorin: daca e competitor nu vorbim deloc despre el. Asta spune tot despre ce inteleg oamenii astia prin stiri si presa.

  15. Problema e aşa: trebuie să cheltuim bani fiindcă trebuie să cheltuim bani, trebuie să facem proiecte fiindcă trebuie să facem proiecte. În loc să se pornească de la nevoi, aşa cum e normal, se porneşte de la sursele de finanţare.

  16. Păi hai să ajut eu la înţelegerea modului de gândire al unui Administrator:

    Problema e în atitudine, în nombrilismul care strigă din fraza: "cladirea primariei e la 150 m de locuinta mea"

    Nu cumva era mai corect: umila mea cocioabă a fost tolerată să se prizărească, prin înaltbunăvoinţa Domnilor de la Urbanism, taman la 150 m de Primărie?

    Dacă aş fi Primar, sau măcar Administrator de ceva, acolo, aş trimite mâine buldozerele să o radă de pe suprafaţa pământului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *