Raport informativ despre TRAIAN BĂSESCU

A început să circule de cîteva zile pe mail şi  în comentarii pe net, un mesaj otrăvit (l-am primit de la un cititor, care, la rîndul lui, l-a primit pe mail, trimis de la o adresă de yahoo), o „biografie” a lui Traian Băsescu, scrisă în 2004 („In cei 15 ani care au trecut de la Revolutie , TRAIAN BASESCU a ocupat in permanenta functii administrative, cu o singura exceptie, perioada 1993-1996”, „…asa cum a afirmat in mai multe randuri Primarul General” etc). Un mesaj decent scris, bine structurat, o notă informativă sau mai degrabă un raport, nu un mesaj în nota isterică binecunoscută (în 2004 nu erau disperaţi).

Raportul e destul de lung şi structurat pe mai multe capitole: TRAIAN BASESCU POLITICIANUL, TRAIAN BASESCU ADIMINSTRATORUL, TRAIAN BASESCU AFACERISTUL, TRAIAN BASESCU vs FLOTA (majusculele îi aparţin autorului – tot ce i se pare important, începînd de la numele lui Băsescu, este scris cu majuscule). Astea-s capitolele mari, care, la rîndul lor, sînt structurate cronologic, pe sub-puncte (I, II, a, b etc) iar acestea, pe paragrafe.

M-au distrat grija pentru exactitate a autorului, citez: „Directia a IV- a de Contrainformatii Militare. (A nu se confunda cu Directia a III-a de Contraspionaj!)” şi lipsa de consideraţie pentru anumiţi ofiţeri de grad inferior (numele înaintea prenumelor, ca la catalog – numele personajelor pe care autorul le consideră importante sînt scrise normal).

După scriitură, raportul nu e scris nici  de un jurnalist, nici măcar de cineva de la Departamentul de Comunicare al PSD sau al lui Năstase ci mai degrabă de cineva cu experienţă şi deformare profesională în materie de rapoarte informative (un ofiţer sau fost ofiţer, cu exerciţiul scrisului, însă lipsit de imaginaţie şi lecturi,  tributar jargonului informativ, destul de tînăr după vocabular dar nu chiar atît de tînăr încît să nu mai scrie din cînd în cînd, din greşeală, cu î din i).

Iată cîteva mostre din opera ofiţerului nostru: „Disparitia flotei romane a insemnat una dintre cele mai oneroase afaceri de dupa Revolutie care s-a soldat cu pierderi de sute de milioane de dolari pentru statul roman…”,  „In tot acest timp TRAIAN BASESCU a reusit sa isi creeze o imagine de om gospodar, de bun administrator, folosindu-si exclusiv calitatile de comunicator si de manipulator al opiniei publice”, „Din acest moment si pana la alegerile din 2000 TRAIAN BASESCU a sustinut in permanenta o stare de conflict in cadrul coalitiei de guvernare, initiind dispute cu colegii de Guvern, dar si cu alti lideri ai partidelor aflate la putere”, „TRAIAN BASESCU a reusit in acest mod sa-si creeze o notorietate foarte mare, fiind zilnic prezent pe micul ecran, si pe prima pagina a ziarelor, dar si o imagine de personaj politic fara scrupule, rau de gura, pus in permanenta pe harta si care nu se da in laturi de la nimic pentru a-si atinge scopurile”, „Pentru a obtine aceasta functie foarte importanta, TRAIAN BASESCU s-a bucurat de recomandarea si sustinerea…” (cînd trebuie să ia note înalte se pierde şi mai mult de un „foarte” nu poate să bage: „notorietate foarte mare”, „funcţie foarte importantă”).  Iar aproape toate paragrafele încep cu „De menţionat că…”, „Este de remarcat că…”, „Dealtel..”, „De asemenea…”, „Între 19xx şi 19xx…”, „În acest interval de timp…”

Toate funcţiile le scrie cu literă mare, ceea ce nu face aproape nimeni la noi, jurnaliştii în niciun caz (Primar General al Capitalei, Ministru al Transporturilor, Primului Ministru etc) şi are ce are cu sintezele: „Am prezentat-o sintetic mai sus…”, „Vom prezenta o sinteză a…”

Surprinzător de bun la virgule, însă. Aici bate mulţi jurnalişti. Şi decent, în general, la limba română. Ah, tocmai cînd îl lăudai îşi dădu în petec:  „Cea mai cunoscuta mostra de jaf a banului public…” Şi încă o bilă neagră la limba română: „Datorita gravitatii exceptionale a faptelor de care a fost acuzat, tinand cont de legislatia din acea vreme…”.

În rest, multe date, cifre, adrese, numere de dosare, totul pentru a da credibilitate şi impresia că autorul e informat, ştie bine despre ce vorbeşte.

Mă rog, nu mai am timp şi chef să fac acum analiză de text, dar dacă-l mai citesc o dată vă spun şi gradul autorului. Iar dacă-l mai citesc de două ori, şi numele. Oricum, aşa, la repezeală, aş zice maior din interiorul sistemului (crescut în sistem, nu recrutat din afară). Probabil vreun ofiţer-scrib de rapoarte informative, de pe la doişiunsfert. Omul a făcut o sinteză a informaţiilor primite (a scris probabil cu sursele în faţă – de aici şi modurile diferite de a scrie datele şi numele, le-a copiat aşa cum erau scrise în documentele primite de la colegi) şi i-a ieşit un raport informativ, cu toate clişeele posibile, scris corect gramatical şi bine structurat. Şi încă o chestie interesantă, aş zice chiar foarte interesantă :), în raport se vorbeşte despre Micky Şpagă ca ofiţer acoperit (deci în 2004, cu cîţiva ani înainte ca dosarul acestuia să ajungă la CNSAS).

PS. Probabil că nu e o întîmplare reactivarea acestui raport informativ chiar zilele astea, cînd Poliţia Română manifestă politic în faţa Palatului Cotroceni. Dar despre protestele politice ale Poliţiei, într-un articol viitor, mai pe seară (nu vă amăgesc, e deja scris 🙂 )

PS2. Probabil că raportul a fost folosit drept sursă primară de multe dintre articolele de presă despre Băsescu din ultimii şase ani, atît pentru informaţii (date, cifre, nume, adrese) cît şi pentru considerentele psiho-politice asupra subiectului informării. 🙂 Oricum, temele sînt cam aceleaşi, mai puţin aia cu dictatorul. Deşi, dacă stau bine să mă gîndesc, e prezentă şi tema dictatorului, în fază incipientă, cînd sînt prezentate, aparent fără motiv, atribuţiile unui comandant de navă: „este singurul inarmat cu arme de foc la bordul navei; poate sa hotarasca in orice problema, fara a se consulta cu nimeni; poate oficia casatorii; poate aresta si incarcera; poate decide esuarea sau chiar scufundarea navei” (asta cu „poate aresta şi încarcera” le-a rămas bine întipărit în minte şi îşi aduc aminte de ea de fiecare dată cînd unul dintre ei e arestat). În fond, întreaga campanie anti-Băsescu de după 2004 îşi are liniile de forţă trasate în acest raport informativ (Anvers, Băsescu informator, Băsescu dictator, Mihăileanu, flota, Băsescu conflictual, politician abil şi fără scrupule, bun comunicator,  afacerile fratelui, fiicele, Căşuneanu, Ciorbea şi Roman victime etc). Cu excepţia flotei niciunul dintre aceste subiecte nu a circulat în media înainte de 2004.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

50 de comentarii

  1. PDL-ul trebuia sa intre in convulsii de multa vreme. Nu demisia de acum e problema ci momentul in care s-au aminat alegerile interne si reformistii au fost marginalizati, in primavara. Ioan Oltean acuma degeaba tipa, sa-si aminteasca cum zimbea superior la Cristian Preda cind ii transmitea ca "politica nu se face pe bloguri"

  2. Blaga: sunt un ministru excelent, am absorbit toate fondurile europene, eram gata sa intram in Schengen, sunt nevinovat, tap ispasitor sacrificat; pdl risca sa intre in convulsii acum.

  3. E interesant. N-as fi crezut acum trei saptamini, dar BVB e pe cale de a deveni istorie.

    Ramin totusi niste intrebari. Ce se va intimpla in PDL? Oltean striga deja ca demisia lui Blaga ar trebui respinsa de partid.Daca vine Oprea la MAI si Diaconescu la MAPN,PDL pierde un minister.Pe de alta parte, cine va avea controlul PDL in vederea apropiatelor alegeri? Videanu se acupa de partid, Blaga la fel. Asta nu miroase bine.

    Senzatia e ca in aceasta toamna se vor da niste batalii care ar putea fi decisive.Va fi motiunea de cenzura. Si poate suspendarea. Meciul se va juca foarte dur si pe muchie de cutit. Daca se face majoritatea pentru suspendare(daca UDMR pleaca din guvern deci),totul e posibil in conditiile in care Basescu nu are acum majoritate la CC decit cu votul judecatorului UDMR(da, ala care a trintit reducerea pensiilor).Si ar mai fi alegerea unui nou CSM. Ei, pentru asta chiar ar trebui sa iesim in strada.Daca Base iese teafar din toate, a cistigat in mare parte batalia.

  4. Nastase se putea referi la infailibilitatea Papei, nu a zis nimic de totalitarism , nici de dogmatism, ca sa nu mai vorbim de scandalurile de pedofilie …sau de huzurul fastos pe care-l afisaza Vaticanul , in contrast cu starea turmei si umilinta invataturii pe care s-a cladit.

  5. @florin

    ceea ce nu inteleg eu este ce a pazit Blaga. Chiar sa nu fi stiut ce se pregateste? De ce a asteptat pina astazi sa ii demita pe sefii politiei si jandarmeriei? Comportamentul lui a fost ca si cum s ar fi dus cu bun stiinta la "taiere". in sfirsit nu conteaza ce cred eu sper sa fie o miscare buna.

    ps: pt restul cititorilor; nu uitati de conferinta Hertei Muller de la Ateneu ora 18:30, si chiar pt cine are timp la cea organizata de CADI la Howard Johnson cu tema la zi, statul asistential.

  6. Sa nu zicem inca,,Hop " in privinta lui Blaga .Asa se conduce o tara ? Asa se reformeaza ? Blaga statea in calea reformarii ?

  7. @florin,

    2 intrebari scurte, adresate cat se poate de ceremonios:

    1. A cui a fost razbunarea prosteasca ?

    2. Oportunitate pentru cine ?

    1. @samantha:
      1. A retelei Voicu la care s-au adaugat Ponta si Vantu, in caz ca nu erau deja parte din ea.
      2. pentru reformarea MAI

      1. hahaha, din categoria "Pleznesc de subtil ce sint": Nastase:"Basescu se pregateste sa-si construiasca un mic Vatican la Cotroceni". Adica Papa e un fel de arhetip al dictatorilor:))

  8. scenariul meu pt scandalul cu politistii:

    -PDL ul si Base scad in sondaje.

    -minisrii cu cea mai mare popularitate: Blaga si Predoiu.

    -miercurea sau joia trecuta un deputata PDL: basescu ar trebui sa fie prim ministru.

    -ce facem: greva politistilor cu strigaturi si manifestari ilegale (un pic stimulate). Base se supara de premeditare. Blaga demisioneaza si in consecinta ii creste popularitatea: s a opus lui basesecu, ia protejat pe militiene etc.

    -Blaga pleaca la pardid si se ocupa de partid alegeri locale si generale, in acelasi timp cred ca va avea suficienta imfuienta in MAI indiferent cine va veni.

    -inaintea de alegerile generale Basescu demisioneaza.

    -la alegerile generale vom avea urmatoarul tandem: BLAGA LA PRESEDENTIE SI BASESCU CARE VA REVENI IN FRUNTEA PDL PRIMUL MINISTRU.

    Sa ii vedem atunci pe Ponta si Antonescu pe unde mai ascot camasa.

    Daca ar fi adevarat scenariul cit de cit real reforma statului si PDL se amina pina dupa 2012.

    ps: demisia lui Blaga inca nu e confirmata oficial cind scriu aceste rinduri. nu imi plac scenariile dar ceva a fost fortat in ce s a intimplat in acesre zile: injuraturile politistilor, vehementa liderilor, aparenta lipsa de raspuns a lui Blaga care de obicei in situatii de aceste reactioneaza imediat, boc care renunta la politie de NY.

    1. @catalin: am mai auzit scenarii. Ce s-a intimplat nu a fost un scenariu intern al PDL. Adica Blaga si Basescu si-au pus opozantii sa-i injure si sa arunce cu caschetele. Sa fim seriosi. In primul rind Blaga iese rau de tot din asta. A fost o manevra de forta stimulata de cei care-l urasc de moarte pe Base, in frunte cu Ponta care nu poate ierta afrontul "maimutica-pres". E doar razbunare prosteasca care l-a prins pe Blaga intr-un offside de zece metri. Si cu putin cap poate fi transformata intr-o mare oportunitate.

  9. Imi aduc aminte din scoala generala (de la orele de cultura civica) de o chestie: Armata si Politia nu fac politica! daca nu ma insel, la fel sta treaba si pentru Biserica si scoli.

  10. mace, mereu am auzit …mai rasfirati baieti, mai rasfirati ( si gradina e mare ) Nu ma supar nici cand nu ai dreptate .

  11. grădinare,

    fără supărare prea mare, dar chestiunea punctuaţiei la tine e de groază. – nici cărţi nu ai citit ca să ajungi la un moment dat inginer? nu ai observat şi tu că semnele de punctuaţie sunt lipide de cuvântul care le precedă, iar după vine spaţiu, iar cuvânt, spaţiu, iar cuvânt, semn de punctuaţie ş.a.m.d.? de exemplu: în loc de "Florina , eu am fost inginer …", corect e "Florina, eu am fost inginer…" (virgula lipită de "Florina", punctele de suspensie lipide de "inginer"). nu suntem specialişti pe aici nici în punctuaţie, nici în materie de politică, dar facem eforturi.

  12. Ar trebui ca masinile ce asigurau convoaiele autoritatilor , inclusiv motocicletele ,sa fie transferate in satele in care au fost inchise scolile cu efective reduse si sa fie folosite la transportul elevilor , eventual al profesorilor , conduse tot de politisti . Poate asa vom crea o noua generatie de lideri politici , lipsita de traumele vremurilor grele prin care trece scoala …

  13. Au revenit la "lucru" agitprop-ii pedeseristi: de-alde gradinaru' si andrei p. Visatzi, baietzi, visatzi….ca vine pedesereaua sa jefuiasca ce a mai ramas in tzara. Pana una alta vine Oprea la interne, de-aia e spaima mare, ca e un insider, ca si Basescu, in sistemul ticalosit si stie de unde sa inceapa curatzenia. Romanii nu mai sunt prosti sa creada ca porcul poate zbura, asa ca mafia iliescu-bombo-puturiciu-felics-sov nu are nici o sansa sa incalece iar Romania. O sa vedetzi maine catzi derbedei poate scoate si mafiotul lebaral costin in strada. Ciuciu, baietzi, ciuciu….

  14. O întrebare ar fi: va avea şi Băsescu, după cum se prefigurează evenimentele de ultimă oră, Costeştiul lui?

    Cu Hossu pe post de Cosma şi cu Ponta pe post de lider al celor pe care Ceauşescu măcar i-a iubit?

  15. Banc adaptat

    Un politist intorcindu-se de la miting intra in sectie tinanand in mana un cacat imens si zice:

    – Fiti atenti in ce era sa calc!

  16. Un ministru demisionar face sedinta operativa la ora 7 ? Dispune masuri pentru care peste cateva ore nu mai e responsabil ? Eu cred ca aseara s-a croit o OUG care sa satisfaca gestul presedintelui , sa-l legalizeze si sa scoata din impas SPP-ul .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *