O lămurire din 4 motive

Pentru cei care nu pot citi explicaţiile suplimentare din comentarii, am pus într-o formă concisă motivele pentru care credem că Boc trebuie să plece

Ce afirmăm:

1. Boc e rupt de realitate şi dezinformat. Altfel nu ar fi declarat că dacă pe masa lui nu e nimic, cozile, confuzia şi nervii de la ghişee, nu există.

2. Boc nu are autoritate asupra miniştrilor lui. Altfel nu ne-ar trimite să întrebăm la ministere despre cozile din toată media iar apoi nu ar sancţiona în nici un fel pe miniştrii direct responsabili considerînd că toţi îşi fac treaba ireproşabil. Altfel nu ar ignora atitudinea incalificabilă a lui Şeitan care, verbal, anulează amenzi pe care tot el le-a băgat în lege după care califică teama oamenilor de a fi amendaţi drept isterie inutilă.

3. Acţiunile lui Boc nu au nici o legătură cu dreapta. Altfel  nu ar fi ales  să patroneze şi să protejeze un mecanism de colectare a taxelor care continuă să trateze contribuabilul ca un infractor făcînd tot ce se poate pentru a-l umili prin birocraţie inutilă, comunicare defectuoasă şi legi şi norme prost făcute.

4. Boc umileşte o întreagă categorie de oameni cu activităţi independente asimilîndu-i evazionismului lui Vântu. Ideea, repetată cu îndîrjire în ultimele zile, potrivit căreia cei care se opun harababurii create de Guvern sînt doar cei care fraudau statul, e de o prostie fără seamăn. În România nu există 500.000 de jurnalişti ai lui Vântu.

NU am afirmat niciodată:

– că taxele stabilite de Guvern sînt injuste şi trebuie anulate.
– că în locul lui Boc trebuie să vină Ponta
– că ne solidarizăm cu motivele pentru care iRTV şi Antenele fac scandal.

Am ajuns doar să fim convinşi că ultimele acţiuni ale lui Boc vor duce la îndepărtarea electoratului cu simpatii de dreapta şi la accelerarea dispariţiei PDL şi a dreptei de pe scena politică. Felul în care Boc tratează problema impozitelor, cu o aroganţă pe care nu i-o bănuiam, face un serviciu extraordinar PSDNL-ului. Cei 15% care mai votează PDL acum sînt tocmai cei care cred în valorile dreptei şi în necesitatea reformei. Mulţi dintre ei purtaţi aiurea pe drumuri şi umiliţi acum cu declaraţii iresponsabile şi legi aiuristice.

Vrem ca Boc să plece în interesul reformei şi al PDL, nu e nevoie de un nou Radu Vasile.

Facebook Comments

93 de comentarii

  1. Dar daca sistemul e asa cum e, de ce ar trebuii sa plece Boc? Eu asta nu am priceput… motive din aste putem tot gasii… dar de aici si pana la faza in care trebuie sa lasam Romania fara guvern e cale lunga.

  2. Florine, nu imi convine nici mie sistemul… platesc taxe de prea mult timp si am stat la prea multe cozi ca sa imi convina… dar e frumos sa faci greva fiscala doar cand esti tu lovit. Si mai mult, toata chestia cu greva fiscala si cu nemultumirile de la cozi dau impresia ca de fapt lumea e nemultumita de schimbare, de faptul ca de acum trebuie sa plateasca si ei taxe si contributii sociale, cel putin asta e impresia care a ramas in populatie. Poate nu e asa, dar cel putin asta e impresi.

    Mai spuneai ca multa lume asociaza jurnalistii si scriitorii si altii care sunt platiti cu drepturi de autor cu evazionistii din televiziunile lui Vantu si Voiculescu, pai scuzama daca tu ca si jurnalist corect care esti neindreptatit de aceasta lege mergi sa iti aperi cauza tocmai in ograda lor, a evazionistilor atunci eu ca si privitor cu cine sa te asociez? Cred ca o miscare buna si de efect pe langa greva fiscala initiata pe internet si in special pe bloguri era si boicotarea celor care au abuzat de aceasta lege. Si asta se facea foarte usor.

    1. @terbent: noi nu sintem jurnalisti. In cei loviti de aberatia noii legi (nu vorbim de taxe, de bani, ci de birocratia tembela, inutila si ilegala pe care o instituie normele si legea) sint toti cei care sint pe PFA, adica toti arhitectii, avocatii, contabilii, cizmarii etc. Citeste cu atentie ce spunem aici, am repetat pina la epuizare ca problema nu e taxa ci felul in care e reglementata si incasata. Citeste ce spune SAR si altii, ca prevederile sint ilegale (contrazic alte legi) iar costurile implementarii enorme. Cit despre impresia cu care a ramas lumea, sa nu ne grabim. Nici antenele nici cei care vocifereaza proletar pe strada nu sint o majoritate. Si chiar unul din lucrurile pe care le reprosez lui Boc e asta: ca a intarit ideea ca toti nemultumitii sint evazionisti. In cele din urma, nu renunt la o cauza in care cred doar pentru ca niste oportunisti o deturneaza pe moment.

  3. 1. "Boc e rupt de realitate şi dezinformat. Altfel nu ar fi declarat că dacă pe masa lui nu e nimic, cozile, confuzia şi nervii de la ghişee, nu există."

    – Trebuie sa intalegem o data ca realitatea in care traieste Boc e si realitatea noastra. Daca vii acum si sustii ca acele cozi sunt infernale si ca e de neacceptat sa stai la coada pentru a-ti plati taxele, atunci tu esti rupt de realitate. Coata la ghiseele din Romania este ceva fregvent, problema e alta, acum se schimba ceva ce nu se vroia schimbat si de aceea se leaga toata lumea de primul lucru rau care le vine la mana… cozile.

    2. "Boc nu are autoritate asupra miniştrilor lui. Altfel nu ne-ar trimite să întrebăm la ministere despre cozile din toată media iar apoi nu ar sancţiona în nici un fel pe miniştrii direct responsabili considerînd că toţi îşi fac treaba ireproşabil. Altfel nu ar ignora atitudinea incalificabilă a lui Şeitan care, verbal, anulează amenzi pe care tot el le-a băgat în lege după care califică teama oamenilor de a fi amendaţi drept isterie inutilă."

    – sa intaleg ca Boc a procedat gresit pentru ca a trimis presa sa discute tocmai cu cei responsabili de acele cozi? Eu unu, platitor de taxe si contributii sociale de ani de zile vad un singur lucru in toata presa romaneasca legat de acest subiect, toti jurnalistii s-au coalizat impotriva acestei legi, care ii obliga sa plateasca contributii sociale.

    3. "Acţiunile lui Boc nu au nici o legătură cu dreapta. Altfel nu ar fi ales să patroneze şi să protejeze un mecanism de colectare a taxelor care continuă să trateze contribuabilul ca un infractor făcînd tot ce se poate pentru a-l umili prin birocraţie inutilă, comunicare defectuoasă şi legi şi norme prost făcute."

    – de cand o masura ca vrea sa impoziteze orice venit nu e o masura de dreapta??? Nu vorbesc de modul de colectare, dar stiu sigur ca si taxele pe care eu le platesc de ani de zile sunt colectate in acelasi fel… asta e sistemul pe care l-am mostenit si pe care se lucreaza de 20 de ani.

    4. "Boc umileşte o întreagă categorie de oameni cu activităţi independente asimilîndu-i evazionismului lui Vântu. Ideea, repetată cu îndîrjire în ultimele zile, potrivit căreia cei care se opun harababurii create de Guvern sînt doar cei care fraudau statul, e de o prostie fără seamăn. În România nu există 500.000 de jurnalişti ai lui Vântu."

    – daca acei 500.000 de jurnalisti s-ar fi coalizat cu guvernul si Boc si nu cu evazionistii lui Vantu atunci te credeam pe cuvant. Problema asta a mai fost prezenta si la pensionari si la scaderea salariilor bugetarilor.

    1. Terebent, tu spui ca asta e sistemul, asta a fost sistemul, de ce facem scandal abia acum? In primul rind nu deschidem subiectul abia acum. In al doilea rind, daca tie iti convine sistemul actual, n-ai decit. Noua nu ne convine si vrem sa-l schimbam. Nu ma refer aici doar la DA si PFA, ma refer la calitatea execrabila a intregului serviciu public de taxe si impozite.

  4. Florina

    Taxa de şomaj nu mi se pare în regulă oricât de europeană ar fi.

    L-am auzit şi eu pe Schneker.

    Parcă era un republican convins… 😉

    Ar trebui eliminată.

    Dar nici să nu poată cere ajutor de şomaj şoferul sau femeia de serviciu care rămân fără slujbe!

    Sau ar trebui reglementat strict ce poate fi plătit pe DA şi ce nu. Cum spune Gh. Piperea în fragmentul de interviu de mai sus.

  5. gabhry_el, înţeleg că tu ai grijă să le dai procentul o singură dată, pe care Statul îl împarte între şomaj, pensie şi sănătate.

  6. @ Florin: exista o mare dilema pentru toata lumea. Cati din cei care folosesc instrumentele in discutie sunt corecti si cati le folosesc doar pentru a eluda? Generalizarea este un lucru dureros pentru o minoritate, insa nu este de ajuns ca sa poti sa negi fenomenul despre care vorbeam. Pana la urma eu ma intreb, soferul si femeia de serviciu (metaforic vorbind) este unul care "si-a luat soarta in maini" sau doar un instrument al unui nemernic care isi bate joc de o lege pe care eu incerc sa o respect, o bataie de joc care afecteaza atat interesul meu cat si ironic, interesul celui pe care il foloseste ca instrument?

    In ceea ce priveste statul, sa stii ca este chiar asa! Statul suntem noi, chiar daca nu suntem in stare sa realizam asta. Poate ca tocmai de asta suferim ceea ce suferim! Iar sistemul este compus de fiecare dintr-e noi, adunati la un loc. Sistemul merge prost pentru ca fiecare dintr-e noi nu ne facem treaba. O sa vorbesc aici de legi, tocmai pentru ca si tu te-ai plans. Cu totii injuram legile justitia. Dar n-am vazut pe nimeni in fata tribunalelor, la proteste, cu pancarde si bannere! N-am vazut nici un magistrat din cei care se plang ca legile sunt proaste sa se asocieze si sa face propuneri de corectare, sau sa ia atitudine impotriva celor care ar trebui sa faca asta! N-am vazut membrii marcanti de partide, care sunt inclusi in categorii care acum se simt "jugniti", care atunci cand aceste partide erau la guvernare sa carteasca ceva!

    Asa ca nu este vorba despre altceva decat ipocrizie …

    In privinta protestului, am zis ca este o miscare frumoasa, care naste un fenomen ce trebuie amplificat de catre societatea civila. Un fenomen care poate reda controlul guvernului si al politicului de catre societatea civila, asa cum trebuie sa existe intr-o societate ideala. Din pacate, cei ce conduc aceasta miscare nu stiu sau nu le pasa ca prin acapararea imaginii acesteia de catre unele TV-uri se va discredita telul propus … Cred ca pancarde mari care sa nu poata fi "evitate" a fi aratate cu inscriptii de genul "Realitatea + Intact: nu ne furati dreptul de a protesta pentru al il pune in interesul vostru" sau "Domnule Boc, nu ne confundati cu Voiculescu sau Vantu" ar fi facut sa se alature si mai multi oameni.

    Din ultimul paragraf cred ca poti deduce cam ce cred ca trebuie facut … L-as face si maine, dar intrebarea mea este daca am pentru cine!

  7. @gabhry_el

    Primul rol declarat al fiscului american este de a-i ajuta pe plătitorii de taxe să înţeleagă sistemul de taxare şi să-şi aleagă forma corectă de taxare, pentru activităţile economice pe care vor să le desfăşoare. Prin modul acesta de a pune problema, îşi apropie cetăţenii.

  8. Self-Employment Tax

    Self-employment tax (SE tax) is a social security and Medicare tax primarily for individuals who work for themselves. Your payments of SE tax contribute to your coverage under the social security system. Social security coverage provides you with retirement benefits, disability benefits, survivor benefits, and hospital insurance (Medicare) benefits.

  9. că tot veni vorba

    Self-Employment Tax

    Self-employment tax (SE tax) is a social security and Medicare tax primarily for individuals who work for themselves. Your payments of SE tax contribute to your coverage under the social security system. Social security coverage provides you with retirement benefits, disability benefits, survivor benefits, and hospital insurance (Medicare) benefits.

    de aici:
    http://www.irs.gov/businesses/small/article/0,,id…

  10. @Florin Cojocariu

    "Si nu cred ca e prioritate mai mare acum decit sa incepem odata sa fortam Statul sa trateze contribuabilul cu respect"

    Da.Retorica este excelenta. Este insa una din prioritati. Daca statul ne trateaza cu respect fara sa creeze cadrul statului bunastarii in care fiscalitatea are ca scop exclusiv crearea bunastarii comunitatii si nu a unor indivizi, ajungem la un fel padure de brad cu miros de rahat.

    Ce se intampla acum – si putem multumi incapatanarii, daca nu inteligentei si patriotismului lui Boc ca trage in directia tratamentului egal al membrilor societatii, atat ca si contribuabili cat si ca beneficiari ai societatii – este efortul de eliminare a mirosului de rahat.

    Ca si dvs., Boc are atitudinea corecta dar mentalitatea corpului social-politic si a sa proprie il incurca. Nu-l tine pe loc, din fericire.

    Spre deosebire de dvs., de mine si de altii care planuim si "taxam", Boc are de dat socoteala tuturor pe bucati si in integralitatea politicilor pe care le pune in miscare, chiar in timpul acestui exercitiu tarziu, necesar si inedit.

    Ma intreb ce ar fi fost daca in locul lui Boc era Berceanu, Blaga sau chiar Croitoru. Singurul raspuns care imi vine in minte este unul de fuga: Basescu ar fi fost cel mai potrivit.

    Ar fi mare pacat ca Boc sa plece inainte de a lasa locul pregatit pentru un PM precum Croitoru sau asemenea. Un domn cu carte, viziune si maniere.

    Boc mai are de tras pana se rodeaza si se ajusteaza noile reglementari. Probabil inca 3-4 luni. Sper sa reziste. Si noi la fel.

    Discutia a devenit extrem de interesanta.

  11. @cornelius

    Să vrei taxe mai mici şi birocraţie minimală nu este gherilă de stânga. Să-ţi ascunzi lipsa unui plan de acţiune pe paşi, cu principii de dreapta explicate şi cu variante de implementare a lor, să ascunzi această lipsă în spatele tirului potrivnic al presei mogulizate, nu este decât o metodă de a fenta reforma lui Băsescu.

    Pe de altă parte, cred că rolul societăţii civile se opreşte în a descrie clar ce ne deranjează ca cetăţeni. Mai departe, decizia de a-l schimba pe Boc este a politicenilor.

  12. Florin,

    Pe A3, tocmai a spus N Schnecker ca o contributie la fondul de somaj, platita de catre toti cei care realizeaza venituri, exista la nivel european, considerindu-se ca fond de solidaritate. Din pacate, nu a detaliat: tari, procente.

    1. Nu-mi vine sa cred: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7733186-emil
      Omul asta nu e zdravan la cap. Toata lumea e excedata de felul in care se percep taxele si el ii da inainte cu evaziunea. Cit de greu era sa recunoasca ca au facut greseli si sa-si ceara scuze? Nu, da-i inainte cu evazionistii si adauga o gretoasa si ipocrita dragoste de cultura la sfirsit. Romania Libera, Evz, Patapievici, Cartarescu, deputati PDL, hotnews, au devenit toti moguli evazionisti. Mai mult, se crede si un fel de erou civilizator si reformator. Acum chiar incep sa cred ca e prost, nu are absolut nici o scuza. Daca-l mai aud vorbind de valorile dreptei, vomit.

  13. @Lucian Stefanescu:

    <cite>excelenta observatia asta! “Felul pervers in care Antenele si iRTV au reusit sa modifice perceptia guvernantilor depsre realitate. Orice e criticat de ei e fals sau inventat”.</cite>

    Ai superdreptate. Asadar, ca sa aratam cat de liberi suntem, e musai ca, arbitrar, sa avem puseele noastre de fronda la adresa guvernului (chiar cu pretul de a participa voiosi la gherila infernala a stangii). Ca altfel cineva ar putea sa creada ca ne-au pacalit latrinele "de stiri".

  14. @mitica: nu am spus ca Boc este de vina. Dar are partea lui in jocul asta!

    De vina este sistemul. Suna SF este? Cred ca ar trebui sa incepem sa ne lamurim si ce inseamna "sistemul" …

    Pana acum, toata lumea dadea vina pe sistem fara sa incerce sa identifice din ce este compus sistemul. Si cred ca stiu de ce! Pentru ca sistemul este format din noi!!!

    Eu unul nu am nici o treaba cu PFA sau DA. Insa pentru toata lumea este evident ca era o forma de evaziune. Totusi, nimeni nu recunoaste asta! Credeti ca cei care au ajuns sa plateasca in aces fel pana la femeia de seviciu si soferul o sa fie fericit sa ramana fara instrumentul de evaziune? Credeti ca va accepta schimbarea? Motivatia asta de "eu nu stau la coada" este justificata sau doar o rabufnire de suparare ca ramane fara instrument?

    Subventii de la stat, s-a declarat intr-o forma mai mult sau mai putin voalata, ca exista pentru milioane de romani. Daca ii intrebi, cu totii au pretentii de oameni corecti si drepti. Totusi, daca ii lasi fara aceste subventii, devin deodata nervosi, si voteaza la urmatoarele alegeri pe ala care continua pomana … Si isi pun votul pe populist declarand inca odata ce onesti si ce cinstiti sunt ei!

    Avocati, magistrati, doctori si profesori se lamenteaza de starea sistemului! De subfinantare, de incompetenta politicienilor, de salarii mici, … Cand ii intrebi ceva despre coruptie, despre incompetenta unora care afecteaza viata societatii schimba vorba. Ar trebui sa inteleaga si ei, si liderii lor sindicali, ca nu politicienii opereaza oamenii, ca nu politicienii ii reprezinta in instante, ca nu politicienii le preda lectiile copiilor, ci ei insisi. Ca ei sunt puterea, si ca sistemul este format din ei. Ca la fiecare critica adusa sistemului se critica pe ei! Si ca daca nu iau atitudine impotriva masurilor aiurea luate de politicieni, daca nu iau atitudine impotriva colegilor incompetenti, daca nu se implica in ceea ce fac, sunt ei insisi incopmetenti indiferent cate merite ar avea ei … Si vor da din nou vina pe "sistem"!

    Asadar, de fiecare data cand va ganditi la sistem, ganditi-va ca sunteti parte componenta a lui. Fie ca o stiti, fie ca nu, fie ca o recunoasteti, fie ca nu, fiecare critica adusa sistemului este propria voastra critica. Si daca vreti ca sistemul sa se schimbe, ganditi-va la ce schimbari sunteti dispusi voi insiva … Pana cand aceste lucruri nu se vor intampla, nu veti avea parte de altceva mai bun, pentru ca in primul rand voi nu dati altceva mai bun …

    Mai mult ca niciodata, la noi este valabila vestita expresie de genul: ganditi-va nu la ce poate face statul pentru voi, ci la ce puteti face voi pentru stat …

    Pentru ca la noi, toti asteptam ca statul sa faca. Dar daca statul suntem noi? Pana cand asteptam?

    1. @poweraxell: "Insa pentru toata lumea este evident ca era o forma de evaziune" De unde ai scos asta? Am mai scris aici, freelancerul, de pilda designerul web sau copywriterul, nu sint inafara sensului legii. Ca legea e prost facuta, e una. Ca ai sa consideri pe oricine o foloseste evazionist, e o exagerare fara fond. Freelancerul e normal, ca si liber profesionistul, sa aiba alt statut. E normal sa nu plateasca la somaj pentru ca notiunea de somaj nu exista pentru el. E normal sa nu plateasca la pensii de stat pentru ca nu are un venit constant, regulat si, in fond, nici nu va lua pensie de la stat. Asigurari de sanatate? De acord. Ramin insa perplex cind vad cum chiar tu tratezi de fapt pe cel care-si ia soarta in miini ca pe un evazionist ipocrit. A fi freelancer sau a practica o profesie liberala e un act de curaj, unul care renunta la locul caldut de salariat, suprataxat si supraprotejat de un stat stingist nu e un hotoman evazionist. E chiar cel care poate face lucrurile sa se miste. In rest, frumos speech, numai ca nu prea inteleg ce propui concret. Statul nu sintem noi, te asigur. Altfel am fi nebuni ca noi sa ne batem joc de noi.

  15. D-le Cojocariu

    Fiti sigur ca v-am citit cu mare atentie si interes. Asa fac mereu. Comentez numai cand chiar am ceva diferit de spus.

    Articolul dvs. este reactiv si de atmosfera oricat de concrete ar fi exemplele.

    Daca faceti un pas inapoi si revedeti obiectivele lui Basescu din campanie -CU CARE ATI FOST DE ACORD- , veti vedea ca Boc se straduie sa le puna in aplicare repede pentru ca s-a pierdut un an si mai bine din motivele cunoscute.

    Daca sunteti inca de acord cu obiectivele Basescu de modernizare a statului, veti sti ca nimeni din aceasta tara sau din alta parte nu are "specificatia tehnica" a acestui proces cu aplicabilitate la Romania. In orice proiect perioada de ajustare cu realitatea este cu hopuri. Meseria mea este aceea de a lucra in proiecte pe termen scurt si mediu in care obiectivele sunt soft. Sunt cel mai greu de implementat.

    Proiectul Basescu are obiective soft pentru ca vizeaza schimbarea metalitatilor cu speranta ca macar va schimba cadrul legal si institutional care conduc la schimbarea unor atitudini iar mai traziu, mult mai tarziu, la schimbarea mentalitatilor. Este mai mult decat o revolutie pentru ca vrea sa inlocuiasca din mers. O revolutie ar fi rezolvat dezamagirile dvs. dar cu pierderi umane si materiale. Dvs aveti atitudinea corecta dar va impiedicati de mentalitatile societatii romanesti.

    Boc trebuie SA SE STRECOARE printre ministri, parlamentari, colegi de partid, opozitie si media ostila (nu toata) pentru a aplica obiectivele Basescu.

    Este politic bine plasat pe directia reforma de dreapta. Tehnic, lucreaza cu mijloacele pe care le are si pe care dvs. ,pe buna dreptate, le criticati.

    Cine ii va urma lui Boc va avea o viata mai usoara pentru ca rugozitatile initiale vor fi netezite.

    Asa ca, va inteleg argumentele, dar incerc sa va conving de altceva. O zi buna!

    1. @valexandru: Eu ii recunosc pe deplin meritele lui Boc in aplicarea UNOR obiective din programul lui Basescu. Cred insa ca e depasit de situatie si incepe sa faca rau. Vaca pe care o mulgi si umpli o galeata de lapte dar la sfirsit da cu piciorul si o varsa, nu e de folos. Ca tot ne exprimam in proverbe. Ultima harababura a stirnit reactii de indignare inclusiv in PDL, in presa favorabila PDL si in rindurile asa zisilor "Intelectuali ai lui Basescu". Si degeaba vor mogulii sa treaca reactiile astea drept opozitie la taxe, fara exceptie criticile s-au referit la procedurile pompieristice, normele ridicole si dispretul fata de contribuabil. Eu nu pot accepta ca un prim ministru PDL sa patroneze o lege care trateaza contribuabilul ca un infractor si isi bate joc de el. E exclus. Repet, e o chestiune de principii. Degeaba tot vorbim de dreapta daca picam testul in viata reala, daca nu credem macar noi in valorile de dreapta pina la capat. PDL vine si se duce, principiile nu. Si nu cred ca e prioritate mai mare acum decit sa incepem odata sa fortam Statul sa trateze contribuabilul cu respect. Tocmai pentru ca acum are nevoie de bani mai mult ca oricind si are nevoie de cei care platesc impozite, Statul trebuie sa inceteze sa se comporte cu dispret. Nu e deloc vorba doar de nervi, e vorba de un lucru fundamental. Degeaba imi da Basescu satisfactie cu metafora omului gras in spatele meu daca dupa aia vine guvernul lui Boc si il incurajeaza pe omul gras nu numai sa stea acolo, dar sa ma si injure si sa ma scuipe. Dintr-un punct de vedere nu e sabotaj mai mare al proiectului lui Basescu decit ce face Boc acum.

  16. iată următoarea situaţie:

    revista x îmi propune să public un articol, semnăm un contract DDA, prin care urmează să fiu plătit cu suma y. prima mea obligaţie e să înregistrez imediat contractul la fisc. din nefericire am domiciliu în altă localitate. mă sui în tren, adică plătesc 100 de lei pe transport, pierd două zile cu drumul şi ghişeele patriei. după o lună, când încasez banii, sunt nevoit să mă urc iar în tren, să mă prezint, de data asta, la 3 ghişee din localitatea de domiciliu, cu 3 formulare diferite, şi să-mi plătesc dările. pierd alte 3 zile, plus alţi 100 de lei pe transport, plus cele 3 biruri noi. realizez c-am ieşit în pierdere şi cad bolnav de oftică. am falimentat dintr-un singur articol. nu-i bai, doar ce mi-am plătit birul de sănătate, mă duc să mă lăfăi într-un spital. şi nici că mă mai înghesui să scriu alte articole, mă duc frumuşel şi cer ajutor de şomaj, doar mi-am plătit dările către stat. acum întrebarea: ce mama dracului e "de dreapta" în isprava deştepţilor care m-au pus în situaţia asta? şi ce mama dracului este dreapta?

    1. R: Ce-i lipseşte în primul rând acestei ordonanţe?

      Gh.P.: Ar trebui început cu modificarea articolului I, care este o problemă reală. Sunt multe situaţii în care contractul de drepturi de autor nu este altceva decât un contract de muncă deghizat. Dacă s-ar clarifica această problemă, ar fi şi legea inteligibilă. Au fost puşi pe contracte de drepturi de autor maşinişti, cameramani, femei de serviciu. S-a exagerat. Dacă spui despre aceste contracte că sunt contracte de muncă deghizate, ai rezolvat problema. Pe de altă parte însă, există o situaţie în care nu poţi, sub nici un motiv, să recalifici contractul de drepturi de autor ca fiind un contract de muncă, deghizat sau nu. Acolo unde este vorba despre creaţie pură. Aici sunt incluşi ziarişti, oameni de televiziune, actori şi autori de cărţi. Nu neapărat scriitori, chiar şi autorii de cărţi juridice, de exemplu, sau de articole de specialitate. Din acest punct de vedere, ceea ce a făcut această ordonanţă este de-a dreptul criminal, pentru că a introdus în aceeaşi oală şi pe cei care în mod deghizat s-au numit autori, şi pe cei care în mod real sunt autori. Şi ordonanţa este din acest punct de vedere în contradicţie evidentă cu legea dreptului de autor (Legea 7/1996), care prevede că autorului i se recunosc două drepturi, ambele de proprietate: dreptul patrimonial la o sumă din difuzarea operei şi un alt drept, care este prevăzut şi în Constituţie, fiind un drept de proprietate exclusivă. Este vorba despre dreptul nepatrimonial al autorului de a fi considerat autorul acelei creaţii. Nimeni nu s-a gândit la acest aspect şi, din perspectiva aceasta (şi iată că am ajuns la un alt motiv de neconstituţionalitate), se încalcă articolul 41 din Constituţie. Când mie îmi califici orice fel de drept de autor ca fiind un venit din muncă. Dreptul de proprietate intelectuală nu există numai astăzi, când am luat 10 lei de la o televiziune, ci se exercită şi peste 10 ani, 20 de ani şi de el beneficiază inclusiv moştenitorii.

      Din interviul din rl din linkul anterior

  17. @poweraxxel, gresit, cu "inteligenti" de astia lucram noi!Si daca ti-a umblat si la buzunar, si esti deja cu capsa pusa, uiti de ei si-l gasesti vinovat pe Boc.

  18. Si in afara de informatizare, ar trebui sa le crape capul alora care lucreaza cu curul in sistem!!!!

    Mi-am schimbat buletinul pe adresa unde mi-am luat apartament. Ce credeti ca fac cretinii aia de la evidenta populatiei??? Desi am dus eu si sotia acelasi contract de V-C, repet, ACELASI, pe buletinul meu adresa este scara A iar pe cel al sotiei este scara 1!!! Doamne ajuta ca n-au gresit tampitii altceva, ca trebuia sa schimb buletinul nou nout!!!! Cat de cretini trebuie sa fie aia de acolo frate de nu pot sa copie niste date amarate dintr-un contract in 2 CI???

    Cu din astia lucreaza Boc!!!

  19. @poweraxxel: total de acord; mai ales ca rezultatele informatizarii se vad cel mai bine la MAI.

    probabil ca, din motive de amicitie cu orescari evazionisti, MFP a ramas mult in urma… mult prea mult…

  20. Problema domnului Boc este ca, desi animat de bune intentii, din punct de vedere tehnic e un pic pe depasit de probleme. Nu ii cere nimeni sa le stie si sa le faca pe toate de unul singur. Guvernul nu e un one man show si e evident ca buna lui functionare depinde de fiecare rotita in parte. Din pacate functionarea mecanismului tradeaza modul sau de alcatuire. Inteleg ca nu avea Boc cum sa dea brusc peste cap un sistem cimentat in 20 de ani (desi dupa 8 luni de la alegeri ar trebui sa se vada niste semne totusi). Ce nu inteleg e de ce persevereaza in a apara si a ascunde sub pres incompetenta altora. De ce se sacrifica pe altarul prostiei lor? Reactia lui Boc e ilogica. E ca si cum cineva caruia ii atragi atentia ca a intarziat la o intalnire din cauza ca nu-i merge bine ceasul iti explica senin ca ceasul lui nu se strica fara sa-l instiinteze in scris… Era mult mai simplu sa spuna: imi cer scuze tuturor pentru neplacerile cauzate si va asigur ca persoanele responsabile pentru intocmirea gresita a acestor norme vor fi concediate. Venea a doua zi si spunea x, y si z au fost trimisi la plimbare. End of story. Nici macar nu trebuia sa-i demita pe Seitan sau Vladescu (cel mult pentru vorbit aiurea in tramvai) daca nu avea chef, dar aia direct responsabili trebuiau zburati. Asa cineva invata ca trebuie sa gandesti la locul de munca daca vrei sa ti-l pastrezi, iar Boc arata ca nu e fraierul nimanui. A iesit exact pe dos.

  21. @Florin: nu, nu spun ce spui tu ca spun 🙂 ci spun ca pensia minima este acordata celor care nu au contribuit vreodata la fondul de pensii. Bineinteles ca platind contributiile la fondul de pensii vor beneficia de o pensie echivalenta cu contributia. Mai mult decat atat, in sistemul actual de pensii de stat nu se aplica principiul acumularii ci cel al solidaritatii.

    nu am mentionat nicaieri somajul, mi se pare a fi o prostie din motivele pe care le expui.

  22. Si cand v-am spus de informatizarea Romaniei inclusiv votul credeati ca este de domeniul SF-ului … Ce vedet iacum este numai un exemplu. Daca vrei sa restructurezi sistemul, il informatizei. Apoi, toate "penele" vor cade una cate una …

  23. Comentariul anterior e la moderare, asa ca il completez, dupa ce am citit si comentariile.

    E o perceptie gresita ca pana acum PFA si liber profesionistii nu plateau CAS si ASS. Plateau, la nivelul stabilit prin contract cu CAS si CNPAS. Doar ca plateau lunar, iar declaratia o dadeau o data pe an.

    Doi. Intotdeauna i-am dat dreptate lui Bleen, asa ca nu vad de ce as face o exceptie: chiar daca Boc va ramane (si nu prea vad cum poate fi schimbat, ca sa ajunga din nou guvernul la mana unui PNL si PSD)Vladescu si Seitan trebuie demisi! Cu termen ieri.

  24. Nu am citit comentariile, asa ca daca plagiez pe cineva, scuze.

    De ce are dreptate Florin? Separat de motivele din articol, ceea ce se intampla acum denota prostie, incompetenta si desconsiderare. Incompetenta, pentru ca e ilegal sa modifici o ordonanta prin HG. Prostie, pentru ca existau solutii mult mai bune, si pentru cetatean, si pentru stat (le-ati cam prezentat la articolul precedent). Iar desconsiderare…nici nu mai trebuie sa repet declaratiile lui Boc, Vladescu si Seitan.

    Ceea ce nu s-a prea inteles – toti vorbesc doar de drepturi de autor – e ca cei pusi pe drumuri sunt toti liber profesionistii, contabili, arhitecti, traducatori autorizati, etc. si PFA -mestesugari traditionali, consultanti in afaceri, ingineri pe diferite specialitati, si care nu protesteaza pentru plata la venitul obtinut in loc de o suma stabilita prin contractul cu CNPAS sau CAS, ci asupra modalitatii – cu declaratii inutile si ilegale.

    Iar dpdv al targetului, corect; sunt umiliti exact cei care mai sustineau PDL, crezand ca e partid de dreapta.

  25. a, uite ce spuneam anterior de ce NU trebuie sa plece Boc. cei vizati, in frunte cu Nastase, au sarit ca arsi.
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7729976-adria

    daca asta cu taxele se va ajuta pe parcurs, nu ma pot impiedica sa observ ca legea asta este un moment istoric; de ~5-6 ani incoace se incearca sa fie adus Nastase in fata justitiei.

    la fel si ANI.

    au fost posibile exact cu acest guvern "disfunctional" Boc.

  26. Si zi asa, fratzicilor, va datzi sustzinatori ai lui Basescu dar nu vretzi SOLIDARITATE, adicatelea noi nu platim CASS ca nu avem nevoie de pensii si spitale de stat. Dar mamitzicile si taticutzii vostri din ai cui bani sa-si primeasca pensia si sa-si ia compensatele? Din ale prostilor cu carte de munca. Rar o atitudine mai jegoasa decat solidaritatea mafiota a smecherilor impotriva solidaritatzii natzionale vitale azi.

    PS Astept sa-mi scoatetzi si acest mesaj, ca doar suntetzi democratzi adevaratzi.

    1. @lucid: opreste-te sa folosesti termenii deplasati pe care ii folosesti. Cei care au un PFA sau lucreaza pe drepturi de autor isi asuma niste riscuri si renunta la niste beneficii pe care salariatii le au. De acord cu CASS, insa somajul si pensia sint o aiureala. Toata lumea de aici e pentru plata impozitelor si a taxelor. Insa nu a unorra aberante. Si daca nu crezi ca sint idioti citeste te rog normele de aplicare. Le citeste Mirel acum linga mine si nu-mi vine sa cred.

  27. Bleen:

    1. Nu stiu ce intelegi prin "normal"; daca PFA si beneficiarii de DA nu vin la sfarsitul carierei sa ceara pensie (sau alte ajutoare sociale) de la stat, sunt de acord cu tine ca nu este normal;

    2. PFA erau obligati si inainte sa contribuie la fondul public de pensii; diferenta era ca exista numai un plafon minim (salariul minim pe economie, si, ca atare, puteai sa-ti alegi cu ce suma vrei sa contribui, insa intr-adevar angajatorul nu mai avea platea partea sa contributie asa cum plateste in cazul salariatilor. Contributia la somaj era facultativa si, dupa parerea mea, trebuia sa ramana asa (chiar sunt curioasa sa vad in ce conditii o sa plateasca statul somaj unui PFA sau unui beneficiar de DA; pentru ca, bineinteles n-au gandit mai departe de incasarea contributiilor);

    3. De acord cu sanctionarea celor care eludeaza legea (asta o tot "cant" si eu demult, cu atat mai mult cu cat unele dispozitii legale existau si puteau fi aplicate, insa fiscul a aplicat intotdeauna zicala cu "a da tot in calul care trage" (calul fiind contribuabilii care-si declara si platesc onest taxele). Pe de alta parte, regimul de taxare era, din punctul meu de vedere, discriminatoriu si neechitabil; ca atare, se impuneau anumite corectii.

  28. cum nu beneficiaza de pensii? pensia minima ce e? (in afara de faptul ca este o prostie socialist- populista)

    asistenta medicala de urgenta cine o plateste?

    1. @aurelian: pai tu spui ca oamenii astia platesc contributie la pensie pentru pensia minima??? haha, e buna, da peste cap orice principiu de justitie si proportionalitate cu contributia. Apoi, ai idee cum anume vor primi oamenii astia indemnizatii de somaj? Cind o sa fie declarat un freelancer in somaj, dupa o saptamina, o luna sau trei luni fara comenzi? Cine va decide asta, Seitan in marinimia lui? Sint pur si simplu prosti.

  29. mda, "19 august noua lege in Monitorul Oficial+deadline pe 25 august" e la misto. cam cer niste demisii, alea de ministri, cel putin.

    Bleen, mi se pare cam incalcit(si-s cam departe), dar, nefiind inflamate, tin sa dau mai mult credit afirmatiilor 🙂

  30. 1.Boc e rupt de realitate şi dezinformat.- cred ca doar nu e suficient de bine informat. Cu sabia FMI deasupra si cu presiunile sociale care urmeaza in toamna-iarna cred ca toata gasca de la guvern lucreaza pe branci. E normal sa faca si gafe dar esentiale sunt reusitele – mica reforma in justitie, legea invatamantului si multe altele, unele chiar foarte recente. Se intampla ce trebuia sa se intample de mult. Sunt angajat si nu la stat si nu stiu exact despre caznele celor care s-au hotarat sa nu mai aiba stapan dar sigur sunt de acord ca guvernantii au dat cu mucii in fasole de data asta dar ii iert pentru ca or sa corecteze forma.Apreciez insa fondul.

    2. Boc nu are autoritate asupra miniştrilor lui.- e tot o chestie de forma. Nu sunt acolo ca sa vad cu ochii mei daca lucrurile sunt asa. Cred ca actioneaza ca un guvern de tehnocrati cu mult sprijin politic.Nu am nevoie de pauza de reorganizare acum, ceva se intampla si e de bine raportat la ultimii 20 de ani; demisie, validare, reorganizare inseamna pierdere de timp si asta nu avem acum;

    3.Acţiunile lui Boc nu au nici o legătură cu dreapta.- ca si cele ale PNL-ului din guvernarea pre-anterioara dar e criza peste tot si cum nu producem toti Logan care sa mearga la export ca sa creasca PIB-u, asta e situatia dar trece ea la un moment dat si o sa fie mai buna sau mai proasta;

    4.Boc umileşte o întreagă categorie de oameni cu activităţi independente asimilîndu-i evazionismului lui Vântu.- te inteleg dar nu e suficient ca sa fie inlaturat; cred ca mecanismele politice sunt mult mai complexe in tarisoara noastra; ex: vine Croitoru – se supara UDMR din te miri ce cauza, se supara Oprea din alta ba poate chiar Blaga si migreaza la Oprea si alte zece judete vireaza spre stanga imputzita si iata cum vom plati impozit diferentiat cu acord FMI rupt si copiii copiilor mei or sa mai plateasca dobanda datoriilor pe care le vom face din lipsa de cash. De rating nu mai zic.O sa fie cu plus dar spre coada alfabetului litera:)

    Cu stima

  31. Nu ştiu dacă trebuie să plece Boc sau nu (deja Boc e irelevant) însă Şeitan şi Vlădescu ar fi trebuit daţi afară ieri, fără comentarii. Nici azi nu e prea tîrziu.

  32. @nemo

    Problema e în felul următor:

    1. Cei care sînt plătiţi pe DA şi PFA nu e normal să plătească contribuţii la pensii şi şomaj.

    2. Ca să scape de contribuţii, multe instituţii şi companii plăteau oamenii pe DA şi PFA. Era de fapt un salariu mascat, dar fără a plăti şi contribuţii.

    3. De ce să dai o lege aiuritoare, care să facă rău tuturor celor care sînt plătiţi pe DA şi PFA, cînd datoria ta, ca stat, e să-i prinzi pe cei care eludează legea? Păi de lene şi din prostie, ar fi două motive. Nu ştiu să controleze, nu vor şi îi bagă pe toţi în aceeaşi oală. Aşa că cei care sînt plătiţi pe PFA şi DA pe bune trebuie să facă 3 declaraţii lunar pentru a plăti contribuţii la pensii şi şomaj deşi NU BENEFICIAZĂ de pensii şi şomaj.

  33. Nemo: deadline-ul a fost ieri (25 august); in plus, contul special din Trezorerie a fost deschis de-abia pe 24 august.

  34. sa-l trimita cineva pe Boc la un curs intensiv la PMI; ma rog, pentru ca e criza, ma ofer sa-i dau eu gratuit o copie a PM- BoK

  35. a, uite, citesc de la Amalia ca formularele de declaratii au fost publicate pe 19 august. cand e deadeline-ul? 31 august?

    asta-i cam nasol. inseamna ca nu e vina platitorilor ca s-au ingramadit pe ultima suta de metri. dar tot nu cred ca e un motiv suficient sa plece Boc 🙂

  36. Daniel Defoe, "Things as certain as death and taxes, can be more firmly believed."

    Benjamin Franklin, "In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes."

    so, expresia asta a luat nastere in tara care a dat lumii capitalismul si a devenit "slagar" in a doua forma, in tara care a perfectionat capitalismul (BJ a fost una din cele mai stralucite minti, dintre "Founding Fathers").

    -aforismele astea doua ar trebui sa raspunda punctelor 3&4.[btw, si Cucui cu "discriminarea" pe criterii de varsta got it all wrong. capitalismu' adevarat e nasol. si functioneaza strict cu cerere si oferta. iar daca varsta poate fi un criteriu de departajare, va fi]

    acestea fiind zise, eu inteleg 2 chestii:

    1. unii care nu plateau pana acum taxe, vor plati de acum inainte.

    2. cei care au de platit noile taxe, s-au ingramadit inainte de deadline sa plateasca toti deodata.

    corolar: sa-i ceri lui Boc sa faca un sistem de colectare de taxe sa mearga uns peste noapte, mi se pare aberant.

    concluzia? sa plece Boc…

    nu mai conteaza c-a trecut ANI, ca ieri s-a votat o lege prin care de acum inainte procesele nu vor mai putea fi intrerupte de "exceptia de neconstitutinalitate". [nu reusesc sa gasesc link-ul pe hotnews]. oricum, tinta e Nastase &Co.

    nu cred ca e vorba de "pedelism". ["pedelism" mi se pare cand o sustii pe Elena Udrea, pe pe fiul lui Prigoana sau pe EBA aducand tot soiul de motive subiective].

    e vorba ca acest guvern care si asa sta pe linia de plutire, e singurul care mai misca ceva. in momentul in care pica asta, s-a dus draq orice idee politica fericita de-a lui Basescu[c-a mai avut si din alea nefericite].

    oricum, cei care isi doresc sa plece Boc nu or sa mai aiba mult de asteptat 🙂 . prb se va intampla pe la urmatoarea motiune de cenzura.

  37. Filadel

    Boc e un om onest, e ardelean ca si sotul meu, si dumnezeu mi-e martor ca stiu tot ce poate fi in sufletul lui; i-am vazut mutra de'nmormantare in 2008 cand a fost numit in locul lui Stolojan, si-am inteles din secunda aia tot ce avea sa urmeze, si ce si-a luat de dus.

    Dar s-a ajuns intr-un moment in care, paradoxal, daca boc nu pleaca, atunci sacrificiul lui a fost degeaba.

  38. lucid: pentru ca ai facut niste afirmatii grave la adresa celor care si-au permis sa critice autoritatile (intre care ma numar)simt nevoia sa iti raspund punctual (chiar daca Florin a punctat deja unele dintre ele, in zadar se pare):

    – nu am incasat in viata mea DA, iar ca liber profesionist nu am incasat niciodata vreun leu fara factura si fara a-l declara ca venit impozabil atat la impozitul pe venit cat si la contributiile sociale;

    – sunt absolut de acord cu impozitarea DA si, in general, cu impozitarea echitabila si nediscriminatorie a tuturor veniturilor (dealtfel, la mine nici nu afecteaza valoarea taxelor pe care le-am platit pana acum; dimpotriva, chiar imi reduce putin anumite contributii);

    – m-am simtit intodeauna frustata si discriminata de toate exceptiile carora li s-a acordat un regim preferential si de care personal n-am inteles sa profit niciodata(venitul microintreprinderilor, DA, venituri din speculatii imobiliare etc.) , pentru a nu mai vorbi de manelisti, tigani care vand si cumpara fier vechi etc.;

    – indiferent de aprobarea sau dezaprobarea unor politici fiscale, schimbarea regulilor jocului impune un timp de implementare atat la nivel contribuabililor cat si, mai ales, la nivelul autoritatilor care le administreaza si, mi se pare minimal, ca un guvern responsabil sa fie constient de acest lucru si sa se organizeze in consecinta (eventual cu o prorogare de termen pentru depunerea declaratiilor si efectuarea platilor aferente primei luni de aplicare);

    – am mai spus-o si ieri, formularele de declaratii au fost publicate in Monitorul Oficial din 19 august, iar pana in 25 a mai fost si un week-end nelucrator la mijloc. Prin urmare, a reprosa in continuare contribuabililor ca nu s-au dus mai devreme reprezinta o totala desconsiderare ca sa nu spun dispret;

    – daca Boc, Seitan si ceilalti nu inteleg acest lucru "basic" si macar sa-si ceara scuze public, imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar chiar nu au ce cauta in aceste pozitii.

  39. Andra

    și, în concluzie, crezi că schimbarea lui Boc va aduce situația la normal?

    Sînt de acord că guvernul Boc a dat cu mucii-n fasole cu ordonanța asta fiindcă miniștrii responsabili nu au organizat de nici o culoare plata impozitelor dar pînă la schimbarea prim ministrului este o distanță semnificativă. Zic io.

  40. Ce vad azi pe blogary e un fel de repetitie pentru ce se va intampla in PDL in urmatoarele luni, cred…Ceva mai multa toleranta nu ar lipsi nimanui. In fond, asta ne lipseste tuturor romanilor, capacitatea a purta discutii in contradictoriu fara sa ne jignim sau sa ne suspectam de interese oculte. Mi-as fi dorit sa vad ca cei de aici fac exceptie, dar n-a fost sa fie.

  41. Mihai Seitan, 26 august 2010, Hotnews:

    Intentionam ca, prin portalul e-Romania, sa putem introduce si posibilitatea platilor online, pana la sfarsitul lunii viitoare.

    Termenul luat in calcul e 25 septembrie”, a declarat joi ministrul Muncii, Mihai Seitan.

  42. Turcan si Udrea gunoaie? Hai, zau, macar civilizati sa fim . Imi dau seama ca sunt spiritele inflamate, dar nu ajungeti, va rog, la exprimari care nu va caracterizeaza. Sau, cel putin, nu o faceau pina acum.

  43. Ponta nu va veni la guvernare pînă în 2012. Nu vrea să-şi compromită şansele sale pentru 2014 şi ale PSD pentru 2012. Nu e prost deloc. Are suficientă răbdare şi inteligenţă încît să stea deoparte ştiind că are şanse maxime în 2014.

  44. Se pare ca tulpina de virus A3RTV a capatat virulenta crescuta. Nimeni nu scapa, nimeni nu-i imun. Nici macar blogary.ro.

  45. Buna ziua,

    Sunt o cititoare fidela a site-ului dar nu am avut curaj si timp suficient sa va scriu pana acum.

    Mi se pare ca s-au aprins spiritele cam mult tinanad cont ca toti de aici suntem de acceasi parte a baricadei. Sper ca se vor calma in curand.

    O precizare: sunt arhitect, am proiecte putine mai ales in perioada asta, deci venit variabil. Si cu toate astea am srl si platesc lunar contributii si depun declaratii. Biroul e chiar langa Administratia fin. Ilfov. De ce tot timpul in 23-25 ale lunii lumea face cozi infernale si injura functionarele de la ghiseu, iar in rest nu trece nici naiba pe acolo. E nebunia asta pt ca toti lasa pe ultima zi depunerea declaratiilor. Inclusiv contabila mea.

    Ps: daca stiti o contabila buna pe sect.3 dati-mi va rog un nr de tel. Vb serios si multumesc anticipat.

  46. ”NU am afirmat niciodata ca in locul lui Boc tb sa vina Ponta”, dar daca afirmi ca Boc tb sa plece NOW, cine crezi ca vine?!

    Nici un militant anti-Base nu spunea intre tururi sa votam cu Geoana. Nici unul.

    …ca taxele stabilite sunt injuste,

    …ca ne solidarizam cu A3…

    Apă la moara isteriei.

    „toata lumea este nemultumita”, „guvern toxic”, „saracii sunt sfidati”, adica titluri de scroll care ramin, de tipul „palma presedintelui” (dar noi n-am sustinut niciodata ca asa stau lucrurile, doar ne-am pus intrebari)

    Boc umileste o intreaga categorie…ei da, uite, actorii prefera sa renunte la actorie decit sa plateasca impozite, declara marele Mircea Diaconu, Maia traieste sub teroare.

    Petitie la nervi exploatata cu calm.

    Cine isi mai aduce aminte de discursurile lui Ratiu?

    Contineau numai chestii logice si sufereau numai de inadecvare masiva.

  47. Andra

    Să zicem că n-ar şti nici măcar o boabă. Că e cretin.

    Nici n-ar avea nevoie.

    El trebuie să implementeze reformele lui Băsescu.

    Şi pentru asta e, deocamdată, adică la momentul în care un Baconschi, par egzamplu, n-are autoritate nici în faţa unui primar PDL de comună şi cu toate bubele, bubiţele şi buboaiele cea mai potrivită persoană din PDL.

  48. Legea lui Moraru nu poate fi aplicata "acum"

    Se poate aplica numai pe un suport informational integrat in administratie.

  49. Gabhriel

    Boc nu stie boaba economie si asta se vede.

    E dezastruos pt. orice reforma, oricat de teribila ar fi sperietura cu PSD, mai rau e boc pe criza

    ANI, reformele in justitie, dimpreuna cu toate celelalte jucarii ale lui basescu, ar fi trebuit sa beneficieze de un efort urias de comunicare, pt. ca presupun schimbari radicale de mentalitate greu asimilabile in timp.

    Basescu a crezut ca “comunicarea e basescu” si nimeni nu poate comunica in afara de el. Consecinta: pas; “suportul popular”, pe durata acestor schimbari, s-a dus la PSD.

  50. Andra: legea aia a lui Moraru, aplicata acum, nu ar face decat sa mareasca haosul administrativ. Legea aia e buna, nu in forma aia oricum, dupa ce se termina proiectul e-Ro (ma rog, acum e terminat fara sa fi fost pornit).

  51. Executia lui Boc, linsaj. Meserie

    Nu e boc de vina saracu, de vina e cin' l'a pus, adica basescu.

    In alta ordine de idei, exista deja un proiect de integrare informationala care ar putea face posibila simplificarea administrativa – Legea lui Adrian Moraru

    Mi se pare foarte ciudat ca in toata harmalaia, nimeni nu e interesat de acest proiect care ar putea fi cheia simplificarii administrative

    Culmea e ca am gasit o declaratie a lui basescu din campania 2009, in care spunea ca unul dintre obiectivele lui in mandatul urmator va fi tocmai simplificarea administrativa

    UPDATE: Sandu, ministrul Comunicatiilor: Cei 500 milioane euro pentru eRomania nu sunt pentru un simplu site si implica si fonduri structurale. Emil Boc: Nu sunt fonduri in prezent pentru eRomania

    HotNews.ro

    17 martie 2010

    Implementarea cu prioritate a strategiei eRomania, decizie luata recent de Guvernul Romaniei, implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat, fiind vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, a declarat miercuri ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu. Potrivit acestuia, suma de circa 500 milioane euro estimata pentru implementarea acestui proiect va avea ca surse fonduri structurale UE, alte tipuri de fonduri nerambursabile, parteneriate de tip public-privat, credite furnizor, credite de angajament si concesiuni de servicii si outsourcing.

    “Strategia eRomania implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat. Este vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania, atat centrala cat si locala, astfel incat sa intram in randul lumii din punctul acesta de vedere. Venim in intampinarea cetateanului pentru ca acesta sa nu mai piarda nici timp, nici bani pe la usile institutiilor publice", a declarat ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

    Mai mult aici:
    http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-7041020-

  52. PS: a nu se intelege ca mi-am schimbat parerea despre indemnul lui C. Ghinea din articolul anterior. Si nu mi-o schimb din cauza ipocriziei domniei sale.

  53. @valexandru: de unde perceptia asta ca PDL trebuie pupat in fund cu recunostinta, pentru ceva ce au promis in campanie si pentru care au si fost votati si trimisi acolo?

    Patetic si emotiv esti tu, atunci cand vorbesti de Boc in termenii sacrificiului inestimabil pentru tara.

  54. @valexandru:

    Vreau sa vad undeva prezentata o strategie in acest sens. Nu cer sa se intample in 6 luni dar vreau sa stiu unde ne indreptam, cand ajungem acolo si cum ajungem. E prea mult?

    Pana acum, atat PDL cat si guvernul nu a facut decat dovada unui heirupism idiot si a unui amatorism periculos.

  55. Motivele dvs. sunt de natura emotionala.

    Ziceti : este prost, sa plece! Si apoi?

    Guvernul Boc nu va cadea nici la motiune, nici din alte motive pentru ca toata lumea isi da seama ca traim trecerea la alt fel de stat. Deruta este peste tot pentru ca suntem pe teren necunoscut. Oricine vine acum va face ce facea prin 2000 pentru ca momentul actual ii este strain si neconfortabila la nivel personal si profesional.

    Problema nu este pe cine pui in loc sau cine merita, ci daca vrem sa sa ne intoarcem de unde am plecat in 2000.

    Boc mai are de patimit, fiti sigur.

    Probabil intr-un an avem legile reformei si 2-3 cutremure de implemetare similare cu cel acum (PFA, DDA, legea educatiei, descentralizarea serviciilor, ect).

    Avem legea ANI (nu-i asa ca apreciati?) si o prevedere legala care elimina exceptiile de neconstitutionalitate in cazul proceselor in derulare (asta cum vi se pare?) .

    Basescu stie ca Boc crede in schimbare si il sacrifica cu bunavoia acestuia. A-l face prost pe Boc pentru ca se sacrifica, inseamna ca sacrificiul pentru tara este de dispretuit numai pentru ca nu l-a facut nimeni pana acum sau pentru ca il face Boc intr-un moment cand valorile nu sunt certe.

    Asta credeti?

    Oricare dintre ceilali politicieni ar fi pus acolo, nu numai ca nu ar putea face nimic, nu ar sti si nu ar crede ca este nevoie sa faca ceva. Cat despre tara, ea nu ocupa mintea politienilor cunoscuti. Nu se vede.

    Daca http://www.blogary.ro degenereaza intr-o litanie antiguv. si isi pierde detasarea, voi renunta probabil sa mai intru aici.

    Cu mare regret pentru ca am crezut ca gasesc aici exact ce-i lipseste presei noastre : alta viziune despre politic, social, persoane si personalitati, perspectiva si orizont de asteptare, intelepciune tanara, bun simt si umor.

    1. @valexandru: esti total pe linga argumentele noastre. Nici macar nu te-ai obosit sa citesti articolul inainte.

  56. In primul rind o nedumerire.Vad scris "credem", "am ajuns sa fim convinsi", "vrem".Cine-s cei care cred si vor? "Noi, Florin Cojocariu"?!Ca asa-i semnat articolul.Bine ca nu-i semnat "Poporul", "Europa", "Planeta".Ca mai nou fiecare e "noi romanii" desi vorbeste in nume propriu fara nici un mandat de la altcineva.Toti se pling de "Stat", ca si cum statul ar fi ceva abstract si nu un ansamblu de legi, institutii si cetateni.Vad ca statul se reduce la guvern, si nici asta in integralitate, ci la prim-ministru si eventual si citiva ministri."electorat de dreapta"?!Cei de stinga vor un stat care sa le dea locuri de munca, salarii, pensii, ajutoare.Cei de dreapta vor fiecare statu' lui, care sa-l lase sa faca ce vrea si sa nu-i ceara nimic.Da' si unii si altii vor un stat care "sa dea" fara sa ceara nimic in schimb.

  57. apropos, situatia se va repeta pentru ca majoritatea celor care sint platiti pe DA si PFA nu au venituri stabile ci variabile! Cei care sint adevaratii evazionisti si ascund un salariu fix intr-un contract pe DA sint o minoritate. Orice freelancer, orice consultant independent, orice om care are un PFA si lucreaza pe cont propriu e trimis automat, in fiecare luna, sa depuna din nou declaratiile. Nu sint 500.000 de ziaristi evazionisti si femei de serviciu la realitatea, repet. Tu insuti, daca ai lucra la scryb, ai fi pus in situatia sa te plimbi in fiecare luna pe la 3 institutii. Si cind le cerem taxe uitam ca oamenii astia nu se gindesc la pensie sau daca se gindesc o fac altfel decit asteptind de la stat. Si nici nu primesc somaj daca nu gasesc de lucru. Dar asta e alta discutie. Sa vedeti ce va urma cind or sa ceara indemnizatii de somaj toti cei pusi sa contribuie acum.

  58. 1. rapunde la punctele formulate in articol, nu la chestii pe care ai tu impresia ca le-am spus.

    2. tragedia nu e coada, ci haosul, formularele facute cu picioarele, normele confuze, comunicarile contradictorii, umilirea contribuabililor. Faptul ca ar fi putut fi platite intr-un singur loc e una. Faptul ca legea e prost facuta, cu norme confuze si e lamurita cu o zi inainte de expirarea termenelor de plata, e alta. Repet, ai sub nas articolul care listeaza 4 motive pentru care Boc trebuie sa plece. Nici unul dintre ele nu face referire la statul la coada.

    3. am impresia ca daca ai fi fost tu la coada n-ai mai fi fost asa de generos cu guvernul, cum nu esti niciodata cu cei care te fac sa-ti pierzi vremea aiurea. Si mai am impresia ca si tu ai beneficiat din plin de legea DA. Pute a ipocrizie, ca sa vorbesc ca amicul Platon.

  59. Oare ce trebuie sa se mai intample sa intelegeti si voi ca PDL nu are nicio treaba cu niciun fel de doctrina? Nici macar la nivel de aparenta.

    Daca vreti sa faceti ceva pentru dreapta crestin-democrata luati-va prietenii cu care va beti ceaiurile si puneti-o de un partid nou. Chiar nu glumesc, electorat crestin-democrat este, stiti bine iar acum e nereprezentat. Reforma PDL e o iluzie.

  60. da' ce tragedie e să stai o jumate de oră să-ţi plăteşti taxele, fie şi în trei locuri diferite?

    (bineînţeles că era dorit să nu se întâmple)

    mai ales că e o situaţie singulară, care nu se va repeta

    pentru asta Boc e proclamat prost iar guvernul mai are puţin şi e iresponsabil?

    nu vrei să asculţi contra-argumentele şi pace

  61. Mai constat acum felul pervers in care Antenele si iRTV au reusit sa modifice perceptia guvernantilor depsre realitate: Orice e criticat de ei e fals sau inventat. Daca media critica ceva, atunci e clar ca acel ceva nu exista. Asta i-a dus in situatia sa ignore pe toti, si pe hotnews si pe altii. Iar asta e foarte periculos, e o froma de paranoia colectiva in care ei se simt permanent persecutati de toata lumea si cred ca sint singurii care fac binele si cunosc adevarul.

    De aici pina la un Guvern iresponsabil mai e foarte putin.

  62. De ce să plece Boc?

    Pentru că "3. Acţiunile lui Boc nu au nici o legătură cu dreapta"

    Ca şi cum după plecarea lui Boc ar veni la putere Partidul Republican din SUA.

    Care de bună seamă ar informatiza sistemul fiscal într-o săptămână, am avea IRS, poliţie, Justiţie şi funcţionărime ca-n America.

    Asta înseamnă să nu vezi mai departe de primul impuls care îţi vine.

    Să nu vezi în perspectivă, ce urmează după, la a doua-a treia consecinţă a solicitării tale imperative.

    1. Da, Platon, am vazut. Am si raspuns. Poate ca articolul de mai sus te lamureste si pe tine asupra a ce spunem si ce nu spunem.

  63. amin!

    Si as mai adauga:

    PDL nu are niciun fel de strategie legislativa si

    Guvernul nu are nicio strategie fiscala. Actioneaza sub impulsul nevoilor de moment sau la cererea diverselor organisme internationale

  64. "Numărul celor care au depus declaraţii până acum reprezintă între 5-10%. Nu vom percepe penalizări, în primul rând nu ştim pe cine să amendăm şi nu acesta e scopul", a mai spus Mihai Şeitan.

    Incredibil!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *