Nevoia de jurnalisti

De cativa ani buni se discuta despre disolutia meseriei de jurnalist in marea masa de oameni conectati la internet care pot produce stiri. Jurnalisti vs bloggeri, jurnalisti vs globtrotteri, jurnalisti vs curve care isi scriu experientele. Oameni platiti pentru asta in opozitie cu oameni care nu fac altceva decat sa isi descrie propria viata. Goana dupa autenticitate a devenit atat de disperata (intr-o societate in care pana si cele mai nonconformiste demersuri se fac dupa reteta) incat jurnalistii pierd incet, incet razboiul.

Omul care pierde razboiul nu ramane la fel. Multi jurnalisti cauta modalitati alternative de a isi castiga banii, fiind dispusi sa modifice foarte repede bucati mari din sistemul lor de valori. Cu cat pierd lupta, jurnalistii devin din ce in ce mai putin jurnalisti si in curand lumea nu va mai face diferenta. Si nu le va mai simti lipsa.

Efectul imediat este modul in care sunt selectate si formulate stirile. Teoretic, un jurnalist bun, cel putin din punctul meu de vedere, se remarca la fel de mult prin ceea ce decide sa NU imi spuna. Un jurnalist ar trebui sa fie un om care cunoaste lumea mult mai bine decat mine. Care stie sa puna lucrurile in perspectiva, sa le aseze acolo unde le este locul intr-o realitate complexa pe care el o stie si eu nu. Care se ingrijeste cu atentie de coerenta si de veridicitatea universului pe care il descrie. Nu cineva care arunca in noi cu toate tampeniile, importante sau nu, semnificative sau nu, fara documentare si fara a munci pentru a ne oferi posibilitatea de a intelege.

In lipsa acestei abordari, toate stirile sunt isterice, au un ton apocaliptic si creeaza panica. Un exemplu foarte bun este felul in care se regasesc politicienii romani in orice demers jurnalistic. Toti sunt hoti, prosti, nimeni nu face nimic bun, toti au propriile interese veroase si calca pe cadavre pentru a si le indeplini. Orice politician roman pare un fel de diavol cu coarne si ochi rosii care mananca copii mici si sfasie oameni nevinovati cu ghearele lui ascutite. E normal ca asta sa produca panica. Cand nu poti avea incredere nici macar un pic in politicieni, politisti, medici, profesori, cand ai impresia ca absolut toti sunt niste fiare sangeroase care incearca sa te ucida, daca nu din alte motive macar din pura placere, viata devine o lupta disperata pentru supravietuire. Atitudine pe care o au majoritatea romanilor si care se poate observa in orice spital, pe strada, la sedintele cu parintii de la scoala, etc. Toti ne comportam de parca de fiecare secunda depinde supravietuirea noastra si a familiei.

Un jurnalist, in opinia mea, ar trebui sa evite asta. Ar trebui sa fie suficient de responsabil incat sa nu transforme lucruri care sunt accidentale in asa-zise obiceiuri. Sa caute cu atentie motivatiile din spatele unor gesturi si sa nu presupuna. Sa isi asume responsabilitatea muncii lui si sa inteleaga consecintele acesteia. Sa cerceteze atent cum functioneaza cu adevarat lumea, sa identifice cu atentie exceptiile si sa le trateze ca atare. Pentru asta e nevoie de scoala, experienta si de rabdare.

Este evident ca jurnalistul nu poate fii asa daca societatea nu ii da voie. Daca se pun variate tipuri de presiuni asupra lui, daca i se spune ca e la fel de valoros ca un pusti de 16 ani care si-a facut un videoblog, daca i se iau instrumentele de documentare (sau timpul de a o face), jurnalistul va aluneca pe panta senzationalului pentru a-si hrani familia. Am vazut oameni care nu au nici o legatura cu aceasta meserie dar care sunt mult mai retinuti si mai atenti la ce scot pe gura decat jurnalisti platiti (si) pentru a fi responsabili.

Oricat de tare m-ar amuza sa citesc bloguri, sa urmaresc filmulete amuzante pe youtube sau sa descopar diverse stranietati prin forumuri, eu personal am mare nevoie de jurnalisti care isi fac treaba cum trebuie. Am nevoie sa inteleg lumea din care fac parte, am nevoie de ajutor profesionist pentru asta. Am nevoie de oameni de meserie care stiu mult mai multe decat mine care sa imi prezinte lucrurile corect, fara exagerari si isterii. Vreau sa stiu cu adevarat cand ceva e iesit din comun si cand nu. Cand trebuie cu adevarat sa ma sperii si cand nu.

Si hotarati-va dracului odata cand vine sfarsitu lumii. Sa stiu si eu o treaba.

Sorin Milutinovici

Facebook Comments

88 de comentarii

  1. @Florina, stii cîți nevaccinați contaminați, oameni de la care aveam pretenții, cunosc? D-ăia care sunt convinși că Ridzi a devalizat Bancorexul și a furat petrolul țării? Mulți, din păcate…

    Axa: Oltenița-Giurgiu-Calafat.

  2. @nedo

    Nu pot să intru la Caţavencu, că îmi merge net-ul doar pe site-urile autohtone (şi ei probabil au serverele ori într-o căsuţă poştală din Cipru, ori ascunse prin Indonezia, să nu le prindă SIE), dar dacă autorul e Alin Ionescu, să ştii că nu e giurgiuvean. El e dincolo de timp şi spaţiu, e mai presus de geografie şi istorie. Vine de undeva, nu se ştie de unde, dar din Giurgiu în niciun caz. Nu-mi jigni oraşul.

  3. ElCucui

    Eu am plins de-a binelea din cauza acelui titlu. Ma gindeam ca, in nimicnicia noastra, s-ar putea sa murim de foame in 2011 si sa nu mai prindem splendoarea aia de apocalipsa din 2012. Nici macar de-atit nu suntem in stare.

  4. @sorin, nu am dormit toată noaptea din cauza unui titlu de la televizor: "10 motive din cauza cărora in 2011 s-ar putea să murim de foame". Fata aia cu pareză era moderator-agitator. De trei zile vad aceleași imagini cu caftul de la Brăila.

    Mint. De fapt, m-a rupt un țânțar! Sper să-i fi dat West Niles, 'tu-l în creastă! Și copiii mei aleargă pisica de pe la 5,00.

    Din păcate, l-au tabloidizat și pe Hawking. Și Descovery s-a tabloidizat. Numai crime și meteoriți care ne vor arunca în era glaciară! Frica vinde. Mă duc să cumpăr Formula As – vreau să citesc despre locuri frumoase, povești de succes și preacucernici duhovnici. Vreau să ceva pozitiv.

    P.S. Fac pariu cu oricine că în ziua în care va da faliment iRTV leul se va aprecia sensibil față de toate valutele din Lume. Rog seriozitate.

  5. @parapluie 🙂 ti-a placut interpretantul final? Sau ala dinamic? 🙂

    @Nea – te-am asteptat sa-l scrii, te-am tot asteptat si pana la urma, cu un usor oftat, m-am apucat eu… 🙂

    @ElCucui sincer, ceea ce m-a determinat sa incep sa scriu articolul a fost mica isterie religioasa lansata (aproape involuntar) de Hawking si sferto-exegetii lui de pe la CNN si compania. La noi treaba e mult mai groasa pentru ca totul e tratat asa, nu doar parerea unui savant. Iar exemplul tau e impecabil. Dincolo de nuantele diferite de roz ale ochilor ramane impresia ca toti pana la unul sunt (si odata cu ei suntem si noi) pierduti. Cum sa mai luptam fiecare pentru ceva? Cine porneste batalii dinainte pierdute? Poate ca si de aici vine apatia civica a noastra – ne-a intrat in cap ca orice am face nu avem nici o sansa. Ba chiar suntem ridicoli.

  6. Autorul este felicitat pentru ECHIDISTANȚĂ și CURAJ!!! Nu-mi vine să cred! Pe unii comentatori îi știu demult. Pe vremuri, credeam că sunt aproape la fel de inteligenți ca și mine.

  7. Dacă ne-am opri cu lectura aici ți-aș da 100% dreptate. În viziunea ziariștilor toți politicienii au coarne și ochi roșii, numai că, în funcție de interesele mogulului, unii au ochii roșu-cocacola pe cînd ceilalți îi au mai rozé, unii au coarne de yak, ceilalți de ieduț drăguț. E o alifie subtilă. Privește cum continuă deontologu':

    "Credeţi că PSD e un partid de stînga, care vrea protecţie socială? Ei bine, nu e decît un elefant troian gras înăuntrul căruia, înghesuiţi de-a valma, Ponta şi Hrebenciuc, Năstase, Dragnea şi Vanghelie trăiesc bine şi se gîndesc cum să pătrundă în inima afectată de lipsa de medicamente a pensionarilor. Sau vă imaginaţi că PDL e vreun partid de dreapta, care reprezintă interesele clasei de mijloc? Nu, domnilor, e o hoardă de mafioţi bine organizaţi, care mîine s-ar înscrie în masă în partidul fondat de Mao, dacă asta le-ar face afacerile private să prospere."

  8. @Sorin, fii sincer, te-a inspirat autorul acestor randuri?

    "De douăzeci de ani, politicieni şi oamenii de afaceri concubini au trăit într-o simbioză tensionată, mîrîindu-se pe la Parchet, hărţuindu-se cu Procuratura, furîndu-şi unii altora de sub nas contractele profitabile cu statul, arătîndu-şi colţii serviciilor secrete, intimidîndu-se reciproc cu dezvăluriri privind viaţa privată sau statutul de colaborator al fostei Securităţi. Cît despre cetăţean, el nu a fost decît o oaie de muls taxe şi un fraier bun de prostit în campaniile electorale. Eu, unul, m-am plictisit de conflicte butaforice cu baronii locali, cu corupţia, cu băieţii deştepţi din energie, cu birocraţia, cu tagma jefuitorilor, cu mogulii şi cu cine mai vreţi voi. Sînt drapele de propagandă, campanii de marketing politic, în spatele cărora se ascund doar interese de clan mafiot."

  9. @Europa

    Asta cu succesul milionarilor în 99% dintre acţiunile lor e o glumă dacă vorbeşti de Prigoană. O idee imbecilă rămîne imbecilă, oricine ar veni cu ea. Evident că fam. Prigoană poate face ce vrea şi nu va fi afectată în demersul ei de nişte bloggeri însă tot un căcat o să iasă. Pot să pun pariu pe oricît cu oricine.

    Şi ar trebui să facem o distincţie clară între oamenii de afaceri, între cei care construiesc ceva şi milionarii noştri, româneşti. Dar hai să lăsăm milionarii şi să luăm miliardarii. Ce influenţă în lumea de astăzi au oameni ca Buffett, Gates sau Jobs şi ce influenţă au Deripraska sau Abramovici sau Berezovski? Aud?

    Toate imperiile se nasc din idei îndrăzneţe sau nebuneşti. Din idei imbecile nu se naşte decît un căcat, indiferent cît de finanţat ar fi.

  10. @Bleen

    Atata vreme cat milionarii isi maresc averile intr-un ritm galopant, nu cred ca parerile unui blogger ii afecteaza in demersurile lor.

    Si adevarul e ca milionarii cam au succes in 99% din actiunile lor, in timp ce blogerul ramane bloger, chiar daca emite 100 de idei si pareri "geniale" pe zi!

    M-am referit la modul general.

  11. Impricinata a declarat intr-un interviu ca pastreaza numele fostului sot.Iar fetita ce va sa vie se va numi si Florentina pe langa pronumele raposatului.

    ce,isi strica brandul?

  12. @Bleen

    Adica sa nu mai faca nimeni nimic de teama de a nu da apa la moara celorlalti?

    Exista oare vreo actiune a PDL care sa nu poata fi considerata apa la moara opozitiei?

    Indiferent ca vorbim de presa, de televiziune, de remaniere sau de oricare lege…toate sunt considerate ca fiind "apa la moara". De catre cine? De ciutaci, de tonomate, de vantu…de tine sau de alti bloggeri cu idei din ce in ce mai regresive si mai aberante?

    Cred ca ar fi timpul sa iesiti din cliseul asta:

    "Nu fac nimic ca sa nu le dau apa la moara"

    Trist.

  13. Poate asta e si ideea de a anunta acum, sa sparga gasca de palavragii si sa-i dezbine. Ce spune Realitatea prin panaramele ei nu conteaza oricum. Publicul e atat de polarizat incat putem sa ii numim zulu si tutsi.

    Zulu vor zbiera si infiera initiativa, iar tutsi vor aplauda.

  14. Şi oricum, ideea unui trust făcut de un politician mi se pare sinistră. Începe cu credibilitate zero. Cine s-ar duce acolo în afară de lingăi? Cine va fi şef? Bogdan Chireac? Emil Hurezeanu? Ema Zeicescu? Gabriela VF? Un asemenea trust nu poate apela decît la lingăi, ori ăştia-s toţi la RTV şi A3.

  15. Smart, very smart. Cînd SOV şi gloata pe care stă călare îl acuză pe Băse că vrea să-l bage la mititica şi să-şi facă trust, apare Honorius şi anunţă că vrea să facă trust. Ca să le dea ălora apă la moară. Cum dracu să anunţi că vrei să faci trust chiar cînd proprietarul libertăţii de exprimare abia iese de la puşcărie? Îl lansează mîine sau peste o săptămînă, ca să aibă motiv să-l anunţe acum? Nu. Atunci de ce dracu nu tace?

  16. Da, @gabhry_el 6:22, asa zic si eu, mie mi-a placut, un adevar concis exprimat.

    Nu partea asta o voiam desenata, ci aia cu misterele traficului, dar inteleg ca dictatorii nu vor sa fie cititi decit de cititori avizati gata.

  17. Yeba, Gabhry_el

    dincolo de aparentul paradox, eu i-am admirat sinceritatea.

    on topic, astept si vremea jurnalistilor fara onoare. daca-i musai sa n-o aiba ca sa poata fi obiectivi, pai sa se lepede de ea odata!

  18. "Neplăcerile de după prăbuşirea FNI – procurori care trimiteau citaţii, presă agresivă, armaghedoane care dezvăluiau ingineria financiară şi relaţiile cu puternicii zilei, anchetarea lui Popa şi Vlas – l-au convins pe Sorin Ovidiu Vântu că, pe lângă securişti, intelectuali şi artişti cumpăraţi la pauşal, îi mai lipseşte ceva: un trust media. Cortegiului de simbriaşi, care-i întreţineau ego-ul aflat mereu în suferinţă, care făceau în locul lui treburile murdare ale îmbogăţirii şi-l păzeau de furia mulţimii păgubite, li s-au adăugat jurnaliştii şi analiştii. Toţi plătiţi regeşte, adică la tarif de „general“ SIE."

    "Dacă Boc cade şi Băsescu e suspendat, guvernul de criză Ponta-Antonescu îngroapă la pachet dosarele „reţelelor“ Voicu şi Vântu. Infractorul Popa va rămâne la Jakarta, Vlas la puşcărie, iar Vântu – devenit „prieten loial, poet şi disident“, intelectual pe lângă care Titu Maiorescu era un biet semidoct – revine, liber de sarcinile juridice, la patronajul Realităţii."
    http://www.revista22.ro/testul-sov-8840.html

  19. Diminuarea increderii in justitie s-ar fi obtinut oricum, prin eliberarea lui SOV, oricat de corect ar fi abordat problema televiziunile.

  20. "Mai mult, chiar si telespectatorii fideli ai Realitatii tv sustin in proportie de 59,7% ca arestarea era necesara, in pofida campaniei pro-Vantu facuta de postul omului de afaceri. Singurul "succes" al RTV este diminuarea incrderii in justitie si convingerea ca acesta nu va fi condamnat, in pofida faptului ca in proportie de 69% il considera vinovat de prabusirea FNI."

  21. 'timată Yeba, un bandit care se respectă trebuie să aibă onoare

    măcar în raport cu ceilalţi bandiţi

    dacă nu există încredere, nimic nu e

    cum să faci blaturi, dacă n-ai certitudinea că celălalt nu te trădează?

    are dreptate antrenoru'

  22. Din categoria "Sa nu intimidam cititorii tacuti":

    ma scuzati ca intervin, dar daca scopul principal al Madamei nu sunt efectele literare, umorul initiat si aluziile fine per se, poate se indura cineva sa ne deseneze semnificatia traficului de la Cotidianul. Multumesc.

    @Florina, zi ca nu-i superba asta cu blaturile si onoarea, apropo de efecte literare! Parca e un paradox din Oscar Wilde.

  23. Amin!Subscriu si eu la chestiunea cu sfarsitu' lumii nu de alta da' sa stiu imi daca mai iau un credit sau nu. Cat despre lipsa jurnalistilor ne-isterici, ne-superficiali si cat de cat liberi, le resimt lipsa la fel de mult. De ani de zile spun "Thanks God for Discovery Channel!" da' parca imi lipseste ceva… Nu ca Blogary ori Politeía sau Stratfor ori

    Mises Institute Daily Articles nu ar fi ok, dar pana la urma parca as avea nevoie si de altceva.

  24. Sorin Milutinovici, asta e articolul meu. L-am scris demult in minte, dar de cate ori incercam sa-l tastez imi ieseau doar injuraturi de-ti faceau parul maciuca.

    Nu stiu care-i cauza.

  25. Jurnalismul ăsta nu e aşa simplu cum credeţi:

    mai întîi se unge cu ceva cleios felia de pîine pe care o găsiţi în frigider alături de diplomatul cu documente, apoi pătrunşi de farmecul discret al stavridului în sos to(no)mat uitaţi de copilăria nefericită petrecută prin bibliotecile Alimentarelor şi muşcaţi dintr-un ecler cu brînză a carui sursă doreşte să rămînă anonimă dar mai păstrează gustul ziarului în care a fost împachetat, adică unde urmează să scrieţi.

    Pentru ce vă trebuie toate astea ? Păi, pentru de dimineaţă.

  26. morris

    pai eu tocmai ce-am aratat ca exista investigatii; a disparut insa interesul pt. ele.

    ori, interesul sau asteptarea pt. un lucru sau altul e format de televiziuni: e un principiu simplu de marketing. daca nu ma crezi pe mine, intreab-o pe Ioana Lupea.

  27. @Andra, Sorin vorbeste de calitatea jurnalistului, ca pregatire, etica, profesionalism. Tu iar te duci catre televiziuni. Nu ca n-ai avea dreptate, dar hai sa facem diferenta intre un prezentator de stiri, moderator sau mediator de platou tv si un jurnalist, gazetar, ziarist, sau cum s-o mai numi el.

  28. Spui: jurnalistul nu poate fi asa daca societatea nu ii da voie".Iarta-ma,dar cu o asemenea abordare,nu ar fi trebuit sa se faca jurnalist.

    In orice meserie trebuie sa ai puterea sa faci lucrurile asa cum trebuie.Daca nu o ai,stai acasa.

  29. Nu are legatura directa cu tema dar are cu tema largita

    Deci,

    Popa a devalizat FNI

    Popa a fugit,

    Popa are nevoie de bani

    Unde sunt banii?

  30. Nu cred ca de jurnalisti noi e nevoie.

    Investigatii exista si azi; vad investigatii serioase pe HotNews (cat au cheltuit diverse administratii pt. informatizare), sau la B1, unde nasu nu face de 6 ani decat "investigatii", si nu putine dintre ele sunt foarte reusite.

    Problema nu e ca "nu mai exista investigatii" ci ca ele sunt "sterile", adica nu sunt urmate niciodata de niciun fel de consecinte, drept pt. care oamenii s-au plictisit sa stea cu ochii lipitzi de televizor pt. ceva unde "nu se-ntampla nimic".

    Rezultatul: investigatii Hotnews – cum e cea de mai sus – abia daca are cateva postari, ultima nu mai avea nicio postare, ZERO interes.

    Show-urile kick-ass, sau scandalurile de la OTv, sunt interesante pt. ca acolo exista urmari.

    Chiar si show-urile de la Rtv au inceput sa aiba "urmari", fie ca se-ntampla mobilizari in strada, fie ca mai e scos cate-un adormit de ministru PDl si pus la zid si ala sangereaza in public.

    Asta e maximul pe care-l mai pot astepta oamenii in termeni de efecte imediate.

  31. Priviti redactia ziarelor. Pupeze tinere, maimutzoi iesiti de 1 an, 2 din facultate, ce scriu de moda, leacuri babesti sau fac politica trustului caruia apartin. Ce sa scrie daca au experienta si inteligenta limitata? Hienele batrane le cunoastem. Stiti vreun grup gen Kamikaze, care s-a rupt de Catavencu si e independent? Avem un Lovin,Patrasconiu,Savin,Roncea,Campeanu s.a., care sunt pe bloguri. Dar ala de tara ce citeste? Libertatea, Click, Urzica? Raman la parerea ca asa se vrea; jurnalisti prosti si aliniati. Daca vedeti cine-i invata jurnalismul in facultate…va cruciti!

  32. elita breslei este compusă, în mare majoritate, din "titani" formați în școala veche de jurnalism, în anii 70-80. cînd o să fie daţi jos de pe piedestal, s-ar putea să se schimbe ceva.

  33. Interpretantul imediat, aşa cum este dat la începutul procesului semiozei, conduce prin interpretantul dinamic, la obiectul dinamic, şi, prin interpretantul final, la noua semnificaţie a termenului, la capătul procesului semiozei.

  34. Jurnalistii de investigatie au disparut. In ziua de azi, e mai usor sa scoti pe piata un articol calomniator, fara dovezi; simplu, cinic si daca se poate, usor ironic. Prinde bine la cititori, plus ca nu esti tras la raspundere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *