Domnule Boc, sînteți prost?

Îmi pare sincer rău că ați ajuns aici. Vă apreciez și loialitatea și perseverența, calități rare în zilele noastre. Cred însă că v-ați atins nivelul de incompetență pentru că, oricîtă bunăvoință aș avea, ultima dumneavoastră declarație îmi pare emisă de Emil Bobu, nu de șeful PDL. Potivit hotnews.ro ați spus:

Aceste date vi le poate comunica ministerul Muncii si Finantelor… la mine asemenea informatii nu au ajuns pe masa Guvernului…aceste afirmatii trebuie sa aiba acoperire

Așadar în timp ce la ghișee e o debandadă documentată audio-video și de moguli și de prieteni, dumneavoastră nu știți nimic și ne trimiteți să vorbim cu subordonații miniștri, apoi cereți dovezi. Vi s-a tăiat netul la Palat? Are Guvernul restanțe la cablu? Sau v-ați înconjurat numai de lingăi care vă spun zi și noapte că de fapt totul e bine și lumea e rea? Ați ajuns deja Ceaușescu pe care-l dezinformează supușii? Cîtă inteligență vă trebuie pentru a verifica realitatea înainte de a pune la îndoială întrebarea? Apropos de titlu.

PS: asta e consecința neseparării funcției de PM de cea de președinte PDL: atunci cînd e implicat în orice criză politică în partid, primul ministru e rupt de realitatea din Guvern, și invers. E ce și-au dorit Berceanu și Videanu și toți cei care au amînat alegerile interne. Nu că ei ar fi fost mai deștepți cînd și-au dorit asta.

PPS: Susțin impozitarea DA și a veniturilor PFA în acord cu restul impozitelor plătite de salariați. Nu ați priceput că mai nimeni nu se opune la asta. Însă toți ne opunem hărțuirii permanente la care sîntem supuși ca plătitori de impozite. E revoltător să vrei să plătești dări și statul să te tortureze pentru asta.

Facebook Comments

67 de comentarii

  1. Ma dezamageste faptul ca nu suntem inca suficient de uniti. La ce aberatii iresponsabile au comis cei din guvern, ma asteptam la o reactie mai viguroasa, care sa aiba sanse sa miste lucrurile. Oricum, om trai si om vedea.

  2. @merechene

    astia suntem, cu astia defilam !

    baiete , e clar, tu esti caine panala moarte si dincolo de ea.in loc sa subliniezi avantajele decomunizarii Romaniei si progresul vioi la reformelor de toate felurile,ca sa nu mai zic de brandurile si tunurile date ieconomiei de catre competenti oranj, tu te consternezi pe tema fricii opozitiei fata de croitorasul cel vitej fata cu criza.

    si mai scrii ca 'Boc a ramas singurul necontestat'???

    ai, zau, ar fi cazul sa mai si gandesti ,uneori…

    'Boc este asa cum este, nu s-a putut mai bine. defilam cu ce avem, pacat ca este inconjurat de niste mediocri (la fel cum s-a dovedit a fi si el…)'.

    mediocru, mediocru ,dar daca are el admiratori, e o chestie .

  3. Primordial, la baza haosului în aplicarea legilor actuale e principiul separării operaţiunilor este păgubitor. Consum de energie, timp şi bani. Din experienţa personală, încă sunt multe de făcut la nivel de interacţionare cu cetăţeanul. În primul rând redus numărul de legi, reglemente , ordonanţe etc care regulează activitatea un domeniu . Ar trebui început cu minds maps. În lumea asta, bunul simţ, elementar bate orice armată de funcţionari atunci când se ţine cont de el.

    Mă gândeam la ultima experienţă cu o administraţie financiară din România, unde efectiv trebuia să stau aplecat la 90 în faţa funcţionarelor din faţa mea, bine mersi la o masă comună pe scaune ergonomice şi culmea la două cozi, în mod consecutiv, pentru că una primea hârtiile iar cealaltă banii. Asta nu specializare. E parazitism. La fel şi o parte, din instituţia şoferilor prin instituţiile publice româneşti. Principial, cred că orice manager ar trebui să fie capabil să conducă o maşină de instituţie că doar nu e handicapat sau hoţ.Ba, s-ar avea manageri mai puţini distraşi spre chefuri etc..O altă schimbare, liftierele de prin spitale, femeile de serviciu înlocuite de puţină educaţie civică şi firme private de curăţenie etc. Soluţii sunt.

    Pe de altă parte, principiul că întotdeauna ierarhia e vinovată e parţial corect, oamenii aşteaptă lideri, dar şi cei de jos au o responsabilitate, mai mare, aceea să aplice schimbările pe care şi le doresc începând cu propria persoană. Mă refer la veşnica atitudine de a cere fără a da.

  4. Mitica:

    Daca ar fi asa de simplu ar fi bine! Numai ca omiti sa spui care este sau cum se determina baza la care se aplica acele procente! (in Norme scrie intr-un fel "venit net realizat", iar din formulare si indicatiile functionarilor a rezultat ca este vorba de venitul estimat, caz in care declaratia lunara nu-si are de fapt rostul!). In plus, mai ai si plafoanele de care trebuie sa tii cont (minim si maxim)pe care nimeni nu spune pe ce baza le aplici (lunara, anuala, semianuala?).

    In plus, autoritatile se plang de bani la sanatate, iar acum au redus contributiile PFA-urilor (le-au plafonat la cinci salarii medii!).

  5. Sa zicem ca aveti dreptate. Boc e slab. Cu totii sustinem ca trebuie facut ceva. Trecem la pasul urmator. Care este pasul urmator? Revenim la vesnica intrebare, cand toti ne dam in cap unul altuia: pe cine punem??? Cred ca mai simplu este sa punem presiune pe Boc acum sa descopere ca are oua decat sa mai intram in spirala aia cu ala nu, ala nu, ala nu, …. Economic vorbind, mai prost ca acum oricum nu are cum sa fie de fapt … deci putem incerca si ca voi. Dar tare imi e ca ramanem la fel economic, si pierdem si ideea de modernizare … Nu uitati, Voicu inca nu este condamnat, Geoana este inca presedintele Senatului, Hrebenciuc este doar intr-o mica vacanta, etc … Nu va uitati la alte garduri stralucitoare. Mai bine reparati-l pe asta rupt pe care il aveti acum … ca parca vad ca ramaneti fara nici un gard!

  6. Pentru cei care sustin ca e vina contribuabililor care "lasa totul pe ultima zi"(in plus fata de ce s-a spus deja):

    – Formularele pentru declaratii au fost publicate de-abia joia trecuta (19 august) in Monitorul Oficial;

    – Functionarii pe langa faptul ca initial habar nu aveau cum se completeaza formularele, cereau documente suplimentare (care nu se cereau in norme). Deci toate persoanele pe care eu le stiu au trebuit sa se intoarca acasa sa-si ia documentele si sa revina;

    – Pana ieri, functionarii de la Casa de Pensii au sustinut ca nu se pot trimite prin posta;

    – Continutul formularelor se bate cap in cap cu Normele, iar Normele se bat cap in cap cu Ordonanta;

    – Pana acum PFA nu depunea declaratii lunare la Casa de Pensii (se depunea o singura data atunci cand se incheia contractul de asigurare), numai platile se faceau lunar;

    – Nici PFA si nici altii nu depuneau declaratii lunare la ANOFM intrucat (i) asigurarea era optionala; (ii) chiar daca alegeai sa te asiguri, declaratia se depunea o singura data (platile se faceau lunar)

    – etc.

    Prin urmare, continui sa sustin ca in acest caz este vorba de nesimtire si sfidare din partea autoritatilor (in frunte cu PM si Seitan). In alte situatii poate ca-si au si contribuabilii partea lor de vina, insa in acest caz NU!

    1. @amelia: adauga ca esti amendat daca, in caz de intrerupere a veniturilor regulate, nu delcari in termen de citeva zile ca NU ai venituri de natura profesionala…

  7. @Florin

    daca n-ai avut de lucru si ai cerut lamuriri de la "consultanti", care-s nelamuriti chiar daca ar fi scris ei normele si codul fiscal……

    E foarte simplu:ai o suma bruta care-i DA.10,5% la CAS, 5,5% la CASS, 0,5% la somaj.Toate din brut.Le aduni, le scazi din brut si ramii cu suma la care platesti 16% impozit.Simplu si rapid.Daca de la consultanti ai asteptat sa-ti spuna de ceva "portite" de scapare, se pare ca nu-s.

    1. mitica: asa credeam si eu. Pina acum citeva zile unele procente se aplicau la brut, altele la net. Iar din ce stiu eu nu e cum spui tu, 16,5% se calculeaza dupa deducerea de 20%, in cazul DA. Compilez weekendul asta o lista cu problemele legale nesfirsite pe care le ridica actualele norme. Consultantii au dreptate, stii de pilda ca exista o lege care prevede ca retinerea oricarui impozit se face la sursa?

  8. axxel

    Boc nu trebuie sa faca, Boc trebuie sa urmareasca daca, in jos, ierarhic, lumea isi face treaba. Si sa taie capete cind se intimpla asa ceva, nu sa zica "eu n-am vazut". Nu accept o declaratie ca cea de ieri, despre mica intelegere cu statul. Ce stat e ala? Suntem in piata, in bazar?

    Si, nu, de data asta televiziunile nu exagereaza.

  9. @ Florin: acum sincer, nu stiam ca Boc trebuie sa asigure si organizarea. Credeam ca are si ceva trapadusi prin niste ministere care trebuiau sa se ocupe de organizare, pile si relatii de partid. Sunt partial de acord cu tine, ca Boc e depasit de situatie, dar si realizez ca este o imagine in mare parte creata si de incompetenta celor care trebuie sa faca niste lucruri si nu le fac. Cred ca in acest moment, important pentru toti este ca lucrurile sa inceapa sa mearga. Iar pentru asta, intrucat la primaria Cluj a putut face lucrurile sa mearga, ar trebui sa primeasca un semnal ca poate taia si spanzura dupa cum crede el de cuviinta, astfel incat sa le faca sa mearga. E cazul sa nu mai atarne de ce vor senatorii, deputatii, baronii PDL si mai stiu eu cine … E cazul sa ia toate lipitorile si sa le puna la treaba … Altfel, o sa injuram pe Boc si pentru ca nu se schimba hartia la baie … Si indiferent cine va veni in locul lui, va pati la fel.

    1. @poweraxell: a avut timp pina acum, e inadmisibil ca la ora asta sa mai fie timorat de cineva din PDL. Daca da, e doar vina lui. Din punctul meu de vedere Boc si-a atins limita de incompetenta. Si spun asta cu multa admiratie pentru felul in care a stiut sa se sacrifice in momente foarte grele. Nu mai e timp, trebuie altul.

  10. Intre noi fie vorba, reactia lui Boc se bazeaza pe principiul specializarii.

    In acelasi timp, unii se indigna ca unul ca Basescu isi da cu parerea in legatura cu tot si toate.

    Titlul este prost.

  11. Sorry poweraxxel, dar feed-back-ul guvernamental nu se poate reduce doar la consultarea netului sau a vreunui blog anume.

    Boc a inteles ca bunul mers al societatii e si in interesul lui, dar are alte prioritati. Cand un guvern, declarat de dreapta, taie salariile ce s-ar fi intors in consum (respectand legea obiectiva a cererii si ofertei) prefera sa mentina controlul centralizat, sub pretextul unor cheltuieli investitionale (dar care, pana acum, lipsite de fezabilitate), prioritatile acestuia sunt destul de clare.

    miticaaaa,

    Faptzul ca azi e ultinma zi la PFA nu rezulta ca sunt vinovati cetatenii de aglomeratie, sau ca erau formulare saptaluna trecuta. E cat se paote de clar ca angajatii sunt depasiti de situatie, pur si simplu datorita modificarile recente, iar nu datorita numarului brusc mai mare de doritori a-si plati darile. Altfel, de ce pana acum n-a devenit obisnuinta aceasta imbulzeala?!

  12. si ca un argument ca televiziunile umfla gogoasa … exista surse de informare, despre care insa cei care ar trebui sa fie interesati habar nu au …

    "Formularele pot fi descărcate de pe site-urile http://www.cnas.ro, http://www.anofm.ro şi http://www.cnpas.org."
    "Toate aceste formulare pot însă, fi depuse şi prin poştă iar plata impozitelor se poate face şi prin virament bancar"

    "Astăzi este ultima zi în care persoanele fizice autorizate sau cele plătite pe drepturi de autor pot depune formularele pentru plata contribuţiilor la pensii, şomaj şi sănătate."

    Asadar, romanii, avand un comportament de animale inca odata, se plang ca nu sunt tratati regeste. Este adevarat ca exista multa incompetenta la guvernanti, la angajatii statului, ca unele televiziuni incearca sa influenteze opinia publica in interesul patronilor, dar si romanii sunt niste salbatici …

    Gandul a publicat datele despre care toti se plang ca nu exista! Cu formulare cu tot ce trebuie! Sa vadam cine citeste!

  13. M-am mai uitat pe la tv si m-am lamurit.E ceva nou cu declaratiile doar pt. cei cu D.A..Cei cu PFA depuneau si inainte.Azi e ultima zi, ceea ce inseamna ca se puteau depune si mai demult.Da' pen'ca "asa-i romanul", lasa pe ultima clipa, dadura toti buluc s'apoi vaicareala, ca statu'i umileste!Ar vrea sa fie cite un ghiseu pt. fiecare!Si la ghiseu sa fie nu un functionar oarecare, ci un ministru, ba chiar prim-ministrul.Numa' pt. el!Si, vazui si contraponderea, la un supermagazin care se inaugura la ora 12, au stat la coada de la 6 dimineata.Oare cum de nu s-a gindit nimeni ca daca lasa pe ultima zi s-ar putea sa fie omor?!Trebuia sa le spuna asta guvernu'?Da' Boc e vinovat.Ca nu sta el pe net, "sa se informeze"!Si apoi, logic, sa fie criticat.Ca sta pe net!Alta treaba n'are?!

    1. @mitica, poweraxell si cei care dati iar vina pe televiziuni si "romani":
      1. Legea e in continuare confuza, lamuririle pe normele metodologice s-au batut cap in cap pina ieri si sint puncte in suspensie si azi. (in special legate de conflictul cu alte prevederi legale)
      2. Anunturile pentru depunere prin corespondenta s-au facut ieri, si doar Ministerul Muncii accepta format electronic, restul institutiilor nu.
      3. Nu pui amenzi de pina la 5000 de RON pentru nedepunerea pina pe 25 august in conditiile in care dai normele metodologice cu citeva zile inainte si ele nu sint clare si declaratiile autoritatilor confuze.

      Noi aveam de platit pe DA si am aminat pentru ca toti consultantii ne-au spus stati asa ca inca nu e clar. Eu nu vorbesc din ziare sau de la TV. Mecanismul a fost gestionat dezastruos, de la conceptia legii, la norme si la logistica. Toata lumea injura ca nu stie cum si cit sa plateasca, functionarii sint pusi la ghisee in situatii suprarealiste, dupa care apare Boc si spune sa intrebam la Ministerul Muncii si la Finante ca pe masa Guvernului n-a vazut nici o problema. Adica, daca nu e pe masa lui ea nu exista. Apoi, MM si MF de cione tin, nu de Guvern? Sa le dea un cartonas galben, ca asta stie. Nu dati vina pe antene, ca aici nu e nimic de scuzat. Antenele speculeaza prostia, o nesperata prostie, ce sa faca si ele?

  14. Degeaba identificam si ne lamentam noi pe aici … Daca cineva din anturajul lui Boc nu ii arata aceste comentarii, nu il aduce cu picioarele pe pamant, nu ii atrage atentia asupra realitatilor, totul se duce de rapa. In fundul rapei, indiferent ca sunte pro sau contra, vom continua sa ne certam ca prostii. Eu am avut dreptate, ba eu, ba eu … Ocupati cu impunerea propriei viziuni, nu vom vedea realitatea: ca suntem pe fundul rapei …

    Boc trebuie sa inteleaga ca bunul mers al societatii este si in interesul lui! Si ca nu toate vocile care arata deficientele ii sunt dusmani. Ca nu toate vocile care ii arate deficientele ii vor capul. Unii vor pur si simplu ca lucrurile sa mearga bine, indiferent cine este la putere!

    Ideal ar fi fost ca acum sa avem o parte consistenta a societatii civile care sa anunte ca indiferent cine este la putere, doreste ca in societate sa se intample urmatoarele lucruri: a, b, c, … Eventual si felul in care doreste sa se ajunga acolo. Si subliniez: INDIFERENT CINE ESTE LA PUTERE! Pentru ca daca lasa loc de interpretari in acest sens, iar incepem sa ne certam ca dobitocii … Cel mult, poate anunta ca va conta care va fi partidul care va reusi sa aplice aceste lucruri.

    Restul este egal cu tacerea …

  15. Da, Amelia, ai tot dreptul sa te infurii. Cind se pune problema in termeni de mica intelegere cu statul si se anunta ca nu se vor aplica amenzi daca platitorii se vor prezenta la ghisee "in cel mai scurt timp posibil", lucrurile stau mai rau decit credeam. Ei vor bani, tu vrei sa-i dai dar ei n-au habar cum sa-si deschida punga. E revoltator.

  16. @ciuciu: sa faci niste formulare pe care sa le inteleaga toti, sa depui o declaratie in loc de trei, anual sau trimestrial si nu lunar, sa poata fi depuse pe internet (ar fi putut fi o ocazie buna sa acorde facilitatea acestor categorii de contribuabili care stiu sa il foloseasca si sa demonstreze ca e-guvernarea e posibila si vom avea toti de cistigat), si alte lucruri logice, care nu necesita nustiu ce compromisuri sau aliante politice, nu inseamana ca nu avem rabdare. inseamna ca esti prost, depasit si cu toata bunavointa, trebuie sa lasi pe altcineva (nu ma refer neaparat la BOC ci la toti ministri). nu le neg dorinta de face ceva, dar sint DEPASITI. iti tai craca de sub picioare politic vorbind, facind viata grea tocmai celor care iti mai acordau putina incredere si care ar putea sa iti inteleaga demersuile pt reformarea statului.

  17. Punctual, referitor la problema depunerilor acestor declaratii, eu vad situatia in felul urmator:

    – unele televiziuni au reusit sa mai castige ceva dintr-o gogoasa … Toata lumea este acum oripilata de o situatie care exista de atatia ani! Dar numai acum suntem oripilati, pentru ca acum este in interesul unora sa fim oripilati!

    – asta nu scuza faptul ca daca Boc tot a platit polite si datorii de campanie unora numind in functii publice rude sau apropiati, poate ar fi trebuit in primul rand sa se asigure cumva ca idiotii aia care urmeaza sa fie numiti au o legatura cat de mica cu domeniile in care vor fi pusi si apoi sa dea putin si cu biciul in ei, sa puna osul la munca si sa gandeasca ceva norme de aplicare …

    – Boc a fost mai bun primar decat este acum prim ministru pentru ca la primarie a avut de platit mai putine "polite" de datorii decat are acum. Tot acesta este si motivul pentru care acum nu are un control mai strans. Totodata, la primarie avea controlul asupra celor numiti, pe cand acum trebuie sa nu deranjeze pe unii, altii …

    – Atunci cand Boc ia o decizie, ar face bine sa stea de vorba si cu oameni implicati in acel domeniu, sa le ceara sfatul si sa il ia in considerare. Totodata, sa le ceara si asumare de raspundere pentru cei cu care se sfatuieste …

    – … oamenii au ajuns sa ceara singuri informatizarea …

  18. ciuciule,

    proful meu de inventica ne spunea ca cocosul n-are maini pentru ca gaina n-are chiloti, ca sa-i dea jos! Adica functia creaza sau elimina organul, iar nu invers.

    Ori guvernul Boc face exat pe dos: nu elimina etape, nu simplifica procedurile, ba chiar le inmulteste, insa incearca, simultan, sa scurteze bratul care le indeplineste. Si sa-i mai reduca din numarul falangelor. Mie mi se pare imposibil. Dar daca tu crezi ca asta e reforma …

  19. Chiar m-am infuriat! Declaratiile lui Boc si Seitan (vezi hotnews)sunt de-a dreptul sfidatoare pentru contribuabili. Cum poti sa spui ca "sunt 30-40 de oameni la coada" si ca "s-a prelungit programul pana la 6-7"(stiu doua persoane care au stat ieri toata ziua la coada, iar la ora 2:30 li s-a inchis ghiseul in nas!) si ca "nu se vor aplica amenzi" fara sa emiti un act normativ in acest sens (inseamna ca ii indeamna pe funtionari sa nu aplice legea in vigoare!). Ca nu le pasa de contribuabili stiam deja (si este foarte grav), dar sa nu-ti dai seama ca autoritatile nu sunt pregatite sa faca fata mi se pare o incompetenta crasa. Daca tu ca institutie nu esti in stare sa te pregatesti pana la o anumita data, puteai foarte bine sa prevezi o prorogare de termen pentru depunerea declaratiilor si plata contributiilor aferente primelor 2-3 luni de aplicare.

  20. Am certitudinea (evident cu toleranta +/-de rigoare din tarisoara noastra :)) ca de foarte putina vreme se intampla o farama de reforma si as vrea daca nu va suparati sa va spun ca eu o sustin chiar daca astaptarile cele multe si frumoase de prin '90 inca nu s-au implinit; si nu cred ca e de vina Boc pentru o declaratie mai mult sau mai putin penibila ci lipsa noastra de rabdare in ale depasitului de criza; sa nu uitam de betele bagate in roate anul trecut cand PSD a iesit de la guvernare si a lasat tara fara guvern, evident de mila pensionarilor; poate Croitoru s-ar fi exprimat mai bine decat Boc dar sigur masurile ar fi fost aceleasi.

  21. Daca aveti ca scop analize gramaticale, va sfatuiesc sa va inscrieti in academie. Pana una alta, credeam ca aici este vorba de discutii. Dar pot sa ma retrag daca va deranjez si considerati ca sunteti prea elevati fata de ceilalti …

  22. Contini sa sustin ceea ce am spus si al ultima intalnire: Informatizare este ce-a mai simpla, eficienta, sigura si civilizata solutie care trebuie aplicata cat mai urgent …

    Informatizarea ar fi rezolvat si problema acestor nenorocite de declaratii … E adevarat insa, nu ar fi substituit in totalitate proasta administrare a sistemului de catre actualii capi!

  23. mediocri… hm… ma-ndoiesc. de fapt sunt niste smecheri. boc e cel mai valetist dintre ei. l-au scos la bataie ca rezista. care om normal sta sa fie filmat cum ii da ta-su-n cap cu oul? nici in gluma. o vinde populismul, da nici asa.

    astia suntem.

    riddick intreba daca nu pdl cine? alt partid. nu se poate?

    altcineva spunea retoric ca boc nu va raspunde la intrebare. e problema lui, nu a mea. eu scriu. in rest vom vedea.

  24. Florin Cojocariu says:
    „(…) ultima dumneavoastră declarație (a lui emil Boc n.r.) îmi pare emisă de Emil Bobu, nu de șeful PDL.”

    Am oarece nelamuriri:
    E un fapt dovedit ca seful PDL e mai bine informat, mai inteligent, mai deschis, in fine mai fat-frumos decat Emil Bobu?!
    Sau este prevazut in Constitutie ca seful PDL are neaparat caracteristicile dorite de sustinatorii sai?
    Sau poate a devenit axiomatic ca dintre cei doi Emili B., doar cel cu nume de leguma are darul de a vorbi fara a spune nimic?!

  25. andrei p, auzi, "noi" asta e pluralul regal?

    in alta ordine de idei, comenteaza si tu mai mult, ca sa ridici pretentii; desi, evident ca asta e o tehnica clasica, stii tu(prb): daca deschzi gura, ai ai avea sansa sa inlaturi orice indoiala… 😆

  26. respect am pentru cei care scriu aici, mai ales pentru autorii articolelor; pe viitor, poti sa sari peste comentariile mele.

  27. Legile sunt formulate si de catre cretini, e drept, dar sunt, in marea lor majoritate, formulate confuz, voit in contradictie cu altele sau atacabile la CC pentru a le folosi intereselor lor. Daca legile ar fi clar formulate,fundamentate constitutional si cu norme de aplicare bine definite si aparute in timp util, ei si afacerile lor ce ar mai face?

  28. aurelian

    la asta ma si refeream cind am spus ca misca din gura. si misca in stilul acela smecheresc pe care nu il mai suport. in gura lui, si o problema pe care vrea sa o expuna serios nu suna asa. vezi si declaratia despre sturioni.

  29. pe Croitoru l-am vrut cu totii atunci cand aparuse numele lui pentru functia de PM. opozitia nu l-a vrut – le era frica de o reusita a lui si a pdl-ului in fata crizei. Boc a ramas singurul necontestat, tocmai ca sa ne frece ridichea acum de-alde Ponta si alti Crini. Boc este asa cum este, nu s-a putut mai bine. defilam cu ce avem, pacat ca este inconjurat de niste mediocri (la fel cum s-a dovedit a fi si el…).

  30. @Florin Cojocariu,

    Te astepti ca domnul prim-ministru Boc sa-ti raspunda la-ntrebare? 🙂

    De fapt, dl Boc a delegat competentele, in fine – cele pe care le mai avea – ca sa nu intra in clenciurile ziaristilor. 🙂 Se gandea cam asa probabil: daca raspund, e rau, nu mai ies in veci din aceasta bucla, daca nu raspund, mai aman putin, ma mai salvez oleaca… chiar daca par prost.

    Eu, de exemplu, ca pas doi, l-as intreba pe Vladescu: bai ministre, esti prost? ce beep-beep de norme ati facut, bai? Vreti sa ne-amendati pe toti, indiferent de plata?

    p-ala de ce nu-l ia nimeni la suturi?

  31. @Florin Cojocariu, multumesc, inteleg, e un putregai logic daca regula tb sa demo ca nu-i exceptie, trebuie ca e cumplit. Alea de 1.20 vor fi scutite de impozit, ca erau scutite si de armata, nici macar nu era musai sa-l urasca pe Basescu 🙂 , eu cred ca acum le da si TVA-ul inapoi.

  32. Florina: daca nu ar avea dreptate el ti-as da tie dreptate. Dar legea achizitiilor publice si legea exproprierii este facuta cu posteriorul. Ce as putea sa-i reprosez este ca, in calitatea lui de senator, a fi trebuit sa aiba o initiativa legislativa pe aceste doua subiecte…

    1. @Riddick: De ce de la PDL? Lucian Croitoru ce are? Sau Mihai Tanasescu? Dar, daca vrei de la PDL, eu as face asa: L-as desemna pe Videanu care, evident, s-ar recuza, ca lui nu-i place conflictu'. Dupa care l-as pune pe Berceanu, care s-ar da lovit pentru ca nu sint bani. Dupa care as propune pe Udrea, moment in care pina si cei mai democrati vor deveni anarhisti. Dupa ce testosteronul lipsa li se va fi potolit, as incerca putin cu Blaga, fara prea mare incredere, ca el vrea doar la interne. Adica ce, tu chiar crezi ca Boc e sansa vietii noastre? pfiu…

  33. @Florin Cojocariu: m-a ravasit informatia ca Iaru se gindeste sa emigreze din cauza proastei intocmiri a tarii, asa ca imi cer scuze daca intrebarea mea pare lipsita de astuție: a existat vreodata vreo organizare mai buna? Era coada mai scurta la ghisee? Era legea mai clara?

    Stiu ca i-am votat, printre altele, tocmai ca sa simplifice, dar ca sa stiu si eu, comparativ.

    [Intr-o ordine de idei intrucitva conexa, convingerea mea este ca exista o legatura directa intre decaderea predarii limbii romane in scoala & atitudinea parintilor ("lasa, ca nu se face scriitor") si capacitatea de a redacta clar o norma de aplicare sau un regulament de stingator.]

    1. @Yeba: pina acum categoria asta nu platea, deci nu e termen de comparatie. Simplu spus, insa, e mult mai rau acum. Asta si pentru ca exista o lege, imi scapa acum care, care spune ca retinerea impozitului se face la sursa, adica firma care te plateste e datoare sa plateasca darile. Legea de acum, printre altele, intra aiurea in conflict cu legea despre care vorbesc: e mult mai simplu, eficace si sigur ca impozitul sa se plateasca la sursa. Daca ai un procedeu limpede de calcul e foarte simplu: de fiecare data cind platesti un venit pe DA sau PFA, retii darile si le virezi la stat ca si pentru salariati. Fara exceptii, daca ai deja carte de munca si platesti, nu conteaza, platesti si pe sumele pe DA. Dupa care iti poti recupera sumele platite in plus printr-o declaratie tip. Adica e in sarcina exceptiilor sa-si demonstreze exceptia, nu in sarcina regulii sa demonstreze ca nu e exceptie.
      Cu alte cuvinte, daca pastrau impozitarea la sursa ca principiu si puneau o regula generala, fara exceptii, pentru calculul taxelor si darilor in cazul PFA si DA, evitau nenorocirea absurda de acum. Orice firma care platea pe DA sau PFA, platea darile odata cu contractele si cu asta basta. Puteau pune din prima o taxa de 16%, intr-un singur cont, si gata. Daca cei carora li se platea aveau drepturi speciale, deduceri etc, ei le-ar fi obtinut dupa plata taxelor printr-o declaratie pe proprie raspundere. Era evident, simplu si eficace. In schimb au formulat niste norme in care implica zece ministere, o mie de secretari de stat si o infinitate de functionari, care par scrise de oameni cretini sau lobotomizati, legi din care nici pina la ora asta nu e clar cum se face calculul (aspect ignorat de hotnews) sau daca vor rezista unei contestatii in instanta (dat fiind ca contrazic alte legi).
      Asa ca da, din punctul meu de vedere chiar e mai rau decit pe vremea lui Nastase.
      Cit despre Iaru, sa emigreze, pun pariu cu el ca dupa doi ani de emigratie va deveni pro-Basescu:)

      PS: toate legile noastre sint ininteligibile si neaplicabile din cauza ca sint formulate de juristi cretini care nu fac diferenta intre regula si exceptie si vor sa legifereze fiecare caz particular in parte. Vom avea legi pentru femeile de un metru douazeci, liberale, urite si care-l urasc pe Basescu. E doar un exemplu.

  34. E chiar mai mult decit ai spus, Florin. Sa vrei sa-ti platesti darile, acest lucru sa fie imposibil din cauza completei dezorganizari, iar apoi sa platesti amenda pentru neachitarea lor in termen.

  35. deja stau si ma intreb daca nu cumva BVB sunt singurii care mai misca ceva prin guvernul ala; nu de alta dar alde Vladescu, Seitan si Boc parca-s nauci… de unguri, nu mai spun ca-s pusi de tablou acolo dar macar tac dracului din gura

    Singurele masuri corecte luate de Boc si gasca vesela au fost, de fapt, dictate de FMI dar si alea au fost puse in opera de-a'mboulea cata vreme n-au trecut de CCR

  36. boc a avut si o evolutie pe masura, de la primar la prim ministru… dupa iesirea lui stolo din ecuatie, pesemne a suflat in borsul marinarului, am intrebat cine va fi "seful" si mi s-a raspuns boc. mde… am raspuns indoit.

    cinstit? nu cred ca le pasa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *