Deschideţi-vă că vin alegerile! Moaştele sfântului zid.

Marilena Stanciu, pe când îşi făcea studiile la Londra, m-a întrebat dacă nu ar fi o idee bună să fie dărâmat zidul din jurul Casei Poporului sau să fie făcută măcar o spărtură simbolică (eventual cu un tanc). Ideea mi s-a părut năstruşnică şi uşor anarhistă. Pentru că mă învârteam mai mult în cercurile politice am discutat cu unii şi cu alţii despre asta, încercând să vând ideea pe invers: adică politicienii să îşi asume un gest simbolic de deschidere. Un fel de spărtură, dar din interiorul zidurilor, nu din exteriorul lor. Între timp s-a introdus votul uninominal şi s-au găsit mulţi amatori de PR care să promoveze ideea. Dar şi câţiva recalcitranţi.

Recunosc că nu mi se mai pare deloc o idee bună. Nici măcar năstruşnică. Cred chiar că ar fi o idee proastă. Zidul care îi desparte pe parlamentari de alegători e în altă parte. Şi e mai greu de dărâmat.

Dacă până la urmă şi dl. Năstase ar fi de acord cu acţiunea de PR a Parlamentului am fi într-o situaţie mai proastă decât înainte. Pentru că mai toţi parlamentarii ar avea conştiinţa datoriei împlinite. Fiecare ar lua câte o bucată din ruine şi ar merge cu ea în colegiu la alegerile din 2012 ca probă de deschidere şi transparenţă. Piatra magică le-ar deschide uşa către un nou mandat.  Ne-aţi cerut să ne deschidem, iată că ne-am deschis! Şi vor pune pe tribunele electorale şiraguri de pietre din zidul de la Bucureşti.

Pietrele din zid vor fi echivalentul unor moaşte. Parlamentarul care n-a apucat o piatră e condamnat pe vecie să rămână în afara zidurilor (e adevărat, dărâmate). Nu vreau să-mi imaginez cum ar arăta bursa pietrelor din zid. Prevăzător, ca de obicei, dl. Năstase a intuit că rămăşiţele zidului ce-i împrejmuieşte biroul nu vor ajunge pentru toată lumea. Şi atunci a propus să mai dărâme niscvai ziduri şi pe la Cotroceni şi pe la Palatul Victoria. Şi chiar de vor fi îndestulătoare pentru elita politică tot ar ieşi de o afacere dacă un parlamentar, de exemplu dl. Năstase, ar cumpăra mai mult decât are nevoie şi ar vinde mai departe cu adaos comercial.

Chiar şi primarii şi consilierii locali, deşi locuiesc între alte ziduri, ar putea fi îndemnaţi (tot de dl. Năstase, pentru că îmi pare politicianul care te poate convinge de orice) să umble prin campanie cu moaştele sfântului zid. Fraţilor, ne-am deschis! Alegeţi-ne! Aţi vrut reforma clasei politice! Uite că am făcut-o! Cu buldozerul!

Chiar şi alegătorii ar putea primi mici pietre. Ca suveniruri de campanie. Cu chipul smerit al candidatului pictat în culori religioase. Va fi în mod sigur şi o reformă în marketingul politic. Hârtia va fi înlocuită cu piatra, pixelii cu nisipul.  Bancnotele, brichetele şi şepcuţele vor fi amintiri din epoca politicianismului primitiv.

Iată de ce pledez pentru menţinerea zidului din jurul Casei Poporului. Conservarea lui ar lipsi parlamentarii de oportunităţi demagogice în campanie. Şi poate i-ar împinge să dărâme zidul cel adevărat.

Update.

Dl. Năstase ar putea, de exemplu, să dărâme zidul din jurul viziunii sale cum că un referendum nu este decât un sondaj de opinie. Si care deci nu îl obligă cu nimic în calitatea sa de reprezentant al colegiului Mizil. Ar fi un pas mai folositor decat daramarea zidurilor tuturor palatelor din Bucuresti.

Facebook Comments

39 de comentarii

  1. @Florin, nu suntem naivi şi nici ipocriţi. Nici tu şi nici eu. Radu şi-a asumat poziţia pro-Băsescu şi poziţia pro-PDL în mod public. Îl poţi condamna pentru sinceritate?

    În articolul tău despre audienţe, un articol bun de altfel, ai vorbit în mod autorizat despre un public captiv. Am crezut că eşti convins despre ceea ce scrii, si încă mai cred.

  2. …şi ţie, Leon, asemenea. De data aceasta, însă, adică dimineaţa asta, sunt mai frânt ca niciodată. BTW, cu fiecare zi în plus mă apropii de poziţia ta. Mai am puţin şi te ajung din urmă, unde mai pui ca mi-am propus să te depăşesc 🙂

    Mă duc să-mi pun bila pe cinci.

    Cu respect, Zexe.

    1. @zexe: La asa intrebare am un raspuns: Gagarin. Problema mea nu e cu invitatul ci cu gazda. Videanu va face oriunde ce stie si ce crede de cuviinta. Nasu' in schimb, se vrea ceva, oarecum anti-mogul. Si devine gretos cind isi linge in cur invitatii. Sa avem pardon, iertati limbajul, dar asta e realitatea pe care am vazut-o. Cit despre Videanu… Daca PDL chiar vrea sa vada ce a simtit PNT-ul in 2000, n-are decit sa-i lase pe Videanu si Berceanu sa dea tuturor impresia ca ei conduc partidul.

  3. @

    Maestru Venerabil al R.L. „Demnitatea Romaneasca” nr. 103

    Mare Preot al Capitulului „Demnitatea Romaneasca” nr. 17 al Masonilor Arcului Regal

    Ilustru Maestru al Consiliului „Demnitatea Romaneasca” nr. 14 al Masonilor Criptici

    Recorder al Comanderiei U.D. Regele Ferdinand nr. 1 – Romania a Cavalerilor Templieri

    Ilustrissimul Pasari-Lungi-Latila

    Excelentissima Baba-Cloanta-Cotoroanta

    1. Vad ceva dezgustator pe B1: Nasu care ii ridica mingi la fileu unui Videanu sleit si temator care nu prea le nimereste. Gretos.

  4. @

    Tara asta e plina de zidari fara opera. Reteaua Voicu este constituita eminamente din zidari organizati in atelierul Misraim Memphis.

    1. Deseuri ale fictiunilor care se hranesc cu dorinta de mister a poporului. "Zidarii" nostri sint niste caricaturi penibile. Ce fel de om e acela care semneaza asa:
      "Marele Maestru Suveran
      Marele Comandator
      Marele Hyerofant"
      Pe cind " Marele Mare"?

  5. Pe de o parte, conform actualei Constitutii, in Romania referendumul are doar o valoare consultativa, cu singura exceptie a referendumului pentru revocarea din functie a Presedintelui. Deci, intr-un fel dl Nastase are dreptate.

    Pe de alta parte, un referendum nu poate trece neobservat, si ar fi anormal ca anumiti politicieni sa treaca pur si simplu peste acest episod ca si cum referendumul nu a existat.

    And finally, actualul proiect de Constitutie nu face altceva decat sa intareasca puterea prezidentiala, ceea ce in opinia mea nu este bine pentru Romania, indiferent daca presedintele s-ar numi Basescu, Antonescu sau Ponta.

  6. poems, everybody! repet after me: un acru este aria pe care n-o poate cuprinde decit prostia/frustrarea acumulata, in timp, pentru toate delasarile/tacerile/lasitatzile personale))))))

    facetzi reforma invatzamintului! intrebatzi si copilul cu pm vrea sa invetze…

  7. după dărîmarea zidului vor angaja un regiment de jandarmi sau poate o firmă privată ca să păzească arealul

    vor apărea astfel noi locuri de muncă, plătite de la buget

    ne mai punînd la socoteală costul dărîmării

  8. @

    Zidurile apara civilizatia de babari. Ex: Zidul lui Antoninus, Zidul lui Hadrian, Zidul Chinezesc, Brazda lui Novac sau Valul lui Traian. Din perspectiva d-lui Lazaroiu civilizatia este, normal, intra murros, adica in Parlament, deci trebuie prezervata de posibilii barbari din exterior. Unii dinrte ei (Nastase) clameaza intruna ca zidul sa fie daramat pentru a se sterge frontiera barbarie si civilizatie.

    As pasa discutia antropologilor si le-as da politicienilor o pauza. Vorbim de un monument de imbecilitate care a mutilat Bucurestiul. Imbecilitatea trebuia conturata cu ceva anume: acest zid, dragi turisti, arata unde se termina fantezia si unde incepe prostia omeneasca. Ce vedeti in interior, acea uriasa casa a tribului, este o rezervatie, un parc al atroposferei: este casa celor 322. Sa nu-i deranjati. Au pascut, iar acum isi fac siesta.

    1. A transforma o cicatrice intr-o podoaba e stupid sau, in cel mai bun caz, pervers. Inchipuiti-va, Romania seduce America pentru o partida de sex folosindu-se de Casa Poporului: "Pearl Harbour – o vrajeala! Sa vezi ce mi-a facut Ceausescu!" Observatia e buna, am darimat tot ce era de darimat. Nu am construit mai nimic din ce era de construit. Cu zidari cu tot. (Si cu zidarii lui Hrebenciuc a fost la fel, daca imi e permisa observatia)

  9. Si daca ar sta cu moastele in mana tot nu s-ar apropia intr-adevar de oameni. Cu ce ii apropie in realitate niste moaste pe credinciosi de dumnezeul lor? Cu nimic tangibil! E o legatura construita in sute de ani. Nici un sistem ca votul uninominal nici cateva legi schimbate nu vor sparge zidul dintre politicieni si alegatori. Cel putin nu acum. Aceasta legatura se poate construi in timp, dupa dovezi repetate ca merita sa crezi in niste moaste inerte, faramitate, expuse pentru vazul poporului. Si daca in final ajungi sa crezi in aceste moaste, tot degeaba. Peste tot in lume in politica (si in religie) este "mai multa sulemeneala si masca decat isi inchipuie cel mai incapatanat dintre sceptici"…

  10. Pai si cu mesterul Manole cum ramane? Sunt sigura ca oricat zid s-ar darama, altul va aparea peste noapte si mai semet, si mai trainic :-)))

  11. @para,

    inseamna ca este ornat nu cu crema de miere de albine (aceea s-a cam terminat odata cu infundarea tzitzelor bugetului), ci cu crema de kkt (pardon, ciocolata)))), de aceea vin in continuare mustele.

  12. Să plece din Casa Poporului! Este monumentul lui Ceauşescu! E o clădire care seamănă cu un tort imens, ornat cu cremă de miere, care atrage nu albinele, ci muştele.

  13. "This system is shutting down. Please save all work in progress and log off"…pentru ca, exact ca si in economia de cumetrie, intre alesi si alegatori se gasesc o suma de "intermediari" cu "capul tare ca si zidul dar si gol precum e vidul".

    Ar trebui recitite stenogramele lui Voicu de fiecare data cand dorim sa pornim o astfel discutie sau cand ne dorim sa desenam tabloul de ansamblu al relatiilor care se stabilesc in sistem, sistem care poate fi numit generic "Retea".

    Sistemul s-a grabit sa isi trimita "instalatorii" cu misiunea sa infunde tevile sparte in proximitatea lui Voicu, si sa previna mesajele de eroare de genul "system error. An invalid parameter was passed to a service or function"

    Domnule Lazaroiu, aveti dreptate, Romania are prea multe ziduri si prea putini zidari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *