Romania si libertatea economica

România e pe locul 63 în lume într-un top al libertăţii economice.

Iată cum arată top 25:

  1. Hong Kong
  2. Singapore
  3. Australia
  4. Noua Zeelandă
  5. Elveţia
  6. Canada
  7. Irlanda
  8. Danemarca
  9. Statele Unite
  10. Bahrain
  11. Chile (febleţea lui Răzvan Cucui)
  12. Mauritius
  13. Luxemburg
  14. Estonia
  15. Olanda
  16. Marea Britanie
  17. Finlanda
  18. Cipru
  19. Macao
  20. Japonia
  21. Austria
  22. Suedia
  23. Germania
  24. Lituania
  25. Taiwan
Pe ultimul loc e, binenţeles, Coreea de Nord. Tot pe acolo sînt şi Cuba, Venezuela, Libia, Congo, Iran sau Ucraina.
Franţa, Polonia, Turcia, Portugalia, Italia, Grecia, Brazilia, Serbia, Bosnia, Moldova, Argentina şi Rusia sînt în urma României. Însă Bulgaria, Mexic, Jamaica, Panama, Emiratele Arabe Unite sau Costa Rica sînt înaintea noastră.
Să vedem evoluţia României pe capitole în ultimii 15 ani (alegeţi capitolul din dropdown-ul de sub grafic):

Iată un clasament al capitolelor:

Libertatea comerţului – scor 87.6

Aici sîntem legaţi de UE şi mergem cu ei de mînuţă.

Libertatea fiscală – scor 86.8

Ne ridică mult scorul cota unică de impozitare, inclusiv nivelul ei, relativ scăzut.

Libertatea investiţiilor – scor 80.0

Lipsa predictibilităţii legislative şi a transparenţei birocraţiei ne trag în jos.

Libertatea monetară – scor 74.4

Inflaţia a fost ridicată dar nu exagerat. Subvenţiile din agricultură, prin distorsionarea pieţei de profil, reprezintă un minus. Preţurile şi pieţele sînt distorsionate şi prin alte subvenţii, reglementări sau implicarea statului prin companii naţionale.

Libertatea afacerilor – scor 72.0

Legislaţia există, e bună dar n-avem sistem de justiţie şi stăm prost la procedurile falimentului.

Libertatea muncii – 60.8

Deşi s-a modificat Codul Muncii tot stăm prost. Reglementările  sînt încă rigide. Costul non-salarial al angajării rămîne mare şi concedierea rămîne dificilă. Abia am ajuns la media mondială. Bulgarii sînt cu ani-lumină înaintea noastră. Ca fapt divers, francezii sînt cu ani lumină în urma noastră, între Yemen şi Indonezia, sub Egipt, China, Tanzania, Liban sau Gabon. Tot ca fapt divers, Italia, Spania, Portugalia şi Germania sînt sub Franţa. Nemţii sînt chiar şi sub Bolivia.

Cheltuieli guvernamentale – scor 57.6

Statul cheltuie mult şi aiurea. Stăm prost la privatizarea companiilor naţionale.

Libertatea financiară – 50.0

Statul încă deţine CEC şi Eximbank, iar ăsta e un minus. Stăm bine la reglementările din domeniul bancar dar sistemul de justiţie nu e capabil să impună şi să apere legea.

Dreptul de proprietate – 40.0

Lipsă de predictibilitate legislativă şi lipsa unui sistem de justiţie care să susţină aplicarea şi apărarea legii. Stăm foarte prost la dreptul de proprietate intelectuală.

Libertatea faţă de corupţie – 38.0

Campania anti-corupţie dusă de autorităţi a avut un oarecare succes însă mai e mult pînă departe. Investitorii străini încă se plîng de corupţie.

 

Concluzia? Sistemul de justiţie ne trage în jos, fie că e vorba de Schengen sau libertatea economică. N-o spunem noi, o spun instituţiile şi organizaţiile internaţionale, fie ele Uniunea Europeană, fie Statele Unite sau Heritage Foundation.

Sursă: Heritage Foundation

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

16 comentarii

  1. @ victor

    Deci Adrian Nastase are certificat de producator. Ai scris aici, ai dat si link, ca sa vedem ca ai scris si acolo. Noi acum, ca tot ne-ai surprins cu informatia asta bomba, cu care i-ai compromis, iata, finalmente, definitiv imaginea politica, ar trebui sa zicem aha, comunistul, are certificat, ha?

  2. @(sper ca nu este) titus (stee)L

    5. legislatia afacerilor e buna… nu zau? Pentru cine? De curiozitate de dreapta: luati numarul primarilor din Romania, al consilierilor locali si judeteni, numarul parlamentarilor, al membrilor guvernului inclusiv secretarii si subsecretarii de stat si inmultiti-l cu 4 sau 5, adica numarul membrilor familiilor acestora, nasi, fini, cumnati, colegi de banca din gimnaziu. Daca bate cu numarul srl-urilor din Romania, avem o problema grava.

    6. n-am vazut inca patron care sa nu-si poata da afara angajatii nici dupa legea veche. Adica crede cineva ca angajatul are chef sa stea prin tribunale si sa plateasca avocati cand e mai simplu si mai ieftin si chiar mai sigur sa plece singur in alta parte. Poate la Stat

    esti chiar ok…iar punctul 6 este chiar ok, muncesc in privat si stiu…

    PS tocmai am auzit ca toata gashka din portul Constanta a fost eliberata banyas, bogatu, mazare, etc

    PPS din pacate nu era vorba de mazare 🙁 fiindca nu era arestat 🙁

  3. @Dragoş

    Este un top al libertăţii economice. Normal că Norvegia este depunctată pentru transformarea propriiilor cetăţeni în dependenţi de stat.

    Ce are suma cu prefectura? Indiferent de cîştiguri, 24% înseamnă mai multă libertate decît 42%. Da, una e să îi iei din munca omului 2300 de euro, alta e să îi iei din munca lui 35 de euro.

    Ăştia de la Heritage nu sînt proşti, noi sîntem stîngişti dar ne place să ne dăm de dreapta.

    E un top al libertăţii, nu un top al bunăstării pe banii altora.

  4. Astia de la Heritage Foundation sunt prosti !

    sa luam de ex. Norvegia(locul30- 70,3 puncte-84444$/furajat)

    vs. Georgia (locul 29 – 70,4 puncte- 2658$/furajat).

    Norvegia este depunctata in draci ptr. ca procentul de impozit pe venit este mult mai mare decat in Georgia – pai una-i sa taxezi cu 42,1% un venit de 5000 de euro/luna si alta-i sa taxezi cu 24,9% un venit de 150$/luna.

    Alta tampenie – Norvegia este depunctata si pentru

    cheltuielile guvernamentale masive in bunastarea populatiei.

    Georgia ~= Romania, la dreptul de proprietate -40, si la libertatea faţă de corupţie-41; Norvegia este Miss cu 90-86

  5. 1. Piata libera e plina de spaga. De la taraba din piata de zarzavaturi care se ia pe spaga pana la spagile care se dau ca sa intri la hipermarcheturi sau ca sa beneficiezi de comenzi preferentiale.

    2. La cota aia unica se adauga tot felul de alte taxe cretine. Daca toate se duc la buget si guvernul tot le plimba dintr-un buzunar intr-altul dupa cum are nevoie, la ce mai trebuie platite separat si asa de complicat??

    3. esti liber sa investesti in Romania, dar… treaba ta. Daca nu esti mare ca Nokia ca sa pleci cand vrea muschii tai, cum te miros ca ai ceva bani, cum sunt gramada pe tine. Chiar si cei cu taxa de protectie.

    4. asta da (multumim, Mugur Isarescu).

    5. legislatia afacerilor e buna… nu zau? Pentru cine? De curiozitate de dreapta: luati numarul primarilor din Romania, al consilierilor locali si judeteni, numarul parlamentarilor, al membrilor guvernului inclusiv secretarii si subsecretarii de stat si inmultiti-l cu 4 sau 5, adica numarul membrilor familiilor acestora, nasi, fini, cumnati, colegi de banca din gimnaziu. Daca bate cu numarul srl-urilor din Romania, avem o problema grava.

    6. n-am vazut inca patron care sa nu-si poata da afara angajatii nici dupa legea veche. Adica crede cineva ca angajatul are chef sa stea prin tribunale si sa plateasca avocati cand e mai simplu si mai ieftin si chiar mai sigur sa plece singur in alta parte. Poate la Stat sa se intample d-astea, dar aici e de discutat.

    7. a crescut TVA. Statul face achizitii deci plateste TVA sau daca nu, trebuie sa-l returneze. Deci alegeti: ori cresc cheltuielile odata cu TVA-ul, ori scade colectarea la buget.

    8. cand altii se gandesc sa nationalizeze banci private, la noi e naspa' daca avem banci de stat. Hai, ma lasi?

    9. Cum asa de stam rau la dreptul de proprietate intelectuala?? Exemple sunt? Mai repede stam prost la dreptul de proprietate fizica, vezi legea 50/1991 actualizata ca sa vedeti cat de proprietar e omul pe proprietatea lui.

    10. …

  6. Nici cu dreptul de proprietate nu stam tocmai grozav. Ceea ce, adaugat ineficientei justitii, risipei guvernamentale si libertatii fiscale, sintetizeaza perfect totala lipsa de interes pentru demnitatea omului, pentru drepturile fundamentale a acestuia.

    Sa nu ma intelegeti eronat: dezinteresul este manifestat de la dispret la fatalismul resemnat de catre aproape toata lumea din Romanica, de la cetateanul banal, pina la autoritati(inclusiv bisericesti).

    Ceea ce, coroborat cu celelalte puncte "tari" ale statisticii, ofera un dezolant profil de tara inapoiata, cu rang de colonie semi-civilizata, cel mult. 😆

  7. Un ascultător: Ce este statistica ?

    Radio Erevan : Este ceva asemănător costumului de baie: arată multe, dar ascunde esenţialul !

  8. I. Yess! Viva Chile!

    2. Nu văd în top 15 microțări ca Liberia, Andora și Dubai. Văd colege de-ale ei: Hong Kong, Mauritius, Macao, Luxemburg;

    C. Nu mai e așa grav cu băncile de stat , că nu mai au bani să suțină Tractorul, Sidexul etc. Ori le-au murit și debitorii.

    IV. Danemarca e o mare surpriză pt. mine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *