O masura venezueleana a guvernului Ponta. Ingradirea dreptului de proprietate la romani.

Cu adevărat scandaloasă, o măsură specifică regimurilor totalitare, e ordonanța prin care se îngrădește dreptul de proprietate. Sper că nu va trece de Curtea Constituțională.

Prin această ordonanță, la cumpărarea unui teren, statul, arendașii, vecinii și consătenii pînă în 40 de ani au drept de preemțiune. Astfel, proprietarul înregistrează o cerere de notificare a preemtorilor și afișează la primăria localității oferta de vînzare timp de 30 de zile. Dacă preemtorii nu-și manifestă disponibilitatea de a cumpăra terenul în aceste 30 de zile, proprietarul poate vinde altcuiva. Vînzările sînt monitorizate și avizate de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, aflată în subordinea Guvernului și coordonarea Prim Ministrului. Membrii comitetului de conducere şi directorul general sunt numiţi şi revocaţi din funcţie prin decizie a Prim Ministrului.

Este o măsură prin care este îngrădit dreptul de proprietate, sînt dezavantajați eventualii noi intrați pe piața agricolă și sînt avantajați statul și actualii mari proprietari și arendași din agricultură, care au drept de preemțiune la cumpărarea terenurilor.

Să presupunem că proprietarul vrea să vîndă un teren de 10 ha cu 10 000 de euro. Face oferta, face cererea de notificare a preemtorilor și așteaptă 30 de zile răspunsul acestora. Dacă, în a 28 a zi găsește un cumpărător fără drept de preemțiune, care e dispus să-i plătească 11 000 de euro, proprietarul trebuie să facă o nouă ofertă de vînzare și o nouă cerere de notificare a preemtorilor și trebuie să aștepte alte 30 de zile răspunsul acestora. Dacă după 30 de zile niciun preemtor nu-și manifestă dorința de a cumpăra, proprietarul poate vinde cumpărătorului respectiv. Dacă, însă, în cele 30 de zile un preemtor își anunță disponibilitatea de a cumpăra, iar cumpărătorul din afară crește și el prețul și oferă 12 000, nu 11 000, proprietarul modifică iar oferta și o lasă iar 30 de zile afișată la primărie. De fiecare dată trebuie anunțată și AARPF (Autoritatea lui Ponta), plus toate actele și avizele și frecușul de rigoare. La fiecare creștere a prețului oferit de cumpărătorul fără drept de preemțiune, se prelungește termenul de afișare cu 30 de zile. E ca la licitație, numai că răspunsul celor cu drept de preemțiune trebuie așteptat timp de 30 de zile. Oricine are drept de preemțiune, stat, arendași, vecini, săteni sub 40 de ani, poate amîna vînzarea terenului la infinit. La fiecare a 28-a sau a 29-a zi de la afișarea ofertei, statul sau un cetățean cu drept de preemțiune (pot fi zeci sau sute sau chiar mii într-o localitate) își manifestă intenția de a cumpăra. După care se răzgîndește. Sau n-are bani. Și se reia procedura. În același timp, niciun cumpărător fără drept de preemțiune (adică din afara localității sau care nu are terenuri în localitate) nu poate ști dacă poate cumpăra sau nu terenul respectiv pînă nu trec cele 30 de zile. De fiecare dată cînd vînzătorul și cumpărătorul fără drept de preemțiune se înțeleg asupra unui preț, trebuie să aștepte răspunsul celor cu drept de preemțiune și avizele primăriei și Autorității lui Ponta.

În tranzacțiile de vînzare-cumpărare, dificultatea tranzacției în sine și piedicile administrative reprezintă un preț adițional. Timpul înseamnă bani. Iar cumpărătorii fără drept de preemțiune, nu numai că trebuie să ofere un preț mai mare decît cumpărătorii cu drept de preemțiune, dar trebuie să aștepte și răspunsul acestora cîte 30 de zile la fiecare modificare a ofertei, plus avizele primăriei și Autorității lui Ponta. Terenurile rămîn astfel o afacere in-house a actualilor arendași sau mari proprietari de terenuri. Să fim serioși, nu populimea țărănească din satul respectiv beneficiază de dreptul de preemțiune, fiindcă, în majoritatea cazurilor, nu-și permite să cumpere terenul. Beneficiază cei care au pus ochii pe terenurile respective și care își permit să le cumpere: statul, arendașii și actualii mari proprietari. Care au dreptul să cumpere terenul mai ieftin decît alți cumpărători veniți din afară și care trebuie să-și dea acordul pentru vînzarea terenului și care, în general, pot bloca vînzarea terenului la infinit pînă cînd obțin cel mai mic preț de la proprietar.

Cine știe, probabil mafioții băștinași din agricultură, toți ăia ale căror nume se termină în iță, îță și oiculescu s-or fi speriat de intrarea nemților, italienilor, portughezilor, spaniolilor și a altor europeni pe piața terenurilor agricole. Dacă cumpără străinii terenuri agricole și își fac ferme, acilișea, pe rîul și ramul mafiei daco-gete din Securitate și Partid? Ă? Fiindcă străinii n-au drept de preemțiune, că nu sînt arendași sau vecini cu terenul, ca iță uiță, iar stat român, veri sau consăteni cu proprietarul, nici atît. Ca să nu mai spunem că deținătorii dreptului de preemțiune pot fi folosiți de jucătorii de pe piață pentru a manipula prețurile de vînzare sau a bloca vînzările.

Așteptăm o ordonanță similară și pentru terenurile intravilane, ca să mănînce și gura la rechinii imobiliari ce mănîncă gura la mafia din agricultură.

PS. Forța Civică a sesizat Curtea Constituțională pe această ordonanță. Notați în carnețelul de votant chestia asta.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

19 comentarii

  1. E pe trend minunăția. Vine tare din urmă propunerea lui Cseke Attila cu plata ratelor la creditele luate în valută la cursul valabil în momentul contractării împrumutului.
    Trăim vremuri de poveste.

    1. Iar cei care au platit in avans sa primeasca diferenta de curs pentru fiecare rata, la data la care ar fi fost datorata 😀 adica ce, ei sint mai prosti?

      1. Clar. Și sărmanii oameni ar trebui să fie compensați pentru umilințele prin care au trecut, fiind obligați să restituie un credit. Pfff.

  2. Nope, Forţa Civică n-a contestat-o încă, din ce înţeleg de aci, dar o va face. Deocamdată i-a trimis o scrisoare ministrului. Probabil alianţa cu PMP prevede şi obligativitatea adoptării stilului epistolar.

    „FORŢA CIVICĂ va trimite la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate privind ordonanţa de urgenţă a Guvernului care reglementează procesul de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole din România. Asistăm la o încălcare gravă a dreptului la proprietate, garanta de Constituţia României prin articolul 44. Am trimis astăzi aceste observaţii Ministrului Agriculturii, însă Guvernul nu respectă termenul alocat dezbaterii publice.”

    http://www.mrusenator.ro/forta-civica-trimite-la-ccr-ordonanta-privind-terenurile-agricole/

  3. Acuma că v-ați încălzit, pregătiți-vă pentru extindere: Ponta va fi iluminat brusc și va emite ordonanțe similare ce se vor aplica la apartamente, mașini, motopompe și animale de companie.

  4. Slab, Ponta, slab. Poţi mai mult. De exemplu, vânzătorul să trebuiască să aducă la notariat un tabel nominal cu toţi preemptorii, în care aceştia să semneze că nu doresc să cumpere în următorii zece ani acel teren şi că sunt de acord ca acel teren să fie cumpărat de Paolo sau Pablo Cutărescu, deşi nu e român.

    Şi o declaraţie de la cumpărătorul Paolo, că se angajează să nu-şi deranjeze vecinii prin activităţile şi culoarea cămăşilor sale.

      1. Paolo sau Pablo mai trebuie sa aduca acte doveditoare cum ca a urmat cursuri de agricultura sau ca in ultimii cinci ani a fost fermier. Bineinteles, conditiile acestea se aplica numai potentialilor cumparatori de terenuri, din motivele amintite in ordonanta ce tin de securitatea alimentara si de aparare a integritatii teritoriale. Dusmanul pandeste si noi trebuie sa fim vigilenti, tovarasi!

        1. Pablo a cultivat cinepa si maci in ultimii 10 ani, e un agricultor de succes, cu profituri record. Un model de business de invidiat, ce va aduce statului venituri nesperate.

  5. @Bleen Mă scuzi, dar nu i-a uitat deloc pe halitorii imobiliari. De ce crezi că alde Șova s-a bulucit să schimbe trasee de autostradă și a făcut o mare varză din etapizarea deja planificată? Că-l durea pe el de nu mai putea dezvoltarea României. (Sanchi, mă lași?!) Aici e vorba de cîștigat bani adevărați, nene, nu fonduri de-alea otrăvite de la UE, pentru care te auditează și-n găurile dintre dinți!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *