Aurul nu se culege. Se extrage. Nu există sub pămînt sub formă de lingouri, Extracția aurului se face prin excavare și separare. Aceste două procese sînt inevitabile. Se excavează milioane de tone de rocă apoi se separă aurul de rocă. În general, concentrația de aur (e și cazul zăcămîntului de la Roșia Montană) e mică, trebuie să excavezi tone de rocă pentru grame de aur. Cu alte cuvinte:
Exploatarea implică costuri, experiență în domeniu, competență de business și tehnologie
Dacă ai un zăcămînt de aur care valorează zece miliarde de euro nu înseamnă că ești mai bogat cu zece miliarde de euro. Ești mai bogat cu zece miliarde de euro minus costurile exploatării. Dacă costurile sînt de șapte miliarde de euro ești mai bogat cu trei miliarde, dacă costurile sînt de 12 miliarde de euro ești mai sărac cu două miliarde.
Costurile pot fi de 87% din valoarea resursei exploatate, pot fi de 93% sau, un caz frecvent cînd e vorba de exploatările realizate de statul român, pot depăși valoarea resursei exploatate (la huilă se ajunsese la 200%, dacă mai țin minte – la huilă în valoare de 1000 de dolari costurile extragerii erau de 2000 de dolari). Mai nou, mineritul de stat a devenit un far luminos, lumea a uitat mineriadele din 1990, 1991 și 1999. Cine crede că statul român ar cîștiga 100% din exploatare dacă ar exploata el, și nu 6%, cît cîștigă din redevență, nu știe diferența dintre cifră de afaceri și profit. Să ia statul tot aurul! zic progresiștii dacomani și ecologiștii protocroniști. Dar ce afacere ai făcut dacă te costă 1,2 miliarde de euro să extragi aur de 1 miliard de euro?
Și de unde vor veni banii de investiții în extragerea aurului de la Roșia Montană? Cu ce bani va realiza statul aceste investiții și de unde îi va lua? Presupun că cei care vor ca statul român să fie cel care extrage aurul de la Roșia Montană au și soluții privind sursele pentru banii de investiții.
Ce experiență are statul român în exploatarea aurului și cît de bine se pricepe la business statul român?
Pe de o parte ne opunem exploatării fiindcă statul român cel corupt va face ca cei 6% din redevență (una dintre cele mai mari din lume) și cei 25% din dividende (partea statului în business) să ajungă în buzunarele politicienilor corupți, pe de altă parte vrem ca exploatarea să fie o afacere exclusiv a statului. Exact asta ne mai trebuia acum: o companie națională a aurului. Astfel, pe mîna statului și politicienilor corupți nu vor ajunge doar cei 6% din redevență și cei 25% din dividende ci și toate investițiile și achizițiile. Costurile vor exploda și vor ajunge la 200% din valoarea aurului exploatat. Vor crește costurile salariale (statul e foarte generos cu angajații săi, mai ales cei din companiile naționale – astfel, vom vorbi iar de salariile nesimțite ale directorilor de companii naționale și de salariul femeii de serviciu de la Compania Națională Dacii Carpatini Roșia Montană, de trei ori mai mare decît salariul unui profesor). Compania va fi plină de căpușe ale politicienilor și ale funcționarilor statului. Aceste căpușe vor ridica costurile de achiziții și vor transforma exploatarea de la Roșia Montană într-o mare gaură neagră a bugetului național, așa cum s-a întîmplat de-a lungul timpului cu toate companiile de stat, mai ales cele din minerit. De ce ar plăti contribuabilii 10 miliarde pentru a extrage aur care valorează 7 miliarde numai hipsterii protocroniști ne pot explica.
În situația actuală statul cîștigă 6% redevență din valoarea aurului extras indiferent de costurile RMGC. Poate că celor de la RMGC le merg prost afacerile și le cresc cheltuielile peste venituri însă statul român tot ia redevența de 6%. Cu investiții zero. Dacă exploatarea aurului ar fi fost făcută de stat, printr-o companie națională, orice pierderi ar fi fost acoperite din bugetul național. Dacă cheltuielile ajungeau la 120% din venituri (și nu era greu – prin incompetență și căpușare statul poate ajunge lejer și la pierderi de 100% pe an) toate aceste cheltuieli erau plătite din banii contribuabililor. Așa, ele pot ajunge și la 150%, sînt plătite de exploatatorii străini, pînă cînd RMGC intră în faliment. În tot acest timp, statul își ia redevența de 6%.
Articolul l-am scris vineri, între timp proiectul Roșia Montană a picat. Sînt convins că toți aceia care s-au opus exploatării aurului la Roșia Montană au soluții pentru oamenii de acolo și pentru bugetul național.
Aștept să văd proiectul de turism pentru Roșia Montană, făcut de oengeuri și oamenii din piață, cu obiective turistice, infrastructură, locuri de cazare, locuri de distracție, venituri preconizate și realizate din turism. Aștept să văd cîte locuri de muncă pentru oamenii din Roșia Montană vor crea oengeurile și protestatarii din piață și care va fi impactul asupra nivelului de trai. Aștept să văd care sînt sursele de finanțare pentru buget care să înlocuiască banii care ar fi venit la buget din exploatarea de la Roșia Montană. Aștept să văd care sînt sursele de finanțare pentru despăgubirile ce vor fi plătite RMGC-ului. Societatea civilă a arătat că poate fi activă. Oamenii frumoși și deștepți și cool au ieșit în stradă. Sînt convins că toți acești oameni frumoși, deștepți și cool au soluțiile alternative pentru Roșia Montană și pentru buget.
@unu, câinele moare de drum lung; tu mori de grija altuia?
E mai jos cineva care zice că e „un cetățean interesat și implicat” și care spune că a votat USL. Căutați eroarea. Poți să spui că ai votat USL, poți să votezi pe cine dorești, dar după aia dacă te bați cu pumnul în pieptul tău de „cetățean”, interesat și implicat, ceva nu e în regulă. Probabil că nu ai priceput mai nimic.
Acest cetățean, interesat și implicat, intră în cafeneaua blogary și, de la ușă, începe să urle. Asta e deja o scenă clasică, nu e nici primul și nici ultimul. „Bă, voi ce faceți aici, bă? Voi de ce aveți alte opinii, bă? Vreți scandal? Ce aveți, bă, cum mine? De ce mă excludeți? De ce sunteți răi? Călca-v-ar avionul să vă calce, că nu vă vreau răul! N-ați mai exista! Că nu vi se închide o dată șandramaua! Voi, care nu lăsați oamenii să gândească diferit. (Se repede la o masă.) Băăă, ce aveți cu mine bă! De ce nu mă lăsați să gândesc diferit? Păi, asta e democrație? Fiți democrați, băă! Eu sunt un cetățean responsabil, am votat USL, îmi apăr patria de cianurile capitaliste, dar voi ce faceți aici, băăă?” Apoi, după ce se mai strâmbă o dată la toată lumea, iese și se duce să se laude cum s-a bătut el cu ăia de la blogary, ăia, care nu-l lasă pe el să trăiască, care nu-l lasă pe el să gândească diferit, ăia care gândesc altfel decât el, el, un cetățean, interesat și implicat.
Întreb și eu ca … mucalitul:
ce-ar fi ca fiecare manifestant împotriva proiectului să adopte câte un locuitor din Roșia Montana ?
Să-l hrănească, să-l distreze și să-l scoată în fiecare după amiază la plimbare!
Dacă stai să te gîndești, minerul de companie nici n-ar fi așa greu de întreținut, chiar și punînd băutura la socoteală. Singurul lui defect ar fi că n-ar purta recunoștință adoptatorilor. Ba mă tem că dimpotrivă. Caz în care adoptatul și adoptatorul s-ar merita reciproc.
Voi va dati seama de cat de penibili sunteti impartind lumea in buni si rai iar cei „rai”, adica cei care gandesc altfel decat voi, au dreptul doar sa taca !? Deschideti-va mintea. N-o las balta doar pentru ca tu nu esti de acord cu mine. Sau pe acest forum au voie doar cei cu care gandesc pe o linie data ?
Da, am votat USL si da, sunt cat pot eu de ecologist iar cele doua nu se exclud. Daca nu te grabeai sa dai cu bata in balta ai fi observat ca nu ma laudam ci raspundeam unei prezumtii a partenerei de dialog. In plus mi le asum deschis pe ambele.
Daca votam PDL era ok sa fiu ecologist ? Sau daca votam cu ecologistii mai puteam lua parte la miscari populare ?
USL, unii oameni si unele actiuni din acea zona politica sunt departe de sfintenie, dar nici pretentia ca doar USL a devalizat si distrus e o aberatie cat casa lui Videanu, cat hahaitul lui Traian sau cat lipsa de aritmetica a Robertei. Acum te retragi tu din vocalize de dragul bunului simt si o lasi tu balta ? Ceva ma face sa cred ca nu vei actiona pe baza aceluiasi indemn pe care iti permiti sa mi-l faci mie.
ia zi, mirele, îți mai amintești de cum era blogul când mitocăniile explicite, de tipul kisssss, „maimuțele care se uită-n gura” etc., nu treceau de moderare?
Am sponsorizat pe Facebook, am primit zărghiți. Asta e. Dai un ban, dar face. Deci am plătit pentru ei, nici măcar nu-s pe gratis. Din cînd în cînd, o dată la cîteva luni, e interesant, așa, ca experiment, să mai dai drumul și la țăcăniți. Dacă e plină piața de ei, de ce nu i-am primi și aici? Trebuie să se exprime oamenii, nu? Și apoi nu-s chiar așa de răi, întreabă cîțiva intelectuali celebri de dreapta… ”spațialitatea simbolică sau meta-ideologia și vitalitatea frustă” Sau frustră, mai bine zis.
Eu zic să sunăm la 112 și să anunțăm că intelectualii dreptei sînt sechestrați în pivniță și li se pun filme propagandistice pentru copii întîrziați și ei bat din palme.
Și m-am gîndit că trebuie văzut ce gîndesc și tinerii revoltați, deștepți și frumoși din piață. I-am văzut și în interviuri, i-am văzut și la teve, în emisiuni, am văzut ce au strigat în piață, le-am văzut pancartele, am văzut ce au scris și comentat pe Facebook sau pe Blogary, ne-am putut face o imagine.
O replică din Mândrie și Prejudecată pare inevitabilă: „For some pleasures, a little goes a long way.”
Ma lasarati pe mine sa fiu Don Quijote, fara beneficiul lui Sancho Panza.
In perspectiva, spalatul pe creier e un sport acultural.
Cu ocazia asta am văzut și cam cum stăm. Tot ce ne rămîne de făcut e să întrebăm cît e biletul de Australia (că tocmai cîștigară ai noștri alegerile acolo militînd împotriva taxei de carbon) sau Noua Zeelandă. Oricum, ambele țări bananiere fac minerit cu cianuri.
Pe tine nici educația nu te mai salvează, mitocănia lui Pa e naturală.
Si cine munceste? Sf. Petru? Tu nu ai habar despre ce inseamna o cariera. Cine iti construieste uzina? Cine face detonarea? Cine incarca minereul? cine dezvolta cariera? Cine face forajele? Cine repara aparatele/mecanismele/utilajele? M-am convins cu cine stau de vorba, daca pe tine te doare in cur de restul problemelor si de ceilalti. Ai ramas fara nici un argument real, eu am zeci de argumente reale si documentate.
Daca tie argumentele iti par subtiri, o sa il citez pe Caragiale: prietene, esti idiot. Mergi si creeaza tu niste locuri de munca daca tot esti expert in economie.
Asa, am uitat, cam subtire….
1. n-ai inteles nimic, nici macar de ce te opui proiectului Rosia Montana fara sa ai habar de afaceri, minerit si multe altele: nu numai in minerit vor fi locuri, ci si pe langa
2. ideile voastre de ocupisti sunt anti-capitaliste, au nostalgia epocii de aur si a lui che guevarra, sunt de stanga-stanga si sunt multi politicieni care vor fi foarte avantajati de ele, inuntru si in afara tarii, citeste articolele si comentariile de pe Blogary
3. ma refeream la chipsurile din computere/smarphone, nu la cele de mancat, alea facute cu metale rare care nu se vor extrage de la RM.
4. duceti-va si le povestiti la oamenii aia care protesteaza la RM ce idei utile pentru ei va fata voua mintea.
5. bunastarea vine din afaceri si bani, nu din lozinci tembele
6. imi bat tastatura de pomana, ca tot n-ai priceput nimic.
1.pe langa, adica la birtul din sat? adica, care sat, ca n-o sa mai fie de facto nici unul :))))))
2.ideea este impotriva unei singure companii,care, btw, este un offshore care cica o sa plateasca taxe pe banda rulanta…pai daca plateste taxe europene, ce rost mai avea sa se inregistreze in marea manecii??
3.exista vreun „chips” in computerul meu? vorbesti serios?! cred ca ai gresit niste declinari sau ai incurcat niste litere…
4.barbatilor nu le fata idei. noi rationam :))
5. la oras bunastarea vine din afaceri si bani, insa daca esti mai lenes si intr-o pozitie cheie, ea poate veni din comisioane si bani contra semnatura.
6. sa stii ca am priceput chiar tot, dar ne facem noi ca nu intelegem, de dragul tau, canadianco! kisssssssss
Matale, cel care savurezi coniacul aici, ai facut cumva studii economice? Stii exact cate locuri de munca ofera Rosia Montana? Ai auzit de spin-off jobs? Ai auzit ca la fiecare loc de munca creat in site se mai adauga inca 3?
N-ai auzit, fiindca comunistii care te conduc nu vor sa stii tu asta. Te lasa doar sa latri lozinci tembele in beneficiul lor, in timp ce tastezi tampenii pe smart-phone-ul din plastic ne-ecologic si plin de chipsuri cu metale rare.
Idee minunată, mi-a venit comentând pe contributors!
Schimb de populație!
Se poate, există cazuri de succes în istorie.
Protestatarii se mută la Roșia, stau în fân, fumează lavandă, cresc găini, beau lapte ecologic de la vaci crescute de ei înșiși, copiii respiră aer curat, își pun în practică toate idealurile. You must stay true to your dreams, altfel cum?!
Roșioții vin în București pe locurile de muncă ale protestatarilor.
”La început, fenomenul „Roşia Montană” n-a fost decât bine cunoscuta manevră derizorie şi ticăloasă prin care corporaţii străine obţin avantaje economice disproporţionate şi ilegitime prin mituirea politicienilor, o practică sistematică sub dl. A. Năstase, continuată sub PDL şi dezvoltată încă mai abitir sub USL, creând în România o situaţie neo-colonială de lumea a treia, imputabilă pe de-a-ntregul clasei noastre politice.”
Vladimir Tismăneanu întreabă cine e Claudiu Crăciun, că el n-a auzit niciodată de el. Dar scrie despre protestele din piață. Truman Show, frate.
E sponsorizată de Asociația Blogary.
Stau si ma minunez domnilor. Cati dintre voi se pricep la minerit? Si daca tot protestati, aveti decent sa mergeti sa le platiti ajutoare umanitare celor ce le refuzati dreptul la munca. Vreau sa va vad ce faceti cand vine femeia la tine si plange ca nu are ce sa le dea la copii de mancare si cum va impartiti mancarea cu ei, cum am facut eu. E usor sa stai acasa, sa ai ce sa mananci, eventual cu coniacul in fata si sa comentezi.
Si ca tot nu mi-a raspuns nimeni pana acum: de cate tipuri este cianura si care se foloseste in minerit? Ce tip de cianura ramana in iaz? Eu stiu raspunsul, vreau sa vad doar cat de ipocriti sunteti. Ce nu as da sa vina cei din Rosia si sa va refuze dreptul la munca, doar ca asa vor ei, eventual intr-un mod cat mai violent.
stii cate lacrimi vars in fiecare zi? NICI UNA. pentru ca am stat la tara, am stat si in zona cu mineri.minerul este cam 70% o bruta sau un individ abrutizat. bea si isi bate nevasta si copiii si nu vede nimic in neregula in acest comportament. insa exploatarea nu inseamna prea multi mineri, ca altfel n-avea nimeni nimic impotriva sa exploateze…exploatarea rmgc este la scara industriala si rapida, nu e cu galerii si mineri, e cu decantare…dar basescu nu v-a spus si partea asta…macar el este un presedinte foarte inteligent, nu ca maimutele care se uita in gura lui ca la sfintele moaste!
Se vede ca nu intelegi nimic din toata treaba asta, ca si Dacian.
Stai linistit ca stiu despre proiect mult mai bine decat tine, sunt geolog si am lucrat in domeniul explorarii, dar la alta firma din Turcia.
Daca tot generalizam cum ca minerul = bruta, si eu pot sa generalizez si sa spun ca sunteti batuti in cap. Nu ca sunteti impotriva/ ca protestati, e treaba voastra.
Marea problema este ca incercati sa ne facem sa credem ca va pasa de ceva, cand de fapt va pasa doar de voi, mai explicit, doar de ideea voastra.
Sunteti plini de ura si credeti ca le cunoasteti pe toate.
Sunteti manipulati si nici nu vreti sa faceti ceva impotriva acestui lucru.
Daca vreti sa faceti ceva, faceti ca la bulgari, scoateti cu forta din Palat, toate persoanele care au fost la conducere pana azi, si nu ii mai lasati sa participe la nici o alegere, ii marginalizati.
Pai voi va duceti si strigati acolo de 9 zile si trebuie sa va spun eu cine va conduce? Si de ce va conduce? Si ce bine le-a picat lor ecologismul vostru de doi bani?
1. argumente nu prea sunt, nu vrei tu, ăsta nu e argument. Exploatarea cu cianuri e admisă în UE etc, astea cu lacul de decantare care le curge copiilor tăi pe gât e poezie pură. Comparația nu e un argument, hiperbolele astea nici atât.
2. în textele mele n-am găsit adjective și etichete (minus chestia cu hipioată). eu nu cred deloc că orice mitingeală creează conștiință. Rațiunea nu-i sinonimă cu izbucnirile gregare. În schimb, îți număr mintenaș adjectivele și etichetele tale. Take a look, așa, de curiozitate.
3. ce vorbești cu oameni din zeci de sate?! pe ce teme? de curiozitate, așa.
4. unii vor, alții nu vor… ca să vezi! eu observ că acolo majoritatea vrea altceva decât tine. Asta e ideea.
5. eu apreciez evenimentele din 3 iulie 2012 ca pe un puci parlamentar/lovitură de stat cu mize proprii și rusești și o înaltă trădare.
Așa cum a zis @Bleen, doar ți se pare că protestezi împotriva guvernului. Dacă era pe bune, luai imediat o rangă în cap. Cel mai probabil ești în stradă ca să aibă Ponta alibi (chiar dacă nu știi). Ponta a salvat prințesa etc. Miza este să depinzi de gazele rusești. Să simtă copii tăi pe gât cizma rusească, to say the least.
Orice om care a votat USL fie nu înțelege chestia cu puciul, e om simplu, fie e dispus să treacă cu vederea acest lucru. Omul acela e ultimul care să înțeleagă democrația. Că democrație fără piață liberă și capitalism nu există, nici nu mai spun. Dar e vremea voastră, enjoy!
1. ce nu e argument ? despre ce vorbesti concret ? pare-mi-se ca ai pierdut firul discutiei. comparatia pe care ai incercat-o cu Columb, nu e un argument, asta iti spuneam si eu. uite ca putem fi de acord.
faptul ca exploatarea prin cianurare nu e interzisa in UE, nu e argument ca noi ar trebui neaparat sa o facem.
baia mare a fost poezie pura ? exploatarile miniere de aur din peru sunt poezii pure ?
rusinica pentru lipsa de informare dar vorbe aruncate gratuit.
2. „corporatist rupt de realitate” nu e eticheta ? izbucnire gregara e cand oamenii spun ce cred doar pentru ca nu cred la fel ca tine ? chiar e atat de greu sa accepti ca exista si alta cale in afara de calea ta ?
am recitit textul meu, unde mai sus te-am etichetat pe tine ca persoana ? hai numara si spune cu citat, nu te da lovita in aripa. rusinica pentru gandire unilaterala si lasitate.
3. vorbesc cu oamenii despre locuri de munca si viata economica in principal.
4. aha deci totusi nu toti localnicii vor ci o parte (mai mare sau mai mica). ai incercat o manipulare ieftina, nu tine. rusinica.
5. apreciezi cum vrei evenimentele din 2012 dar nu despre ele discutam aici. nu ridica alte subiecte in discutie ci raspunde concret la intrebarea de care te-ai tot ferit: cum ne salveaza tara proiectul de la Rosia Montana ?
daca nu sunt de aceeasi parere cu voi, inseamna ca joc in interesul unor forte oculte, da ? am mai auzit ideile astea cu agenturile iar personajele respective au ajuns la lada de gunoi a istoriei.
cat gaz produce Romania si cat consuma ? cifre te rog, ca sa stim despre ce vorbim. cum e deci cu dependenta de rusi ? (nu ca mi-as dori-o doamne feri, dar argumentul tau nu e validat de realitatea romaneasca, ai incercat doar o diversiune).
rusinica iarasi pentru lipsa de informare si incercare de manipulare cu vorbe goale.
am inteles, orice om care a votat altfel decat tine e fie prost, fie ignorant. am atacat eu ideea de piata libera sau de capitalism ? iar ridici o tema falsa si inexistenta in discutie ? ti-am mai atras atentia ca nu tine. ultima rusinica.
reluam discutia cand revii cu argumente solide. chiar exista argumente solide si pro-proiect minier dar trebuie sa te informezi inainte de a lua pozitie.
serios, despre asta vorbești cu cei de la sate? păi activiștii USL despre ce mai vorbesc?! sau ești chiar tu…
Ai școala A3 și/sau n-ai înțeles nimic, ca să exemplific doar cu ultimul paragraf. Nu-mi răsuci vorbele, măi ciuvică, măi! Cine a votat cu USL în 2012 e ignorant sau dispus să tolereze o lovitură de stat. Cine tolerează lovituri de stat nici nu mai trebuie să atace pe vreun blog ideea de piață liberă, e clar ce are în cap.
Asta cu rușinică e demnă de sictir!
bai, cetatene implicat, zi repede: cine sunt reprezentantii tai in Senat si in Camera Deputatilor, de cate ori te-ai intalnit cu ei si de cate ori ai adresat vreo cerere birourilor lor vizavi de activitatea parlamentara in ultimii 5 ani. Acum vezi ca pute cand mananci cacat?
Nu stiu, dar toata discutia cu e bun ba e rau, e oportun sau nu e doar frecare de menta. Deci guvernul ales atunci a decis in acel moment cu DA. Acu’ niste gloate (ok, bine intentionate, informate etc) sar de kur in sus cu NU. Mi se pare pagubos si de prost gust sa te intorci ca guvern ce esti si sa zici OK, NU. Pagubele au sa fie mai mari de 2.5 mld. Tot hais-cea-ul asta confirma ca sintem gargaragii, fara de cuvint.
Ultimele pagube au fost vreo 8 milioane de dolari la avocati. Cauta despre procesul cu „investitorii” americani de la Noble Ventures care au cumparat Otelul Rosu la sfarsitul anilor ’90 si care au fost evacuati cu forta de la combinat.
Da’ Bechtel? Ia uite ce spune un site de business despre saga Bechtel-Romania (si asta era prin iunie, inainte de rahatul cu RM):
„I wish to make no comment on the war between these and other particular political figures, nor do I want to discuss the levels of corruption
that may, allegedly, have taken place during the lifetime of this
ill-starred project. I am, however, concerned about the consequences
that this petty and very personal bickering has on the business
relationships which the Romanian government may have with international corporate suppliers and investors in the future. Having made complete fools of themselves in their dealings with one of
the world’s largest construction companies, and its lawyers, Romania’s
political elite, in the form of the current government, now tell us that
they are moving forward with a new tendering process for completion of
the highway. This information comes to us without a hint of humility of
embarrassment.
The really scary thing is that, in addition to the on-going disaster of
the privatization program, no-one in the Romanian government seems to
know or even care about how to do business with the large international
companies who are vital in the development of the country’s
infrastructure and industrial economic base.”
Nu te supăra, ce v-a învățat la școală? Că pare că mai nimic.
Spune o țară civilizată care s-a civilizat fără să (se) polueze. Pe Tamisa curgea catran. S-a civilizat și a învățat cum să se depolueze.
În afară de lectura manualului de Istorie clasele VI-VII din vremea lui Ceașcă, îți recomand minimum una din poveștile lui Ion Creangă, „Povestea drobului de sare”. Vorbesc serios, lumea-i luată cu smartfoanele și mai omite.
Apropos de un comentariu de mai jos, eu i-am intrebat pe toti piscotarii pe unde am comentat daca au piscotarit sau nu. Nu inteleg de ce nimeni nu poate sa isi asume deschis un DA sau NU.
Chiar si daca ai piscotarit, nu inteleg de unde rusinea de a recunoaste. Ai muncit, nu ai furat. Pot doar sa inteleg ca te-ar deranja asocierea cu Gaby? Pai si daca scrii pro, nu tot te asociezi?
Mi-a mai venit ipoteza ca au existat doua modele de contract:
– contractul de 5 piscoti, prin care pui (P) si la sfarsit scrii Sponzorizat de Zoro.
– contractul de 5*5 piscoti, numit si piscotul ipocrit, prin care te-ai angajat sa nu recunosti niciodata ca ai piscotarit.
Oricare ar fi situatia, e bine ca le-au luat banii. Recunosc ca si eu am piscotarit, da’ numai prin Adsense. Asta e, atat s-a putut.
Cui e adresat comentariul?
Dacă nu mi-e adresat, scuze anticipat.
Dacă mi-e adresat: marș în pizda mă-tii de jigodie. Eu zic așa: dacă am luat bani de la RMGC, să trăiți tu cu familia ta fericiți pînă la adînci bătrîneți & beyond. Dacă n-am luat, să vă îngropați mîine toți, fără excepție, de banii pe care crezi tu că i-am luat. Și, ca să nu zici că nu-s un bun creștin, uite că n-o să muriți de tot, există viață de după moarte.
N-ai prins parte aia in care eu, vecinul lui, am la dispozitie o lege simpla prin care-l pot opri instant sa imi faca praf si pamantul meu, prin invecinare. Ca daca-l face praf strict pe al lui si nu afecteaza nimic altceva, nu vad ce ai putea sa-i spui.
Calculele lui Marius sunt trase de păr tare și conțin minimum o greșeală de logică/finance. Am încercat să-i scriu, e cu cont wordpress și plictiseli, am și pierdut textul.
Dacă e țeapă, o fi țeapă. Dacă crezi și tu (Louisy) ca Pinu, că redevența e mică pt că „e mai mică decât în Africa”, devine de plans câți sunt cei de râs. Nu ar fi mai simplu să exploatăm noi onest ?(că dacă la Petrom nu și-a pus Nimeni Nicio problemă, deși cazul este mai scandalos, acum e o manipulare pentru care cred că s-au făcut înaintări în grad în altă țară, iar isteria că e rău negociat contractul este indusă și ea, de fapt nu avem termen de comparație publică). Și să sperăm că se inventează o tehnologie de recuperare ecologică, mai degrabă decât să așteptăm să se inventeze roboței de scos lingouri curate?
Pentru că inovațiile se fac cu BANI, banii nu ies din stat în fân și ascultat inepțiile lui Cernea, banii ies din activitate economică, activitatea economică face murdar pe jos. Luăm o parte din bani și îi băgăm în activitaea de inventare a măturilor ecologice.
Eu am scris mai jos cum cred eu ca e bine sa fie exploatate:
– Daca e sa ramana subsolul de stat, atunci sa fie exploatate cand apare alta tehnologie; poate pana atunci se mai scutura si hienele astea „mature” din politica; nu e vorba ca ar fi redeventa prea mica, dar mie imi e suficient de limpede ca externalitatile sunt mult mai mari si nu va fi niciun profit pentru asa-zisul proprietar, adica contribuabilul, adica eu. Daca vine cineva cu alta propunere, ascult.
– Corect ar fi ca si subsolul sa apartina proprietarului terenului, iar acesta sa suporte toate externalitatile; cat or fi ele, nu stiu exact, dar intuitiv le percep mult mai mari decat cele de acum, cand vine statul si se baga in afacere. Daca ar fi asa, nu au decat sa-i dea drumul, din partea mea, cu ce tehnologie vor ei; mi-e indiferent, din moment ce ei suporta toate costurile si pericolele.
Ca să exploatăm noi onest, primul pas e să o angajeze statul pe Anca Ţurcaşiu. Are vastă experienţă în minerit, era pe statele de plată ale Regiei Huilei încă de pe vremea lui Iliescu şi Cosma.
Vai de noi. Zic și eu pe aici, că tocmai văzui o pancartă, „cât costă tăcerea ta?”, că genul ăsta de isterie anticapitalistă și vorbe aruncate aiurea sunt cel mai rău lucru, plus nu ne vindem țara.
Copiii IMGB-iștilor s-au mai stilat și s-au pus mai pe trend, atâta tot.
1) Nu e nici o urgență. Nici acum nu mi-e clar ce urgență avea Columb să plece la dracu-n praznic, densitatea populației era redusă, nu se poate spune că nu mai încăpea și el într-o curticică, să cultive două rânduri de roșii. Putea să aștepte să se inventeze vapoarele, ba chiar avioanele. Că nu plecau americile din loc.
Lucrezi mult în power-point?
2) care este în cazul ăsta problema societății, o poți defini?
Pai mai bine spui tu care e urgenta. Si avantajele, fata de situatia actuala. Sper ca fiind intre noi, nu ne vom insulta reciproc inteligenta prin referire la niste iluzorii locuri de munca. Stiti doar ca mie nu imi pasa daca incaseaza statul impozite, ba chiar dimpotriva. Si nici prin referiri la articolele de pe inlinieoabla, ca parca sunt luate din power-pointul lui Gabriel.
Daca se poate, prin referire la afacerea care a fost propusa, nu la modul teoretic, ca am fi mai bogati cu aurul scos, decat bagat (in pamant).
Accept si un excel, nu e nevoie sa te chinui cu power-pointul. 🙂
Dupa ce ne linistim cu afacerea asta, m-as bucura daca am purta o dezbatere despre eficienta publicitatii prin social media. Caci mie mi se pare ca baietii de la Gabriel fie au platit o poala de bani, fie pișcotarii s-au vandul nespus de ieftin. Adica, na, sa dai si la baietii de la in linie contracte, mi se pare de-a dreptul hilar.
Meciurile tale cu ILD nu mă interesează, nici nervii pe care ți-i verși pe aici pe ei, nici glumele pe care e câte unul de nu le prinde, nici de insulta că aș fi plătită de Gabriel. Asta e insultă pură și fiindcă nu poți dovedi, poți plăti.
Invers nu e chiar atât de clar, te uiți la un ONG și follow the money. Ei, la capătul banilor găsești de multe ori câte ceva, vreun Soros mic, vreo fundație rusească, deci prezumția de interes aplicată oengiștilor nu e insultă pură,
Poți posta mesaj separat cu frământările tale.
Nu e o urgență, urgență li se pare celor care din convingere sau din oengism sau după alte criteria combat acțiunea. Este pur si simplu mersul lucrurilor. Există zăcământ, există tehnologie aprobată în UE (de alte locuri nu mai vb, UE e cea mai firoscoasă), există posibilitatea de a face profit.
Se cheamă „to seize the opportunity”.
Credeam că știi. Din ce-ai mai scris pe aici deduceam că vrei să combați statul nu din poziția de roker cu părul creț, de businessman.
Eu am scris mai sus, nu consider o ocara sa ai un contract de publicitate. Mai putin moral e sa ai si sa nu recunosti. Daca tu poti sa spui un NU hotarat, toata stima.
Sigur ca nu sunt atat de naiv incat sa nu inteleg ca au curs banii de ambele parti. Si am am amintit si de filiera rusa.
Dar, daca tragi linie, afacerea cu RMGC pute de la distanta a tzeapa. Atunci, de ce ai sustine-o? Una e o afacere unde toti castiga, altceva e o hotie facuta intre niste snapani si niste unii de la butonul statului.
1) Columb cauta ceva de care tara lui avea nevoie si a gasit exact altceva. Privind inapoi, incasii si maiasii nu s-ar fi suparat daca europenii ar fi trimis niste expeditii terestre spre est in loc de corabii spre vest. Dar asta e alta discutie. Noi cautam bani / aur dar pretul e prea mare (financiar si non-financiar), dupa parerea mea. Eu – am 1 vot si il exprim dupa ce ma informez iar tu poti sa ma contrazici cu argumente dar nu poti sa ma acuzi ca gandesc asa cum o fac – cred ca mai bine sa asteptam tehnologii noi si mult mai putin poluante. Vor fi avand si nepotii si stranepotii mei nevoie de niste aur. Pe mine momentan nu ma scoate din criza economica si nu renunt la 3 munti pentru profit de nimic. Intelegi asa sau iti pun intr-un Prezi (ca la PPT am renunta demult) ?
2) Ma refer la problema locurilor de munca, a vietii economice a societatii din Rosia Montana si imprejurimi, despre care se vorbea in postarea initiala.
Eu am fost la proteste nu doar pentru Rosia Montana, am fost acolo si pentru ca un Guvern a incercat sa am insele: mi-a promis una in campanie si mi-a dat alta sub forma de HG. No, deci n-o sa se mai poata… niciodata… sper.
1. Din argumentul cu Columb nu mi se pare că ai înțeles ideea. Deloc. Renunț.
2. Pe gugl vei găsi interpretări lungi si scurte, după timpul fiecăruia, ale Parabolei Talanților din Biblie. Sunt probleme vechi, nu le descoperim noi acușica, cu Crin și Ponta. Vezi acolo, poate îți dă de gândit.
Eu nu cred că așteptarea a creat vreodată valoare economică, dar te las cu talanții, nu pot fi mai clară. În orice caz, tehnologiile de depoluare nu cresc în copaci și nu se inventează gratis.
3. Aia cu PPoint era o ironie, definește corporatiștii rupți de realitate. Nu se schimbă după cum se schimbă numele softurilor.
4. Nu aș mers până la a crede că ai votat USL, dar e OK, dar dacă ai votat așa ceva, devine totul mai clar.
5. Dacă nu ai defel capacitatea de a rezolva problema menționată iar oamenii de acolo vor o anumită direcție, mitingeala hipioată, să fie bine, să nu fie rău, se numește. /…de completat…/
Eu v-am spus și la alte articole, afacerea pusă pe masa de RMGC și Statul România (că RMGC nu e singură acolo) are toate ingredientele unei țepe. Marius de la epicentru are niște calcule interesante: http://delaepicentru.com/2013/09/10/%E2%97%8F-cite-locuri-de-munca-la-hectar-va-produce-rosia-montana/
Afacerea e clar țeapă. Să o exploateze numai statul român, e iarăși clar țeapă, explica @Bleen de ce. Date fiind acestea, nu rămâne decât să lași metalele acolo, în sol și subsol, poate peste 50 de ani se inventează niște roboței care mănâncă piatră și cacă metale rare. Nasol, dar mi se pare mai bun decât orice pot pune ăștia pe masă. Ca să ne înțelegem: eu susțin că acum nu dispunem de o tehnologie suficient de avansată ca să avem cu ce exploata acolo în mod convenabil.
Pe de altă parte, iar v-am spus și mai înainte că ținta sunt gazele de șist. Că Roșia Montană a fost numai fitilul emoțional, dar ținta acum urmează.
Am mai observat însă ceva: Ponta și toată clasa politică au dat dovadă de o maturitate și de o clarviziune politică cum nu mă așteptam din partea lor. Ei au vazut „cristal clear” care le e interesul și au dat dovadă că îi doare fix undeva de penalități sau altele, căci înțeleg ei foarte bine că nici nu plătesc ei și oricum ar cădea chestiunea, ei tot vor profita, fine din șpăgi, fie din comisioane, fie din contracte. Asta da maturitate! Și-au înțeles pe deplin rolul de politicieni, nu povești aburitoare cum că ar fi reprezentanții cuiva.
Ponta & co maturitate? 🙂 Mai degraba smekeri. N-au semnat ei + e un prilej in plus sa arate cu degetul la greaua mostenire Boc/Base etc. Nu-i nimic, o sa se termine in coada de peste, in dulcele stil romanesc: am inteles ca scadenta e in 2-3 ani. Pai baietii o sa o lalaie prin comitete si comitii pina o sa expire licenta. Au trecut fro 14 ani deja. Si n-o sa fie nici da nici nu, o sa ne impiedicam si noi cu o expirare si gata.
Pai eu am scris sarcastic despre maturitate. Adica au ajuns la maturitatea aia reala, in care sunt niste hiene pragmatice, care inteleg ca rolul lor de politician maximalist este doar sa spolieze orice prind.
Epicentru e cu capul, nu se pune.
Frate, o fi, ca nu-l cunosc. Dar sa si pui copy-paste din powerpointu lu’ gaby mi se pare penibil.
Clar, esti marxist !
Imi pare rau, dar protestele au fost conduse de marxisti notorii, deci sunt mai mult decat incarcate ideologic. Restul e praf in ochi de ametit naivii.
Ca să vezi: cică tocmai pe acele metale rare statul ia fix ZERO, pentru că redevența este calculată numai pe aur și argint. Patriotic, nu?
Daca-ti dau rusii 10% din profit, le dai?
„Rușii” ăia fiind cine? Guvernul rus? Putin? Dacă firma Gabriel Resources are ca acționari și cetățeni ruși, asta înseamnă că nu mai are voie să extragă metale rare?
Follow the money.
Statul este/era actionar cu 25% la intregul proiect deci ia (ar fi luat) fix 25% din dividente ceea ce este diferit de fix ZERO.
Este o informatie confirmata ca nu s-ar fi platit redeventa pt celelete metale?
Nu exploatarea in sine a scos generatia in piata, multi de acolo par constienti ca actuala situata este mult mai dezastroasa decat o exploatare moderna.
Ce a rabufnit cred este inteligenta unei generatii insultata de prea multe ori de o
campania mediatica extrem de aroganta si facuta pentru Dorel. O greseala tactica se pare.
Mai sunt si alte ingrediente: lobby murdar (primul de notorietate in Romania), redeventa mai mica decat in Africa, spaga probabil mai mare, un investitor controversat, proces de achizitie netransparent si culmea totul pentru o cauza buna in sine.
Solutie?
Facut un board cu persoane credibile, cu consultanta in exploatari din Norvegia (sa zicem), lucrari transparente, televizate la TVR si puse pe Youtube care sa faca si sa gestioneze un tender european. Sa selecteze cea mai buna oferta, sa inceapa exploatarea si sa lase si doua trei locuri de inspectori internationali.
Nu ca ar fi fain?
Bre, exponent al generației insultate în inteligență, cine este Dorel? Ți-au spălat reclamele inteligența și au pus în loc un personaj care nu există în viața reală. Să vezi capacitatea ultimă de analiză: a scos o generație întreagă din reclame! Păi, de ce nu Toma Alimoș? Harap-Alb? Tândală? Fata babei? O campanie mediatică făcută pentru Fata babei? Ce zici?
Solutie?
Facut un board cu persoane credibile, cu consultanta in
exploatari din Norvegia (sa zicem), lucrari transparente, televizate la
TVR si puse pe Youtube care sa faca si sa gestioneze un tender european.
Sa selecteze cea mai buna oferta, sa inceapa exploatarea si sa lase si
doua trei locuri de inspectori internationali.
Nu ca ar fi fain?
Asta e mitul specialistului. Specialistul e si el un om, nu o supra-fiinta belevolenta, atotstiutoare si atotputernica. Nu exista astfel de solutii decat in povesti. Solutia reala este sa re-impropritaresti proprietarii de terenuri cu ce are si subsolul de sub teren si sa-i lasi sa faca ce vor cu solul si subsolul lor. Concomitent cu cateva legi simple si clare, care ii fac pe cei ce afecteaza alte terenuri sa plateasca toata viata, ei si urmarii lor.
Eu ma indoiesc ca in atari conditii juste ar mai exploata cineva aur cu cianuri. Ca ar avea de platit despagubiri de 10 ori mai mari decat scot ei de acolo. Situatia actuala e posibila numai cu amestecul si concursul toxic al statului, care nu permite ca externalitatile sa se manifeste la valoarea lor reala. Nici n-am fi avut o asemenea dezbatere, daca era situatia cum descriu eu.
Rezultatul protestelor anti RMGC: PSD și PNL au găsit fereastra de oportunitate pentru despărțire și împărțirea scenei politice între cele două partide iar liderii și cauza anticapitalistă și împotriva exploatării resurselor naturale sînt legitimați. Și gazele de șist tot resurse naturale sînt și Chevron tot corporație e (exploatarea resurselor naturale se face cu corporații, nu cu gogoșerii sau ateliere de reparat ceasuri Pobeda). Apropo de Pobeda, este exact ce au realizat rușii în România acum.
Printul Nicolae se opune. Exista monarhie de stanga? Ce mai intreb, la noi, se poate si asta.
Prințul Nicolae e bou.
Ma intreb ce nume ar fi potrivit supusilor sai. Merge boul boilor? 🙂
L-a învățat unchiul Duda ce să spuie, să pară și el băiat mare. Unchiul are un fir mai scurt, știe ce vor să audă ăia care contează. Principesa a lucrat la FAO, împărțea orez prin Africa, până să vină chinezii.
Cred ca recomanda investitiile in luptele de cocosi in schimb..