Nu exista ”pret de producator”

Care e treaba cu ”prețul de producător”? Prețul de producător NU există. După ce s-a copt roșia, o iei la preț de producător dacă te duci în grădina producătorului și o culegi cu mînușița matale. Și tot nu e preț de producător. Că pe tine te costă benzina, uzura mașinii și timpul pierdut. Și nici așa producătorului nu-i va conveni, căci el vrea să scape de toată producția, nu să stea cu roșiile pînă i se strică și vine cîte un hipster de la București să le culeagă cu doo degete. El vrea să le vîndă pe toate o dată. Cine vrea preț de producător în centrul orașului trebuie să ia în considerare următoarele: pe producător îl costă depozitarea, transportul, spațiul de desfacere și timpul pierdut. La salariul de comerciant al producătorului v-ați gîndit? Dar la salariul de transportator? Dar la uzura mașinii? La benzină? La salariul de paznic de depozit al producătorului? Dar la chiria depozitului? La salariul de șef de depozit? Chiar și dacă producătorul poate și e dispus să facă toate acestea, el le include în preț. Dacă vrei preț de producător cu adevărat, nu numai că te duci la țăran cu mașina ta și îi culegi roșia de grădină ci îi cumperi toată producția de roșii și vii cu ea acasă la București sau Cluj sau Piatra Neamț sau Brașov. Și ai ce ți-ai dorit: preț de producător. Sau poți pune gestapoul să ia țăranul de acasă și să-l oblige să vină la oraș cu mașina lui, să stea zile întregi prin piețe și tu să-i plătești doar cheltuielile cu producția de roșii, nu și cele cu depozitarea, transportul și desfacerea. Mercurialul prețurilor, cum se zicea pe timpuri.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

23 de comentarii

  1. Bleen , sa mor eu daca n-am mai citit un articol asemanator, scris acum f’un an, pe un blog care acum e privat.

  2. Eu ştiu alta. Merg în greierii munţilor şi ajung la o stână. Hai să iau brânză de burduf. Cum o dai? Şi, baciul, fără să ezite un moment, îmi spune un preţ care e cu 30% mai mare decât cel de la magazinele din oraş. Cu diferenţa că el nu plăteşte distribuţie, tva, taxa de tarabă din piaţă sau de raft în magazin.

      1. Gramofonu Nea Acum nu mă miră, dar mergeam la ei şi când nu erau telefoane mobile şi ştiau matematic preţul din magazin, peste care puneau ei adaos de stână.

        1. Nea Gramofonu 
          Dacă ai cumpărat-o, sigur ai dat prețul mai mare pentru faptul că e ”originală”, eco, chestiuni. Poate ți-a explicat că el folosește metoda strămoșească și nu îndoaie laptele cu apă, ala-bala-portocala.
          Și dacă ai dat banii, se cheamă că ți s-a părut ok prețul 🙂

        2. Nea Negustoria e o arta. Am avut mai demult o spaga de dat, s-a uitat la mine si mi-a cerut o suma care era fix cit aveam in buzunare, mai putin biletul de tren si doi covrigi.

        3. SimonaM Nea Gramofonu Aşa e cum ziceţi tu şi Beavis, mi se părea haios că luam direct din pădure, mai stăteam de vorbă cu el, mă gâdila şi că puteam să-mi permit să iau mai scump. El mă taxa pentru asta, probabil că sătenilor de la poale le dădea la alt preţ. Dar matematica tot o făceam în cap. Şi, de la o vreme, iau direct de la magazin, mai ieftin şi tot după metoda strămoşească, pe gustate. Sper că Băsescu e fericit acum.

    1. Nea , dar nici nu realizează economii de scală. Plus că la brânză de burduf de la magazin au acces fizic și pensionarii bugetari, se face un preț mai popular, ăștia de fac turism de stână se autoselectează pentru prețuri mari.

  3. Deci comerțul nu e bun, ăm? Și ce urmează? Producătorul de calculatoare vinde direct ce produce, ăia de mașini tot așa? Pă bune? Și realizează cineva că tot vor exista niște costuri de distribuție, indiferent cine le va face?

    Ăsta e rezultatul anilor de îndobitocire și a sistemului de învățământ absolut genial. Oamenii ăștia au terminat facultăți (nu vreau să mă gândesc c-or fi și doctori printre ei), dar atâta au putut să scoată. Mi-am adus aminte de PDG de bancă cum ne explica că e ok să taxezi depunătorul în caz de default. A depus peste limitata garantată, se cheamă că are bani, și dacă a depus mai mult de limită e clar că și-a asumat un risc. Mă-ntreb dacă se așteaptă să mai aibă depunători cu peste 100.000 în banca aia.

    Nu știu dacă mai avem scăpare…

  4. Ce zice dragos paul e că accesul la produse al consumatorilor e îngrădit de monopolul mafiei și că probabil la asta se referă cei care vorbesc de facilitarea accesului producătorilor la consumatori – mă rog, e o eroare de exprimare și că asta nu e o chestiune de program politic (așa cum apare la mai multe formațiuni sau politicieni, inclusiv la Mișcarea Populară) ci de eficiența Poliției.

    1. Bleen dragos paul Eu zic ca se poate elimina si politia din schema.
      De ce nu vine un investitor sa isi faca o piata privata ? Ar putea sa angajeze degustatori de rosii, inspectori care merg sa vada in ce conditii cresc rosiile samd.
      Exista in Romania legislatie care impiedica sau ingreuneaza aparitia pietelor private? Daca da, abrogarea/modificarea ar putea sa fie un punct din programul MP.
      Prin piata privata nu inteleg ca Primaria X concesioneaza o piata unul SRL al unor smecheri cu pile. Ci inteleg o piata facuta de la zero

  5. Cred că ar vrea să vorbească de preț de
    producție, nu de producător. Adică să cumpere roșiile la prețul semințelor, și,
    hai, treacă de la noi, că suntem darnici, prețul îngrășămintelor și al
    lucrărilor.

    Celor care
    vorbesc despre bunătatea intrinsecă a producătorului în stabilirea prețului de
    vânzare și răutatea asemenea intrinsecă a samsarilor în fixarea aceluiași prețul
    la vânzare, le-aș atrage atenția că, în piață, și roșia din Turcia (vândută prin
    lanțuri multe de intermediari) și cea din România (chiar și când e vândută de producătorul
    direct) are același preț, sau măcar e comparabil. De multe ori roșia românească
    e mai scumpă decât celelalte roșii, în principal doar fiindcă e românească. Și
    producătorul de roșii român (nu vorbesc de omul care vine în piață de două ori
    pe an să își vândă producția de două sute de kilograme de roșii) lucrează cu profituri
    mari. Dar se pare că asta nu e o problemă.
    E deja obositor
    să repetăm, ca pentru surzi, că prețul unui produs e valoarea pe care o
    persoană o acordă acelui produs, și că într-o piață liberă nu există un așa
    numit “preț corect”. Dacă producătorul român ajunge
    în piață, și în prețul de vânzare are un profit de 2000%, tot preț de
    producător e.
    Până una alta, putem încerca o soluție pentru a scădea prețurile la fructe și legume în piețe: scoatem cât putem statul
    din procedura importului acestor produse.

  6. Și cînd amestecul vine din partea Consiliului Local? Tot „stat” se pune? Uite, Piața Matache de lîngă mine, ca exemplu de caz. Administrația pieței le mărește periodic chiria și taxele de expunere intermediarilor, nu-i lasă să vîndă decît între anumite ore și alte șicane. Piețarii spun că Primăria (nu știu dacă „a lui Oprescu” sau „a lui Chiliman”, adică aia mare sau aia de sector) are de gînd să instaleze un hypermarket Cora în locul pieței. Și că toată strategia e ca să-i determine să plece singuri.

  7. EU cred ca cei de la MP s-au refeit la altceva:  in competitia dintre cei ce vor sa fie intermediari, unii concurenti folosesc metode ilegale in a bloca sau elimina pe cei ce vor fie intermediari sau sa participe la desfacere pe piata. IN felul acesta stabilesc mici monopoluri ilegale.
    Se intampla ca unii producatori vor sa asigure tot ei si desfacerea si nu pot ptr ca „mafia pietelor” nu-i lasa. Dar prblema e gresit definita ca a „producatorilor”. E o problema de libera competitie subminata in desfacere. IN mod normal actiunea statului de drept prin institutiile de prfil deja existente ar rezolva problema.
    Nu e nevoie de program politic. Politia sa-si faca datoria si sa destructureze „retele mafiote”. Atat.

    1. Eu nu stiu cine-i opreste pe producatori sa se organizeze si ei intr-o „mafie” (ca daca zic „asociere” asta nu prinde la români), sa nu mai vândă la intermediarii cei răi și să pună ei stăpânire pe piețe.
      Nevastă-mea avea niște rude îndepărtate prin Teleorman. Agricultori din tată-n fiu. Pe vremea lui Ceaușescu, cu toată colectivizarea lui, teleormănenii veneau tocmai până în nordul țării ca să-și vândă legumele. Acum nu mai vine nimeni, le e mult mai ușor să vândă totul en gros la intermediari, chiar dacă câștigă mai puțin.

  8. Încă una din marotele comuniste dragi proștilor și frustraților din toate categoriile sociale. Dar, dacă zice la televizor, atunci așa trebuie să fie. Că doar de-aia s-a inventat televizorul, să nu mai aibă omul nevoie să-și folosească mintea. Doar ochiul și timpanul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *