Constiinta artistilor? Unde e?

Vă e teamă, nu vă pasă, nu vă e ruşine?

 

Vorbeam zilele acestea în Piaţa Victoriei dacă e inutil ce facem noi, cei care venim acolo, seară de seară. Nu e! Şi în ’90 a fost greu. Şi atunci au rîs de noi, la început. La primul protest la care am fost, în ianuarie ‘90, cînd am ieşit pe stradă să strigăm „Jos comunismul”, „Jos Iliescu”, „Nu mai staţi în casă/ Morţii nu ne lasă”, am luat-o pe bulevard, de la Piaţa Victoriei, de la Romană, spre Universitate. Şi am fost huiduiţi de la geamuri, scuipaţi, s-a aruncat cu pungi cu apă, cu borcane. Eram tineri absolvenţi, alături de mulţi, foarte mulţi studenţi. Cel mai tare ne durea că rîdeau de noi, ne luau la mişto, ne batjocoreau. Nu străinii. Prietenii, familia.

Apoi a început Piaţa Universităţii. Singura. Cea adevărată. Şi am ajuns mii, zeci de mii, suta de mii. Nu mai eram singuri. Iar cheia, credeţi-mă, au fost doi artişti. Paţurcă şi Sterian. Cristian Paţurcă era foarte cunoscut în underground şi printre revoluţionari. Valeriu Sterian era o supervedetă. Fără ei, n-ar fi fost nimic. Fără doi mari artişti cu conştiinţă. Ei au închegat totul, prin cîntecele lor. Nu, nu l-am dat jos pe Iliescu. A cîştigat primele alegeri, din ’90, cu 87%. 20 Mai, Duminica Orbului. Dar dacă nu eram în stradă, mii, zeci de mii, suta de mii, mafia comunistă ar fi făcut de-atunci exact ce face USL acum. Dar am fost. Şi mafioţii au făcut pe ei, în loc să facă dictatura la loc. Am avut, totuşi, democraţie.

Pe atunci, noi eram trei băieţi care absolviseră Medicina. Ducu Hâncu, Andrei Iliescu, Bogdan Duţu. Ne-am zis Grupul D.A.B., iniţialele prenumelor. Din anii ’80, dădeam spectacole la clubul IMF, la Farmacie, în spatele Sălii Dalles, deep underground. Aveam, însă, şi 500 de oameni la spectacole. Am fost ameninţaţi cu exmatricularea, cu arestarea, cu toate alea. După Revoluţie, n-am putut să stăm deoparte.

Ne-am apucat iar, tot underground. Ne chemau studenţii, fiindcă nimeni nu făcea umor politic atît de bun şi-atît de dur. Foarte elegant, dar dur. Mesaj clar:  Jos Iliescu, Jos comunismul. Cu multă muzică. Paţurcă a venit la noi. Să dăm spectacole împreună. Noi cu D.A.B, el cu trupa. Apoi, într-o duminică, “Paţu” şi Vali ne-au chemat la Preoteasa, la o cafea cu nişte oameni. Ei, mari artişti, noi, nişte bieţi băieţi talentaţi.  Sterian a vorbit foarte calm, foarte lucid. Spectacole împreună. Rezistenţă pe scenă. Piaţa Universităţii n-a murit. Să le-o aducem şi celor care n-au fost acolo, care n-au înţeles. Şi am început. Cu Mihai Cîrciog de la Express, cu Alianţa Civică, în facultăţi, pe unde se putea. Şi s-a putut. Sala Palatului, de patru ori, Teatrul Naţional, Sala Radio.

Aşa, la un an de la alegerile din 20 mai, au fost peste 100.000 de oameni în Piaţa Revoluţiei, la spectacol. La un an de la mineriadă, două zile la rînd, Sala Palatului a fost ticsită, arhiplină. Şi tot aşa, cam săptămîna de săptamîna. Paţurcă, Sterian, şi noi, D.A.B, lîngă atîţia mari artişti. Care n-ar fi venit, dacă nu erau Cristi şi Vali. Mi-au dat lacrimile, văzînd că împărţim scenele cu Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Ştefan Bănică senior, Mircea Vintilă, Florian Pittiş, Alexandru Andrieş, Călin Nemeş, Mircea Baniciu, Compact şi atîţia alţii. Apoi, Paţurcă şi textierul lui, Dr. Barbi, au scos Colinde din Sufletul Golanilor, cu MED-Quartet, grupul vocal din care făceau parte prietenii mei Bogan şi Andrei. Probabil aveţi discul în casă, pe undeva.

La alegerile din 1992, Ion Iliescu n-a mai cîştigat cu 87%. Prietenii şi familiile n-au mai votat cu el. În 1996, a pierdut alegerile. N-a îndrăznit să dea o lovitură de stat. Democraţia, strîmbă, şchioapă, natîngă, cum era ea, exista şi în România. E ferma mea convingere că fără Piaţa Universităţii plină în 1990, fără 100.000 de mii de oameni în Piaţa Revoluţiei în 1991, n-am fi avut-o. Iar dacă n-ar fi fost „Imnul Golanilor” şi „Doamne, vino, Doamne” şi celelalte cîntece ale lor, n-ar fi fost aşa. Cristian Paţurcă şi Valeriu Sterian au fost liantul, prin talentul şi prin vizibilitatea lor încăpăţînată, fără compromisuri, fără ezitări. Ei au ales să nu stea pe bară. Ei au ales să nu se teamă. Ei au ales să le pese şi să lupte, cu armele lor. Şi au ajutat mii, zeci de mii, sute de mii de oameni să se dezmeticească. Pînă au ajuns milioane şi milioane.

„Imnul Golanilor” şi „Doamne, vino Doamne” se aud şi în Piaţa Victoriei. Dar Cristi şi Vali nu mai sînt printre noi. Dacă ar mai fi, Piaţa ar fi plină. Iar mafia ar face iarăşi în pantaloni. Marii noştri artişti, însă, stau pe bară. Conştiinţa nu îi îndeamnă să vină printre noi. Să îi ajute şi pe alţii să se dezmeticească. Îşi văd de treburi, de concedii, de spectacole, de proiecte. Sigur, azi avem internet, facebook, bloguri. Dar marea diferenţă dintre Piaţa Universităţii de atunci şi Piaţa Victoriei de azi e că nu-i mai avem pe Cristi şi pe Vali. Nu mai avem marii artişti cu conştiinţă. Colegii lor, marii artişti de azi, au altele mai bune de făcut. Chiar aşa? Chiar nimeni? Chiar vă e teamă? Chiar nu vă pasă? Chiar nu vă e ruşine? Cristi şi Vali. Doamne, mi-e atît de dor de ei.

Facebook Comments

De Alexandru Hâncu

A lucrat ani de zile la BBC în Marea Britanie, unde a stat 16 ani, între 1992 și 2008. Revenit în țară, a lucrat la televiziunea online Happy Fish, Serviciul Român de Comedie și la Kamikaze, unde este și fondator. Este membru fondator al Blogary.

1.220 de comentarii

  1. Cine spunea acum 23 de ani că „în decembrie ne-am luat raţia de libertate” habar n-avea ce adevăr rosteşte. Abia acum avem ocazia să ne luăm libertatea.

  2. Dan Alexe (Facebook):
     
    ”Latest news from Brassãl („Brassãl” pronuntã premierul)
     
    Invãtat sa nege în permanentã, Ponta foloseste sistematic duple si triple negatii. Acum cîteva minute, in fata ziaristilor, l-a asigurat pe seful socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, cã ”nobody will never attack the independence of the Constitutional Court“… 
     
    Henţ off the CCR!…”

    1.  @Rezon Nu e chiar atat de complex. Este o simpla eroare, gresala de incepator in ale englezei. Foloseste dubla negatie pentru ca asa se exprima romaneste, deci calchiaza. In loc de normalul „nobody will ever…” sau „never will somebody/anybody…” Asadar in afara de un binecunoscut plagiatorre este si un grande calchiattore, il onorabile dottore 🙂

  3. Deocamdata, pana cand Base nu spune clar ca e nevoie de boicot, eu zic ca trebuie sa mergem pe ideea de a ne prezenta la referendum.
    Sunt convins ca, daca imprejurarile o vor cere, Base o va zice. In fond, o prezenta mai mare de 50% nu se poate obtine decat prin frauda.
    Iar daca Base va avea certitudinea fraudarii alegerilor va putea cere fara probleme boicot.
    Insa eu cred ca:
    1. nu e sigur daca se va merge pe decizia CCR, daca se va abroga OUG, deci mai bine ne prezentam.
    2. nu e sigur ce fac cu listele electorale, deci mai bine ne prezentam.
    3. chiar daca se merge pe decizia CCR, maghiarii au iesit cu mesaje de neparticipare la vot pentru electoratul lor (si, oricum, nu cred ca se vor duce la vot prea multi); e greu de crezut ca fara cei 6-7% maghiar si fara cei plecati prin concedii se face cvorumul, chiar daca noi, basistii ne prezentam grupa mare, Deci:
    4. in aceste conditii, mai degraba putem profita de o demobilizare similara a electoratului lor (gen: daca nu se valideaza, de ce sa nu plec linistit in concediu?) si cu o prezenta masiva a noastra, profitand de o tendinta de intoarcere a electoratului din Bucuresti si Ardeal catre Base si de sprijinul ciudatilor care se uita la OTV si PPDD, de sprijinul mivcilor partide maghiare (PCM) se poate obtine chiar si o victorie, chiar daca nu e intrunit cvorumul.
    5. in lipsa unui mesaj clar de boicot din partea lui Base, atitudinea neunitara a electoratului care ar vota pentru el s-ar putea sa ii fie fatala.
    Propun sa facem ce ne cere Base.

    1.  @liviuta 
       
      CCR validează referendumul şi o face după propriile reguli. OUG-ul nu are nicio putere asupra CCR,
      prioritate are recomandarea Comisiei de la Veneţia, referendum valid doar în situaţie de cvorum.

      1. Ai cumva garantia ca CCR, cat timp mnu is-a publicat decizia si cat timp nu a fost abrogate ordonanta nu va valida, cu 5 la 4 refendumul, in considerarea faptului ca ordonanta guvernului e in vigoare si nu a fost atacata si declarata neconstitrutionala?
        Asa cum nu au analizat neconstitutionalitatea revocarii lui Blaga et comp pentru ca era in vigoare o ordonanta de limitare a atributiilor CCR, desi inaceeasi zi au declarat neconstitutional un proiect de lege similar?
        Si ca, in urma unui boicot, isi vor permite sa nu valideze un referendum cu 90% pro-demitere?
         

      1.  @teocharis Eram in P-ta Victoriei la momentul discursului.
        Am sa incerc sa imi dau seama din continut, dar eu cred ca daca ar cere boicot ar face-o altfel.
        M-ar durea sufletul sa vad ca pierde la 3 procente pentru ca 5% au vrut sa stea acasa pt boicot.
        Daca asta e modul lui de a cere boicot, eu cred ca va esua. Garantat 95% din votantii lui vor merge oricum la vot.

        1.  @teocharis Citeste cu atentie comentariul meu initial (ala mai lung)
          Plec de la premisa ca nu am nicio garantie ca referendumul va fi invalidat.
          Si mai plec de la premisa ca nu am nicio garantie ca nu modifica listele electorale ca sa asigure cvorumul.
          Si mai ales, plec de la premisa ca, daca referendumul va fi invalidat fara 50% participare si listele electorale raman intregi, cu siguranta nu vor fi prezenti, pe 29 iulie, in mijlocul verii si fara maghiari, cei 50% necesari, dar noi putem asigura un scor mai bun lui Base.
          Scade cei 6% maghiari din participarea la locale, mai scade vreo 3-4 % plecati prin vacante sau fara chef plus alti scarbiti (chiar dintre USL-isti, eu cunosc destui care s-au razgandit de la locale) si vei vedea ca nu se ajunge la 50% chiar daca noi mergem.

        2.  @liviuta (1) man, gitteinstein scared the shit out of them today!
          astia nu mai misca in front cu pragul de validare+corp electoral
           
          (2) imi garantesi tu ca udmeristii nu se vor incolona la cererea leaderilor
          idem cu cei in vacanta, nu uita ca se poate vota oriunde
           
          (3) eu nu as crede un usl-ist
           

        3.  @teocharis 1 Inca nu sunt la fel de sigur ca tine. Dea Domnu’, dar la cat de departe au ajuns, nu isi permit sa riste invalidarea.
           
          2. In strainatate se voteaza mai greu, la fel prin diverse zone ale tarii pe fond de demobilizare estivala.
          Apoi, ungurii nu s-au prea prezentat nici in 2007, desi atunci UDMR le-a cerut sa vina sa voteze impotriva lui Base.
          Cu atat mai mult vor lipsi daca acum li s-a spus sa nu se prezinte.
           
          3. Ma refer la unii insi pe care ii cunosc si care nu sunt USL-isti, ci care au votat oarecum conjunctural cu USL (din prostie conjuncturala de tip corporatisto-nicusordanista, dar nu din fanatism; garantez ca fie lipsesc, fie voteaza pt. Base).

        4.  @liviuta la locale nu a votat diaspora si tot au iesit 10 mil de votanti!
           
          e vital sa nu iasa electoratul pdl, ptr ceilalti eu nu bag mana in foc

    2.  @liviuta, să nu aștepți vreodată de la Băse să-ți spună că boicotul e o opțiune. Pentru el, nu e. El vrea să confirme prin votul electoratului că parlamentul a greșit cînd l-a suspendat împotriva opiniei CCR. Pentru mine, prezența la referendum ar reprezenta confirmarea că Băse a fost suspendat în litera și/sau spiritul legii. Eu asta n-o mai fac, am făcut-o odată în 2007, gata! Există o vorbă prin State: ”M-ai păcălit o dată, să-ți fie rușine. M-ai păcălit a doua oară, să-mi fie rușine!” Iubesc dictonul ăsta!

    3.  @liviuta Trebuie mentinuta presiuna pana cand prevederea necesitatii prezentei de 50%+1 este trecuta in legislatie si promulgata.
      In acel moment trebuie trecut la Boicot. Daca USL spune ca-i sprijina poporul, atunci sa vedem cat popor vor scoate la urne.
      Basescu nu poate cere direct boicotul pentru ca s-ar exploata in defavoarea lui dar, indirect el asta spune.
      Va trebui sa actionam toti la fel. Daca ne impartim, unii boicot, altii vot impotriva, vom creste sansele de validare a referendumului.

  4. Florin Negruțiu – Colonia România
     
    ”Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni. Întreaga lume a înnebunit, numai noi am rămas normali. Toate reacţiile străinilor faţă de abuzurile din România sunt parte a unei enorme propagande a lui Traian Băsescu. Ambasadorul american – mai băsist decât Băsescu, cancelarul german şicomisarul european pentru Justiţie – băsiste de teapa lui Macovei, până şi preşedintele Parlamentului European e băsist, deşi pişicherul face parte din aceeaşi familie politică cu Victor Ponta. ICR-ul lui Patapievici şi agenţii secreţi ai lui Meleşcanu au făcut, precum Mudava, un amplu exerciţiu prin care au spălat planeta pe creier. Noroc cu un grup de oameni vigilenţi, cocoţaţi în vârful gardului, care mai văd lucrurile limpede. Oficialii străini sunt fie manipulaţi, fie dezinformaţi, adevărul e la noi, pentru că pe noi ne vrea poporul român. Aşa-i că vă sună cunoscut? Lătrăm la toată lumea, apărându-ne coteaţa gata să se dărâme peste noi.”
     
    http://www.gandul.info/puterea-gandului/colonia-romania-9847362 

    1.  @SuperUser Ce-as fi vrut sa fiu un soarece si sa arunc o privire in sala… Cred ca dinauntru s-a auzit jap! jap! jap! :)))

  5. Mircea Marian (Facebook):
     
    „isterie totala azi la antena 3 pe tema prezentei la referendum. sa nu ne spuna noua altii ce sa facem. cred ca se tem ca ponta e slab si cedeaza, iar referendumul va fi invalidat”.

  6. Sebastian Lazaroiu (Facebook):
     
    „Am o veste pentru Crin. Ar fi bine sa se trezeasca. Cica Oprescu ar fi iesit la incalzire”
     
     

    1.  @Rezoncrin a adormit cu capul pe linia de cale ferata si nici macar scartaitul rotilor de tren nu-l pot trezi. 😀

  7. Anca Cernea (Nasul TV): „Presedintele Paraguay-ului a fost suspendat pentru ca a organizat o mineriada”. Iliescu a scapat ieftin.

  8. Cică Barroso primește telefon de la secretarul lui, în creierii nopții, după ce se culcase și el liniștit că l-a beștelit bine pe Ponta și i-a băgat mințile-n cap. „Ce s-a întîmplat?” „Șefu, nebunii ăștia de uslași români ne-au tras-o. Nu s-au ținut de cuvînt.” „Acum ce madre de Dios au mai făcut? Ne-au declarat război Uniunii Europene?” „Mai rău!” „S-a autoproclamat Antonescu Papă?” „Mai rău….” „Putana nera con suy padre care respira greu, nu mă mai fierbe, ce-au făcut, s-au alipit la China, l-au declarat pe Băsescu copilul din flori al lui Năstase?….” „Șefu, n-o să vă placă: au pus referendumul pe 32 iulie.”

  9. Eu as astepta pana in ultima clipa sa vad cum stau exit-poll-urile sau cum e cu prezenta la vot si daca e favorabila lui Base, m-as duce in cabina de vot sa-i transmit un mesaj lui Puie Monta pe buletin.
    Bineinteles ca fabulez acuma, dar mai fac si eu haz de necaz.

  10. Eu am șezut și am cugetat. Iată concluziile: 
     
    OK, boicotul o fi soluția, dar are multiple probleme: 
     
    1. Băsescu nu a ieșit cu un mesaj clar pentru boicot. Metatextul nu se pune, pentru că nu toată lumea înțelege subtilități. Până când n-o să iasă cu acest mesaj (dacă o să iasă), votanții pro-Băsescu o să fie măcinați de aceeași polarizare ca și pe Blogary și cred că majoritatea vor face ceea înseamnă o acțiune propriu-zisă, adică să voteze.
     
    2. E greu de crezut că Băsescu va avea o campanie cu mesaj pro-boicot. Pentru că nu i se potrivește (unde mai e președintele jucător?) și pentru că e mai dificil să le zici oamenilor să stea acasă, e mult mai entuziasmant să le zici să iasă și să scape România de mafioți.
     
    3. Mobilizarea electoratului USL-ist a fost exemplară la locale. Așa cum zicea și Barbu Mateescu în interviul din KMKZ, electoratul USL a venit la vot aproape în întregimea lui, ceea ce nu putem fi sigur că nu se poate repede. Cu atât mai mult cu cât criza asta politică a crescut mult interesul în politică. Eu o văd în jurul meu și sunt sigur că e peste tot, cel puțin în mediul urban.
     
    4. Din același motiv ca la 3, e posibil ca și electoratul pro-Băsescu să se mobilizeze mai tare ca la locale. Dacă mesajul pro-boicot nu apare, or să ne facă surprize chiar „ai noștri”.
     
    Nu știu dacă mai e ceva, dar eu cred că sunt niște lucruri de rumegat până pe 29 iulie.

    1.  @Alex D Mai sunt 18 zile pana la referendum. Se mai pot intampla multe pana atunci. Deocamdata dezbatem, nu ne polarizam. Fiecare isi da cu parerea si nu trebuie sa ajungem maine la o concluzie.

    2.  @Alex D eu o sa iau decizia in ultimele 2 ore. sa vad prezenta la vot intai. punct de reper: localele. Am fost pe la ora 2 si fluieram prin sala, nu era nimeni, dar lumea se deplasa linistit la vot. cam 2-3 oameni la 5 min. Daca rata asta se mareste… o sa apreciez pe al ora 6 jumate, 7 daca sa votez sau nu.

      1.  @IonescuLatul  @Alex D si diaspora ? cand sa aprecieze daca se scoala cu noaptea in cap sa se duca la ambasada ?

    3.  @Alex D Daca la locale au votat 60% din care 60% au ales USL inseamna 6500000 de votanti pro-demitere garantati. Pana la 9000000 mai trebuie muuulti

      1.  @quaddelta Eu aș pleca de la votanții PDL ca să calculez NU-urile, pentru că n-ai nicio garanție că votanții PPDD, UDMR, UNPR și restul nu vor vota masiv DA

    4.  @Alex D  Băsescu are o sarcină grea în aceasta campanie. în primul rînd nu trebuie să zgîndăre prea mult bazinul electoral al usl-ului şi mai ales să nu scoată la vot simpatizanţii de conjunctură ai acestuia.  o polarizare excesivă a electoratului nu cred că ar fi benefică.
       
      eu aşa şi interpretez discursul de debut din seara asta, care nu a fost pe gustul multora din cei ce se aşteptau la ceva spectaculos, tipic lui.

  11. Pentru mine BOICOTUL este in mod clar singura optiune pentru revalidarea lui Basescu. Cu toate astea parca imi pare rau sa stau acasa. De aceea va intreb: exista posibilitatea de a vota fara a o face totusi? Daca scriu Puie Monta pe buletinul de vot deci il invalidez voi fi considerat „participant la vot”?

      1.  @Rezon Am inteles, multumesc. Mi-am adus aminte si ca incepe Olimpiada asa ca trebuie sa stam acasa 🙂 Oricat de mult m-a dezamagit tara mea sunt convins ca nici chiar ea nu poate produce 9.000.000 de prosti intr-o singura zi in acelasi loc.
         
        „Crine, daca ai ocazia sa scrii tu ce-ai vorbit?”

        1.  @quaddeltaNu sta acasă. Ieși afară și protestează împotriva referendumului, chiar dacă o faci în fața blocului! Ai curaj și afirmă-ți boicotul public, nu în fața televizorului sau învîrtind mititei!

        2.  @teocharismaskarada nu trebuie ignorată, trebuie boicotată. Chiar nu vezi nici o diferență între boicot și absenteism?

        3.  @sanantonio daca poti scoate oamenii la boicot thats fine with me
          dar da-le libertatea sa aleaga cum isi baga picioarele in kktul asta de referendum
           
          dpmdv orice solutie care mareste ficatul bolshevicilor e de salutat
           

        4.  @teocharis, mă uimești. Hai să boicotăm referendumul bînd o navetă de bere, toată Galaxia va afla despre eroismul nostru în lupta împotriva tiraniei. Ce încerc eu să fac este să încerc să conving interlocutorii că simpla neprezentare la vot nu este un boicot, este o falsă încercare de a-ți păcăli ego-ul că ai luat atitudine nefăcînd nimic. Momentele prin care trecem cer implicare, nu aplauze de pe margine.

        5.  @sanantonio un boicot EXPLICIT ii va radicalisa pe rosii si ii va aduce la vot!
          ignore the fucking thing altogether go live your life normally
           
           

  12. Ce frumos ar fi ca in ziua referendumului, cei pro Base sa nu se prezinte la vot, dar sa mearga in centrul orasului si sa puna simbolic o stampila pe o foaie de hartie ca sa-si arate sustinerea fatza de el. Lucrul acesta se poate organiza in fiecare oras din tara 🙂

  13. Ponta la Realitatea TV:
    „Dintr-o lipsă de atenţie ne-am concentrat pe bătălia internă. Se încearcă lipirea României de Ungaria, ceea ce este profund incorect. Popularii încearcă să spună că România face ce a făcut Ungaria. Suntem victime”
     
    Da, sunteti victimele propriei imposturi si iresponsabilitati politice.

      1.  @Beavix Ponta va aduce Romania intr-un asemenea hal incat va fi DECUPLATA de Bulgaria. Devenim prea stanjenitori pana si pentru bulgari.

  14. Ponta, conform Hotnews: „Indiferent ce se voteaza pe 29 iulie, pe 30 Curtea Constitutionala trebuie sa valideze rezultatul referendumului”. Păi era vorba ca nu-l validează DECÎT DACĂ se prezintă cel puțin jumătate plus unu dintre alegători. Mă rog, la cît de bou e Ponta ăsta, probabil nici nu și-a dat seama ce-a zis. Juristul mulii.

    1.  @Rheia valideaza el prin OUG, tot e parlamentul in vacanta parlamentara, romanii la mare, nu se uita nimeni…

  15. MRU ii zice lui Ponta sa-si muste limba cand ii mai vine sa glasuiasca cu vana anticolonialsta si antiimperialista

  16. Eu zic sa nu dramatizam victoria prin neprezentare. In definitiv, nici in 2007, referendumul de demitere nu a fost validat.
    Poporului nu-i place sa-si demita Presedintele. Poporul suveran, in intelepciunea lui istorica, decide sa nu legitimeze mascarada unor pucisti.

  17. Ionut Popescu: 
    ”Dupa ce se linistesc treburile, niste acuzatii corecte de subminare a puterii de stat s-or găsi prin Codul Penal?”

  18. Of, abia astă-seară am constatat în ce tensiune trăiesc. Ascultîndu-l pe TB, nici nu știu cînd am ros un tub întreg de Pringles. Și-am ras o sticluță de trappistă. În ritmul ăsta, ies din vară cu trei straturi de slană pe mine. Și gata făcută jumări, cu atîtea caniculi.

    1.  @Rheia Nu, e strict interzis membrilor şi comentatorilor Blogary pe durata puciului să:
      1- Mănânce compulsiv
      2- Bea mai mult decât înainte de puci
      3- Nu se spele pe dinţi.
      Putem folosi deprimarea indusă de puci în favoarea noastră, mâncând mai puţin şi spălându-ne mai mult, ca să ieşim supli, treji şi curaţi pe 29 iulie. Atunci se permit excesele bahice, cu aruncarea sticlelor goale în curtea Cotrocenilor şi a guvernului.

        1. Am aici proba terorii basesciene, sunt urmarita cu zeci de camere web, mi se asculta telefonul, Big Nea vegheaza.  

  19. hotnews.ro/stiri-politic-12772842-ministrul-interne-ioan-rus-18-308-612-romani-apar-listele-electorale-deci-pot-participa-referendumul-din-29-iulie.htm
    Ministrul de Interne, Ioan Rus: 18.308.612 de romani apar le listele electorale si, deci, pot participa la referendumul din 29 iulie
     
    Iar Platon si Aristotel dezveleau ciocolata.

    1. @Rezon , aceste liste au fost actualizate ieri, nu cred că-şi pot permite să le mai modifice. 
      astfel, cvorumul legal pentru validarea referendumului este de 9.154.307 votanţi.
       
      întrebarea este dacă usl-ul ar reuşi să scoată atîţia oameni la vot în cazul unui boicot din partea noastră. ei se pot baza pe cel puţin 5-6 milioane, dacă ne gîndim la recentele locale.
       
      î

      1.  @val_one  @Rezon daca ei se bazeaza pe 6 milioane care presupun ca voteaza DA, mai vin vreo 3 milioane care nu stiu care-i spilul si voteaza NU, referendumul se valideaza si asa Basescu e out. Poate cineva sa considere imposibil scenariul asta ?

        1.  @adina   aici e problema şi cred că doar pdl-ul o poate „rezolva” prin structurile din teritoriu. tptul este să primească de la centru mesajul potrivit la timp.

  20. Hmm, MRU se duce la vot, şi  votează nu.
    Ok, am băut o bere: Eu pentru cine votez? Mă duc la vot sau boicotez?
     

        1.  @Alex D  @Hongse la mine, din avion – ca nu mai tin pasul cu rapiditatea cu care se comenteaza – se vede ca majoritatea asta se apropie vertiginos de o remiza. Parerea mea…

        2.  @adina  @Hongse Păi, cred că ar fi frumos să ajungem (până pe 29) să tragem căruța în aceeași direcție, ca să nu ne trezim că se validează referendumul și cu o groază de potențiale NU-uri neexprimate.

        3.  @Alex D  @adina  @Hongse Miine ma prezint cu o foaie pe care sa scrie mare „boicot”. E un amic de-al meu, asa-l cheama. Am la mine foaia fin’ca nu l-am mai vazut demult si nu stiu daca ma recunoaste.

        4.  @Gramofonu  @Alex D  @adina  @Hongse Ar fi frumos ca în ziua votului să iasă 100.000 de oameni pe stradă în București cu câte o foaie cu BOICOT în mână.

        5.  @Beavix  @Alex D  @adina  @Hongse Doar ca nu-sh daca-i legal, sa nu fie considerat campanie electorala 😀

        6.  @Florina, ar fi cea mai mare greșeală să stăm acasă sau să mergem la picnic în ziua referendumului. Ar fi absenteism, nu boicot. Mă repet, și mă voi repeta în fiecare zi: trebuie organizate demonstrații în ziua referendumului, în care eventual să ne perpelim carnetele de alegători și/sau cărțile de identitate, nu mititei și scăricele pe grătar. Boicotul trebuie să fie public, nu în intimitate!

        7.  @Gramofonu  @Beavix  @Alex D  @adina  @Hongse ? Ce zici? Legalitate în timpul unei lovituri de stat? Nu va fi un miting politic, nici campanie în favoarea vreunei formațiuni politice sau unui actor politic implicat. Va fi o demonstrație neutră. Nu e nevoie să ne adunăm în piețe, niște plimbări pe caldarîm nu le poate interzice nimeni! Ce dacă sîntem îmbrăcați cu toții în tricouri violet pe care scrie BOICOT, de exemplu?

    1.  @Hongse daca in 2007 Basescu a castigat prin neprezentare, cum ar fi acum, mult mai nepopular ca atunci, sa castige printr-un NU majoritar?

      1. @adina
        Băsescu a câştigat prin neprezentare în 2007? Dacă-mi aduc eu bine aminte, dar s-ar putea să mă lase memoria, Băsescu a avut 75% în 2007. 
         

        1.  @Hongse a fost validat referendumul ? 75 % din cei care s-au prezentat au votat NU, dar referendumul in sine a fost validat ?

      2.  @adina  @Hongse Eu asa mi-as dori! Sa castige cu NU majoritar si sa poata astfel sa apese pedala de acceleratie pentru reforme. Scapa de toate scamele si termina ce si-a propus!

  21. Cu riscul să-mi iau iar castane logoludice de la unii, eu am înțeles că deocamdată nu e nimic de înțeles. Stați să vedem și ce grajduri e pus Ponta să curețe mîine, după întrevederea cu cei doi Zeuși.

  22. MRU pe digi24. „Cred că nimic din ceea ce a spus premierul nu va fi credibil până când nu văd o ordonanţă de urgenţă care să anuleze celelalte ordonanţe de urgenţe.”
     

      1.  @adina
         ai mai auzit azi ceva de el?  😀  Cred ca se da cu rujul  lu”mamy ( ca este plecata de acasa) si-i probeaza rochiile si pantofii cu toc 😀

        1.  @hope18 pai si-a facut norma de declaratii pe saptamana asta. nu promitea sa fie discret, in varful picioarelor ?

        2.  @adina
           tot in varful picioarelor ar trebui sa paraseasca si politica.In alta situatie merita sa fie la puscarie

  23. Nu cred că Băse e omul care să-şi ”invite” electoratul să stea acasă în ziua votului . Nu e genul lui .
    Eu , unul , nu am înțeles deloc asta din discursul lui de azi .

    1. @uncle fucker
      Exact. El a zis că nu-şi poate permite să încurajeze absenteismul. N-a spus că încuranjează prezenţa la vot. Dar deloc n-a zis asta.
       

      1.  @Beavix  @picus eu nu am incredere in el, pisica blanda zgarie rau. Mai bine sa le legitimez lor lovitura de stat, si sa revina Basescu la Cotroceni, decat orice alta combinatie.

        1.  @Gramofonu  @Beavix  @picus Poate din partea de jos. Și fără năfrămuță (așa se zice la batistă lîngă Cluj).

  24. Dan Alexe
     
    Trebuie spus ca nimeni din protocolul Parlamentului European nu-si aminteste de un alt caz de sef de guvern care soseste pentru prima oara în vizita oficiala în cladirea legislativului UE si care nu este asteptat la intrare. Desi e socialist, Martin Schultz a preferat sa il astepte ostentativ in biroul sau de la etajul 9, desi Ponta este sef de guvern.
     
    http://www.europalibera.org/content/article/24642234.html

  25. pe langa 50% +1 prezenta la vot, se pune problema cat vor frauda pucistii. poate vor vota ei in locul meu daca eu nu ma prezint, nu ? da, inteleg ca, momentan, e mai bine sa nu ne prezentam ca sa nu se intruneasca cvorumul insa nenorocitii astia sunt in stare de orice, nu ? cristoiu zice ca referendumul va fi ft atent monitorizat din exterior si va fi corect. are dreptate, oare?

    1.  @clop Parerea mea: chiar si daca e atent monitorizat, porcii sint in stare masluiasca totul bagind voturi cu nemiluita. Daca nu le iese jucaria ii vad in stare sa trinteasca un OUG cum ca e OK citi au votat, chit ca e sub 50%+1.

  26. Scurt istoric.
     
    La referendumul din mai 2007 privind demiterea preşedintelui, pe listele electorale permanente erau înscrişi 18.301.309 milioane de alegători, dintre care au votat 44,45%, respectiv 8.135.272 alegători, ceea ce a făcut ca referendumul să nu fie validat.
     
    Tot din motive de prezenţă insuficientă la vot a fost invalidat şi referendumul din 25 noiembrie 2007 privind introducerea votului uninominal, unde au fost prezenţi doar 26,51% dintre alegători.
     
    Referendumul din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari şi parlament unicameral a fost validat, in schimb, cu o prezenţă de 50,16%.

        1.  @SimonaM Tanti Reding părea că e gata să sară la bătaie când a dat mână cu Corlățean. Cred că înrămez poza frame-ul ăla

      1.  @Merechene LOL. Puține vorbe se potrivesc mai bine :))
        După cum se observă în ultima vreme, o grămadă de doamne dovedesc că posesia de oo nu e limitată de sex. Ba chiar din contra 😛

        1.  @SimonaM  @Merechene Eu cred că oxiurul ăla de Corlățean, dacă n-a avut prevederea să-și pună chiloți de tablă pe el, nici nu mai are sfinctere la ora asta. 

  27. Nu știu dacă s-a mai discutat treaba asta, dar o problemă mare se ivește în problema cu boicotul: creșterea procentului de DA. Moment în care cei 2 bufoni și recuzita lor vor avea motive în plus să conteste legitimitatea lui Băsescu. Și, eventual, să mobilizeze mult oamenii pe tema asta la al doilea referendum (că are loc al doilea în condițiile astea, nu?).

        1.  @Rezon Se descurcă și cu mișcări de stradă frumos gândite de USL? Se descurcă atunci când aceste mișcări de stradă sunt legitimate printr-un vot pe care nu mai poate nimeni îndrăzni să-l conteste. Acum să fim serioși, dacă au făcut ce au făcut până acum, numai un vot (semnificativ) anti-Băsescu le-ar mai lipsi ca să le dea aripi.

        2.  @Alex D  @Rezon 
           
          Nu se pune problema legimităţii în condiţii de lovitură de stat, în condiţiile unei suspendări fără nici un motiv clar, identificat, descris şi dovedit cf Constituţiei, nu se pune problema schimbării unui preşedinte pe bază de sondaje, alegerile locale nu anulează prezidenţialele şi nici parlamentarele(dacă, să zicem, PDL ar  creşte în sondaje, ar înseamna să dăm jos primarii USL?)… Mai zic? Nu. Pentru că nu se pune problema de legitimitate în condiţii de lovitură de stat. E destul.
           

        3.  @Florina  @Rezon Sunt total de acord cu tine, mă jucam nițel de-a avocatul diavolului. Acum serios, când oamenii or să vadă 80% DA nu credeți că e posibil ca ura anti-Băsescu să se trezească brusc și, pe cale de consecință, iubirea pro-USL? Cel puțin în cazul celor care au pendulat perioada asta de la pro-USL la anti-USL.

      1.  @Rezon  @Alex D eu nu ma pricep insa ma intreb: daca au reusit sa-l duca pe 29 iulie in fata urnelor, de ce nu ar face-o si dupa? este o limita ? (nu a bunului simt, cu siguranta)

      1.  @Beavix  @Alex D Intrebarea e: daca ne prezentam la vot, nu le validam astora lovitura de stat? Daca ne prezentam, nu e mai mare riscul sa pice marinarul? De cesa ne asumam riscuri?

        1. Dacă Băsescu iese după referendum cu 1 milion de voturi împotriva lui, o să adune ăștia zilnic un milion de oameni plătiți ca să-l dea jos după aia. Victoria e importantă, dar nu cu orice preț.

        2.  @Beavix Oare nu există nici o cale să demonstrezi că n-ai fost la referendum? O cale care să fie și valabilă juridic, și de efect mediatic? (Nu trageți, dom’ Semaca!)

        1.  @Beavix V-as ruga sa nu mai ridicati problema legitimitatii lui Basescu daca se boicoteaza votul. Asa cum tacerea este un raspuns, asa si neprezentarea la referendum este un raspuns. Eu zic ca din contra, daca USL aduna doar 40% ei nu sunt legitimi. Adica 60% nu sunt curiosi de fetzele uslinosilor.

        1.  @hope18  @Beavix  Dragii mei, aveti o logica care ma depaseste. Am sa  repet de cel putin 5 ori pe zi, pana voi intelege.

        2.  @hope18  @Beavix Dar nu poti sa convingi oamenii ca e ilegitim referendumul si sa voteze NU? 
          Asa sa nu legitimeze lovitura de stat!
           

        3.  @Never G  @hope18  @Beavix Teoretic, tocmai prezența legitimează.
          E ca pe site-uri, dai click că ai citit și ești de acord cu condițiile. Chiar dacă nici n-ai aruncat ochiul pe ele.

      2.  @Beavix  @Alex D Asta inseamna ca Basescu a castigat pentru ca poporul nu a vrut sa participe la mascarada pucista a USL-ului.

        1.  @Rezon  @Beavix Eu sper foarte tare că cu toată opoziția mediatică ce va veni după referendum, să fie așa cum ziceți voi. Pentru că după referendum vin repede alegerile parlamentare. Probabil mă voi convinge repede că boicotul e lucrul care trebuie făcut, nu de alta, dar trebuie să încep să conving oamenii

  28. Acu’ m-am intors de la treburi. Am auzit discursul lui Base. Fain si percutant. Dar apropo de discutia noastra (boicot vs. participare), mi s-a parut ca a zis „vreau sa cistig referendumul”, dar n-a zis „vreau ca referendumul sa fie validat”. Voi cum auzirati? Ca urechea mea hermeneutica asa a inteles.

        1.  @abis  @picus Eu unul nu cred că Băsescu vrea să câștige meciul prin neprezentare. Mai ales când e vorba despre neprezentarea susținătorilor săi, nu a adversarilor.

      1. Nu’s cum sa zic, dar, mai presus de orice, Basescu nu trebuie sa sfirseasca precum cavalerul tristei figuri numai ca sa dea satisfactie dusmanilor sai. Decit kamikaze, mai bine inteligent. Dar sa mai vedem cum stau lucrurile. Cind vor aparea sondaje fiabile o sa vedem lai clar care e dinamica.

      2.  @Beavix  @picus Base a spus clar chiar la inceputul discursului: „Important este sa castig acest referendum” si ” Stiu ca nu stau deloc bine in sondaje”…de aici eu am tras o concluzie. Victoria este importanta, nu conteaza cum. Asteptam sa vedem ce urmeza zilele viitoare.

    1.  @picus Eu am auzit că a zis de cel puțin patru ori „românii nu vor participa”, mini-pauză, și pe urmă diverse completări. Dar stau pe fundul meu, deocamdată, și aștept să văd ce mai hotărăște CCR.

  29. Dupa cum stiti, The Economist a publicat zilele astea ”Is Romania worse than Hungary?”
     
    Am scris un comentariu simplu, cetatenesc, doar pentru a semnala o eroare in articol (http://www.economist.com/comment/1515506#comment-1515506). Mi-a dat reply un anume fracker00 (http://www.economist.com/users/fracker00/comments), care pare un postac compulsiv pe site-ul The Economist.
     
    Replica lui a fost stearsa de moderatori, dar ea continea o chestie interesanta. Fracheru asta ma certa ca scriu pe Blogary. Deci, natiune fii desteapta! Reactiunea citeste si vegheaza. Ca sa stiti. 

      1.  @SimonaM  @Rezon Mie nu mi-a publicat Riscograma un comentariu decent, fiindca contraziceam manipularea din articol.

        1.  @Never G  @SimonaM  @Rezon Hei, și pe mine m-a cam nedumerit Riscograma în ultima vreme… chiar îmi ziceam că poate m-am paranoizat.

    1.  @Rezon A, adică dacă te exprimi pe Blogary se cheamă că ai un parti-pris, iar la comentarii n-au liber pe The Economist decît imparțialii?

      1.  @Rheia Cam asa. Voia sa o dea pe teoria argumentarii si pe erori de rationament.  Fara sa stie ca nu are el ani de postaceala cati ani de logica am eu

    1.  @Florina cand ai grija de un copil sarac, il imbraci, ii dai mancare, il trimiti la scola iar il incepe sa te respecte, vine cu coronitza acasa, nu stai cu mana in san cand un drug dealer  incearca sa-l convinga ca heroina il va face si mai fericit!
      asa si cu UE. Romania s-a miscat in primul rand datorita banilor veniti de la UE si masurilor luate de aceasta. Acum doi derbedei vor sa distruga tot.

  30. Mișto argumentul Ralucăi Turcan. Dacă au desființat statul în 48 de ore, ce ar păți un cetățean simplu dacă unui pesedist i s-ar pune pata pe el?

  31. Bovina asta de iordache ar trebui cuplat cu mona pivniceru! ar iesi o mandrete de „nou om” romanesc! ceausescu ar fi mandru de progenitura lor – experimentul social al celor 50 de ani de comunism a reusit! 
    Eventual putem sa le construim un „menage a trois” cu un ardelean „serios” gen liviu pop…
     

  32. Bovina asta de iordache ar trebui cuplat cu mona pivniceru! ar iesi o mandrete de „nou om” romanesc! ceausescu ar fi mandru de progenitura lor – experimentul social al celor 50 de ani de comunism a reusit!

  33.  Marius Delaepicentru 
    „Trebuie spus ca nimeni din protocolul Parlamentului European nu-si aminteste de un alt caz de sef de guvern care soseste pentru prima oara în vizita oficiala în cladirea legislativului UE si care nu este asteptat la intrare. Desi e socialist, Martin Schultz a preferat sa il astepte ostentativ in biroul sau de la etajul 9, desi Ponta este sef de guvern.”(Dan Alexe – corespondent la Bruxelles)

    1.  @Hongse  Marius Delaepicentru Să zică mersi că nu l-au pus să uce pe scări. Sau prin exteriorul clădirii. Eventual cu o găleată în mînă și-o cărpă de geamuri.

  34. Eu am numărat de patru ori exprimarea „românii nu vor participa”, în discursul lui TB. Încep să cred că Sanantonio (parcă?) și Bleen aveau dreptate să ne convingă că n-avem de căuta la referendum.

    1.  @Rheia Daca ieri aveam parerea ca trebuie sa merg la referendum astazi constat ca mi-am schimbat-o. „Am o idee, dar nu sunt de acord cu ea” :)))
       

    2.  @Rheia Sensul era: romanii nu vor legitima actiunile necinstite ale actualei puteri, adica sa voteze demiterea

      1.  @Never G Sau, poate la fel de bine, românii nu vor legitima acțiunile necinstite ale actualei puteri. Eu zic să mai stăm nițel și să vedem ce acțiuni necinstite mai ies la iveală. Înțeleg de la Elenina că, totuși, Curtea Constituțională mai are a se pronunța. Pe fond. Eu mai aștept, pînă să mă simt „deșteptată”.

    1.  @Rezon s-a căcat pe el! era gata sa dea „pe goarna” o glumitza cu unguri, cu carnea sub șea…
      apoi a vrut sa se uscheasca de la conferinta si neamtu i-a bagat sula in coaste!!

    1.  @Hongse sincer sa-ti spun – nu merita efortul! E din aceeași „famiglie selecta” cu Mang, Mischie si descendenti mandri ai pitecantropilor Vacaru si Dumitrascu!(pentru cei ce-si aduc aminte de stra-stra-vechiul FSN!

  35. Lingaul ala oportunist de Pavelescu simte „mirosul” de rahat al USL si se da bine pe langa „bobor” – dupa ce l-a injurat pe baselu la greu vreo 5 ani.
     

    1.  @Blogalistan L-a înjurat? Unde? Pe Antene? Scuze de întrebarea tîmpită, dar eu nu mă uit din 2009 la televizor. Doar de curînd am reînceput, sporadic, din cauza voastră. Că prea nu-nțelegeam uneori nimic din ce glumeați.

      1.  @Rheia bossa…io nu am decat „bunutv” pe niet! tembelizorul are praf pe telecomanda… in schimb nu m-a lasat memoria. Tipul e un „refuzat” (0.1%) adica mai nashpa si decat voiculescu – ala macar are ce pune pe masa…
        Baselu nu a avut mereu mana buna la tineri…din pacate. Multi au luat cai gresite (centura politicii – vezi sandru, gusha si altii!).

        1.  @Blogalistan Știi, bunică-mea, fie oertată!, avea o vorbă la adresa celor  realmente tîmpiți: „pămînt cu ochi”. Și cum la televiziune, fie ea pe cablu din perete, fie pe niet, eu am tot văzut asemenea pămînți cu ochi, am preferat să-mi economisesc retina. 

  36. http://www.george-damian.ro/ponta-cedeaza-bruxelles-lui-crin-antonescu-ii-ies-ochii-din-cap-3302.html
    ”Păi referendum stil CCR înseamnă că Băsescu revine la Cotroceni, înseamnă că Crin Antonescu trebuie să îşi respecte promisiunea şi să se retragă din viaţa politică, înseamnă că Ponta rămâne prim-ministru. Ce-i iese la faza asta lui Crin? Îi cam ies ochii din cap”.
     
    ”Tare aş vrea să ştiu ce îi vor zice Voiculescu, Dragnea, Hrebenciuc şi Crin Antonescu lui Ponta când va reveni la Bucureşti…”, zice un blogger. 
     
    Mda, si eu as vrea.

  37. APEL UMANITAR:
     
    Din motive nu tocmai straine cauzei, l-am ratat pe Ponta in piesa Ponta cu mucii pe piept, atunci in conferinta cu Schulz etc, @Rezon a dat linkul la B1 live :)) , poate da cineva un link competent? Inteleg ca a fost foarte frumos. Si la cata jale va fi vreua sa fac o rezerva de buna-dispozitie, Sau sa-mi spuneti intervalul orar exact & canalul.

    1.  @Yeba  @Rezon http://videonews.antena3.ro/video/externe/vezi-aici-intalnirea-lui-victor-ponta-de-la-bruxelles-cu-presedintele-parlamentului-european.html

  38. ,,Nu l-au suspendat doar pe Traian Basescu. Au suspendat statul de drept. Au suspendat increderea in institutii. Au suspendat justitia. Au suspendat Romania de pe orbita occidentala. Prin urmare voi vota impotriva suspendarii, nu neaparat pentru Presedintele Basescu, ci pentru a apara viitorul acestei tari. Seful statului nu poate fi schimbat precum seful de la TVR sau Radio”, Magda Bistriceanu membru PSD

  39. E tare Turcescu! Daca-l invita pe oligofrenul ala de Iordache în fiecare seara….are o bila alba!
    E un fel de Vanghelie al parlamentului – ce profesie o fi avut dobitocu’ in „civilie”?!

    1. @Blogalistan
      Dacă mai zice Iordache ceva de ‘popor’ la orice întrebare i se pune eu mă duc la B1 să-i spun câteva de dulce. Unde au sediu?
       

    2.  @Blogalistan Si-a mai zis una misto: „dom’le, uite, eu incerc sa va iau partea…PUTE, dom’le. PUTE cind faceti toate astea”.

    3.  @Blogalistan Ăăăă, e jurist. Cel puțin așa a zis Aurelian Pavelescu… alt jurist…. (scuze de puncte, puncte, mi-e greu să vorbesc urît în scris).

        1.  @Hongse  @Blogalistan Păi Pavelescu a zis că-i „un jurist respectat”. Eu l-am auzit, după care am închis, că nu știu avocățeza. 

  40. Ponta și-a luat în serios rolul de Che Guevara, idolul său, și a făcut praf instituțiile democratice.
    E-adevărat, nu cu pistolul: cu Monitorul Oficial.

    1.  @oglinjoara Haide, măi, de Che Guevara îți poate plăcea la douăzeci de ani, cînd abia știi să te semnezi, și încă mai ceri bani de la mama și de la tata, dar în nici un caz la patruzeci! Ce naiba!

  41. Locuiesc la doua case de sediul de campanie. (Deci stiti unde sa ma cautati.)
     
    Cu douazeci de minute inainte de ora programata, au aparut revolutionarii agitati de un ins pe care apoi am aflat ca-l cheama Onaca. O vecina spune ca l-a vazut dandu-le bani la cativa pensionari in curtea bisericii din zona. Tot un vecin (cel putin) a chemat politia. Tipul acela cu barba cu steagul era stoned. Avea o privire lucie si dusa departe. 
    Faza cu copilul nu a fost regizata.

    1.  @Rares Pop Onaca e tipul care i-a inchiriat  sediul de campanie lui Base . Nu putea sa-i cheme el . Trenuie ca e o neintelegere .

        1.  @Merechene  @Mistral  @Rares Pop Da, îl țin minte. Scafandru de meserie. Mi se pare că și-a luat și doctoratul în ceva cu „marin”. A fost al lui Vadim o vreme, pe urmă  a migrat ca scrumbia de Dunăre cînd depune icre.

        2.  @Rheia  @Merechene  @Mistral 
          M-am mai uitat pe niste poze si am vorbit cu alti martori oculari.
          Reiese ca Onaca s-a pozitionat intre reporteri si „revolutionarii” din p-ta universitatii. Cel cu barba am inteles ca e emblematic. In rest, v-am relatat ce au spus vecinii.

      1.  @adina Nu stiu, nu-mi dau seama, dar ma simt nesatisfacut.. 😛
        poate un discurs mai scurt, un mesaj mai clar, mai multa organizare

      1.  @anarchix  @Sam85 Dar ce voiați, brey, să facă skanderbeg cu microfoanele?! Să le facă un tango cu figuri pe pupezele de la Antene?! Să muște din camerele de vederi?! A zis ce putea și el, pînă…. mă rog, mai încolo.

      2.  @anarchix  @Sam85 strategic, este complicat
        trebuie sa atingi o dubla de-radicalizare: atat a votantilor rosii cat si a propriilor sustinatori
        in fond un votant rosu lipsa la votare, poate fi considerat, la limita,  folositor
         
        obisnuiti-va cu discursuri reci, seci, tehnice „moartea pasiunii” ptr 3 sapt.

    1.  @Sam85 A fost bun. A lansat si a insistat pe opozitia simpla sub care isi duce campania: cinstit / necinstit.

    2.  @Sam85 A fost sincer, optimist, increzator in victorie.
      A atins multe subiecte importante:
      – cer celor care ma sprijina victoria la referendum
      – nu apar scaunul, apar Romania europeana
      – politicianul nu trebuie sa sacrifice stabilitatea tarii pentru putere
      – puterea nu se obtine prin mijloace necinstite
      – institutiile statului nu pot fi aservite politic
      – adevarul cu riscul pierderii capitalului politic
      – scaderea credibilitatii Romaniei, datorita comportamentului puterii actuale 
       
      Pentru mine a fost conform asteptarilor.
      Este presedintele cel mai potrivit pentru vremurile de acum.

  42. Șleahta uselistă începe să se încurce în propria urzeală. În elanul de voioșie bovină cu care au călcat totul în picioare au produs fisuri. Prin ele suflă aerul rece al bulăului.

    1.  @clop Mi-l amintesc pe Chireac extaziindu-se la engleza lui Dottore. Eu m-am plictisit sa-i mai numar greselile.

      1.  @Rezon greseala asta „minora” am prins-o cand au dat cateva secunde in reluare pe b1tv. imi imaginez cate „fara numar, fara numar” ar mai fi iesit la iveala!

    1.  @Hongse in mod normal Ponta nu-mi poate spune nimic dar daca a pronuntat 9 milioane trebuie pastratata inregistrarea: nu se stie niciodata cu animalele astea

  43. imi cer scuze, eu-s mai capatanos de felul meu. noi am inteles ce si cum insa boborul intelege? asta-i intrebarea…
    si inca ceva: e normal sa fim usor exaltati dupa urecheala primita de copy ponta la bruxelles si dupa discursul traianului. insa sunt acestea de ajuns pt bobor? ca, pan ala urma, se reduce totul la 29 iulie, nu ? 

    1.  @clop e suficient ca boborul PDL sa se retraga strategic; poti fi convins ca li se va comunica …in plain language:P

    1.  @Bleen Haideti la sediul de campanie. Sunt niste boschetari aici care striga Jos Basescu. Acum 2 ore un tip Onaca le facea instructajul.

        1.  @Gramofonu  @Bleen A fost o confuzie. Onaca incerca sa-i potoleasca pe rivolutionari, se pare.  Acestia erau cateva celebritati din Pta Universitatii, vreo 10 la numar. Asa-mi trebuie daca nu ma uit la Antena 3 !

  44. excelent atacul la discursul dublu, ar tb sa fie unul dintre punctele forte ale campaniei
    Ponta minte atat la extern cat si la intern

  45. Băsescu, în calitate de politician, în calitate de personalitate publică, în calitate de Președinte al României în ultimii 8 ani (chiar dacă suspendat momentan), nu poate susține absenteismul. E datoria lui politică și civică să susțină prezența la vot. Așa că nu va zice niciodată în clar: nu veniți la vot. Dar va pune accentul pe frauda, incorectitudinea și ilegalitatea referendumului. 

    1. „Romanii nu pot fi partasi la neciste”
      „Romanii nu vor participa la acest joc necinstit”
       
       
      Daca vreti mai clar de-atit, va si desenez
       

        1.  @Mistral Gata, i-a prins:
           
          „Va asigur ca in perioada urmatoare o sa am declaratii de presa frecvente si sper fara trimisii dl Voiculescu (facind referire la cei circa 10-15 protestatari din afara sediului de campanie care au strigat lozinci anti-Basescu in timpul conferintei de presa – n.red.). Sunt exact aceeasi oameni din Piata Universitatii, cred ca ii recunoasteti.”

  46. Pavelescu, atentie, atentie, antentie. Este un infiltrat. Cine mai are imagini la poveste cu pixelul albastru cand musca din Basescu pe la doua televiziuni pe seara?

  47.  Fiti atenti ce-mi zice un fost amic pe care l-au upgradat puternic cei da le Latrina 3:
     
    „Esti blocat intr-o mare eroare amice draga.De fapt o suita de erori condimentate cu excese de didacticism si calificative.Nu ma reprezinta Ponta daca asta te porneste spre alte orizonturi.Nu ma reprezinta nici Antonescu ca sa te aprind din nou.Dar la fel nu ma reprezinta nici Basescu al tau asta e clar.Logica de meci in care te-ai ingropat dupa cum zicea Plesu ti-a cam intunecat bunul simt.Si manifestarile mele pro sau contra cuiva sunt expresie a libertatii de exprimare.Mai departe noi doi nu prea mai avem ce dialoga prietene.Astept cu nerabdare ziua de 30 iulie cind Basescu va redeveni simplu cetatean.Asta e tot.The End!”
     
    Ce sa-i raspund? (Help me !) ca-mi vine sa-i trag o palma peste ureche, ca unei pușlamale. Voi ce i-ati raspunde in locul meu? Ca eu mi-am terminat benzina cu mironosita asta uslista. Dati o idee, un raspuns pe scurt, o replica, o ironie, un misto, orice. Ca altfel mi-e ca fac una nefacuta. Ziceti ceva, asa in treacat..

      1.  @SimonaM  thank you all ! le preiau, le preiau..
        Da` nu mai pot raspunde ca mi se .. ‘limbă plimba-n gură” de nervi. Na, ca m-am ..enervit  (vorba lui bunica-mea)

      1.  @anarchix De cand cu Base, o ține si pe nevasta-sa departe de mine. A mai rotit-o si pe la revolutia zombilor din ianuarie, prin centrul vechi al Sibiului (asa ca doarme fara s-o mai piște puricii) 

        1.  @geronimo  @anarchix LOL.. Chiar dădeam să-ntreb cum e nevastă-sa. Că dacă procedezi după numărul de voturi…

        2.  @SimonaM  @anarchix  De cand cu diKtatoru`, a devenit deosebit de gingașă cu democrația. Mai ceva decat  Alina Mungiu Pipiddi.. Si la fel de absenta la puciul de pe uliță..

      1. @Merechene
        thank you all ! le preiau, le preiau..
        Da` nu mai pot raspunde ca mi se .. ‘limbă plimba-n gură” de nervi. Na, ca m-am ..enervit  (vorba lui bunica-mea)
         

    1.  @geronimo Spune-i ca-i urezi sa inceapa sa judece cu mintea lui si sa se trezeasca la realitate. Dupa care sa vina sa-ti ceara scuze, sa-ti pupe mana si sa te roage sa-i permiti sa te cinsteasca cu o bere.

      1.  @Boghy I do ! Is curios sa vad care din voi il pișcă mai tare. Tocmai i le astern (cu copy-paste) sub nas

        1.  @Mistral  @Boghy Nu`s ce am mai putem face, ca in preajma lui Base se perie mereu pe sine. Devine prețios, pedant, pedagocic (ma`n telegi car`va s`zica : gingas). Din 30 sau 29 va zice : Uuufff, de ce primejdie am scapat..

        2.  @geronimo  @Mistral  @Boghy Vin și eu la spartul tîrgului (că tot am ratat Festivalul de Teatru de anul ăsta la Sibiu): trimite-i o poză cu o pungă și roagă-l să vorbească în ea pînă pe 30 iulie, și-i promiți că după aia o deschizi să-l asculți. Vezi că sînt pungi cu USL imprimat pe ele. A primit și miacă-mea una la locale.

  48. Ponta este chintesenta speciei politrucilor lasi care fug de responsabilitate, oracaind ca lumea rea nu-i lasa sa arate ce pot.

  49. Bun, s-a discutat chestia cu referendumul. Dar cu Avocatul Poporului cum ramane ? Cu ciuntirea atributiilor CCR prin OUG 38 ce facem ? Etc, etc… Pentru astea nu l-a luat nimeni de gat pe imbecilul nr.1 ?

    1.  @Boghy Pe biroul lui Barosso sta un teanc gros, de cateva mii de petitii continand cronologia si explicatia detaliata a miscarii pucistilor USL

  50. imi pare rau, sunt cam pesimist de felul meu. cred, in continuare, ca vor face cum vor ei. vor trece peste liniile luate peste maini din afara, vor manipula si fura la greu in tara. nu prea vad luminita de la capatul tunelului 🙁

  51. Ii doare fix undeva. Vor mai daca cateva ordonante contradictorii ca sa abureasca pe toata lumea.Si vor profita de aceasta ceata propice. Bajetii n-au principii de niciun fel.

  52. 9 milioane! Acum cel putin nu mai poate s-o dea la intors c-o fi, c-o pati, ca stai sa ne mai numaram odata… Macar atat!

      1.  @Merechene  @Lilisan acum n-a zis ca demisioneaza; a zis ca o sa dea un raspuns dupa ce trece criza politica.

        1.  @picus  @Merechene  @Lilisan A mințit acum. La fel cum a mințit și atunci. Ăsta minte cum respiră.
           

      2.  @Merechene  @Lilisan Vine proprietarul corcodusului. Sar baietii din pom, direct peste gard, ramine unul fix in virf. Mosu’ pune mina pe prajina, iar ala din virf: „Nu io, nenea, nu io!”
        Intimplare adevarata, acum si in reluare la TV.

  53. Si la intoarcere o sa spuna ca a avut un dialog fructuos si ca s-au discutat de comun acord probleme de interes comun 🙂 Ce dobitoc!

  54. Gata, a confirmat si moderatoarea de pe realitatea ca se merge pe decizia CCR cu toate ca Ponta declarase altceva inainte sa plece din tara. Eu insist insa pe cifra pe care a spus-o Ponta. 9 milioane de voturi exprimate. Daca vine maine si zice ca trebuie numai 7 milioane in urma recensamantului trebuie sa-i dea cineva cu inregistrarea in cap. Gata, mut inapoi pe B1.

  55. Ponta: Nu puteti penaliza Romania pentru ce s-a intamplat in ultimele saptamani. ROmania a facut progrese in justitie in ultimii 5 ani.
     
    Humiliation, thy name is Ponta…

  56. Am inteles eu bine? Zice Ponta ca va respecta decizia CCR-ului in privinta referendumului….si atentie, a zis ca daca 9 milioane de cetateni vor fi prezenti la vot referendumul va fi valid. Nu am inteles bine ca vorbeste si stricata aia de traducatoare de pe realitatea.

  57. Schutlz: „Intilnirea din spatele usilor inghise nu a fost cea mai prietenoasa pe care am avut-o cu premierul Ponta”

  58. Despre Schulz si famila politica socialista eurpeana. Astia ar trebuie sa fie mai atenti cu apropierea de VP, pentru ca la politicieni coruptia se transmite ca raia.

  59. MRU la DIGI 24
     
    „În această seară, începând cu ora 22.30, voi participa la emisiunea “24 într-o oră”, difuzată de DIGI 24. Cu această ocazie voi dezbate, alături de Luca Niculescu, teme arzătoare legate de ultimele evenimente din țară, precum și următorii pași ai Inițiativei Civice de Centru-Dreapta.
    Puteți urmări emisiunea online aici: http://www.digi24.ro/tv/live
     
    Cu cele mai bune gânduri,
    Mihai-Răzvan Ungureanu,
    Președinte și fondator Inițiativa Civică de Centru-Dreapta”

        1.  @Rezon SCHULZ :Insist ca toate standardele europene sa fie respectate . Asta cere, de la toti premierii , Ponta sau Merkel .

  60. Deci, sa aprofundam materia pentru plagiatorul Ponta.
    Preşedintele Parlamentului Eoropean, social-democratul Martin Schulz dixit: „Înlocuirile rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii din România sunt cel puţin stupefiante”
     
    http://www.gandul.info/international/ponta-lovitura-din-familie-presedintele-pe-social-democratul-martin-schulz-inlocuirile-rapide-care-au-avut-loc-in-fruntea-mai-multor-institutii-din-romania-sunt-cel-putin-stupefiante-9846142

  61. „ponta si crin sunt ca drujba ruseasca,cu 4 operatii : taie lemne,bate cuie,sta si capra, iau  si M*uie!”
     
    (de pe un forum adunate si iarăși cu ghilimele date)

  62. Astia de la pdl tocmai se umplu singuri de singe la B1. Isi dau peste bot cu sete, se autodenunta, isi dau cu tesla-n c…
    Dupa aia se pling ca-i persecuta Ponta.

    1. Subiectul fiind rasuflarea stenogramelor in presa.
      „Doooom’le, daca interesul public o cere, e de datoria noastra sa obtinem informatiile”. Hhhhh.

      1. Astia-s in direct acum? ca vine unul cu „BOOOMBA, intrerupeti tot sa va citesc asta”
        Asta fiind o chestie aparuta in ziare azi dimineata.

  63. Ponta: „Sistemul judiciar din Romania din ultimii 5 ani a facut pasi importanti pentru imbunatatirea independentei si pentru a se conforma standardelor europene. Suntem pregatiti sa dovedim si am dovedit in ultimele 60 de zile ca vom lua toate masurile pentru independenta sistemului judiciar. Suntem deschisi la idee si credem ca e in beneficiul Romaniei sa dovedeasca independenta sistemului. Am spus intotdeauna, si este unul dintre putinele puncte in care sunt de acord cu Traian Basescu, ca aderarea la Schengen este o dovada a capacitatii Romaniei de a pazi granitele UE”,
     
    Si atunci, de ce-l dai jos, mai impostorule, daca esti asa de mult de acord cu el?!?

    1.  @Rezon „aderarea la Schengen este o dovada a capacitatii Romaniei de a pazi granitele UE”
      e clar, nu a inteles nimic

    2.  @Rezon
       Da,da, e de ajuns sa-i vezi pe Grebla si pe Voicu si ti-e clar cum pazeste Romania granitele UE.

  64. Mi-am schimbat adresa de Facebook. Păstrez contul personal doar pentru cestiuni personale. Politică fac acilișea: http://www.facebook.com/Bleen24

  65. Ilie Sârbu, socru’ mic, suferind de atata lume rea si blocanta: „Toată lumea ne dă lecţii… ambasadorii sovietici ne-au dat lecţii, ambasadorii americani ne dau lecţii…”

  66. Daca incercam o traducere: participarea la referendum ar legitima toate abuzurile comise pina acum de USL. Base ne plagiaza ideile.

  67. Deviza hotilor (completare la vorba porcurorului „Daca pui mana pe ceva, sa nu-i mai dai drumul”):
     
    „Tot meșteșugul este, zise hoțul într-una din zile, să ciordești, fără să te prinză cineva; să buzunărești și pe dracul, fără să te vază nici pui de om sau altă gadină; să n-apuce să cază și tu să găsești; orice ți s-o părea că nu este pus bine de altul, tu să iei și să păstrezi; marghiolia, vicleșugul, îndrăzneala, istețimea, șotia și cu tot neamul lor, să fie uneltele tale.”
     
    Stiti voi: Orice asemanare cu persoane si fapte reale…etc etc

  68. Base: „O sa explic in campanie ca niste oameni necinstiti nu pot sa-si acopere necinstea cu votul romanilor”.

  69. da, lumea artistica, cea care s/a obisnuit totusi in acesti putini ani de firava democratie sa fie si sa gandeasca liber, ar trebui sa gandeasca actiuni de impact, dar cred ca repede. Ma tem ca dupa 30 iulie sa nu fie prea tarziu!!!!!!!!!! Cei de varsta noastra stiu de ce!

    1. It’s awfully considerate of you to think of me here
      And I’m much obliged to you for making it clear
      That I’m not here.
      And I never knew the moon could be so big
      And I never knew the moon could be so blue
      And I’m grateful that you threw away my old shoes
      And brought me here instead dressed in red

  70. Bre, bre, cum o mai zice, mai intai sa ne facem trebusoara perversa si apoi ne integram, pe cuvant de onoare, ireversibil. Adica, asa cum spunea si vericul lui („Daca pui mana pe ceva, sa nu-i mai dai drumul.”), ne vom integra asa de bine, ca nu ne va mai scoate nimeni.

    1.  @OstapBender Sau ca-n bancul cu Ion si Maria:
      „Stai asa, numai capul sa-l bag”
      La care ma-sa:
      „Nu-l lasa, Mario, ca p… n-are umeri”

  71. Acum e clar ca rinocerii USL au subestimat masiv reactia externa. Un oficial UE a spus-o cel mai bine: nu mai suntem in anii ’90.

      1.  @DanCanada  @Rezon Gand la gand cu bucurie. Empatie: am formulat instantaneu cam acelasi gand. Ei, brava!

  72. Hotnews:
     
    Intalnirea Reding-Corlatean a avut loc, insa nu au aparut declaratii in urma acesteia. Inainte de intalnire, in conferinta de presa de la pranz, comsiarul european a spus, referitor la ce urma sa discute cu ministrul roman, aratandu-se inca o data „serios ingrijorata de rapida evolutie a situatiei din Romania”: „Ii voi explica in primul rand ca justitia e oarba si nu priveste culoarea politica, ci la situatie. Si situatia este, asa cum stiti, presiunea pusa asupra sistemului judiciar, limitarea competentelor Curtii Constitutionale si a tuturor implicatiilor pe care le are aceasta decizie si indepartarea Avocatului Poporului prin proceduri anormale. Ombudsmanul (avocatul poporului) trebuie sa fie cel care lupta impotriva coruptiei”, crede Reding.

  73. Cine are timp sa se uite peste istoria regimurilor comuniste, poate constata ca astia pratic nu au putut sa ia puterea niciodata in mod democratic. S-au impus peste tot cel mai adesea prin violenta sau/si cu tot felul de smecherii. Nu pot pur si simplu sa joace dupa reguli. Este exact ceea ce se intampla cum. Si cu acelasi discurs pervers, ca mor ei de grija poporului. 

  74. Financial Times: ”În interval de o săptămână, o ţară care părea să reziste bine în faţa crizei financiare globale, datorită stabilităţii sale politice, a fost aruncată în criză. Premierul Victor Ponta şi gruparea sa de stânga, USL, care a venit la conducere în mai, a fost acuzată de critici de încălcarea constituţiei.”
     
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/cel-mai-prestigios-ziar-britanic-despre-efectul-ponta-in-o-saptamana-o-tara-stabilila-a-9.html#ixzz20KTJUQUl

  75. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12770197-ccr-doar-parlamentul-poate-hotari-suspendarea-presedintelui-iar-odata-declansata-procedura-nu-poate-oprita.htm 
    Aceeasi stirea prezentata de B1 – http://www.b1.ro/stiri/politica/ccr-parlamentul-a-ignorat-articole-de-lege-in-cazul-suspendarii-lui-traian-basescu-32863.html
     
    E o magareala la mijloc, din partea B1, care atribuie CCR afirmatia ca Parlamentul a ignorat articole din COnstitutie, cand de fapt CCR spune ca retine ca autorul sesizarii sustine ca Parlamentul a ignorat articole din Constitutie ..
     
    Oricum, e clar ca acum a fost legitimat referendumul de Curtea Constitutionala. Probabil declaratia lui Basescu din seara asta va fi inceputul oficial al campaniei. 
     
    Caz in care eu nu cred ca boicotarea referendumului e o strategie buna, desi e greu de crezut ca USL va scoate in strada peste 50% din votanti care sa voteze toti impotriva suspendarii. (merg pe ideea ca o se se aplice prevederile CCR legate de validarea referendumului.
     
    Asta ar legitima in continuare USL-ul si ar face praf dreapta. Vor spune, ok, n-am avut 9 000 000, dar am avut 5, 6, pe cand pentru sustinerea Presedintelui n-a votat nimeni.  Si ar ingropa si dreapta definitiv (PDL e deja in groapa, dar ar lovi si in cele noi). 
     
    Reconfirmarea prin vot impotriva demiterii a lui Basescu va fi lovitura de gratie pentru USL ( care s-ar sparge inainte de parlamentare), ar da un suflu nou institutiilor,  iar bazinul de votanti va fi transferat catre dreapta (MRU) plus o tendinta de multiplicare! PDL va ramane in continuare in groapa, fiind inca o confirmare ca scorul de la locale este tot meritul sustinerii pe care o are Basescu. Dar va fi acolo unde isi doreste Blaga, partitul balama de 10 -15 % cu care MRU va forma coalitia guvernamentala…
     
    Si eu cred ca sunt sanse foarte mari ca la referendum sa fie un NU daca nu zdrobitor, cu siguranta clar! Nu degeaba ne agitam noi aici, nu degeaba se agita cei din afara, de la diaspora pana la institutii, presa internationala, guverne de dreapta, guverne de stanga etc..
     

    1.  @FlorinS „Oricum, e clar ca acum a fost legitimat referendumul de Curtea Constitutionala”
       
      daca nu stii sa citesti si, mai ales, nu poti sa intelegi o decizie a CCR, ar fi de preferat sa taci din gura !

      1.  @EleninaNicuţ
         Isi face si el meseria.
        L-au suspendat abuziv(doar conform bunului-simt; constitutia nu le interzice),si-au facut damblaua,acum sa-si aduca oamenii la vot.
        E treaba lor sa convinga 50%+1.

        1.  @GabiDumitru  @EleninaNicuţ  Culmea e ca nu prea-mi fac meseria cum trebuie  zilele astea! 🙂 ‘Pierd’ prea mult timp la birou urmarind evolutiile astea halucinante. 
           
          Da-mi voie sa cred ca si oficial si neoficial strategia lui Basescu nu se va axa pe boicotarea referendumului si neparticiparea sustinatorilor sai la vot. 
           
          Probabil ca in seara asta ne vom lamuri…
           
          O sa recunosc daca m-am inselat! 🙂

      2.  @EleninaNicuţ Rectific modul in care m-am exprimat, din ‘ e clar’ in ‘mi se pare ca prin decizia asta a fost legitimat referendumul de Curtea Constitutionala’. 
         
        E drept, decizia CCR spune doar ca procedura de demitere si implicit sustinerea unui referendum nu poate fi oprita. 
         
        E o interpretare personala ca astfel referendumul e legitimat. 
         
        Si eu as prefera ca in loc sa sugerezi altora sa taca, mai degraba sa iti expui punctul tau de vedere pe fond. Sau daca consideri ca asta ar fi o pierdere de timp din cauza convingerii tale ca n-as fi stare sa citesc/interpretez, macar sa te abtii sa faci aprecieri neelegante!

        1.  @FlorinS punctul meu de vedere a fost „expus” de cateva zeci de ori, dar probabil nu ai fost in masura sa-l citesti/intelegi nici p’ala.
           
          aici nu e vorba de „convingeri” ci de corectitudinea informatiei/opiniei pe care o lansezi (btw, poate ne indici, cu pagina si paragraf, unde anume, in cuprinsul deciziei CCR, scrie ca „procedura de demitere si implicit sustinerea unui referendum nu poate fi oprita”…).
           
          nu consider pierdere de timp nici  lecturarea unor aberatii de genul celei de mai sus, cu atat mai putin contracararea lor.
           
          cat despre eleganta in aprecieri, asteptam un astfel de repros de la o femeie, nu de la un barbat (se pare ca asta esti, nu?)

        2.  @EleninaNicuţ  Citesc de ceva timp Blogary, citesc si multe din comentarii. Pe unele le inteleg, pe altele nu, cu multe sunt de acord, cu unele nu. 
           
          Am trecut si sursele din care m-am informat ( b1 mai intai, hotnews apoi, ceva mai clar). 
           
          Am facut rectificari mai sus in ceea ce priveste modul de exprimare si am precizat ca e o interpretare a mea. 
           
          Nu am decizia Curtii in fata, dar coform hotnews, inteleg ca CCR a spus ca procedura de suspendare odata pornita, nu poate fi oprita. Automat nici referendumul nu poate fi oprit ( corecteaza-ma daca logica mea nu e corecta). 
           
          La momentul asta nu e clar daca se merge pe decizii Curtii legata de validare ( participare minima 50%+1), dar probabil ca se va merge, pentru ca presiunile internationale in sensul asta sunt foarte mari.  
           
          Caz in care tu consideri ca strategia ar trebui sa fie boicotarea referendumului si invalidarea prin prezenta insuficienta (indiferent de rezultat). 
           
          Eu consider, la momentul asta, ca mai sanatos ar fi reconfirmarea Presedintelui prin vot, prin numarul celor care voteaza NU. Si tind sa cred ca asta o sa fie si abordarea pe care o s-o aiba Basescu in campanie (de mobilizare, nu demobilizare). 
           
          Nu stiu cat de relevant e sexul in discutia asta. Insa  FlorinS vine de la Florin Stan. Concluzia e a ta!

        3.  @FlorinS „Caz in care tu consideri ca strategia ar trebui sa fie boicotarea referendumului si invalidarea prin prezenta insuficienta (indiferent de rezultat)”
           
          am zis eu asta? 😀
           
          in alta ordine de idei, daca se va merge pe decizia CCR de ieri (pe legea de modificare a legii referendumului), nu va fi „pentru ca presiunile internationale in sensul asta sunt foarte mari”, ci, pentru ca, pana una-alta, deciziile CCR sunt general obligatorii !

        4. @EleninaNicuţ
          Nu ai spus asta direct, dar atunci sunt si mai in ceata cu ce te-a deranjat la comentariul meu. 🙂

          In alta ordine de idei normal ca deciziile CCR sunt obligatorii, dar decizia legata de reprezentarea la consiliu european e nepublicata si nerespectata; sunt obligatorii, nu si cand vrei sa calci in picioare statul de drept. Caz in care se pare ca presiunile externe ajuta, desi declaratiile lui ponta sunt una, ce face e alta..

          Insa, desi vad ca parerile sunt impartite in ceea ce priveste discursul din seara asta, mesajul e clar: ” romanii nu vor participa la acest mod de a face politica”. Plus alte cateva mesaje care sugereaza acelasi lucru.

          Deci ai avut dreptate cand n-ai spus asta! 🙂

      1.  @GabiDumitru  @FlorinS „Si eu cred ca sunt sanse foarte mari ca la referendum sa fie un NU daca nu zdrobitor, cu siguranta clar! Nu degeaba ne agitam noi aici, nu degeaba se agita cei din afara, de la diaspora pana la institutii, presa internationala, guverne de dreapta, guverne de stanga etc..”
         
        Tu crezi asa. Adina Valean crede si ea ca Basescu e un om politic curajos si va merge la referendum barbateste. Aceeasi parere la binevoitori ca Vasile Dincu et alii. Basescu nu trebuie sa fie las. Trebuie sa joace fair hora referendumului, chiar daca stie ca nimic nu a fost, nu este si nu va fi fair la adversarii lui. Basescu trebuie s-o faca, ca sa dea inca o data dovada ca e brav etc.
        Cum sa zic, astea sunt din registrul „Lauda-l pe prost ca face el.”

        1.  @picus  @GabiDumitru  Inteleg ca ceea ce eu interpretez la mine ca optimism / wishful thinking tu interpretezi ca naivitate in cel mai bun caz, sau ca intentii ascunse, pe care tocmai mi le-ai demascat in cel mai rau caz. 
           
          Recunosc ca nu-mi pica bine sa fiu inteles/interpretat gresit, dar e dreptul tau sa crezi asta!

  76. In locul lui Ponta, as sta dracului acasa. Nu stiu cum se face, dar, de fiecare data cand pleaca din tara, il loveste trenul. Acum, l-a lovit transcontinentalul. Blocaje, lume rea…

    1.  @Rezon Iar umbla cu cioara vopsita: „După referendum, voi prezenta un program de reforme care vor face ireversibilă integrarea noastră deplină în Europa”.

      1.  @Never G ”Fă, Românie, stai liniștită, că te violez un pic acum, dar după aia te tratez ca pe o mare doamnă!”

        1.  @Rezon  @Never G Pink Floyd, Comfortably Numb:
          „O.K. Just a little pinprick. There’ll be no more aaaaaaaaah! But you may feel a little sick. Can you stand up? I do believe it’s working, good. That’ll keep you going through the show Come on it’s time to go.”

  77. Si,totusi,in 2009 nu am votat degeaba.
    Cititi motivarea deciziei CCR privind uninominalul majoritar dorit de USL(si care ne-ar fi ingropat pe multi-multi ani).
    Uninominalul USL este neconstitutional tocmai pentru ca nu respecta votul nostru din 2009(reducerea nr. de parlamentari): ))
     
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12770711-motivare-ccr-legea-uninominalului-solutie-legislativa-contrara-vointei-poporului-exprimata-referendumul-din-2009.htm
     

  78. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12770711-motivare-ccr-legea-uninominalului-solutie-legislativa-contrara-vointei-poporului-exprimata-referendumul-din-2009.htm
     
    Asta mi se pare cea mai importanta veste pe ziua de azi, sincer: CCR spune ca orice modificare a legii electorale care nu tine cont de vointa exprimata la referendumul care a decis reducerea numarului de parlamentari este neconstitutionala.
     
    „Pentru aceste considerente, Curtea constata ca reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este in contradictie cu prevederile constitutionale ale art.1, 2 si 6″‘, se arata in document.

  79. Iresponsabilii si descreieratii astia ar trebui sa infunde puscaria pana la sfarsitul zilelor lor pt rahatul in care ne-au bagat

  80. USL nu este doar o adunatura de borfasi si impostori. Este si specia cea mai detestabila care isi poate face aparita in politica: specia politrucului las, care fuge tot timpul de responsabilitate, smiorcaindu-se ca ”dusmanul” nu-l lasa sa guverneze.

    1.  @Rezon Plus ca ei nu inteleg sa guverneze decit cu bocancul. Acum de exemplu se zbat sa puna mina pe toata justitia. Iar referendumul? O farsa insa pentru uslamisti e un meci de fotbal pe terenul lor, cu publicul lor, cu mingea lor, cu arbitrii lor. Plus ca de-abia asteapta s-o puna de-un blat pentru ei.

        1.  @Mistral :)))) este clar, de fapt fuge la Bruxelle ca sa nu fie asaltat de reporterii din tara. un las! stie ca crin nu spune nimic, lasa apele sa se linisteasca si dupa cateva zile revine de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

        2.  @Merechene  I-a spus omu cu frumosul lui Reding ca dacă vor fi depistate erori, acestea vor fi corectate, el are un program de refeorme, dar numai dupa referendum. De depistarea vieții pe Marte, de plagiat, nimic. 

  81. Fenechiu, pe Antena 3: Premierul Ponta s-a dus la Bruxelles sa curete mizeria facuta de Macovei. In loc sa se poata ocupa, ca omul gospodar, de proiectia fondurilor europene pe 2013.
     
    Pai, cum, mai, manca-v-as eu sufletul vostru de impostori, n-ati spus voi ca ati eliminat, odata cu Basescu, toate blocajele care va retineau de la guvernare? Pai, guvernati, nene, dati-va masura! Hai, curaj, ca aveti Guvernul, Parlamentul si Presedintia!  Rule and amaze us!

    1.  @Rezon or sa guverneze astia asa cum face poporul cand pleaca in concediu: leneveste si cheluieste banii stransi cu greu tot anul pentru o saptamana la munte sau la mare.

  82. M-a lovit la plex articolul de mai sus. Mai copii, eu promit ca desi am trecut de varsta tineretii las acasa catel, purcel papica de facut si ma infiintez in Piata Victoriei. Voi cei tineri ce faceti? Nu uitati ca e tot mai greu de gasit de lucru in strainatate si daca ramaneti pe aici aveti o buna sansa sa ziceti Heil Ponta (in varianta damboviteana) pentru inca 20 de ani. Puteti lua si ghitarele ale care canta prin parcuri.

  83. Alexandru Radu, politolog: „E bine totuşi, România iese din conul de umbră! Nu mai este Cenuşăreasa Europei, e problemă acum!”
     

  84. He, he: Blaga zice ca nu si-a elaborat teza de doctorat si nu a publicat nimic. Cu cine l-or fi confundat astia? Au devenit febrili in fabricarea fumigenelor si nu-si dau sema ca-si dau cu fumu’n nas!

    1.  @Annia i-au luat la puricat niste referate pe care le-a elaborat „in calitate de doctorand”  – e suficient pentru ultrasii uselisti.

      1.  @Rosu Pe de alta parte, nu pot sa nu remarc faptul ca l-a palit si pe Blaga dorinta aprinsa de cercetare stiintifica! 

  85. Referendumul este rezultatul unor actiuni ILEGALE a usl (lovitura de stat).Ei vor sa ne faca complici la mizeria lor Trebuie spus sus si tare acest lucru. NU TREBUIE SA AVEM REFERENDUM pt ca le legalizam infractiunile.Trebuie urlata chestia asta

  86. Io altceva inteleg din comunicat. Ii pune intr-o lumina buna si pe prim-ministru si pe „acting” president, in vreme ce arunca magareata pe parlament. Asta e rezultatul negocierilor de ieri. Pentru conformitate:
     
    Prime Minister Ponta has called on the Romanian Parliament to promptly convene an extraordinary session to bring the laws on the July 29 referendum into compliance with the most recent ruling of the Constitutional Court.  The leaders of both chambers of Parliament should take prompt action.
    The Prime Minister is absolutely correct that it is unacceptable to conduct a referendum which appears inconsistent with the Constitution.  To do so would knowingly provoke a very dangerous constitutional crisis.
    Both the Prime Minister and the Acting President have repeated to me their public commitment to respect all rulings of the Constitutional Court.  Prime Minister Ponta has upheld this commitment by asking the Parliament to act.  I am confident that Acting President Antonescu will do the same by signing a referendum law consistent with the Constitutional Court decision as soon as it reaches his desk.
    If it becomes apparent that the Parliament is unwilling or unable to convene and act immediately, then the Government should take executive action to ensure that the organization and conduct of the referendum are fully consistent with the most recent Constitutional Court ruling on the referendum.
     

      1.  @Florina Hm, hm. In text sunt trei „actori” responsabili („Prime Minister”, „Acting President”, „Parliament”) si o „victima” („Constitutional Court”).
         
        „Prime Minister” este the „good guy” pentru ca el cere deja responsabilitate. „Acting President” este unul in care se pun sperante iar „Parliament” este the bad guy, care risca sa nu raspunda apelului alora buni si sa-i dea peste nas lui „Constitutional Court”.
         
        Am citit de mai multe ori. Am impresia ca ieri s-a negociat ceva la Cotroceni.

        1.  @OstapBender  Ai impresia gresita. Ponta a iesti asara si a dat pe goarna ca va respecta CCR. Si azi guvernul a zis (din gura si din carte) ca ar dori, mari, dori, ca Parlament draga sa se intruneasca, daca nu le e prea mult, ca sa puna in acord legea cu observatiile CCR.

    1.  @OstapBender I se atrage atenția Guvernului că răspunde de organizarea referendumului în conformitate cu cea mai recentă decizie a CCR.
      Mie personal mi-ajunge.

      1.  @SimonaM  @OstapBender
        Asta e  mesajul-cheie:
        ”If it becomes apparent that the Parliament is unwilling or unable to convene and act immediately, then the Government should take executive action to ensure that the organization and conduct of the referendum are fully consistent with the most recent Constitutional Court ruling on the referendum.”
         
        Le spune ca trebuie sa faca tot ce e necesar, inclusiv sa adopte o ordonanta de urgenta, daca Palrlamentul nu pune in timp util legislatia in acord cu decizia CCR.

        1.  @Rezon  @SimonaM  @OstapBender E o puie cat casa. Cand ii spune sa semneze in clipa in care ii ajunge legea pe birou e cu juma’ de litera dincolo de limbajul diplomatic 😉

      2.  @SimonaM  @OstapBender Nu vorbeste un ambasador cu de la sine putere. Un ambasador este doar cel care transmite, este doar vocea prin care se aude parerea Statelor Unite. Ca un purtator de cuvant: nu este vorba despre opiniile lui proprii, ci despre opiniile celui pe care il reprezinta.
         
        In cazul de fata, Statele Unite.

        1.  @abis  Dar aceasta observatie nu e de natura sa-mi inlature pesimismul temporar. Din comunicat primul ministru iese destul de curatel iar „Acting President” neutru. Ala rau e parlamentul.

        2.  @OstapBender  @abis Comunicatele diplomatilor nu pot fi judecate à la lettre; spiritul e ceea ce trebuie remarcat. Si mie mi se pare ca, de fapt, ambasadorul pune presiune pe Parlament, guvern, acting president (cum suna!:) sa respecte decizia CCR. Intr-adevar, ultimul paragraf este esential.

      3.  @SimonaM Se precizeaza foarte clar ordinea responsabilitatilor. Iar primul responsabil este tot parlamentul.”then the Government”
        „If it becomes apparent that the Parliament is unwilling or unable to convene and act immediately, then the Government”

        1. @OstapBender@SimonaM
          ” […] then the Government should take executive action to ensure that the organization and conduct of the referendum are fully consistent with the most recent Constitutional Court ruling on the referendum.”
          Or else!
           

        2.  @SimonaM Pai tocmai asta e ca daca nu incepe, jucareaua lui VP, adica guvernul n-are nicio vina, pentru ca, nu-i asa?, nu depinde de el. A fost o manevra a lui VP de-a spune ca sa se convoace sesiune extraordinara.

        3.  @SimonaM  @OstapBender Si pana la urma, vede cineva vreo diferenta (ca sa nu zic separatie) intre parlament, guvern si presedintie, in clipa asta? Dai intr-unul, tipa 3

        4.  @SimonaM Mie mi-ar placea ca americanii sa dea cu USL de pamant, dar in cazul asta, cred ca nu e cazul, sau oricum si-au facut niste prioritati.

        5.  @cristihan  Asa cum a spus cineva mai sus, e vorba de limbaj diplomatic in care fiecare virgula conteaza.

        6.  @OstapBender  @SimonaM mai degraba mi se pare ca-l baga in colt pe ponta, facandu-l cumva singurul responsabil daca situatia (referendumului) nu se corecteaza (CCR este, cum s-ar zice, „back in business” in ceea ce priveste parlamentul, dar datorita miscarii cu AvP nu are nici o pirghie la guvern)

    1.  @Florina Super dura pozitia! Trebuie sa iasa astia sa spuna ca nu accepta amestecul in treburile interne si stabilirea agendei primului ministru si presedintelui, ce pl noastra verde cred ei! 😛

    2.  @Florina 
      Citez, din nou:
       
      Deputat PSD: “Noi am pierdut Razboiul Rece, l-au castigat americanii, care ne-au impuiat capul cu reforma institutionala, cu reforma statului, cu reforma… dracu’ sa-i ia”

      1.  @Rosu  @Florina Mai clar de atît nu se poate spune cine sîntem „noi”. Năstase vorbea de mult de „virusul democrației” strecurat de statele occidentale în blocul comunist la Conferința de la Helsinki. 

    3.  @Florina Le arata si drumul: „If it becomes apparent that the Parliament is unwilling or unable to convene and act immediately, then the Government should take executive action to ensure that the organization and conduct of the referendum are fully consistent with the most recent Constitutional Court ruling on the referendum.”

      1.  @Lilisan  Cum ziceam: ultimatum. Cand se da ultimatum se trimit in scris, in clar, conditiile. Asta avem aici.

        1.  @poweraxxel  Nu uita iubirea lui Victoras: China. NU declara el ca nu iubeste America, dar China ii e draga? Pai, ce, uitam asa de repede?

  87. Acuma îmi iau și eu ceva de pe suflet: jurnalul.ro are ca prime 2 știri platele lui Blaga și Kovesi. Deși țara noastră arde într-o pânză de minciuni și avertismente internaționale. Pfiu, acum mă simt mai bine…

    1.  @Alex D 
       
      Cumplit pentru ţară! Mai ales că Blaga n-are doctorat. Aşa că diseară se va zbiera „De ce n-aveţi doctorat, domnule Blaga???”

  88. Traira romanii s-o vada si pe-asta: porcurorii fugariti de jurnalisti. Chestia e ca daca au fost porci, acum sa se ascunda in gaura de sarpe.

    1.  @poweraxxel Nu, ar trebui sa ceara anularea referendumului, revenirea la starea de fapt din 7 mai, demisia guvernului, dizolvarea parlamentului ca ilegitim. Nimic mai putin.

      1.  @cristihan
         Astia vor fura indiferent ce se va intampla.Vor interpreta totul cum vor ei etc. Toate actiunile lor de pana acum sunt ILEGALE.

    2. Daca USL-istii sunt lasati de capul lor sa organizeze referendum-ul, nici o decizie a CCR nu ii mai poate opri. Trebuie cerut supravegherea CE, atat a votului cat si a comportamentului media in campanie

  89. Sampetru il sfatuieste pe Balan: „Deci, cand ai pus mana pe ceva, nu-i mai dai drumul” – asta e o fraza de-a dreptul emblematica pentru astia.

  90. Sfârșitul impunității naște frisoane reci printre mahări.
     
    Cristian Ghinea (Facebook):
     
    Deci, DNA ancheteaza niste magistrati pt trafic de influentă. Daca tot suntem la tema, poftiti un fragment de interviu cu un procuror DNA. Nu a fost inca publicat, dar va fi curand, stati pe receptie! cum se titreaza ”exclusivitate senzationala” pe Facebook?
     
    Intrebare: ”Ce se întâmplă cu oamenii ăștia? Mie mi se pare că sunt șocați… erau obișnuiți să fie intangibili”.
    Raspuns: ”Da, pentru ei este exact ce spuneți dvs. Sunt siderați în momentul în care ajung în fața unui procuror, din înălțimea funcției pe care o ocupă. Asta am văzut și la Georgeta Gabriela Ghiță și la Bîrsan și la Voicu, când l-am ridicat de pe stradă cu mandat de aducere, a fost absolut șocat”.

        1.  @EleninaNicuţ  Na, uite cum ma facu B1tv sa ma fac de nasoale, luand de bun ce au publicat ei pe site… Multumesc, bai, B1, esti de treaba…

  91. Cica, Traian Basescu le-a dat umbrele se soare jurnalistilor care asteptau in fata sediului de campanie. E un gest pentru cine pricepe si nu pentru jurnalistii batuti in cap. Ca adica sa nu-i mai bata soarele in cap, de-aia.

  92. Breaking!
    Motivare CCR privind sesizarea preşedintelui Băsescu privind suspendarea: Parlamentul a ignorat cu bună ştiinţă articole din lege.

    1.  @Florina Deci, traducere pentru tovarasi. Ce zice, dom’le CCR?
      ZICE CA PARLAMENTUL A GRESIT SI BASESCU NU A INFAPTUIT NIMIC GRAV, asa cum cere art. 95 din Constitutie.
      ADICA AVIZUL LOR ERA NEGATIV, DA?
       
      REPET: NEGATIV!

  93. Azi sînt două săptămîni de cînd CCR a hotărît că preşedintele ne reprezintă la Consiliul European şi hotărîrea nu a apărut încă în Monitorul Oficial.

  94.   http://www.mediafax.ro/politic/guvernul-a-calculat-costurile-referendumului-votul-poate-fi-exercitat-oriunde-in-tara-9826403  
    Iaca:
     
    Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală, potrivit informaţiilor transmise de premierul Victor Ponta în şedinţa de guvern.
    El a apreciat că, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt mult mai simple decât la alegerile locale.
    „Din punct de vedere organizatoric, cred că lucrurile sunt mult mai simple: este un singur buletin de vot, o întrebare foarte simplă «Da» sau «Nu», se poate vota în toată ţara, nu mai există obligativitatea de a vota doar în circumscripţia electorală”, a spus Ponta, în şedinţa de sâmbătă a Guvernului

      1.  @Alex D  @Yeba In afara se voteaza numai in capitala si numai intr-o singura sectie per ambasada, cu o singura cabina de vot si o singura stampila.

    1.  @Yeba nu am experienta in alegeri dar vad doua puncte critice prind referendumul proper:
       
      (i) cine verificase asigura ca numarul voturilor exprimatenumarate etc NU este mai mare decat numarul persoanelor care intra in sectiile de votare
       
      (ii) ce mecanisme de control exista ptr a fi siguri ca unul si acelasi votant NU poate intra de 2 ori intr-o sectie de votare de pe teritoriul Ro

      1.  @teocharis  
        1. teoretic suma voturilor exprimate (valabile + anulate) trebuie sa fie egala cu numarul semnaturilor de primire a stampilei de pe listele de la sectii.
         
        2.un mecanism de control 100% nu exista. Exista doar posibilitatea controlului aleator: se verifica daca un anume CNP nu apare atat in listele regulare ca ar fi votat cat si in cele suplimentare, sau in liste suplimentare diferite.
         
        Sper ca am inteles si eu bine treaba. Cam asa arata lucrurile.
         
        Asadar posibilitatea fraudarii exista mai ales in situatia in care se poate vota oriunde, oricum. Binenteles ca nu si prin corespondenta, ca se stie ca romanii plecati din tara sunt „basisti” majoritatea, deci nu romani.

        1. 2.  de ce nu se stampileaza cu un tush care nu poate fi sters in 24h buletinul si manafruntea:p votantului?

        2.  @Rosu insist: ai o fotografie cu acel abti-bild pe buletin(am votat numai cu pasaportul nefiind in .ro….)
           
          nu e clar: greu, foarte greu sau imposibil

        3.  @teocharis domnule, se poate dezlipi. Nu e usor, dar nici filozofie: cu o lama, cu un cutit, il razuiesti de pe CI si gata…

        4. Pentru ca oricum se aplica stampila pe sub mana. De unde se mai numesc manevrele astea si „mânării”.

        5.  @Rosu  @teocharis Ar fi foarte simplu de verificat: confruntate TOATE listele suplimentare cu lista regulata unde figureaza persoana respectiva. Logica dicteaza ca nu pot fi prea ulte liste suplimentare. Nu-i asa? Ar fi interesanta o statistica nr. votanti suplimentari / nr. votanti in circumscriptia proprie, la sfarsit. Daca >3%, frauda pe fata.

        6.  @teocharis  @Rosu Ca să îl scoți trebuie să speli (cu apă caldă sau spirt cred că merge) cartea de identitate, care e de plastic.

  95. Se strange lațul
     
    ”Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a stabilit „procedura de evaluare a auto-sesizarii privind acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a dr. Victor Ponta, procedura ce vizeaza analizarea tezei de doctorat si a surselor incriminate”, anunta Universitatea Bucuresti printr-un comunicat de presa. „Urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, permis de regulamentele UB, Comisia de Etica sa formuleze o hotarare”, mai precizeaza comunicatul. Amintim ca astazi, 11 iulie, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a intrunit in sedinta pentru a discuta acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta.”
     
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12769765-comisia-etica-universitatii-bucuresti-stabilit-procedura-evaluare-documentelor-privind-acuzatiile-plagiat-cazul-tezei-doctorat-premierului-victor-ponta.htm

    1.  @Rezon Ce se tot caca pe ei, le-a trebuit o zi intreaga sa stabileasca procedura pentru a evalua un lucru pe care un copil de 6 ani il evalueaza in 5 minute….

  96. Realitatea .net
    Fostul preşedinte al Senatului Vasile Blaga şi-ar fi plagiat circa 33% din conţinutul lucrărilor de doctorat, scrie Jurnalul, după o verificare a referatelor liderului PDL cu ajutorul programului Strikeplagiarism.com Citeste mai mult pe REALITATEA.NET:
     http://www.realitatea.net/blaga-acuzat-de-plagiat-nu-ma-aseman-cu-ponta-din-niciun-punct-de-vedere_964966.html#ixzz20JtTXq5x

    1.  @Mistral Referatele nu sînt prin definiție originale, ele reflectă stadiul cunoașterii științifice în materie la momentul respectiv. Este pasul preliminar necesar pentru e demonstra originalitatea ideilor din teză.

  97. Hai, că-ncepe să fie din ce în ce mai bine, Merkel nu-i singura vinovată de tăierile de salarii de noi, de bieţii pensionari care n-au bani de medicamente, de umilinţa la carea supus poporul român…

  98. Ascensiunea politica a lui Dan Voiculescu in Romania nu ar fi fost posibila fara Graham Watson, multi ani seful liberalilor din Parlamentul European (ALDE), este de parere Tom Gallagher, analist politic britanic. Gallagher spune ca, fara Graham Watson, evolutia lui Dan Voiculescu in Romania ar fi fost, cu siguranta, mai lenta. Watson l-a introdus in grupul ALDE dupa 2000, ignorand avertismentele cu privire la fostul functionar al comertului exterior in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu.
     
    http://www.thecommentator.com/article/1402/top_liberal_who_backs_the_cheat_s_uprising_in_romania_

  99. Ponta este facut terci in plan extern, tocmai in zilele cand si-a propus sa dreaga personal busuiocul la Bruxelles.

    1.  @Rezon Pozele sînt bestiale! Mai ales cea cu TB pășind uitîndu-se la ceas și aceea cu Antonică Ochi-de-Pește aranjîndu-și freza. Bine i-a zis, cine i-a zis. Două găurele de vacuitate sub sprîncene. 

  100. Ghise e genial pe A3. 
    Vorbeste despre coruptia din vami cu Blaga si Ciobanu, probabil insa ca nu a fost informat ca Gheorghe Ciobanu e acuma la PSD…
     

      1.  @Rosu  @_felix_ da, este informator. cu patalama. pe Musca au eliminat-o pentru mai putin. pe martafoi il tin pentru ca este un idiot util.

    1.  @_felix_ Din aceasta cauza se poate spune ca Ghise e un papagal, deja senil si (fost) securist. Repeta pe nemestecate si dezinformeaza prin natura profesiei.

  101. Citate filozofice deja celebre : „Curentul e puterea. DNA și Parchetul înseamnă motorul” (George Bălan, porcuror, membre CSM)
    Poate fi adevarat ce spune, numai ca de data asta s-a cam curentat, poate si din cauza ca puterea nu merge pe curentul normal alternativ de 220V ci a trecut la ciudatenia de 256VP.

  102. Citate filozofice deja celebre : „Curentul e puterea. DNA și Parchetul înseamnă motorul” (George Bălan, porcuror, membre CSM)
    Poate fi adevarat ce spune, numai ca de data asta s-a cam curentat, poate si din cauza ca puterea nu merge pe curentul normal alternativ de 220V ci a trecucut la ciudatenia de 256V(P).

  103. E groasa la Bxl :
    Statele membre ale UE sunt „un pic prea tacute” in privinta Romaniei –  presedintele Parlamentului European, Martin Schulz (SPD)

      1.  @poweraxxel  @Mistral http://www.tvrinfo.ro/schulz-statele-membre-ue-putin-cam-tacute-in-legatura-cu-situatia-din-romania_18775.html

    1.  @Mistral nu va grabiti cu concluziile, e socialist tipul, ma astept sa se coalizeze cu Hollande in jurul usl

      1.  @teocharis din acelasi articol :
        „Comisia (europeana) trebuie sa-si faca treaba. Sa evalueze, sa propuna, sa verifice daca normele de drept european sunt violate. Un prim ministru dotat cu o larga majoritate poate schimba Constitutia tarii sale, dar nu poate contraveni regulilor noastre si valorilor noastre”, spune presedintele Parlamentului European.”Schimbarile rapide survenit in fruntea mai multor institutii romanesti sunt cel putin uimitoare. La fel ca si tentativa, aparent structurata si planificata, de a-l destitui pe presedintele Basescu. Este foarte indoielnic din punct de vedere politic, dar este legal”, a adaugat el.”
        http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12769473-statele-membre-ale-sunt-pic-prea-tacute-privinta-romaniei-presedintele-parlamentului-european-martin-schulz-spd.htm

        1.  @Mistral  @teocharis Și totuși
          ””Rămânem preocupaţi de rapiditatea şi de consecinţele deciziilor luate în ultimele săptămâni şi avem numeroase întrebări privind respectarea independenţei Curţii Constituţionale şi a sistemului judiciar”, avertizase, marţi, Comisia Europeană.”

        2.  @Mistral  @teocharis Daca fie si numai unul dintre jucatorii cat de cat importanti din UE legitimeaza cu o umbra de incredere si legalitate ce se intampla aici, in numele unui pact politic/partinic, suntem mancati. O sa fim lasati sa ne exercitam democratia original-orientala, sa ne reglam legile, sa ne alegem conducatorii, sa ne facem referendumurile… o sa platim cu gazoducte, ce bruma de societati de stat mai avem, paduri virgine, cai frumosi… o colonie de tip lohn si pentru est, si pentru vest, insuficient aliniati si pentru unii, si pentru altii, cetateni de rang 2 si pentru unii, si pentru altii.   Pe astia care legitimeaza asa ceva ii blestem sa aiba parte de toti emigrantii romani, legali si ilegali, de toate culorile.

      2.  @teocharis  @Mistral Or fi ei socialiști, dar poate nu sunt diispuși să rămână asociați cu mafioții noștri.

        1.  @SimonaM  @teocharis Stie cineva programul lui SMonta la BXL . Declaratia lui Schulz e facuta dupa intalnirea cu asta ??

        2.  @SimonaM  @teocharis ia uite : (Antena 3)
          Premierul Victor Ponta va pleca, azi, la Bruxelles, unde are deja programate întâlniri atât cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cât şi cu  preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.Discuţia cu preşedintele Parlamentului European este prevăzută să aibă loc în această seară, iar întâlnirea cu preşedintele Consiliului European a fost deja programată pentru joi. Toate discuţiile vor fi purtate pe baza aceluiaşi subiect: situaţia politică din România. Comisia Europeană a îndemnat de curând României să respecte principiile statului de drept şi independenţa justiţiei.Liderul Grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că nu se va întîlni cu premierul Victor Ponta. ”
           
          S-a antepronuntat . Nu-i constitutional .

        3.  @Mistral  @teocharis Sper să-i zică Hoze 😛
          E mult mai interesant când devine și un pic personală chestiunea. 
           
          ”Comisia Europeană a îndemnat”? Mă duc să caut comunicatul original.

        4.  @SimonaM  @Mistral cu siguranta are ignore de la van Rumpy Pumpy
           
          Barosso, protocolar, avertismente dure pe OUG   contrara CCR si Av boborului
           
          inca mai are intrare la socialisti…not for long, rummors have it….

        5.  @Mistral  @teocharis Dacă zice Rio de Haneiro…
           
          Am auzit multă lume spunând Hoze Manuel lui Jose Manuel Barroso

        6.  @Mistral http://www.europarl.europa.eu/the-president/en/press/press_release_speeches/press_release/2012/2012-july/press_release-2012-july-7.html

        7.  @Mistral  @SimonaM  @teocharis http://www.european-council.europa.eu/the-president.aspx?lang=ro, http://www.european-council.europa.eu/the-president.aspx?lang=ro

        8.  @Mistral  @SimonaM  @teocharis http://www.european-council.europa.eu/the-president.aspx?lang=ro, http://www.europarl.europa.eu/the-president/en/press/press_release_speeches/press_release/2012/2012-july/press_release-20

  104. Nerespectarea legilor si a hotaririlor legale devine „trend” in uniunea „sele”:
     
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/timi-oara-primarul-ora-ului-refuza-sa-finan-eze-o-parte-a-festivalului-de-jazz-de-la-garana-de-i-exista-o-hotarare-a-consiliului-local-in-acest-sens-32848.html
     
    Membru de nadejde al uniunii, un cadru cu experienta, tov. Robu refuza sa respecte o hotarire a consiliului local Timisoara (orasul meu)… Si inca nu are nici macar „cheag” prins.

  105. Din cîte înțeleg eu din stenogramele alea, DNA și Parchetul General au făcut deja obiectul împărțirii între PSD și PNL iar băieții respectivi voiau să schimbe ceea ce se stabilise inițial.

  106. Doc pe Contributors:
    „Sigur, putem să analizăm cât de realiste sunt pozițiile astea, dar cred că mult mai accesibilă, clară și imediată e dovada empirică. Ce reacții au stârnit, la vremea lor, protestele USL, scrisorile, declarațiile, conferințele lor? Hm? Ați văzut același șir de reprezentanți europeni care să vorbească de situația îngrijorătoare a statului de drept de la noi? Ați văzut șirul de articole în presa externă? Ați asistat la căderea cursului valutar? Ați văzut UN EXEMPLU măcar de așa ceva? Păi și-atunci? Reprezentanții USL au depus toate eforturile ca să pretindă că, sub președinția dlui Băsescu, suntem un stat în evoluție către o dictatură, dacă nu chiar o dictatură. Reacția diplomatică și economică la pretențiile lor a fost însă total absentă. N-a spus nimic, nici de îngrijorare nici de altceva, nici MAE francez, nici cel german, nici liderii de grup din PE, nici comisari europeni, nici Barosso, nici Schultz, nici van Rompuy, nici reprezentanții Canadei și US, nu s-a vorbit nici despre MCV, nici despre prejudicierea aderării la Schengen, nici despre excludere din Consiliul european nici despre nimic. N-am avut articole de analiză despre situația statului de drept din România nici în El Figaro, nici în The Economist, nici pe blogul dlui Krugman, nici în FAZ-ul german, nici altundeva. Iar leul n-a picat nicăieri.
    Iar asta demonstrează și demontează minciuna colosală. Astfel de reacții nu pot avea loc în urma unor scrisori trimise de politicieni din opoziție, manifestări publice, sau întrebări puse de jurnaliști. E ridicol să crezi că demnitari europeni ar putea să-și angajeze instituțiile orbește după ce declară cineva, că oameni de afaceri ar apuca să ia decizii economice strict în funcție de ce acuză opoziția, întreabă ziaristul X sau scrie bloggerul Y. Nu contează ce declară acești oameni despre puterea politică, decât în măsura în care afirmațiile corespund adevărului. De asta, la aceeași acuzație actorii externi au ridicat o dată din umeri, iar acum, la câteva luni distanță, iau foc. Sunt capabili să vadă dincolo de mitomania guvernului Ponta”.

    1.   Pucistii acum produc fapte. In partea astalalta cine face fapte? Ma simt ca turcii la lupta de la Rovine, impinsi in locul destinat pentru macel. Tare as vrea sa vad harta generala a zonei… Si la greci Europa a dat practic indicatii de vot, dar n-a organizat alegerile, si nici Grecia nu e langa rusi. Organizeaza PDL-ul mitingul in Bucuresti? Cand? Si cu ce slogan? Care e fratilor PLANUL? Eu cu familia plus un comitet de babe (matusi, bunici, etc) vrem sa iesim si sa boicotam organizat, ca dam noi individual cu gura, dar avem nevoie sa mergem toti in aceeasi directie, alta decat cea indicata de cursul evenimentelor de pana acum. Mie mi se pare ca referendumul este „stramtoarea” in care suntem impinsi, nu alegerea oferita democratic. Dupa intoarcerea lui Ponta si inarmati cu proaspetele declaratii ale occidentului s-ar putea iesi la demonstratii in toate orasele mari. Alegerea e simpla: vrem ca Romania sa semene mai degraba cu Rusia/China, sau mai degraba cu Germania/America/Franta… „Cine-a stat 5 ani la rusi nu poate gandi ca Bush!”, „Mai bine o democratie schioapa decat un comunism functional”

      1.  @Lilisan corect! am aceeasi senzatie, ca toata lumea este deja asezata la linia de start si asteapta acel poc. Cred ca totul trebuie sa se intample pana la referendum. Noi, aici la Roma,  nu stim daca este bine sa mergem sau nu la referendum. Asteptam se…mnalul

  107. Buna ziua si-mi pare bine de cunostinta! Eu vad destul de in alb si negru: mi se pare o situatie suficient de asemanatoare celei din ’46 ca sa nu-mi fac iluzii in privinta potentialului final. Mi se pare genul de situatie in care bunul simt si cel de supravietuire sa se ingemaneze ca sa rezulte un „ma fac frate si cu dracul ca sa trec puntea”. Oricine nu doreste o apropiere ideologica, politica, faptica si de orice alta natura cu Rusia ar trebui sa boicoteze orice face USL-ul in acest moment, inclusiv referendumul, prin iesire in strada. Numai ca nu vad cum s-ar putea convinge o masa uriasa de oameni sa actioneze organizat fara…o organizare uriasa. Partidele, ONG-urile, MRU, ziaristii, artistii si orice alte forte ar trebui sa cada odata de acord si sa ceara fanilor acelasi lucru: iesirea in strada in data de .., ora de… in scopul de a evita rusificarea. Restul sunt fineturi, merg rafinate si dupa…apocalipsa. Si in tonul articolului: Proconsul – De la rusi vine ploaia: http://www.youtube.com/watch?v=GJKQyIHlaQs

  108. daca se va calcula referendumul la alt numar de persoane cu drept de vot atnci trebuie modificat si numarul deputatilor si sanatorilor existenti in parlament precum si reconfigurarea circumscriptiilor electorale. Dupa cum pare, vor ajunge mai putini la slanina. Sau la toamna se inmultesc iar romanii cu drept de vot?

    1.  @florentin Ai dreptate, dar se poate da o OUG prin care se modifica legea electorala, orice lege, astfel incat intr-un colegiu sa se poata alege doi uselisti: unul de la S, unul de la L, asa, pentru cromatica, nu de altceva…

  109. Viviane Reding afirmă, într-un interviu din Financial Times, că revocarea ordonanțelor de urgență care contrazic deciziile Curții Constituționale și repunerea în funcție a Avocatului Poporului sunt condiții ale restabilirii statului de drept din România.Avertismentul e clar.Până acum, Ponta a preferat un discurs naționalist, în care Europa apărea ca manipulată de “dușmanii poporului”. E, în fond, o retorică de tip ceaușist. Să vedem dacă va renunța la ea după contactele cu oficialii europeni…
     
    http://cristianpreda.ro/2012/07/11/avertisment-de-la-reding/

  110. La AMG este o rea-credinta monumentala. Ca sa nu mai zic e o imbecilitate absoluta sa spui ca Parlamentul e suveran in orice democratie. Daca vorbim despre democratiile liberale moderne, Constitutia e suverana, doamna, si anume Constitutia actuala, pina la noi ordine din partea poporului. Cind Parlamentul incalca Constitutia cu repetitie, suntem in registrul absolutismului si al arbitrariului politic, adica al dictaturii, scolareste vorbind.

    1.  @picus AMP se pretinde profesor la Herthie school of governance in Berlin, poate cineva ar trebui sa-i ia la puricat cv-ul sunt convins ca exista numerosi scheleti:P

      1.  @teocharis  @picus Adevarul este ca suntem niste nerecunoscatori, trebuie sa-si piarda Ea Insasi timpul sa ne explice noua ce bun si frumos e parlamentul „cand are atata treaba la Berlin”  (citat aproximativ dintr-un articol anterior al AMP).

        1.  @Amelia New  @picus cred ca e momentul sa arata, credibil!, ce functie are la acea scoala in Berlin(nu, nu e vb de Humboldt sau Free Univ pentru cunoascatori…)

    2.  @picus Mda, dupa criteriile doamnei regimul terorii in Franta revolutionara a fost perfect legitim, o expresie inalta a statului de drept, in virtutea suveranitatii parlamentare absolute.
      Daca maine parlamentul voteaza ca sa fie executati sumar fostii membri ai guvernului Boc (lumea ii uraste, domnule! ) e perfect OK, parlamentul e suveran…
       
      Doamna se face ca ploua si ca in amarita de Constitutie nu scrie, negru pe alb, ca in Romania e obligatorie respectarea legilor.
       

    1.  @GabiDumitru daca nu se opreste tavalugul asta la 1 sept suntem membru cu drepturi depline al uniunii…Rusia-Belarus

  111. Lume, frati, surori, oameni buni… Eu nu mai inteleg, cat de orb poate ajunge cineva? Eu inteleg, e partizanat, e neutralitate severa, dar sa nu vezi realitatea, deja e altceva… AMP, o mostra de miopie crunta, o mostra de…
     
    Citez:
    „Să ieşim deci un pic din isteria asta cu democraţia care ne e trasă de sub picioare şi lovitura de stat parlamentară, curat nonsens, că totuşi parlamentul, bun sau rău, e suveran în orice democraţie. Regulile şi instituţiile călcate în picioare trebuie să le refacem şi să le protejăm mai bine, dar e imposibil să o facem cît conflictul politic e la maximum.”

        1.  @Never G  @Rosu De aceea este important să preluăm agenda, să fie limpede pentru tot omul, cu sau fără carte:
          Statul lui ”să se deie” este de fapt statul lui „să se ieie”. Fără statul de drept vom ajunge mai toți la pepeni din Turcia.

  112. M-am(si ne-am) intrebat de ce a riscat USL-ul sa ia puterea cu doar 6 luni inainte de alegerile parlamentare,cind puteau sa astepte pina in noiembrie si cistigau fara probleme.
    Cred ca unul din motive e numirea sefilor DNA si PG.
    Le-a fost teama ca Basescu,avind inca majoritatea parlamentara,va face numirile pina-n alegeri.

      1.  @GabiDumitru si, uitandu-ma la inteligenta celorlalti, nu as fi suprins daca el ar fi creierul ” operatiunii” chiar din Rahova

    1.  @GabiDumitru Scandalurile se rostogoleau deja în mod necontrolat şi înceapeau să atârne greu de gâtul lor. Trebuiau să-şi marcheze profitul electoral cât mai urgent şi să reactualizeze valul anti-Băsescu, care risca să se stingă cu totul până în toamnă. În felul acesta au încercat să scape de cartoful fierbinte şi să-l pună pe Băsescu în defensivă.

  113. Am o întrebare: dacă faptele procurorilor săltaţi de DNA constituie infracţiune, de ce nu a fost săltat şi Ponta, pentru complicitate sau instigare la infracţiune?

      1.  @StefanTrifan  @Nea azi e macar cinstit maica : Victor Ponta pe Facebook: „Va urma o noua zi plină de manipulări şi minciuni!”

        1.  @SimonaM  , din observaţiile mele de la distanţă şi de sub o umbrelă paragua nu parasol, NU I-A SCAPAT! Aceasta va fi baza strategiei, va nega orice acuzaţie, oricât de demonstrată, de evidentă şi de simplă.
          Şi toţi procedează la fel. Şi Şova face asta în emisiuni, înainte de a golăni cu „să vă ajut să înţelegeţi…”

        2.  @Yeba Offff. Firește. Este clar de mult.
          Ce-am scris eu se voia un spirit de glumă la comentariul @Mistral  🙁
           
          Nu mai fac, că văd că nu-mi iese.

  114. Din agenda sedintei de guvern de astazi: „V. DOCUMENTE CLASIFICATE”. Asta-i partea (75%) in care discuta cum sa raspunda atacurilor? 

  115. Greblă e şeful Comisiei Juridice din Senat. Dacă nu ştiaţi.
    Şi cînd, în ce timpuri au mai fost la putere oameni aşa pricepuţi şi valoroşi?

  116. „Filozofia” borfasilor porcurori, pardon, procurori:
    „Marcel Sâmpetru: Deci, când ai pus mâna pe ceva, nu-i mai da drumul.”

  117. Este incredibil numarul ticalosilor care stau in umbra asteptand sa vina in sfarsit regimul in care pot actiona asa cum stiu ei mai bine.

  118. Surse credibile de la Palatul Cotroceni relateaza ca, la sosirea la palat, ambasadorul american i-a gasit pe Ponta si Antonescu sarind pe canapele si urland din toti rarunchii „Am scapat de Base! Am scapat de Base !”
    A fost nevoie de patru SPP-isti mai vanjosi care sa-i prinda din zbor si sa-i aduca la intalnire.

    1.  @geronimo Este concursul de ticalosie. Dar guverne ticaloase mosite de Ilici au mai fost. In privinta lui VP, fiind nepotul lui Ilici, se poate spune ca ce se naste din pisica bolsevica, soareci mananca.

      1.  @OstapBender daca FSN din illo tempore s-a trezit doar contestat de catre Piata Univ. si a replicat in ultima instanta prin mineriade, clonele lor de astazi contraataca cu energia disperarii, pentru ca s-au vazut sub iminenta emanciparii justitiei, cu care USL nu e compatibil

  119. Ionut Popescu (Facebook):
     
    ”Sa ne imaginam doar ca Basescu ar fi fost sunat de un membru CSM si el l-ar fi invitat la o cafea ! Puteti sa va imaginati reactia haznalelor si a ”ziaristilor independenti” care acum nu vad nimic in neregula in convorbirea lui Ponta ? Sa sparie gandul…”

    1.  @Rezon pe Antene – au fost colegi, Balan i-a fost sef lui Ponta, putea sa-l sune oricand, omeneşte, sa bea o cafea. Nu poti sa renunti la vechii prieteni. De ce e trafic de influenta? 

        1.  @GabiDumitru Imposibil să fie mai explicit, Antena practică fuga înainte, vorba lui Bleen, cunoaşte găinile din target: Totul e omenesc, adică oamenii se interesează dacă aud că se eliberează un post şi încep şi ei să-şi întrebe cunoştinţele, totul e normal.

  120. Kamikaze:
     
    Robotul lui Victor Ponta:
    „Bună ziua! Ați sunat la Victor Ponta, premierul României.
    Pentru funcția de șef la DNA, apăsați tasta 1.
    Pentru Procuror General, apăsați tasta 2.
    Pentru lovituri de stat în Parlament, formați 256.”

  121. Pentru cei care fac calcule şi analize de tot felul: înainte de a vă ocupa cu aşa ceva, răspundeţi-vă la întrebarea „ce fel de alegeri au avut loc după 1946?”.
    Acum e clar?

        1.  @cristihan  @Florina Declar public. Mi-am pierdut uzul rațiunii. 
          Vorbesc serios. Nu mai pot gândi. Primesc mesaj de overload 😀

        2.  @SimonaM  @Florina Chill. Take a couple of hours off. Asteapta conferinta de presa a lui monta de deseara (nu, bre, nu stiu nimic, dar ma uit ca la filme cu mafioti deja 🙂 )

        3.  @cristihan  @Florina Mno, că și io tot ca la filme am ajuns să mă uit. Aia cu chill e greu. Ai văzut cu ce grade umblă ăștia?

    1.  @Florina Exact asta trebuie spus. Repetat si rasrepetat. Participarea la referendum este legitimarea populara loviturii de stat.

      1.  @OstapBender  @Florina Și totuși, daca referendumul (deci legitimarea de care vorbești) are loc orice-ar fi (și va avea loc orice-ar fi) ? vă asumați riscul ”legitimării noului regim prin voința poporului” ?

        1.  @tiestoster  @OstapBender  @Florina  Nu va fi legitimat de popor decit daca vom continua sa punem semnul egal între boicot și absenteism. Indiferent dacă pragul de 50%+1 a prezenței la vot va fi sau nu criteriu de validitate, boicotul prin manifestații în piețele publice din țară va demonstra lipsa de legitimitate populară a referendumului.

        2.  @tiestoster  Dar asta trebuie sa spune fortele democratice, cate or mai fi, ca este ILEGAL. Democratia se face cu reguli precise, cu alegeri prevazute regulat. Nu cand vor unii si altii. Cand simt ca un presedinte a scazut in sondaje. Posibilitatea suspendarii a fost pusa in Constitutie pentru fapte cu adevarat grave, un presedinte se poate tampi, o poate lua razna, tradeaza tara etc.

        3.  @sanantonio  @OstapBender  @Florina întrebarea mea rămâne fără răspuns. mărturisesc că sunt foarte derutat. ma duc, legitimez lovitura de stat. nu mă duc și pică (deci lovitura se legitimează oricum) – dacă votul meu  ar fi contat ? mai ales că mă uit în jur, văd hipnoza generalizată ”băsescu e de vină”  și sunt absolut sigur că ”boicotul” nu va conta. nu știu, nu știu ce să fac. să mă liniștească cineva, negru pe alb !

        4.  @tiestoster, am aceeași cumpănă. Băsescu nu va accepta boicotul ca formă de protest și de combatere a dăunătorilor. Va face ce știe că e bine, va respecta Constituția și decizia electoratului. Eu, unul, nu pot gira prin votul meu un referendum nelegal.

  122. Marcel Sânpetru a fost procurorului general adjunct al României. În contul lui Marcel Sânpetru, presa a pus îngroparea dosarului Banca Agricolă, în care era cercetat Sorin Ovidiu Vîntu, și protejarea unor cercetați penal din cazurile RAFO și „Mafia SRI (http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-protejata-sistemului-816139.html).
     
    A fost demis din funcția de procuror general adjunct al Romaniei pentru suspiciunea de a-l fi protejat pe Omar Hayssam. A fost consilier al președintelui Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu până la data de 19 octombrie 2007, când a fost numit adjunct al șefului DGIPI ((http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/sefi-noi-la-um-0962-si-inspectoratul-general-al-politiei-109054.html).

      1.  @Amelia New Nu stiu ce sa zic, mie si asta mi se pare o nevolnicie. Cum adica la 2saptamani inaintea votului nu stim inca regulile jocului?? Ce cand mergi la campionatul de atletism te anunta aia cand intri pe stadion daca concurezi la sprint sau la maraton??

      2.  @Glook Si apropo, eu nu mai inteleg: ponta e la Bxl sau la sedinta de guvern? Si-a luat guvernul cu el si tine sedinta acolo?

        1.  @Amelia New  @Glook http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/
          Rumpy Pumpy are intalnire doar cu PM-ul Bulgariei
           
          imho ponta si-a pierdut orice urma de credibilitate externa (daca a avut-o vreodata…) si nu i se va mai deschide nicio usa

    1.  @Glook CCR deja s-a pronunțat pe tema asta. Referendumul de demitere a președintelui nu este valid decît dacă esti și reprezentativ. Poate să stea Ponta-n cap cu tot guvernul atîrnat ca globulețe în pomul de iarnă, rezultatul unui referendum care nu respectă hotărîrea CCR va fi contestat și invalidat de către aceasta fără nici o urmă de-ndoială.

      1.  @sanantonio Nu stiu ce sa zic, io-s inginer, ma pierdeti rapid pe drum cand incepeti sa vorbiti avocateste, o sa vad ce decide blogary cu boicotul si o sa fac cum se decide. Dar desi n-as sti sa explic clar cum si de ce, am impresia ca strategia cu boicotul are falii. Poate n-ar avea daca ar fi coordonata cu o mega demonstratie de strada in ziua votului, cateva zeci de mii de oameni, o demonstratie de forta a boicotantilor.
        Ziceti-i intuitie feminina daca vreti dar io asa simt.

        1.  @Glook, de acord, asta am declarat și eu, un boicot fără demonstrații de amploare în toată țara nu reprezintă nimic. Nu poți boicota un referendum ducîndu-te la grătar, ăla nu mai boicot, e atitudinea firească a românului în ziua de alegeri.

        2.  @sanantonio Pai boicotul asa e promovat. Vezi ce zicea Tapalaga ieri ca Basescu ar trebui sa aibe slogan de campanie ‘vara asta stam la plaja’.
          E o imbecilitate din punctul meu de vedere. Cum adica stam la plaja, boicotam?? Intre timp USL pune fraul pe tot in tara si apoi cand ne intoarcem de la plaja ne trezim ca ni s-a nationalizat casa, masa si avem si un tiganus in casa sa-l spalam si sa-l crestem??

    2.  @Glook Atenţie: nu au altceva de făcut decât să modifice textul legii şi să îl treacă prin procedura parlamentară. Ceea ce nu le va fi foarte greu. Un articol foarte bun pe această temă aici: http://www.finantistii.ro/politic/ccr-nu-a-impus-conditia-de-validare-a-referendumului-doar-i-a-semnalat-o-legiuitorului-73779
       
      Mai rămâne atacul pe retroactivitatea legii, dar e discutabil dacă ne uităm modul în care a argumentat CCR în 2007 într-o speţă similară.

      1.  @BogdanL Deci m-ai pierdut pe drum. Nu inteleg.
        Eu asa stiu ca daca se retimite legea la parlament apoi iar se voteaza, se pot schimba si alte chestii si poate teoretic iesi si mai rau decat inainte de contestatia la CCR. Apoi nici nu mai mi-e clar daca se poate re-contesta, cat timp are interimaru mortii masii sa dea cu semnatura, adica s-ar putea nici in ziua votului sa nu stim care-s regulile votului.  E absolut inadmisibil.

        1.  @Glook În 2007 CCR în aceeaşi situaţie a spus că este dreptul legiuitorului să decidă majoritatea pe Legea referendumului. Constituţional, nu există o limită minimă de validare sau de reprezentativitate. A fost o singură opinie separată a unuia dintre judecători în acest sens. Ar fi absurd ca acum, în aceaaşi situaţie, să decidă altceva.
          Ceea ce se pare că s-a întâmplat (aşteptăm motivarea) este următorul lucru: conform art. 5 alin. 2 din legea referendumului „Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente”. În legea care modifică legea referundumului şi pe care s-a pronunţat CCR ieri, ei au introdus, ca şi în 2007 o situaţie aparte pentru demiterea preşedintelui, doar că au formulat-o prost. Au spus că art. 10 din lege se modifică astfel încât demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum. Numai nu au precizat expres că asta e o derogare de la art. 5 alin. 2. Astfel încât, tehnic, nu se mai înţelegea nimic. Asta se pare că au spus judecătorii CCR. Dacă apucă să reformuleze şi trec totul prin procedură parlamentară, jucăm la referendum după cum cântă ei.

        2.  @BogdanL  @Glook  decizia de ieri a CCR avertizează legiuitorul (şi executivul, totodată) să ţină seama că validarea referendumlui este atributul exclusiv al CCR care va aplica  recomandarea Comisiei de la Veneţia, conform acesteia  în toate statele membre UE referendumurile pe orice temă vor fi validate doar în situaţie de cvorum.

        3.  @BogdanL  Imho, opinia autorului se bazeaza pe Decizia CCR din 2007 si pe presupuneri asupra motivarii Deciziei de ieri a CCR. Nu suntem in sistemul precedentului judiciar ca CCR sa fie tinuta de Decizia din 2007. In ultimii ani CCR si-a schimbat de mai multe ori jurisprudenta, inclusiv in materia drepturilor electorale. De ex. in Decizia asupra legii de comasare a alegerilor a argumentat copios cu recomandarile Comisiei de la Venetia si a declarat-o neconstitutionala. Comisia de la Venetia recomanda negru pe alb ca referendumul sa fie validat numai daca participa 50%+1 din electorii inscrisi pe liste. Asupra presupunerilor pe care le face in legatura cu motivarea, nu comentez pentru ca ar n-ar insemna altceva decat sa-mi dau si eu cu presupusul.   

        4.  @Amelia New Îmi pare rău, dar nu ştiu de această recomandare a Comisiei Veneţia referitoare la majoritate în situaţia referendumului. În schimb ştiu că Comisia Veneţia a precizat faptul că în materia referendumului „the fundamental aspects of referendum law should not be open to amendment less than one year before a referendum, or should be written in the Constitution or at a level superior to ordinary law”. Aici ar avea o pâine bună de mâncat CCR.

    3.  @Glook Stai linistit ca nu va fi nici o sesiune parlamentara extraordinara. A mintit ca de obicei. Peste ceva timp nici n-o sa mai recunoasca ce a spus. O sa spuna ca au inteles prostii de ziaristi aiurea. Ca aia spanioli cu demisia. Totul sta in judecata CCR. Dar asta nu o vom cunoaste decat dupa, asta-i problema.

      1.  @Boghy O fi sau nu minciuna? Hmmm cel ami probabil e cum il cunosc. Dar sa stau linistita ?? Come on! De vreo cateva saptamani stau cu batu-n kur.

      1.  @StefanTrifan  @Glook Pentru asta au pus o armata de oameni la lucru. 
        Toti dar absolut toti au aceleasi mesaje.
        E normal sa-i deruteze pe cei ce n-au inteles ca e lovitura de stat.
        Eu atat le spun: SARITI!   MAFIA PUNE STAPANIRE PE TARA!  VOM FI SLUGILE LOR!

  123. ponta s-a dus sa opreasca la Bruxelles atacurile impotriva guvernului sau pornite de Basescu. Dar a luat cu el si trupa de la A3 si restul care sa puna intrebari „incuietoare” ? Caci altfel ar fi varza facut. Ce mi-as dori ca la intoarcere in aeroport  la conferinta de presa sa dea pe langa ziaristi mai slabi de inger si de un Dan Andronic, Cristoiu, Turcescu, Tapalaga, sa i se inmoaie genunchii doar cand ii vede si sa inteleaga ca mai sunt si oameni care gandesc si care sa puna intrebari dure.Macar o data sa mai faca si ei o munca de teren , ca tare ar merita asta.

  124. Zice olandezul de la Kamikaze:
    Și prin oraș sunt multe mașini exclusive de admirat. Un fenomen curios este totuși faptul că posesia unei mașini impresionante nu pare să facă pe șoferul ei mai fericit. Când la semafor observ fețele din BMW-uri și Porsche-uri, majoritatea lor sunt serioase, șucărite. Cu ochelari de soare și mandibula încordată. Suferă de ceva, nu știu. Fețe zâmbitoare sau pur și simplu senine am văzut doar în mașini vechi și/sau ieftine.
    Deși, dacă mă gândesc – așa e și în restaurante. Prețul meniului la un restaurant este invers proporțional cu zâmbetele consumatorilor.
     
    http://www.kmkz.ro/opinii/jurnale/un-olandez-la-bucuresti-ep-16-masinile-scumpe-fetisul-romanilor/

    1.  @Never G exceptional pe naiba … Astia nu au inteles niciodata ca atata timp cat nu recunosc greselile facute PDL prin acceptarea is acoperirea propriilor corupti atunci cand au fost la butoane va alimenta continuu neincrederea in MRU si cei din jur … Au inca, o problema de „comunicare”. Un mesaj foarte bun dat de MRU ar fi fost: PDL a avut dese incalcari morale si etice, unele chiar la limita legii, a nesocotit dorintele romanilor si a cazut in patima promovarilor nepotrivite, dar niciodata nu a urmarit scoaterea din joc a unor institutii fundamentale cum sunt CCR sau insasi constitutia …
      MRU trebuie sa inteleaga ca pentru a avea credibilitate cat mai amre, trebuie sa recunoasca greselile evidente facute de PDL cat a fost la guvernare, mai ales ca acum poate compara aceste greseli cu atacurile nedemocratice uriase facute de USL …

      1.  @Never G MRU trebuie sa dea semnale clare ca este constient de greselile PDL, dar sa explice ca aceste sau facut datorita unor „detalii” rezultate din numiri inadecvate, din calitatea unor factori de decizie prost alesi. Dar sa sublinieze ca ideile principale sunt bune, necesare, importante, ca dovada faptul ca astazi insasi USL porneste pe drumul aplicarii lor. De ex. legea sanatatii, discutiile incipiente privind regionalizarea, acceptarea permiterii exploatarii gaselor de sist, si sa indemne opinia publica sa priveasca cu atentie proiectele hulite ale PDL si care acum sau in viitorul apropriat vor fi imbratisate de USL, desi acesta initial era un contestatar vehement. Iar in cazul oamenilor „indoielnici”, poate pune accentul pe faptul ca unii dintr-e acestia s-au retras recunoscandu-si vina, altii au fost eliminati din partid fie in afara vietii politice fie aruncati in bratele deschise ale USL, punctand astfel pe seama traseistilor care sunt acoperiti astazi de USL (Frunzaverde, Placinte, UNPR, etc).

        1.  @poweraxxel  Mai omul lui Dumnezeu, dumneata chiar crezi ca spovedania pe campul de lupta ajuta cu ceva? Spovedania e buna inainte de batalie si/sau dupa. In lupta nu se marturisesc pacatele, se tine strans scutul si se manevreaza cu dibacie armele…

        2.  @poweraxxel  MRU are sarcina nasoala de a aduna oastea sparta a dreptei sau mai bine zis a ne-stangii, ca sa nu dam impresia ca Romania se uselizeaza complet. Alienarea unor pedelisti (astia se sperie ca vrabia de prastie) nu ajuta acum… Sa ii tina la cutie, sa ii bage intr-un frigider, sa ii trimita la plug…

        3.  @Rosu „Oastea sparta a dreptei” a fost , este si va fi intotdeauna o oaste de stransura. Nu este o armata regulata (ca a PSD-ului) care sa asculte ordinele si sa aibe reactiile de care conducatorii au nevoie indiferent ca ii pupa pe obraji sau le arata fundul … „Oastea dreptei” cuprinde prea putini ostasi „regulati” care asculta ordinele indiferent de credibilitatea „comandantilor”. Majoritatea ostasilor sunt „de stransura”, si cel mai important atribut al acestora este ca sunt ostasi fantastici, care pot intoarce soarta unei batalii chiar daca nu li se da nici o sansa … Dar, pentru ca acestia sa se alatura „ostirii dreptei”, trebuie ca sa fie convinsi de moralitatea si capacitatea „comandantilor”. Nu mizati pe faptul ca sunt prosti precum „ostenii” adversi. Tocmai inteligenta pe care o au ii ajuta ca odata lamuriti de credibilitatea si buna credinta a „comandantilor” sa spulbere adversarii.
          SI cel mai important, acesti soldati de conjunctura aleg deocamdata sa stea deoparte tocmai pentru ca nu au primit mesajul prin care sa inteleaga ca „comandantii” care ii cheama alaturi le poate oferi ceva mai bun. Primul pas este sa ii vada ca accepta realitatea, greselile, etc. Apoi, ca ii cheama nu numai la castigarea batalieli, ci si la o constructie de succes dupa aceasta batalie …

      2.  @poweraxxel Imi pare rau, dar acum se pune problema loviturii de stat. Suntem in situatia incalcarii flagrante si continue a constitutiei.
        Acum trebuie sa se uneasca toate fortele ca sa restabilim situatia. Nu-i momentul sa ne aratam defectele.

        1.  @Never G care forte? Pentru ca aceste „forte” sa aibe sanse de a fi ascultate, urmate si iesi victorioase trebuie in primul rand sa fie credibile … Ca sa fie credibile, venind dinstre o anumita tabara trebuie sa isi asume greselile trecutului, sa arate ca sunt constienti de ele, ca sunt in stare sa ia ce a fost bun si sa opreasca pentur totdeauna ce a fost rau. Abia poi vorbim de credibilitate, de puterea de a coagula in jur mai multi romani, de reusita, de protejarea institutiilor importante ale tarii si de pastrarea democratiei. Fara credibilizarea vectorilor respectivi, nu se va crea decat sila, deznadejde si demobilizare a romanilor, care vad o fosta putere incapabila sa isi recunoasca greselile uriase, si o acutala putere cel putin la fel de feroce ca fosta. Intre aceste 2 perceptii, poporul va ramane prizonierul sloganelor „nu avem de unde alege”, „toti sunt la fel”, „n-are rost sa ne mai spunem parerea pentru ca oricum nu conteaza”, „nici un politician nu este capabil sa inteleaga ce cerem de la el” …

        2.  @poweraxxel, crezi că dacă-ți torni o găleată de cenușă-n cap, te arunci în cazanul cu catran și p-ormă pornești o bătălie pe viață și pe moarte cu perne din puf de găină, ajungi în final destul de atrăgător și convingător în public? Think about it!

        3.  @poweraxxel  @Never G 
           
          Toate celelalte forţe care nu participă la lovitura de stat. Punct.
          Deci, nu, nu toţi politicienii sînt la fel doar pentru că, în acest moment, ceea ce face USL e fără precedent în Europa democratică şi peste ocean. Iar punct. 
           

        4.  @Florina  @poweraxxel  @Never G Iar avem fitilul scurt. Credeam că era vorba de a recunoaște greșelile PDL înainte de a cere oamenilor să-i susțină iar și iar..
          Dar poate n-am înțeles eu bine.

        5.  @SimonaM  @poweraxxel  @Never G 
           
          Într-o ţară liberă, cu legalitatea în funcţiune se poate pune problema a ceea ce le cerem oamenilor. Într-o dictatură nu, puterea cere de la oameni.Totul. 
          Despre asta vorbim acum, numai despre asta. Pînă scăpăm  sau cît mai avem voie. 

        6.  @Florina  @poweraxxel  @Never G Noi da. Dar e foarte greu când stai de vorbă cu cineva și încerci să-i convingi… și se-ajunge la fraza ”nu vezi ce-au făcut și aroganții ăia de la PDL?”. Sunt chestii pe care și noi le-am tocat la vremea aia, e greu să spui că gata, ștergem cu buretele.
          Și pe antipatia/ura asta se marșează la USL. Multe dume făcute de PDL au fost puse ăn cârca lui Băsescu, nu?

        7.  @poweraxxel
           Viata nu e f. simpla.Nu poti sa vezi totul in alb si negru.Uneori este nevoie si de compromisuri.Important este ca ele sa nu fie imorale si ilegale.Gospodarii se aduna toti impotriva hotului care ii fura,chiar daca mai au disensiuni intre ei.

        8.  @hope18 dar daca printr-e ei se afa deja un ht care nici macar nu recunoaste ca i-a furat, nu isi cere scuze si nu ii convinge ca n-o va mai face niciodata? Se pot aduna gospodarii in gasca cu un astfel de „coleg”? Cat de mult vor fi mobilizati de chemarea unui astfe lde coleg inainte de a recunoaste ca i-a furat si a ii convinge ca n-o va mai face?

        9. @ all: este o greseala uriasa ca MRU sa plece la lupta fara a lamuri unele aspecte din trecut. O greseala care nu numai ca este o piedica in castigarea bataliei prezente ci si a celor viitoare. Daca va reusi o victorie va fi una cu gust amar. Sustinatorii nu se vor bucura de ea, singura multumire ramanand aceea ca s-a evitat un rau urias. Problema actuala insa ramane. SI cel mai hilar este ca majoritatea doresc doar o recunoastere si asumare a greselilor. Doar imaginea „cenusii in cap”. In rest sunt gata sa intre in lupta.

        10.  @SimonaM  @Florina  @poweraxxel  @Never G Momentan in constiinta populara in cel mai bun caz exista ideea ca PDL=USL=mizerie. Asta pentru cei pentru care Basescu nu e inamicul suprem care le-a taiat salarii/pensii/ajutoare si ce mama ciomului le-o fi taiat.
           
          Pentru a-i sensibiliza pe cei „de mijloc” pentru care toti sunt o apa si un pamant cred ca ar fi bun un mesaj de genul „da, si cei de la PDL au gresit, dar nu au intrat cu bocancii in statul de drept si au facut totul legal” adica da, noi de la PDL am fost prosti, dar astia sunt infractori.
           
          Daca MRU se apropie prea mult de PDL va fi inevitabil asociat cu PDL si asta o sa fie ca o piatra de moara pentru el.

        11.  @poweraxxel
           Nu ai cum sa prevezi totul.Dar daca suspiciunile tale se dovedesc gresite?Nu ma intelege gresit,nu am in momentul asta o simpatie speciala pt PDL (nu sunt membra ) ,dar este vital sa fim UNITI

        12.  @poweraxxel, ești deja patetic. Care dintre ei a furat, cine vrei să se scuze, numește-i pe nemernici, futu-le muma-n cur de jnapani, dracu-i ia. Eventual scrie și un tipizat de ”CERERE DE SCUZE DIN PARTEA HOȚILOR DIN PDL” ca să-și poate oamenii cere scuzele cît mai confirm cu așteptările electoratului furat. PDL deja a plătit la alegerile locale pentru hoțiile și greșelile făcute în ultimii ani, ce vrei acum, să se autoexileze în Insula Brăilei? 

        13.  @hope18 Suspiciunile mele??? Sa fim seriosi! din cei 50 % de nehotarati, majoritatea sunt exact ca un vecin al meu … L-am intrebat ce parere are de situatia actuala. Si am inteles ca manevrele USL-ului sunt foarte periculoase. Reprezinta un pericol. Cum era normal, l-am intrebat ce crede ca trebuie facut. Mi-a raspuns ca trebuie sa ne opunem. Insa nici asta nu este o solutie decat pe termen scurt. Ca si cum ne ferin de furtuna, dar ramanem in deriva … Ca urmare, chiar daca am scapa de USL, el ramanea in continuare ganditor. Nu fericit. Nu multumit. Ceva lipseste pentur ca aceasta multumire sa se implineasca …

        14.  @sanantonio  @poweraxxel Deja i-am auzit eu pe cei din PDL de cateva ori recunoscand ca au facut greseli.

        15.  @sanantonio daca tu nici acum nu vezi niciunul, atunci cred ca ori tu, ori eu suntem in locul nepotrivit … Nu ma pot abtine sa nu iti dau doar cateva exemple … Roberta Anastase. Sorin Blejnar. Elena Udrea. Salile de sport. Bazine si parcuri. Unii sunt hoti, altii incompetenti, si unele masuri inadecvate situatiei economice.

        16.  @SimonaM  @poweraxxel  @Never G 
           
          N-au făcut ce fac ăştia acum, nu de economic vorbim acum, asta le poţi spune. Adevărul acestui moment, pentru că nimic din ce s-a făcut sau nu s-a făcut înainte nu poate fi comparat cu ceea ce se întîmplă acum. Asta. Atît. 

        17.  @poweraxxel Vreau lista cu toți, să-i pot aduna pe stadionul Național și să le dau să citească-n public  ”CEREREA DE SCUZE” de mai sus. Îi vreau pe toți-toți corupții și hoții și mincinoșii și ce mai vrei tu, ca să nu scape vreunul pe care să mi-l arăți p-ormă cu indexul că nu corespunde criteriilor tale.

        18.  @revealer
           Nu se va intampla asta daca ,NOI, nu vom propaga ideea.Pdl este o bucatica nesemnificativa din ICCD,restul suntem noi societatea civila.Noi suntem baza.Cam la modul asta trebuiesc vazute lucrurile.In plus,din PDL au plecat toti marii corupti la usl(sau cel putin asa credem noi) Ma intelegi?

        19.  @hope18 Cred ca asta spunea si poweraxxel mai sus de fapt – ca PDL trebuie sa fie doar o bucatica nesemnificativa din ICCD. Cat timp MRU isi asociaza imaginea cu PDL fara sa critice greselile lor are numai de pierdut.
           

        20.  @Florina  @poweraxxel Florina Like!
          Daca nu se restabileste situatia nu vom mai avea alegeri libere!
          Vom fi la cheremul USL-ului, izolati de restul lumii. 

        21.  @Never G  @Florina  @poweraxxel Da. In contextul asta Basescu face bine ce face tacand. E timpul sa ne obisnuim cu ideea ca suntem pe cont propriu si ca solutia e doar na noi nu la el. E la noi prin numar si discernamant. Oare le avem pe amandoua?

        22.  @Glook  @Never G  @Florina  @poweraxxel Și prin atitudine publică, mai ales prin atitudine publică. Degeaba discernem profund și-n număr mare în fața unor monitoare. Viața adevărată e afară.

        23.  @revealer Aș încerca să indrept critica într-o direcție constructivă. MRU & Co face foarte bine pentru a mobiliza electoratul lui Băsescu, adică pe cei care înțeleg cumva  rolul și miza statului de drept. Pentru acest electorat (tocmai am ratat PV ieri din cauza unei întîlniri cu cîțiva astfel de alegători/foști colegi) PDL – chiar dacă are o imagine execrabilă – nu este un factor relevant. Răfuiala cu PDL va avea loc (va continua după cea de la locale) în toamnă.
          Ținta majoră o reprezintă însă ceilalți, care gîndesc doar cu stomacul/ portofelul. Pentru ei, cu Ceaușescu era idilic, că aveau bani și erau tineri, era bine pe vremea lui Tăriceanu, a fost rău pe vremea lui Boc, deci PDL și Băsescu trebuie să lase locul unora mai buni, pe care îi vrea poporul. Lor ar trebui să li se adreseze MRU (și cine se mai simte în stare, are o platformă și pricepe miza: PDL, ICCD, NR, Kamikaze, OTV, GDS, Expert Forum, etc.).
          Trebuie să devină evident pentru acești oameni care este costul suspendării statului de drept pentru „descurcăreala” lor. Pentru cîțiva costul este negativ, pentru cei mai mulți ar trebui să fie un adaos periculos de mare la cheltuielile lor sau la perspectivele de viață ale copiilor.
          Ar trebui insistat pe cursul de schimb, pe inflație; în domeniul bacului și al educației ar trebui confiscată tema de campanie PSD-ului. De pildă, ar trebui relaxate cerințele care acum îndrumă elevii și studenții către diplome fără acoperire. Trebuie evidențiat efectul suspendării statului de drept de către USL asupra fondurilor europene și mai ales asupra investițiilor străine și relațiilor comerciale cu UE. Trebuie evidențiate concret riscurile și costurile potențiale pentru actualii și viitorii „căpșunari” etc.

        24.  @hope18  Daca asa este privita situatia, atunci eu nu fac parte din NOI. USL este pericolul cel mai mare pe care il vad. Ma voi impotrivi asa cum pot, singur daca este nevoie, dar cat timp PDL se face ca uita lucruri ce nu trebuiesc uitate nu voi face parte dintr-o tabara comuna. Mi-am jurat ca nu voi inghiti PSD-ul. Si nu pentru numele sau, ci pentru ceea ce a promovat, pentru comportamentul avut si pentru ceea ce reprezinta. N-am sa inchid astazi ochii la un alt PSD … Asa a facut Traian Basescu, si si-a pierdut mare parte din adepti. Compromisul are niste limite, peste care daca treci ajungi la fel de compromis. Iar eu nu ma voi compromite. Si ca mine cunosc multi. Toti prefera sa stea deoparte. In momentul decisiv unii vor alege, altii vor continua sa stea deoparte. Si unii si ceilalti nu pentru ca nu doresc mai bine, ca nu le pasa, ci pentru ca sunt siliti sa ia decizii impotriva unui rau urias ajutand un rau mai mic. Chiar daca decizia va oferi o victorie, aceasta va fi amara. Frustrarea va continua sa existe. Si printr-e dinti vor scapa injuraturi la adresa „invingatorilor” ce se vor inghesui sa isi adjudece butoanele de pe urma deciziilor lor urmand ca sa nu le mai pese de acestia.

        25.  @bilbofil ce e asta, strategia electorală a PDL pentru la toamnă? Eu, unul nu dau doi bani pe partidul ăsta. Dacă mă poate ajuta acum, la referendum, mai bine tăcînd profund decît să-și promoveze dictoanele prin gura unor fețe discreditate, bine. Dacă nu poate să se abțină de la autopromovare, mai bine să plece toți în concediu. Aici e vorba despre Băsescu și statul de drept, nu despre PDL.

        26.  @poweraxxel  @hope18 Miza majoră petnru societatea românească este să facem tranziția de la relații bazate pe dragoste/ură pe relații bazate pe respect (pentru persoană, nu funcție), de la solidaritate de gașcă șa solidaritate în jurul intereselor (valorilor și direcțiilor).
          Mărturisesc că resentimentele lui Ciorbea ori dezgustul Alinei Mungiu făță de Băsescu și PDL nu îmi sînt străine. Îmi doresc să văd altceva în viața publică românească, dar altceva mai bun.
          În momentul ăsta se poartă însă un război deschis între statul de drept și statul clientelar. Sînt multe lucruri pe care putem și ar trebui să le facem în afara PDL și dincolo de Băsescu, dar purtarea acestui război nu se numără printre ele. Am pierdut 5 ani legănîndu-ne în ideea că Băsescu/PDL/UE lucrează pentru noi și acum a venit momentul deșteptării.
          Putem avea acum și aici, cînd șuieră gloanțele mai multă influență asupra PDL decît dacă ne luam jucăriile și plecăm pe model Piața Universității ’90, care l-a dat afară pe Rațiu, e drept în aplauze. Pe de altă parte, aici și acum adepții conștienți și deciși ai statului de drept sîntem o mică minoritate și trebuie să folosim persuasiunea cel puțin cît fermitatea. ambele sînt componente necesare și obligatorii ale unei atitudini pragmatice și realiste.

        27.  @sanantonio Cine a vorbit de PDL? Niciun român nu a fost pînă acum omorît, rănit sau arestat pentru că statul de drept este suspendat în România. Nimănui nu i-a fost luat nimic din buzunar, dimpotrivă, unii au primit bani devalorizați în plus.
          Dacă nu traducem semnificația statului de drept pentru cei care nu au cultura, timpul, aplecarea pentru a o fi făcut din proprie inițiativă, concetățenii noștri se vor trezi din nou prea tîrziu.
          Nu e vorba de campanie electorală este vorba să ne strîngem dincolo de partide, la nivel național, în jurul valorilor statului de drept, care nu este același lucru cu autoritarismul plebiscitat de pe pozițiile căruia vorbește acum USL. Sîntem prea puțini pentru a refuza un sprijin, du unde ar veni, sîntem cred destul de puternici pentru a negocia condițiile.
          Nu îi putem cere acum și aici lui Blaga să recunaoscă public că e un bou care a pierdut președinția senatului pe mîna lui, îi putem impune să facă pasul în spate pînă trece greul și revine la președinția Senatului. Și la fel pentru Udrea și ceilalți, de al căror sprijin avem însă nevoie tot așa cum și ei au nevoie de noi pentru ca a nu ajunge din politică la pușcărie în urma unei mascarade judiciare.
          În loc să ne batem între noi pentru puritatea cauzei acum este momentul să ne batem pentru a atrage (și eventual păstra) cît mai multe segmente ale societății în tabăra statului de drept.

        28.  @bilbofil Decît cu sprijinul lui Blaga și Udrea, nu crezi că ar fi mai bine fără? Mult mai bine? Imaginea lor, pe drept, pe nedrept – nu judecăm acum -, e varză!

        29.  @sanantonio  @bilbofil trebuie sa va ganditi cati votanti independenti atrage ideea „sa ne luam tara inapoi si sa o dam apoi pe mana unora ca Blaga, Udrea, Anastase, etc”. Daca reuseste sa atraga ceva ideea indeamna cel putin la zeama de lamaie, daca nu la scrasnit de dinti … Daca MRU vrea sa fie un lider, atunci trebuie sa se comporte ca un lider si nu ca un protejat …

        30.  @sanantonio După cum se desfășoară lucrurile, am impresia că Blaga a început să accepte că are imagine jalnică, Udrea o știa deja și se pare că după o încercare și-a însușit critica. Problema este că PDL este un aparat și în acest aparat liderii trebuie să își păstreze autoritatea („fața”) iar acest lucru cred că se poate negocia și rezolva, eventual cu sprijinul unui consilier de imagine. 
          Pe de altă parte, pentru adepții statului de drept, PDL este un aparat, de neînlocuit, care nu poate fi reproiectat în timp ce este turat la capacitate maximă. 

        31.  @poweraxxel  @sanantonio De aceea vectorul de mesaj trebuie să fie MRU, Macovei, „civici” și pedeliști articulați de rang doi, fără acces în trecut la borcanul cu miere. Blaga & Co să se ocupe, discret, de ceea ce pretind că știu: „organizare”. PDL trebuie (și cred că poate) să înțeleagă că este preferabil să fie un partid de 10% la guvernare decît un partid de 10% în pîrnaie, pentru că asta pregătește USL acum pentru liderii PDL.
          De acord cu imaginea pe care trebuie urgent să o transmită MRU, asta încercam să spun și eu despre el și colegii săi.

  125. haha,ce smecher Ponta,cere DNA-ului sa faca publice stenogramele inregistrarilor!
    Daca nu le scoate,inseamna ca totul e politic.
     
    Iar daca le prezinta,e tot politic,dar isi pierd si valoarea in instanta.

    1.  @GabiDumitru Un bou, ăsta tot nu știe guvernul nu prea mai are voie să se adreseze în termeni imperativi către Justiție. Ce prostii vorbesc, cum adică neamestec în anchetele Procuraturii? Dar unde mă trezesc? Cineva, poate Doamne-Doamne, ar trebui să-i arate lui Baroso cererea adresată de Tonta către DNA pentru publicarea stenogramelor. Aș vrea să-i văd fățoiul ăla de maimuțoi retardat cînd va trebui să explice pe care anume paragrafe de lege se bazează cererea sa.

  126. Stiati ca: 
    ART. 99: Dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95 şi articolul 98.
    Eu in actiunile si discursul de ieri al interimarului parca am detectat asa vreo 2-3 fapte (deosebit de) grave. 

    1.  @Amelia New Daca PDL are o treime din numarul parlamentarilor, poate sa demareze procedura de suspendare, nu?

    2.  @Amelia New Ce fapte grave a săvîrșit? Sforăitul în somn nu e infracțiune penală, deși în unele cazuri ar putea fi considerat atentat la siguranța cetățeanului care doarme lîngă tine.

      1.  @sanantonio  @Amelia New A făcut declarații. A convocat șefii de servicii. 2fapte. Mai avem de completat până la 7?

      2.  @sanantonio   Conform logicii si ideologiei usele declaratiile politice constituie incalcari grave ale COnstitutiei.

        1.  @sanantonio Era ironica treaba cu suspendarea, eu asa am perceput-o, continuand in acealasi ton ironic eu insumi. Suntem deja prea incordati cu totii…

        2.  @Amelia NewDar asta e ordinea firească a desfășurării evenimentelor: nu noi am declarat război statului de Drept.

        3.  @Rosu  @sanantonio Evident ca era ironica. Principial, nu raspunzi unui abuz cu un alt abuz, insa dupa cum stiti, „suntem o sotietate fara… care va sa zica ca nu le are”. Dincolo de ironie, eu una nu m-as mira ca interimarul chiar sa savarseasca „fapte grave” intrucat s-ar inscrie in logica faptelor (trebuia sa zic „sinergia”?) de pana acum. 

        4.  @Amelia New  @Rosu Îmi cer scuze, nu am perceput deloc unde era ironia, dar probabil mi s-a atrofiat simțul ăsta cînd e vorba despre suspendarea președintelui. My bad!

  127. Cei doi papagali, Tonta si Antenescu, sunt blocati pe „inainte” si vor merge asa pe principiul „ori la bal ori la spital”.
    Nu au cum sa mai dea inapoi pentru ca vor fi decapitati instantaneu de hienele din partidele lor.
    La bal nu va merge nimeni, in schimb va merge toata Romania la spital.

  128. re: ancheta DNA perchezitii etc. Șova, normal: ”Am înţeles că înregistrările sunt vechi de o lună, când preşedinte era Traian Băsescu. Eu personal nu-mi pot imagina că cineva a făcut trafic de influenţă la şeful statului dar… dacă zic procurorii DNA…”. De unde a înțeles? I-a zis DNA-ul ? 🙂

    1.  @tiestoster Lui Șova încă nu i-a spus nimeni că premierul a fost cel cu care s-au negociat funcțiile, nu cu președintele de-atunci. Nici să nu i se spună, că lui nu-i pasă. Oricum, tot Băse e de vină.

  129. Haha, treburile se complica foarte mult. In ritmul asta, fara o coordonare beton, lovitura de stat va deveni greu de controlat. Sa ne gindim cu cite fronturi deschise s-au pomenit acum: CC, ancheta DNA (e groasa; perchezitia a fost aprobata in unanimitate pina si de colegii lor), comisia de etica a UB, presiunile de la Bruxelles si raportul pe justitie care nu poate fi decit catastrofal pentru USL, leul s-a dus in balarii.

    1.  @picus Asta era si speranta mea, plecand de la ideea ca graba strica treaba. Adica iuresul a fost atat de mare incat probabilitatea sa greseasca undeva, sa le scape ceva din vedere, era foarte mare. Si sper sa se fi intamplat asta. Sa le explodeze in fata tot ce au facut, sa se umple iremediabil de rahat.

      1.  @Boghy  @picus De rahat sunt plini de mult. Păcat că lumea de-aici s-a obișnuit cu mirosul. Văd că doar pe-afară le pute unora..

        1.  @SimonaM  @picus Stiu ca sunt de mult plini de rahat. Dar vreau ca asta sa fie iremediabil, adica sa nu se mai spele in veci, sa dispara de pe scena vietii publice, sub orice forma, sa ajunga niste paria.

    2.  @picus Eu am mai scris ca e foarte, foarte, extrem de important ca INSTITUTIONAL sa existe reactii, nu doar politic. Reactia CCR este prea „sobra” si „neutra”, ar trebui spus mai apasat si explicat mai bine CE anume inseamna fiecare aviz, decizie sau hotarare. DNA vad ca a reactionat prompt cand a fost cazul aratand ca nu se lasa intimidata.
      CSM reactioneaza deocamdata prea moale, prin vocile catorva membri…
       
      E nevoie ca in Occident sa se vada ca nu toata tara e placida, ca institutiile sunt intimidate – iar asta se poate vedea mai bine daca ele reactioneaza la intimidari cu mesaje clare.

  130. Şuie Mova, pe Digi24, spune exact ce scriam eu ieri: „Ati vazut vreo decizie a CCR? Nu e publicata in MO, nu exista”. Din nou spun ca mi se pare inadmisibil, de domeniul irealului si al absurdului ca soarta unei tari si deci a milioane de oameni sa stea intr-un rahatel de fituica capturat de un grup de huligani.
     
    Cred ca prioritatea nr. 1 ar trebui sa fie gasirea unei modalitati de a face ca acte normative, decizii, etc. sa inceteze a mai depinde a aceasta unica fituica, care daca nu mai apare sau apare selectiv, sta tara in loc.

    1.  @Louisy Nu e un rahatel de fituica. A fost creata de Cuza, nimeni nu a avut tupeul sa se atinga vreodata de ea, nici macar comunistii, si acum vine acest fluiera-vant, neica-nimeni de Ponta, cretinul numarul 1 al tarii si al lumii si si-o subordoneaza in scopuri personale. Asta-i problema.

      1.  @Boghy  @Louisy  Stau si ma gandesc, dati-mi peste degete daca zic prostii. N-ar fi mai logic sa fie MoF la CCR? E pana la urma instanta suprema, acolo ar fi logic sa fie.

      2.  @Boghy Am scris ieri un comentariu mai lung pe tema asta. E un rahatel de fituica, pentru ca este deosebit de vulnerabila. Ca dovada, a fost capturata. Nu e momentul nici de sentimentalisme, nici de conservatorisme. Ce e prost e declarat prost si trebuie imbunatatit. Traim in epoca informatiei si a informatizarii, e cu totul anormal ca totul sa depinda de o fituica, ca acum 150 ani.
         
        In ziua de azi exista „n” canale de diseminare a informatiei, foarte ieftine si foarte accesibile. Pentru rezistenta institutiilor statului, mi s-ar parea firesc ca fiecare institutie sa fie dotata cu propriul canal oficial de diseminare.
         
        Faptul ca MO a fost creat de Cuza e irelevant in situatia de fata, iar afirmatia ca nu a fost capturat de comunisti e falsa. Evident ca institutia MO a fost capturata (si ea) de comunisti, la fel ca restul institutiilor.
         
        Cred ca e cazul sa se faca o distinctie fundamentala intre serviciile de tipar ale Regiei Monitorul Oficial si functiunile de canal oficial de diseminare a actelor normative. Una e o tipografie, cu totul altceva este realitatea alterata de nepublicarea unor acte normative de respectiva tipografie. Aceste functiuni trebuie separate neaparat.

  131. Stau si ma gandesc cum era inainte sa vina golanii astia ordinari la putere. De bine de rau tara mergea binisor. Aveam stabilitate valutara, indicatorii cresteau usor sau stagnau, dar nu scadeau, era liniste cat de cat, aveam o speranta. In ce hal au putut nemernicii astia sa bulverseze totul. Nici o pedeapsa nu e prea mica pentru ce au facut. Trag nadejde ca vor raspunde candva, cat mai curand posibil. Sa raspunda cu linistea lor si a famiilor lor, cu averea lor, cu viata lor.

  132. Aseara, pe TVR1, la Jurnal +, dezbateri pe marginea golaniilor USL impotriva constitutiei.
    Invitati: – din partea USL Obersturmbannfuhrer-ul Sova (cred ca se juca de-a SS-istii cand era mic) ;
                 – din partea PDL unul Ruset, unul de care n-am mai auzit si sper sa nu mai aud niciodata.
    Ober-ul Sova, in nota sa obisnuita: totul e corect, eventual mai corectam etc etc.
    Ruset, cacat pe el, sau blat (ramane sa aflam in curand). A incurcat referendumul din2007 cu cel din 2008 ptr. uninominal, a incurcat legile, ordonantele.
    Cand s-a ajuns la lipsa unei instante de apel in cazul deciziilor parlamentului a incercat sa spuna ca in 1934 nazistii au dat o astfel de decizie pentru invalidarea mandatelor comunistilor. A zis-o asa de balbait si incurcat de nu s-a inteles aproape nimic. In plus, in loc sa vorbeasca de Partidul Nazist a soptit ceva despre National Socialist ….. despre care 90% din electoral nu stie ca erau nazistii lui Hitler.
    Daca PDL iese la atac cu astfel de papagali, pot sa spuna de pe acum adio alegerilor parlamentare din toamna.

  133. http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-il-ataca-pe-traian-basescu-pe-facebook-270174.html
     
    Un mesaj postat pe contul de Facebook al premierului Victor Ponta arată că acesta şi-a început ziua, care include o serie de întâlniri la Bruxelles, cu ochii la ancheta DNA în cazul procurorilor suspectaţi că şi-au negociat funcţii cu liderii USL. Ponta îl acuză în mod direct pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.
     
    Va urma o noua zi plina de manipulari si minciuni! Iata inca o dovada ca nu se poate coabita cu Traian Basescu. Sunt imun la astfel de atacuri”, scrie Victor Ponta pe contul său de Facebook.
    Mesajul lui Ponta pare a fi o reacţie la ancheta DNA care îi priveşte pe procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru.
     
     

    1.  @revealer Salutare. Mai oameni buni, asta e cretin ? Si acum il acuza pe Basescu ? Astuia trebuie sa i se rupa capul ca unei vipere, nu se mai poate. Nu are masura, nu are bun simt, nu are educatie, nu are nimic.

      1.  @cristihan  @GabiDumitru Din ce stiu eu in 2013 se elibereaza 3 posturi la CCR. Aspazia Cojocar (numita de Camera Deputatilor), Ion Predescu (Senat) si Acsinte Gaspar (Presedinte – Ion Iliescu). Deci loc ar fi

  134. http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/exclusiv-perchezitii-ale-dna-la-consiliul-superior-al-magistraturii-in-biroul-procurorului-george-balan-membru-csm-si-al-consilierului-sau-marcel-sampetru-270162.html
     
    Victor Ponta  a fost interceptat telefonic pentru ca a fost sunat de Gerge Balan, membru CSM, pus sub invinuire pentru coruptie in acest dosar penal. Interceptarile convorbirilor lui Balan s-au facut cu mandat de la Inalta Curte.
     
    *Inainte de a-l suna pe Ponta,  Balan a stabilit, tot la telefon, in convorbiri  cu Marcel Sampetru consilier CSM, si Mihai Vlad, sef SIPI Ilfov ( filiala a serviciului secret al Ministerului de Interne), ce functie vrea fiecare si cum sa-i ceara lui Ponta aceste functii.
     
    Din convorbiri ar mai rezulta ca  George Balan, Marcel Sampetru si Mihai Vlad au facut trafic de informatii secrete, si ca  s-ar fi implicat in campania electorala pentru alegerile locale. De asemenea, cei trei ar fi adunat informatii compromitatoare la adresa ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, pentru a-i determina si pe liberali sa fie de acord cu obtinerea functiilor, spun surse judiciare.
     
    De asemenea, intr-o convorbire telefonica dintre Marcel Sampetru si Mihai Vlad, Sampetru ii cere lui Vlad informatii compromitatoare despre ministruil Silaghi   pentru a-l obliga pe acesta sa-l accepte ca sef de cabinet  pe prietenul lor, Remus Span, fost politist de informatii, care a lucrat  DGIPI, la DNA ( de unde a fost dat afara) si la Ministerul de Interne.  Scopul erau interese de afaceri in judetul Ilfov deaorece ” pe mana lui Silaghi e tot Ilfovul”.
     
     
     

  135. aloooooooooo, e cineva la PDL, staff-ul lui Basescu whatever care sa demaste noua diversiune care se pregateste legat de numarul electorilor???
     
    inteleg ca tainele logicii avocatesti sunt accesibile doar initiatilor dar cum pm sa reduci de la 18 la 15 mil corpul electoral in conditiile in care populatia totala a scazut de la 22 la aprox. 21.000.000(cf datelor preliminare INS , toamna 2011)?

  136. Se pare, totusi, ca serviciile nu dorm. Ce dezamagire pe Crinel: tocmai cand credea ca a impus si el un pattern!

    1.  @Annia
       La cit de mult doarme,Crin n-are nici cea mai mica emotie ca ar putea fi interceptat.
      doar daca nu vorbeste in somn.

        1.  @hope18  @GabiDumitru  @SimonaM  @Bleen Cu o somitate ca domnul profesor de matematica Liviu Pop nici nu e greu 😀

    1.  @Bleen iau si eu o lada din ce bei tu, ca vad ca mai ai inca dispozitie de spus bancuri – ceea ce mise pare extraordinar  🙂

  137. vand casa P+1+M, constructie 2008, suprafata teren 500 mp220000 EUR In doar cateva minute de discurs pregatit, luni seara, dupa decizia CCR, Daniel Chitoiu, presedintele interimar al PNL si co-presedinte al USL, a reusit sa faca numeroase greseli gramaticale. Acesta a sustinut luni seara, impreuna cu premierul Victor Ponta, o conferinta de presa, in cursul careia i-au scapat mai multe perle, precum „sa debloce” sau „or sa iese”. „In perioada urmatoare or sa iese la iveala toate rezultatele auditului din ministere”, a spus senin Chitoiu, conform Realitatea TV. „Incepand chiar de azi au inceput sa se debloce marile dosare penale”, a continuat el pe aceeasi idee. „Sper ca aceste dosare sa incepe sa-si dea drumul”, a mai spus Chitoiu optimist, incheind apoteotic: „Trebuie sa aducem la cunostiinta cetatenilor tot ce au facut acest guvern PDL-ist”.

    1.  @SimonaM Al dracu Băse, şi după ce e suspendat de 6 zile, tot el conduce statul poliţienesc. Ca vipera, îi tai capul şi tot te muşcă până la apusul soarelui.

    2.  @SimonaM Stai sa vedem cand apare vreun ghise sa ne „demonstreze” ca tocmai de-aia trebuie usele sa curete institutiile astea care in loc sa stea cuminti acuma in plina „lupta politica pentru vointa poporului” inca mai tin cu Basescu si fac jocuri politice. Tocmai de-asta trebuie sa plece astia de la DNA.
      Astept estimarile voastre – eu zic ca maxim pana la ora 19…

      1.  @Rosu Muuult mai devreme.
        Vine băiețelul acela bine orientat la TalkB1 matinal. Aduce pe Abraham/Agathon și Ghișe/Tușa și gata treaba.

    3.  @SimonaM Deja pregatesc terenul:
      http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/mihai-voicu-descinderile-csm-pare-o-poveste-cusuta-ata-alba
       
      Descinderile DNA de la CSM par o poveste cusută cu aţă albă. Se mulează pe o temă de campanie lansată în spaţiul public de Traian Băsescu. Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.
       
      Mihai Voicu spune că are unele dubii: „Pare însă – şi eu sper din tot sufletul să nu fie adevărat, să fie o anchetă independentă şi să fie un demers în litera şi spiritul legii – pare însă, cred că dubii avem dreptul să avem, pare o poveste cusută puţin cu aţă albă, pentru că în mod ciudat este o ştire, un zvon deocamdată, care se mulează aşa, în mod surprinzător, pe o temă de campanie lansată în spaţiul public de Traian Băsescu şi susţinătorii săi. Sper să nu fie aşa, sper să fie vorba de un demers independent, în deplină legalitate”.
       
       
       

        1.  @SimonaM  @hope18 Al naibii stat politienesc, nici sa furi in pace nu mai poti in ziua de azi. Jos Basescu!

  138. ptiu, ca mi-a facut ziua frumoasa:
     
    Preşedintele grupului Popularilor Europeni, Joseph Daul, refuză să-l primească pe premierul român Victor Ponta care începe miercuri o vizită la Bruxelles în încercarea de a calma criticile şi temerile mai multor lideri europeni în privinţa funcţionării statului de drept şi garantării independenţei justiţiei.
    „Tocmai mi-a cerut, acum zece minute, să mă întâlnesc cu el. L-am refuzat”, a spus liderul popularilor europeni care s-a întâlnit în cursul după amiezii cu liderii PDL conduşi de Vasile Blaga.
     
    http://www.adevarul.ro/adevarul_europa/Joseph_daul-Victor_Ponta-PPE-Franta-Romania-Bruxelles-statul_de_drept-independenta_justitiei-adevarul_europa_0_734326876.html

  139. Pivniceru a iesit la inaintare … Cred ca in viitoarele stenograme, in „grupul pucistilor” din CSM o sa auzim si de madam Pivniceru … Femeia a iesit preventiv sa se planga inainte de a se afla ce stie ca a facut.

    1.  @cristihan
       Deja la TV-uri se rescrie Codul Penal.
      In cazul uselistilor se aplica nu prezumtia,ci certitudinea de nevovatie.
      Salut,Cristi!

  140. ”Toată activitatea mea a fost publică şi în mod constant m-am întâlnit cu oameni din Executiv, discutând probleme de principiu” George Bălan, unul dintre cei doi procurori arestați pentru că ar fi negociat funcții cu liderii USL

      1.  @SimonaM  @Bleen „A! Ce coruptă soţietate!… Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul”
        „Unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!”

  141. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-12762362-victor-ponta-speram-luni-anuntam-plata-tva-doar-incasarea-facturii.htm
    (s-a mai postat mai jos, dar am un comentariu care merita – zic eu -sa fie mai vizibil)
     
    Va dati oare seama ca masura asta se adreseaza firmelor de partid? Pot doar sa presupun ca firmele de partid PD-L nu au trecut prea bine sau suficient de rapid in barca PSD. Stiut fiind ca statul plateste prost si cu mare intarziere, e o masura numai buna sa-i convinga pe baietii conectati la afacerile cu statul ca PSD e calea.
     
    De ce spun ca e pentru firmele de partid? (cei care stiti, ma scuzati, explicatia e pentru lingvisti, nu o luati in nume de rau). Cand emiti o factura, tu, emitentul, te incarci cu plata unui TVA. Automat destinatarul facturii are dreptul sa-si deduca din suma de plata pe care o are el valoarea acestui TVA pe care-l platesti tu. Efectul net de deci zero. Aceasta masura deci favorizeaza pe cei ce emit facturi, dar defavorizeaza pe cei ce le primesc. Acum e invers, favorizati sunt cei ce primesc facturi. Cred ca sunteti de acord deci ca efectul net al masurii la nivelul mediului privat este zero.
     
    Dar, iata, intervine in ecuatie cel mai mare client din aceasta tara: statul. Statul (autoritatile locale, centrale) nu e platitor de TVA, masura e indiferenta pentru aceasta parte din tranzactie. Statul oricum nu-si deducea nimic. Si oricum „statul” nu voteaza, pentru el era egal chiar si daca era platitor de TVA. Dar prestatorii conectati la afacerile cu statul sunt, fireste, platitori de TVA. Iata cum deci ei sunt avantajati de aceasta masura. Prin urmare, efectul nu mai e nul.
     
    Iata cum deci primesc un cadou si baietii cu afaceri cu statul, ca sa treaca mai repede in barca PSD.
     

    1. Zice acolo in articol: „va fi un pozibil dezechilibru, dar pe termen scurt”. Care dezechilibru, mah?! Am aratat mai sus ca pentru mediul privat efectul e nul pe ansamblu, pentru stat ar fi la fel de nul din punct de vedere incasari, reprezinta doar mutarea banilor dintr-un buzunar in altul.
       
      Deci, retineti: sunt niste dobitoci cei care nu au luat masura asta inca de acum 10 ani, efectul economic e practic nul. Un mic dezechilibru apare in situatia particulara urmatiare:
      – firme exportatoare care nu-si achita facturile din tara. Cate sunt din acestea? Putine spre zero.

      1. Nu stiu daca ma credeti sau nu, dar masura aceasta va duce la un cashflow si mai prost in economie.
         
        1) Pana acum ma duceam la client si-i bateam obrazul: bah, eu am de platit  TVA, platesti si tu ceva, bulangiule, ca tu te scazi cu TVA ei eu ma incarc. Acum imi va rade in nas. Da, efectul pentru mine era nul, banii oricum ii viram la stat, dar efectul psihologic nu era nul, una e sa fie achitat 24% dintr-o factura si sa ceri sa plateasca si restul, una e sa nu fie achitat nimic.
         
        2) Exportartorii vor intarzia deliberat sa-si plateasca furnizorii din tara. Exportatorii nu sunt platitori de TVA pentru produsele exportate. Pentru ei e esential SA NU achite o factura, pentru a-si imbunatati disponibilul de numerar; cand achita factura, achita si TVA pe care trebuie apoi sa-l recupereze (greu, cu spaga) de la stat. Furnizorii nu se vor mai putea duce la ei cu argumentul 1) de mai sus. Asta in cazul firmelor oneste, care lucreaza real.
         
        3) Are o parte buna pentru cei ce faceau rambursari fictive de TVA, la mai taie din posibilitati. Da, dar asta e o chestie la nivel de stat, pe mine, particular, practic ma doare-n fund ce face statul cu acel TVA.

  142. Cristian Teodorescu (VoxPublica), tot la Realitatea: e normal, așa se face cu două luni înainte de expirarea mandatelor, se discuta, se negociază…

    1.  @Bleen cand ma gandesc ca am citit academia catavencu vreo 20 de ani , iar la un moment dat il citeam si pe desteptul asta……Cata vreme am pierdut cu aceste mustiucuri de hidrant

      1. Sunt câțiva gen Cristian Teodorescu, Florin Iaru sau Liviu Antonesei pe care eu unul nu-i bănuiesc de rea-credință, ci pur și simplu de faptul că ei nu înțeleg pe ce lume trăiesc. Naivitatea lor îi face numai buni de a fi manipulați de tabăra în jurul căreia gravitează.

        1.  @Beavix
           Cat de prosti pot  fi? Atunci n-au ce sa caute acolo.Cum sa lasi prostii sa bata campii in public?

        2.  @Beavix E un pic mai nuanţat. Dacă ai făcut un compromis, mic la început, cântând în batista lui Vântu, vei căuta apoi să-ţi justifici atitudinea. Pentru asta, te vei autoînşela şi te vei radicaliza cu o pseudo-bunăcrediţă, trecând de bunăvoie de la batistă la hidrant.

  143. Ponta a fost coleg și prieten cu unul dintre cei doi. Iar celălalt era prieten cu Cătălin Voicu.
     
    Acum sînt percheziții la șeful DGIPI Ilfov. 

  144. scuzati-ma, dar comportamentul lui MRU este total aiurit in legatura cu Avocatul Poporului. Pana acum trebuia sa ia deja atitudine puternic, sa incerce prin actiuni concentrate sa aduca in lumina reflectoarelor ca avocatul poporuli este astazi doar avocatul USL, si ca prin lipsa sa de reacti in cazul OUG-urilor el lucreaza de fapt in defavoarea poporului nu in interesul acestuia. Deja cred ca trebuiau pornite procedurile de cerere de revocare ale acestui avocat din functie, trebuiau facute plangeri la ambasade, la UE, etc. Iar in tara toti vectorii de imagine pe care ii mai are PDL-ul trebuiau sa doarma deja pe scarile sediului avocatului poporului, cu pancarde si sloganuri. Reactia fata de autismul acestui avocat in cazul OUG-urilor este jalnica! Avocatul Poporului este al poporului nu al USL!

    1.  @poweraxxel E diferenta dintre „abstract” si „concret”.
      Libertatea e o notiune abstracta.
       
      Ia ceva concret, de exemplu carnetul de sofer.
      Sa zicem ca da PM o OUG cum ca toti soferii trebuie sa se prezinte la examen teoretic in termen de 24 de ore de la anunt; cine nu scoate punctaj maxim, pierde carnetul.
      Sa mai presupunem si ca AvP se face ca are alta treaba.
      Rezultatul? in 24 de ore AvP si PM ar fi prinsi, legati, dati prin catran si fulgi, plimbati calare pe o prajina prin tot orasul, apoi dusi la tepe.

  145. Cei doi s-au folosit de note informative DGIPI pentru a negocia. Deci, ce conțineau notele alea? Chestii nașpa despre liderii USL? Să înțeleg că cei doi CSM-iști aveau acces la notele DGIPI (cum? în ce condiții? legal sau nu?). Ce ar fi putut conține niște note informative DGIPI pentru a putea fi folosite în negocierea cu lideri USL (inclusvi Ponta)?

    1.  @Bleen daca aveau legatura cu DGIPI atunci este clar si de unde a pornit totul. Se numeste cazul Voicu. Cred ca erau niste informatii „conexe”, care si-au urmat calea lor si au iesit astazi la iveala, cand Ponta urmeaza sa plece sa raspunda exact acuzatiilor de imixtiune in justitie …

  146. hai , va rog, sa nu mai o lalaim, NU trebuie sa mergem la referendum ! el trebuie invalidat ! daca s-ar valida, usl ar spune, pe buna dreptate, ca actiunile lor nu sunt o lovitura de stat, pt ca au fost legitimate de popor ! e asa simplu ! deci NU are importanta scorul pe care il va inregistra  basescu, important este ca referendumul sa nu fie validat !

    1.  @promaa2002
       Toata povestea cu suspendarea este o mascarada judiciara gen Tribunalul Poporului,iar daca participam ii legitimam.

    2.  @promaa2002 Corect. Se pregateste terenul pentru frauda. Deja spun ca sunt 15 mil. de votanti in Romania. (Ponta cred). Omit voit sa zica si de romanii de afara. (vezi Antenescu). Nu trebuie legitimata frauda majora. Legi usl pentru votanti usl. Nu mersi, nu ma bag.

  147. Vin și io și-ntreb (zilele astea toți avem dreptul să fim proști). 
     
    Tot ne avântăm să ne dăm cu părerea, să analizăm, să decidem ce să facem, cum e mai bine și toate celelalte.
    Dar ceva date pe care să ne facem analiza avem? Sau doar ne numărăm între noi și ne dă cu virgulă? Știe cineva care-i trendul? Un sondaj, o analiză? Cât se punctează impresia artistică? Cum decidem?

      1.  @Bleen Am văzut. Dacă nu se fac unele în care să putem avea încredere, cum decidem? Că-n curând o să ajungem de n-o să mai avem încredere nici între noi, ăștia câți suntem..

      1.  @SimonaM Da, dar reamintesc ca a doua zi a plecat cu elicopterul la Targoviste, iar ponta pleaca cu avionul la Bruxelles.

  148. Titlu pe sufletul lui Ducu: ”Artiștii de la DNA au arestat doi membri CSM care își negociau cu Ponta funcțiile de procuror șef DNA și procuror general.” Procurorii sînt noii artiști, vorba hipsterului.

  149. ”Potrivit acuzaţiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public.”
     
    Deci băieții care își negociau cu Ponta funcțiile de procuror șef DNA și procuror general au fost arestați. 

      1.  @Rheia  , ideea e să te bucuri vreo 10 minute, până apar alții care preiau negocierea, că n-or avea toți ghinion! Asta ar trebui s-o scrie MM pe blog și pe la Bx.

  150. Deci trebuie sa boicotom referendumul. Basescu si toti din staful sau trebuie sa dea un mesaj ferm, articulat si cat mai rapid.
    Pe langa fondul constitutional al problemei (nu sunt fapte grave de incalcare a constitutie plus ca organizarea referendumului se face dupa o OUG neconstitutionala), sunt si cateva aspecte tactice, care sa ajute pe termen lung lupta pentru statul de drept:
    1. Daca nu vin la vot 50%+1, exista posibilitatea (ba chiar, daca CCR este consecventa, obligatia) ca CCR sa invalideze referendummul. Daca vin la vot 50%+1 (care se va atinge daca noi nu facem boicot), CCR nu are de ce sa nu invalideze referendumul;
    2. Boicotul este o modalitate mult mai puternica pentru a tine treaza atentia oamenilor si a Occidentului; altminteri uitarea si minciunile USL vor transforma imaginea referendumului intr-un meci intern intre doua forte politice, mascand fondul real al problemei
    3. Daca nu ne prezentam la vot, uslisti nu vor putea jubila, in seara votului si utiliza dupa aceea discursul cu „uite cata credibilitate redusa are Basescu (sa zicem 45%)”. Pentru ca, asa cum se intrevede situatia acum, oricat am spera noi la cresterea procentelor, sansele pentru rezultat „nu” la referendum sunt sub 50%…

    (nu am pus ghilimele la cele de mai sus, desi sunt doar transcrieri a ceea ce s-a mai scris pe acest blog)

    Alo, este vreun domn Lazaroiu aicea…;)?

    1.  @severmihail Monica Macovei a postat un apel la Ponta să anuleze OUG-ul invocat de vita Dobre pentru a persevera în măgăria cu 50+1 din prezenții la vot. Am senzația că undeva există un fel de temporizator. Parcă sîntem mereu cu un pas în urma useliștilor.

    1.  @Bleen Drăguţii de ei, negociau funcţii cu Ponta, înduioşător. Năstase, strânge bucile pe prici, fă loc noilor tăi colegi jurişti.

      1.  @GabiDumitru Nu e nici un cîntec al nici unei lebede. E funcționarea Justiției. Mandatele de percheziție și autorizațiile de reținere au fost emise de Judecători, nu de sectoriști.

      2.  @GabiDumitruNu e nici un cîntec al nici unei lebede. E funcționarea Justiției. Mandatele de percheziție și de reținere au fost autorizate de Judecători, nu de sectoriști.

        1.  @sanantonio
           Da?
          Pastreaza-ti ideea pentru zilele urmatoare,cind USL-ul va decapita DNA-ul si PG.
           
          Bag de seama ca unii dintre voi viseaza mai mult decit Puturosul.

        2.  @GabiDumitru  @sanantonio Faptul ca DNA i-a saltat pe astia e confirmarea tezei lui Basescu. Sa se atinga ei de DNA acum ar fi o eroare mare. Dar, la cite au abuzuri au facut, n-ar fi de mirare sa-l faca si pe asta.

  151. Cum să le fie ruşine? Şi cui? Loredanei Groazei, lui Holograf şi altor gurişti abonaţi să behăie la concertele plătite de primărie din banii cu care ar trebui astupate gropile din asfalt? Ălora care-l colindă pe Iliescu de câte ori aud fluierul stăpânului?
     

    1.  @Nea Modelul distractiei cu orice pret, al frivolitatii de gen Teen-ager face ravagii. Liberatile li se par castigate odate ptr. totdeauna. Democratia in pericol? fii domne`, serios. Tre` sa ne distra-am, sa facem Uuaauuuu, ca americani, sa fim dis-trasi tot timpul.
       
      Hmm.. distrasi, distractie.. Dar dis-tra-ge-re de ce? si de la ce? si mai ales cu ce pret?

  152. Mirel,tu mai vezi vreo iesire din situatia asta?
    Eu,nu.
    In consecinta,ma grabesc sa-mi vind afacerea si-mi iau bocceluta la spinare.Ma tem ca timpul e foarte limitat.

  153. Se dovedeste acum limpede ca FSN-USL a fost si atunci si a ramas pana astazi o grupare in-com-pa-ti-bila cu democratia autentica. Ori, democratia e incompatibila cu FSN-FDSN-PDSR-PSD-USL –  cam asta a fost evolutia limonadei.
    Din doua una: ori noi, ori ei.
    Treaba se complica exact in masura in care am putut constata cu totii cu stupoare ca la capatul tunelului comunist au iesit la lumina doua populatii cu memorie, instincte si asteptari adverse ; nici macar neutre, ca sa putem da cât de cât o minima coerență bătăturii nationale.
     
    Dupa `89  noi nu am trait intr-un stat de drept si intr-o democratie autentica, ci doar intr-o evident mai mare libertate decat inainte si intr-o galagie pe masura. Dar intr-un stat de drept, Nu. Tocmai acuma cand infiriparea statului de drept prin emanciparea justitiei a inceput, oculta oligarhica postcomunista a contraatacat pentru a-si revendica Mosia mostenita de la Ion Iliescu. Romania lor.. Mi se pare intru totul semnificativ ca de cate ori legitimitatea acestui tip de Romanie a fost interogata, contraatacul a fost feroce si firava democratie silita sa bata in retragere. De ex[p. in 90 partidele istorice si Piata Univ a revendicat democratia autentica si au fost maltratate, in 91 perspectiva unei largiri mai reformiste a gruparii Petre Roman a fost inhibata cu pretul unei lovituri de stat  si a unui razboi civil limitat (mineriada 4-a,  27-29sept), deschiderea ferma spre UE si NATO si incercarile timide de reforma ale Conventiei Democrate si ale presedintelui Constantinescu au stranit contraatacul combinat al mineriadelor hard (gloata descinsa din Valea Jiului inspre capitala plus orgiile manipulatoare de critici, manipulare si mistificare ( mai ales Antena 1-Marius Tuca Show)
     Astazi mineriada parlamentasra replica cu energia disperarii in fata perspectivei emanciparii justitiei si a domniei legii.
     Intre aceste intervaluri, asa zisele epoci normale, de relativa pace, fara proteste sindicale, mineriade, linsaj mediatic si lovituri de stat, au fost tocmai guvernarile aflate in acord cu oculta oligarhica postcomuniste. Adica, mineriade cu.. suspendare (doar potentiale, atata timp cat nu oligarhiei nu  i-a fost interogata politic legitimitatea)
     

    1.  @geronimo FSN era parfum pe lângă USL. Unu la mână, dădeau legile lor perfide şi apoi le respectau, că tot erau în interesul lor. În timp ce USL frânge legile în acelaşi timp în care le încalcă (doar un exemplu, îl trimite pe slugă-ministru al educaţiei să bată la uşa comisiei în timp ce aceia deliberau, să-i anunţe că e recreaţie).
      Doi la mână: pe vremea aia părea (doar părea, din păcate) că PNL e un partid opus mafiei comuniste. Acum e complice cu acte în regulă.

      1.  @Nea Nu sunt de acord, pentru ca FSN-ul din acele vremuri  nu a fost pus in fata perspectivei unei justitii emancipate, ca cei de acum. Status quo-ul lui Iliescu era doar contestat, nu si iminent amenintat, asa cum s-au trezit acum. Din cauza asta reactiile au fost aparent diferite. Astazi se vad siliti sa-si readjudece Statul pe care incepusera sa-l piarda, in timp ce atunci il aveau in posesie sigura care nu a fost serios amenintata. Din cauza asta aceasi grupare politica a rezctionat diferit in situatii diferite : o bataiuta, sau mai multe, celui care-mi arunca in fata impostura si ilegitimitatea (cazul vechi, Piata Univ.)  si energia disperarii (lovitura de stat) de astazi in fata iminentei distrugerii mele. 

  154. Se dovedeste acum limpede ca FSN-USL a fost si atunci si este si astazi in-com-pa-ti-bil cu democratia. Sau democratia cu ei. Din doua una, ori noi, ori ei.
    Am spus-o mereu, dupa `89 noi nu am trait intr-un stat de drept si intr-o democratie autentica, ci doar intr-o evident mai mare libertate decat inainte si intr-o galagie pe masura. Dar intr-un stat de drept, nu. Tocmai acuma cand infiriparea statului de drept a inceput, oculta oligarhica postcomunista a contraatacat pentru a-si revendica Mosia. Care nu e alta decat insasi Romania

    1.  @Bleen Din surse sigure, partidul-mort al lui Blaga a contraatacat prin promovarea unui proiect de revenire a României la forma de organizare statal-teritorială a celei din vremea lui Burebista. Ca prim pas, domnul Blaga și-a schimbat numele în Damigeneu.

  155. Ca sa inchei: exista o singura varianta in care voi merge totusi la vot, aceea in care Basescu si PDL si ICCD vor iesi public sa atraga atentia la modul cel mai serios oamenilor sa voteze, nu sa boicoteze. Daca observ ca o dau cotita, I’m out.

  156. Avem o lovitura de stat parlamentara sau mai bibe zis partinica. Nu are sens sa discutam despre e facem la referendum, daca participam sau nu. Trebuie sa iesim in strada sa protestam, trebuie sa explicam tuturor ceea ce se intampla. Gata cu pasivitatea. Sa ne strangem mai multi in Victoriei, sa tipam mai tare. Pana si Europa a inteles ce se intampla mai putin poporul roman. Nu vedeti ca orice ar hotara CCR astia merg mai departe cu planul lor? Voi credeti ca daca boicotam astia nu o sa bage x voturi in plus? La situatia actuala dupa referendum daca iese B invingator, Ponta face puscarie ca si Cozma dar cu alt parfurm (nu de mineri).

    1. Trecei peste gresel, scriu de sub pat si de pe tel mobil 🙂

      Daca il iarta pe Nastase si-au justificat lovitura. Astepta dupa referendum cand ei isi vor legifera lovitura. Sper sa imi dea mie Bleen premiul 🙂

  157. Sînteți culmea. Toată lumea acceptă lovitura de stat. Fără excepție. Nimeni nu reușește să iasă din discuția prezentării sau nu la vot. USL știa pe ce mizează. Știa toată găinile din curte.

    1.  @Bleen Pai de ce nu spui tu cu S si P in ce discutie trebuie sa intram dupa ce iesim din aia cu prezentarea sau nu?

        1.  @Bleen Se da la gioale. Se urla. Se da in gat. Se zgarie. Se tavaleste pe jos. Se victimizeaza. Se saboteaza. Se orice, mai putin „OUG, we’re dead!”

        2.  @Bleen  @cristihan Boicot public cu strigături. Părerea mea. Prezența masivă la vot și reconfirmare din partea populației din partea lui Băse. Dați cu banul.

        3.  @sanantonio  @cristihan Cînd se dă o lovitură de stat răspunsul vostru e votul? De pe ce lume veniți? N-ați înțeles că ultimele alegeri libere din 2012 au fost cele locale?

        4.  @Bleen  @cristihan Se duce Blaga la serviciu si se aseaza pe Scaun.
          Se duce Anastase la serviciu si se aseaza pe Scaun.
          Se duce Base la serviciu si se aseaza pe Scaun.
           
          Dupa care se iau scaunele in brate si se striga „Ameuameuameuameu!”
           
          Aia nu recunosc CCR, ailalti nu recunosc parlamentul, eu nu recunosc pe nimeni, daca ma-ntreaba cineva ce-i cu ei zic ca i-am gasit.
           
          Asa se face.

        5.  @Bleen  @sanantonio De ce vorbesti la plural? Eu am sustinut din secunda doi boicotul + scandalul aferent.

        6.  @Bleen  @cristihan Se face galagie la Piata Victoriei. Se trimite Petitie la Bruxelles. Se da interviuri la posturi straine.
          Mai spuneti si voi.

        7.  @Bleen, am afirmat că opțiunea mea este boicotul cu țipurituri. Participarea la referendum va fi opțiunea lui Băse. Voi avea o alegere grea de făcut pe 29: în fața propriului Jiminy Cricket, nu îmi pot pemite să confirm ilegalitatea parlamentului; în fața riscului ca președintele să fie demis de către niște creiere netede, mă tem că va trebui să-i dau liber pentru o zi lui Jiminy.

        8.  @cristihan  @sanantonio  @Bleen Problema nu-i de dubiu. E de mesaj. Cat de penetrant e.
          Ar fi absurd sa fim o mana de oameni care boicoteaza iar USL-ul sa-si rezolve demiterea lui Basescu prin ceilalti.

        9.  @cristihan  @Bleen, dacă la ora 20:32:05:00004 nu vom fi cel puțin 9435 de oameni defilînd de nebuni pe străzi cu etichete ”BOICOT” lipite de frunte, eu la ora 20:37, cel mai tîrziu, voi confirma ilegalitatea prin votul meu. N-am de ales.

        10.  @Bleen Greva civica. Totul pe fata, cu cat mai multa publicitate posibila si, de preferat, reprezentare avocateasca. Intrucat statul de drept a fost abolit de puciul parlamentar si al executivului, insusi statul a intrat in ilegalitate flagranta. Numai cetatenii se pot opune furtului de suveranitate survenit, prin nesupunere fatisa fata de un stat ilegal si nelegitim. Refuzati plata impozitelor catre stat; refuzati sa recunoasteti autoritatea oricarui organism de stat. Asta nu inseamna apel la anarhie sau exercitarea arbitrariului de jungla. Suntem oameni morali, daca ne numim crestini atunci stim ca ne traim intr-un contract cu Dumnezeu. Nesupunerea fata de o putere pamanteana corupta ireparabil nu presupune incalcarea decentei si a conduitei de om cu o constiinta libera si responsabila fata de valori care nu provin de la niciun guvern sau parlament trecator. Nesupunerea civica inseamna sfidare selectiva, pentru ca Puterea sa se teama. iar semenii nostri sa inteleaga ca taria morala si sacrificiul sunt necesare pentru a ne dezrobi de spaime, comoditate si iluzii false. Curajul este si el contagios, nu numai panica, dar e nevoie de o hotarire constienta si neclintita pentru a-l aduce in lume.
           
          Se pot imagina tot felul de nesupuneri (un protest repetat fara autorizatie de la politie este si el o sfidare civica). Ar trebui incercate, inmultite, facut cat mai mult tam-tam in jurul lor. Si mereu repetat, in fata tuturor: REFUZ SA ACCEPT ILEGALITATEA VOASTRA.  

      1.  @oglinjoara  @Bleen Posibil, sunt foarte curios ce-o sa zica. Dar vreau intai sa vad deciziile alea pe fond, mama lor de decizii, daca se va publica ceva vreodata ca sa se poata discuta iar… Daca nu, cu atat mai mult. Ilega, ilegitim, boicot.

        1.  @cristihan  @oglinjoara  @Bleen Aţi luat-o din nou cu votul, spre exasperarea lui Bleen :))))
           
          Băse nu va spune niciodată, nici dacă-l picuri cu ceară, că boicotează întâlnirea cu electoratul. Din punctul ăsta de vedere, dacă se va merge pe mâna lui, e pierdut.

        2.  @StefanTrifan  @cristihan  @oglinjoara  @Bleen pana la boicot trebuie lamurita problema listelor electorale
           
          daca insa vor ajunge undeva la 12 mil(simplu de motivat pe discurs intern, aproape imposibil la discursul ptr exportEU) we may want to drop this boycotting idea altogether

        3.  @teocharis    Păi nu, ideea nu e că abordăm problema boicotului în funcţie de oportunitatea oferită de pragul electoral, ci ca singură atitudine posibilă în faţa unui furt. Dacă admitem că referendumul este parte a unei lovituri de stat, e inutil să mai punem problema legalităţii referendumului sau a listelor electorale.

    2.  @Bleen E firesc să nu ieşim uşor din logica referendumului după ce s-a discutat atât numai despre asta. E important să se înţeleagă că referendumul / votul e numai un detaliu, doar o piesă dintr-un puzzle care trebuie demontat. bucată cu bucată. 

    3.  @Bleen În cazul în care admitem că singura atitudine oportună este demascarea puciului, inclusiv articolul lui DPA devine caduc.

      1.  @StefanTrifan  @Bleen Am spus si eu la articolul lui DPA ca nu raspunde la niste probleme esentiale… Sa vedem ce parere are despre boicot acum. Din nou, e foarte importanta pozitionarea publica a PDL, ICCD, ETC. (nu si a lui Basescu, probabil). Altfel ramane o discutie pe bloguri, pe care o putem continua si la Viena sau oriunde pe directia asta.

      1.  @Yeba Si un articol, axat pe comercial dar cu niste reguli care ar putea fi valabile: http://boycott-thieves.blogspot.ro/2005/11/boycotts-famous-ones-tips-for.html

    1.  @cristihan „Major boycotts are launched to protest the current regime’s use of fraud and electoral unfairness.”

      1.  @Gramofonu Normal. La fel, in mod normal boicotul e o gluma slabuta, cu sanse minime de reusita (modul de masurare a reusitei fiind chiar una dintre probleme). Dar nu suntem intr-o situatie normala, ci intr-una in care boicotul ar putea face diferenta (si se poate masura foarte clar).

        1.  @cristihan Singurul rezultat al unui boicot major ar fi observatori straini la alegeri. Citita rapid, pe diagonala, dizertatia spune doua lucruri:
          – boicotul major are ca efect frauda mai cu fereala la urmatoarele alegeri
          – nu exista rasturnare de dictatura neviolenta

        2.  @Gramofonu Chiar orice peste 65%, presupunand ca trendul de acum pana peste 3 saptamani e de crestere a lui Base, nu de scadere. Plus comparatia cu sondajele (apropo, boicotul complica serios sondajele…) Dar cel mai important e tot pragul electoral. 

  158. Scopul referendumului este demiterea lui Băsescu.
    Să iasă la referendum cine vrea să-l demită pe Băse.
    Să iasă 9, 8, 7 milioane de români să-l demită.
     
    De ce să le dăm o mână de ajutor? De ce să le facem jocul?
     
    Nu noi trebuie să demonstrăm ceva, ci ei trebuie să demonstreze altceva.
     

  159. Pentru pucistii USL, miza acestui referendum e propria libertate. Nu libertatea in sens metafizic, a liberului arbitru, ci in sensul penal, al vietii in afara unui bulau. Pentru asta, referendumul va trebui sa fie fraudat masiv. Pucistii nu-si permit surprize.

    1.  @Rezon Mi-ai luat vorba din gura. Sa vezi dezertari in masa dupa ce vor constata ca s-au jucat cu focul. Ce-a,m vazut pana acum e nimica toata

    2.  @Rezon eu cred sincer ca asta e ultima zvârcolire a balaurului (chiar daca provizoratul discretionar va mai dura o vreme). Toata treaba-i sa nu ne pierdem noi cumpătul intre timp

  160. De ce a promis Antonescu că se retrage din politică dacă Băsescu cîștigă la referendum? De ce nu-l grațiază Antonescu pe Năstase pînă la referendum?
     
    Fiindcă Antonescu știe rezultatul referendumului.

    1.  @Bleen Stie cel mult la modul „indiferent ce iese, ramane cum am stabilit”. Altfel, faza servita azi de CCR nu era in planurile lor, ii jeneaza putin (nesemnificativ, of course) 

    2.  @Bleen Contestatie: e prea obvios, asta s-a tot spus, ne-am obisnuit cu gandul, ca doar de-aia arunca petarde, nu e beat tot timpul. Credeam ca incurajezi creativitatea realista. 

    3.  @Bleen Ar fi totusi o mica nuanta. Mica pentru om, dar mare pentru omenire.
       
      Citatul exact:
      „Daca nu veti fi demis la referendum, eu ma voi retrage definitiv din viata politica”
       
      Daca se invalideaza referendumul, atunci inseamna ca Base nu e demis.
      Prin urmare…Hă Hă Hă!

    4.  @Bleen  Altfel spus, daca Crizel stie deja rezultatul referendumului, inseamna ca nu-si mai poate suporta splina  (l-a bagat Base in spital)

    1.  @Bleen Ca sa nu se debaraseze de el PSD-ul pana la referendum. Dupa ce-l gratiaza pe Nastase nu mai au nevoie de el.

  161. Apropo de conspiratia nepublicarii in MO: chiar daca nu se publica decizia CCR de azi pe legea referendumului, CCR tot va putea invalida referendumul daca nu participa 50%+1 din numarul celor inscrisi pe liste. Decizia CCR de azi nu legifereaza nimic, ci doar expliciteaza pentru USL un aspect dintr-o lege existenta deja. Cu alte cuvinte, CCR are deja toate temeiurile legale sa invalideze referendumul, in caz de neparticipare a 50%+1, si daca nu se contrazice in interval de 20 de zile, va trebui sa-l invalideze.
     
     @Rheia Referendumul e deocamdata ilegitim numai din punct de vedere moral, in sensul in care e actul care ar desavirsi lovitura de stat data cu repetitie deUSL. Din punct de vedere strict juric, e perfect legal. Asta nu ne impiedica pe noi sa-l socotim asa cum este, adica nelegitim, si sa-l boicotam. Daca se publica decizia care respinge OUG care restringe atributiile CC, s-ar putea chiar ca referendumul sa devina fara obiect, in sensul in care CC va decide ca Basescu a fost suspendat neconstitutional. Si automat referendumul si-ar pierde ratiunea de a fi.
     

    1.  @picus  @Rheia Asta am inteles si eu, dar cum se poate realiza practic un boicot? Cum sa ajunga la toate urechile si sa iasa si bine? 

      1.  @Never G  @Rheia Sincer, habar n-am ce va hotari Base, dar o sa aflam curind. E important sa existe coordonare, ca sa nu iasa o cacofonie din toata treaba asta.

    2.  @picus  @Rheia Ce draci îmi faceți!!! Ca și cel din 2007, și cel de-acum e cu desăvîrșire ilegal prin încălcarea Constituției. Articolul 195 din Constituția României se referă la rolul consultativ al CCR pentru simplul fapt că nenorocita asta de instituție, CCR, este singura abilitată să confirme dacă faptele președintelui au fost, sau nu, încălcări GRAVE ale Constituției. În ambele cazuri, și în 2007, și în 2012, CCR a zis că nu! În ambele cazuri, parlamentul s-a pișat cu boltă pe decizia CCR, că cică ar fi doar consultativă decizia CCR. Păi cine să confirme că există motive întemeiate de suspendare, oracolujl din Delphi? Mama Omida?  Despre ce legalitate a suspendării președintelui poate fi vorba?

      1.  @sanantonio  @Rheia Ai dreptate. Doar ca suspendarea nu a fost inca, formal, declarata neconstitutionala de CCR. 

    3.  @picus  @Rheia CCR nu legifereaza niciodata (bine, au dat ei la un moment dat o decizie care spune ca neconstitutionalitatea unei dispozitii care abroga = reintrarea in vigoare a dispozitiei abrogate, dar si-au luat-o in secunda doi de la ICCJ – dracu’ ii mai intelege…), ci doar face curat prin legislatie.
       
      da, decizia de azi e de interpretare (si aici e o discutie, n-are rost s-o povestesc, ca e prea tehnica), e una prin care se constata neconstitutionalitatea (da, stiu, suna ciudat) si, pe romaneste, le arata pisica idiotilor de la USL.
       
      se spune in decizie ca „legea este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”
       
      per a contrario, daca nu asigura participarea etc, e neconstitutionala.
       
      or, oug 41 exact asta face, nu asigura participarea de 50+1 (stabilita la art. 5 alin. 2 din legea 3/2000) pt ca instituie o derogare taman de la respectivul articol.
       
      nu cred ca s-a extins controlul si pe OUG (n-am inteles de ce, probabil pt ca nu avea continut identic cu cel al legii), dar ideea e clara, in momentul in care va verifica respectarea procedurii de organizare si desfasurare a referendumului + confirmarea rezultatelor, isi va aduce aminte de interpretarea asta si le va da peste bot cu ea.
       
      fata de cele de mai sus, n-as spune ca referendumul este perfect legal, dat fiind faptul ca este organizat si se va desfasura in baza unor dispozitii virtual neconstitutionale, neconstitutionalitatea neputand fi constatata in mod expres strict din cauza unui impediment de ordin procedural si anume sesizarea AVP.

      1.  @EleninaNicuţ  @Rheia Asa e. Legalitatea referendumului e viciata de tot ce s-a intimplat neconstitutional inainte. Ce voiam sa zic e ca, daca ceea ce s-a intimplat neconstitutional inainte nu va fi si declarat astfel de CC, si referendumul e, formal vorbind, legal. 

    1.  @braila, e exact aceeași situație, percepția diferă. Și acum, ca și atunci, comuniștii vor să preia puterea prin rapt și minciună. Diferența e că acum nu mai sînt catalizatorii opoziției. Nu mai are cine să reprezinte revolta populației împotriva hoților de revolte. În 1989, revolta anticomunistă, în 2012, revolta statului de drept.

      1.  @sanantonio  @braila Eu cred că succesul de atunci s-a datorat şi rolului de socializare şi defulare pe care l-a avut Piaţa Universităţii. Faptul că azi avem FB, bloguri şi forumuri atenuează mult din efervescenţa de atunci.
         
        Imaginaţi-vă că dă mâine Ponta o OUG şi se taie ţevile cu net: am fi cu toţii instantaneu în stradă.

        1.  @StefanTrifan  @braila Dacă doar internetul te oprește să ieși în stradă, recomand folosirea unei foarfeci ascuțite pentru secționarea cablului ăluia nenorocit care te împiedică samavolnic să te exprimi.

        2.  @sanantonio  , nu e chiar aceeași situație. Recidiva este întotdeauna mai grea decât boala. Dacă Pontașenko insistă, vom porni nu de la 0, ci de la MINUS, în timp ce toate țările din jur, care au pornit odată cu noi de la 0 dar au avut noroc de mai mulți cetățeni, sunt hăt, 3 ture de pistă înainte.  

        3.  @Yeba? Nu înțeleg, mai mulți cetățeni, unde? În stradă? La proteste? La muncă? Ca număr de cetățeni, sîntem în top 10 în UE. Chiar nu pricep ce legătură ar fi între numărul populației și nivelul de implicare în treburile cetății.

        4.  @sanantonio țțț, când să fiu și eu subtilă…ca număr de locuitori om fi în top 10, ca număr de cetățeni=locuitori cu spirit cetățenesc (cu spiritul în ei, nu indus accidental) nu vreau să mă gândesc… O fracție enormă din câți votanți cretini cunosc au votat (Ilici, Vadim, Crin, whatever) cu argumentul că vorbește bine, parcă votau clasamente în Revista Cinema. 

        5.  @Yeba În 2007, 70 și ceva% au votat împotriva demiterii. Aceiași electori sînt chemați acum să valideze aceeași mascaradă. Nu sînt sociolog, dar bunul-simț îmi șoptește că același lucru se va petrece și acum, cu toate încercările lor de a frauda referendumul prin eliminarea pragului de validare și manipularea șefilor de circumscripții electorale. Eu despre referendumuri vorbesc, nu despre incidente electorale nedorite. 

      1.  @Never G  @Bleen pt parti era obligatorie de la comunicare; nicolaescu e un oligofren, ma scuzati ca ma repet

        1.  @EleninaNicuţ  @Bleen Extras:
          „Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului.”

        2. @EleninaNicuţ@Never G@Bleen Eminescu a fost un geniu constitutional: „Era pe când nu s-a zarit,  Azi o vedem, si nu e.”

  162. Mintea mea nu reușește să iasă din ceață: A reclama referendumul ca ilegal nu echivalează cu a contesta o decizie a Curții Constituționale? Ați explicat, cumva, deja, chestia asta, și mi-a scăpat?

      1.  @Bleen CCR a spus că referendumul e valid doar cu majoritatea votanților.Deci, ca să fie validat, trebuie sp aibă loc. Deci, e legal. Logica mea e proastă?

    1.  @Rheia dimpotriva, boicotarea referendumului organizat in baza unei oug care contravine vadit deciziei CCR = respectarea acesteia

    2.  @Rheia Dar de ce, a zis CC ca e legal? A zis doar ca s-au intrunit conditiile procedurale pentru suspendare (deci daca s-au urmat pasii 1-2-3-x), nu si ca toate masurile luate anterior si care au contribuit la crearea starii de fapt care a permis intrarea in procedura de suspendare au fost legali. Sa vedem cum e cu presedintii camerelor, cu av.pop, daca s-o mai sesiza cineva dupa ce s-o publica prima decizie CCR de ieri (aia prin care declara neconstitutionala limitarea puterilor ei)

      1.  @cristihan  @Rheia CCR a constatat procedura strict pe suspendare (votul, majoritatea, avizul consultativ). Atît. Nu a judecat încă pe președinții de Camere și pe hotărîrea de suspendare.

        1.  @Yeba  @Bleen redactarea va fi dupa ce se gaseste viata pe Marte (era sa zic ‘moarte’); mai urmeaza publicarea, sesizarea, judecarea, redactarea, publicarea si tot asa pana ne-or creste mustati; v-am zis ca ma las de meserie si ma fac bucatar, am impresia ca merge tb mai repede :-))

    1.  @Bleen 
      „de 11 ani de zile nu pot sa dorm / cind orice domn voteaza pentru mine legi in somn”
       
      Ce putere de anticipare 😀

  163. Trebuie sa cerem suspendarea lui crizel, pentru ca nesocoteste o decizie a CCR (in cererea de suspendare a lui Base e si faza in care a spus ca nu sunt bani, indiferent de decizia CCR, cumva?): http://www.youtube.com/watch?v=SVuN72_ajZw

  164. Ehei, da nu-ti aduci aminte si ca atunci aveam performante sportive mult mai bune chiar daca eram/suntem birocrati pentru ca eram mult mai tineri? Eu tin minte cum ma uitam tamp in Piata Rosetti la sediul devastat al PNT-CD unde in loc de geamuri stateau cativa mineri in geam si zburau diverse copiatoare pe alt geam, cand un tip vigilent m-a detectat: prindeti-l, ala e taranist, are ochelari! Am bagat un sprint fulger pana la Ambasada Americana si i-am pierdut pe drum. Merg la sediul PNL (cu care tineam eu pe bune atunci) si vad iar geamuri sparte si carti zburand pe geam, si armata il evacua cu greu pe Campeanu sa-l bage intr-un tab. Marlanii incercau sa-i traga pumni in cap, militarii de pe TAB le dadeau cu patul armei la umar sau la coste sau unde apucau. Si vine o fata si plange la capitanul de infanterie care era seful operatiunii: eu din bursa mea de 900 lei am dat cotizatie 100 la astia, de ce permiteti sa se faca asemenea distrugeri aici? la care militarul spune: sunt la fel de revoltat ca si dumneavoastra, daca ar fi dupa mintea mea si as avea mana libera as punesa-i impuste pe borfasii astia, dar eu doar execut niste ordine. Bine, le executa oarecum personalizat, ca el a zis sa dea aia cu patul de arma in tampitii aia care tineau isteric cu FSN…

    1.  @Mockito, dacă astea sînt amintirile celor mai frumoase săptămîni de libertate trăite, mi-e groază să mă gîndesc cam cum arată cele mai urîte. Pentru mine, astea sînt cele mai nenorocite zile pe care le-am trăit după 1990!

      1.  @sanantonio acum nu se intampla nimic comparativ cu ce am trait in anii ’90 (90 91 in special) 
        Ilici ramane singurul capabil de lovituri de stat (cu „frontul, minerii, nu importa)

        1.  @teocharis ? e vreo diferență între mineriade și acțiunile guvernului și parlamentului din ultimele 2 luni? care?

  165. Bun articol, am citit din el un mic fragment si sint de acord intru totul!
     
    Autoarea declara: „Băi, da’ proastă mai sunt!” Semneaza Luiza Moldovan.
    Exista si jurnalisti onesti in tara asta!

    1. @Bleen
      Bun articol, am citit din el un mic fragment si sint de acord intru totul!
       
      Autoarea declara: „Băi, da’ proastă mai sunt!” Semneaza Luiza Moldovan.
      Exista si jurnalisti onesti in tara asta!

      1.  @Gramofonu Vorba unui alt clasic în viață pe blogary: ”vreau și eu ce ia asta, pare marfă de calitate!” 😀

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *