Sintem prea saraci si socialisti ca sa ne permitem investitii chineze

Dacă China va construi reactoarele de la Cernavodă, eu plec din țară. Nu din principiu, ci de frică. Plec cît mai departe cu putință, în Noua Zeelandă sau Chile, acolo unde sînt șanse minime să ajungă norul radioactiv. Nu vreau ca nepoții mei să se nască cu șasă ochi frumoși oblici.

Dacă chinezii vor construi blocuri de locuințe sau clădiri de birouri, veți avea curajul să stați în ele? Dacă chinezii contruiesc poduri sau linii ferate, veți avea curaj să mergeți pe ele?

România are nevoie de inițiativă liberă, de libertate, de spirit capitalist. Asta trebuie să importăm. Românii trebuie să învețe mentalitatea și regulile libertății și capitalismului. Dacă banul nu vine cu libertatea și spiritul capitalist după el, e un ban fără valoare.

Ai 21 de ani și vrei să te faci it-ist, inginer, arhitect sau medic. Și vine un chinez cu o pleașcă financiară. Îți dă bani iar tu trebuie să faci doar atît: să bați din palme și să te învîrți în cerc. La asta se reduce munca ta. Simplu și ușor. Nu trebuie să știi ce faci, de ce faci și la ce folosește. Nu trebuie să mai înveți nimic. În schimb, primești bani căcălău. Și uite așa trec 17 ani. Ai acum 38 de ani. Ce te faci însă dacă chinezul pleacă sau rămîne fără bani? Ce știi să faci? Ce ai învățat în ăștia 17 ani? Nimic. Știi doar să fii dependent de chinez și să bați din palme în timp ce te învîrți în cerc. Du-te la mii de interviuri și spune-le ălora că tu știi doar să bați din palme și să te învîrți în cerc și vezi dacă te angajează cineva.

Banii chinezilor vor atrage în proiecte păguboase sau inutile energii, inteligență și timp care ar putea fi folosite mult mai bine pe piața liberă. Măcar banii europeni ne învățau să respectăm regulile, chit că nu aduceau cine știe ce spirit capitalist cu ei, ba dimpotrivă. Dar cu banii europeni măcar construiam statul de drept. Sau, mai bine zis, eram șantajați să construim statul de drept. Banii chinezilor nu aduc nici capitalism, nici stat de drept, instituții și reguli. Banii chinezilor hrănesc corupția, lenea, incompetența, stagnarea, lipsa de imaginație și de  inițiativă.

Nu erau suficiente afacerile corupte și proaste ale statului român, nu era suficient că statul român creează dependențe, corupție și blochează energii și resurse în proiecte inutile sau păguboase. Nu aveam suficientă corupție și incompetență, trebuia să mai și importăm. Acum statul român și-a găsit un partener de afaceri pe măsură,.

Foarte bun bancul cu chinezii care ne scapă de ruși. Deși nu e nou. E vechi, de pe vremea lui Ceaușescu. Era cu un român care i-a cerut peștișorului de aur să-i îndeplinească trei dorințe: să vină chinezii peste noi de trei ori, ca să treacă de șase ori pe la ruși.

Serios vorbind, chiar n-am înțeles cum ne salvează chinezii de ruși. A, știu! Ne aruncă în aer cu Cernavodă și nu mai găsesc rușii nimic cînd vin peste noi. Sau ne găsesc pe toți cu ochii oblici și se întorc bombănind derutați și înjurîndu-și busola.

E ca și cum, de frica lui Rîmaru care umblă liber pe străzi,  l-ai invita pe Ted Bundy să stea peste noapte la tine.

Strategic, pragmatic vorbind, România are nevoie de libertate, de capitalism și de Occident. Sîntem prea mici și prea săraci pentru a ne permite altceva. Nu avem nevoie de banii chinezilor, și nu din dragoste de principii, ci din pragmatism și calcul rece.

PS. Punem pariu că dacă vin chinezii și extrag gaze de șist, aur și fac centrale nucleare nu suflă nimeni în front și nu vom vedea niciun protest, hipstericesc sau nu? Fiindcă chinezii, spre deosebire de capitaliștii occidentali, nu sînt adversari ideologici, ba dimpotrivă, și fiindcă, tot spre deosebire de capitaliștii occidentali, chinezii nu se sfiesc să te facă pachețele și să te bage în valiză. Nicușor Dan, transformat în nicușoricuți șapte dani.

PS2. USL-ul scoate drapelul UE din Parlament ca să nu-i deranjeze pe chinezi, MRU se laudă că el i-a adus pe chinezi, Băsescu și Hurezeanu văd în China un aliat împotriva Rusiei. Sper că visez.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

20 de comentarii

  1. Modelul de ‘investitii’ chinez s-ar putea sa-ti sune tare cunoscut. Prin Camerun parca au investit chinezii in infrastructura. Le-a imprumutat statul chinez camerunezilor banii de infrastructura, au facut infrastructura cu firma chinezeaca si muncitori chinezi cumpartori de chinezarii aduse de alti chinezi speializati in vanzarea de chinezarii… Si apoi a venit din nou statul chinez si a sters datoria camerunezilor. => Banii statului chinez intra in muncitori si vanzatori chinezi stationati in Camerun (deci nu ramasi someri in china sa poata visa din greseala la un Tian an Men) si in buzunare de patroni privati. Dar sunt toti fericiti, ca daca investea statul chinez in dolari ii devaloriza Obama si pierdeau oricum, asa mai bine ‘i-au dat’ si au castigat masiv la capitolul influenta culturala. Mai e un model de investitii chineze facute prin zinbabwe, ouganda, zambia, tanzania, etiopia sau sudan nu mai stiu exact. Concesioneaza mii si mii de hectare de teren arabil pe sute de ani de la statul african. Pe terenul respectiv pasteau vacile si mai plantau ceva porumb si grau tarani amarati africani. Africanii sunt scosi afara de pe terenurile statului pe care le foloseau ‘abuziv’ din generatie in generatie, statul incaseaza banii de la chinezi, chinezii platesc cativa tarani africani sa faca agricultura impreuna cu ei, alti cativa mercenari la ei si repatriaza in China productia de cereale, o buna parte din africani mor de foame sau traiesc din ajutorul alimentar occidental. (acu ma intreb daca aia cu preemptiunea pe terenul agricol e cu dedicatie la Voiculescu si Tarata sau e de fapt cu bataie la chinezi). E modelul de afaceri prin care statul chinez prin intermediul unui alt stat corupt baga bani in buzunarele chinezilor bine infipti la conducere si/sau prin care chinezii folosesc un stat slab si corupt pentru a obtine materiile prime de care au nevoie. Chiar credeati ca nu se pot intelege cu Ponta si restul elitei noastre politice ?

    1. Cunoşti altfel de spectacole date de politicieni?

      Vadim să fie trimis ambasador în China, că el l-a huiduit cel mai tare pe Băsescu şi Patapievici (Limbricu dracului) când cu raportul de condamnare a comunismului.

  2. „A fost un discurs călduros, a plăcut foarte mult publicului, a vorbit despre relaţia de prietenie care există deja şi care cu siguranţă va continua să existe şi pe mai departe. A folosit câteva sintagme care au făcut deliciul audienţei cum ar fi că România este un vapor care are un cârmaci şi că merge spre destinaţii sigure şi desigur că pe noi asta ne-a dus cu gândul la ce a spus de fiecare dată Traian Băsescu”, a spus Udrea, care este membru al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Populară Chineză.

    Fostul ministru a mai precizat că îşi aminteşte că şi pe vremea guvernării Boc s-au semnat protocoale între Guvernele României şi Chinei.

    „Îmi amintesc că şi în vremea guvernării Boc s-au semnat protocoale între Guvernul României şi Guvernul Chinei. Sper că ceea ce s-a semnat de data aceasta în România să fie chiar pus în practică de actualul Guvern şi nu doar să fie o mostră de festivism a guvernării USL. Avem foarte multe lucruri pe care le putem face în comun importante”, a afirmat Udrea.

    1. Discurs ‘calduros, placut’ 🙂 Am vazut ‘grup parlamentar de prietenie cu RPC’ si ma intrebam ce naiba fac membrii din grupul asta? Acu’ e clar: compara limba noastra de lemn cu mandarina de bambus a lui Kim Ir Sen si selecteaza ce-i mai bun.

  3. Nu visam, e urat, scarbos si adevarat.

    Singura metoda prin care chinezii fac afaceri este furtul. Fura tot si imita, fiindca nu au absolut nici un pic de imaginatie sa faca ei ceva. 70% din studentii mei sunt chinezi. 99% din ei viseaza sa termine o facultate aici ca sa fie angajati de statul chinez pe salarii barosane. Nu vor America sau Canada, vor inapoi in China, la stat. Sunt atat de spalati pe creier, nu de acum, ci de cateva generatii bune, ca nu pot face nimic altceva decat sa fure si sa imite: business know-how, tehnologie, proprietate intelectuala, you-name-it. Apoi reproduc si vand mai ieftin.

    Si pun pariu pe trei sticle de whisky scotian ca tinta chinezilor sunt metalele rare de la RM. Le-au cumparat de peste tot, nu ne vor lasa sa le detinem.
    Sa se bata pe umar politicienii ca, dupa cum zice un vechi proverb chinezesc, ne-au bagat tigrul in casa.

    1. proprietatea intelectuala nu e proprietate.
      daca chinezii fac ceva mai ieftin, care e problema? tu vrei sa dai 400 EUR pe un telefon sau 100? eu unul poate aleg sa dau 100. ma lasi? te deranjeaza? am voie?

      decizia se ia in functie de raportul calitate/pret. unele pot fi gherle, alte pot fi bune. nu stiu care cum. cine stie? stii tu? fiecare decide pt. el

      1. Aici este. Si e ocrotita de legi.

        Nu pretul e problema – concurenta e sanatoasa pentru toti si eu, consumatorul, nu am decat de profitat de pe urma ei – ci smecheria, pretentia si proasta calitate pe care se bazeaza.
        Dar, da, desigur, sanctionarea ramane la latitudinea consumatorului.
        Da-mi insa voie sa ma ingrozesc la ideea ca statul chinez ar putea sa vina sa construiasca sosele, poduri sau cladiri prin Romania. Costa ieftin, e concurenta, iti convine ca nu trebuie sa platesti mai mult din buzunar ca sa le ai. Circuli pe ele, te muti in ele, iti instalezi biroul sau familia in ele, te incumeti sa le folosesti? Ai incredere? Si daca n-ai, cum le eviti? Care e optiunea? Exista?

        1. in cladiri facute de chinezi as fi de 2 ori mai sceptic sa ma mut/locuiesc/lucrez/etc… nu inseamna ca nu as face-o, ci doar m-as interesa mai bine inainte. libertatea de alegere va exista, nu vor fi toate cladirile constuite de chineji de acum incolo.

          mai mult, e de ajuns sa dea o gherla precum cea din Polonia cu autostrada si gata increderea in ei. ceea ce iar nu e ok, pentru ca raspunderea ar trebui sa fie individuala, nu nationala. da chiar, ca acum mi-am dat seama, tu de ce judeci la gramada? TOTI CHINEZII fac lucruri proaste? TOTI ROMANII cersesc in Londra?

            1. cand cumperi masina sh, n-o duci la service s-o verifici? asa si la apartamente construite de chineji. ma refer la chineji ca privati.

              de statul chinez fug ca de orice stat din lumea asta: nu au motivatia sa faca produca ceva de calitate pentru ca nu au concurenta. daca gresesc nu dau faliment

            2. Poate ca aici la chestiunea cu motivatia de a produce ceva de calitate care sa se ridice deasupra concurentei intervine „amanuntul” tehnologic, adica ceea ce poate fi definit si protejat prin lege ca fiind proprietate intelectuala. Dar care sigur, dupa unii nu ar trebui sa existe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *