Sfirsitul lumii

Nu va veni în urma vreunui război nuclear, a topirii gheţarilor, încălzirii globale sau ciocnirii cu nu ştiu ce meteorit. Nu avem noi norocul ăsta. Va fi o moarte lentă, prin sufocare şi plictiseală.

Demografia vorbeşte. Numărul ne va învinge. Nu genetica de laborator, ci propria noastră genetică, aia naturală. Ne înmulţim mai repede decât se încălzeşte planeta lui Al Gore, mai repede decât se topeşte orice gheţar.

O să ne împuiem până o să-i trebuiască Pământului două săptămâni să se învârtă în jurul propriei axe şi cinci ani în jurul Soarelui, atât de mulţi şi atât de greu vom atârna. 20 de miliarde de humanoizi viermuind egalitarist şi agăţându-se cu ghearele de fiecare bucăţică de pământ. Vom polua prin propria respiraţie (asta până când ecologiştii viitorului vor decide că e politic corect să ne ţinem respiraţia câte un minut, de 245 de ori pe zi, pentru a economisi aer pentru generaţiile viitoare). Când nu ne vom ţine respiraţia vom sta la coadă la suflat în morile eoliene.

Vom muri la 150 de ani sau nu vom muri deloc. Fiecare boşorog modificat genetic şi fiecare babă siliconată îşi va cere dreptul la existenţă. Şi îl va primi.

Vom sta înghesuiţi ca sardelele, mirosindu-ne reciproc şosetele pănă când ne vom aduce aminte cu nostalgie de mirosul de motorină arsă. Întinşi la orizontală, unii peste alţii, unii printre alţii, ne vom petrece fiecare secundă rugându-ne să trăim cât mai mult, aşa, de-ai dracu’.

Va fi societatea perfectă. Mulţi da’ înţelepţi. Clasele sociale, discriminarea, războaiele, moartea şi nedreptăţile vor dispărea din lipsă de spaţiu. Nimeni nu va rămâne în urmă, toţi vor sta pe loc. Turma va face ceea ce ştie să facă mai bine: să se adapteze ultimului.

Religia va propovădui iubirea nu a aproapelui ci a exagerat de aproapelui. Iar cum iubirea şi prietenia ţin de vecinătate, vom avea puţine posibilităţi de alegere.

Agricultura va dispărea prima. Din lipsă de spaţiu. Toate păşunile şi ogoarele vor arăta ca Woodstock. Numai că pe scenă n-o să cânte nimeni. O să mâncăm nu roşii ci pastile modificate genetic (după ce, la insistenţa ecologiştilor, roşiile modificate genetic vor fi înlocuite de pastilele naturale). După Marea Criză a Pastilelor, se va decide reducerea drastică a consumului acestora, până la eliminare completă. Atunci ne vom hrăni doar din amintiri, organismul va găsi o posibilitate să-şi extragă energia din E-urile acumulate în secole. Nu că am avea nevoie de prea multă energie.

Pentru o cât mai bună deplasare în condiţiile date, vom căpăta aspect şi calităţi de viermi inelaţi şi ne vom târî sprinţar şi voios de la un obiectiv la altul. Până când se va considera că mişcarea în sine e inutilă. Într-o lume perfectă, egală cu sine însăşi, eşti fericit oriunde, aşa că nu mai e nevoie să pleci nicăieri. În momentul ăla vom prinde rădăcini. Ne vom împăduri. 40 de miliarde de râme multiseculare, adânc înfipte în Pâmânt, cu toate ghearele.

Iar ultimul filozof al lumii, un Hegel al anului 3000, va descoperi că Spiritul Universal a crăpat de plictiseală, căutându-şi un sens şi o misiune care nu există. Şi că centrul Universului nu e un mamifer biped care îşi plimbă orgoliul umflat cu pompa, se calcă în picioare la Carrefour sau face Zen între două shopping-uri.

Asta e varianta pesimistă a poveştii. Varianta optimistă e aia cu meteoritul pe care nu reuşeşte Bruce Willis să-l oprească. Deci, dacă vine Sfârşitul Lumii, să se dea câte puţin la fiecare, să ajungă la toţi.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Eseu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

78 de comentarii

  1. @Pataphyl, am aflat una misto, apropo de Steve Jobs(w/t people): iPad, for my iVagina 😀

    parafrazand …"nu de moarte ma tem, ci de culoarea ei" 😆

    problema pe care o intrevad este ca vom fi sufocati de altii care nu au aceeasi culoare.

    sau, aia care se vor sufoca intre ei, vor avea alta culoare decat a noastra, fin'ca "noi" vom fi fost de mult disparuti :mrgreen:

  2. Eu, una, raman optimista: daca vine sfarsitul lumii in timpul vietii mele, dau chef mare si va invit pe toti. In acest sens, fac rezerve de rachiu de pere busuioace de minim 14 ani vechime.

    Alte sugestii, va rog? ce va pofteste inimoara de sfarsitul lumii?

  3. Citind postarea de mai sus, soru-mea a avut reactia pe care o are la sfarsitul fiecarei discutii in care dezbatem timp de 2-3 daca un recent pistrui de pe nas e semn de melanom sau nu: "n-avem noi norocul asta".

  4. @parafara…

    Zoso nu scrie p-aici, şi e păcat, că pierdem o păruială veselă. Da' pe blogul său îşi face mai nou autocritică:

    "Nu îi spune prostului că votul lui nu e egal cu votul tau. Întâi va plânge, apoi se va revolta. Şi va invoca tot ce e sfânt, de la democraţie la bun simţ, uitând un lucru simplu. El e prea prost să înţeleagă că e prost. Nu îi spune prostului că nu se poate exprima sau scrie corect, că el crede că ai ceva cu el. Nu îi spune prostului că opiniile lui sunt stupide şi nu contează, pentru că se va revolta. Va folosi cuvinte mari, pe care nu le înţelege, dar pe care le-a învăţat tocmai pentru acest gen de ocazii. Nu îi spune că nu poate fi mai mult decât un “afacerist” cu telefoane furate sau întorcător de pizza, că se va da cu fundul de pământ şi te va eticheta insensibil."

    @admins:

    Suzaţi că m-am băgat în faţă cu intervenţia…

  5. da. Blogul lui Cristian Preda e inaccesibi. merge însă în „cahed” (din google). Pentru azi a postat asta:
    „Întrucât relatările din presă referitoare la reuniunea de la Poiana Brașov și, în general, la susținerea ideilor de modernizare a PDL pe care le-am avansat sunt destul de contradictorii, țin să fac o precizare foarte scurtă.
    În afară de Sorin Frunzăverde și Vasile Blaga, am fost singurul dintre vorbitori susținut de aplauzele generale ale participanților, în chestiunea delicată a reamenajării organizaționale. Restul reacțiilor au fost fie rezervate, fie de-a dreptul reci (pentru frazele goale improvizate de unii), fie s-au topit în zâmbete (pentru vorbele de duh rostite de alții).
    Fac această precizare în special după ce am citit în Evenimentul zilei declarația dlui Marian Jean Marinescu, care susține că aș avea doar susținerea Monicăi Macovei.
    Nu vreau să mai adaug nimic, deși ar fi multe de spus despre felul în care dl Marinescu înțelege să facă politică, de la alianțele cu personaje sinistre ca Becali la relația cu lumea afacerilor de provincie.”

  6. Bleen, oleacă de optimism, gîndește la partea bună: stînd foarte înghesuiți ne mai frecăm, ne mai încălzim, că încălzirea asta globala, plm, nu ține de cald, ba chiar dimpotrivă. O altă parte bună ar fi că mare parte a excedentului o să se mute de tot pe net, o să facă Steve Jobs (jobs for pipăl) iPad-uri mai mari și mai ieftine.

  7. Always look at the bright side of death!

    Recomand o spalatura zdravana cu zapada, o zi de sauna finlandeza si (auto)flagelare cu mladite fragede si verzi de mesteacan.

    Si apoi soarele rasare din nou, vesel.

  8. da, insa, pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca tot ce am facut am facut pentru bani! recunoaste ca mi-ai dat bani de tigari sa te intreb de avatar, recunoaste!

  9. Recunoaşte! Ţi-am zis pe mess să fii dur. Să mă întrebi de declaraţia de avere, de paradisul fiscal pierdut, de amantă, copiii din flori, casa de vacanţă şi relaţia privilegiată cu SRI Baloteşti.

  10. "40 de miliarde de râme multiseculare, adânc înfipte în Pâmânt, cu toate ghearele."

    asta imi aduce aminte de avatar. ai lucrat la avatar? de ce filmul e mai bun decat cartea?

  11. usor depresiva melodia, dar vazuta din perspectiva textului Poetului imi releva un adevar muzical. sfarsitul va avea trompete pe fundal!

  12. va rugam, raspundeti la intrebari, pentru examenul vietii! examenul tinerilor de maine! examenul tinerilor de dreapta. foarte multi tineri sunt de dreapta. 🙂

  13. pana la urma, cum poate fi adusa in discutie sfarsenia unei specii de catre un membru al ei? recunoasteti ca sunteti Zenitul sau nu? violet sau alb?spiritul universului poate fi adus in discutie de o specie gata sa moara, adica definitiv?

  14. imi cer scuze! am vrut sa raspund cat mai repede! am nevoie de nota mare sa intru la facultate, va rog, inca o intrebare!

  15. avand in vedere ca winamp este .exe si peratebay .com exista sanse ca youtube sa gaseasca cadavrul speciei umane si sa il difuzeze online pentru speciile ramase. cangurii ne vor cauta pe youtube si vor rade nestiind ca va veni si vremea lor.

  16. Să-mi fut! Ce înseamnă telepatia! Ieri am ascultat-o prima oară. Aceeaşi variantă de Youtube.

    Întrebare de marketing: va reuşi Youtube să elimine Winamp şi Piratebay de pe piaţă?

  17. Exagerat de aproape poate fi o aluzie sexuală sau o iluzie sexuală, în funcţie de context. Adică depinde de numărul şi sexul auditorului. Dacă auditorul există şi este cu precădere de sex opus, e o aluzie sexuală, dacă poetul e singur în momentul formulării, e o iluzie sexuală.

  18. Poetul nu şi-a şters contul în rimă albă ci în vin roşu. Şi nu l-a şters, l-a lăsat posteriorităţii. La sfîrşitul fiecărei luni, dacă nu postează nimic pe Facebook, poetul primeşte între două şi şase de sticle de vin roşu, sec de la două fane. Fane Spoitoru, evident.

  19. Caracterizaţi personajul colectiv specie şi formulaţi trei fraze care să evidenţieze depresia neadaptării poetului la ireversibilitatea trecerii timpului. Şi b): Ce avrut să spună poetul cu "care nu reuşeşte Bruce Willis să-l oprească"?

  20. Bleen, felicitari!

    eu sunt inca o leaca vergin cu facebook si ma mandresc cu asta. a incercat nedo sa ma defloreze , dar vreau sa prind sfarsitul lumii offline.

  21. Gata, am renunţat oficial la Facebook şi am revenit în lumea bloggingului. Nedoooo! Unde eşti? Da' ce ne jucăm?

    PS. Am văzut că ai sunat. Dormeam. Nu-mi spune. Şedinţă?

  22. Sfarsitul lumii vine individual. Si vreau sa-l cunosc pe ala pe care n-o sa-l apuce depresia. Veronica stie de ce.

  23. Bleen,

    mie mi-a placut foarte mult textul. e un sfarsit plauzibil, desi oricum nu asta conteaza. ideea e tare si ma atinge la inimoara moale.para,eu am facut armata si degeaba, trebuie sa o mai fac o data si sa fiu mai atent. 🙂

    apropo, atentie! asta e categegoria fictiune! e ca politica, doar ca putin mai misto.

    🙂

  24. Bleen,

    nu le raspunde la provocari. Azi te intreaba daca ai facut armata, maine ce calibru ai avut la arma, iar poimaine daca ai avut fantezii cazone cu sergentul instructor, pe care ai visat sa-l impusti in cap, ca sa te scoata pana la urma element nesigur, sovaitor, mizantrop, care nu da doi lei pe specia umana.

  25. băi e naşpa că murim.

    mă îndoiesc că-i careva care să nu se cutremure la întâlnirea cu moartea. cred că într-o covărşitoare majoritate avem această "imperfecţiune". oricât de rece am putea scrie la un moment dat despre.

  26. "Clasele sociale, discriminarea, războaiele, moartea şi nedreptăţile vor dispărea din lipsă de spaţiu. " asta e o gluma buna. am ras mult.

  27. Mi-a placut textul: ideile, stilul. Demitizarea progresului: unde duce ideologia umanist-progresista, daca o duci consecvent la ultimele consecinte. Foarte bine.

    Bleen, imensa majoritate a semenilor nu poate accepta ca face parte dintr-o natura perfect indiferenta. Oamenilor le trebuie un sens, ceva, orice, o poveste, o consolare, un mit, o tigare.

    Nu le mai râcâi iluziile ca nu se mai joaca cu tine.

  28. Dacă eşti atent, ai să vezi că textul e din 23 nov 2008. Şi nu înţeleg ce vezi depresiv în el. Tocmai asta e ideea, că eu personal, nu văd nimic depresiv în dispariţia speciei. Doar că mă enervează imensa vanitate a unei specii care are impresia că lumea se termină odată cu ea. Or, nu e aşa. Speciile mai şi dispar din cînd în cînd. Au crăpat milioane de specii pînă acum. Şi vor mai crăpa. Iar sfîrştiul speciei din care cu onor facem parte nu cred că va fi atît de melodramatic şi catastrofic-festivist pe cît sperăm noi. O să crăpăm ca viermii, îmbăloşîndu-ne şi sufocîndu-ne unii pe alţii. De ce se face imediat legătura între sfîrşitul lumii (mă rog, dispariţa speciei) şi depresie? De ce n-ar fi ceva normal? Ba chiar reconfortant? Frica asta teribilă de moarte are ceva dizgraţios (ca să folosesc un eufemism) în ea.

  29. Asa, si? Povestea drobului de sare o stii? La naiba, Bleen, de cand ti-ai parasit blogul ai devenit depresiv, nu te mai recunosc. Tu esti? Ma astept sa apara si comentatorii adepti ai teoriei "Mai rarut, ca-i mai dragut" cu mentiunea ca daca vom fi mai putini vom putea manca mai mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *