Toţi cei care au ceva de zis în politică, afaceri, cultură, sport sau orice alt domeniu trebuie să fi pornit de jos, de la zero, să nu aibă părinţi care să fi reuşit înaintea lor (chiar dacă au făcut-o în cu totul alt domeniu) şi să nu aibă alte condiţii decît restul concetăţenilor. La fiecare generaţie trebuie să pornim de la zero, totul se şterge cu buretele, toată lumea se aşază la linia de start şi porneşte în aceeaşi fracţiune de secundă. Nu avem nevoie de moşteniri şi moştenitori, de avantaje şi handicapuri, toţi trebuie să avem aceleaşi şanse, matematic egale. Moştenirea, comunitatea, mediul social, averea, mediul familial, educaţia, norocul, oportunitatea, toate acestea discriminează. Nu mai vorbim de datele personale ale indivizilor, care, fie vorba între noi, discriminează şi mai mult. Inteligenţa, curajul, umorul, talentul, frumuseţea, naturaleţea sau dezinvoltura în relaţiile cu ceilalţi fac ca unii dintre noi să aibă mai multe şanse decît ceilalţi, să nu fi pornit de atît de jos pe cît ne permite să acceptăm spiritul nostru de egalitate şi dreptate. A, şi am uitat păcatul de moarte al detestaţilor de serviciu ai societăţii noastre: tupeul (tupeul nesimţit, la limită). Ăsta e discursul intelectualilor şi poporenilor români de peste o sută de ani, s-au scris romane, poezii şi piese de teatru pe subiectul ăsta, s-au scris mii de pamflete vituperante şi eseuri pline de subtilităţi indignate, s-a ieşit cu furcile, topoarele şi, mai tîrziu, cu pancartele în stradă. Societatea românească, în frunte cu intelectualitatea şi-a folosit toate energiile, de peste un secol, în lupta cu ciocoii vechi şi noi, cu Dinu Păturică şi alţi parveniţi dezumanizaţi de capitalism şi lupta pentru putere, de intrigi mîrşave şi tupeu nesimţit.
Liderii trebuie să pornească de jos, din sărăcie, să aibă origine sănătoasă şi studii înalte, să fi mîncat salam cu soia cu rafinamentul şi eleganţa unor aristocraţi, să aibă un suflet mare şi un singur costum, şi ăla ponosit, să fi citit cîteva biblioteci în frig şi foame, la lumina lumînării, să aibă bunul simţ şi timiditatea de a nu dori puterea dar aceasta să li se bage pe gît pentru merite deosebite, cele mai importante fiind, mă văd nevoit să repet, sărăcia şi dezinteresul pentru putere, să nu-şi aroge dreptul de a decide şi dispune pentru soarta celorlalţi şi, cu toate astea, să fie nevoiţi s-o facă, datorită originii sănătoase şi a competenţelor colaterale dobîndite cu sudoarea frunţii în şcoli săteşti sau de cartier. Liderul ideal e cel care nu vrea nimic, care s-a născut din nimeni, nicăieri. Ca în Titanic Vals, merită să fie lider acela care nu vrea puterea fiindcă e convins că nu o merită, şi e sincer cînd susţine asta. Unui adevărat lider trebuie să-i fie ruşine şi că există, trebuie să fie recunoscător din oficiu şi veşnic apăsat de un sentiment de vinovăţie. Merită să ne reprezinte cel care opune tupeului nesimţit timiditatea simţită, suficienţei arogante, nesiguranţa jenată, cel care opune banilor sufletul curat, relaţiilor de familie, orfelinatul.
Însă uităm un lucru. Puterea se ia, nu se dă şi nici nu se cerşeşte. Se ia cu tupeu nesimţit. Cu aroganţa celui care e convins că el ştie ce e mai bine pentru ceilalţi. Puterea se ia de către cel care e convins că i se cuvine, fie că această convingere i-a fost sădită din mediul familial sau social, fie că e rezultatul propriei ambiţii sau aroganţe. Aşa s-au născut elitele politice (şi nu numai): primul a pornit de jos iar urmaşii săi n-au mai pornit de nicăieri, au rămas acolo, sus. Au fost învăţaţi că sînt acolo unde li se cuvine, că privilegiile reprezintă normalitatea, că au dreptul să dispună pentru ceilalţi. Însă totul a început de la parvenit şi fiul parvenitului. Abia după ei s-au născut tradiţia, elitele politice, artistocraţia, dinastiile. Însă la început a fost doar parvenitul intrigant şi mitocan, care s-a căţărat pe scara socială cu eleganţa şi rafinamentul unei maimuţe care se urcă în copac. Şi de cele mai multe ori cărîndu-şi şi progenitura în spinare. Cam aşa s-au născut aristocraţia, Kennedy şi Bush, Brătienii şi Hohenzollernii. Dincolo de discursuri, cronici de familie şi istorie, în esenţă totul se reduce la „aşa a vrut muşchii lor”.
Merită cel care e convins că merită şi are aroganţa şi tupeul nesimţit să-i convingă şi pe ceilalţi că e aşa. Cam la asta se reduce meritocraţia politică. Ne place sau nu.
Cristian Preda: din interviul aparut azi în 22 : "O modernizare a PD-L presupune o dezbatere pe cel puţin trei teme esenţiale: relaţia cu societatea, structurarea organizaţională a partidului şi identitatea doctrinară. Un partid nu mai poate fi o oligarhie, în sensul în care acest termen a funcţionat de-a lungul secolelor, adică o mică grupare de oameni bogaţi care iau deciziile politice. Eu am vrut să trag acest semnal de alarmă că PD-L riscă să se ducă, la 20 de ani după căderea comunismului, spre această formulă. "
restul, aici:
http://www.revista22.ro/articol-7423.html
IAR SEVER VOINESCU IN CATAVENCU, AICI:
http://www.catavencu.ro/sever_voinescu_uneori_bas…
Ţi-ai uitat ţigările!
Hei, Third! Întoarce-te! Third World Forever!
Îmi închei scurta prezenţă pe acest site, nu înainte de a mulţumi tuturor celor ce mi-au acordat reacţiile lor, interesante sau ilustrative, asigurându-i pe primii de simpatia mea iar pe ceilalţi de înţelegere, urându-le tuturor sănătate, iar proiectului, succesul pe care-l merită.
Asta e o postare vintage. Cam de pe la epoca fanariota, as zice.
augustin
ce să-i faci, bleen nu se pricepe la monopoluri naturale şi repartitoare.
Bleenosule, dl. Jicol e dezamăgit, pe blogul dl-ului Preda de "poetul"( devenit, "de curte", n'aşa, Preda. Nebunie cu dezamăgirile acestea…
Fără să doresc să fac vreo aroganţă, Doamne feri', aber warum ist die banane krumm?
Aua, ce mai excitaţii stârneşte şi dictatorul meu favorit…
E tare conu-Axinte, cata-mai cearta a starnit!
De ce sa ma rada, am scris cu B mare!
@Florin
Asta vroiam sa spun, ca daca se plictiseste sau nu rezoneaza cu ideea de baza, lumea pleaca, oricum; nu trebuie nici macar pomenita ideea de cenzura a opiniilor contrare, cata vreme omul se exprima civilizat.
Nu trebuie uitat ca miezul ar trebui sa fie in articol, nu in comentarii. Sau nu?
De multe ori mi se intampla sa scriu fara sa gandesc. Dar incerc sa-mi revin, DACA imi dau seama.
aha!
florin, rade-l!
Incepe cu Basescu, nedormitule.
eu vreau să-i tund pe cei pletoşi. florin, pot?
@nedo: tu poti orice. Doar nu degeaba stai treaz de atita vreme!
Ii urasc p-aia care posteaza mai bine decit mine!
Copii pot urma parintii in politica.
Nu era bine ca Prigoana Jr. sa mearga la PSD. Deocamdata.
Cristian Preda e tot acel responsabil ASC din Universitate?
A evoluat…
tonomat derbedeu draq. Asta era definitia exacta.
sistem ticăloşit de bun simţ
mogul ticăloşit
tonomat obraznic
Oligarh nesimţit
petrodolari cu tupeu
Incearca si ei, dar nu prea le iese. Au luat doar forma, nu si materialul.
Sistem ticalosit. Mogul. Tonomat. Oligarh. Petrodolari.
de fapt, aici este scăparea esenţială a lui sym. în ultima vreme unii au tradus "siguranţă de sine" prin "tupeu", care nu are neapărat un sens peiorativ. iar "a şti ce vrei" a fost tradus de aceiaşi prin "nesimţit". bleen a folosit cuvintele lor. sau nu e voie?
pe mine mă deranjează mult mai mult monopolizarea şi golirea de conţinut a termenului de "bun simţ" de către nişte indivizi care chiar nu au nici o legătură cu bunul simţ. adică şi-au făcut în campania asta electorală, dar şi după, reclamă mincionasă. hai să discutăm în termenii ăştia, să vedem dacă ne mai "hîrjonim" (am folosit şi eu un termen, aşa…). 😀
ei? ce ziceţi?
V-ati mogulizat, v-ati ajuns, a?
Eu asta am apreciat in primul rand la Bleen, prezenta si combaterea opiniilor contrare. Eu zic ca sym s-a purtat civilizat, chiar daca a gresit in aprecieri. parerea mea…
nedo, ati avut un "turnir", tu si sym, pe care eu l-am urmarit amuzat/curios, asa cum ma amuzau alea cu Carol?.
eu inteleg ca lumea se implica emotional, iar cei din domeniul literelor se implica mai tare, pt ca altfel cine draq ne mai aduce noua "stilul"?(oui, et tout le reste est littérature).
cum spuneam mai sus, ma bucur sincer ca proiectul asta al vostru, pornit la misto, "da roade", articole bune care atrag comentarii bune. aveti niste dileme, autori, moderatori si comentatori fiind in acelasi timp. vi le rezolvati voi.
imi aduc aminte de nick-ul "sym" de pe la Cotidianul, a avut mereu interventii echilibrate, ca si pe blog la Doc sau la C Preda. din ce spunea pe acolo, ar fi matematician; de altfel ii "ginesc" pe toti astia care "au o gandire academica de stanga" 😆
ideea e ca o lupta importanta s-a terminat, PDL-ul a castigat alegerile.
urmeaza o lupta mai importanta, reformarea Romaniei.
cu riscul sa devin patetic si sa plictisesc(mi-am tot propus sa postez mai putin), e chestia aia platoniciana cu pestera: unii au "vazut" si alte chestii, nu inseamna ca "laptele a fost mereu afumat"(Petre Ispirescu), asa trebuie sa fie.
ma gandeam amuzat, ca textul lui Bleen este fundamental "balcanic" pornind de la acest cuvant: beizadea.
ps. intre timp, se pare ca Preda a fost invitat la PDL, sa vorbeasca la "comitet"; de unde se vede ca "strategia" a dat roade.
@Third World Forever, mai pe scurt, tu spui ca Prigonel este un personaj inept, urat, prost, si obraznic ca ta-su, iar ca sistemul de valori stabilit prin vot liber si democratic, daca nu va avea un rezultat in acord cu preferintele tale, va fi un sistem valoric rasturnat. De altfel, in opinia ta, sistemul valoric este oricum unul rasturnat, numai ca o aventuala optiune a electoratului favorabila pentru Prigoana ar legitima aparitia in politica si a altor personaje asemenea Elenei Basescu si a lui Honorius Prigoana si ar legitima acest sistem rasturnat.
Nu vreau sa te contrazic, dar nu crezi ca opiniile tale sunt puternic subiective si ca intra in contradictie cu principiile elementare ale democratiei?
Cu ce anume poti legitima tu un alt sistem de valori stabilit altfel decat democratic?
Oricum, singura sansa reala a victoriei lui Prigonel nu vine de la un sistem valoric stabilit democratic ci de la faptul ca PNL-ul l-a desemnat pe Radu Stroe. Orice om cu discernamant l-ar vota pe Prigonel, tot asa cum au votat cu Basescu.
Eu consider ca premizele conjuncturale sunt mult mai asemanatoare cu cele din alegerile prezidentiale decat cu cele pentru Parlamentul European.
Aveti rabdare cu cei care se uita prea mult la televizor. Si ei sunt oameni.
Jos discriminarea! 🙂
"Defapt aici este scăparea esențială din articolul lui Bleen. Este adevărat, trebuie să fi sigur pe tine (nu tupeist!), trebuie să știi ce vrei (nu nesimțit!), să fi bătăios și dur, chiar și un pic populist și “off-colour” ca să câștigi alegerile."
sym
@nedormitul, esti un amabil, dar nu trebuie sa te deranjezi.
Daca vreti sa aveti succes cu Madama (pe care eu de altfel vi-l urez), cred ca ar trebui sa va mai ganditi putin la atitudinea fata de cititori.
sym avea argumentele lui, sau ale ei, poate era o Symona?
nemo, una e să discuţi, să vii cu argumente, alta e să baţi apa în piuă într-un mod iritant şi să sfîrşeşti plictisind. iar discuţia de dragul discuţiei nu cred că ne interesează. pe mine, cel puţin, nu.
no, se pare ca m-am inselat.
@nedormitule: depinde ce vreti: sa va cititi intre voi sau sa dezvoltati un proiect.
Taceti, va rog, incerc sa ascult ce gandeste Nedormitul.
@maraco: sa ne relaxam 🙂 si moderatorii e oameni si supusi greselii 😀
intre timp, cred ca si-au dat seama ca au dat drumul unui experiment foarte interesant(pornit "din joaca"), al unei interactiuni reale si utile, intre un text/ "baza de pornire" si comentarii.
Da, distincţia asta – dinastii în mediul privat şi dinastii în spaţiul public, este bine zisă. Nici una nici alta nu sunt, de plano, rele. Ambele forme, în limitele responsabilităţii, pot fi bune. Diferenţa este că dacă în mediul privat această responsabilitate este facultativă, având ca unică limită legea, atunci când se instituie o dinastie în exercitarea puterii publice, atunci responsabilitatea trebuie să existe. Diferenţa de exigenţă vine din consecinţele pe care greşeala, nepriceperea, chixul o au. Dacă în sfera privată este afectată în primul rând dinastia (plăcintăria ori farmacia se închide, armatorul nu mai are comenzi), în spaţiul public sunt afectat în primul rând eu. Nu cred că a încerca să preîntâmpini riscul acesta cerând o minimă responsabilitate în desemnarea potenţialilor candidaţi la funcţii publice e rău. E ceva ce se poate face. În chestiunea strictă a dinastiilor din spaţiul puterii publice este de văzut exemplul american al dinastiilor Kenedy ori Bush, modalitatea în care sunt lansaţi succesorii din aceste dinastii şi modul cum, până la acest moment, s-a întâmplat în România.
maraco, mi-ai dat o idee bună, mulţumesc. sym o luase rău pe ulei. dacă vrei să i te alături te rog să mă anunţi
A fost amenintat, nu stiu daca s-a trecut si la fapte.
L-a moderat cineva pe sym? Daca da, eu sunt out.
@TWF
1. Bleen, cand glumeste, este foarte serios, c-asa scrie la el pe frotispiciu.
2. Dezbaterile conviviale nu produc nimic, poate doar imbunatatirea artei conversatiei. O idee buna trebuie sa treaca cu bine prin tirul celor care o contesta, cat despre relaxare, am vazut doar o unda de stres la Florin Cojocariu; in rest, lume relaxata.
3. Dinastiile sunt bune, vad ca recunoasteti si dvs.. Politica nu este si ea o profesie? Daca nu este inca, nu ar trebui sa fie?, ceea ce duce la:
4. Poate un om politic sa se ocupe si de politica, si de afacerea(meseria) proprie? Daca da, cum? Exista vreo legatura intre cresterea averii si practicarea politicii? Nu cumva politica este doar o butaforie pentru ascunderea afacerilor (mult-prea-profitabile-fata-de-piata-libera) cu Statul? S-o intrebam pe tanti Justitia! Pacat ca inca este prea timida si se sfieste sa-si lege naframa la ochi, ca de priceput, poate s-ar pricepe, copila.
5. Daca presupunem ca logica de la punctul 4. este corecta (pana nu-si spune Justitia cuvantul, acestea sunt doar speculatii), atunci da, aveti dreptate cu perpetuarea sistemului rasturnat de valori.
Corect!
Sa ridicam in slavi tupeul si nesimtirea pentru ca sunt in cantitate prea mica in tara asta! Intr-o tara de oameni cuminti, in care tupeistii sunt marginalizati, trebuia luata atitudine! Ce ne plictisesc intelectualii astia invidiosi si stangisti? Ce tot vorbeste profesorul Preda? Tupeul sa traiasca! Sa-l moderam pe @sym ca ne plictiseste cu argumentatiile lui. Noua ne place tupeul! Intelectualii au fost buni la TV si pe bloguri ca vorbeau si scriau bine si faceau fata absurdului celorlalti. Acum gata! Suntem cu sacii in caruta, sa ne mai lase in pace! Sunt mai cool ochelarii lui Prigoana decat ai lui Preda!
De ce oare a castigat Basescu? Pentru ca a avut cel mai mult tupeu? Nu cred. Antonescu il intrece. Basescu a castigat pentru ca a lasat sa se intrevada ceva substanta, pentru ca a promis schimbare si a facut-o bine. Tupeul nu este suficient pentru asta. Adoratorii tupeului s-au impartit in mod egal, diferenta de voturi au facut-o cumintii. Deci, dragii mei, tupeu am mai vazut, tupeu vad in fiecare zi, ma calca pe bataturi in fiecare zi, postarea asta nu zice nimic nou, intra in normalul nostru romanesc.
well done, TWF 🙂
Până la urmă, ce mă desparte de demersul d-lui Axinte din textul cu pricina, este o anumită opţiune…stilistică. Dânsul pare a crede că dezbaterea trebuie iniţiată cu un text nimicitor, o caricatură în tuşe puternice, care să infigă bine ţăruşii ringului unde urmează să fie exterminaţi adversarii.
Pe fondul unor umori şi aşa surescitate şi a unei lipse de tradiţie a dezbaterii conviviale şi relaxate, comentarea unui text-caricatură nu cred că va crea tocmai tipul de dialog pe care ar trebui să ni-l dorim. (au mai încercat şi danezii să iniţieze “dialoguri” prin provocări cu caricaturi, iar reacţia n-a fost chiar cea aşteptată… sau poate da !?)
Oricum, continui să cred că ciuruirea din start a preopinenţilor nu este neapărat strategia cea mai adecvată pentru o dezbatere, dacă dezbatere se doreşte. De altfel, spre surpriza mea, dezbaterea la textul lui Bleen a fost ceva mai puţin acidă decât textul însuşi: semn bun.
Scrie parafaragaramus despre “incercarea de definire a atitudinii de dreapta” ceea ce mă-ncurajează să-mi arunc şi eu my two cents asupra chestiunii.
Cred că o atitudine matură de dreapta trebuie să poată discerne între dinastiile din spaţiul privat, profesional, economic şi cele din spaţiul public, de stat, pe banii publici.
În tradiţie feudalo-fanariotă, primele sunt la noi firav-inexistente, în timp ce secundele proliferează, îmbuibate şi arogante.
În lumea civilizată, din care, parafaragaramus, disperata Românie NU face parte nici măcar ca model ales, darmite ca tendinţă, dinastiile profesionale sunt sursă de mândrie privată şi încredere publică: plăcintar la a cincea generaţie, farmacist la a patra, negustor de la 1698, armator de 400 de ani, sunt însemne ale unui blazon profesional şi economic de unanim respect, sursă de legitimitate şi consideraţie. Dimpotrivă, dinastiile de funcţionari publici, contractori cu statul sau comuna, sinecurişti şi protejaţi sunt veştejite de opinia comună, ducându-şi şi acolo un mic trai prosper, dar cel puţin discret, lipsit de ostentaţie şi grevat de ilegitimitate.
În România lucrurile stau şi în această privinţă invers: continuitatea profesional-economică, atâta cât era, a fost distrusă în 1948, în timp ce dinastiile de stat au fost reluate după 40 de ani – cu alţi actori – de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Cât îl priveşte pe acest mic – deocamdată – inept, într-un mod caricatural de identic în urâţenie, prostie şi obraznicie cu taicăsu, faptul în sine al unei candidaturi politice fără şanse, este, tehnic, nesemnificativ. (Evident că oricine are dreptul să candideze şi că, supunându-se cenzurii electorale, eventualul său mandat ar fi legitim, cel puţin formal).
Problema este însă alta: într-o ţară din marginea exterioară a civilizaţiei, promovarea publică, neruşinată şi ostentativă a unor odrasle fără de merit (ieri Băsescu, azi Prigoană, mâine…?) posedă o imensă forţă de exemplu, de legitimare, perpetuare şi întărire a unui sistem de valori răsturnat.
@TWF: Foarte frumos spus: "identic în urâţenie, prostie şi obraznicie cu taicăsu"! Asta demonstreaza definitiv ca Bleen avea dreptate si reduce la zero toata analiza ta narcisiaca. Care ni se dezgoleste brusc, vulgar si impudic: nu e decit resentiment. Frumos ambalat, e drept. Ori dialogul pe care il invoci ar trebui sa fie fond, substanta, pietre care se macina, otel care scrisneste, nu vrabiute care ciripesc frumos dar fara sens, admirindu-si propriul penaj. Gri. Gasesc ca e haios ca ai deschis subiectul dialogului si te straduiesti sa monologhezi:)
@suparatii-pe-ideea-de-moderare: prieteni, va suparati degeaba. sym a renuntat singur(a) sa scrie, in primul rind. In al doilea rind daca sprijiniti proiectul, asa cum pretindeti, sprijiniti-l fara mici santaje: "daca e moderare eu ma car". Daca vreti e si un test: Nu poti sa crezi in viitorul unei intreprinderi doar pina in momentul in care unul dintre intreprinzatori nu e de acord cu tine. Nu Bleen, eu sau nedo sintem in discutie aici ci ideile pe care le sustinem. Sintem supusi greselii si avem nevoie de cititori, de voi. Nu urmarim insa sa umflam cifrele de trafic prin incurajarea fugii cu pletele in vintul delirului pe cimpiile frustrarii. (cum, din pacate, si-au educat si incurajat cititorii o multime de publicatii). Criteriul nostru de succes nu e traficul ci influenta si credibilitatea. E adevarat, succesul proiectului depinde si de noi si de voi. Responsabilitatea esecului e insa numai a noastra. Pina acum nu am moderat decit provocari cretine de postaci, incredibil de putine dealtfel. Trebuie insa sa intelegeti ca va veni si momentul in care batutul apei in piua, contradictia maniacala, exercitiile de admiratie copilaresti, vor fi filtrate. Pentru ca, repet: Criteriul de succes e influenta si nu traficul. Si, daca credeti in proiect, ar trebui sa credeti si in obiectivele lui, nu?
Ma intreb cat se mai abtine Razvan Cucui.
@Third World Forever, presupunand ca ai dreptate, chestie de care sunt convins ca esti patruns, ce propui? Cea mai coerenta parte, din comentariul tau, nu a fost decat primul paragraf. Tot ceea ce ai scris dupa acesta nu a fost nimic altceva decat un atac asupra comunitatii MB. Asa, si? Ce aduce nou comentariul tau, spre diferenta de celelalte? Dialog?
@parafaragaramus: ba cu mortalitatea infantila, TWF are dreptate.
unde nu are dreptate, este ceea ce ai subliniat si tu(si altii): frictiunile exista, dar exista in primul rand dialogul. daca intr-adevar a existat o nota "bascalioasa" in comentarii, s-a recalibrat pe parcurs; fiecare cu personalitatea lui 🙂
tocmai, fiind mai multi si cu pareri diverse se naste de abia "imaginea de ansamblu"(are gust de limba de lemn, dar n-am gasit alta rima).
oricum, o diferenta vizibila(spun eu) fata de blogurile peneliste monomanice, care mai au si moderare, pe deasupra.
@zexe
qed
@TWF
….frictiuni inerente ale unei incercari de definire a atitudinii de dreapta.
Vom trece peste, am vazut alte comentarii, mult mai acide, in campanie. Eu sunt convins ca majoritatea comentatorilor citesc cu atentie ce spun ceilalti, chiar daca nu sunt de acord unii cu altii. Iar dialogul mie mi se pare ca a existat, chiar daca nu s-a conturat o concluzie.
Mie mi-a placut sa citesc comentariile, fiecare avea sens.
Nu pot sa nu remarc faptul ca, tocmai in comentariul dvs., folositi "vorbe grele" intr-o abundenta mai mare decat media, incadrandu-va in "suvoiul de monologuri paralele urlate din rarunchii exasperarii" : mizeria atotcuprinzătore, murdăria cronică, mortalitatea infantilă africană.
Situatia nu e chiar atat de disperata, zic eu.
Dl. Axinte produce un text acid şi plin de vervă : un pamflet construit prin reducerea la absurd a unor trăsături ce le doreşte criticate. Textul este o caricatură ce târăşte în derizoriu excesele egalitariste şi obsesiile conspiraţioniste din jurul judecării sistemului de perpetuare a puterii politice.
Un pamflet, o caricatură este însă prea puţin adecvată pentru dialog, pe care-l anulează, îl interzice. În măsura în care această platformă se doreşte una a dialogului, textul d-lui Axinte nu-l serveşte, ci-l ucide în faşă, cel puţin în forma sa civilizată, senină, aşezată.
Un dialog pornit pe baza unui text vitriolant nu va putea fi decât otrăvit de resentimente şi corodat de acizii umorilor partizane. Pamfletul stimulează, ce-i drept, traficul, dar instalează dialogul într-un registru al tonurilor răstite şi exasperate.
În afară de mizeria atotcuprinzătore, murdăria cronică, infrastructura de nivelul primului război mondial, mortalitatea infantilă africană, una din trăsăturile ce plasează România definitiv în lumea a treia este lipsa unei civilizaţii a dialogului.
La români, propriul punct de vedere este afirmat în mod absolut, iar preopinentul este nimicit sub tone de dispreţ şi hectolitri de acid ironic. Rânjit sardonic, marcat de grimasa dezgustului, dialogul românesc nu cunoaşte nici răbdarea, nici respectul, ci constă dintr-un şuvoi de monologuri paralele urlate din rărunchii exasperării.
@Thirld Word: Ufff…. Multumesc. Asteptam un comentariu critic cu sens. Aveti dreptate. Insa cred ca e nevoie si de terapie si acesta e sensul textului lui Bleen.
Şi pentru că steguleţele roşii de la UE, precum şi moralitatea justiţiei trebuiau să poarte un nume, i s-a spus Florica Bejinaru. Justiţia dă semne de însănătoşire, alegându-şi şefii, şi purtătorii de de imagine totodată, pe cei mai buni dintre cei buni. Cea mai legată la ochi, judecătoarea Florica Bejinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, va face separaţia despre care vorbiţi. Intre două note informative, Florica va face şi separaţia cu pricina. Come on!
@ parafaragaramus
… sau sa-i scoata cineva ochii de la inceput (stiu, not sexy, not sexy!) pentru ca se va uita pe sub blindfold (cum faceam la baba-oarba).
Decuplarea politicului de economic nu cred ca se poate face decat cu ajutorul sabiei Justitiei. Cu conditia s-o lege cineva cum trebuie la ochi.
Cu privire la relaţia dintre politic şi economic, Cristian Preda a spus, într-una din intervenţiile sale telefonice, la o emisiune de pe B1Tv, că problema s-ar rezolva prin cotizaţiile membrilor de partid. Desigur că nu este suficient, dar Preda a dat un semnal corect simpatizantilor PDL: ” Vreţi reformarea partidului? …nimic mai simplu, cotizaţi!”. Numai ca reformarea asta este tot asemenea revoluţiei socialiste, este veşnică. Eterna şi fascinanta reformare a început în 1990 şi va dura tot atât timp cât a durat şi revoluţia socialistă. Oricâte eforturi veţi face să le separaţi, veţi constata că politicul fară componenta sa economică se transformă într-o creaţie literară de prost gust.
Subiectul (subiectele?) merită o întreagă serie de articole. De la relaţia economic-politic şi modalitatea în care se iau deciziile în interiorul partidelor pînă la mitul egalităţii de şanse, de la mitul "parlamentarului neurochirrug specialist în fizica nucleară aplicată" pînă resentimentele faţă de îmbuibaţi şi familiile lor de snobi inculţi şi nesimţiţi.
Nu de alta, dar de cand a castigat Basescu alegerile, mi s-a spus ca e o inghesuiala la sediile PDL, se calca lumea pe picioare sa intre in partid, unde inainte nu vedeai mai mult de 100 de oameni pe luna.
Jupane Cojocariu, coane Bleen, si 'indignatiilor",
Sunt de acord ca oamenii nu se nasc egali, cate unii au norocul sa porneasca mai de sus, pe scara sociala. Ereditar, daca nu prin educatia de-acasa, teoretic, stofa de leader se transmite. (Ajungem pe cale logica la intrebarea: Elitele de azi, sunt ele construite pe valori durabile, sau reteta lor secreta a fost cumva alta? – o discutie care merita facuta pe viitor, pornind de la filmul lui Solomon)
Ceea ce s-a discutat aici este paralel cu problema de fond, in sensul ca modul de transmitere al puterii de la o generatie la alta este cel descris de Bleen, insa cei care critica nu discuta la obiect, ci se leaga de fapt de oportunitatea gestului lui Prigoana Senior de a-l baga in fata pe ala-micu, lucru complementar cu instictul de animal politic al juniorului, care este laudabil.
Asta e problema lui Prigoana Senior, si numai a lui. Daca cel mic este bun de ceva, are posibilitatea sa o demonstreze, si de-abia dupa ca va face greseli, va putea fi criticabil. La fel, Elena Basescu. Daca as fi fost in locul lui, l-as fi sfatuit pe cel mic sa mai astepte, sa se mai formeze. Privind altfel, insa, prin prisma contracandidatului, se pare ca juniorul chiar are sanse. Nu e vina lui Honorius ca nivelul politicii este atat de jos incat un pusti de 23 de ani are sanse reale de succes.
PDL-ul are multe datorii de achitat, poate ca mai sunt si altii la coada, iar juniorul a sarit peste rand, chestie care nu are de-a face cu faptul ca puterea se ia, ci cu niste aranjamente nedemocratice ale conducatorilor partidului.
Astept discutii aplicate despre decuplarea politicului de economic.
@Florin Cojocariu: eu am prins comunismul pina la 29 de ani, in Ploiesti. Ploiesti este un oras, iara nu un judet, asa cum s-a exprimat in clar o fata neciunga. Parintii au terminat de achitat apartamentul in ianuarie 1992. Am auzit de accidente si de culpa medicala grava si nepedepsita (moartea unei colege de scoala primara) , dar impresia generala a mea si a celor din jurul meu era cea exprimata mai sus. La ASE si Parlament dupa '90 etc s-au dus exclusiv pt o meserie lucrativa, tocmai d-aia ziceam ca nu prea se sustine comparatia.
EBA: nu mi-ati raspuns la intrebarea daca criticind aceasta beizadea dovedim doar ca suntem invidiosi si frustrati, altminteri ea nefiind mai criticabila decit media. Adica ar fi trecut nebagata in seama daca o chema Elena Ionescu (ca de votat…).
"Exercitiul de sinceritate" era in linia celui cu tupeul, propus de dvs, un criteriu doar in extremis. A meritat sa vi-l propun, de dragul raspunsului cu "evident…", dar va asigur ca e ultimul.
Bleen, eu încă îmi amintesc de literatura anilor '50, ca om nou la propriu, educația începea serios încă din grădiniță cu capodopere de tip "Lazăr de la Rusca" sau "Toma Alimoș" drept care seara după stingere mă cam zvîrcoleam de frică în pătuț căci mi se părea că vine pe la geam Manea slutul și urîtul să ne jefuiască agoniseala… pînă venea mama să mă calmeze: "Ia și dormi că nu-i adevărat, ești mare de-acuma, doar nu crezi în prostiile astea!". O bănuială tot mai aveam eu dar mă vitejeam să nu arăt. La fel și cu beizadelele, m-am prins eu relativ devreme cum e cu originea sănătoasă, dar sincer să fiu nu-s convins că îndoielile mi-au dispărut de-tot-de-tot 🙂
Așa și cu poporul, încet-încet se mai schimbă generațiile… uite că au trecut deja cei două'j'de ani brucani și (cam ca-n cazul mușchetarilor) unele lucruri se văd altfel, de pildă s-a mai potolit adorația pentru zîmbetul-rînjet ecuatorial al lui Ilici, multe exemple similare n-ar prea fi, dar… răbdare: încă douăzeci și se mai schimbă una alta…
Și tot așa!
Marynia, Base a trait bine inainte de '89 nu neaparat pentru ca a fost comunist, ci pentru ca a avut o meserie banoasa.
yeba
apropo de bun simţ. petre roman e la liberali, da. tocmai s-a exprimat la realitatea, vorbind de piaţa universităţii, că avea o mîncărime că nu era şi el acolo.
Am si eu niste mici observatii:
1. bleen, nu cred ca e bine sa facem stindard din cuvinte din familia "nesimtirii", cadem in plasa intinsa de liberalii-astia-de-acum. Adica au vb de Revolutia bunului simt ca sa poata pretinde monopol pe bunul simt si sa foloseasca in conferinte de presa expresii precum "solutii bugetare nesimtite" asa cum a facut mai ieri preferatul cu freza al tinerelor intelectuale. Mi se pare o degradare inacceptabila si un joc care nu trebuie continuat.
Sustin ideea (cred ca am si exprimat-o dincolo) ca Prigonius, la 23 de ani, se prezinta mai bine decit 70% din parlamentari si sunt convinsa ca va gestiona infringerea mult mai bine ca Geoana 🙂 Iar daca PDL ar fi putut sa-l propuna sub pseudonim si fara Lamborghini, simplu absolvent de Business Adm la DePaul, l-am fi considerat fara cusur, dat fiind contrastul americanesc pe care il face cu zombies parlamentari actuali.
@Florin Cojocariu Eu mi-amintesc ca si statutul de medic conta in sine, in sensul social, potrivit proverbului "esti in treaba, toti te-ntreaba", adica pe tine te cauta lumea si tu nu cauti pe nimeni, instalatorul isi ofera serviciile etc. Si era cam maximul de realizare din perspectiva oamenilor obisnuiti. Comparatia cu parlamentarii nu prea se sustine, medicii se bucurau, in general, si de prestigiu intelectual, nu doar economic.
Dle Cojocariu, oare orice critica adusa unei beizadele cu aspiratii la o pozitie retribuita din banul public este generata de invidie si elitism stingist?! Dar daca – punem cazul – vrem sa criticam o retea de beizadele, unde ne incadram? Eu zic ca astea tb sa constituie exceptia, nu regula de selectie a cadrelor intr-un partid, iar cu EBA s-a inceput cum nu se poate mai prost. Va propun si eu un mic exercitiu de sinceritate: all in all, v-ati dori un copil ca EBA?
@Yeba: Ma faci sa zimbesc. Nu sint sigur cit ai prins tu din comunism si pe unde. In Suceava, de pilda, există si acum un chirurg care beat fiind, in anii 80, a taiat piciorul bun al unui pacient, lasindu-l fara amindoua. Un altul care si-a uitat foarfeca intr-o pacienta. Norma era asa: prosti, deprofesionalizati, cinici, bagati cu partidu' si pusi pe capatuiala. Am un prieten din copilarie care a murit cu zile, in fata spitalului. Erau si exceptii, evident, insa nu stiu nici unul care sa nu fi avut vila in niste vremuri in care daca reuseai sa-ti achiti apartamentul la bloc era mare chestie. Crezi ca la ASE s-au inghesuit in anii 90 pentru prestigiu? Si chiar crezi ca oamenii astia se duc in Parlament din pasiune pentru facutul de legi? hmmm. Si eu credeam ca noi sintem idealisti si usor naivi…
Evident ca mi-as dori un copil ca EBA. Ca ciunga nu e si mai cazuta-n cap decit Ciutacu, nici intr-un caz. Ce fel de intrebare e asta? Tu ce iti doresti, o Andreea Marin, poate? Sau o Zoe Petre? O Norica Nicolai? Chiar ca ma faci sa rid cu asta cu copii. Iata criteriul final!
nea Florine, parerea mea e ca nu merita sa pierdem timpu sa discutam de o beizadea. Tin sa mentionez ca nu cunosc nici un exemplu in Germania ca o beizadea sa candideze pe un post de parlamentar. Motivu ar putea fi si faptu ca posturile in politica nu sunt prea atragatoare, nici ca bani nici ca recunoastere sociala. Chiar se vorbeste pe aici ce ar trebui facut pt. a fi atrasi oameni de valoare in politica. De regula adevaratii oameni de valoare prefera alte activitati.
Mi se pare interesat numai un aspect si anume PDLu. Poate ca te-ai prins nu sunt nici pe departe un adept al acestui partid, nici al altora de altfel, dar vrem nu vrem PDLu se afla la guvernare si ar fi desigur in interesul tarii sa faca treaba buna. In acest context se poate pune intrebarea daca beizadeaua e sau nu un cistig pt. acest partid si ar putea ajuta in misiunea istorica? In acest context parerea mea e, un hotarit NU. PDLu, ca de altfel si celelalte partide, are nevoie de o echipa puternica de specialisti, pe domenii, economice, sanatate, sociale s.a.m.d. Nu mai spun ca in mod sigur membrii de rind a-i PDLului vor fi descurajati cind vor vedea pe ce cai se fac promovarile in partid. Specialisti care stau de regula in umbra, parlamentari sau nu, acele eminente cenusii. De aceea am si mentionat "cei cinci intelepti" din legile germane.
Restu e birfa, logica strimba dupa simpatiile politice.
@Merechene: dap, famiglii..
@Florin: pana una alta, eu cred ca e bine sa va felicitati(redactia, carevasazica) pt faptul ca starniti senzatie, comentarii care merita citite toate, etc. 🙂
Din joaca, o s-o puneti de-un think tank, hopefully mai mult think si mai putin tank 🙂
In al doilea rand, nu cred ca e vorba de "elitism de stanga academic"; am dat exemplul cu Warren Buffett, care practic si-a dezmostenit copiii(le va lasa "minim") tocmai in ideea ca "nu vrea sa le lase nimic de-a gata", sa nu fie beizadele.
Dom'le, "la varf", gasesti intotdeauna macar cativa evrei. De ce? Pt ca desi provin din familii "bune", de mici invatat in draci sa fie "competitivi". Exista aroganta aia de care vorbeste Bleen, dar e sustinuta de cunostinte solide si de competitivitate "pe bune".
Nu am nimic cu beizadelele "competitive", sa fie clar si am cunoscut destui si din astia. Tot respectul! Insa, nu prea am vazut romani…
La fel e cu WASP: familii bune, stimulati de mici in draci sa fie competitivi.
Pana la urma, de asta am dat exemplul cu America mai sus si cu meritocratia: ia job-ul ala "care merita", care se pricepe, indiferent de culoarea pielii, religie, etc. Si cand ai de-a face cu un miliard de chinezi si inca unul de indieni…, este material si mai ales 1000 de unii care asteapta la usa. Nu prea e loc de "beizadele".
Asa ca nu cred ca e "elitism de stanga", cred ca vorba de niste principii protestante, despre care, dupa cum stim, au stat la baza capitalismului.
@Bleen, ai fi preferat sa fii operat de o beizadea din asta, cu tupeu maxim si cunostinte putine, cand cu vertebrele?e plin de din astia, prin spitalele romanesti.
Eh, important este ca articolul sa creeze discutii si analize 🙂
ei, na.
păi dacă pozitia de parlamentar nu e chiar foarte importanta, atunci cum e Paralmentul? Pana una alta o instituţie mai importanta decat el nu-i intr-o democratie. Iar daca treaba sta asa, atunci si ăia din care e facut Parlamentul sunt tare importanti. Iar disciplina de partid, de si da e importanta, ca de aia faci parte dintr-un partid, totusi e important sa gandesti si cu tartacuta ta, sa poti, la o adica, sa-i zici sefului care-ti face semn ca acu ridica mana, ca poate se mai gandeste putin inainte.
iar chestia cu elitismul nu e o valoare de dreapta?
cat despre Honorius, mergang pe ideea ca a fi parlamentar chiar e important, tocmai asta e critica – nu a facut nimic pana acum. citeam intr-un editorial din Rom. lib. de vineri ca Bill Gates a avut primul sau mare succes la 24 de ani cand a reusit sa le vanda celor de la IBM primul sistem DOS pentru 50.000 de dolari. el are 23. nu a avut cand sa faca ceva. asta e. iar de vorbe, pai noi, alegatorii, de-astea am tot auzit. deci as avea mai multa incredere in unul cu ceva fapte in urma.
in sfarsit. cred ca discutia asta in jurul lui Honorius e atat de aprinsa pentru ca s-a mers mult pe ideea de reformare, iar fiecare moment care da posibilitatea de asa ceva (numiri de ministri, desemnare pt. colegiul asta) are o anumita incarcatura simbolica. din cauza asta, pentru cei care se asteptau la o schimbare, exista o dezamagire. de asta e important colegiul asta, asa neeligibil cum e el.
din cate imi amitesc eu postul lui Bleen zicea ca info cu Ionut Popescu nu e sigura. dar e posibil sa nu fi citit bine.
nea Florine, m-ai inteles gresit. E adevarat ca, de regula, parlamentaru e doar o masina de vot, chiar s-au facut teste in Ge in care au fost intrebati parlamentarii dupa ce au iesit de la vot ce au votat? raspunsurile au fost hilare. DAR exista un mare DAR: Legile in Ge, cum spuneam, sunt pregatite f. bine de comisii. In acest sens as mentiona existenta prin lege a "celor cinci intelepti", daca vrei te lamuresc ce-nseamna asta, organizatii INDEPENDENTE de partide care au rolu de consultant.
Doi, parlamentarii, cel putin teoretic, nu se supun disciplinei de partid ci voteaza cum le dicteaza constiinta. Chiar e scris ceva de genu asta in Constitutie.
Nu mai adaug faptu ca partidele la rindu lor au specialisti pe domenii.
@neamtu tiganu: atunci sa vorbim despre cum se recruteaza specialistii in partide sau in comisii, nu despre cum alegem specialisti ca parlamentari:) Pare un joc de cuvinte, pe aici insa pe undeva e fondul problemei. Nu prea mi se pare ca te-am inteles gresit. De altfel e hilar sa ne uitam putin la competentele celor care sint acum in Parlament si sa-l criticam pe Prigoana Jr ca nu e competent. O sa se priceapa el mai putin decit Bogdan Olteanu? Hai sa fim seriosi… Mie Honorius mi-e relativ antipatic, insa nu despre asta e vorba. E o tinta falsa, dealtfel Preda s-a lamurit repede. Tzifnele in care se folosesc argumente etice pentru o dezbatere politica ne-au adus in situatia ca singurul colaborator demascat al Securitatii in Parlament e Mona Musca! Ce s-a mai indignat lumea, cu Liiceanu in frunte! Ce frumos a combatut fiecare pe bloguri! Ne-am dat intransigenti si morali, am casapit-o pe femeia care era singura in lupta cu Nastase pentru libertatea presei (cititi stenogramele discursurilor din 2004 din Parlament) si sintem multumiti. Intre timp presedinta CSM e aleasa o fosta securista, Radu Stroe candideaza in sectorul 1 si Quintus e bine mersi presedinte de onoare la PNL! Asta e consecinta isteriei publice care a condus la linsarea politica a Monei Musca: Ne-am racorit toti tragind la o tinta falsa. Ni s-a parut ca sintem morali. Eram doar prosti!
Daca vorbim de reforma si oligarhizare, problema PDL nu e in nici un caz Honorius. Lucrurile sint cit se poate de clare: Videanu, Berceanu, Blaga si ecosistemul de business din jurul lor. Uitam foarte repede cit de bine se intelegea, inainte de alegeri, Nastase cu Videanu. Nici nu ne trece prin cap ca daca Basescu ar fi pierdut alegerile astia erau in stare sa-l excluda si din partid, numai sa ramina la butoanele cu bani. Si noi frecam menta aici si ne dam doctoratul in parerologie pe motiv ca nu e etic ca Honorius sa candideze la o pozitie pentru care are prea putine sanse. Seamana bine cu cazul Mona Musca. Asa ca daca voi cenzura pareri aiuristice o s-o fac nu pentru ca am CTP-ita si ma iau prea in serios ci pentru ca vreau sa discutam aici despre ce e important, nu despre diversiuni.
Întrebare pt cei care l-au votat pe Băsescu: de ce l-aţi votat?
Nu era un fost disident, dimpotrivă un fost comunist care a trăit bine mersi înainte de 89, nu avea studii de politică, era un fost comandant de navă şi nu era un reper moral, s-a remarcat prin grosolănia vorbelor şi hăhăitul lui specific . Sigur, câştigase 2 mandate de primar, avea ceva experienţă directă cu electoratul, dar nu contura nicidecum profilul de preşedinte ideal.
A avut în schimb imaginaţie, tupeul de care vorbea Bleen şi mai ales capacitatea de a învăţa mult pe parcurs.
Nu încerc să extrapolez cazul lui Băsescu la orice personaj cu tupeu. Doar cred că un om politic trebuie să fie un lider care să poată fi în stare să asimileze, să înveţe şi să asculte. Şi înainte de toate să se impună, să se bată pentru ideile lui (da, cu mult tupeu).
Dintre un tehnocrat cu bun simţ şi un tupeist capabil să strângă o echipă de tehnocraţi (cam preţios termenul, dar mă rog, oameni competenţi) eu aş alege varianta a doua.
@mece, interesant e ca nu prea am auzit ca vrunu din bogatasii astia sa-si lase averea spre administrare beizadelelor. Se pare ca riscu ar fi prea mare. A conduce insa o tara… pt. orice post in economie cit de cit bine platit se cer studii si vechime de x ani. In politica romaneasca nu e nevoie… asa a fost si cu Ritzi Pitzi. As fi curios daca diaspora l-ar vota si pa asta!
@indignatii: Cred ca e nevoie sa deschidem un subiect separat, nu inteleg de ce foarte multa lume pleaca de la premisa ca o pozitie de parlamentar e un fel de demnitate de virf. E o demnitate importanta insa nu e nici virful ierarhiei de partid nici locul din care oricine ar servi mai bine un partid. Povestea asta, cu importanta exagerata acordata pozitiei de parlamentar, imi aminteste de Facultatea de Medicina, pe vremea Odiosului. Acolo era o competitie teribila, zeci de elevi pe loc. Pentru statutul de medic? Nici pe departe! Pentru ca era foarte banos sa fi medic! Se putea insa trage concluzia (gresita) ca a fi medic e maximum de realizare in viata. Motivul pentru care un loc de parlamentar a ajuns atit de important e tocmai cel economic. Politic vorbind (pentru ca asa am impresia ca ar trebui sa judecam situatia) parlamentarul e o simpla masina de vot (cum foarte bine observa neamtzu tziganu), oricit ar vrea ei sa-si acorde autonomie si independenta. Parlamentarul se supune disciplinei de partid. Punct.
Oameni buni, uitati ca PDL-ul nu prea i-a facut un favor lui Prigoana jr. Vorba lui Bleen, da' Ionut Popescu de ce a refuzat?
Toata reactia asta incrincenata si opaca la "beizadele" tradeaza de fapt un elitism stingist, academic si cam invidios. Nici macar un critic de-al lui Prigoana jr nu e in stare sa aduca niste obiectii care sa tina de ce si cum vorbeste, de ce a facut si ce nu a facut concret in partid. Se infiereaza in cel mai acru stil stalinist in numele dreptei! Ma surprinde reactia asta aproape violenta. Inseamna ca subiectul merita aprofundat.
Aaaa, si faceti un exercitiu de sinceritate, care dintre voi ar avea tupeul sa candideze in sectorul 1?
Vin şi eu în spartul târgului. 🙂
Google, pe scurt, zice aşa:
George W Bush are prima funcţie electivă în anul 1994, la vârsta de 48 de ani când devine guvernator al Texasului după ce în prealabil reuşise să obţină 2 diplome (Yale şi Harvard) şi să înfiinţeze şi conducă mai multe companii petroliere.
John F. Kennedy are prima funcţie electivă în anul 1946, la vârsta de 29 de ani, după ce în prealabil reuşise să termine Harvard cum laude si sa devina erou de război.
Eu zic aşa:
Este evident, cred, că situaţiile invocate prin numele menţionate nu suportă comparaţie cu ceea ce se întâmplă la noi, cu situaţiile care au generat această discuţie. Problema cu avantajaţii „sorţii” de la noi este, măcar, lipsa de răbdare a lor sau a celor care îi tutelează de a-i lăsa să aibă o minimă experienţă, de viaţă cel puţin, dacă nu de altă natură, pentru a-i pregăti pentru funcţiile publice pentru care sunt unşi. Problema e aparenţa aceasta: că nimic altceva decât ascendenţii lor (şi ei nu pot dovedi, credibil, contrariul) îi propulsează înspre funcţii publice. Şi mai cred că tipul de avantaj pe care ţi-l dă talentul („afaceri, cultură, sport sau orice alt domeniu”), nu este acelaşi cu cel pe care ţi-l dă tatăl bogat, sau tatăl preşedinte în politică. Eu nu pot intra în competiţie cu un scriitor sau jurnalist pentru nu ştiu ce premiu ori apreciere (sau dacă intru ştiu că nu am nici o şansă), dar dacă intru într-o organizaţie cum este un partid trebuie sa am o şansă egală cu oricare dintre membrii aceluiaşi partid de a evolua pentru că, sper eu, funcţiile pentru ocuparea cărora există un partid politic necesită vreun soi de competenţe (să fi construit ceva tu, singur, orice: o companie, o carte, o carieră la Hollywood). Altfel după ce într-un partid numărul de membrii bogaţi ori cu funţii înalte îl va egala pe cel al funcţiilor publice pe care acel partid le poate atinge, care nu e foarte mare, toţi ceilalţi membrii de partid ar putea foarte bine să renunţe la această calitate.
Cred că în toate cazurile de dinastii politice invocate de bleen, atâtea câte sunt – că nu sunt multe, diferenţa e că ăi mici sunt crescuţi să poată ocupa funcţii în stat. Nu ca la noi, unde ideea le-a venit în urmă cu 2-3 ani, când s-au maşinile ori cluburile au încetat să mai prezinte vreun interes.
Nu ştiu dacă sfârşesc prin a exagera acum, dar dacă SOV şi Patriciu ar veni cu o ofertă de candidaţi de 23 de ani, „copiii” lor, buni vorbitori de limba română şi capabili să vorbească de nişte planuri, ar fi şi ei în aceeaşi măsură acceptabili?
analogia cu avionu si pilotu e dementiala. Io cred ca e absolut indiferent atunci cind cade avionu daca "pilotu" de rezerva a dat dovada de curaj asumindu-si responsabilitatea.
Legile naturii spun ca de cele mai multe ori curaju e invers proportional cu nivelu cunostintelor si a capacitatii, uneori sunt cunoscuti sub denumirea de tupeisti Desigur cei mai curajosi sunt cascadorii care ar trebui coptati in parlament. Fat frumos era extrem de curajos da si Spinu!
Nemo, din motivele pe care le-ai enumerat mai sus au votat romanii din strainatate cu basescu! le-ai sintetizat foarte bine. as adauga, pe langa doctori, clanurile din universitatile romanesti… asa este, urmasii au ramas acolo sus, au avut norocul de a nu se naste intr=o familie obisnuita, iar pentru asta nu trebuie blamati. dar ce se va intampla cu restul poporului, nu cu cel care decide sa faca in masterat in state sau in europa – sigur va reusi in viata- , ci cu cei care sunt formati sa-i educe pe copiii din Romania? stiu , este patetic ce spun , dar nu pot merge pe logica ta din partea a doua a articolului, Bleen. e ca si cum ar fi OK sa acceptam toate cacaturile (nu doar din politica) doar pentru ca unii s-au nascut altfel. nu este inca timpul si cazul ca generatia boracului sa faca jocurile in PDL . astept generatiile viitoare de prigoana!
P.S. tupeul nesimtit si aroganta le-am vazut si la familia mazare….
Ce profesionalism şi competenţă politică are un actoraş de filme B?
@Florin Cojocariu
Iar dvs. aduceți niște non-argumente într-un stil ușor mitocănesc. Moderați-mă, ca să știu exact câți bani face marea platformă de dreapta.
@BauBau
Greşit. Analogia corectă e asta: avionul rămîne fără pilot în aer. Niciunul dintre pasageri nu are pregătirea necesară. Cine va avea curajul să-şi asume responsabilitatea destinului celorlalţi? Ăla care o face şi care îi convinge pe ceilalţi că se va descurca, merită să fie lider. Poate că sînt alţii care mai ştiu ce înseamnă butoanele alea pe acolo şi cum se ţine o manşă, dar ce te faci dacă niciunul dintre ei nu are curajul de a-şi asuma această teribilă responsabilitate? Ce te faci dacă intră în blocaj mental? Leadershipul înseamnă în primul rînd curajul de a-ţi asuma responsabilitatea destinului celorlalţi. Iar acel "Eu sînt capabil! Eu pot! Eu vă duc pe aeroport întregi" conţine o imensă aroganţă şi un uriaş tupeu nesimţit. Curajul nu e suficient (deşi uneori poate) dar este absolut necesar. Fără curajul şi aroganţa asta nu poţi fi lider.
Am vrut intii sa spun ca poate cu totu altfel ar fi aratat articolu de fond daca ar fi fost vorba de o beizadea din cealalta parte a baricadei.. da am citit principiile blogului "Nu, nu sîntem echidistanți, Sîntem loiali ideilor, nu oamenilor." si m-am razgindit.
Facind insa parte din diaspora ma simt dator sa va dau citeva lectii:
1. Daca-l luam de ex. pe Alexandru cel mare, al draq de cult sunt, care a invirtit lumea pe degete pin-la 33 de ani cind a murit, si daca mai luam si alte exemple vom zice ca tineretea nu e un impediment pt. fapte mari.
2. Chiar si nemtii au promovat in nou guvern persoane deosebit de tinere de ex. Dr. Philipp Rösler, de 37 de ani nascut in Vietnam (!?) si asa si arata, sau von Guttenberg tot de 37 de ani, min. apararii, putred de bogat.
3. Faptu ca in Germania legile sunt pregatite in detaliu de colective de specialisti adevarati parlamentarii dind numai cu votu nu voi mentiona.
4. Avind in vedere ca in urma referendului nr. de parlamentari se va miscosa oricum nu vad de ce nu ar fi posibil ca locu sa ramina pur si simplu vacant.
In concluzie… sunt de acord cu antevorbitorii mei.
Apropo de criterii, va propun o analogie simpla: sa zicem ca un grup de persoane este obligat de motive ce tin de supravietuirea sa sa se deplaseze cu un avion din punctul A in punctul B. Oamenii nostri au o singura problema: avionul nu are pilot. Care credeti ca este cea mai buna strategie pentru ei?
a. sa angajeze un pilot profesionist atestat ca atare si pentru ale carui servicii sa plateasca la pretul pietii,
b. sa riste angajand pe bani mai putini o persoana care a mai zburat cu avioane sportive, dar nu are deloc experienta in ceea ce priveste avioanele de pasageri
c. sa-si aleaga pilotul prin vot democratic dintre cei care-si manifesta dorinta de a fi pilotii avionului
Din acest punct de vedere mi se pare absolut uimitor faptul ca am ajuns in punctul in care societatea moderna a construit tot felul de filtre pentru a se asigura in privinta calitatii servciilor oferite pe piata (obligativitatea de cele mai multe ori de a avea o diploma in domeniul in care profesezi, asociatii profesionale, organe de control, agentii de reglementare etc.) insa voteaza intr-o veselie pentru postul de "pilot" tot felul de personaje fara absolut nicio pregatire in acest sens.
In rest, de acord cu cele spuse de Bleen: instinctul pradatorilor va functiona intotdeauna in sensul insfacarii puterii, e in natura lucrurilor si e o prostie sa te superi ca nu se dau la o parte sa-ti dea si tie niste papica. Fiind o chestie atat de instinctuala e si foarte greu de invins. Pradatoarele "se cartelizeaza", isi impart teritoriile si incet, incet descoperi ca regulile dupa care ti se desfasoara viata nu mai depind de tine, ci au devenit apanajul lor exclusiv. Esti la discretia lor, iar revolta ta e egala cu zero in fata puterii lor.
Din punctul meu de vedere domnul Preda a atacat gresit. Tonul a fost prea inflamat, iar atitudinea sa complet nediplomatica. Trebuia sa se abtina de la atacuri personale la adresa lui Prigoana jr. Era suficient sa-si exprime rezervele privind capacitatea acestuia de a face fata cerintelor postului avand in vedere varsta sa si implicit lipsa de experienta. Restul acuzelor, cele privind oligarhizarea PDL, nu prea avea sens sa le faca decat in cazul in care e in stare sa stranga in spatele sau un grup de pradatoare la fel de mare si puternic ca cel al "acuzatilor". Altfel se aplica cele spuse de Bleen.
@Florin, nu citisem postarea ta inainte, dar nu mi se pare abordarea cea mai buna, asta cu "moderarea".
De altfel, repet, eu gasesc corecte argumentele lui sym. I-am citit argumentele lui sym si la Preda pe blog, cand combatea penelisti si o facea f bine. Omul e greu de combatut, tocmai pt ca are "exercitul academic" al argumentarii solide.
M-am carat din Romania (si sper sa ramana asa), tocmai pt ca sunt satul de "beizadele", in toate domeniile.
Daca urasc ceva, acel ceva este "beizadeaua", mentalitatea balcanica pe care ROMANII RAMASI IN TARA nu si-o vor schimba prea curand.
De aia sunt doctori prosti, de aia sunt prrofesori prosti, de aia "aia care simt ca pot mai mult, se cara din Romania unde vad cu ochii".
Traiesc de destui ani in alte tari, ca sa va spun ca nu aveti dreptate.
America e tara si lui Lincoln(unul din presedintii cu originea cea mai modesta, republican de altfel, tara lui Warren Buffet, care desi primul sau al doilea bogatas traieste intr-o casa modesta, din salariu si are niste principii foarte solide la baza, etc, etc, etc.
Daca America merge bine, este tocmai pt ca vad "la lucru ELITELE", in sensul de "meritocratie", nu de "aristocratie".
De aia nu merge bine Romania SI NICI NU O SA MEARGA, PT CA SUNT PROMOVATE TOT SOIUL DE NULITATI, a caror valorea se incearca sa fie demonstrata cu sofisme, ba ca "ca nu e colegiu eligibil, ba ca nu stiu ce".
Pt ca, odata ce accepti beizadeaua intr-o zona a societatii, trebuie s-o accepti peste tot.
Adevarul e ca EBA a fost aleasa cu "ordin de sus".
Am mai zis-o si mai devreme pe site-ul vostru, Basescu ne-a bagat=o pe EBA pe gat, pt ca "venea la pachet": "baieti, ma vreti pe mine sa va scap de nastase, de geoana, etc, o luati si p'aia mica!"
Insa, undeva asta ar trebui sa se opreasca, daca se vrea o reforma.
Repet: Preda se baga intr-o chestie de "reforma morala", nu e vorba atat Prigoana junior, cat "de bazele promovarii" in Romania. E greu, ca sa nu spun imposibil. Tocmai, " a fi de dreapta pe bune", inseamna alte principii, nu beizadeaua.
@cojo,
Te implor, lasa-l macar sa ne explice cum ne-a insinuat Madame Macovey in UE, sint avida sa aflu asta…
@Bleen: felicitari 🙂 dpdv al marketing-ului, asta e genul de articole "controversate", numai bune de lansat site-ul 🙂
punctual: nu (prea)sunt de acord cu ideile vehiculate.
Se confunda meritocratia, cu aristocratia, cu elita, etc. dupa cum spuneam, un ghiveci numai bun de generat discutii.
S-a spus si mai sus: conform principilui asta din articol, Remes era numai bun pt asta, ca avea tupeu, nu vea nici studii, etc, numai bun pt agricultura. A fost nevoie de un ultra specialist, Ciolos, ca sa fie remediata chestia. Dupa care, specialistul respectiv a ajuns si comisar european.
Chiar si pt gramatica/ortografie, de fapt trebuie sa citesti multe carti, ca s-o folosesti cum trebuie.
subscriu la argumentele lui sym, mai putin ala cu natalitatea 🙂
In America, concediul de maternitate nu prea exista, poti sa-ti iei maxim 4 luni neplatitein plus, fata de alea 2-3 saptamani cate sunt prin lege si cu toate astea, natalitatea e mai mare ca in Europa de vest, cu programele ei sociale cu tot.
@sym: Ai prea mult timp ca sa spui nimic. Confunzi principiile cu simpatiile si intentiile de vot. Nu incerci sa intelegi ce spune celalalt inainte de a combate. Vorbesti despre Parlament ca despre un templu al calificarii si competentei, adica vorbesti aiurea. Ori discuti la obiect ori te moderez pentru ca poluezi discutia. Apropos, aici nu e Parlament ca sa vina PSD-ul cu 2000 de amendamente doar ca sa blocheze votul. Inca odata: opiniile nu se cenzureaza, poluarea grafomana, da.
Excelent scris
Felicitari
@nedormitul
Vi le-am spus, vi le-am exemplificat, am ajuns la stadiul în care cred că dacă v-ar cădea în cap tot nu ați înțelege.
Haideți mai bine să "agree to disagree".
bun, care sînt criteriile. că de bun simţ m-am săturat, mi-au împuiat urechile băieţii de la ghereta galben-albastră
@nedormitul
Exemple găsiți dvs. și suficiente. Nu doar Sever Voinescu, publicist excepțional și Monica Macovei, omul care ne-a băgat în UE, dar uitați-vă la Raluca Turcan, o femeie plin de bun simț și inițiative foarte bune, Cioloș, fost anonim politic (chiar mă întreb, câți oameni competenți sunt uitați prin ministere, când beizadelele sunt promovate), Andreea Vass, care face o analiză economică chiar extraordinar de pertinentă și fundamentată, Funeriu, o capacitate de talie internațională, Valeriu Stoica, jurist și politician de marcă, mulți alții.
Sunt o grămadă de oameni care conving (sau cel puțin, mă conving) că pot fi buni parlamentari. Unii chiar și sunt.
Prigoană Jr. nu are nici vreo activitate profesională la vreun nivel cât de cât remarcabil, nici publicistică, nu știe nici politică, nici economie, nici legislație, nici măcar nu are bun simț. Mai mult, din câte înțeleg minte în privința facultății (și aia de mâna a 3-a) din SUA pe care se pare că nu a absolvit-o, și în fine, singurul motiv pentru care se cere în parlament este apartenența la o familie de bogătași care l-au sprijinit pe actualul președinte. Adică dezastru pe toată linia.
bleen,
aroganta si tupeul nesimtit sunt doua lucruri total diferite din punctul meu de vedere. aici m-a cam pierdut pe mine argumentatia ta.
sym
aştept criteriile şi exemplele, din punctul dvs. de vedere, pentru a fi parlamentar. pînă atunci orice discuţie mi se pare inutilă şi obositoare.
104 sunt in Ro?
Schema clasica a acordarii in timp a CM si a CCC este urmatoarea:
• 84 zile de concediu medical prenatal (CM1);
• 42 zile de concediu medical postnatal (CM2); ordinea
• CCC din cea de-a 43-a zi dupa nasterea copilului si pana la implinirea varstei copilului de 2 ani.
Nedormitule, fa un copil!
@nedormitul
"nicidecum 104 săptămîni plătite"
Link-ul din wikipedia pe care mi l-ați livrat mai devreme pune UK undeva între 0 și 10.
Conform http://www.direct.gov.uk/en/Parents/Moneyandworke… – site guvernamental, este așa cum am zis eu, nu cum spuneți dvs.
@nedormitul
Vă citez de mai sus:
"Legile bune sunt o treabă și mai complicată. Se fac greu, trebuie mult cap, fler, înțelegerea subtilă a unor mecanisme sociale, capacitate de negociere, studii de impact și cultură politică cât mai multă, care să includă, de preferat, legile lumii civilizate."
Nu e vorba de criterii rigide pentru a fi parlamentar sau nu. Problema este dacă suntem îndreptățiți să credem că o anumită persoană are capacitatea de face legi bune, că asta trebuie să facă parlamentul. Nu face nici metrou, nici nu știu ce pod. Ci legi.
H. Prigoană nu îmi dă nici umbră de motiv să cred că e în stare să facă legi bune. Ar trebui să-mi dea nu o umbră de motiv, ci motive ÎNTEMEIATE. Dvs. vă dă motive întemeiate?
Ba din contră, cred că este un prostuț arogant care nu știe ce e aia politică și nu are ce căuta în parlament, iar candidatura lui din partea PDL este o bătaie de joc la adresa noastră.
nicidecum 104 săptămîni plătite
@nedormitul
O verificare minimală, în cazul UK de ex., arată că cifrele din figură nu sunt corecte (au 52 de săptămâni, din care 39 plătite) . Eu am trăit câțiva ani într-o țară occidentală în care concediul legal era cam de 6 luni, dar fără excepție toate cazurile pe care le-am cunoscut personal (destul de multe, fiind atunci la vârsta la care prietenii mei făceau copii) și-au luat concediu neplătit de încă 3-6 luni.
Oricum, sunteți pe o pistă greșită. Este un principiu cât de poate de conservator să încurajezi natalitatea, mai ales cea din clasa de mijloc, unde femeile au serviciu. Costul concediului de maternitate este un preț foarte mic comparat cu beneficiile sociale aduse de sporul de populație provenind din segmentul respectiv. Dar asta e o altă discuție.
sym
ok, hai s-o luăm aşa:
1. spune-mi ce calităţi trebuie să îndeplinească un parlamentar şi ce defecte musai să nu aibă.
2. dă-mi cîte 10 exemple de parlamentari care corspund criteriilor dumitale şi 10 exemple de parlamentari care nu corespund.
apoi revenim la discuţie.
@nedormitul
Am explicat problema cu H. Prigoană cu vârf și îndesat, dacă vă oboseați să citiți. Nu are nici o calificare pentru a fi parlamentar, nu există nici un motiv pentru a-l vota în afară de faptul că are un contracandidat sinistru. E carne de tun, nu va fi un parlamentar pe care să te poți baza că va face legi, când el are caș la gură și e prieten la cataramă cu EBA.
Promovarea lui de către PDL – recunoscând că mai are mulți alți membri în afară de Ionuț Popescu – arată lipsa crasă de criterii precum și promovarea deschisă a nepotismului și trocului politic cel mai ordinar, de candidatură-contra-servicii/bani.
Ori funcția de parlamentar nu ar trebui să fie obiect de troc pentru Băsescu (nu e prima dată când face asta, s-a întâmplat și cu fiul lui SRS).
aici sînt mai multe ţări
http://en.wikipedia.org/wiki/File:MaternalLeaveEu…
slabutz:
http://www.honorius.ro/programul_meu.html
franţa
http://www.uniondesfamilles.org/conge-maternite.h…
@nedormitul
Eu nu pot să vorbesc despre "majoritatea țărilor occidentale", dar din experiența mea personală este vorba de 6-12 luni, nu 2-3. Dacă știți mai bine, citați vă rog sursa, că sunt foarte sceptic la afirmații și statistici ad-hoc.
sym
mie mi se pare că în românia mamele stau prea mult acasă după ce nasc. în majoritatea ţărilor occidentale stau două-trei luni, apoi la creşă cu îngeraşul. ce-i aia să stai doi ani acasă?
cine face elogiul cui? eu aş interpreta articolul lui bleen nu ca pe un elogiu adus imposturii ci ca pe o critică adusă celor care, din fandoseală, din invidie, din ipocrizie, din snobism, etc. văd impostură peste tot, chiar şi acolo unde nu este neapărat cazul.
cazul lui prigoană este următorul:
– colegiu în care pdl are şansa a doua
– candidatură refuzată de ionuţ popescu
– retragerea candidaturii unui apropiat al lui gigi, unul care chiar avea faţă de impostor
– numirea candidatului prigoană, cu o campanie finanţată de el însuşi
– candidatul prigoană şi-a demonstrat unele calităţi în campania pentru prezidenţiale, în care a fost implicat.
– silviu prigoană nu este nici neagu djuvara, nici corneliu coposu, nici iuliu maniu, dar nici nicolae ceauşescu. este un tînăr politician care şi-a prezentat cîteva proiecte pe care intenţionează să le susţină ca deputat în parlament, dacă va fi ales.
şi-atunci, unde dracului este problema? că e bogat? realitatea tristă e că unii oameni se nasc bogaţi, alţii săraci. că ta-su e un ţopîrlan? înseamnă că e şi el? că a luat nişte amenzi de circulaţie? mi se pare ipocrit faptul că însuşi ludovic orban a adus problema în discuţie.
politica nu are nevoie numai de strategi şi filosofi. are nevoie, după cîte se pare, e nevoie inclusiv de oameni cu bani, oameni care să ştie să gestioneze, oameni practici, oameni care ştiu să negocieze. dacă prigoană jr se duce mai des în bamboo decît la bcu, iarăşi, este o altă problemă. însă, dacă ţin bine minte, prinţul william, de pildă, a fost prins mai mult prin cluburi decît prin biblioteci. bogăţia, tradiţia bogăţiei şi titlul nobiliar nu te fac automat doctor în ştiinţe.
@Bleen
Și dacă îmi mai permiteți o observație, vis-a-vis de stațiunea din Parâng.
Eu când spun că am convingeri de dreapta, exact așa este. Statul, pe banii mei, să asigure educație, sănătate, securitate, și asistență socială care este benefică societății, gen continuare plată salariu pentru întrerupere de muncă post-maternală, nu ban moca putorilor.
În rest, construcția de stațiuni, promovarea turismului, apartamente finanțate de stat și vândute pe nimic, concerte pentru prostime sau mai știu și eu ce bazaconii prin care se fură mult și beneficiază puțini (și în genere, cine nu trebuie), astea-s chestii specifice stângii.
În captalism, dragă Bleen, case își construiesc oamenii, nu statul, pe banii fraierilor. Ori ăștia sunt politicienii care îți plac ție, ăstia tupeiști și nesimțiți, și ăstea sunt politicile de rahat pe care le promovează, că n-au învățat altceva, fac și ei după ureche.
Se mai numește "sărăcie durabilă", și să știi că ei nu sunt afectați de chestia asta. Noi da.
@Bleen
Eu nu vreau un "mare intelectual". Și nu mi se pare suficient ca un minim de calități, gen "poate să vorbească și să acorde subiectul cu predicatul", plus oleacă de activitate logistică la o campanie, să fie calificarea suficientă pentru a fi parlamentar.
Ionuț Popescu a refuzat, ok, nu cred eu că nu se găsea în tot partidul un om mai potrivit decât tânărul Prigoană. Problema a fost mecanismul de selecție – pur și simplu s-a plătit o poliță, nu au existat alte criterii, dar defapt costul îl suportăm noi, cei pe spinarea cărora tot soiul de incompetenți fac pe politicienii.
@nedormitul
Nici vorbă, dar de aici și pâna la elogiul imposturii, incompetenței și nepotismului e cale lungă.
Bănuiesc că atât dvs., cât și Bleen ați avut curiozitatea de a citi o lege. Sunt chestii complicate, așa cum ați văzut. Legile bune sunt o treabă și mai complicată. Se fac greu, trebuie mult cap, fler, înțelegerea subtilă a unor mecanisme sociale, capacitate de negociere, studii de impact și cultură politică cât mai multă, care să includă, de preferat, legile lumii civilizate.
Ori asta vrem de la parlamentari: să facă legi bune. Are Honorius Prigoană un minim de suport pentru așa ceva? N-are, că tupeul și banii te fac deputat, dar nu substituie competența. Ce caută Honorius Prigoană în parlament? Se plătește polița lui tăticu, care a contribuit la campania prezidențială.
Şi mai e o chestie: colegiul e neeligibil pentru PD-L în condiţiile alianţei PSD-PNL. Dacă ar fi candidat acolo nu ştiu ce mare elit intelectual îi acuza toată lumea pe pedelişti că l-au sacrificat şi l-au trimis acolo să-şi rupă gîtul. Am înţeles că i s-ar fi propus lui Ionuţ Popescu dar a refuzat. Oricum, cu toate calităţile lui, Ionuţ Popescu se vede că n-are chef de politică. E bun să scrie, e bun de consilier, e bun de ministru, dar nu de politician. Nu e bun fiindcă nu vrea şi nu-i arde.
@Zexe Esti in cei 1% care au puterea sa recunoasca cind li se intimpla. Ai viitor politic:)
şi eu sînt de părere că bucureştiul are nevoie de un soho, iar elena udrea, pardon de expresie, nu mişcă un deget.
sym, Voinescu zise ca n-avura altu' mai bun. 🙂
Lasa-i bre sa-si rupa gatu'!
da, după gusturile lui sym honorius ar fi trebuit să fie un fel de călugărul vasile cu 100 de doctorate la activ, la cele mai prestigioase universităţi. iar filiala pdl din chicago ar fi trebuit să îi elimine pe republicani din congres şi chiar ca partid. nişte piperuţ? puţin muştărel? pîinică?
@Bleen
Nici eu nu înțeleg de ce Udrea cheltuie banul public pe stațiuni turistice. În capitalism, mediul privat face chestii din astea. Dacă există un interes deosebit acolo, da, poate ca statul să pună banul pentru infrastructură (mai ales drumuri), în rest, e o chestie comunistoidă care în România nu înseamnă numai cheltuire iresponsabilă a banului public, ci corupție făcută cu mult tupeu, prin alimentarea directă a clientelei politice care va lua contractele. Chestia cu pricina dealtfel a fost începută exact așa chiar de o altă tânără speranță a PDL-ului, Monica Iacob-Ridzi. Și aia avea tot tupeu gârlă, în loc de experiență, cap și studii.
@Bleen
Faptul că se face în proporție de 90% cu mediocrități nu este un lucru îmbucurător și în nici un caz unul pe care să-l apreciez sau încurajez.
Realizările lui H. Prigoană sunt, așa cum am spus, un nimic asurzitor. PDL Chicago, din câte știu, nu mai există, așa de bine a fost creat. Faptul că a lucrat la campania lui Băsescu nu mi se pare nimic extraordinar, a făcut un pic de logistică, n-a scris speech-uri sau influențat strategia. Faptul că a lucrat la campania nesimțită a Elenei Băsescu (vezi ordinul intern în partid, ancheta Hotnews), mi se pare încă o bilă neagră, pe lângă șofatul fără carnet. A și mințit ca un nesimțit atunci când l-a întrebat direct Dan Tapalagă despre asta.
Da, Honorius nu e singurul tânăr în politică. Problema e că nu ar trebui să alegem între un tânăr necopt, Prigoană sau non-Prigoană (asta e, la 23 de ani e greu să ai ceva de spus, n-ai avut timp să acumulezi) și un aparatcik securoid, ci că PDL trebuia să vină cu un candidat rezonabil.
🙂 … mmmmdea! Am luat-o frumos. Mi se mai intampla.
N-am înţeles de ce ar fi o problemă construirea unei staţiuni turistice în Parîng.
Politica se face, în proporţie de 90%, cu mediocrităţi. Cît despre Honorius Prigoană, trebuie spus că are ceva realizări (filiala PD-L Chicago, campania electorală a lui Băsescu). A vorbit despre o nouă lege electorală. Mă rog, nu despre Honorius Prigoană era vorba în articol. Şi încă ceva: Honorius nu e singurul tînăr din politică. Mai sînt şi alţii, fără părinţi celebri în politică sau bogaţi şi nu ţin minte ca vreunul din ei să se fi remarcat cu ceva pînă acum. Şi încă ceva: Honorius Prigoană a acceptat ceea ce politicienii români refuză de ani de zile: confruntarea cu electoratul într-o competiţie uninominală pură. Nu i s-a dat un colegiu eligibil, gata aranjat. I s-a acceptat candidatura într-un colegiu fără şanse electorale (în colegiul respectiv) Traian Băsescu a pierdut în turul2, în faţa lui Geoană. Nu i s-a oferit nicio demnitate publică, ci doar şansa unei confruntări electorale.
@Bleen
Îmi pare rău, studiile, decența, bunul gust, moderația și un pic de modestie sunt apreciabile universal, inclusiv în politică. Mai ales în politică, care este serviciu public.
Rețeta pe care o propăvăduiești tu duce defapt la crearea unei clase politice în care Udrea este referința. Adică una în care "dreapta" înseamnă că statul cheltuie banii contribuabililor pe apartamente ANL, cumpărate de politicieni. Sau construirea de stațiuni turistice, la Petroșani, ca să aibe din ce cumpăra clientela Porsche-uri noi. Și impozite pe fast-food, ca să plătească toate astea.
O clasă politică imbecilă și inutilă, care da, are toată siguranța de sine pe care o apreciezi așa de mult, atunci când promovează cele mai tâmpite politici și cheltuie banul public în mod iresponsabil, că vorba aia, studii și experiență nu vrei, așa că de unde politici sociale inteligente, iar responsabilitate și moderație nu-ți place, așa că se poartă cu banul public ca și când l-ar cheltui la club.
@victor L
Îl judec după realizările lui, adică un nimic asurzitor. De neiertat, în condițiile în care familia avea banii cu care să scoată ceva din el. Este un tânăr necopt, arogant și prostuț, care nu are ce să caute într-o astfel de înaltă demnitate publică, și doar faptul că tatăl său este S. Prigoană l-a pus în situația asta.
Honorius Prigoană va fi cel mai probabil, în cazul în care va fi ales, un parlamentar inutil sau (încă) unul care va face rău.
Repet un lucru elementar: nu ai cum să faci politică de calitate cu mediocrități.
Întîmplător, Honorius chiar e mai coerent decît 70% dintre politicienii noştri. Încă are o doză de băţoşenie preţioasă, explicabilă prin vîrstă şi complexe. Studiile nu au nicio relevanţă în politică. Un politician trebuie să aibă forţa, curajul şi, de ce nu, aroganţa să ia decizii, să-şi impună punctul de vedere. Pentru restul există consilieri. Şi da, trebuie să aibă o doză suficientă de inteligenţă încît să înţeleagă ce se întîmplă în jurul lui. Sincer să fiu, nu mă aşteptam ca Prigoană jr. să se descurce atît de bine. Nu e timid deloc, nu se pierde, nu se enervează, răspunde clar, se eschivează, încasează şi ripostează cu calm. Dealtfel, nimeni nu i-a reproşat lui Prigoană lipsa de inteligenţă. Toţi l-au acuzat că are un tată şi un Lamborghini în plus. E cel puţin aberant să acuzi pe cineva pentru lamborghinism. Putea să stea bine mersi în Bamboo cu manechinele sau să tragă pe nas, ca alţi copii de bogătaşi. Nu e totuşi mai bine să trimitem beizadelele în Parlament decît să le lăsăm pe stradă, să dea în cap la oameni? Cît despre partea cu prostul gust, nu înţeleg ce caută astfel de judecăţi estetice aici. Lupta pentru putere nu este şi nici nu trebuie să fie estetică. În cazul lui Prigoană jr e vorba de un snobism de bun augur.
@ sym,
de acord cu ce spui, dar Bleen nu se referea la cei doi, ci la felul nostru stingist de a judeca bogatia si notorietatea.
( cu EBA m-am convins; nu stiu despre Prigoana jr.)
Si gresesti: nu ai de unde sa stii daca cineva e sau nu capabil pentru serviciul public judecindu-l doar dupa tata.
E drept, Bleen a accentuat exagerat pe "aroganta si tupeul nesimtit", dar trebuie inteles : puterea chiar se cistiga, nu ti se da. Doar in cazul cind trebuie sa fii manevrat o poti primi.
sym
tu pari să ignori un lucru de bun simţ. tînărul prigoană chiar PARE să aibă ceva în cap. a! şi imaginea pe care ţi-o faci despre tînărul prigoană seamănă al dracului de mult cu cea conturată în ultimul timp la realitatea tv. îl aduc pe beizadel în studio şi, pentru că nu am poze compromiţătoare cu el din tabloide, umplu cealaltă jumătate de ecran cu imagini cu eba cînd era fotomodel. eba = tîrfuliţă proastă, prigoană = eba. acum mergeţi şi votaţi cu turnătorul stroe.
@victor L
Nu, nici vorbă. Tatăl bogat poate să fie mană cerească, dacă ai ceva în cap. Banii pot cumpăra cea mai bună educație din lume și pot deschide posibilități foarte multe de realizare personală.
Din păcate la tinerii EBA și Prigonius nu s-a întâmplat asta. Banii le-au adus niște semestre chinuite la facultăți americane sub-mediocre, mașini de fițe și prezența excesivă într-o mondenitate de prost gust. În rest, sunt mult prea tineri, necopți și din păcate lipsiți de inteligență ca să facă ceva util în politică.
Bleen confundă capacitatea de a câștiga alegerile cu cea de a fi în util în serviciul public. Cele două lucruri nu sunt disjuncte, iar nici EBA și nici Prigoană Jr nu sunt răspunsul pe care-l căutăm. Nu ai cum să faci politică de calitate cu mediocrități promovate doar din cauza părinților lor.
Impresia mea este ca unii nu au inteles ce scrie Bleen.
Si presupun ca unii dintre voi aveti un tata bogat ori cu un statut inalt.
Prin asta, oricit ati sclipi de inteligenta, aveti viivtorul blocat, fiind copilulu lu` tata".
Ca să nu mai zic că acordul între subiect şi predicat poate fi adesea ajustat cu silicon.
Mda… uneori trebuie să fii sigur pe tine şi în gramatică. Altminteri, poţi fi perceput ca un tupeist al gramaticii, un bamboo-ist al ortografiei, un vitezoman care încalcă regulile cele mai elementare ale morfologiei.
@Florin Cojocariu
De ce, cred că sunt 100% pe subiect!
Dacă nu vrem experiență, un pic de activism social, ceva profesionalism într-o meserie, niște studii cât de cât răsărite, capacitatea de a emite câteva idei dacă nu într-o limbă de lemn, măcar exprimate într-o limbă corectă, atunci ce să cerem?
Vorba lui Bleen – nesimțire și tupeu, la care adaug eu stagiul la Bamboo și mașina de fițe.
Candidatul H. Prigoană nu [îmi] spune nimic. Proiectele lui sunt de 2 bani și nu au legătură cu activitatea parlamentară. Când spune că o să facă reforma statului mă apucă râsul. În rest, tupeu și nesimțire de beizadea, și aroganță cât cuprinde. Sigur o să facă o treabă bună, ne trebuie mai mulți ca el.
Defapt aici este scăparea esențială din articolul lui Bleen. Este adevărat, trebuie să fi sigur pe tine (nu tupeist!), trebuie să știi ce vrei (nu nesimțit!), să fi bătăios și dur, chiar și un pic populist și "off-colour" ca să câștigi alegerile.
Problema este că atunci când tot ce ai este nesimțire, tupeu, bani și notorietate mondenă, ok, câștigi alegerile, după care ești inutil alegătorilor – sau mai rău – acționezi contrar binelui public. Ca să fi util mai trebuie partea cealaltă, aia mai intelectuală, mai cu experiență, profesionalism, inteligență, capacitate de muncă, răbdare, finețe, că deh, e politică.
Dealtfel este exact cazul E. Udrea. Are tot ce-i trebuie ca să fie aleasă, și îi lipsește cu desăvârșire ceea ce-i trebuie ca să fie utilă, odată aleasă.
ai dracului intelectuali! uite, am mai găsit un stîngist. ştii, sîntem de dreapta pînă nu ne afectează pe dumneanoastră direct, care am fost luat în cătare de dna.
http://www.ziare.com/actual/politica/01-09-2010/m…
Dreapta romaneasca nu exista, Florin, sau exista dar lipseste cu desavarsire. Se spune ca, in marea ei majoritate, intelectualitatea este de stanga, si pe undeva as putea presupune ca este si adevarat daca in politica romaneasca nu am avea o majoritate de stanga. Bleen NU vorbeste despre felul in care continum sa luam egalitarismul stupid al comunistilor drept principiu pentru accesul la putere, @bleen legitimeaza acest model. "Puterea nu se obtine “teoretizind” si “meritind-o” ci luptind pentru ea, cu forta, tupeu si, cind e cazul, nesimtire" – nu cumva aceasta este definitia luptei de clasa? Cu cine sa lupti, Florin? Intr-o societate democratica puterea se obtine prin vot, nu cu forta, si nici prin lupte de strada. Lupta de strada este specifica sindicatelor. "Din punctul asta de vedere Cristian Preda face ce trebuie, e mai putin “intelectual” decit il suspecteaza Oltean:)" dar este nefiresc sa iti ataci proprii colegi de partid angajati in campanie electorala pe motive de amenzi de circulatie.In sfarsit, e posibil sa ma insel, dupa cum spui si tu, si tare imi doresc sa fie asa.
bleen,
"așa a vrut muschii lor" și ai ălora de au zis "da" și la desemnare și la votare!
Daca nu spui asta, toata demonstratia ta e percepută ca un sofism mumos abalat, periculos "gunoi de grajd" pentru inseminarea și justificarea dictaturii sau, in cel mai benign caz, bun pentru șocat cetitoriul "nevinovat".
Mme Blog, destul promo, a cam venit vremea calitatii!
Nu chiar cea a scrobitilor cu papion ( Viq stie! ), ci a celor care vin la poarta domniei tale "in blugi și geacă" ( iară Viq!) pentru un "ospaț de idei!" fara garnitură de "manele".
Am zis, n-am dat cu paru'!
@zexe: textul este o pledoarie pro-Prigoana jr. de la un capat la altul. Te superi pe cine nu trebuie:) Imi repet rugamintea de a citi cu atentie.
haios articol :). dar adevarat. egalitatea de sanse este doar un mit – evident ca fiecare pleaca din start cu alte atuuri, innascute sau dobandite. si e perfect normal sa le foloseasca, cat timp respecta regulile jocului, ca toti ceilalti. cu alte cuvinte – H. Prigoana se va supune votului public, nu primeste direct un fotoliu de parlamentar. daca publicul il doreste…stiti cum se spune, vox populi..:)
Adevărul e că eu mă uit cam mult pe Animal Planet şi NG Wild. Şi nu ţin niciodată cu erbivorele.
@nedo
Şedinţă!!! Acu mă duc la ţigară, după ce mă întorc intru pe mess.
hopppa !
avetzi moderare ?
ca vad ca moderatzie n'avetzi !
oameni buni, voi aţi văzut prea multe filme cu comisarul moldovan.
cred ca discutia din zilele acestea nu viza actiunile lui hp (in sensul de honorius prigoana…sa nu il confunde careva cu imprimanta sau cu intelectualul). din punct de vedere al cerui care vrea sa obtina o "bucata" de putere…nu-i mare lucru de obiectat. are tupe, are gura mare si bani de campanie. asta nu il face vinovat de mare lucru. mie de ex nu mi-a placut ca am auzit ca da cd-uri cu manele…da' treaba lui cum isi face campanie.
problema in discutie cred ca se refera mai degraba la ce anume promoveaza pdl-ul, la cum isi gestioneaza resursele umane. mai e si chestia de stragie. candidatura asta mi se pare mai degraba un moft al unora din pdl…si o sa ii coste cel mai probabil un loc in parlament. daca hp chiar are calitatile necesare postului…nu era mai indicat sa astepte niste parlamentare obisnuite? pronosticul meu: hp: maxim 40%.
da, da !
sa stitzi ca preda invatza incredibil de repede…
pentru un prof univ !
@bleen, textul tau poate capata sens doar in ipoteza ca doresti sa intrii in politica pe usa din stanga folosind un portal care se doreste de dreapta. De altfel, tot asa procedeaza si Preda.
Florin, este colegial ce faci, dar nu este corect politic. Egalitatea de sanse nu se reduce doar pentru cei care candideaza pe liste. Egalitatea de sanse se presupune ca este pentru cei care intra in lupta pentru a castiga puterea politica. Faptul ca Prigonel este o persoana instarita nu este un handicap, dimpotriva, este o garantie ca starea naturala a acestuia va deveni o stare naturala pentru cei pe care doreste sa ii reprezinte. Cel putin asa se presupune, nu?
@Zexe: eu am impresia ca nu citesti cu atentie. 1. Sint in complet acord cu Bleen pe subiectul asta. Iar in altele sint in complet dezacord. Ce-are a face ca sintem colegi, crezi ca are nevoie sa-l apar eu? 2. Raspunsul tau nu are aproape nici o legatura cu ce spun eu. Parca raspunzi la alt post.
Nu Bleen, nici vorbă. Sunt în complet dezacord. Parlamentarul român – și în particular candidatul PDL – trebuie să fie o beizadea. E optim. Să-ți explic de ce.
Una cât mai bătută în cap, dacă se poate, să vorbească în cimilituri gen "am spus succesuri, care m-am corectat imediat". Să aibe vreo 23 de ani, ca să nu se pună problema de vreo experiență socială sau profesională, ce altă scuză mai bună atunci când vrei să explici că n-ai realizat nimic?
Să aibe și o spoială de studii undeva în SUA, la o universitate de mâna a 3-a, gen DePaul, că degeaba își permit părinții cei 52000$ pe an tuition + board la Harvard sau Yale din banii de țigări, dacă odrasla nu e în stare să scoată un 600 la SAT. Ideal al fi să nu fi nici măcar absolvit instituția cu pricina, pentru asta trebuie un minim de răbdare și "commitment", cu care beizadeaua nu are ce face.
Să aibe o mașină cât mai fistichie, cu motor de minim 5 litri, că și-așa e aerul prea curat aici. De exemplu un căsoi de Range Rover, ușor de condus și parcat prin Bucureștiul ăsta aerisit, respectiv un Lamborghini, cu care să rașcheteze gropile și liniile de tramvai. Natural, trebuie conduse și fără permis atunci când acesta e ridicat pentru încălcări multiple de limite legale de viteză, în oraș, că oricum, dă-i dracu' de plebi cu mama lor, e normal să-i calci, iar tati zice că o aibe el grijă de polițiștii ăștia care se ocupă de odorul lui.
Să aibe o experiență bogată în apariții Cancan, Libertatea și Click. Obligatoriu în chiloți. Mondenitatea cât mai țipătoare e un must-have, să aibe proștii ce vorbi. E de prost gust extrem să ceri experiență, profesionalism, decență și ceva discreție personală în politică, iar publicul oricum vrea manelizare – "rating" îi zice – așa că de să nu manelizăm politica?
Tupeul și nesimțirea nici nu merită menționate, necesitatea lor este evidentă și trebuie demonstrată prin scuipatul ostentativ la adresa unui amârât de intelectual public, eventual unul care cârâie în direcția beizadelei. Alina Mungiu-Pippidi sau Cristian Preda sunt ținte bune pentru început, dar un cap în gură lui Patapievici nu poate decât să facă cinste suplimentară candidatului.
Aștept cu mare interes generația următoare, de șoferi și șoferițe în Range Rover și Lamborghini, pozând în chiloți, cu manelele bubuind. Îmi sună a politicieni consacrați, în loc de alegeri ar fi normal dacă s-ar face numirile direct de la Bamboo.
@sym: alt comentariu care nu are legatura cu ce spune Bleen:) Si, apropos, eu mi-am amintit de timpeniile pe care le faceam in tinerete si ma crucesc acum cind vad oameni din generatia mea care predica moderatia si modestia absolute. Moncher, nus tiu citi ani ai tu, la 23 de ani sa vrei sa ai masina cea mai tare si gagigile cele mai misto E NORMAL. Hai sa discutam despre cum si ce vorbeste candidatul Prigoana, nu despre faptul ca nu e modest, mut si castrat. Apropos, in oglinda e modelul Constantinescu de politician, care a distrus dreapta si PNTCD-ul, care a fost infrint de securisti si care se face de ris cu pretentiile lui intelectuale pina acolo incit sa se afiseze cu Iliescu si Nastase! Mai ramine sa predicam abstinenta absoluta. Ce ai citit despre Churchill, apropos?
Discutiile astea stupide nu le-am avut nici pe site-urile de stanga. Dumnezeule, bleen, mi-ai produs cea mai mare deceptie pe anul acesta.
Nedormitule, da-mi 322 de exemple, daca poti. Stii ce face Bleen aici? Discrimineaza grosolan persoanele care au avut norocul sa se nasca in familii instarite. Daca luam personajul pentru care bleen s-a scremut sa scrie acest articol, Prigonel adica, in cida faptului ca acesta s-a suspus votului democratic, ei bine, bleean incearca sa induca ideea ca Radu Sarbu, datorita originii sale sanatoase, ar fi mai nimerit sa fie parlamentar.
Saracia nu este o virtute, fratilor, iar Romania nu o poate lua de la zero dupa fiecare generatie, altfel riscam sa ramanem la zero, adica aici unde ne gasim acum.
Foarte bine scris.
Dar vezi ca te-ai luat de `telectuali si s-ar putea sa-ti aminteasca iarasi ca esti "tinichigiu".
Si vor exista si dintre cei ca @ Sandu care rastalmacesc ori din rautate ori din nepricepere.
zexe, îţi pot da exemple de oameni cu mijloace care au încercat să intre în politică şi n-au făcut mare brînzet? că e şi invers. sau care au intrat în politică propulsaţi mai mult de împrejurări decît de voinţă şi de care n-ai mai auzit nimic de ani de zile?
@Bleen, banuiesc ca textul de mai sus este o gluma. Ai facut portretul lui Ceausescu?
Hai sa vedem ce personaje politice actuale corespund profilului creionat de tine in "rosu aprins":
Irina Loghin
Corneliu Vadim Tudor
Cristian Preda
Ion Iliescu
Sever Voinescu
Adrian Paunescu
Mircea Diaconu
Lucian Bolcas
Gheorghe Funar
Radu Mazare
Liviu Dragnea
viitorii oameni politici de succes care corespund portretului, daca se hotarasc sa intre in politica:
Nicolae Guta
Catanga
Adrian Copilul Minune
Gica Hagi
…..
lista poate continua asa la nesfarsit.
M-am lamurit, Madame Blogary este un site care se declara de dreapta scris de neocomunisti.
@Zexe: e bine. Cind sintem "idealisti" pentru ca vorbim de principii, cind sintem "neocomunisti" pentru ca vorbim lucid. Avem potential. Fii insa atent, textul nu e deloc superficial sau umoristic. De pilda, Bleen vorbeste despre felul in care continum sa luam egalitarismul stupid al comunistilor drept principiu pentru accesul la putere. Nu e deloc o gluma ca multe din reactiile contra lui Prigoana vin dintr-un reflex de tip "Ana Pauker", a originii sanatoase. Sincer sa-ti spun eu insumi m-am surprins avind un astfel de rationament. Apoi, daca e sa citesti lucid istoria, asta e un adevar: Puterea se ia nu se da. Asta nu justifica in nici un fel folosirea puterii in mod imoral, insa a obtine ceva nu e deloc acelasi lucru cu a folosi acel ceva. Aici gresesc citiva din comentatori: E vorba de Ceausescu, Iliescu, Mazare dar si de Churchill, Bratianu, Mitterand. Puterea nu se obtine "teoretizind" si "meritind-o" ci luptind pentru ea, cu forta, tupeu si, cind e cazul, nesimtire. Din punctul asta de vedere Cristian Preda face ce trebuie, e mai putin "intelectual" decit il suspecteaza Oltean:)
Si un mesaj pentru toata lumea: Nu vrem sa fim nici GDS nici 22. Dreapta romaneasca sufera de fapt de "domnisoreala", strimba din nas la bataile de strada pe care politica reala le presupune si prefera sa comenteze cu batista brodata, parfumata cu lecturi din Schopenhauer, la nas. E unul din motivele pentru care, de fapt, nu avem dreapta.
ţi-am dat minus 5
nesimţitule, te dau jos, n-o să mai audă nici dracu de tine. beizadeao, să vezi ce-ţi fac! mîine-poimîine mă trezesc că îţi pui mîţele să-ţi scrie postările
Mooooaaaa! Mi-ai dat notă mică, ca să mă detronezi!
@nedormitul
Ai tupeu, nu glumă.
A, şi am uitat ce era mai important: beizadelele au creat România modernă.
@Sandu
Diferenţa e între sistemele în care s-au format şi în care au preluat puterea cei menţionaţi de tine. Şi în felul în care s-au folosit de putere. Dincolo de asta, nu e nicio diferenţă. Puterea e a celor care se simt îndreptăţiţi să decidă pentru ceilalţi. Şi încă ceva: Ceauşescu nu a fost beizadeaua nimănui, el chiar a plecat de jos, dintre oameni, pentru oameni. Ceauşescu a preluat puterea într-un sistem totalitar şi criminal prin definiţie, prin esenţa lui. Depinde şi ce înţelegem prin putere şi instrumentele prin care aceasta se exercită: Ceauşescu a folosit singurele instrumente pe care puterea comunistă le cunoaşte: crima, frica şi minciuna. În lipsa lor comunismul nu există. În fond, comunismul nu este decît teoretizarea resentimentului şi a urii, manifestate practic prin crimă.
nenorocitule, de-aia mă sabotezi. stai să vezi cum îţi şterg eu articolele de nu te vezi. florin, îl dăm afară!
Ei, hai ca mi-a placut asta:" liderul ideal e cel care nu vrea nimic, care s-a născut din nimeni, nicăieri." Chiar ca. Asa ar trebui sa fie toti. Rupti de orice, chiar si de ei insisi.
"Puterea se ia, nu se dă şi nici nu se cerşeşte"
"Cam aşa s-au născut aristocraţia, Kennedy şi Bush, Brătienii şi Hohenzollernii"
se aplica si la:
Ceausescu,
Iliescu,
Mobutuseseseko
………
Atunci care e diferenta?
Excelentă pledoarie !
Un adevăr dureros dar creativ aruncat în faţa nedumeriţlor cu tupeu nesimţit 😀 😀 😀
O să ţi-o cam iei la faza asta, dar din partea mea ai un "10".
HP a declarat cu ceva timp in urma ca nu a luat decat vreo cateva amenzi pentru viteza … shit man !! ca sa faci asta trebuie sa mergi neregulamentar TOT TIMPUL … plus ocazionale spagi … deci e ok …
Ironia e că din punctul ăsta de vedere și Preda are viitor, nu? 🙂