O ştire de ieri zice că guvernul lu’ Boc ar vrea să pună pe liber jdemii de funcţionari publici. În breasla acestora, este mai rău decât în Rapsodia de toamnă a lui Topârceanu. Păpădiile de prin primăriile comunale şi-au pierdut puful, de parcă însuşi Blaga le aleargă cu ventilatorul. Ciulinii din marile primării sunt cuprinşi de panică: nu-şi mai găsesc locul şi se rostogolesc de la un serviciu la altul, doar-doar devin utili. La rândul lor, vrăbiile sar şi ele de prin şanţurile consiliilor judeţene, în timp ce coţofana fără ocupaţie lansează zvonuri, făcând senzaţie…
Lăsând gluma la o parte, măsura guvernanţilor va crea probleme pentru mai bine de o sută de mii inşi. Că le place sau nu, aceştia vor fi nevoiţi să renunţe la locurile de muncă, adăugându-se corpului şomerilor, şi aşa prea numeros pentru actualul buget al României.
Sigur, ca în orice acţiune, există o parte bună, în care cineva câştigă, şi o parte mai proastă, altcineva pierde.
Ce e bun? Păi e bun că guvernul lui Băsescu dă afară doar o sută de mii. Cei care rămân se pot considera fericiţi. Ei trebuie să ştie că, la câtă putere au, guvernanţii puteau să-i dea afară pe toţi şi să angajeze doar membri de la PD-L. Nu de alta, dar am auzit că acuma se stă la coadă la înscrieri în partidul ăla al lor, cam cum se stătea la coadă la televizorul Cromatic prin anii ’80: două-trei săptămâni şi oricum nu apuci dacă nu ai recomandare sau pile. Aşa că rezervă umană au din belşug, ba chiar este inflaţie.
Ce e rău? Rău e că ăia care pleacă, au dat şpăgi groase ca să-i bage înăuntru. Iar ăştia care şi-au cumpărat posturile, au plătit cât li s-a cerut, fără negociere. Mulţi dintre ei se simt nedreptăţiţi şi încearcă sentimentul cumpărătorului care a plătit cu bună credinţă pentru cizme de piele, dar când ajunge acasă şi desface pachetul găseşte înăuntru şlapi chinezeşti. Aşa că încep să vocifereze, deocamdată ei între ei, dar nu poţi să ştii ce va fi mâine.
Mda! Acum, eu stau şi-mi aduc aminte de cei care acum vreo lună erau la fel de fericiţi ca revoluţionarii de acum 20 de ani. Şi unii şi alţii, în decembrie 1989, ca şi în decembrie 2009, strigau extaziaţi: „Uraaa, am învins… vom avea tot ce ne dorim…
Ăia de acum 20 de ani, erau abulici: voiau libertate, cârnaţi la liber şi ulei fără coadă.
Cei de luna trecută, erau mai hotărâţi: voiau doar serviciu la stat.
Nici unii nici alţii nu visau măcar că unul, Boc, o să iasă de sub biroul lui preşedintelui pentru a deveni în mod repetat, ca la un viol colectiv, prim-ministrul României…
În ce mă priveşte îmi este clar: suntem departe de democraţie. Atât de departe încât nici măcar nu o mai vedem.
NOTA REDACTIEI: „Liberalul din șifonier” e liberalul cu care ne înșeală Madame. Adică locul unde invităm pe toți liberalii să critice, cu argumente, pe Băsescu, pe Boc sau PDL-ul. Chiar dacă noi credem că liberalii sînt noua stîngă, chiar dacă sîntem convinși că noii conservatori se pot naște doar în interiorul PDL, credem și că dialogul politic trebuie reinventat. Așadar ne dorim sincer critici dure și pertinente. Madame Blogary nu e tabăra de antrenament a talibanilor PDL.
@Horatiu Buzatu
Atât timp cât situaţia e reală, la fel de real e şi că din biroul de 3 persoane, 2 sunt plătite in mod inutil pentru că munca tuturor poate fi făcută de o singură persoană.
@Horatiu Buzatu
Va cunosc de pe vremea cand doreati sa creati o cultura civic-liberala in PDL, dar "inteligentul" Berceanu nu a avut loc nici pentru asa ceva – si nici pentru dumneavoastra in PDL
Va felicit ca nu ati abandonat politica in aceste conditii, si v-ati intors in PNL
@admin
Mai stie cineva ceva de Sorin Paveliu? A venit in PDL din PLD, apoi a abandonat politica. A fost unul dintre putinii deputati care a reusit sa treaca o lege inteligenta si necesara, fiind in opozitie, in 2007. E medic, adica inca un om inteligent care n-a mai avut loc in PDL:
http://blogul.sorinpaveliu.ro/
Este adevarat ca se sta la coada la inscrieri in PD-L, dar este normal pentru un partid care confirma la guvernare. Asa a fost si cu PSD-ul la vremea lui. Apartenenta la sistem da avantaje concrete: spaga la angajare poate fi mai mica, sau chair sa lipseasca, fiind inlocuita de interventia sefului.
Pentru Riddick: am apucat să-ţi citesc mesajul iniţial. Nu-mi dau seama ce ţi-a produs atâta încordare … Persoana mea ? PNL-ul ? Liberalismul ? M-ar bucura dacă ai putea să mă lămureşti.
Pentru mece: cifra de 100.000 este întradevăr neoficială. Unii o pronunţă deschis şi o asumă, de exemplu Vlădescu sau Şeitan care explică şi cum de s-a ajuns la valoarea respectivă. Alţii o dau cotită: întradevăr, ieri-alaltăieri, Boc declara că mai aşteaptă nişte analize şi evaluări.
Pe de altă parte, situaţia descrisă de tine – absolut corectă – este faţa văzută a birocraţiei. Din păcate, reducerea personalului nu va rezolva problema ci dimpotrivă.
Pentru zexe: îmi pare rău că te-a deranjat aia cu cârnaţii, dar din păcate este adevărată. De alfel, eu cred că acesta este motivul real pentru care în 22 decembrie au fost mai mulţi oameni în stradă decât în 21 decembrie: pe 21 era periculos, în schimb pe 22 Ceauşescu era doar un fugar bătrîn, iar poporul a fugit repede în stradă ca să participe la istorie.
@Florin Cojocaru, nu stiu cine esti, dar m-am lamurit ce doresti sa fii. E posibil sa fie vina mea ca nu am fost impresionat pana acum de rezonanta numelui tau, dar mi-o asum. Daca poti trece peste indolenta mea de a nu te cunoaste poti trece si peste suficienta cu care tratezi orice comentator care nu intra in acord cu opiniile seniorilor acestui site de mana dreapta. Recunosc ca marele castig al acestei dispute a fost faptul ca am aflat ca delatorii se impart si ei in delatori de dreapta si delatori de stanga, sau delatori de bine si delatori de rea credinta.
In ceea ce priveste identitatea mea, daca doresti sa completezi un formular specific, pot pretinde ca atat timp cat aceasta prevedere a declinarii identitatii nu este mentionata in regulamentul comentatorilor, langa prevederea de tip postulat in care apare numele interzis dezbaterii, sa imi rezerv dreptul de a comenta sub acest pseudonim, asemenea tuturor. Dar pentru ca atmosfera a devenit prea incordata, mi-as permite sa iti sugerez sa te mai relaxezi putin, pentru ca nu-mi doresc banarea tocmai pe un site care se doreste a fi de dreapta. Nu m-au banat nici cei de stanga, desi acolo am fost cu mult mai direct in expresie.
@Horaţiu.
Nu. Vă înşelaţi. Unii nu au plătit nimic, în nici un fel. Mulţi vor fi daţi afară pt. că nu trebuiau angajaţi de la început. Şi nu au fost, mai ales cei mici, angajaţi în timpul guvernării PDL fără PNL, care-i una cât se poate de recentă.Vă voi povesti o experienţă personală. Am fost la o administraţie financiară de sector pentru a plăti un impozit. Mă duc la un ghiseu de unde mi se eliberează o foaie de debit (1 om). Mă duc la un alt ghiseu pentru a plăti. Acest ghiseu dă într-un birou paralelipipedic în lungime de aproximativ 4-5 metri şi lătime – 2-2,5 metri. Aici sunt 3 doamne, fiecare la câte un birou. Primul birou este lipit de peretele din stânga. Predau functionarului de aici foaia mea. Acesta preia hârtia cu mâna dreapta, o trece în mâna stangă şi o dă mai departe (observati ca nu i-a facut nimic) functionarului de la biroul 2 care e lipit de peretele din dreapta, in zona mediana in chiar continuarea primului birou. Funcţionarul 2 preia foaia mea cu mâna dreaptă, o mută în mâna stângă (observati ca nu i-a facut nimic) şi o predă funcţionarului nr. 3, care se află la ultimul birou, lipit pe peretele din stanga mea, simetric opus primului. Aici funcţionarul ia foaia mea de debit, bate ceva in calculator si printează inca o foaie. Dă ambele foi (cea de debit şi cea noua) pe spate cu mâna stangă funcţionarului nr. 3 care o preia cu mâna stanga, o trece în cea dreapta (observati ca nu i-a facut nimic) şi o predă funcţionarului nr. 1 care imi incaseaza, in sfarsit, banii. Tot ce am spus este real, nu am folosit nici macar o metafora. Sper ca ati putut vizualiza ceea ce s-a intamplat.
Intrebarea mea este: in acest birou, activitatea pe care eu am descris-o, chiar nu ar putea fi făcută de un singur om?
Helluva team…
nu. înseamnă că ni-l asumăm pe cornel ivanciuc, în ciuda trecutului său. ne asumăm şi această categorie, "liberalul din şifonier", cu toţi cei invitaţi să scrie aici, chiar dacă nu le împărtăşim opţiunea politică sau ideile. vă place, bine. nu vă place, n-am ce să vă fac. v-aţi expus părerile, am luat notă, dar nu vă aşteptaţi să lăsăm pe altcineva din afară să decidă cine scrie şi cine nu scrie pe madame blogary. ăsta este blogul nostru, ăştia sîntem noi, asta este "marfa" noastră. dacă nu vă place, există alte bloguri, alte ziare, sînteţi liberi să alegeţi sau să vă deschideţi propriile bloguri, unde să postaţi ce vreţi şi să invitaţi pe cine vreţi. inclusiv să îl înjuraţi pe cornel ivanciuc pînă vă plictisiţi.
Aceasta pozitie este un nou punct al regulamentului, adica " puteti discuta despre oricine numai despre noi nu"
Ok, am notat.
@zexe: A discuta nu inseamna a repeta la nesfirsit acelasi lucru. Mai citeste odata. Ai de spus lucruri noi, cu argumente si dovezi? Da-i drumul. Vrei sa repeti la nesfirsit ce stie deja toata lumea de citiva ani? Nu sintem de acord. Asta noteaza. UPDATE: Nu crezi ca e putin ridicol sa soliciti libertatea de a discuta despre oricine doresti din spatele unui pseudonim?
Componenţa echipei Blogary nu este subiect de discuţie. Nu o să facem din Blogary subiectul de discuţie al comentariilor de aici. Şi nici n-o să revenim la castravete la infinit, indiferent care ar fi subiectul. Comentariile referitoare la autorul articolului şi nu la subiectul articolului vor fi şterse.
@Bleen, aici nu discutam despre Dl Ivanciuc, caz inchis de altfel in primul si singurul postulat al regulamentului. Discutam despre un principiu simplu al libertatii de expresie. Orice informator are libertatea de a se exprima, vezi cazurile din presa scrisa, si nu numai, asa cum si noi avem aceeasi libertate sa comentam pro sau contra. O avem, sau nu?
In cazul in care imi permiti sa comentez voi reveni sa discutam despre cine garanteaza pentru cine si cum se transfera credibilitatea de tip Vanghelie.
Între a fi vii şi a fi imaculat-aseptici am ales prima variantă.
Nu putem toca un subiect la infinit. E ok, am înţeles care e opinia unor comentatori în acest caz, însă:
1. Noi i-am propus lui Cornel Ivanciuc să se alăture echipei Blogary (a fost ideea lui Florin sau a mea, nu mai ţin minte).
2. Cornel Ivanciuc este un cîştig pentru Blogary.
3. Prezenţa lui Cornel Ivanciuc printre autorii Blogary nu este subiect de discuţie sau negociere cu nimeni.
4. Cine se simte deranjat de această prezenţă, poate alege să nu mai citească Blogary.
5. Nu sîntem inchizitori şi nici sfinţi.
@nedo, dar putem vorbi despre orice alta dezvaluire a CNSAS? Este bine de stiut, ca sa nu cadem iar in pacat. Sau este vorba doar despre cei care scriu aici? Banuiesc ca nu ai facut o regula doar pentru Dl. Ivanciuc, nu?
all
începînd de luni, cei care continuă cu atacuri la persoană, înjurături, flooding, etc., vor fi banaţi.
vă invit să citiţi şi regulile comentariilor, postate aici:
http://blogary.ro/regulile-comentariilor/
Cred ca n-ar strica deloc daca detractorii actualului guvern ar veni si cu niste alternative. Niste solutii sau macar cu o parere de rau (dar asumata pe fatza) ca nu e Geoana presedinte sau Crin premier.
Poate ca meritam si noi astia, mai paraleli cu politica, niste informatii. Cam cat de bine-ar fi fost daca Basescu si PDL ar fi pierdut alegerile si cam care-ar fi (fost) alternativa oferita de tandemul PSD-PNL (Crin – Geoana)
Ca de la ei n-am prea auzit nimic concret decat "jos Basescu, Jos Boc, jos PDL, jos bugetul "
Singurul pasaj interesant este "NOTA REDACTIEI". Altfel nu mi-as fi dat seama ce doreste sa spuna acest text.
Avem o prima parte, scrisa cu manie ploretara, prin care se exprima revolta impotriva disponibilizarilor viitoare din sectorul bugetar, desi despre disponibilizatii din sectorul privat, adica sectorul care produce valoare, nu se discuta decat in trecere, ca un dat de la Dumnezeu, apoi aflam despre noi ca "Ăia de acum 20 de ani, erau abulici: voiau libertate, cârnaţi la liber şi ulei fără coadă", si ca vinovatii de servicu Basescu-Boc au lovit iar in democratie si au alungat-o de nici nu se mai vede, pentru ca in final sa apara "Nota Redactiei" care ne spune CE NU ESTE Madame Bolgary.
Dupa cum aminteam la inceput, mania ploretara si analiza economica de gospodina casnica domina tot textul. Practic, nu ai ce critica. E ca si cum ai incerca sa critici un text de manea.
"Asadar ne dorim sincer critici dure si pertinente" … pai mai pertinenta decit critica adusa de Riddick nu cred ca se poate.
Ps. Daca se gaseste vreunul care sa rezume intr-o fraza ce a dorit sa spuna textul acesta, pentru ce a fost el ales spre publicare, si ce legatura are ziarul blogherilor de dreapta cu mesajul acestui text, as putea accepta ca m-am inselat cand am crezut ca textul sub care comentez nu este altceva decat o spalatura de vase.
Booon. Nu erau înjuraturi, doar constatam o chestie.
Corect, nu toţi au plătit cash. Unii au plătit sub formă de influenţă, exercitată ba de partid, ba de vreun unchi …
înjurăturile lui riddick au fost şterse. îl poftim călduros să îşi deverseze găleţile cu lături la domnia sa acasă.
"Nu a fost prestabilit un număr de persoane din sistemul bugetar care urmează să fie disponibilizate." asta declara purtatorul de cuânt al guvernului (vedeţi mediafax-ul). o afirmatie similara a facut si premierul Boc joi seara. deci asta cu suta de mii nu stiu de unde e. . probabil tot de acolo de unde se dadeau ca sigure 60 de zile de concediu neplatit in sector de curand contrazise de Videanu.
toti cei 100.000 au platit "şpăgi groase"? si referentii de prin administratia locala care au sub 1000 lei salariu. si ăia şi-au permis spagi din aceasta categorie?
Conservatori se pot naște în Partidul Conservator.
În Partidul DEMOCRAT LIBERAL se naște mișcarea social-liberală: stânga europeană modernă! 😀 Uitați-vă numai la buget.