Unitate sub pamint SRL

Din cîte am înțeles, grupările Udrea și Macovei, cu excepții poate, au decis să rămînă în PDL și să aștepte. Ce? Nu știu și sînt convins că nici grupările respective nu știu. Nu discutăm aici de funcții și bani, aia e altceva. Nu pornim de la premisa că asta așteaptă cele două grupări de la Blaga.

Blaga e singurul șef de partid care a fost confirmat în funcție după o înfrîngere electorală. Mai mult, confirmarea șefului de partid vine după cea mai usturătoare înfrîngere electorală a unui partid important, de la alegerile din 2000. Partidul condus de Vasile Blaga a reușit, într-o alianță, să piardă mai mult de jumătate dintre procente în comparație cu alegerile parlamentare precedente. PDL a pierdut nu mai puțin de 17%, scăzînd de la 33% la 16%. A pierdut 900 de mii de voturi față de localele din iunie 2012 și peste 1 milion de voturi față de parlamentarele din 2008. Și cu toate acestea, Vasile Blaga a fost confirmat în funcție. Crede cineva că Blaga va fi dat jos de la șefia PDL după ce va pierde 3-4% în sondaje? Primul examen politic al lui Blaga după realegerea sa sînt europarlamentarele din primăvara lui 2014. Cu cît va trebui să scadă atunci PDL ca să se convoace o nouă Convenție extraordinară și Blaga să piardă președinție? Poate doar dacă PDL ia cu minus în față, ceea ce, trebuie să recunoaștem, nu e exclus. Dar chiar și așa, e dispus cineva să facă congrese înainte cu 4-5 luni de alegerile prezidențiale? Nu. Și acesta va fi argumentul grupării Blaga: nu putem destabiliza partidul acum, cu doar cîteva luni înainte de prezidențiale. Avem nevoie de muncă, muncă, muncă și decapitarea partidului va duce la dezordine și indisciplină în teritoriu și partidul nu va fi capabil să se mobilizeze și organizeze pentru prezidențiale. Ok, să zicem că europarlamentarele și prezidențialele nu mai sînt o miză și că grupările Udrea și Macovei stau la pîndă pînă după prezidențiale și basculează atunci echipa Blaga de la conducerea partidului. În condițiile în care președinte va fi un uselist N-aș crede. În 2016, cu Ponta sau Antonescu președinte, PDL poate spera să vină la guvernare doar ca remorcă a partidului prezidențial, oricare va fi acesta. Iar Blaga tocmai asta oferă: relațiil calde, de conlucrare, cu toată lumea.

Cine crede că Blaga va fi basculat în trei sau șase luni e cel puțin naiv. Și nu e vorba doar de Blaga. Ce se întîmplă cu ceilalți? Cu Boureanu? Cu Cezar Preda? Cu Cantaragiu? Cu Gigi Chiru? Și dacă cele trei grupări negociază capul lui Blaga, prin absurd, și își împart conducerea, care e cîștigul? Și cum se va face o astfel de revoluție? Ies Cezar Preda și Cristian Boureanu la teve și anunță că Dictatorul Blaga  a fugit? Cum se întîmplă concret? Grupările Udrea și Macovei îi cer demisia lui Blaga și el și-o dă fiindcă  a pierdut 4 sau 6% în sondaje? BPN-ul, format din oamenii lui Blaga, votează convocarea unui nou congres extraordinar, la trei sau șase luni după precedentul congres extraordinar?

Aud că pedeliștii, de nervi că nu-i ia PNL-ul sau PSD-ul la guvernare, îl vor da jos pe Blaga. De ce l-ar da jos pe Blaga, cînd ei sînt convinși că Crin Antonescu va cîștiga prezidențialele iar Blaga este biletul pentru o alianță cu Antonescu? Ori USL se rupe și una dintre părți va lua PDL-ul la guvernare, ori Antonescu ajunge președinte și va întoarce spatele PSD-ului oferindu-i o halcă de guvernare PDL-ului.

Și dacă grupările respective vor se reconstruiască ”Dreapta” după europarlamentarele și prezidențialele din 2014, atunci cînd, cel mai probabil, PNL va fi partidul de dreapta, aspirant la PPE, cu cele mai multe mandate de europarlamentar și va da președintele, pentru cînd vor să reconstruiască ”Dreapta”? Avînd în vedere că președinte pînă cel devreme în 2019 va fi Ponta sau Antonescu, cum crede ”Dreapta” că va accede la guvernare, în condițiile în care premierul e desemnat de președinte? Să înțelegem astfel că ținta Dreptei sînt prezidențialele din 2019 și parlamentarele din 2020.

Și dacă PDL scade cu 4% iar ”dizidenții” îi cer capul lui Blaga, nu poate Blaga să vină și el cu un sondaj de la CSOP în care se vede negru pe alb că PDL crește?

Urmează un concurs de prezis ruperea USL-ului, care va ține pînă după prezidențialele din 2014, cînd USL-ul va da președintele. Toată Dreapta de sub talpa lui Blaga, cîtă frunză, cîtă iarbă.

Pe de o parte, toată floarea dreptei va aștepta ruperea USL-ului, pe de altă partea răscularea poporului și pe de cu totul altă parte, căderea lui Blaga. Nu se va întîmpla niciuna dintre cele trei. Poporul nu s-a răsculat de Criza Mare (2009, criza din sistemul privat) sau de Criza Mică (2010, criza din sistemul bugetar), nu se va răscula nici în 2013 sau 2014. Și nici după. Poate în 2019, după ani de guvernare uselistă, să iasă 7-8000 de oameni în stradă și, cu ajutorul televiziunilor, să se creeze impresia de revoluție. Dar asta ar presupune că useliștii stau la IQ la fel de prost ca pedeliștii, și nu e cazul.

PS. Azi e Buna Vestire. Iată și vestea bună: PDL va rămîne unit și se va sinucide incorpore. Se va scufunda și va trage după el și toți liderii mari și mici ai partidului, astfel încît nu va mai rămîne nimic. Un impostor bun e un impostor mort politic, vorba poetului.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

43 de comentarii

  1. Bleen, fii atent ce întimpinare ti-a făcut DanB pe forumul prilejuit de articolul tau, redat in rev.22. Trebuie sa recunosc ca idiotul asta pedant e un fost amic perfect USLamizat: Citez:
    „Bleen, trebuia sa faci articolul in Excel si Powerpoint ca sa fie mai corent.Blaga a scazut intre alegeri in 2012 in urma unui referendum unde noncombatul a fost principiul dominant.O iesire la lupta frontala si curajoasa l-ar fi pierdut pe Base dar ar fi intarit PDL pt decembrie,sunt sigur de asta.Ar trb sa-l intrebati pe Patapievici cum poti creste cind refuzi lupta si inviti la abandon.Poporul nu a citit Omul recent.Nu Blaga e vinovatul.Cautati explicatii facile ,refuzind sa dati jos cadavrul din portbagaj.Miroase rau”

  2. USL se va rupe, atunci când se va rupe, doar pentru a oferi iluzia celor doua alternative: de dreapta si de stânga.  Pe chestiile esențiale, cum ar fi protecția politica împotriva ingerințelor justiției, părțile componente ale USL sant fatalmente înfrățite. In realitate, „despărțirea” lor va fi regizata pentru a da iluzia ofertei politice binare. Aceeași grupare oligarhica va scoate la momentul potrivit cele doua cornițe cu care va momii voturi: PSD (stânga), PNL(chipurile, dreapta). PDL-Blaga e deja înghesuit si pregătit sa întărească..”dreapta”. Cunoaștem scenariul. E același pe care l-a croit si Dinu Patriciu pentru PNL: o regrupare oligarhica si conspirativa căreia i se încredințează semnalizarea dextrogira. Când se va despărți USL , nu va fi decât o diviziune a muncii..

  3. EVZ scrie lucruri plauzibile : Fundaţia Mişcarea Populară ar putea fi un instrument util preşedintelui Traian Băsescu în demersul său de coagulare a dreptei. Fiind o fundaţie, aceasta poate coopta în ea inclusiv membri ai PDL dornici să ia parte la un nou proiect, fără ca aceştia să fie siliţi să părăsească partidul, unde pot rămâne pentru a coagula o eventuală masă critică.
    Acest lucru ar permite ca din proiect să facă parte şi primari ca Emil Boc, de exemplu, care şiar pierde funcţia de primar al Clujului dacă ar pleca din PDL. În acest fel, Băsescu are la dispoziţie două instrumente: PDL, în cazul în care gruparea anti-Blaga va reuşi să răstoarne situaţia până în 2014, şi Fundaţia, care poate oricând să devină un partid politic.
    Citiţi mai mult: http://www.evz.ro/detalii/stiri/doua-pdl-intr-unul-singur-1029752.html#ixzz2OeiiDoQY http://www.evz.ro/detalii/stiri/doua-pdl-intr-unul-singur-1029752.html#ixzz2OeiiDoQY
    EVZ.ro

  4. Încă mai sper fără speranță că vom înțelege că „dreapta” se poate aduna doar în jurul unor valori și direcții nu în famiglii și camarile. Spre deosebire de „stînga”, pe „dreapta” funcția creează organul, nu invers.
    Unde să se ducă oamenii ăia din PDL de care vorbești? Ce variantă de acțiune le oferă Forța Civică, ICDR, Blogary? Ce idei și strategii au propus electoratului anul trecut Macovei și MRU? (În paranteză,.Macovei este bună tocmai pentru că încă nu a acceptat să își depășească cu adevărat nivelul de competență.) Fără o strategie alternativă, cei de care vorbești vor rămîne paralizați ca Mircea Dinescu cînd ar fi trebuit să arate la TVR că lucrează.
    E nevoie în ordine de o platformă și de un organizator. Fără ele, nici MRU, nici Cristian Diaconescu, nici măcar Băsescu nu pot urni nimic din loc. Cu ele, am văzut anul trecut la PP-DD cum pînă și niște imbecili-corupți pot mobiliza alegătorii și pot modifica agenda publică. Este nevoie de o asemenea platformă și este nevoie (pentru a nu părea și, în fond, pentru a nu fi traseiști) ca oponenții lui Blaga dein PDL să adere la ea înainte de a pleca încolonat din partid.

    1. bilbofil Vorbești serios? Monica Macovei nu asta a făcut? O platformă de dreapta? Ai citit moțiunea reformiștilor?!

      1. SimonaM bilbofil A fost platforma scrisă anul trecut? Nu știam. Doar acum am aflat de ea ca atare. A existat un apel de raliere la o platformă extra- sau trans-partinică anul trecut sau pînă la această convenție? A încercat grupul Reformiștii (slavă Domnului! moțiunea nu este rodul gîndirii unei singure persoane) să creeze o strategie (publică) de acțiune și o structură organizatorică anul trecut?
        Dacă nu, întrebarea rămîne unde să fi plecat și unde să plece în clipa asta activistul pedelist normal, care a investit muncă și bani în partid, chiar dacă este îngrijorat sau speriat de politica sinucigașă a lui Blaga? Ce ne facem cu alegătorii și comentatorii (chiar și mulți dintre cei pro-băsism care sînt mai deranjați de scandal decît de cauzele lui?
        Reformiștii au făcut ce au putut în interiorul PDL, dar este nevoie să existe dincolo de PDL punctul de cristalizare cu platformă, dar și cu plan de acțiune și cu perspectiva succesului într-un orizont de timp suportabil. Acest punct dincolo de sigle – Forța Civică, DA, Mișcarea Populară, ICDR – rămîne de construit. Urgent.

        1. bilbofil SimonaM Nu, nu a fost anul trecut. De ce trebuia musai să fie anul trecut, iar dacă e acum nu mai e bun de nimic, mă depășește. Dar mă rog. Iar săracii pedeliști nu au avut deloc de ales, și nici nu au unde pleca. Pot rămâne în partidul în care au investit atât de mult și să stea acolo până-l duce Blaga la minus cinșpe la sută.
          Cu alegătorii nu ”facem” nimic. Eu personal NU mai votez PDL. Voi vota oricând un partid care va susține o platformă ca cea a reformiștilor, indiferent cum s-o chema partidul ăla. Simplu, nu-i așa? Iar activiștii pot face ce cred ei de cuviință, la fel cum voi face și eu ca alegător.

        2. SimonaM bilbofil Pentru că premisa articolului este că acum, în clipa asta, oamenii cărora acum doi ani, in fața aceluiași nucleu birocratic dur grupat în jurul lui Blaga, li se dădea de înțeles că nu este momentul pentru o nouă formațiune, că va veni MRU și va curge lapte și miere, li se reproșează acum că nu pleacă lăsînd toate resursele și în primul rînd o importantă resursă umană pe mîna lui Blaga.
          Din cîte am înțeles, grupările Udrea și Macovei, cu excepții poate, au decis să rămînă în PDL și să aștepte. Ce? Nu știu și sînt convins că nici grupările respective nu știu. Nu discutăm aici de funcții și bani, aia e altceva. Nu pornim de la premisa că asta așteaptă cele două grupări de la Blaga.
          PDL este în acest moment mort. Întrebarea este ce se întîmplă cu alegătorii săi și ai lui Băsescu, ce se întîmplă cu oamenii și competențele din PDL.
          Lupta „din interior” ar fi o glumă proastă. Pe de altă parte, vaporul  trebuie părăsit în ordine cu maxim de resurse, în bărci pregătite să facă față pînă la întîlnirea cu vasul de salvare care trebuie să se afle suficient de aproape. Altfel plecarea va avea semnificația și efectele fugii șobolanilor de pa vaporul care se scufundă.
          De ce crezi că aș mai vota PDL în acest moment? Nu asta este problema. Ci nevoia ca alternativa la PDL să fie mai mult decît un țarc cu voie de la USL pentru ca nebunii și excentricii de Gică Contra să își descarce energiile în mod controlat, departe de oamenii muncii de la orașe și sate (ca PNL-AT, PNȚ mileniul III, URR, Noua Dreaptă etc.).

        3. SimonaM bilbofil Nu eu am reproșat ceva cuiva. Am spus doar că în opinia mea trebuie să existe o direcție și o organizare pentru ca plecarea din PDL să aibă eficiență.

        4. SimonaM bilbofil Simona, te avertizez ca „bilbofil” e un maniac cu drept la tastatura. Tzine mortzis sa aibă si ultimul cuvânt. Il știu,  i-am mai văzut prestația. Cu el, nu mai termini. Never ending story. Sfatul meu e sa scuipi in sân si lasa-l in pace.

  5. Știu cupluri care s-au căsătorit și și-au jurat fidelitate veșnică, till death do us part.
    Au trecut anii, dragostea s-a stins, respect n-a prea existat, iar acum se urăsc de moarte, o țin ziua-ntreagă în jigniri și certuri, mănâncă separat, dorm separat, țin banii separat, s-ar omorî la propriu dacă n-ar fi bătrâni și betegi… Dar au rămas împreună, pentru că ei sunt oameni de cuvânt. Cam așa e și cu PDL-ul din povestea noastră.

    1. SimonaM Batranii despre care vorbesti nu au ramas impreuna pentru ca asa si-au promis. Au ramas impreuna pentru ca fiecare spera sa crape celalalt primul si sa-i ramana lui/ei toata averea (garsoniera, „persianu'” si pisica). Tot asa si la PDL, cu grupul Udrea.

      1. EroulBula SimonaM O idee excelentă, sunt convisă că garsoniera aia merită o viață mizerabilă. la fel și cu partidul ăsta.
        Dar deh, decidem chestii și pe urmă plătim pentru ce-am ales.

  6. Toate sediile alea, toata baza materiala a partidului, focosul rezervor de cadre de partid de maine. Si-apoi primariile, putintele cate au ramas, dar nu de neglijat, sponzorii pe care nu vrei sa-i scufundezi in confuzie. Unde dracu sa pleci?! Ce-i lipseste dreptei asteia? Doar asa, sa-ti iei campii pentru niste chibiti vesnic nemultumiti de pe niste bloguri? Fugi dom-le de-aici cu prostiile astea! Unitate, ba!

    1. In ceea ce priveste grupul Udrea, probabil se tem sa isi piarda primarii si viceprimarii :http://www.rtv.net/udrea-renunta-la-ruperea-pdl-ce-plan-are-tabara-infranta-la-congres_72391.html
      In ceea ce ii priveste pe reformisti, poate doar asteapta putin. In fond, Miscarea Populara a fost anuntata de-abia ieri si doar ca fundatie, momentan.
      Nu cred ca Elena Udrea nu ar fi vrut sa plece deja, dar a tinut cont de ce a spus echipa ei si a mai asteptat. Acum a depus contestatie la Comisia de Etica, ca sa se reorganizeze alegerile. In rest, actuala “unitate”, daca ar ramane asa, ar insemna 5% la alegeri, „ba” !

  7. Videanu a definit noile target-uri electorale: sub 10% la europarlamentare ca sa demisioneze Blaga
    „Daca nu vor fi atinse obiectivele lui Blaga, exista instrumente, acest partid are mecanisme de autoaparare. In momentul in care ai luat 17% la parlamentare si te duci la europarlamentare si iei 10%, cum il stiu eu pe Vasile Blaga, nu il va opri nimic sa isi depuna mandatul. Daca nu, il va da jos partidul, pentru ca nu te poti duce asa, cu capul in gard”.
    http://www.ziare.com/adriean-videanu/pdl/videanu-daca-obtine-un-scor-slab-la-europarlamentare-blaga-va-fi-dat-jos-de-partid-1226365

      1. Bleen IlincaIndiferent cît mai rezistă Blaga, PDL după Convenția de anul acesta este la fel de atractiv ca un prezervativ folosit (repetat). 
        Așa că acei strategi ar face bine ca indiferent de ce le iese în bobi, să facă bine să pună de un partaj, nu de o succesiune. Și să vadă cum la procesul de partaj Blaga să apară în același timp ca brută neomenoasă și ca luzăr. Cum mi-a spus însă și mie avocatul la divorț, părăsirea domiciliului conjugal nu dă bine în instanță și mai ales dă rău la opinia publică simțitoare din sală.

    1. Asta-mi aminteste de o situatie comica de la inceputul anilor 2000, cand se stabilise printr-o ordonanta de urgenta ca administratorii regiilor autnome si societatilor cu capital de stat nu mai au dreptul sa primeasca bonusuri decat daca-si ating obiectivele descrise intr-un plan stabilit la inceputul anului. Administratorul de la regia de transport a rezolvat problema stabilindu-si ca indicator de performanta triplarea pierderilor din anul precedent. Planul a fost, desigur, indeplinit si administratorul a fost rasplatit cu bonusuri barosane.

  8. Mai zic ceva și plec. Sper să fie aprobat comentariul. Dreapta de la noi pentru politicienii de dreapta români înseamnă bani, funcții și pi*dă. Ajutați-i să le obțină, nu fiți egoiști, nu vă gândiți doar la voi!

  9. Citez dintr-o sursă, despre Zeus: Altu’, după Stoica, care o să vrea să unifice dreapta vreo 3 cicluri electorale, după care se apucă de făcut vinuri sau înghețată.

  10. Nu sunt de acord să-i critici pe PDL-iști, pe grupări separat și împreună, câtă vreme noi, o mână de oameni de pe blogul ăsta, nu reușim să ne urnim spre NZ și să nu mai suferim. Căte dovezi ne trebuie că nu mai e nimic de așteptat? 
    Degeaba-i blogul citit, dacă nu e înțeles. 
    De 2 ani rescrii același mesaj, în toate formele, pentru diverse intervale de IQ, dar e drept că nu pentru toate, cu toate argumentele, cu toate figurile de stil din literatura clasică și modernă, în toate registrele, concis și in extenso, cu umor și cu tragism.  Și? „Sunt un om care nu dezbină, ci unește, eu nu umblu prin noaptea hoteluri” în aceeași frază, „Vom lupta cu USL din partidul care încearcă să se lipească de ei de-astă vară până acum, când vorbesc.”

  11. Nu știu dacă e off topic… Ioan Oltean a salutat inițiativa lui Diaconescu, că obiectivele Mișcării Populare se suprapun cu ale PDL. Vor s-o îmbrățișeze până o sufocă. Să se lipească de ea mediatic și să o compromită. Ca în 2011.

  12. Poate ca e un plan la mijloc, desi nu prea cred..

    Din ce am inteles eu problema ar fi fost ca multi si-ar fi pierdut posturile de alesi locali daca ar fi plecat.
    Planul lor o fi sa dea in Blaga pana cand asta ii va da afara..
    Dar nu-l vad pe Blaga dandu-l afara pe Boc din partid.
    Cred ca PDL-ul o sa faca implozie in urmatorul an, o sa fie distractiv :))
    Macar vestea buna de azi e ca stim cine va fi prezidentiabilul dreptei: Cristi Diaconescu; si eu cred ca e omul potrivit, macar pentru faptul ca are ani de ucenicie pe langa Basescu.

    1. Sam85 Cristian Diaconescu nu e primul prezidențiabil al dreptei. Dreapta a mai avut câțiva prezidențiabili din 2009 încoace. Până acum niciunul nu a rezistat mai mult de 3 luni. Fâs fâs. Câți prezidențiabili, atâtea fâsuri. Dacă mă întrebi pe mine ce șanse are prezidențiabilul dreptei, oricare ar fi acela – întreabă-mă, te rog eu, întreabă-mă – o să-ți spun că șanse zero. Singurii prezidențiabili cu șanse în țara aceasta se numesc Victor Ponta și Crin Antonescu.

      1. Spin Doktoru Sam85 Acelasi lucru se spunea in 2003 despre Nastase. Cam la fel cu Geoana. Nu-i pentru cine se pregateste ..

  13. Și boborul cu cine votează? PDL? Alianța DA? Mișcarea Populară? Noua Republică? 
    Boborul votează PNL și PSD. Că e mai simplu.

  14. Nu-mi place si nu-mi place. Tot ce era limpede si curat sambata, 23, este mozolit si terfelit acum. Mare deziluzie, inca una.

    1. Momentan Base e cel ce a zis „Adio PDL” (eventual si Papahagi) si a spus ca nu obliga pe nimeni sa il urmeze in initiativa lui de a crea o dreapta puternica, desigur. Totusi, faptul ca momentan Udrea si Macovei au spus ca nu vor face parte din BPN este ceva bun.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *