Toate afirmaţiile de mai jos sunt despre publicul Blogary *care a răspuns la sondaj*. E posibil ca vizitatori frecvenţi să nu fi răspuns, iar persoane care au trecut în trecere pe site să-şi fi exprimat opinia.
– Indiferent de scenariu, Predoiu obţine mai multe voturi (169-170) decât Elena Udrea (136).
– Dacă Predoiu s-ar confrunta în turul doi cu un candidat PSD, o cincime din respondenţi n-ar vota pentru Predoiu sau ar vota candidatul PSD.
– Dacă Elena Udrea s-ar confrunta în turul doi cu un candidat PSD, 40% (!) din respondenţi n-ar vota pentru ea sau ar vota candidatul PSD.
– Trei sferturi din respondenţi n-ar vota deloc în cazul unui tur 2 PSD vs PNL; un sfert ar face acest lucru. Ponta şi Antonescu sunt aproape la egalitate.
– O şesime din cei care au răspuns la sondaj acceptă faptul că ar putea vota pentru Crin Antonescu în turul doi, în funcţie de situaţie.
(Următoarele afirmaţii nu prezintă un grad mare de certitudine şi trebuie tratate cu prudenţă)
– Un pic mai mult de jumătate (55%) din cei care au răspuns la sondaj abia aşteaptă să voteze împotriva USL şi pentru un candidat care să i se opună, indiferent de numele său sau de partidul pe care îl reprezintă. Acest procent este *mic* având în vedere profilul Blogary. În alte cuvinte, o componentă majoră a publicului Blogary sunt indecişi sau nemulţumiţi de opţiunile propuse la prezidenţiale dinspre „dreapta”. Însă e devreme. Dacă această situaţie era întâlnită într-un sondaj din vara sau toamna anului următor, era cu totul altceva.
– 4% din respondenţi sunt votanţi sau membri PSD.
– Numărul votanţilor sau membrilor PNL care au răspuns la sondaj este de maxim 13%, fiind probabil la o cotă asemănătoare cu cea al respondenţilor PSD, menţionată mai sus.
Dar cum ai stabilit care sunt vizitatorii pnl? Au intrat pe Blogary între orele 15 şi 22?
Intenţie de vot pro-Antonescu. Evident că o parte din cei care au optat în scenarii de tur 2 că ar vota cu Antonescu nu sunt votanţi PNL, ci oameni pentru care Antonescu, în scenariul sau scenariile respective, era răul mai mic. De aceea am scris despre „maxim 13%”.
Nu cred că există o diferenţă majoră, numeric vorbind, între PSD-iştii şi PNL-iştii care frunzăresc Blogary. De aceea merg mai degrabă spre 4%, ponderea PSD-iştilor.
(… şi la asta am ajuns calculând câţi sunt cei care votează candidatul PSD, oricare ar fi el, împotriva oricui ar candida).
Antonescu, răul mai mic: în turul 2 cu Cătălin Voicu sau cu Claudiu Crăciun sau cu Loredana Groazei.
Stai să vezi ce simplu o să fie. Exemplu:
„Să nu aibă PSD tot. Au deja guvernul, parlamentul. Dacă o să aibă şi preşedinţia o să fie ca în 2001-2004. Aşa că toată lumea ar trebui să voteze Antonescu ca să ajungă preşedinte, măcar să se certe PSD şi PNL între ei, să se erodeze reciproc.”
Oof, viaţă amărâtă.