Singura sansa a PDL: rezistenta la schimbare

PDL şi-a pierdut electoratul asistat şi nici nu-l va mai recupera, nici cu socialismul de cazarmă şi găletuşă al grupării Blaga, nici cu social-democraţia de boy scouts în spielhosen a grupării Boc.  Despre ridicolul fad şi glumiţele fără umor  ale lui Toader Paleologu (e foarte important prenumele) sau heirupismul hipiot al celor trei magi greenpeace nici nu mai are rost să discutăm.

Şi PDL nici nu trebuie să-şi recupereze electoratul asistat. Trebuie doar să meargă cu reformele pînă la capăt, să se radicalizeze aşa cum liderii săi nu sînt capabili nici măcar să-şi imagineze şi să devină cu adevărat un partid de dreapta, nu ceea ce este acum, o a treia aripă a Marii Mişcări Socialiste Post-Decembriste (celelalte două aripi fiind, aşa cum aţi ghicit, PSD şi PNL).

PDL-ul trebuie să ofere sistemului privat (antreprenori, salariaţi, liber profesionişti) atît de mult încît acesta să aibă ce pierde în cazul venirii la guvernare a USL-ului. Şi, în acelaşi timp, trebuie să lase USL fără arme în eventualitatea că acesta va veni la guvernare după 2012. Adică să distrugă statul aşa cum îl ştim noi acum. Nu să-l reformeze. Să-l distrugă. Şi trebuie s-o facă repede, pentru că în 2012 va fi deja prea tîrziu.

Şi nu mă refer la aşa-zisul stat social. Mă refer la statul keynesian, marea vacă de muls a tuturor guvernărilor post-decembriste. Fiindcă opusul statului minimal nu este statul social, este statul keynesian. Este o distincţie foarte importantă, chiar dacă liderii PDL evită subiectul şi inventează fraude de tip „statul eficient versus statul asistenţial”. Stat minimal înseamnă retragerea statului nu numai din afacerea cu pomeni pentru asistaţi, ci şi din afacerea cu investiţii imobiliare sau de alte feluri, din afacerea cu subvenţii, facilităţi, ajutoare de stat, din afacerea cu consumul, din afacerea cu energia, din afacerea cu telegondole peste drum de primărie etc. Nu există stat eficient. Punct.

Electoral, în 2012 şi chiar după, PDL trebuie să se bazeze pe rezistenţa la schimbare a plătitorilor de taxe. Dar pentru a face asta, adversarii politici ai PDL, socialiştii conduşi de cuplul puber de revoluţionari la fără frecvenţă, trebuie să aibă ce schimba. Promisiunile USL din campania electorală trebuie să-i alarmeze pe contribuabili, schimbările propuse de copiii de suflet ai lui Felix să fie un motiv suficient să scoată la vot, de partea PDL-ului, două milioane de votanţi. Poate că rezistenţa la schimbare nu va fi o miză pentru două milioane de votanţi. Însă nici nu trebuie. E suficient să fie o miză doar pentru două sute de mii, care să militeze pentru PDL, să-şi convingă rudele, prietenii şi cunoscuţii să iasă la vot şi să voteze PDL, iar cei cu posibilităţi financiare chiar să sprijine logistic şi financiar campania PDL.

Justiţia şi Codul Muncii sînt exemple de mize ale rezistenţei la schimbare. Sînt două argumente împotriva venirii USL la guvernare. Prea puţin, totuşi. E nevoie de o scădere drastică a fiscalităţii, de eliminarea birocraţiei, de sute de mii de concedieri în sistemul bugetar, de desfiinţarea a zeci de agenţii, a cîtorva ministere, de începerea unor reforme radicale în sănătate şi în administraţie, de retragerea statului din economie, de desfiinţarea a zeci de programe şi proiecte ale statului.

Există vreo şansă ca toate astea să se întîmple? Nu, evident că nu. USL va cîştiga categoric alegerile din 2012 iar PDL nu va trece de 20%, în cel mai fericit caz.

Să fie clar, nu merge cu şmecherii tactice, cu găselniţe de imagine sau mai ştiu eu ce. Nu merge cu vrăjeală. PDL ori începe terapia de şoc şi reformele radicale (tăierea salariilor bugetarilor nu e reformă, e o găselniţă de etapă), ori schimbă statul din temelii, ori rămîne în opoziţie pînă la dispariţie. Căci după înfrîngerile electorale din 2012 şi 2014 PDL dispare de pe scena politică. Şi odată cu el şi pedeliştii (mulţi dintre ei speră să supravieţuiească partidului – nu vor supravieţui, aşa cum nici ţărăniştii n-au supravieţuit PNŢcd-ului).

Creşterea economică, tîmpenia cu care o tot dau liderii PDL în frunte cu Boc, nu este o miză. Să fim serioşi, intră la marja de eroare. În locul lui Boc aş renunţa la discursurile motivaţionale pentru copii tembeli. Creşterea economică cu 0.7% sau 2.3% nu se simte însă micşorarea statului cu 30% sau 50% se simte şi se vede. Dar mă tem că noi n-o vom vedea niciodată.

PS. PDL ar putea începe reforma prin a da afară toată organizaţia de tineret a partidului. Sau măcar să-i închidă undeva, să nu-i vadă şi să nu-i audă nimeni. Nu de altceva, dar pentru un partid de dreapta o masă de spălaţi pe creier scoasă în faţă, în văzul lumii nu e cea mai bună reclamă.

Din ce am văzut în ultimele săptămîni, PDL tinde să fie un partid al semnului de exclamare. Uitaţi-vă la ei cum scriu şi cum vorbesc. Blaga îl foloseşte pe post de pulan şi testosteron, Boc îl foloseşte ca să arate ca tocilarul clasei pe  LSD iar tinerii pedelişti ca să arate ca nişte pionieri nord-coreeni în tabără de muncă la Sovata.

Articol din 18 aprilie 2011

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

31 de comentarii

  1. Nu stiu daca Alba ca Zapade se refera doar la oameni. Eu nu cred. Se refera mai mult la o atitudine. La un fel de-a face lucrurile. O alta abordare. Cam ca Funeriu care a facut reforma invatamantului cu acelasi minister care l-a pus pe butuci inainte. E despre lideri si atitudine. Despre faptul ca nu poti schimba 20 milioane de romani inr-o zi, o luna sau chiar un an. Dar trebuie sa gasesti metoda sa faci altceva cu aceiasi oameni. Astia sunt, cu astia defilam. Asa ca liderul trebuie sa schimbe coregrafia daca nu poate schimba dansatorii.

    Sau cel putin asa vede injinerul din mine, poate pe la sociologi se vede altfel.

  2. bleen – asa este, oricine altcineva. in punctul asta e totul, si aici se da batalia linsajelor in toate partidele.

  3. @Cristi C

    Exista multe tipuri de oameni care nu pot fi evaluati decit in anumite situatii.

    Exista insa si oameni care isi dau intreaga masura a imbecilitatii cu orice ocazie.

    Ponta si Antonescu au facut o din plin.

    Ar fi o dovada de maxima iresponsabilitate din partea PSD sau PNL sa le confere celor 2 cea mai mica farima de putere administrativa.

    In cazul lor trebue sa fii ori orb ori rauvoitor ca sa nu realizezi cit de iresponsabili si imaturi sunt.

    Pentru acuzele- Boc si Udrea au devalizat ,furat etc trebue aduse totusi si probe.

    Daca ai observat cumva macar procuratura isi face treaba fara sa tina cont de putere. Despre cei doi nu am auzit inca nimic.

    Am auzit insa ca judecatorii au hotarit ca Nastase este totusi un om cinstit. Bravo lui .

  4. @tucu:

    "Ponta si Antonescu sunt mai rai decit Boc Olteanu sau Udrea."

    ca sa nu existe dubii: NU sunt un sustinator al USL'ului… antipatizez profund stanga si orice forma de egalitarism si din acest motiv (nu prea am avut altele) am votat PNT, CDR, PNL etc ori de cate ori am avut ocazia…

    acum sa revin la afirmatia "Ponta si Antonescu sunt mai rai decit Boc Olteanu sau Udrea."

    pana una'alta Boc Olteanu sau Udrea & Comp sunt cei care si-au dat DEJA intreaga masura a competentei, conducand autoritar tara (chiar cu mult prea autoritar daca tinem cont ca au reprezentat in medie maximum 20% din demos) si au dovedit DEJA inalta tinuta morala si corectitudine prin patronarea pe fata si la vedere a clicii de hoti care mulg cu nesimtire banul public…

    Ponta si Antonescu pot fi eventual invinovatiti ca nu s-au ridicat sa spuna "X, Y, Z… etc, membri/lideri PSD sau PNL sunt niste corupti, hoti nenorociti, imbogatiti din afaceri cu statul etc… mars afara!!!" poate ca asta ii face rai… insa, rational vorbind, pentru a spune ca sunt MAI rai decat altii trebuie sa asteptam sa treaca macar o luna doua dupa alegeri… asta in contextul nefericit (dar din pacate extrem de probabil) ca nu apare "Alba ca Zapada" – orice sau oricine ar fi dansa…

  5. @Bleen

    Adevarat!, ”Albă ca zăpada” nu se referea la un nou partid, dupa cum s-a sugerat, ci la dorința de schimbare, de diversitate. Era atunci momentul trecerii in prim plan a unor figuri noi, era momentul ca pepinierile de politicieni din organizatiile de tineret sau de la scolile de vara sa iasa in fata si sa inlocuiasca pe unii dintre batrani. Dar…..

  6. @Bleen ,

    Nu blama alegatorul. Oricit de timpit ar fi acesta este imposibil sa nu vada apucaturile celor ce detin puterea. Meschinaria si imbecilitatea afisata cu aplomb si inconstienta.

    Ponta si Antonescu sunt mai rai decit Boc Olteanu sau Udrea.

    Votul insa ii va pedepsi pe cei ce au detinut puterea si nu au stiut ce sa faca cu ea. Amaritul de pe strada nu pierde absolut nimic daca este mintit de Banicioiu in loc de Udrea. Pentru el efectul este acelasi.

    Cei ce ar trebui insa sa constitue o forta de echilibru,sa influenteze populatia sa creeze curente de opinie se ocupa din nefericire cu totul altceva.

    Este o poveste frumoasa .Cind turcii erau gata sa cucereasca Constantinopolul, demnitarii bizantini aveau discutii aprinse despre sexul ingerilor.

    Nu stiu daca este adevarat sau nu dar la noi – ""sustinatorii dreptei "" povestea este reala.

  7. Cred ca aseara s a intimplat un lucru care merita discutat.

    Basescu a luat distanta de PDL , catalogind probleme sustinute in trecut , cum ar fi numarul de parlamentari, comasarea alegerilor etc drept probleme marginala.

    Pentru mine cel putin este un semnal ca PDL ul va trebui sa mearga pe propriile picioare si sa cistige sau sa piarda pe mina lui .

    Va pierde pentru ca este incapabil sa evalueze corect situatia si mai ales sa se adapteze noii situatii.

    Nu zic ca USL ul va lua 50% dar zic ca va cistiga 40 % si va forma guvernul fara nici o opozitie din partea lui Basescu.

    Nu regret disparirtia PDL din prim planul politic.As fi bucuros ca toti autistii si smenarii din virful acestui partid sa plece din viata publica.

    Regret insa ca nu avem nici o forta politica sau civica capabila sa se opuna USL ului.

    Probabil ca asta meritam.

  8. pacat ca nominalizarea PDL'ului si a anumitor persoane, da ocazia (prin inermediul unor artificii) deturnarii atentiei de la fondul articolului (la care subscriu 99,99%)…

    poate ca ar fi fost mai bine (si mai constructiv) ca forma articolului sa fie "ce ar trebui sa faca un partid responsabil pentru binele si viitorul romanilor"…

  9. O repet fiindcă se pare că militanţii de partid ne confundă cu ei înşişi şi cred că sîntem obligaţi să facem galerie PDL-ului. Şi în loc să se îndrepte spre presa de partid, tot insistă să intre la Blogary şi să se plîngă că nu facem o Cîntarea României ţinîndu-ne senil de mînuţe. E un caz grav de confuzie şi asta trebuie spus cît de des cu putinţă.

    Am făcut campanie anti-PDL în campania electorală din 2008 (pe tema "salarii pentru profesori") şi dacă e nevoie o voi face iar în 2012.

    Ceea ce nu înţeleg pedeliştii e că declicul care a trimis CDR în afara Parlamentului şi pe Milică la scris enciclopedii s-a întîmplat din nou. Şi că în ciuda tuturor mişcărilor politice scorul 50-20 în favoarea USL se menţine de aproape un an. Într-un an s-au întîmplat multe şi cu toate acestea nimic nu se schimbă în raportul USL-PDL. Ceea ce înseamnă că e vorba de ceva mai mult. De un sentiment mai înalt, care nu ţine seama de conjuncturi politice şi economice, de actualitatea politică, de disputele dintre combatanţi. S-a întîmplat Albă ca Zăpada. Lăzăroiu a spus-o de acum un an şi jumătate. Dar nimeni nu pare să înţeleagă. Cînd oamenii vor schimbare, vor altceva, nimic nu le stă în cale. Nu conteată ce se întîmplă politic, economic, penal sau la nivel de super-dezvăluiri. Nu contează nici măcar măririle sau scăderile de salarii (oricum nu e cazul de măriri) sau nivel de trai (iar nu e cazul). Oaamenii nu-i mai vor p-ăştia. Vor alte feţe. Nu mai buni, nu mai morali, nu mai cinstiţi, nu mai frumoşi. Alţii. Asta e marea calitate a lui Ponta: e altul. Asta e marea calitate a lui Antonescu şi chiar a lui Năstaee: sînt alţii. Nu sînt noi în politică dar nu au mai fost la putere de ceva timp. Oricine altcineva decît ăştia chiar asta înseamnă, textual: oricine altcineva.

  10. Bleen,

    Ba a fost la nervi!

    Cand te enervezi spui de zece ori intr-o fraza ca nu esti PDL-ist. Ai spus exact ce am citat eu, avant la lettre, in postarea de mai sus.

    E caraghios: am scris dinainte ce o sa spui tu dupa. Si tu ai picat exact in cursa. Daca as avea rabdare si ar avea o miza, as cauta in arhiva Blogary sa iti mai gasesc replica asta, obsesiva: Nu sunt PDL-ist. "Viceversa!… da, viceversa!…"

    In ce priveste rationametul meu de esenta morala: dupa parerea mea, morala este asimetrica Si timpul e. Si entropia. Justitia, de aia opereaza cu prezumtia de nevinovatie, care e o asimetrie, intr-un sens: nu il judec pe Tismaneanu prentru parintii lui comunisti dar pot (e bine) sa ii acord credit lui Paleologu din stima pentru conu Alecu. Nu si daca e criminal dovedit. Dar sunt destui altii pe care sa imi vars umorile.

    Inchid si eu subiectul.

  11. 4. Şi nu, nu sîntem pedelişti. nici n-am fost vreodată. Prima şi ultima oară cînd am votat PDL a fost în 2008 (înainte am mai votat CDR, PNL, DA, PLD – niciodată PD).

  12. @gabarelo

    Asta e ultima mea intervenţie pe subiectul "TP", articolul e despre PDL.

    1. "despre ridicolul fad şi glumiţele fără umor ale lui Toader Paleologu" TP se joacă de-a ta-su şi de-a savoir vivre şi de-a capşele interbelice. Joacă un fel de ironie fină, de Rotary Club, toate astea în timp ce fumează pipă. Rezultatul e cel care se vede public: un personaj ridicol, un închipuit trist, fără pic de umor. Nu ţin minte vreo mostră de umor a respectivului. O foarte bună dovadă e interviul pentru Kamikaze, cu Căutiş. Zadarnic se chinuie Căutiş să scoată vreo replică cu umor sau ceva memorabil de la individ. E plat. Iar cînd încearcă să fie altfel e caraghios. Un caraghioslîc trist. Despre asta era vorba: despre lipsa de umor a respectivului şi despre circul ieftin pe care îl face în PDL.

    2. N-am şefi. Şi nu a fost o replică la nervi. Nu dau replici la nervi.

    3. Raţionamentul tău spune că fiica lui Stalin e un monstru, care merită şuturi în cur. Nu văd ce e moral într-un asemenea raţionament. Căci dacă umbra taţilor cade asupra fiilor şi cere tratamentul urmaşului în acord cu meritele intelectuale şi morale ale părintelui, atunci fiii lui Ceauşescu merită eşafodul. Pe acelaşi raţionament plin de morală şi-o ia Tismăneanu zilnic. Şi aşa cum nu-l judec pe Tismăneanu după părinţi, nu-l judec nici pe Toader Paleologu după părinţi.

  13. Bleen,

    "Noi nu suntem PDL-isti" se intoarce!

    Ai spus, la nervi:

    "Conform rationamentului vostru sefii vostri sint necriticabili."

    Si nedormitul musca si el pe sub masa, ca sa te ajute.

    Esti o dezamagire, Bleen. Eu nu am sefi, nici pe pamant (spre deosebire de tine), nici in afara lui (la fel ca tine). Pai tu il critici sau , de fapt, il injuri pe Paleologu? Se poate ca omul sa nu fie de calitate. Chiar sunt indicii in directia asta. De ce nu faci un articol cu cap si coada despre personaj daca ai ceva de spus?

    Asa, o copita en passant pare mai interesanta dar nu e decat o invectiva, sa stii, oricum ai da-o. Si e tipic romaneasca, in partea negativa a caracterului nostru national, imi pare rau ca trebuie sa o spun si pe asta.

    Daca nu ai inteles rationamentul meu legat de taica-sau ai o problema sau de logica sau, mai degraba, de morala. Daca nu o sesisezi e cu atat mai grav.

  14. Prin toamnă, când v-ați luat de Pleșu, a fost scandal p-e motiv că îl "atacă" pe Băsescu. Spuneam atunci că Băsescu trebuie criticat pentru felul în care gestionează PDL și a fost tărăbău mare. Moncher, ne-au păcălit. Și Băsescu și restul celor de la care am așteptat atâta vreme ceva. Fiecare și-a văzut strict de interesul personal. Îi doare la bască de dreapta și reformă. Continuă să facă asta și acum. Să ne înțelegem, Băse avea multe oportunități să forțeze reforma reală a PDL. N-a făcut-o. Să ne uităm la fapte, nu la vorbe. Niște jmecheri, nu oameni politici.

  15. Treaba voastra daca nu ma credeti. Insa eu adevar graiesc. Si ma baze7 pe inside information (e deja folclor) si iesirile publice. Pe de alta parte, ma mira mentalitatea asta nord-coreeana la niste cititori Blogary. Conform rationamentului vostru sefii vostri sint necriticabili. Ca si orice alt functionar sau politician. Cati dintre voi ati fost parlamentari, primari, ministri, prim ministri sau presedinti ca sa aveti dreptul sa-i criticati? Pentru niste anonimi ai internetului, fara identitate, fara istorie aveti cam mult tupeu sa-l criticati pe Vanghelie sau pe Ceausescu. Eu cel putin am o identitate, sunt real.

  16. Citesti titlul si te gandesti la contrariul concluziei articolului. Apoi citesti textul si surpriza concluziilor neasteptate iti da o sansa sa ignori deopotriva simplismul, dar si utopismul abundand in cuprins. Abordarea asta s-ar putea constitui intr-o strategie de baiat-de-baiat care anunta familia decedatului vestea cea grea: buna, am un anunt, fiul dumneavoastra tocmai a invins lupta cu boala.

    Dar ceea ce pe mine ma deranjeaza si ma determina sa imi exprim parerea aici este comentariul lui bleen de la ora 16:11, care denota o lipsa elementara a proportiilor. Oricine poate judeca activitatea publica a lui Teodor Paleologu, dar ca sa te referi in acesti termeni la el (numit "gluma proasta") cred ca ar trebui mai intai sa il cunosti macar un pic. Apoi, poate pentru a pastra proportiile competentelor (macar ca imagine), poate ca ar trebui sa si insemni un pic mai mult decat un exconsilier-fulger remarcat prin originalitatea intransigentei fata de sinuciderea in locuri publice.

    Alo, Pamantul, sunt eu, Garcea! Brancusi? Un derbedeu.

  17. Lista de posibile solutii de inspiratie ordoliberala (caldicele, adica) prezentata in cadrul unui eveniment ISP, candva anul asta.

    Reactiile turbate de dezicere venite imediat din esalonul superior al PDL.

    Inca o confirmare articulata, pe langa cea cotidiana de facto, a (non)principiilor care au stat la baza cursei de inabusire economica a Romaniei sub PDL/Basescu.

    Suntem nevertebrati ideologic (oamenii nu mai au cinste si aproape nimeni nu stie cum se creste/elibereaza o tara, nici macar cei mai in voga experti si intelectuali) si sortiti la saracie, iar pentru ca uitam sa induram, asa cum am facut mai toata istoria noastra, s-ar putea sa fim si mai nefericiti si zdrobiti mai nemilos de catre cine va voi sa ne mai calce, de la apus si de la rasarit, in aceasta ordine cronologica.

    Romania invita la japca si silnicii nationale, ar fi un accident istoric sa se i se intample ceva bun.

  18. PDL nu va fi niciodata asa cum spui ca ar trebui (si probabil ca ai dreptare). Nu are cum, nu are cu cine. Desi e logic, articolul e superfluu. A fost si asta primavara, e cu atat mai mult acum. Deci: premiza falsa (ma rog, utopie) rationament corect, concluzia nu se poate pune (trage).

    Sau altfel: altii, dar de unde?

    Comentariul despre redistribuire absolut corect, de aia ar fi fost util un sistem de vot uninominal pur.

    Remarca despre Paleologu, nasoala. O "glumita fara umor". Daca articolul era un pamflet era cat de cat acceptabila. Una e sa faci observatii globale, ca PDL-ul e de cacat (si e!)si alta e sa faci bascalie de baiatul lui Paleologu, in mod inutil. Daca am citit un eseu scris de Alecu Paleologu parca imi e greu sa il fac bou pe fiu-sau, doar asa, pentru frumusetea demonstratiei mele inutile.

  19. Dupa cele spuse de curand de miss Anastase, sunt convins ca PDL nici daca ar vrea, n-ar mai fi in stare sa faca ceva!

    PS.

    Nici cu ajutorul gen. Oprea!

  20. De remarcat că în primăvară PDL era la 18-20% iar USL la 50-55%. Azi PDL e la 15-17% şi USL la 50-55%. Să se calculeze cînd ajung pedeliştii la 30-35% şi USL la sub 40%.

    Notă: sistemul HPO e sistem proporţional. Dacă USL are în sondaje 50% din voturi, atunci 50% va avea şi la alegeri (plus-minus marja de eroare). 50% din totalul voturilor valabil exprimate, însă lumea uită de redistribuirea procentelor celor ce nu trec pragul.

    Exemplu:

    USL – 47%

    PDL – 22%

    PPDD – 9%

    UDMR – 6%

    PNG+PRM – 5%

    UNPR – 4%

    Total – 94%

    După redistribuire:

    USL – 50%

    PDL – 23%

    PPDD – 10%

    etc

  21. o buna masura de dreapta cred ca ar fi si impozitarea averilor bisericesti. Tot a pierdut electoratul ala milog, nu mai au ce pierde.

  22. Iniţial nu voiam să pun precizarea şi linkul de la final. Abia aşteptam atacurile pe tema "ataci PDL-ul fiindcă ţi-ai pierdut postul de consilier". Am întîlnit cîteva reacţii de gen, pe Facebook:"Dă ce dai bă în PDL? Că v-a dat afară, pe tine şi pe Lăzăroiu?"

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *