Să dușmănim statul împreună cu d-l Dinu Patriciu

D-l Patriciu ne-a dat duminică lecții despre stat și capitalism prin intermediul unui post privat de televiziune. În viziunea omului de afaceri, soluția ar fi ca statul să se retragă complet din economie și să nu mai guverneze relațiile internaționale. D-l Patriciu nu pierde nicio ocazie pentru a ne spune că statul este prin definiție prost, pentru că este un instrument birocratic, deci nu poate fi inteligent niciodată. Că dacă statul nu era sărac cu duhul, nu puteau să vină niște domni inteligenți precum Călin Popescu-Tăriceanu și Dorin Marian, care să modifice prin Ordonanță de Urgență Legile minelor și petrolului, ca astfel canadienii de la Sterling, care exploatează hidrocarburi pe 4.000 km pătrați în Marea Neagră, să poată modifica și ei acordul petrolier cu statul român. Dacă statul nu era întârziat mintal, d-l Niculae Vidu nu era veriga lipsă dintre d-nii Tăriceanu și Patriciu, și nu era atât administrator la Rompetrol Well Services, firma d-lui Patriciu, cât și adjunct al reprezentanței Sterling Resources Ltd. din România.

Că dacă nu era d-l Tăriceanu premier și prietenul d-lui Patriciu, contractul cu Sterling nu era secretizat, ca presa dușmănoasă să nu poată ajunge la el, pentru a face aceste infame legături, între niște cinstite personaje. Că dacă statul nu era handicapat, d-l Patriciu nu ar fi fost arestat pentru delapidare, spălare de bani și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, complicitate la evaziune fiscală, vânzarea de acțiuni pe spinarea Rompetrol, despre care știa că sunt vădit inferioare valorilor efective, în scopul obținerii de foloase în paguba societății, manipularea pieței prin tranzacții, inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, în scopul spălării sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor pe piața de capital, împreună cu cabala d-nilor Voiculescu, Verestoy și Dorin Marian. Dacă statul nu era tarat, nu-i dădea drumul după o zi, așa cum le dă drumul la toți clienții cu probleme, pentru te miri ce motive medicale, unul e claustrofob, la altul i se atrofiază glandele, altul orbește pe întuneric, iar altul dă în boala copiilor și vorbește cu sufletele morților.

Când d-l Patriciu a pus un asemenea diagnostic, că statul este prin definiție fără minte, s-a referit în primul rând la bunul său prieten, d-l Tăriceanu, care a dat o ultimă lovitură statului ca premier, ca astfel acesta să nu-și mai revină repede din starea de prostrație și să zacă acolo, până va uita să-și încaseze taxele, impozitele și redevențele de la oamenii de afaceri care urăsc statul visceral, tocmai pentru că
nu-și achită taxele, impozitele și redevențele. D-l Patriciu a ajuns doctor în ura față de stat, iar duminică și-a defulat sentimentele cu privire la această instituție inertă. Ciudat este că a trebuit să-i ia ceva timp să se deștepte, deoarece din cei 60 de ani pe care îi va împlini la vară, 24 și i-a petrecut lucrând la stat, adică printre nătărăi. Dacă adăugăm școala de aproape 18 ani, pe care nu putea s-o facă în sectorul privat, obținem un total de 42 de ani sacrificați pe altarul neroziei. Ar fi 14 ani înainte de revoluție, perioadă în care a prestat ca arhitect la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerțului Exterior, o pepinieră tipică de tonți, deoarece un minister este prin excelență parte intrinsecă a statului, deci conține o adunătură de larve birocratice, la care se adaugă cariera de asistent universitar la Institutul de Arhitectură, un alt for al imbecilității, deoarece ca așezământ de învățământ superior, arhitectura se intersecta la vârf cu statul-tolomac, în slujba căreia era angajată.

După revoluție, d-l Patriciu persistă în lenea de a lucra la stat, deși este prima persoană care înscrie o firmă privată. Este ales deputat în două mandate, într-o instituție care reprezintă prin excelență una dintre redutele puterii statului oligofren. A făcut parte din comisiile pentru administrație centrală și locală, amenajarea teritoriului și urbanism, buget, finanțe și bănci și cea pentru industrii și servicii, adică niște componente ale statului cretin și s-a lecuit de prostie abia în 2003, când a evadat definitiv din acest pavilion de întârziați mintal, care este Parlamentul, adică statul. Or, nu poți trăi zeci de ani printre imbecili, fără ca aceștia să nu te contamineze, să nu te atingă câtuși de puțin. Nu poți critica instituția din care ai făcut și tu parte, decât dacă vrei să-ți creezi propria ta entitate, care să concureze statul din care ai scăpat ca dintr-un balamuc, inspirată poate din cea a unui hanat și apoi a unei republici exsovietice, așa cum a fost cândva Kazahstanul, căruia i te-ai dedicat – ca să nu zic vândut – pe de-a-ntregul. Nu poți lua în derâdere administrația română din care ai făcut parte, că nu se poate implica în activitatea comercială, deoarece nu acesta este rolul real al statului. Poți în schimb să spoliezi statul, dacă tot îl consideri tâmp, așa cum a fost bănuit că a procedat și tatăl d-lui Patriciu. Care a fost anchetat de statul monarhic român, pentru că în calitate de geolog la societatea privată Astra Română, a fost suspectat că a furat petrol din proprietatea Regatului României.

Facebook Comments

25 de comentarii

  1. Un text excelent. Am insa o oaresice jena sa dau mai departe acest text la. Am mai vazut unul intitulat "Si am sa dau cu umbrelutza din Sex on the beach de pamant".

    Daca atunci rezultatul a fost ca tinerii carora le era adresat mesajul de a-si apara interesele au decis in sfarsit sa iasa la vot si sa voteze cu Cringeoana, Voicu si Vanghelie acum cred ca efectul va fi aparitia unei miscari promoguli avand ca scop final instaurarea feudalismului timpuriu, viitorul de aur al omenirii.

  2. @para,

    unul dintre actorii din "Kapitalism – reteta noasyra secreta" este Dinu Patriciu.

    "Din cateva miscari precise Dinu Patriciu sintetizeaza prin trei imagini – rechin, balena, caracatita – metamorfoza oligarhiei romanesti: rechinareala in ape tulburi la inceputul anilor ’90, balenizarea capitalului si in cele din urma gestionarea si apararea lui cu ajutorul sistemului tentacular".

  3. Florin Cojocaru : daca erai asa de inteligent pe cat zici, nu ma faceai postac si nu scriai banalitatile de mai sus inc are nu gasesti nicio idee si nimic concret. Ce a furat? datorii sterse la Petromidia? cati nu au beneficiat de asta!? romani si straini. Chiar eram curios sa aflu ceva concret, ceva pe care poti sa pui degetul – vagaritati din astea. Da' de udne! In rest, n-am nicio treaba nici cu PNl, nici cu PDL, nici cu Patriciu, nici cu nimeni. Insa nu-mi place prostia afisata cu incredere. Mai da-ti silinata un pic, inainte sa insulti.

    1. @Bogdan: "a face pe prostul" nu e insulta in schimb tu spui direct "prostie afisata cu incredere". Nu te-am facut postac, ti-am amintit ca exista riscul sa devii unul. Daca as fi crezut ca esti postac, te-as fi moderat, cum am sa fac acuma. Nu pentru ca ai alta opinie ci pentru ca isteriile delirante se trateaza mai bine in alta parte si nu pe nervii si timpul nostru. Incearca alt ecosistem sau un specialist. Cu multa concretitate.

  4. Bun s-a imbogatit in relatia cu statul, si ce vrea sa demonstreze asta : ca statul e bun? Dupa voi trebuia sa ramanem in comunism, asa nu se imbogatea nimeni de pe urma statului – eram toti egali si liberi! Varza! E numai umplutura populista postul asta : daca ai sa-l acuzi de o incalcare de lege, fa-o; asa nostalgii iliesciene de dreapta ca vai! s-a privatizat avutul comun si acum oamenii sunt inegali n-au nicio valoare.

    1. @Bogdan: S-a imbogatit nu in relatia cu statul ci furind statul. Din ce se stie pina acum. Poate o sa stim mai mult si mai precis. In rest, cam faci pe prostul. E bine sa stii ca avem si simpatizanti liberali aici, avem chiar si un contributor membru in PNL, dar nu avem postaci. Nici liberali si nici portocalii.

  5. Articol perfect! Si, fara legatura, desi o anumita legatura exista, ati vazut cu ce prost gust si-a decorat Patriciu casa? Pfuuuiii…. Si cu ce obedienta gretoasa i-a luat Laura Chiriac interviul? Dar si ideea in sine de a face interviul acasa la el si de a ne arata imagini din casa… Doamne, in ce lume traim???

  6. Mi se pare mie, sau D. P. se crede un fel de Warren Buffett autohton? Mai mult decat atat, nu se limiteaza la a-si da cu parerea in privinte economica si de afaceri (va mai amintiti cat ar fi trebuit sa fie pretul barilului de petrol in 2009 in viziunea lui DP?), ci are opinii forte in ceea ce priveste reforma statului. Prin disparitie, daca se poate. Un stat mic si neghiob, in care judecatorii sa fie privati si DP sa poata inchiria cladiri institutiilor publice. Mi-a placut indeosebi:"Viitorul este al statului care se retrage complet din economie, din relatiile internationale…". Viitorul e al tycoon-ilor ce isi vor face timp din programul lor incarcat sa ne reprezinte in relatiile internationale. Eu l-as pune pe Felix mogul de externe si pe SOV oligarh al economiei. Aia cu relatiile internationale e mult prea gogonata, iar de-regularea (cu binecuvantarea lui GW Bush) pietelor financiare a fost una dintre cauzele recesiunii economice mondiale.

    Una peste alta, ideile lui DP ar fi prins in secolul XIX.

    1. @Lica: Si Cristian Preda a constatat in interviu aberatia sesizata de Ivanciuc: Cere disparitia statului unul din marii lui profitori. Preda spune chiar ca Patriciu, in timp ce s-a imbogatit prin relatia cu statul, se crede un fel de <del datetime="2010-03-18T16:21:50+00:00">Milton</del>David Friedman la cub.:) Daca nu ma insel si Sebastian Lazaroiu ne-a spus ceva in aceeasi directie.

  7. @Leon

    numele corect ar fi: Dinu DavaikontraktsiCeas Patriciuevici. nu-i el vinovat ca-i gunoi si kaghebist, cit kurva asta de stat ca nu-l stie popri.

  8. @gabhry_el,

    la miting se va scanda asa:

    Anghel, zbanghel radios/

    cinci pe fata, opt pe dos/

    care-i fata, unde-i dosu/

    sa traisca odiosu'/

    cel mai mare odios/

    este-un Anghel radios!

  9. @

    io cred ca Patriciu ar merita sa fie numit cetatean de onoare al Comunitatii Statelor Independente si sa-si schimbe numele cu ocazia asta in Dinu Patritchoff.

  10. 'Aideţi bey, nu fiţi cîrcotaşi! Patriciu e cel mai agent secret pe care-l ştiu. A candidat în 1996 la postul de primar al Bucureştilor doar pentru a căpăta putere cît să-l desfiinţeze din interior, aşa cum a făcut şi ca deputat. Doar că societatea nu era pregătită. Eşti mare, coane DInule! Cum îţi mai merge afacerea aia de magazine săteşti şi ferometal pe şasiu de autobuz?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *