Romania la rascruce

În 29 iulie a.c., noul guvern al României a organizat un referendum în scopul destituirii preşedintelui Traian Băsescu. Deşi cei mai mulți dintre participanţii la referendum au votat împotriva preşedintelui, acesta nu a atins pragul prevăzut de lege, al prezenței la vot de 50%, rămânând deci fără validitate. Preşedintele şi susţinătorii săi au apelat la boicot, refuzând să participe la un demers care încălca ordinea de drept.

Consecința eșecului referendumului ar fi trebuit să fie revenirea în funcție a preşedintelui. Aceasta nu s-a întâmplat. Funcția de preşedinte o deţine în continuare Crin Antonescu, preşedintele nou ales al Senatului, care-i epurează din instituțiile de Stat pe oamenii numiți de Băsescu. Antonescu, precum și primul ministru, au declarat că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care trebuia să se pronunțe asupra validității referendumului. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple imediat după anunţarea rezultatelor, dar termenul a fost amânat până la 12 septembrie, iar apoi modificat, la 31 august.

Ce ar putea schimba Curtea? Biroul Electoral a anunţat că prezenţa la vot a fost de 46%, iar pragul constituțional pentru valabilitatea unui astfel de referendum este de 50%. Autorităților actuale nu prea le păsa înainte de deciziile Curţii, care, printre altele, recunoscuse că nu existau motive pentru demiterea preşedintelui. Membrii săi s-au plâns de presiuni şi tentative de intimidare.

Se pare că guvernul a mers atât de departe încălcând legea, în campania împotriva preşedintelui, încât nu mai poate retrage. Autorităţile încearcă să mai verifice odată dacă numărul persoanelor cu drept de vot nu a fost supraestimat, ceea ce ar putea creşte prezenţa la referendum – aceasta a fost o sugestie a “Vocii Rusiei” (radioul guvernamental al Moscovei destinat străinătății). Şeful Ministerului Afacerilor Interne, plângându-se de presiuni, a demisionat.

Partidul de guvernământ s-a adresat procuraturii cu o plângere penală împotriva preşedintelui, fostului prim-ministru şi ministrului Justiţiei, precum şi altor 12 lideri ai opoziţiei, pentru “răspândirea de informaţii false”, în dauna economiei româneşti. Aceste “informații false” se referă la calificarea de către Băsescu a acţiunilor partidului de guvernământ drept lovitură de stat.

Primul-ministru, Victor Ponta, a afirmat că Băsescu nu luptă atât pentru putere, cât pentru “libertatea şi viaţa lui”. Un deputat post-comunist a declarat la televizor că Băsescu ar trebui să demisioneze imediat, “dacă nu vrea să iasă cu picioarele înainte din politică”. Există, deci, motive de îngrijorare pentru viitorul României, mai ales dacă privim evenimentele din această ţară în context internaţional.

Post-comuniştii se întorc

Noul guvern a fost numit în luna mai a.c. Acest lucru a devenit posibil atunci când, pe neașteptate, majoritatea a fost dobândită de USL, o coaliţie a post-comuniştilor (PSD) şi liberalilor (PNL), sprijinită de un grup de deputaţi din diferite partide, care nu au putut explica în mod convingător schimbarea lor bruscă de orientare, în special în contextul alegerilor care se apropiau în toamna viitoare. Este greu să nu asociem acest eveniment cu semnarea, cu o lună mai devreme, de către primul-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, a acordului cu gigantul american Chevron privind explorarea rezervelor de gaz de şist, recent descoperite în România. Această decizie a provocat furie în tabăra post-comunistă. În timpul unor manifestații „ecologiste” de protest, un deputat PSD l-a ameninţat pe premier cu “soarta lui Aldo Moro,” dacă nu blochează proiectul. În privința mentalității post-comuniștilor români dau mărturie câteva fragmente din discursul său public. “Am pierdut Războiul Rece. Şi cine l-a castigat? Americanii / … / să se ducă dracului!”

Indiferent de cum gândesc moştenitorii lui Ceauşescu, înainte nu le scăpau asemenea declaraţii publice.

Orientarea pro-americană a preşedintelui Băsescu a fost unul dintre motivele de ostilitate dintre el şi oligarhia post-comunistă care deține controlul în economie şi mass-media, şi a cărei emanaţie politică este în prezent USL. Campania mass-media împotriva lui Băsescu a amintit de cea dusă în Polonia împotriva lui Lech Kaczynski. Poate că acesta a fost motivul pentru care premierul nou ales, şef al USL (precum și al PSD-ului post-comunist), Ponta, l-a pomenit drept idol al său politic, alături de Jose Zapatero, pe Donald Tusk. Ministrul său de externe de atunci, Andrei Marga, și-a criticat predecesorii pentru a fi neglijat bunele relaţii cu Rusia şi China, precum şi pentru legăturile politice şi militare cu Statele Unite. L-a lăudat pe Vladimir Putin, arătând că România şi Europa ar trebui să ia exemplu de la acesta.

Critica pe care a declanșat-o această declarație a fost calificată de “Vocea Rusiei”, drept o acțiune a „adversarilor apropierii româno-ruse”. Acest post de radio, la care preşedintele Băsescu este descris ca “vasal american”, susţine toate mișcările lui Ponta, doar uneori, ca în cazul reacției acestuia față de referendum, reproșându-i „lipsa de hotărâre”.

Una dintre primele decizii ale guvernului lui Ponta a fost un moratoriu asupra exploatării gazului de șist. În prezent, în urma protestelor americane, și în această chestiune, situaţia este neclară.

Lovitura de Stat

Imediat după preluarea puterii de către USL, a început epurarea în toate instituţiile Statului. Unul dintre primii revocați fost preşedintele Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului din România, un intelectual celebru, profesor la Universitatea Maryland, Vladimir Tismăneanu. Ca eminent istoric al comunismului românesc, Băsescu l-a numit, în 2006, preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. În acelaşi an, preşedintele a adoptat raportul acesteia, care a servit pentru condamnarea oficială a comunismului din România, ca regim criminal. Din acel moment a început campania de ură şi insinuări dusă de majoritatea mediilor românești împotriva preşedintelui şi a colaboratorilor săi. Una dintre principalele sale victime a fost Tismăneanu.

Guvernul lui Ponta l-a schimbat rapid pe directorul Arhivelor Naţionale, unde sunt depozitate arhivele comuniste. Pentru a-și ubordona Institutul Cultural Român, printr-o ordonanță de urgență a schimbat modul de funcționare al acestuia şi l-a subordonat Senatului, ceea ce a dus la demisia din funcția de preşedinte a cunoscutului intelectual Horia Patapievici.

Noul guvern, sprijinit de cea mai mare parte a mediei, a stârnit scandalul împotriva participării preşedintelui la summit-ului european din 29 iunie. Sistemul din România amintește modelul polonez, preşedintele este ales prin vot direct, are artibuții generale, inclusiv pe aceea de a reprezenta Statul, dar puterea se află în mâinile guvernului. Disputa în privința reprezentării a fost în România o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Polonia, cu trei ani în urmă.
Preşedintele s-a adresat Curţii Constituţionale, dar publicarea în Monitorul Oficial a verdictului care îi dădea dreptate lui Băsescu a fost oprită, iar la Bruxelles România a fost reprezentată de premier.

În cursul primelor 4 zile ale lunii iulie, noua majoritate parlamentară, încălcând legea, i-a schimbat pe preşedinţii ambelor Camere şi pe Avocatul Poporului, care ar fi putut contesta deciziile Parlamentului la Curtea Constituţională, şi a adoptat o ordonanţă de urgenţă care limitează puterile acesteia. La 5 iulie, USL l-a acuzat pe preşedinte că, exprimându-se asupra unor chestiuni de Stat importante, ar fi încălcat Constituţia. Cerându-i-se avizul, Curtea Constituţională nu a confirmat aceste acuzaţii, dar, la 6 iulie, majoritatea parlamentară l-a suspendat pe preşedinte, i-a luat toate funcţiile şi a anunţat data referendumului.

Corupţia ca fundal

Cu puţin timp înainte, la 22 iunie, a făcut senzaţie în mass-media tentativa de sinucidere a fostului prim-ministru şi şef al PSD, Adrian Năstase. Televiziunile au transmis scene dramatice de la spital şi declaraţiile colegilor săi şocaţi, indignaţi de această persecuţie inumană care a condus un om de stat la închisoare şi la un pas de moarte. În acea zi, Năstase îşi începea ispăşirea unei sentinţe de doi ani pentru una dintre afacerile de corupţie al căror erou devenise pe când îndeplinea funcţia de prim-ministru. Pentru că rana s-a dovedit a fi superficială – de această dată, marele trăgător şi vânătorul experimentat a dat greş – executarea pedepsei a putut începe. Aceasta a declanşat în partidul acestuia o panică lesne de înţeles. Închiderea lui Năstase putea însemna că numeroase scandaluri de corupţie în care erau implicaţi post-comuniştii, şi-ar fi putut găsi finalul nu numai în sala de judecată, ci chiar în închisoare.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat un articol al corespondentului său în România, Karl-Peter Schwarz, care, printre altele, amintea de sinuciderea unui tânăr procuror, Cristian Panait, în 2002. Acesta cerceta conexiuni mafiote ale anturajului lui Năstase, care pe atunci exercita funcţia de premier, iar ultima persoană care l-a văzut înainte să se arunce de la fereastră a fost colegul său, un tânăr jurist care lucra la guvern, Victor Ponta. Din acel moment, cariera acestui politician a cunoscut o accelerare sub protecţia binevoitoare a lui Năstase, care a fost mentorul lucrării sale de doctorat.

La 19 iunie a.c., renumita revistă britanică “Nature” a dovedit că această lucrare este un plagiat şi o mare parte din ea a fost pur şi simplu copiată din alte publicaţii. Ponta a spus că aceasta este o intrigă politică în spatele căreia s-ar afla Băsescu. Comisia academică de etică, aceea care a constatat că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat, a fost dizolvată de către ministrul educaţiei – membrii săi l-au acuzat de presiuni şi au apelat la solidaritatea mediilor academice. Cu toate acestea, ministrul a desemnat o nouă comisie, care l-a curăţat pe primul ministru de acuzaţii.

Recent au fost dezvăluite proiecte de dizolvare de către noul guvern a Curţii Constituţionale, Direcţiei Naţionale Anti-corupţie şi de CNSAS, instituţia care se ocupă de arhivele poliţiei comuniste. În documente ale USL, acestea au fost descrise ca “organe ale poliţiei politice a dictatorului Băsescu.”

Restauraţia sistemului

Acţiunile USL sub conducerea lui Ponta constituie restauraţia “sistemului Iliescu” (termenul lui Tismăneanu). Comunismul, chiar şi în comparaţie cu ţările vecine, a fost în România extrem de crud. Ultimul său act a fost puterea dictatorială a lui Nicolae Ceauşescu, care a refuzat să accepte schimbările ce avuseseră loc în URSS sub conducerea lui Gorbaciov. Țara distrusă, a cărei economie era subordonată proiectelor faraonice ale dictatorului – cel mai cunoscut fiind palatul monstruos din centrul Bucureştiului – ameninţa cu o explozie necontrolată. Atunci un grup de lideri comunişti sub condcerea lui Ion Iliescu şi – aşa cum totul indică – în înţelegere cu Moscova, a pus la cale o conspiraţie. Aceasta a condus la revolte care s-au transformat în revoluţie. Deşi provocată, această revoluţie a fost autentică, iar în luptele cu formaţiunile lui Ceauşescu, în decembrie 1989, au murit peste 1.000 de oameni. Echipa lui Iliescu a profitat de situaţie şi a preluat puterea.

În ciuda acceptării oficiale a formelor democratice, folosind controlul pe care îl deţinea asupra diferitelor domenii ale vieţii sociale, această echipă a creat în România un model de oligarhie post-comunistă. Sistemul, în care economia şi mass-media au fost preluate şi privatizate de către oamenii din sistemul nomenclaturii, corodat de corupţie şi de masiva influenţă a fostelor servicii comuniste, amintea starea de lucruri din cele mai multe ţări post-comuniste, în care democraţia este, de fapt, o faţadă. Diferenţa era ostentaţia şi brutalitatea autorităţilor post-comuniste ale României. Studenţii care au cerut decomunizarea în primăvara anului 1990 au fost masacraţi de miliţiile minereşti aduse în acest scop la Bucureşti.

O schimbare reală a adus abia alegerea lui Băsescu în 2004. Noul preşedinte a reuşit să-şi construiască un sprijin politic şi să traseze trei direcţii strategice de acţiune: reorientarea autentică spre Occident a politicii României (Băsescu a vorbit despre axa Washington – Londra – Bucureşti), combaterea corupţiei şi decomunizarea. Faptul că României i-au fost atribuite elemente ale scutului anti-rachetă, pe care, fără succes, le-a solicitat guvernul Tusk, a demonstrat succesul lui Băsescu în realizarea obiectivelor internaţionale – în aceste chestiuni a colaborat cu Lech Kaczyński. În timpul celor două mandate ale sale consecutive, România a fost recunoscută de instituţiile internaţionale ca un lider în lupta împotriva corupţiei. Problemă decomunizării într-o ţară în care establishment-ul care deţine controlul în economie şi mass-media provine din sistemul comunist, este mult mai dificilă. În prezent, avem de-a face cu contraatacul acestuia.

Sub patronajul lui Băsescu, în combaterea crizei, autorităţile române au luat o serie de măsuri drastice de austeritate. Astăzi, preşedintele este acuzat de către guvernul lui Ponta de distrugerea economiei ţării. Sloganele de la referendum au fost, “Băsescu mi-a furat pensia (familia, sănătatea).”

Prin iresponsabilitatea economică şi atitudinea promoscovită, premierul Ponta aminteşte de fostul prim-ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, care şi-a dus ţara în criza economică şi, în mare măsură, a făcut-o dependentă economic de Rusia.

De data aceasta, UE a protestat vehement împotriva acţiunilor lui Ponta, iar Comisia Europeană a emis o listă de exigenţe pentru noile autorităţi ale României. Cu toate acestea, atitudinea UE faţă de premierul ungar Viktor Orban, care nu a încălcat nicio lege, şi cea faţă de “greşelile prietenului meu”, aşa cum a definit acţiunile lui Ponta preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, arată din nou standardele duble ale acestei instituţii.

Astăzi, încă o dată în istoria sa, România se află la răscruce.

Traducere: Anca Cernea

ÎN LINIE DREAPTĂ

Facebook Comments

389 de comentarii

  1. „Daca USL-ul nu face nimic o sa piarda ca in 2004, 2009, si poate acum……Daca USL-ul o tine cu diplomatia, cu legile cu ce zice Constitutia…suntem pierduti”
     
    deci e cam periculos electoral in Romania s-o tot tii cu legile si cu Constitutia
     

    1.  @murfi Contrar opiniei care pare sa predomine, eu sustin inchiderea TVR Cultural. In opinia mea, acest post a fost o gaura in care s-au ascuns toti sobolanii comunisti si comunistoizi din TVR. Acum au reaparut rapid, la celelalte posturi.
       
      TVR Info acum e cam inutil, e total colonizat de USL. I-am admirat in trecut pentru obiceiul de a invita, pe teme economice, bloggeri care se reclama libertarieni.

  2. In nici un caz, IN NICI UN CAZ, nu vor indrazni sa schimbe procurorul general in timpul intermediatului lui Antonescu. Ce a trait Ponta la Bruxelles ultima oara ii rasuna inca in urechi oricat s-ar chinui Crin sa se faca auzit.

    1.  @quaddelta eu sunt convinsa ca il schimba, cu sau fara ponta. toata lovitura de stat nu a avut alt scop decat acapararea si anihilarea justitiei. „legea pentru prosti”

    2.  @quaddelta eu nu as fi asa de sigura; odata ajuns cutitul la os, li se rupe de Bruxelles, chit ca nu vor mai calca in veci pe-acolo; tu, prin absurd, ce-ai alege: sa pleci in excursie sau sa scapi de puscarie? 😀

      1. Ar insemna ca in Romania tocmai s-a nascut o aberatie statistica. Cumva, nu stim cum, clasa politica s-a separat spontan uneia dintre tabere revenindu-i toti infractorii. Rus tocmai a demonstrat ca se mai gasesc si printre ei oameni capabili se chestioneze actiunile ce le-au fost ordonate.

    3.  @quaddelta Pot doar sa spun ca atat Tapalaga, cat si Macovei au citit aici si au repetat ce am scris eu imedit dupa discursul lui A. Si ei au spus la B1 ca asta e obiectivul.
       
      Iar eu, ca evident mentorul lor, spun ca minim vor incerca sa schimbe.

      1. si eu ma gandeam la asta cand i-am auzit.
        dar cred ca au nevoie de Ponta, de care trag toti ca de un cal mort. nu-s lamurit daca ponta are un dublu discurs ca sa amagesca bruxellesul, sau daca este tentat intr-adevar sa faca blatul cu baselu.  tind sa cred ca e valabila a doua varianta, dupa ce macovei l-a ofertat public.
        deci, ponta, ca ministru al justitiei interimar, poate sa o mai lalaie.

    4. @quaddelta Pot schimba, lui Antonescu nu ii pasa prea tare de nenea ala care trimite scrisori din concediu. Am vazut cata birocratie e in UE cand e vorba de sustinut euro. Gandeste-te ce minuni ar face ei daca interimarul nu ar respecta cele 11 puncte din adresa.

  3. bai,  prietenia lui crinelu cu domnul prof felix e de nezdruncinat.
    banuiesc o spaga maaare-maaare, un santaj maaare-maaare, sau ditamai cointeresarea.
     
    oricum, daca pontelu nu face joc dublu si s-ar cam lasa pagubas, vad ca nu-l lasa babuska, t-o-n aripa aia kaghebista. iese sa combata, sa infiereze mineri…pardon, procurorii dezlantuiti etc.
    astia l-a legat pe pona de iliescu, sa nu caza din picioare, la fel cum legi fasolea tanara de arac.
     

  4. populetele romanesc e pe cale sa de ia dupa egipteni.
    crede el ca darama un dictator, dupa care se arunca in bratele fratilor musulmani.
    asta ma cam sparie, pentru ca eu cred ca singura noastra speranta e sa ii ia obama la plua pe crinele si pontelu.
    dar uite ca, in egipt, cu tot interesul lor si cu tot cu lobby-ul si interesul evreiesc, n-au reusit sa impiedice  derapajul tarii inspre extremism.
    asa a vrut populetele egiptean care a votat si s-a facut voia lui. populetele de la noi este, de asemenea, amorezat de ratii uslamisti, care forteaza revolutia.
     
     
     

    1.  @CiufutozaurusRex Ai dreptate. Sa nu uitam ca au mai „prostit poporul cu televizorul” odata in 1989-1990, se repeta acum la indigo totul…pentru cei care au trait timpul e evident..poporul din pacate e idiot in mare lui majoritate

      1.  @ovidiuss  @CiufutozaurusRex mie-mi pare a ucraina. abia astept 21 august. o sa fie si merkel prin zona. e drept cu alte treburi, dar care ne privesc si pe noi si care au legatura cu interviul de la vocea rusiei.

      1.  @Rezon nici vorba, e real :  Procurorii parchetului Panciu (judeţul Vrancea) au deschis şase dosare. Pe 25 iulie, gândul a publicat un reportaj sub acoperire în care primarul şi viceprimarul din Panciu povesteau cum vor scoate votanţii la vot. „Planul nostru este aşa: dacă la ora 17 la amiază, la secţia 93 să zicem, nu s-a ieşit decât 40%… acţionăm în forţă. Vedem ce zone nu s-au mişcat. Ne uităm pe strada X cine a venit la vot şi cine nu a venit. Mergem şi îi aducem la vot. Sunt în jur de 9 maşini pe fiecare secţie”, a relatat Iulian Nica, viceprimarul oraşului Panciu şi şef de campanie. În final, în Panciu, la referendumul din 29 iulie, s-a înregistrat o prezenţă de 61%, din 7926 de votanţi înscrişi pe listele electorale au votat 4854.

  5. Eu am observat ca tot ce spune Gadea la televizor seara spune a doua zi si Antonescu de la Cotroceni. Au inceput cu listele, a venit Crin si-a citit legile de la Cotroceni, apoi l-au luat pe Ponta ca nu-i ferm, a doua zi Antonescu mi l-a scuturat de numai ce s-a apucat asta iar, pe furis de data asta, sa numere iar oamenii. Aseara au dat iar de pamant cu Ponta, ca el e ministrul Justitiei si tre sa-i ia la scarmanat pe Procurori, azi surpriza (?!), Antonescu ii cere lui Ponta sa se implice ca un bun si responsabil Ministru de Justitie ce este.
     Asta ori se uita numai la Antene ori Voiculescu chiar ii face nu numai programul dar si discursul lui Antonescu.
     
    P.S. Acu stiu ca asta se stia pana-n Galaxia Andromeda, dar apucasem sa scriu cand a aparut mesajul de mai jos.

    1.  @AndreeaP  Nu ii face discursul, e ceva natural : Antenele si publicul lor sunt mass-media si electoratul lui Antonescu (adica anti-Basescu)..asta e singura parghie pe care o au sa faca presiune publica (au si parlamentarii desigur dar aia nu se vad acum, ei doar au asigurat guvernul Ponta si parghiile lui)…iar dreapta-PDL sunt cam apatici zilele astea, nu prea contreaza..dar au si ei B1 si o buna parte din media ziaristica

      1.  @ovidiuss
         Da, dar aia de la Antene sustin niste enormitati, si si le asuma, sunt convinsa. Astia manipuleaza cu buna stiinta, nu cred nici ei o boaba din ce invoca acolo.
         Ei, dar ca sa ajunga aceste enormitati  de la televizor in gura omului care vorbeste de la pupitrul Presedintiei Romaniei, mie una mi se pare catastrofa.

        1.  @AndreeaP pai e o catastrofa de marime euro-atlantica starea in care am ajuns..pentru Antonescu nu mai conteaza nimic acum decat sa aiba ceva sprijin public…Iliescu era si mai aberant la Revolutie si in lunile ce au urmat -atunci era doar TVR-ul si la folosit la maxim asa cum sunt acum Antonescu-Antenele.
           

  6. Eu propun să nu scriem chiar fiecare gînd, reacție, părere, sughiț în comentarii. Să filtrăm. Și să scriem doar chestiile cu adevărat importante și care i-ar putea îmbogăți spiritual și intelectual pe cei din jur. Fiecare comentariu trebuie să aducă ceva nou: o informație  (dacă se poate, care nu e deja de notorietate pînă-n Galaxia Andromeda), o idee, un nou unghi din care se văd lucrurile, o mostră de umor etc. 
     
    Evidențele, interjecțiile, înjurăturile, indignările, constatările, exasperările nu sînt suficiente de interesante pentru cititori, nu îmbogățesc spiritual pe niminea.

    1.  @Bleen Si acum imi spuneti ca asta nu e site-ul unde doream sa postez anuntul: „Cumpar prune pentru horinca”?!?

    2.  @Bleen Bine zis, din cate am observat, imensa majoritate a comentariilor este formata din: „evidențe, interjecții, înjurături, indignări, constatări, exasperări”. Asadar, ca sa te citez: „nici o imbogatire spirituala”. De altfel (si din pacate), nici tu nu faci exceptie de la ceea ce pretinzi altora.

  7. Asta cu razboiul civil e o porcarie, oamenii sunt satui de politicieni in general. In schimb cred ca CCR pastreaza ambiguitatea asupra deciziilor sale, iar hotararea de ieri a legitimat actualizarea. Poate e un deal din care si Basescu si Ponta ies onorabil.

    1.  @coffee  CCR amana in speranta unei solutii politice, nu vor sa duca greul deciziei si (mai important) sa nemultumeasca sever pe cineva. Probelma e ca o solutie nu se vede, Antonescu a creat o situatie „ori-ori” prin declaratiile sale si prin felul in care purtat campania de demitere.

    2. @coffee Ba eu incep sa cred ca, din pacate, nu e asa o porcarie. In fine, nu mai continui directia alarmista, poate maine vad lucrurile mai optimist..

  8. Tapalaga pe b1: „Merita sa ne batem pana la capat pentru institutiile statului de drept din tara asta.”
    Uite, vezi, exact asta facem noi. 

  9. Bai, m-am tampit eu sau astia bat apa in piua complet degeaba?
    Care-i scopu’ discutiilor despre liste acum, cand s-a stabilit ca listele tre’ sa fie alea de la 10 iulie si ca nimic nu se mai poate schimba?

    1.  @airwave nu e chiar asa….in decizie ccr se spune ca acolo unde nu sunt actualizate la nivelul de 10 iul, trebuie facuta actualizarea !

      1.  @promaa2002  @airwave exact, si nu spune „unde”…Tony Sapa-Gerbla zicea azi ca trebuie scosi mortii din toata…adica actualizare generala..sa vezi ca vin un 16.8 mil de electori pana la urma

        1.  @Bleen  @promaa2002  @airwave „Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, ‘listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv’. Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte”, precizeaza CCR.

        2. @Bleen@airwave uite de unde :
          Plenul CCR întrunit pentru a examina scrisoarea premierului a solicitat Guvernului sa comunice numărul persoanelor inscrise in listele electorale permanente actualizate pana la 10 iulie 2012, conform dispozitilor art 17 din legea 3 privind  referendumul.
          Listele electorale permanente sunt cele care curpind cetatenii romani cu drept de vot care au indeplinit 18 ani. Acolo unde operatia nu s-a executat, urmează a se executa in termenul dat de Curte.
          http://www.realitatea.net/ccr-a-cerut-guvernului-listele-electorale-actualizate-pana-la-10-iulie_988086.html#ixzz23e8kjXbP

        3.  @ny2  @Bleen  @promaa2002  @airwave ..si cum peste tot nu sa executat , asa va constata Ponta, le va reactualiza pe toate

        4.  @ovidiuss  @ny2  @Bleen  @airwave sau nemernicul ponta spune ccr ca nu a avut timp sa le reactualizare pana pe 21 aug

        5.  @ny2  @Bleen  @promaa2002  @airwave stiti ce-neamna asta, daca operatiunea nu s-a executat corect pana la 10 iulie, listele pe baza carora s-a desfasurat ref sunt invalide, rezulta ref e invalid

        6.  @ovidiuss  @promaa2002  @ny2  @Bleen Moment in care Curtea il va baga in ma-sa, printr-o decizie cu 5-4, game over.

        7.  @musiuplugary  @ny2  @Bleen  @promaa2002  @airwave 
           
          Am auzit de teoria asta, dar atunci e invalid din start fiindca lista nu ia avut in vedere pe cei 471 000 cu domiciliu in strainatate.

        8.  @ovidiuss  @musiuplugary  @ny2  @Bleen  @promaa2002  @airwave 
          Ce legătură are asta cu validitatea/invaliditatea referendumului?

  10. intrebare : daca, deci DACA  antonescu  numeste proc general si seful dna pana revine basescu, basescu dupa ce revine ii poate schimba, revoca ? pt ca e un principiu de drept : cine face si desface !

      1.  @teocharis ei si tu acum, nu sunt de acord cu asta, poate din pct de vedere tehnic, operativ, dar deciziile majore, de strategie , de indrumare, etc…seful e sef

        1.  @promaa2002 nu stiu daca urmaresti ce se intampla in Eurogroup , de ex
           
          babalacii sunt scosi  in fata – juncker, fekter, de jaager, shaueble, etc – dar sunt papusati de asa-numitul eurozone working group, senior level staff care-ti mananca finante pe paine 2424 si au puterea reala de initiativa, negociere si chiar decizie

        2.  @teocharis hai sa fim aplicati cu un ex : daca era proc general  altcineva, cu adjunctii tai, mai era pus sub acuzare cu dosar beton nastase ? sigur nu

      2.  @teocharis  @promaa2002 asta e o mare prostie; ma indoiesc amarnic ca ai citit macar o data legea de organizare etc.

        1.  @Bleen  @promaa2002 la propunerea MJ; daca ponta nu are tupeu, apai mona sigur are; in plus, decretul de revocare nu prea se poate ataca pe nicaieri…

    1.  @promaa2002 incepe sa scartie si Ponta ? imi suna ca Rus acum, ii baga pe KKmal si pe Marinero in aceasi categorie !

    1.  @coffee ca sa le dea timp sa vina cu alte cifre la listele electorale, nu vad alt sens…ca sa ii adune pe cei 471 000 la cei 18.3 mil nu le lua timp

      1. @ovidiuss Am inteles cu majoritatea, insa tergiversarea asta intretine atmosfera tensionata in tara. PSD parea dispus sa accepte invalidarea.

        1.  @coffee  @ovidiuss  intretine atmosfera pentru noi, dar lor le da sansa sa se adapteze situatiei, sa accepte ca au pierdut, e bine tactic ce fac..o decizie brusca ar arunca totul in haos, nu ar fi pregatiti pentru ea psihologic..fi sigur ca multe se negociaza zilele astea in partide pe tacute in asa fel ca tranzitia dupa 21 sa fie mai lina

        1.  @SimonaM  @EleBelele  @coffee  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/jocurile-de-culise-ale-usl-pentru-castigarea-judecatorilor-ccr-273846.html

  11. se confirma ca se pregatesc sa atace JUSTITIA…..si la miscari  de strada….Ne pregatim de razboi civil????

    1.  @nightmare_48 Etecuru! Ca să nu zic etepula! Ce atîta șoc și groază? ”Vor ataca justiția! Lăzăroiu a scris pe Facebook că ăștia se pregătesc să atace justiția! Of Doamne, of Doamne, ce ne facem, ce ne facem? Șoc! Cine ar fi crezut? Să atace justiția? Ce surpriză!!! Ce lovitură de teatru!!!” Mi s-a luat de istericale și mistericale. Toată lumea, cu Lăzăroiu în frunte, vorbește de parcă ar fi agentă CIA; Mossad și MI6 și ar fi văzut un UFO în Area 51. 

  12. Morsa competenta ii tot da cu patriarhu care trebuie sa se implice si sa-i condamne pe procurori, adicatelea au pacatuit de moarte (Ciuvica – acum ne bisericim toti- daca si asta simte…..) si gospodinele trebuie sa ia atitudine. Doamne cum i-ai adunat pe toti …….

  13. Ba voi astia de va cunoasteti unii cu ceilalti ar trebui sa va promiteti in scris unii altora ca daca la batranete ajungeti ca, de exemplu, Zoe Petre va dati acordul sa fiti impuscati. Cata decrepitudine la femeia asta!

  14. isi inchipuie cineva ce parghii secrete, ce amenintari, ce mai pot face americanii ca sa-l struneasca pe cacarau?
    ca eu nu-mi dau seama.
    „ba, iti taiem cauciucurile si dam muzica tare la ora 9.00, te otravim cu poloniu, plutoniu, cu plutonul”.
    ?
     

  15. D-na Monica Macovei pe b1, zambind pisicher: „As vrea s-o vad pe d-na Pivniceru discutand cu d-na comisar Reding pe problemele MCV.” Cat fight !

    1.  @musiuplugary pe A3 nu zâmbește nimeni, constată că Patriarhul nu ia atitudine că sunt anchetați oamenii la biserică.

  16. Incepe Gadea show. Din primul minut a troznit trei senzationale:
     
    „Vom prezenta noi documente pentru Curtea Constitutionala” – pai parca „justitia televizata” era ceva rau si nu e frumos sa incerci sa o influentezi, nu?
    „Avem asta-seara cifre upgradate din Spania si Italia” – saracu’ vroia sa spuna „updatate”, ca sa-i faca in ciuda lu’ Pruteanu. 
    „Cu cat cercetarea merge mai departe, cu atat se descopera ca numarul cetatenilor romani domiciliati in alte tari este din ce in ce mai mare” – in ritmul asta, o sa constate ca, de fapt, toata populatia Romaniei locuieste in afara tarii, iar aia din care fac traficul nebunesc din Bucuresti sunt, de fapt turci sau indieni.

    1. „aia care” – mi-a scapat un cuvant in plus.
      Mosul care a fost „anchetat” de procurorii „de sorginte fascista” a troznit una tare, direct la Antena 3. Cica „a venit urna la mine acasa, dar a votat doar sotia, ca eu eram plecat cu bicicleta in centru”.

    2. Mosul care da interviu ca a fost haituit de procurorii „de sorginte fascista” a dat-o in gard rau.
      Cica „a venit urna la mine acasa, dar a votat doar sotia, ca eu eram plecat cu bicicleta in sat”. Pai sa-nteleg ca nu el a chemat-o? 

  17. Pentru cine nu a citit „For the win” al lui Cory Doctorow, am pus la linkul de mai jos un pasaj excelent care explica ce este Coase cost si de ce este relevant in zilele astea, fie ca e vorba de revolutiile facebook, fie ca e vorba de ce faceti voi aici pe blogary.
     
    „Whether you’re a revolutionary, a factory owner, or a little-league hockey organizer, there’s one factor you can’t afford to ignore: the CoaseCost. …”
     
    http://chorasimilarity.wordpress.com/2012/08/15/coase-cost-and-web-2-0-explained-by-cory-doctorow/

  18. MM la B1, cu Tapalaga si Barbu. Tapalaga face full disclosure, spunand ca a fost consilierul lui MM si ca e mandru de asta

  19. Ponta, la Antena 3:
     
    „ministrul interimar al Justitiei nu poate convoca sedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii, acesta atributie revenind presedintelui sau vicepresedintelui CSM, si nici nu poate cere explicatii procurorilor cu privire la temeiul cercetarilor desfasurate de ei”
     
    Mancand rahat:
     
    „e vorba categoric de un abuz aici, macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competeta sa ancheteze decat fapte de coruptie, nu fapte ce tin de legea referendumului”

    1.  @Taticu e un idiot, DNA a spus deja ca cercetarile se fac in temeiul art 13 din Legea 78/2000 =  „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”, in competenta EXCLUSIVA a DNA.
       
      habar n-are pe ce lume e, isi mai spune si procuror.

      1.  @EleBelele  @Taticu Eh, s-ar putea sa stie, dar a devenit deja o axioma faptul ca minte/dezinformeaza cum respira!

    2.  @Taticu A mai spus ca va fi si el pe 20 la CSM pentru a-si spune of-ul. Baa, pai pana atunci ala de la Cotroceni face apoplexie. A zis clar: PANA MAINE? Clar?

  20. foarte off-topic, cu scuzele de rigoare: site-ul a cazut la mine timp de aproape 2 ore, tot primeam mesaje ca e posibil sa fi cazut serverul

        1.  @ny2 e posibil sa fi fost ceva problema de rute pe drum
           
          Am discutat cu un client din aceeasi zona, care a avut probleme de accesare (pe site-ul lui) , insa doar din Firefox.  IE si Chrome mergeau.

      1.  @DoinaTibu , dupa cum vezi in poza de trafic de mai sus, serverul a fost up (nu este perioada cu trafic zero).
        Ca n-a fost accesibil in America, asta e alta treaba. Basescu e de vina! 

        1.  @gupi Ok, ceva odd- pe acelasi desk, doua laptopuri (la care lucrez) – pe unul se incarca site-ul, pe celalalt nu (website currently unreachable). tot Basescu?? 🙂 
           

        2.  @DoinaTibu pot sa-ti dau un raspuns clar doar daca sunt in fața calculatoarelor, insa mi-e cam greu acum..  Daca situatia persista, gasim ceva timp de o sesiune TeamViewer .  gupi.tel e cartea mea de vizita

  21. Ca businessman si proprietar de tv independenta, as face studiu de comportament.
    De exemplu crizel: chiuleste la munca si vrea la tv. Are concediu – vrea iar la tv. In concluzie, ii place la tv, deci i-as putea cere si bani pentru asta. La fel tot guvernul.
    Cind se gindeste ce costuri de oportunitate are, plus costurile de exploatare (ca nah! limbacii costa mai mult decit jurnalistii), cred ca lui voiculescu ii sta in git fiecare zi de intirziere. „Poate era mai rentabil daca … ?”

    1.  @Gramofonu Am crezut că tu, adică Gramofonu, ești proprietar de televiziune și vrei să faci studiu de comportament printre comentatorii Blogary. (Nu că ar fi o idee nebunescă, mnu-așa, dar parcă-i nițel cam prematur…)

  22. Eu cred ca iesirile astea belicoase impotriva procurorilor se vor a fi si mesaje catre votantii multipli: „stati linistiti, nu vorbiti mai mult decat trebuie, ca-i punem noi cu botul pe labe!”

    1.  @Annia nu mi-l inchipui pe crin lesinat de grija al(t)ora, mai curand il vad ca pe un nene pe langa care nici mucegaiul nu prinde

    2.  @Annia nu, iesirile astea se vor a fi pistoale la tampla procurorilor si CSM: o lasati moale sau ne suparam !

        1.  @Yeba  @Annia mai devreme de 1 septembrie nu se va da dus de acolo; asta inseamna min. 16 zile, timp suficient pt a emite un decret de revocare din functie….

        2.  @musiuplugary „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale”, de exemplu.
           
          asta a propos de faptul ca in seara asta a cerut public explicatii.

        3.  @EleBelele tot in seara asta, a cerut ca parchetul sa comunice in clar opiniei publice „natura, mijloacele si scopul” anchetelor. dp asta dv il aprob pt ca altfel se risca decredibilizarea institutiei in urma inflamarilor de la tv gen a3.
          el a justificat necesitatea comunicarii clare cu publicul prin prisma perceptiei gresite a opiniei publice ca se doreste intimidarea votantilor, deci restrangerea unui drept constitutional si imprimarea in mase a „sentimentului de actiune motivata politic”. altfel spus, pe el nu decredibilizarea institutiei il doare, ci aia 7.4 cu care se tot bate in piept.
          nu pot sa cred ca acei procurori nu si-au respectat mandatele sau ca nu aveau mandate sau ca mandatele lor depasesc fisa postului. de altfel, si crin a spus ca nu se indoieste de legalitatea actiunilor, ci doar de modul in care-s percepute  de public, recte comunicarea de care zisai mai sus

        4.  @musiuplugary nu sunt de acord cu asta. parchetul si, in general, justitia nu datoreaza nimanui explicatii generale, cu exceptia persoanelor anchetate, urmarite etc, conform procedurii penale.
           
           

        5.  @EleBelele doamna, eu stiu, Dvs. stiti, dar mamaie care, zic tv-urile, s-a ouat pe ea ca au venit procurorii pagani s-o ia la intrebari nu stie, tv-urile se fac ca nu stiu. dar daca li se explica taman de institutia care deruleaza ancheta, atunci mucles everybody.

        6.  @musiuplugary daca te uiti acum la B1, Tapalaga tocmai reia cele discutate cu Monica Macovei: Antonescu vizeaza schimbarea lui Kovesi si Morar.

        7.  @EleBelele da, l-am auzit, dar cred ca mamaie se uita la alte tv-uri. eu, azi, m-am ingrozit de ce am vazut pe la 18 la romaniatv, si anume, becali(marele reper crestin) batand cu pumnul in masa la antonescu si lipsa lui de cojones in relatia cu procurorii. asta in emisiunea sorinei matei, cu atat mai mult m-a surprins. de ce e atat de importanta parerea cercopitecului politic? prinde la popor, la mamai. cu ocazia asta, d-na matei m-a surprins neplacut.

      1.  @EleBelele De acord, dar despre asta au mai fost exprimate niste pareri aici. Eu am spus ca mesajele se adreseaza, indirect, si oamenilor pe care i-au plimbat pe la sectiile de votare; nu de dragul acestora, ci din teama de a nu ceda nervos in fata procurorilor. Stiu ca primarii in cauza i-au sfatuit deja: „nu recunoasteti nimic, nu stiti nimic!”; dar primarii au nevoie si de sustinere „de la centru”. 

  23. Cred ca interviul din Vocea Rusiei nu a avut loc din intamplare tocmai astazi.
    Vezi si reactiile lui Ponta si Antonescu, aparent fara nicio legatura.
    Les jeux sont faits – parerea mea!

  24. Linkuri din Tricolorul, articole întregi de pe alte site-uri….
     
    E prost
    Adevărat e prost
    Un porc
    Un mare porc
    Un nimeni
    Un mare nimeni
    Ce bou
    Da, ce bou
    Mănîncă căcat
    Adevărat mănîncă căcat
     
    Sînt curios unde duce experimentul ăsta cu libertatea. Spațiul comentariilor va ajunge de nefrecventat și încet încet comentatorii care știu și altceva decît să pună linkuri, citate, constatări, interjecții, mirări, onomatopee și propoziții simple se vor retrage.
     
    Dar orice s-ar întîmpla, nu schimbăm regula. Poate la un moment dat, cînd nu se mai poate, scoatem comentariile cu totul.

    1.  @Bleen scuze,  eu am pus link-ul din tricolorul cu ponta si patrascanu, am considerat ca important e continutul si nu cine il gazduieste !

    2.  @Bleen Aerul libertății e tare, dă amețeli! O să ne treacă, ai să vezi. La fel ca varicela. Acum abia facem anticorpi. Un bob zăbavă, vă rog!

  25. un comentator al art din vocea rusiei, interviu tb:
    „Un AltRoman-As vrea sa stiu: ce a inteles reporterul Dvs din aceasta discutie? Vreo surpriza? S-a luminat? Are voie sa se lumineze?”
     
    Da, s-a aprins precum nasu lu mos gerila!

  26. bai antenescu asta e periculos rau, va aminititi la suspendarea lui basescu, cand a dat termen CCR sa se prununte cu avizul consultativ pana a 2-a zi la ora 12, ca altfel parlamentul se pronunta si vara avizul ala  ? ce tupeu avea de atunci, un politruc sa dea si termen cu ora CCR ! incredibil

    1.  @promaa2002 KKmal avea in plan sa convoace CSAT azi. De aia a anuntat conferinta de presa la 19 si apoi ia chemat pe Dobritoiu si Stroe.
      Doar ca nu ia mers, nu ia convins, asa ca a iesit pe post cu o varianta mai „soft’ a ceea ce avea pregatit… E disperat, incepe sa riste kamikaze fiindca nu mai are multe de pierdut.

      1.  @ovidiuss eu cred ca luni daca csm da aviz lu pizdiceru , luni seara codruta e schimbata de betivanca moldoveanca

  27. Dintr-un comentariu:
     
    ” « Mă trezesc cu un tip în mașină, care mă întreabă dacă poate să mă ocupe toată ziua. E pe bani, zice. Dacă e pe bani, stau și până la miezul nopții ! Și pe urmă mi-a spus care era treaba : să fac naveta toată ziua, dus-întors, la 15 kilometri de București, într-o comună, ca să duc lume la vot. Mi-a spus din ce loc se pleacă și în ce loc să aștept, la intrarea în comună, până se întorceau clienții de la votare. Am făcut curse toată ziua, non-stop. La prânz, am primit o pizza mare, sucuri, tot ce trebuie. Fiecare cursă era plătită, duceam câte trei, patru inși, nu se punea problema. Toți votau cu ăsta, cu Crin Antonescu. La primul tur, din 2009. Seara, când s-au închis secțiile, tipul mi-a dat 150 de euro. Aia a fost o zi ! 150 de euro, plus curse plătite toată ziua ! Anul ăsta am ratat referendumul, că eram în concediu. Ăsta, Voiculescu, a zis că-și pune la bătaie toată averea numai să-l dea jos pe Băsescu. Va dați seama cât s-a câștigat la referendum ! »”

  28. Dincolo de toate cele declarate, Antonescu a gandit si o manevra riscanta. Faptul ca a indrugat cate ceva si despre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si, chipurile, despre asa-zise solicitari sa convoace acest for nu este altceva decat demascarea propriilor sale intentii, potolite, probabil, de cei doi ministri convocati si care erau mai bine informati cu rosturile CSAT-ului. Sunt convins ca, in conditiile in care nu am fi fost membri UE si NATO, am fi asistat la masuri de tip militar, ceva gen ”stare de urgenta”, ”asediu” sau cine stie ce alte masuri politienesti.
     
    http://conco.ro/antonescu-a-vrut-sa-apeleze-la-o-ultima-arma-csat-ul-probabil-cei-doi-ministri-i-au-spus-ca-nu-se-poate/

    1.  @cocosila da, asta am „simtit” si eu (vezi mai jos), si tot tatucu Iliescu ia dat idea…asta a ramas singur, Ponta la parasit, si acum incearca ce mai poate fiindca stie ca mai are ceva sprijin in Antene si intr-o parte a populatiei..o sa intervina SRI pana la urma si o sa aiba arest la domiciliu la Cotroceni pana se da sentinta Curtii..daca nu cumva se grabi Ponta acum sa trimita Curtii actele sa se incheie cat mai repede

  29. dan radu rusanu, gatuit, la tv: „da fraudele de la alegerea lui basescu le-ati cercetate, d-na kovesi?!”
    tonul, vocea unui om speriat.
    astia s-au kkrisit pe ei.
    nu degeaba a bagat gordon tema fraudei masive la referendum.

    1.  @CiufutozaurusRex baietu ista-i dubios rau. ce-am mai prin pe la kamikaji despre el, are j’de mii de combinatii

  30. Președintele interimar Crin Antonescu i-a convocat la Palatul Cotroceni pe Radu Stroe, ministrul delegat pentru Administrație, și pe Corneliu Dobrițoiu, ministrul Apărării. Antonescu a vorbit cu ministrul Administraţiei despre „demersurile pe care le desfăşoară acesta în raport cu solicitările Curţii Constituţionale”. DECI NU AU RENUNTAT ! http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Dobritoiu-Stroe-convocati-Cotroceni-Antonescu_0_755924635.html#

  31. N-ați văzut aberațiile lui Ponta de la Suceava? Au apărut fragmente pe Hotnews. (Am cititt în repreize, că parcă mă ținea cineva cu degetele-n priză, mi se-ncleștau dinții din 2 în 2 secunde.) Declarație de război deschis Ponta-Băsescu e puțin zis!

    1.  @Rheia Nu ne intrebam aseara cu totii dupa declaratii reconciliante din The Guardian care va fi mesajul de uz intern? Iacata-l!

      1.  @quaddelta Ai dreptate. Îi doresc lui Ponta veșnică nemurire în manualele de psihiatrie! Pentru ce face el, însă, va trebui inventat un nou nume de boală psihică. 

      1.  @Yeba  @Gramofonu Cautai, cautai, nu este. Pana si Kyiv Voice sau ceva de genul asta avea stirea de doar 12 minute, de acolo cre’ ca a tras si EvZ.

        1.  @Rezon  @Yeba  @Gramofonu Hei hei, linkul e deja mai sus! :))
          Imi insusesc critica, recunosc si regret fapta comisa.

        2.  @Rezon Am citit interviul, dar am impresia ca nu este complet. Se termina cam abrupt (nu stiu, e doar o parere).

        3.  @MariusBadea  @Rezon Cred ca inca n-au apucat sa-l transcrie pe tot, si eu am aceeasi impresie.
          Din ce am vazut pana acum, Base s-a descurcat cu brio, ba chiar a iesit in avantaj.

        4.  @MariusBadea  @Rezon Chiar daca nu e complet, e edificator. Raspunsuri clare, consistente, pozitie verticala. Daca ii compar raspunsurile cu elucubratiile interimarului….

        5.  @Annia  @Rezon Sunt de acord, numai ca tare sunt curios sa vad distorsiunile si aberatiile alora de la A3 referitoare la interviu. Va fi tare distractiv :)))

    1. Corect, sunt un idiot. I beg for forgiveness, ca asa se intampla cand cauti surse in engleza/franceza/germana si nu te uiti pe aia in romana…

  32. criz a cerut csm sa se intruneasca in sedinta cu 2 motivari:
    1.anchetele procurorilor legate de sesizari referendum(desi cform judecator cristian danilet: „Pai CSM nu controleaza activitatea magistratilor. CIne v-a spus asta? CSM este gestionar de resurse umane si vecheaza la respectarea independentei justitiei. Pentru controlat activitatea instantelor si parchetelor, exista doar cai de atac. CSM nu solutioneaza cai de atac.”)
    2.necesitatea unui ministru de justitie. din ce stiu eu csm avea stabilit 24 aug pt asta
     
    cred ca pe dominatrix pivniceru o cam halesc copitele, nu mai are stare la stand. criz forteaza mana csm pt pct 2, folosindu-se de anchetele de la pct 1

    1.  @musiuplugary exact, Crin a vrut sa convoace CSAT dar Dobritoiu la oprit..asta simte ca trebuie sa plece si incearca sa opreasca asta prin puterea care o are ca interimar..de aia a fost Dobritoiu la Cotroceni : KKmal e disperat, se agata de orice

        1.  @hope18  @Yeba  @Florina Păcat că n-are LiveFyre și sonor, să-ți cînt Lis-tele, Lis-tele, cu vocea lui Luigi Ionescu din Lalele, Lalele!

        2.  @Rheia  @hope18  @Florina , degeaba, eu nu înțeleg decât propoziții neeliptice. Deci ce? Crizel e crizat că Ponta nu l-a strâns pe Rus de fular ca să nu anuțe adevărul? Că a gestionat prost Criza Listelor și de-aia trebuie el să plece?

        3.  @Yeba  @Rheia  @Florina
           M-am referit la faptul ca nu le-a iesit manevra cu taiatul de pe liste.In mintea putina a lui crizel asta ar fi fost salvarea lui

        4.  @Florina  @Yeba  @Rheia  @hope18 Da, e lamuritor: omul e hopeless: „valul de anchete”, „colectivizarea fortata”, Sfanta Scriptura”…

  33. Oameni buni, depasiti si voi faza scabroasa.
     
    Fair warning: am dat frag offensive sau disagree acolo unde ati luat-o prin spatele blocului. Ironia e altceva, cred ca pot sa fac deosebirea.

      1.  @elgreco Am vazut toate glumele cu Căcărău, le-am găsit mai mult sau mai puțin amuzante, am participat și eu la ele și probabil voi mai participa. Ba chiar, la un articol trecut, am teoretizat despre utilitatea și valoarea psihologică a unor porecle jignitoare pentru adversari.
         
        Dar, cand faci o constructie cu „cacat” in fraza, ar fi bine sa fie amuzanta. Daca o faci la fel ca beietii din spatele blocurilor gri, nu are nicio valoare.

        1.  @Louisy Primo, sa inteleg ca ai facut deosebirea .
          Secundo, nu mi-ai raspuns la intrebare .
          Tertio, sa inteleg ca tu nu l-ai folosit niciodata (cuvantul cacat) in scris sau cand l-ai folosit ai facut-o numai in mistouri  superamuzante.

  34. Deci iau dat cu sapte si i-au taiat mana de carti lui KKmal, sau cel putin asta inteleg eu din ce spune persoana aceasta …..

  35. A repetat ca o moara stricata „ministrul justitiei”. Impresia mea este ca bate niste apropouri ca sa fie demis procurorul general. Nu stiu pe ce baze, pare ca incearca sa gaseasca ceva nod in papura.

    1.  @Louisy deocamdata n-are oo pt asta. …poate pregateste terenul. poate o asteapta pe Mona Pivniceru, ca tot s-a referit si la stabilitate la ministerul de justitie.

      1.  @severmihail  Cacaraul> „nu ma intereseaza cum poate coabita basescu cu Ponta”. cacarau + ponta = love no more

    1.  @CiufutozaurusRex Intre astia trei, mai curand: Crin, pe de-o parte, Laurentiu si George, pe ailalta. Si sa te tii cand s-o trezi si Antonescu…

  36. crin e pe camp, dar are dreptate atunci cand spune ca parchetul general ar trebui sa emita o declaratie de presa in care sa lamureasca opinia publica in legatura cu mandatele procurorilor care ancheteaza in teritoriu. cred ca parchetul risca sa fie discreditat prin inflamari de tip a3 daca nu comunica eficient cu opinia publica

  37. Dar care e problema cu faptul ca sunt anchetati unii? Functioneaza prezumptia de nevinovatie, cine e nevinovat nu are nicio problema.
     
    Ce vrea sa insinueze Crin, ca functioneaza prezumptia de vinovatie? Se simte cu musca?
     
    Clar? Clar!

  38. Hahahhahahaha numai are in spate 7, 5 milioane de voturi are muuuult mai putin…de asta ii este frica lui kkmal.

  39. Daca e sa extrapolam pornind de la precedentele evolutii TV ale lui Antonescu probabil astazi va convoca CSAT si va declara starea de razboi cu procurorii.

  40. Daniel Funeriu: Nu exista nicio ordonanta care sa interzica premierea olimpicilor. Un plagiator si un chiulangiu nu au cum sa aprecieze performanta scolara
     
    ha ha ha ha ha 

      1.  @Yeba http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13026436-daniel-funeriu-nu-exista-nicio-ordonanta-care-interzica-premierea-olimpicilor-plagiator-chiulangiu-nu-cum-aprecieze-performanta-scolara.htm

  41. tine cineva minte episodul in care Medelin se oferea sa devina coada de topor a lui Ponta? a scapat in presa, Medelin se autopropunea „căţelul” lui Victoraş, care să-i muşcă pă bulangii.
    cu amintirea asta în cap mă uit acum la Medelin cum zice despre Căcărău că e prea nervos, că ţara trebuie să se liniştească etc.
    la B1 TV.
     

  42. Ce are de gand KK-mal acum ?
    Isi declara infrangerea si cere grabirea executiei ? (adica sa trimita Ponta odata numarul). O sa ne explice de regulile trebuiesc respectate ? Umilinta maxima ?

        1.  @Gramofonu auzi, cica Stroe si Dobritoiu sunt la Cotroceni sa discute cu Antonescu acum, se pare ca a facut o cadere nervoasa KK-mal…le e teama ca o sa se impuste  ?

  43. Traian Basescu, interviu pentru Vocea Rusiei:Carui politician roman credeti ca i-ar trece prin cap sa se apere cu 24 de rachete impotriva Federatiei Ruse? Cum credeti ca un presedinte roman ar da o bucata din teritoriu in afara Constitutiei sa devina autonom sau ce credeti ca-i aici, Transnistria? Vocea Rusiei ar trebui să-mi ceară scuze
     
    http://romanian.ruvr.ru/2012_08_15/85172633/

  44. Vă rog să faceţi o selecţie a linkurilor înainte de a le posta. Că avem mai nou Vadim, hidranţi, cotidieni şi ce-o mai fi fost. Ştiu, uneori – în mod excepţional, s-a dat link la jurnalul.ro. Asta nu înseamnă că postăm orice acum. În cazul în care consideraţi că poate fi subiect de postare sau discuţii despre presă şi nu numai, aveţi la dispoziţie spaţiul de comentarii din Bestiar şi un buton de contact tot acolo. 
    Mulţumesc. 

  45. am incercat sa postez un document din care rezulta cum si-a insusit fraudulos fam ponta un imobil al fostului fruntas comunist lucretiu patrascanu, mi-a fost sters, de ce ?

      1.  @teocharis si este a 2-a incercare de a posta acest document aici, am mai avut o tentativa acum cateva saptamani si tot asa….a disparut

        1.  @Florina  @promaa2002  @nightmare_48 „VICTOR PONTA, pe care l-am găzduit mai multe luni, ca transfug, la diferite adrese, inclusiv la locuinţa mea din Paris, era aceea că nu aveam ce să caut în România, indiferent de cine avea să cîştige alegerile din 20 mai 1990, întrucî””
           
          doar nu isi imagina nimeni ca ponta a mers la paris ptr un… phd, chiar ei si-a povestit golaniile

        2.  @promaa2002  @nightmare_48 
           
          Îl prelua presa centrală dacă era ceva acolo de săpat, fiţi siguri. E de peste un an pe site la Vadim, aveau tot timpul să caute şi alţii. 

        3.  @Florina  @promaa2002  @nightmare_48 Stii ce-i interesant, dupa atitia ani de „democratie”? (si spun asta din postura unuia care a inghitit broasca ilici ca sa nu-l voteze pe vadim)
          Ca zulu a avut si el meritele lui. Cind ceilalti mai-mai sa faca juma-juma si sa taca, se trezea asta sa strige ca din gura de sarpe. Nu-mi fac iluzii ca din prea multa cinste sau patriotism, sau ca doar voia si el ceva.
          Numai pentru asta, si tot are un loc in istorie cu 2 trepte peste Baconschi.

        4.  @Florina  @promaa2002  @nightmare_48 Dar avem intuiție și cap cu care să judecăm.
          BTW, lipsește tanti fica din ghiveciul ăsta. În rest, văd că sunt bifați toți :))))

    1.  @LunguVictorEugenMihai , gând la gând, acum pe A3 Ilici, inimitabil ca accent, recomandă „intervenția promptă și energică a Parla, care să CURME…”

      1.  @Yeba  @LunguVictorEugenMihai nici de sfanta marie nu ne scuteste. sa-i bage cineva o lumanare aprinsa in gura. 

  46. <b>JUSTITIA  –  ULTIMA REDUTA DEMOCRATICA
     
    S-ar putea sa sufar de scenarita cronica ,dar ultimile miscari si declaratii de pe scena politica mi-au dat si imi dà de gandit si nu pot sa nu fac o ipoteza ,care se prefigureaza a fi destul de sumbra pentru Romania. Precizez din capul locului ,ca este doar o ipoteza si nimic mai mult ,dar care cred ca trebuie luata in calcul.
    Traian Basescu afirma inainte de suspendare,ca Lovitura de Stat nu-l vizezaza pe el ca persoana si ca vizata este JUSTITIA…..deci sa pornim de la aceasta premiza .
    Justitia ,care pentru noi incepea sa mearga pe un drum drept si care a avut curajul sa-l condamne pe marele mason Adrian Nastase ….Justitie, care timp de 20 ani nu a putut sa condamne nici un mare corupt,iar cand a facut-o, a fost demonizata si aproape toata tara a devenit o bocitoare pentru Intaiul Corupt al tarii.
    Cred cu tarie, ca acesta a fost PUNCTUL ZERO dat de Justitie,SISTEMULUI SECURISTIC-MAFIOT,instaurat si girat de kaghebistul Ion Iliescu si pe care il vedem foarte activ in aceste zile.(vezi Biografia secreta a lui Ion Iliescu ,de Vladimir Alexe )
     
    Acest SISTEM SECURISTIC-MAFIOT are o Aripa Politica -USL ,cu cele doua Marionete cunoscute ,Ponta si Antonescu.
     
    Intre acest SISTEM si JUSTITIE se da in momentul de fata BATALIA DECISIVA PENTRU DEMOCRATIE.
    Justitia este ULTIMA REDUTA DEMOCRATICA ,destul de firava ,ce-i drept si care ii mai impiedica pe autorii Loviturii de Stat sa puna mana pe toate PARGHIILE PUTERII,dupa ce-au anihilat in mare parte STATUL DE DREPT. Unde s-a impotmolit planul pucistilor???…..Exact la Justitie…..si nu pot sa nu-l apreciez pe Titus Corlatean ,chiar daca e PSD-ist si care nu si-a sacrificat cariera politica si libertatea pentru Antonescu si a stat pe picioarele lui, nefacand nici o schimbare la PARCHET SI DNA,desi aceste schimbari erau in plan
    Aici ,pucistii au pierdut timp pretios in derularea planului lor si nici nu se asteptau la asa ceva din partea lui Corlatean ,drept pentru care l-au schimbat . Titus Corlatean a dat inapoi cand a vazut reactia dura a UE si SUA,la fel si Ioan Rus.
    Ce fac pucistii in continuare ???…..Le trebuie timp pentru a se aduna si atunci incep mascarada cu listele electorale si presiunile pe CCR.
    Tacerea lui Traian Basescu din aceste zile nu mi se pare de bun augur .
    Sa luam in calcul ce raspuns poate da CCR ….ori invalidarea referendumului ,ori REPETAREA LUI DIN CAUZA FRAUDEI MASIVE . In al doilea caz , adica REPETAREA REFERENDUMULUI DIN CAUZA FRAUDEI MASIVE ,Romania va fi o tara in care SISTEMUL SECURISTIC-MAFIOT a invins DEMOCRATIA.
    De ce spun asta ????…..pentru ca baietii astia au timp sa incalece Justitia si isi vor pune oamenii lor prin Ministrul Justitie ,Mona Privniceru, iar Kovesi si Morar vor fi schimbati si se va asterne peste anchete LINISTEA DORITA DE ILIESCU.
    Si va fi doar un simulacru de democratie,intr-o Romanie IZOLATA de LUMEA DEMOCRATICA OCCIDENTALA SI MAI SARACA DECAT A FOST PANA ACUM.
    p.s……aceasta parere este doar o ipoteza sau un scenariu si poate ca sunt eu prea pesimist ,dar merita luat in calcul ,macar pentru a vedea pana unde pot merge acesti TRADATORI DE TARA SI INFRACTORI.
     

    1.  @nightmare_48Dupa cate imi aduc aminte, frauda poate fi luata in considerare la anularea referendumului numai daca a schimbat rezultatul lui. In mod normal, chiar daca este 100% fraudat (adica toti au votat multiplu cel putin odata) nu ar avea cum sa schimbe rezultatul referendumului.
      Acum…..daca ccr zice ca referendumul este valid si in urma fraudei a devenit invalid atunci trebuie sa se repete
       

    2.  @nightmare_48 „Tacerea lui Traian Basescu din aceste zile nu mi se pare de bun augur ”
       
      Nici mie, dar stiu ca Basescu se comporta atipc mai des decat alti politicieni (plus idea retorica ca dauneaza economicului). 

        1.  @promaa2002 sa speram ca interpretarea ta e corecta, si eu am sustinut ca jocul sa inchieat dupa vizita lui Gordon..pe de alta parte insa nu trebuie subestimata disperarea USL si tendinta lor de a risca totul, nu faci un puci daca nu esti dispus sa mergi pana la capat

  47. Dan Alexe, intr-un link pus mai jos de @Florina : „“Nu-ti voi ascunde niciodata nimic”, mi-a susurat mie odata o ipocrita cu care am trait… putina vreme… pentru ca nemintitul ei permanent era sufocant,” si „Vreau sa traiesc intr-o lume in care atit guvernul cit si iubita ma mint dragastos in lucruri mici, ca sa-mi permita sa ma bucur de virtutile cele mari.”
     
    D-le Alexe, si noi am fost sedusi, frustrati si abandonati „high&dry” de „cel mai cinstit guvern”, dupa ce ne-a sufocat cu minciunile in privinta marimii virtutilor pe care le poseda.

  48. Vorbeste Antenescu deseara ? ora 19…oare ce ne mai spune ? il ia iar la impins vagoane pe Gittenstein ? se ia de Parchet ca persecuta taranii ?…ceva are el sa ne spuna

    1.  @ovidiuss Am vazut un lipovean la Portita, a ras solo doua sticle de lichior, dupa care a inceput sa plinga.
      Tot sper sa vad unul la Cotroceni.

      1.  @Gramofonu Cred ca o luam iar de la inceput. A plecat Gordon si pe Antenescu iar il mana regretele ca pleaca de la Cotroceni. Ma astept la o diversiune iarasi.

      2.  @Gramofonu  @ovidiuss Imposibil. Ori nu era lipovean ori nu avea lichior in sticle. Astia beau ori vodca ori „micinal”.

        1.  @EroulBula  @ovidiuss Pe vremea aia era o singura circiuma acolo iar aprovizionarea se facea cu bacul, nu bag mina-n foc dar presupun ca altceva n-o fi gasit.

  49. Dreapta se dezlănțuie!
     
    Noua Republica
    Ei vor să uităm, noi nu putem să nu ne aducem aminte. Ei vor liniște, noi vrem DREPTATE! Mai e cineva cu noi?

      1.  @Bleen „Marea tema a capitalismului este cum putem crea plusvaloare”. Yeah, baby, plusvaloare, o temă capitalista.
         
        Stie cineva cand e ziua lui, sa-i fac cadou niste carti?

    1.  @Bleen am si eu o intrebare:
      la ce pot fi utile mistourile astea ?
      in afara ca lasa fara speranta si demotiveaza cititorii acestui blog.

      1.  @kabal  @Bleen Pot fi utile pentru ca ne arata ce crede dreapta ca inseamna dreapta. Mai stii, poate chiar ajunge la urechile celor ironizati ceva din acestea si, poate, invata ceva din asta.

      1.  @EleBelele, he, he, vă văz cam balenofobă… Nu e bine, doamnă, nu e bine deloc…
        De unde invidia asta necontrolată pentru balenuțe?! Că pe lângă balene, Oana e uscățivă.
         

      1.  @SimonaM  @Bleen pt multi, norica e o integrala dubla pe suprafata data spre rezolvare unui ciutan de 5 ani

        1.  @EroulBula  @SimonaM  @Bleen atat de beat incat sa vreau sa-mi schimb sexul nu cred s-ajung vreodata 🙂

        2.  @musiuplugary  No, bine, vad ca sunteti niste lasi. Ma bag. Jur ca pot sa ma imbat suficient ca sa nu observ daca s-a barbierit

        3.  @Taticu , e vorba de o buclă temporală, Norica a fost cândva remarcabil de sprințară și lipsită de prejudecăți.

  50. Vreau sa devin un om puternic, cu Europa si America la picioare.
     
    N-oi ajungeu eu presedinte, dar un garaj ca ala lui Base tot imi fac.

  51. azi…alt document incendiar pe A3, alt judecator CCR care calculeaza cvorumul altfel…o sa se incheie vreodata sau trebuie acum sa vina Obama la Bucuresti ?

  52. Excelent articol.
     
    Dar, ca sa nu uitati (daca l-ati uitat…), Ion Iliescu:
     
    „Haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. În ce lume trăim ?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive ? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă? Desigur, răspunderea revine conducerii Parchetului General, care a acţionat la comanda”
     
    Fascistilor!

    1.  @Taticu da-l dracu’ de mos, ii e ciuda ca nu s-a gandit el primu’ la procurori. ai lui faceau rechizitoriile cu ranga si la urma cu panseluta. a-ngropat orice urma de libera exprimare sub panselutele alea.

        1.  @Taticu de ce sa te-ntristezi cand stim foarte bine ca fosta cucuvea de cotroceni e un caz irecuperabil. e de ajuns sa-i evaluam corect influenta asupra carlanilor de pe sticla si sa nu uitam cum a jucat el in tragedia panselutelor

        2.  @musiuplugary N-o sa-ti recunosc ca n-am plecat in Canada in 1996 (aveam actele), cu familia. Mi s-a parut ca, dupa 6 ani in care am facut tot ce a tinut de mine (greve studentesti, articole etc), ar fi o lasitate sa plec cand au venit „ai mei”.
           
          No, „ai mei”, ca si Baconschi azi, imi dau o puie. Asta e. In schimb, batranul edec, mi-a tras-o mereu si mereu, de 23 de ani…

        3.  @Taticu  @musiuplugary Crecă ori îmi schimb ochelarii, ori capul: citesc „blenofil” în loc de „baleno-”, „edem” în loc de „edec”….

        4.  @musiuplugary  @Taticu Place, place! Adică îmi plăcea, cînd apucam să mă uit, dar acum mă mulțumesc să vă citesc pe voi, bleenofilii. E chiar mai interesant.

    2. @Taticu E isterie majoră pe tema asta. Azi la Europa FM facea lumea spume la gura impotriva procurorilor care, conform Antena 3, bat pe la usi si intreaba lumea cu cine si de cate ori a votat. La final zice unul „dom’le e mai rau ca pe vremea comunistilor, nici nu mai putem vorbi, ne asculta astia bla bla”, iar Moise Guran i-a dat replica: „Dar acuma ce faci? Nu vorbesti in direct la un post de radio?”

      Nu cred ca procurorii umbla din casa in casa, cum se aude, dar ar trebui sa iasa cineva de la Parchet si sa lamureasca treaba, ca iar au aia o paine de mancat (unsa cu rahat) la dezinformari.

      1.  @Beavix  @Taticu Hm, eu am observat, în materialul la temă de pe Hotnews ieri, că din 5 persoane întrebate de reporter, numai două stătuseră efectiv de vorbă cu procurorii, Un primar și-un viceprimar. Ceilalți trei „auziseră de la vecini”. Țară de ascultători!

  53. bun articol, imi descrie in sumar ce s-a intamplat de la referendum incoace, cat am fost plecata, fara net si fara griji :-).
    Cand am deschis prima pagina a ziarelor ma asteptam sa vad breaking news cu Basescu pe la vreun consiliu european, ceva, dar cand colo, tot Miaunel, Crizantema si Copiuta pe prima pagina. Parca ar fi stat timpul in loc in astea doua saptamani. Numai de-ar fi dormit (la propriu) si Crinul in astea doua saptamani – era si el mai odihnit si noi mai fericiti.

  54. Hai, Pontache, sa vedem ce-ai mai facut in tinerete!
    Articol ”manglit”:
    …..
     
    Politicianul Ponta, «corigent» la cariera universitara Tånarul pesedist Victor Ponta si-a construit o adevarata cariera universitara pe baza unui sir de ilegalitati. In postura de cadru didactic, acesta a «ars» o serie de etape, obtinånd cel putin dubios mai multe titluri.  Despre Victor Ponta se poate spune ca este unul dintre putinii tineri din PSD care a reusit sa tina pasul cu greii din acest partid. Daca la capitolul activitate politica Ponta sta foarte bine, nu acelasi lucru se poate spune despre el atunci cand vine vorba de cariera universitara.  Ponta este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, structura unde nu a excelat nici un moment prin rezultatele sale. Ba mai mult, desi este licentiat in stiinte juridice, cu media generala 8.80, vicepresedintele PSD a primit doar 6.50 la Drept Penal si nota 7 la drept civil si cel constitutional. A avut insa noroc cu proiectul de diploma, unde a primit nota maxima si asa a reusit sa-si mai dreaga media generala. Dupa terminarea facultatii, Victor Ponta a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unitate care i-a emis si cartea de munca.  Magistratul a cochetat si cu munca la catedra  In anul 2002, Universitatea Romano-Americana din Bucuresti a primit de la Ministerul Educatiei acreditare. Victor Ponta avea insa o relatie mult mai veche cu aceasta institutie. Inca din 1996, pesedistul a incasat fonduri de acolo, pentru activitatea de preparator universitar ce o presta. In paralel, Ponta facea acelasi lucru si la Universitatea privata “Dimitrie Cantemir”. La unitatea din urma, Victor Ponta a avut chiar o ascensiune mult mai rapida, devenind asistent si apoi lector universitar.
     
    Mai mult, toata aceasta activitate nu se regaseste nici in Carnetul de Munca a lui Victor Ponta, fapt ce ridica numeroase semne de intrebare cu privire la modul in care a prestat actualul lider PSD servicii pentru universitate. Din pacate insa, contactat telefonic, Victor Ponta a fost foarte transant in ceea ce priveste activitatea sa didactica: “Credeam ca m-ati sunat pentru lucruri serioase. Puteti sa scrieti orice despre treaba asta, ca nu ma intereseaza”, ne-a declarat Ponta. Radiografia perfecta a unui smen didactic  Cea mai mare “gogoasa” pe care s-a bazat intreaga cariera universitara a lui Victor Ponta a fost cea de la examenul de titularizare pentru postul de conferentiar. Ca sa obtina acest post, PSD-istul a avut nevoie ca o armata de nume grele din invatamantul romanesc sa inchida ochii la inadvertentele din dosarul sau. 
    Legea 303 din 2004 privind statutul magistratilor spune foarte clar: “Magistratii care au, la data intrarii in vigoare a legii, norma de baza la institutii de invatamant superior juridic, au obligatia de a-si transfera aceasta norma de baza la instanta sau parchetul unde functioneaza ori sa renunte la calitatea de magistrat.” Ori, in cazul Ponta, la dosarul de care vorbeam mai sus nu exista nici un document din care sa rezulte unde a avut si unde are norma de baza acesta.  Nici macar vechimea necesara pentru inscrierea la concursul cu pricina nu exista. Victor Ponta a depus la dosar doua adeverinte. Din prima rezulta ca, in perioada 1 octombrie 1997 – 1 octombrie 2002, Ponta a ocupat pe rand, prin cumul, functiile de preparator, asistent, si lector. In realitate, nu exista insa nici o lege care sa permita cumularea functiei de preparator. Chiar si asa, pe 1 octombrie 2002, cand s-a inscris la concursul respectiv, Ponta nu avea vechimea prevazuta de lege. Pentru ca nu detinea titlul de doctor, lui i-ar fi trebuit 6 ani vechime, iar din scriptele depuse de el nu ies nici macar 5.
     
    Master de 2-4 semestre in 3 luni  In continuare, pentru inscrierea la concursul de ocupare a unui post de conferentiar, candidatul trebuie sa faca dovada ca are o vechime minima la catedra de 9 ani, im invatamantul superior. Cu toate eforturile de moment, actualul lider PSD-ist abia a obtinut 7 ani si cateva luni.  In fine, o alta “facatura” din dosarul de universitar al lui Victor Ponta se leaga de cursurile de master pe care acesta le-ar fi absolvit. In Romania, potrivit prevederilor Legii invatamantului, este o activitate de invatamant postuniversitar, cu durata de 2-4 semestre.  Cele 3 cursuri tip master, mentionate de candidatul la titularizarea respectiva, au fiecare doar cateva luni ca durata. Cum a reusit aceasta performanta, doar Victor Ponta poate spune.
    …………
     
    Articolul a apart in Gardianul in 2007 si l-am gasit la link-ul de mai jos – acum nefunctional:
    http://www.eghid.ro/Actualitatea/NewsDetail.aspx?NewsID=14081
     
     

  55. Sper că articolul ăsta nu e scris în principal pentru români, cine îl înțelege, îl știe deja, nu se mai pune problema de orientare politică. Pt mine nu s-a mai pus din Day 1, de când a trecut ISC în subordinea guvernului și l-a pus pe Grăjdan, așa că sper să apară pe undeva în presa internațională, cu menționarea lui Aldo Moro cu tot.
     
    Vorbi-va Crizel, să pregătească ieșirile în stradă de mâine.

    1.  @Yeba Ieșirile în stradă fiind ”mitingul” acela al susținătorilor CAPS Lock, sau concertul lui tanti Gaga?

      1.  @SimonaM E vorba de un miting la care au tot chemat cică pe bloguri, 16 aug, Univ-Victoriei, să li se respecte votul LOR. Eu sunt convinsă absolut că, spre deosebire de Ilici, Ponta este un psihopat (de Crin știam) iresponsabil, deloc interesat de consecințele faptelor sale. Se creează un precedent periculos. Vor să se ducă și la sediul de campanie Băse.
         
        Pe blogul Mumiței Păduricii s-a apucat unul să spună în clar că poporul nu iese spontan, ci trebuie manevrat, deci să facă bine cei interesați să acționeze, chiar în contextul în care ăilalții se lăudau că au ieșit astă-iarnă… 

        1.  @Yeba  @SimonaM ma omoara ca tot zic de votul LOR de la referendumul de demitere. dar de ce naiba nu zic nimic de votul de la reducerea numarului de parlamentari, din 2009, ha?

  56. offtopic: neuronii lui Corlatean sunt tratati mult mai prost decat neuronii lui Vadim
    rtv.net/corlatean-romanii-din-ungaria-sunt-tratati-mai-rau-decat-ungurii-din-romania_40325.html

  57. Tom Gallaghrt: ”Decisivă din punct de vedere al cancelariilor occidentale va fi fost determinarea destulor instituţii ale statului român de a nu ceda presiunilor şi ameninţărilor actualei puteri. Drama acestor instituţii şi curajul reprezentanţilor ei de a-şi apăra independenţa şi demnitatea profesională au semnalat Occidentului explicit că România nu merită catalogată ca o cauză pierdută şi abandonată în pripă doar în baza acţiunilor nesăbuite şi disperate ale unor lideri până la urmă vremelnici.”
     
    http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/romania-a-dat-occidentului-un-prim-semnal-esential-273599.html#top_articol

      1.  @Canadiana  @Rezon Tu ai scris, el a șters. Nu există decît comentarii băloase pe-acolo. (Articolul e grețos, după chipul și caracterul lui Bușcu, deși nu prea văd de ce m-aș fi așteptat la altceva. Gunoaiele toxice ale lui Vîntu radiază pînă la capăt….)

        1.  @Rheia  @Rezon comentariul este inca acolo, e adevarat,, comentariile sunt toate „baloase” cum zici tu, asa ca s-ar putea sa-l stearga. 

    1.  @Rezon Cu riscul de a fi vulgar , şi îmi cer scuze asta , trebuie să spun că singurul instrument la care cântă Buşcu este flautul cu guşă . Cu , sau fără , batistă .

      1.  @uncle fucker  @Rezon Eu nu-mi cer scuze: Umanitatea firavă din tatăl lui Andru și FIlip Bușcu scuipă măiastru sub tirania banilor lui Sorin Vîntu. 

      2.  @uncle fucker buscu imi aduce aminte de un banc.
        Mogulul isi cheama lingaul, sa se mindeasca in fata amicilor, alti Moguli:
        „Vezi ca m-am cacat in mijlocul mesei; ia lingurita asta si maninca-l pe tot”
        „Da, sa traiti, sefu’, dar sa n-aiba vreun fir de par, ca-s sensibil si vars”

    2.  @Rezon i-am lasat si eu un comentariu(nepublicat, evident) in care ii apreciam inclinatia spre erijarea in vocea umanitatii si totodata asemanarea cu loaza somnoroasa si fals depozitara a 7.4mil de voturi de la cotroceni, cat si cu un personaj al lui V.I. Popa care se dadea vocea „comunitatii”

  58. Excelent articolul: cuprinzator, explicit, profund! Chiar este nevoie de el, mai ales in acest moment in care multi dintre noi, de o parte si de alta a baricadei, am ajuns sa ne pierdem in detalii: liste, luari de pozitie ale reprezentantilor diferitelor tabere, simbolistica unor culori etc.
     
     

  59. cu siguranta, situatia este foarte dificila. Cel mai grav insa, mi se pare in acest moment lupta pe care o duc in acest moment pucistii impotriva institutiilor statului – decredibilizarea lor. Se pare ca aceasta a devenit acum principala lor preocupare. Iar mare parte dintre jurnailisti, voit sau din lipsa de profesionalism, contribuie dinj plin. Ori, daca in cei 8 ani de mandat ai presedintelui Basescu, s-a luptat cu obstinenta pentru ceva, cu toate riscurile asumate de presedinte, a fost tocmai increderea in institutille statului.

  60. Intr-un interviu acordat HotNews, Erik de Vrijer, seful misiunii FMI de evaluare, a spus printre altele ca prognoza lor pentru cresterea economica din acest an se situeaza sub 1% iar pe termen mediu aceasta nu trece de 3%:
    „Dupa cum am mentionat in conferinta de presa, in acest moment vedem o crestere de circa 1%, iar pe baza tendintelor o crestere de 3% pe termen mediu – pana in 2016-2017…Este loc ce a creste aceasta rata. 3% nu e rau pentru o tara foarte bogata, dar nu e bine pentru o tara care vine din urma, urmareste convergenta cu restul Europei.”
    Acesta este deci potentialul maxim de crestere sub o politica si o guvernare USL! Delegatia FMi nu este formata din politruci, astia sunt specialisti in proiectii economice pe baza unor modele complexe care iau in considerare toti factorii care au influenta.
    Relevanta a fost si observatia ca:
    „Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist – ar duce la un mare deficit si la multe probleme.”
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-13021476-interviu-video-erik-vrijer-fmi-nu-poti-avea-taxa-venit-liberala-regim-cheltuielilor-socialist.htm

    1.  @Daniel Francesco Apropos de misiunea FMI in Ro: F. Georgescu spunea ca discutiile au fost un succes. Ponta, la intrebarea punctuala a lui Dan Tapalaga, nu a avut curajul sa anunte rezultatele reale ale discutiilor, inclusiv cresterea pretului la  gaze. Nu ma surprinde, noi suntem obisnuiti cu acest mitoman. Dar, nu pot uita, prin comparatie, curajul presedintelui Basescu de a-si asuma el toate masurile de austeritate, care i-au adus aceasta nepopularitate din partea romanilor (si care sigur, peste cativa ani, il vor percepe din cu totul alta perspectiva). Cum nu pot trece cu vederea singuratatea de astazi a presedintelui ( si aici ma refer la PDL si parte dintre personalitatile publice care au beneficiat de aceasta perioada de libertate totala) si sa nu ma ingrijoreze tacerea care s-a asternut de cateva zile.

      1.  @Andrada
         Corect. As mai adauga ca acest F. Georgescu, „mother and father of…” asa cum plastic (sau pervers?) l-a numit Crin Antonescu, cealalta glorie maxima a USL-ului, deci marele finantist a prezentat propunerile guvernamentale la discutiile cu FMI fara sa aiba studii de impact!
        http://www.zf.ro/eveniment/guvernul-ponta-nu-si-a-facut-toate-temele-pentru-negocierile-cu-fmi-nu-a-convins-fondul-sa-accepte-toate-masurile-fiscale-pentru-ca-nu-a-venit-cu-studii-de-impact-9942368

        1.  @Daniel Francesco  @Andrada Pai, cand sa mai faca si studii de impac? Ei au fost 24h/24 in transee, luptand impotriva monstrului!

        2.  @Annia  @Andrada
           Ceea ce dovedeste ca „Sapatul dauneaza grav sanatatii…mentale”! (pentru unele categorii lovite de Basescu Derangement Syndrome).
          Lucru pe care-l spune si un USL-as mai caldicel, Vasile l Dancu:
          „…ma urasc niste uselisti, dar este pretul pentru ca, timp de cateva luni, am incercat sa-i scap pe prietenii si camarazii mei de o psihoviroza care inexplicabil a lovit o mare parte din clasa politica: obsesia de a scapa prin orice mijloace de Traian Basescu, fara a respecta proceduri, institutii.”
          http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13023749-vasile-dancu-blog-zadarniceste-proiect-deceniu-conducere-stanga-care-era-doar-cateva-luni-distanta.htm

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *