Restauraţia comunistă (2)

Ideile de Piaţă – partea a doua

Ideile contează. Cuvintele contează. Şi, da, emoţiile contează. “Un stat suficient de puternic încît să-ţi dea tot ce doreşti, e suficient de puternic încît să-ţi ia tot ce ai”. Tot, inclusiv viaţa. E o frază care explică perfect atît atracţia pentru comunism, cît şi eşecul inevitabil al comunismului, în mizerie şi dezumanizare. A rostit-o un preşedinte american, Gerald Ford. Într-un fel, precizia analizei poate surprinde: americanii n-au trăit niciodată în comunism. La ei, n-a putut fi instaurat. La noi, deşi trei generaţii au fost sacrificate pe altarul comunismului (prima dintre ele, fizic) reinstaurarea rămîne o variantă valabilă. În lucru.

Piaţa Universităţii a fost creată de oameni care veneau de sub gloanţele comunismului, mulţi dintre ei, la propriu, şi cereau ca în România să nu mai fie niciodată comunism. Fără confuzie, fără nuanţări, fără ezitare. “Noi nu vrem neocomunism, nici neolibertate!!!” Clar şi răspicat. “Jos comunismul!” Zilnic, din zeci de mii, din  sute de mii de glasuri. Degeaba. După 22 de ani, “capitalism” rămîne un cuvînt murdar în România, iar modelul politic opus comunismului rămîne o necunoscută. E hulit, calomniat, desfiinţat, fără a fi înţeles. Cu aceleaşi formule, clasice, ale propagandei marxiste, revărsate pe toate canalele. Ascunzînd şi denaturînd idei esenţiale, schimbînd sensul termenilor. Predicînd dreptatea, egalitatea, libertatea, solidaritatea. Dar speculînd spaima, disperarea, ura, invidia, egoismul, lăcomia. Emoţiile de bază ale luptei de clasă.

 Cine-i de vină? 

Capital vine de la bunuri capitale: acelea cu care se produce. În care se investesc bani şi muncă, pentru a fi folosite, apoi, pentru producţie. Dar nu oricum. Capitalism înseamnă, efectiv, mijloace pentru producţia, în masă, de bunuri şi servicii vandabile. Pe care omul alege sa le cumpere, nu e obligat să le cumpere, în lipsă de altceva. Capitalism înseamnă şi competiţie liberă între producători, care oferă, mereu, mărfuri şi servicii tot mai bune, la calitate şi la preţ. Şi mai înseamnă un lucru esenţial: mobilitate socială, spre clasa de mijloc. Pînă devine majoritară. Concret, e vorba de profesionişti cu grad real şi ridicat de independenţă şi, tocmai de aceea, greu de subjugat şi manipulat. De la instalator la neurochirurg, de la mecanic la avocat, de la cofetar la softist etc. Meseria, brăţară de aur. Îţi baţi joc de mine, te-am pupat, plec în altă parte. Şi, dacă vreau, îmi fac prăvălia mea, clinica mea, făbricuţa mea. Na! IMM-uri, cum se zice la noi. Din care se aleg viitoarele companii de succes mondial.

Capitalismul românesc nu produce mari lucruri, ci oferă forţă de muncă ieftină pentru alţii. Întreprinzătorii oneşti sînt împinşi, de legi perverse şi de o justiţie coruptă, fie la faliment, fie la cîrdaşie cu mafia. Puţini rezistă în acest climat. Competiţia pe piaţă, în beneficiul publicului, e un concept frumos, dar lipseşte. În consecinţă, clasa de mijloc, baza capitalismului, a lumii libere, e subţire ca lama, nicidecum majoritară. Capitalismul nostru e deosebit. E un feudalism mai răsărit, cu tehnologie cît de cît la zi, în care insuliţe de capitalism se zbat să reziste, încolţite din toate părţile. O ţară cu milioane de bugetari şi de asistaţi, electorat captiv al stîngii. O ţară părăsită de peste 3 milioane de cetăţeni din populaţia activă – singurii care produc ceva, ca să alimenteze bugetul de stat. Dar o ţară cu oligarhi proveniţi din fosta nomenclatură comunistă, sau din ograda ei. Baroni, moguli, băieţi destepţi, fete orientate. Cu toţii, nedezlipiţi de ugerul bugetului de stat. În aceste condiţii, puteţi spune, cu bună credinţa, că eşecul României ultimilor 22 de ani se datorează capitalismului?

Un pas înainte, 22 de paşi înapoi

Eşecul României postdecembriste nu e întîmplător. Cu o grijă remarcabilă, alternativa nu a fost oferită niciodată. Şi anume, alternativa politică. Prin eforturi susţinute,  formatorii de opinie n-au impus-o în dezbaterea publică, spre informarea cetăţeanului, iar politicienii, cu rarisime excepţii, n-au trecut de la vorbă la faptă. Ba, de regulă, şi-au contrazis flagrant vorba cu fapta. De aceea, dreapta românească nu există. De ce-ar exista? Cine are chef să-şi rupă gîtul, atacat în haită, zilnic, de stînga, cu răcnete, insulte, populisme, calomnii? Cum păţesc, metodic, cei care încearcă? Rezistenţa la schimbare e feroce. Explicabil. Feudalii moderni, tehnologizaţi, îşi apăra, normal, moşia, în blana mielului iubitor de popor. Aşteptînd revenirea la sclavagismul modern. Neolibertate, neocomunism. Adică, tot comunism. Visul lor.

De ce n-ar fi, cînd eforturile depuse timp de 22 de ani n-au fost în zadar? Aţi auzit, în noua Piaţă, scandări gen: “Sus capitalismul! Stat minimal! Vrem învăţămînt privat! Medicina de la stat, să o trecem la privat! Statule, banditule, la privat cu pensiile”? Sigur că nu. Cum o să ceară oamenii asemea tîmpenii? Dracu’ a mai auzit să iasă lumea în stradă pentru capitalism? Aşa stînd lucrurile, în situaţia în care ne aflăm, ideea statului care îţi dă, tehnocratic, tot ce doreşti, are toate şansele să devină platformă-program. De succes. Prezentată de noua generaţie de formatori de opinie şi politicieni. Tineri, şcoliţi, agreabili. Care spun că fraza lui Gerald Ford e o minciună. Fie pentru că nu o înţeleg, fie, din contră, pentru că înţeleg perfect ce înseamnă.

 (va urma)

Partea I

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Alexandru Hâncu

A lucrat ani de zile la BBC în Marea Britanie, unde a stat 16 ani, între 1992 și 2008. Revenit în țară, a lucrat la televiziunea online Happy Fish, Serviciul Român de Comedie și la Kamikaze, unde este și fondator. Este membru fondator al Blogary.

35 de comentarii

  1. N-aţi mai încercat asta cam acum juma de an? Nu-mi aduc aminte ce v-a supărat atunci, dar două-trei zile mai târziu aţi scos intensedebate.

  2. Deci tu preferi indiferenţa, bătaia de joc şi corupţia din sistemul medical doar pentru că nu accepţi idea că cineva face profit? Bizară atitudine. Nu autonomia, reală sau imaginară, rezolvă problemele astea. Ci profitul şi concurenţa. Dorinţa celor implicaţi de a face profit. Sau frica de a nu face profit, sau şi mai rău, de a ieşi pe pierdere.

    Două idei stau la baza progresului, încă de pe vremea când oamenii mergeau în patru labe, asta când se dădeau jos din copac. Lenea şi lăcomia. Dacă oamenii n-ar fi avut în gene lăcomia acum am fi mâncat în continuare rădăcini şi insecte. Dacă n-ar fi fost lacomi şi nu le-ar fi fost lene să meargă pe jos prin preerii după insecte şi rădăcini acum n-am fi avut nici grâu nici porumb nici turme de vaci. Şi nici roţi. Şi am fi aprins focul pentru grătare frecând două beţe, în loc de brichete Zippo. Asta dacă am fi făcut focul.

    Profitul e bun. Eradicarea ideii de profit înseamnă stagnare. Şi intrarea în putrefacţie.

  3. @ FRANK ZAPPA

    O sa incep cu finalul:

    Referitor la Lăzăroiu, de vreme ce nu ma cunosti problema se poate pune si invers iar in ceea ce priveste calcaiele m-am uitat pe cv-ul "domnului" la activitate stiintifica si publicatii iar pentru etatea pe care o are …cam slabuţ. Plus ca majoritate lucrarilor sunt in coautorat, ceea ce la o persoana cu functii importante insemna de cele mai multe ori ca nu le-a scris el. Asa ca las-o moarta cu Lazăroiu Eruditul… De altfel, e suficient sa asculti ce spune… Doamne puţă (vba lu' bunică-mea)….

    Nu stiu de ce TREBUIA sa fie acoperita gaura imensa din sitemul financiar american, poate pentru că, asemenea oricărui SISTEM, presupune o anumita interconectare iar colapsul unei componente importante poate duce la colapsul intregului sitem cu consecinte mult mai grave… Ce zici posibil? E ca si cum ai spune că dacă un nebun isi da foc la casa ar trebui sa-l lasam sa arda pentru a nu risca inutil vietile pompierilor sau banii de interventie, chiar cu riscul de a arde tot cartierul. Acolo nu a fost vba de o banca sau doua, marea majoritate a institutiilor financiare facusera investitii riscante si riscau sa intre in colaps.

    Ideea de concurenta ESTE STRANS LEGATA DE FORMA DE PROPRIETATE deoarece concurenta intre institutii de stat este absurda. Ce ma deranjaza pe mine este ideea de PROFIT din servicii medicale. Evident ca nimanui nu-i convine sa plateasca contributii la buget pt servicii medicale inexistente dar nu privatizarea sistemului este solutia ci, ma repet, AUTONOMIA SA REALA. Exemplu: Am privatizat extracţia si distributia de carburant, care a fost rezultatul? S-a ieftinit motorina? NUU s-a scumpit in draci cu fiecare fluctuatie in sus a barilului iar profitul, fara sa se ieftineasca cand barilul scadea iar societatii Petrom OMV este de 800 (opt sute) mil euro pe anul trecut. Am privatizat distributia de curent, gaze, apă. OBSERVI VREO SCHIMBARE IN BINE? CA EU ZAU NU. Dezapezirea drumurilor s-a facut cu firme private… A fost OK?

    Poate nu stiu eu, dar da-mi si mie un exemplu de subventionare facuta de statul roman, cel putin dupa 2007 cand orice politica de genul asta trebuie sa se conformeze standardelor europene.

  4. @underscore – ai dreptate – nu-i nicio diferenta intre unii si altii.

    Din pacate alegererile din US au ajuns sa fie intre rau si mai rau…

    Tipii astia sunt de 70 de ani in razboi (declarat sau nu, voit sau nu), intervin unde vrea muschiul lor… doctrina Monroe a "evoluat" in doctrina Truman, cheltuielile militare cresc astronomic, tiparnita de US$ merge, fraierii care au investit in US si bondurile lor (arabi, japonezi, rusi, chinezi…) vad cum investitia lor se transforma in praf.

    Raman totusi fan neconditionat al Americii – cand am indoieli mai recitesc eseul lui Jean Baudrillard – Amerique (1986 circa…)

  5. Frumoasa lista cu condamnari…

    Poti te rog sa treci in dreptul fiecaruia si unde se afla in acest moment?! Cu doua exceptii (Vantu si Iancu – care au bagat ceva zile de bulau preventiv), poti baga mana in foc ca restul vor face macar o vizita la mititika?

    Din lista lipsesc Voicu (cu toata gasca lui…), Barsan si trupa vesela de la ICCJ, primarii PDL, Micky Spaga, Mazare, Mantog, Bradisteanu, Becali, Pasat, Copos, Necolaiciuc, Chiuariu, Ridzi, Falca, Mischie…

    Mama ce curatenie s-ar face in tara daca ar lucra si coana Justitica mai cu simt de raspundere!

  6. @ Bleen 13:45

    Lista asta (deschisă) mă mai ţine în viaţă.

    Sper să n-o dea nimeni la-ntors, mai ales în punctele esenţiale.

  7. @frank zappa

    Am mai auzit parerea asta ca e problema guvernului socialist obama. si e corect, masuri socialiste. Poate zici asa ca-s astia la putere acum, da bailout-u lu bush nu-i tot socialist ? poate n-o fi, nu traiesc in sua, nu cunosc realitatile de la sursa, da' cu ce se deosebeste ? Ca si ala a fost fix si pt freddie mac, fanny mae, constructori auto, homeowners, etc.

    Daca lupta e intre guvernele socialiste democrate si guvernele socialiste republicane, care-i miza ? ( ca si la noi pare la fel, intre socialisti )

    la un sarci gasesc pe cnn:

    U.S. President George W. Bush, saying "our entire economy is in danger," urged Congress to approve his administration's $700 billion bailout proposal.

    "We're in the midst of a serious financial crisis, and the federal government is responding with decisive actions," Bush said in a televised address

    Da, dupa aia a urmat trilionu lu obama.

  8. off topic

    Remeş a luat 3 ani cu executare pentru Caltaboşul.

    Pînă acum avem aşa:

    Marian Iancu – 10 ani cu executare

    Marius Petcu – 7 ani cu executare

    Ioan Mureşan – 7 ani cu executare

    Emilian Cutean – 5 ani cu executare

    Traian Decebal Remeş – 3 ani cu executare

    Adrian Năstase – 2 ani cu executare (mai are un dosar, mai greu)

    Sorin Ovidiu Vântu – 6 luni cu executare (mai are dosare, şi mai grele)

    Se pregătesc Dan Voiculescu, Mitrea, Hrebenciuc, Robert Negoiţă, Ioan Neculaie, Sereş ş.a.

  9. @Mihai postacu -at 23:13

    mai usor cu pianu' pe scari!

    1. bancile, fondurile de investitii si agentiile de rating puteau sa dea faliment…paguba in ciuperci! problema americanilor si a guvernului socialist – liberal Obama in cardasie cu FED este urmatoarea – de ce a trebuit sa fie acoperita gaura (frauda…), furtul si incompetenta susnumitilor cu bani de la buget?! cu mai bine de un trilion de $?

    2.problema sistemului de sanatate din Romania nu este legata de forma de proprietate Privata sau de stat… ci de lipsa de concurenta ce transforma acest sistem intr-o gaura neagra, unde bugetul creste invers proportional cu calitatea serviciilor oferite! (la fel ca in invatamant de altfel…) Explica-mi si mie de ce trebuie eu sa platesc obligatoriu asigurarea de sanatate si atunci cand merg in spital trebuie sa mai platesc odata medicamente/analize/spaga si sa sponsorizez un sistem imbecil si corupt.

    3.aici s-a ajuns din cauza protectionismului, a subventiilor si a izolarii pietei – beneficiile de moment se transforma in timp in lipsa de competitivitate si conduc implacabil la cresteri ale preturilor.

    Si te rog cere-i scuze D-lui Lazaroiu…iti mai trebuie cateva vagoane de carti ca sa-i ajungi la calcaie…

  10. off topic

    La Antena 1, la Capatos, filmări cu Emil Boc gol, la o sală de sport. Crin Antonescu comentează prin telefon. Jigodii de cea mai joasă speţă.

  11. Imi aduc aminte de Nea Nelu pe la inceputul anilor 90 cand facea apologia sistemului social suedez care tocmai isi dadea obstescul sfarsit. Cam asta faceti si voi aici.

    Nu mai poti face apologia capitalimului zburdalnic si a statului neinterventionist dupa ce originile crizei economice stau in lipsa de reglementare a pietei de capital din SUA care a adus la o imensa bula imobiliara care s-a spart in 2007. Din pacate acolo nu statul a "dat" ci bancile si nu din considerente de solidaritate sociala ci din dorinta de profit cu orice pret.

    "Medicina de la stat, să o trecem la privat! Statule, banditule, la privat cu pensiile”

    Nu serios, de ce medicina ar trebui sa fie o sursa de profit pentru un om de afaceri, chiar s-au terminat toate oportunitatile de afaceri si spun asta pentru ca experienta americana ne arata ca in numele maximizarii profitului se vor savarsi ATROCITATI cel putin la fel de mari ca cele de acuma, din sistemul de stat; de asemenea sistemul de finantare strict privata a sistemului medical ESTE PE DUCA SI IN STATE pentru ca si-a dovedit limitele

    Pai de ce pensiile la privat, de ce sa supui unui risc economiile de-o viata a unui individ, da de ce sa nu facem ca la nemti unde casa de pensii si cea de sanatate SUNT CU ADEVARAT AUTONOME pentru ca statul sa nu mai poata fura. Sau oare credeti ca statul daca va crede ca este necesar va avea vreo problema in a "nationaliza" fondurile private chiar si sub forma impunerii unor impozite exorbitante.

    Il auzeam aseara pe Lazaroiu (imi pare rau da nu pot sa-i zic domn) ca cetatenii trebuie sa fie responsabili si ca sa faca si sa dreaga.

    Dle eu m-am saturat de politicieni care sa-mi dea MIE lectii de viata. Nu de aia sunt acolo. Sa-si faca draku treaba si sa nu-si mai ascunda ascunda incompetenta injurandu-si poporul (asa cum e el…). De parca te obliga cineva sa stai pe functiii. Pai daca poporul are performante limitate (stiti voi cine a glasuit asa) DU-TE DRAKU SI FI POLITICIAN IN CALIFORNIA SAU IN GEORGIA (noul fetis al fundamentalistilor de dreapta) nu ma trimite pe mine la plimbare ca nu e tara lu muma-ta…

  12. Al dracului, dom’ Lazaroiu! Auzi, responsabili!
    @Filadel, nu te râdea de oameni necăjiți. Parcă e Ioan-fără-Țară, eu am și plâns puțin citindu-l pe Mihai (dă-le totuși niște numere de dezambiguizare, bleen).
    Sistemul social din Suedia și-a dat obștescul sfârșit, sistemul capitalist e pe ducă, Coreea de Nord e bine așa cum e, nu-i trebuie o gură în plus, Lăzăroiu îl trimite la plimbare.
    Unde să pună și el capul?! Marx ăla de-l știu eu avea niste coperți tari…

    Cel mai tare ramane Karnoouh in conversatie cu @costin, ca e concis si nu e confuz: „Declaratia premierului arata cruzimea burgheziei.”

  13. ba’mi pare rău, statul a dat. băncilor posibilitatea legală de a face ceea ce a dus la bula imobiliară. şi nu de ieri, de azi, ci din anii’70, din timpul mandatului lui Carte la Casa Albă. am să repet aici de cîte ori va fi nevoie, înainte de vorbi de criza imobiliară, vedeţi despre ce e vorba în Community Reinvestment Act. de acolo a plecat totul. nu că preşedinţii care i-au succedat second worstului american nu ar fi pus şi ei umărul şi o modificare, acolo, la celebra prevedere legală. dar concepţia aparţine administraţiei democrate din vremea respectivă şi e de extracţie pur socialistă. să aibă dom’le, tot omu’ casă, chiar dacă financiar nu-şi permite. şi asta chiar dacă la prima citire nu pare ceva în neregulă în actul respectiv. Fanny Mae şi Freddie Mac ştiu cel mai bine. şi prietenii la fel. .

  14. off topic

    Lucian Mindruta

    A aparut o noua specie de jurnalist: reporterul polar. Seamana cu vulpea polara, dar e mult mai siret. Pentru ca el poate ajunge si transmite in direct din localitatile COMPLET izolate…))!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *