Prin adoptarea votul uninominal majoritar (uninominalul pur și dur, după model american/britanic) PDL va dispărea ca partid parlamentar iar la prezidențialele din 2014 stînga va fi reprezentată de candidatul Victor Ponta în timp ce dreapta va fi reprezentată de candidatul Crin Antonescu.
Crin Antonescu, ca noi toți dealtfel, știe că nu va fi niciodată candidatul PSD la alegerile prezidențiale. De aceea are nevoie de un partid puternic care să-l susțină. Acel partid puternic va fi un PNL care a rămas singur pe partea dreaptă a scenei politice. Un partid cu o structură teritorială puternică, comparabilă cu PSD-ului, un partid cu un brand încă solid. S-a compromis total PNL în ochii electoratului prin alianța cu PSD? Nu. S-a compromis poate în ochii cîtorva editorialiști și a cîtorva politicieni de salon. Dar, așa cum știm toți, nu ăsta e electoratul. După cîștigarea alegerilor din 2012, PNL va începe, cu ajutorul media, o masivă campanie de rebranding ca partid al dreptei. Care, avînd în vedere lipsa de alternativă și comparație, va avea un succes răsunător.
PDL este în pragul dezintegrării (deși la ora la care scriu aceste rînduri e posibil să se fi dezintegrat deja – curg pedeliștii către USL cum curg firele de nisip într-o clepsidră din jumătatea de sus în jumătatea de jos) și cu personaje ca Blaga, Udrea sau Oltean nici nu se va putea redresa vreodată și opune tăvălugului USL și, mai ales, unicului partid de dreapta, PNL.
Începînd din 2013 sau 2014 PSD și PNL se vor lupta politic pe viață și pe moarte, mai puțin pe subiectele justiție și relații cu Moscova, acolo unde, de dragul interesului național, vor conlucra pentru a elimina orice ingerință a justiției în politic și pentru o cît mai apropiată relație cu Rusia, reciproc avantajoasă (noi le dăm aproape totul și ei ne iau restul).
Care sînt șansele PDL de a contracara acest plan și de a supraviețui votului uninominal majoritar? PDL are o singură șansă, aceea de a ocupa pe scena politică locul pe care îl vor Crin Antonescu și PNL. Acest loc poate fi ocupat prin coagularea forțelor de dreapta în jurul PDL și prin prezentarea la alegerile prezidențiale din 2014 a unui candidat unic și autentic al dreptei.
Nu cred că în USL s-a pus vreodată serios problema candidaturii lui Antonescu la prezidențiale. Nu cred că Antonescu și-a pus această problemă. Nu cred că cineva și-a pus problema unui candidat comun din partea alianței la alegerile prezidențiale. Cred că scopul alianței PSD-PNL a fost dezintegrarea PDL, împărțirea scenei politice între PSD și PNL și în 2014 o finală prezidențială Ponta-Antonescu.
Votul uninominal majoritar va trece și e bine să treacă iar dacă prețul adoptării sale este dispariția PDL de pe scena politică, fie! Să nu acuzăm PSD și PNL, să nu acuzăm sistemul electoral pentru impotența și prostia dreptei, pentru faptul că a rămas prizoniera unor personaje de anvergura transpirată și pe tocuri a unor Blaga sau Udrea.
Pentru a rezista tăvălugului USL, e nevoie de o dreaptă unită, e nevoie de personaje politice de anvergură, e nevoie de structurile teritoriale ale PDL. E nevoie de lideri care să inspire, nu să transpire, e nevoie de generali, nu de plutonieri de intendență, e nevoie de politicieni, nu de vedete de tabloid. PDL, condus de actualii popotari și excelenți organizatori ai cartofilor pentru curățat, nu va avea mai mult de 8-10% din mandatele parlamentare într-un sistem uninominal majoritar (și probabil nu va avea mai mult de 15% într-un sistem proporțional), mandate pe care le va pierde prin traseism în jumătate de an, în favoarea PNL, unicul partid al dreptei.
Dacă însă dreapta politică va salva PDL din acest prizonierat și PDL va reuși să inspire și să mobilizeze prin liderii săi de la centru și prin structurile sale teritoriale, atunci PNL va găsi ocupată partea dreaptă a scenei politice și planul PSD-PNL de a împărți scena politică în două va eșua.
Dar pentru ca asta să se întîmple e nevoie de o nouă platformă politică, cu MRU în frunte, care să aducă la un loc, să mobilizeze și catalizeze energiile de dreapta și structurile PDL. E singura șansă a dreptei. Poate că dreapta nu înseamnă nimic pentru o parte dintre liderii PDL. Nu poate, sigur. Așa că nu vă așteptați să se dea la o parte și să vă invite, nu vă așteptați să lupte împotriva USL, nu vă așteptați să mobilizeze altceva decît propriul instinct de supraviețuire. Iar liderii dreptei, ăia autentici, fie intelectuali finuți cu pipă sau politicieni cu coaie, trebuie să înceteze să atace poporul pedelist și să jignească și ignore votanții dreptei.
PS. Sistemul uninominal majoritar elimină total din ecuație posibilitatea existenței a cinșpe partidulețe de dreapta.
Yo zic că nu-i loc pentru Crin-Ciuchy Absentescu pe dreapta, doar şi pentru faptul că s-a amorezat prea mult de stănga lui Che Javra !
După ce Elena Udrea se retrage din politică și se apucă de făcut copii, se retrage și Blaga și se apucă de făcut nepoți.
@Bleen Domnu Blaga numără din doi în doi? E par?
Pedeliștii nu candidează. Ei contracandidează.
@Bleen Contra cui?
@Pataphyl Contra învingătorilor.
”Regret sincer ca trebuie sa fac aceste precizari tehnice: prin septembrie 2011, Dacian Tolea – membru PDL (recuperat acum de „grupul ereticilor NR”) – vorbea pe blogul sau despre „intilnirea providentiala cu Mihail Neamtu”. (Formule exaltate pe care astazi le reproseaza altora…) Eu plecasem dintr-o pozitie guvernamentala, dar dl Tolea a ramas intr-o functie politica, refuzind sa fie membru fondator al Asociatiei Noua Republica. A refuzat ideea de partid-alternativa la PDL. Pentru a pastra o locuinta la RAPPS, Dacian Tolea a refuzat sa iasa din PDL in toata perioada octombrie 2011 – mai 2012. Dupa caderea Guvernului Ungureanu, e brusc interesat de Noua Republica si revendica tot: miscare, marca, idee. Cind miscarea se urnea cu greu prin tara, dl Tolea era invizibil. Acum, inainte de Congresul de constitutire, dl Tolea a devenit brusc erou si dizident. Proverbul romanesc: „La placinte inainte, la razboi inapoi…” Da, respect oamenii care isi cultiva consecvent crezul politic– chiar si unul pedelist sau penelist, daca e asumat pina la capat. Exista nemultumiti care mi-au reprosat mereu ca NR nu s-a delimitat suficient de PDL. Acum, aceeasi nemultumiti (intre care si Gabriel Biris) fac alianta cu actuali membri PDL si dusmani ai NR. O tempora, o mores… Ma rog ca fiecare sa fie rasplatit dupa bunatatea si curatia gindului sau. In rest, viata merge inainte.”
Semnat: Mihai Neamțu
Pentru atacul la Dacian, printre multe altele, și-a închis toate ușile (și nu mă refer doar la ușile politice). Dacă mai rămăsese vreuna deschisă (din cîte știu eu, nu).
@Bleen „aceeasi nemultumiti”? in rest, numa’ de bine 😀
@Bleen Alt constipat, Antonescu gen, care se visează în tranșee, înconjurat de dușmani care îi vor capul. De remarcat, totuși, aplecarea sa către cele sfinte: se roagă…
@Bleen Și-ncă ceva ce m-a făcut să suspin: ce-o fi vrut să spună cu ”curăția”? O fi vrut să spună ”măreție” și se gîndea la Năstase?
=)))))))))))))
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/166048_436215299725006_243848052295066_1662854_1192774453_n.jpg
@Bleen Mi s-a acrit de Marga. Ascult, diversionist, „Brave Margot”: http://www.youtube.com/watch?v=zuxMhzKeozo
@Bleen =)))))))))) что? =)))))))))
Haha!
Cristian Mateș
”Andrei Marga, ministrul de externe, spune că se duce la Consiliul Europei. Îl scuzați, a greșit. Era vorba de Consiliul European. L-a corectat o ziaristă.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă: Consiliul Europei este o organizație independentă de UE. A nu se confunda cu Consiliul European, care reprezintă reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE, și nici cu Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Miniștri).”
Trebuia să-l lase ăștia pe bou să se ducă la Consiliul Europei.
@Bleen Cristian Mateș Și zici că nimerea ușa?
@Bleen Cristian Mateș aşa-i când tragi la Comunitatea Statelor Independente…
Mîine, la 9.00, pe evz.ro, interviu cu Valeriu Stoica
http://www.evz.ro/detalii/stiri/valeriu-stoica-suspendarea-lui-traian-basescu-ar-fi-o-dovada-de-iresponsabilitate-a-usl-982387.html
@Bleen banuiesc ca-i vorba despre sarcasm: Valeriu Stoica speră că premierul Victor Ponta îşi va menţine discursul raţional cu care şi-a început mandatul
Păi nu e rațional cînd spune că președintele unei țări se reprezintă pe sine însuși la întîlnirile la nivel înalt pe plan extern, și de-aia e musai să fie trimis și ministrul de externe, ca să fie și țara reprezentată? Ce contează că ministrul de externe devine pe zi ce trece ciuca miștoului pe plan intern și e privit ca o nălucă la întîlnirile cu diaspora? E și el acolo, să reprezinte țara! Nici nu mă interesează ce părere au cancelariile occidentele despre ministrul nostru de externe.Și nici pe Ponta.
…oricum, după victoriile USL-ului (la locale, parlamentare şi prezidenţiale) tot mai mulţi vor vrea să aibă copii.
Guvernarea USL are efecte perverse.
@oglinjoara Da. Le-a tras-o USL-ul și i-a lăsat pe toți gravizi.
@Bleen O să ne f*tă pe toţi, ca să zic aşa.
@oglinjoara @Bleen Atunci o sa stăm cu toții acasă 3 ani pe banii statului, adică ai noștri. Dacă nici așa nu ne convine, sîntem cîrcotași rău… Și o să cerem să fim violați din nou, începe să ne placă. Eu, gravidul,
La grețuri te-a gândit?
@Yeba Așa e cînd vine stînga la putere: cresc grețurile.
@Bleen Deci nici vorbă de restauraţie, e doar o nouă partidă de sex.
@oglinjoara sextaurație
@Bleen rextauraţie
@Bleen Mic, mic Titulescu ăsta, da’ vioi, dom’ne!
Elena Udrea a declarat că vrea un copil. E clar. Ori se retrage din politică, ori vrea să-l înfieze pe MRU.
@Bleen ba eu cred ca a auzit schema cu concediul de maternitate :-))
Mai rămîne ca și Blaga să declare că are de gînd să rămînă gravid și să se retragă din politică. ”Șefu, cică nu vrea să rămînă gravid. Cică vrea carieră politică. Să-i mai smulg o unghie? Să-l mai ard cu țigara? Să-l mai înec cu capul în wc? Să-l mai electrocutez puțin?”
@Bleen nu-i nevoie sa ramana gravid ca sa intre in concediu, ca a zis UE sa fie egalitate 😀 asa ca se poate aranja in eprubeta, la o adica, si fara smuls unghii si alte alea :-))
@Bleen Își pregătește o retragere demnă. Bravo, ei!
@Bleen nici că se putea pretext mai bun pentru o pauză strategică. în fond, dacă ţi-au dispărut chiar toţi lăudătorii/dacă nu te mai vrea nimeni, nu te poţi încăpăţâna să continui.
Asta îmi aduce aminte de demnitatea Monei Muscă.
Oricum, va fi mai câştigată cu un copil.
@Bleen
țîță dă?
@nedormitul @Bleen doar la merituoși 🙂
@sanantonio @Bleen
cică şi năstase ar face un copil. întrebarea e, puţă dă?
@nedormitul @sanantonio @Bleen
Năstase face pui.
@Florina @nedormitul @sanantonio Nu. Năstase ouă.
@Florina @sanantonio @Bleen
năstase fată
@Florina @sanantonio @Bleen
mă rog, fetiță
@nedormitul @Bleen da, da’ numai de dreapta
@oglinjoara @nedormitul @Bleen p’a stîngă o păstrează pentru Ponta 😀
Înțeleg că vreți să vă întăriți imunitatea. Cu echinaceea ați încercat?
@Yeba
=)))))))))
@Yeba deocamdată încercăm cu echinacealaltă
@Yeba În ce privește imunitatea, nimic nu se compară cu laptele matern! Sau votul parlamentului 😀
@nedormitul tu si ugerul udrei…
@Bleen
Deci, ca să revenim on topic, dreapta renaşte natural sau prin cezariană?
@Florina @Bleendreapta se renăștea natural, prin cezariană se preda.
http://www.b1.ro/stiri/politica/premierul-victor-ponta-surprins-trecand-pe-ro-u-la-semafor-video-28520.html
Ăstuia i-a luat puterea mințile de tot, e beat tot timpul; dacă trecerea vreunul regulamentar cu mașina și mi ți-l lipea de caldarîm, era vina lui Băsescu și a serviciilor secrete care l-au asasinat pe opozant. Ce-o căuta omul ăsta în viața noastră?
@sanantonio ori e turc ori e daltonist ori pur si simplu psd-ist :-))
@EleninaNicuţ nici, nici, nici. e doar bezmetic, vai, soarta noastră
@sanantonio L-o fi sfătuit Bogdan Teodorescu pe Ponta să transmită mesaje subliminale de forţă, iar el a luat-o de bună şi a început să se joace ţonţoroiu de-a preşedintele jucător. (Îmi amintesc că una dintre „gravele încălcări ale constituţiei”, pentru care urma să fie suspendat Băsescu, era faptul că a condus după ce consumase alcool la nuş’ce restaurant, cu Becali. Noroc că Ponta nu e suspendabil, că şi-o lua de la Udrea…)
Complet de acord cu articolul; doar o mica observatie: Antonescu chiar crede ca va fi presedinte! A crezut tot timpul….
Trebuie continuata de MRU…
Apropo de copii: guvernul Ponta vrea să reintroducă concediul de maternitate de 2 ani, ba chiar să pluseze la 3 ani.
@Bleen „Imparatul mustelor” ne invata ca copiii pot avea un puternic simt al ierarhiei.
@Bleen Atunci să dea retroactiv mamelor din lumea-ntreagă, că aşa-i constituţional.
@Nea, argumentul suprem este că Statul nu pierde mare lucru.
Mămicile votează Ponta! sună chiar natural.
@Nea
nenea nenea!
vă datoram un răspuns: http://www.biciclete-online.ro/images/image_white_1310848997.jpg
numa’ de-aia ca să vă fac în ciudă!
@Bleen Mama, cea care l-a insotilt la juramantul de premier trebuia si ea rasplatita macar cu 3 ani de indemnizatie, in fond si Victoras tot copil a ramas.
Majuscule versus restul. Asta e deja psihanalizabil politic.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/530358_396623550383058_257433217635426_1265186_856589123_n.jpg
@Bleen de obicei scriu cu majuscule aia care nu stiu sa scrie de mana :-))
@EleninaNicuţ Am înțeles că e desenul unui copil. Ceea ce e și mai trist.
@Bleen @EleninaNicuţ O fi al lui, ….copilul sau desenul
@EleninaNicuţ O spun ca unul care a desenat la grădiniță și în școala primară și globuri pămîntești cu copii ținîndu-se de mînă, și porumbei ai păcii, și secere și ciocane.
@Bleen a, da, mie mi-a lasat impresia de pictura naiva… din mai multe puncte de vedere 😀
@EleninaNicuţ @Bleen In cat timp credeti ca va disparea numele odios al tradatorului Biris din frunzisul stejarului?
@Bleen Asta este desenul unui copil cum erau desenele mele din clasele 1-4, adica facute de mama. un copil normal s-ar rezuma doar la a mazgali banca sau tabla cu lozinci pro NR.
@Merechene Caragiale. ”Politică. Acțiune. Scandal. Ne așteaptă lupta electorală. O aștept cu mare poftă. Stânga populistă trebuie demascată. Dreapta coruptă să se pocăiască. Veniți cu noi!”
@Bleen „Imparatul mustelor” ne invata ca copiii pot avea un puternic simt al ierarhiei.
Băsescu și Marga
=))))))
http://youtu.be/xHv5gcziEi8
@Bleen criminal :-)))
@Bleen Sa-l suspende, dom’le, nu se poate asa lipsa de respect! (la noi e gluma, la a3 o sa fie pe bune…)
@Bleen De ce scrie Dracu pe amvonul lui Marga?
@Nea @Bleen Acolo apare numele vorbitorului.
@Bleen Bestial, inițial Băse voia să-l muște de carotidă pe dinozaur, apoi s-a calmat și și-a găsit o activitate constructivă. Demențial!
Exista pareri ca trebuie o miscare rupta total de PDL sau macar in care PDL-ul sa stea la fund de tot. Eu cred ca a te lipsi de infrastructura PDL este o imensa prostie. Orice s-ar zice partidul asta mai are si va mai avea ceva de spus. Bineintteles cu u schimbare la varf si pe ici pe colo in teritoriu. Ba poate chiar ceva mai mult in teritoriu.
@cocosila Eu aș zice că peștele de la cap se-mpute, așa că aș merge mai degrabă pe transplant de cap decît de trup. Cei din teritoriu știu ce au de făcut ca să cîstige pe plan local, mult mai important mi se pare ca cel care stă în vîrful caprei să știe încotro să-ndrepte trăsura. Dacă cei din teritoriu au încredere în lider și dacă acesta dovedește putere, înțelepciune și charismă, voturile alegătorilor se pot schimba sensibil.
Inca nu am inteles ce a demonstrat MRU dpv al potentialului de leader politic. Basescu a investit un pic de incredere, deci i-a dat startul. Ca prim ministru nu a avut timp sa demonstreze mare lucru. Sau, a dat vreo gaura in fondurile europene de care n-a auzit prostimea din care fac si eu parte? Ca sef al guvernului, a pierdut sustinerea politica in nici 80 de zile. Chiar si pentru Basescu, MRU nu pare sa fi fost prima optiune, ci o alegere de ultima instanta. In afara de asta si de cateva articole in care unii declara ca l-ar sustine, eu nu am gasit argumente foarte convingatoare in sensul discutat.
Raspunsul la intrebarea din titlu e simplu. Nu il vrem pe Crin Antonescu. Asta este si singurul argument convingator pentru mine, deocamdata, apropo de optiunea MRU. Dar, pe baza acestui asa-zis argument, eu l-as accepta ca leader al dreptei si pe Donkey din filmul Shrek. Sorry.
@andrei_p Nu MRU a cazut in 80 de zile ci PDL-ul care trebuia sa-l sustina ca aproape unica speranta la acel moment. Nu stiu cati il sustin din inima dar il vor sustine de nevoie.
Actuala clasa politica si actualul sistem politic trebuiesc distruse, daramate. (…)Nu sa ii arestam, nu, sa fie eliminati de pe scena politica. Si-au dovedit incompetenta. Trebuie eliminati de pe scena politica, atat. Ceea ce se intampla in Romania nu este democratie reala. Tot tampitu’ voteaza! Nu asta e democratia. Daca eu cu doua perechi de cizme si o caldare pot sa iau un vot, nu mai e democratie, situatia nu se inregistreaza doar in Romania, ci in intreaga Europa, lucru care reiese clar in contextul actualei crize. Eu cred ca ori se va introduce votul cenzitar, ori se vor introna dictaturile in statele europene.
@sorin ovidiu vantu Subscriu cu toată ființa! Să voteze doar cei care au curajul să ridice piatra și caracatița Paul.
@sorin ovidiu vantu Nu cred ca e cazul de experimentat sisteme originale. Mai era unul care voia democratie originala si ne-a tot tras-o de 22 de ani.
Astazi se implinesc 22 de ani de la Duminica Orbului din ’90 (e tot Duminica si tot a Orbului); USL (noul FSN) are tot peste 60% (in sondaje) ceea ce arata clar ca ne-am intors de unde am plecat si ca n-am invatat nimic.
@Amelia New Nu-i nimic. ne mai învaţă o dată taica Iliescu despre socialismul cu faţă umană.
@oglinjoara Am gasit o raza de speranta: pe 10 iunie (Duminica intai dupa Rusalii/Pogorarii Sfantului Duh – a Tuturor Sfintilor) la liturghie se citeste si din Evanghelia dupa Matei, cap. 19, 27-30. Versetul 30 zice asa: „Si multi dintai vor fi pe urma si cei de pe urma vor fi intai”.
@Amelia New Înţeleg, dar nu uita că „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”.
@Amelia New, mai bine am vorbi cu Preafericitul să se omită versetul la liturghie, că mi se pare că ăștia de pe urmă s-au încredințat cu totul Domnului și au luat-o ad litteram, se preocupă să nu cumva să se clintească „de pe urmă”, ca să prindă locul întâi.
@Yeba Daca s-ar fi incredintat cu totul Domnului nici n-ar fi rau, mie mi-e teama ca (cel putin o parte dintre ei) s-au incredintat lui uciga-l toaca.
Lupta politica, se stie, nu se poarta cu manusi de catifea. Nu le cere nimeni distinsilor politicieni sa fie domnisoare de pension care sa roseasca atunci cand un muscoi se afla in exercitiul principalei lui functiuni. Ceea ce face, insa, Ponta in ultimile zile intrece orice masura. A-l numi pe Boc drept cel mai caraghios prim ministru nu este altceva decat dovada unui comportament mizerabil. Cata vreme a fost ministru in cabinetul sau, atat cat a fost, si s-a infruptat din plin de beneficiile guvernarii, pana cand el si ai lui au fugit speriati de criza, ar trebui sa taca sau sa se ascunda pe undeva decat sa latre asemenea vorbe. Trec peste faptul ca, dincolo de cateva situatii delicate si mai comice, figura lui Emil Boc tine mai curand de tragedie decat de comediile shakespeariene.
Dacă vreți să discutați de votul majoritar, uite acilișea:
http://forum.blogary.ro/index.php/topic,73.0.html
Am vaga senzație că în PDL și-a băgat coada Dinu Patriciu. Altfel nu-mi explic cum a ajuns partid-balama.
@Bleen Pentru actualii lideri gen Oltean e mai bine partid balama: vor avea personal de castigat fara sa faca mari eforturi. S-ar putea insa sa ramana cu balamaua si sa piarda usa.
@Bleen pdlmic.ro
Vorbesc prostii?
Și în 9 ianuarie, și în 22 ianuarie vorbeam prostii, cred.
9 ianuarie 2012
Pentru cei care umblă cu wishful thinking-ul, vă spun ce va face USL dacă Băsescu nu va desemna premierul lor:
1. va acuza frauda electorală (alegerile comasate, UNPR-ul etc), turismul electoral etc
2. va declanşa formalităţile de suspendare a preşedintelui
3. va apela la Partidul Socialist European şi la toate cancelariile occidentale
4. va face grevă parlamentară refuzînd să participe la şedinţa de învestire a unui posibil nou guvern
5. va face un scandal monstru în media
22 ianuarie 2012
Cînd vorbeam acum o lună despre războiul total ca opţiune tactică a USL (parlamentar, mediatic, diplomatic, în stradă) toată lumea se supăra, că ţin cu ursu’. Iată că USL a dat o probă de război total. Au atacat la Uniunea Europeană, au apelat la ajutorul PES, au ieşit în stradă, au ameninţat cu demisia parlamentară, s-au folosit de televiziunile pe care le deţin. Şi deşi războiul în teren a fost un fîs, PDL s-a speriat şi aproape prăbuşit ca un castel de cărţi. În 68, în Vietnam, nord-vietnamezii au declanşat ofensiva Tet, care strict militar pentru ei a fost un dezastru dar care a dus la cîştigarea războiului, din cauza prăbuşirii moralului americanilor. Au cîştigat imaginile cu atentatul de la ambasada americană din Saigon, nu victoriile pe linie ale armatei americane, respingerea armatei nord-vietnameze şi distrugerea Vietcongului. PDL a arătat că nu poate rezista unui război total cu USL şi că Băsescu nu poate avea încredere în ei.
“A ajuns euro la 5 lei? Nu-i nimic. Isărescule, ia-ţi chiloţii pe dos! Vasilescule, ia şi tu chiloţii lui Isărescu, tot pe dos! Exporturile scad pe o pantă descendentă, Bănicioiule? Păi şi ce mai aştepţi? Ce te uiţi aşa ca bou’ la mine? Ia-l pe Buşoi şi faceţi o spirală pozitiv-ascendentă! Un grup de pensionari protestează la guvern că n-au mai mîncat de trei săptămîni? E bine, ar trebui să fie capabili să leviteze. Hrebe, zi-le să bată din aripi şi am rezolvat şi problema transportului în comun.”
http://www.blogary.ro/2010/01/violeta-duce-galeata-la-gunoi/
În 2009 am zis 50.38% pentru Băsescu, a fost 50.33% (dovada pronosticului, pe bleen.ro). Acum am zis că la penaltiuri va fi 4-3 pentru Chelsea, 4-3 a fost (am dovada pronosticului pe Facebook). Sînt mentalist.
@Bleen Românii au talent?
@Bleen Stii de pe acum si scorul la locale si la parlamentare? Doar asa, ca sa avem dovada mai tarziu 😛
@cristihan Încă nu, că nu s-au liniștit apele.
@Bleen zi-mi si mie numerele de la extragerea loto de joia viitoare
Ne trebuie MRU. Și Stoica. Valeriu Stoica. Și Aligică. Unicul. Și implicare a celor care știu, și pot, dar stau pe prispă, sparg semințe și se uită bourește cum se repetă istoria și isteria anilor 2000-2004.
Lehamitea e mare în rîndul celor de care e nevoie pentru ca restaurația să nu se producă. Era nevoie de un catalizator pentru redeșteparea acestora, și dacă nu e MRU, în vremurile astea, atunci cine?
Sînt așteptări mari de la MRU, și ar cam fi timpul ca și acesta să bage cărbuni în proiectul cu care ne tot amenință. Tare mi-e că dacă îl amînă pînă după alegerile locale, în speranța că va da lovitura la alegerile din toamnă, și-o cam va lua în barbă. Și noi, odată cu el. Sau invers.
Madame Blogary dă ca sigură intrarea în vigoare a votului uninominal majoritar într-un singur tur, cu consecințe negative imediate pentru PDL. Deși acesta poate fi oprit, iar eu cred că va fi oprit. Și dacă ăsta este planul, anihilarea PDL, care s-a dovedit în ultima vreme destul de reticent de a se subordona unor personaje parașutate de la Cotroceni, gen Ungureanu ? Tabula rasa, cu aranjorii pe post de ctitori ai Dreptei ?
De văzut cum se mișcă la CCR oamenii puși de PDL, Cotroceni și UDMR (mare minune să nu defecteze dintre cei ajunși acolo prin PDL sau Băsescu). Maximum la care se poate spera este un 5:4 contra legii cu un singur tur, e suficient să defecteze unul din cinci.
@Riddick De ce votul uninominal majoritar ar fi neconstituțional?
Pentru că parlamentul rezultat nu ar fi reprezentativ. Ar rămâne fără reprezentare minim 20-25% din electorat (ba chiar peste 30%). Iar dacă USL ar adăuga clauza ca în județele în care ar fi 6% minorități să se atriubuie automat un mandat, e mai nereprezentativ.
@Riddick Votul uninominal majoritar e constituțional în toate statele civilizate. Nu înțeleg ce articol din Constituție ar încălca. Nici Președintele nu e reprezentativ, reprezintă doar 20% dintre românii cu drept de vot. Dacă era neconstituțional, nu trecea de CCR nici votul pentru președinții de CJ, nici pentru primari.
Mă refeream la VUM cu un singur tur și la nereprezentarea CELOR CARE AU VOTAT, nu la procentul care a impus o majoritate la o participare sub 100%, deci inevitabil sub 50% din electorat (dacă am excepta majorități gen FSN 1990). În 2007 întrebarea de la referendum era: “Sunteți de acord ca începând de la primele alegeri care vor fi organizate, deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi ?”Nu știu să fi contestat cineva la CCR votul într-un singur tur la alegerile locale (poate să fi făcut-o în mod diabolic chiar USL, spre a se crea un precedent care acum ar putea fi invocat).
@Riddick De la ce procent în sus e reprezentativ un parlament? Și mai ales, de la care? Dacă se prezintă 15% din electorat la vot, se poate numi Parlament Reprezentativ? Păi atunci, ce facem cu restul de 85%, pe ăia cine-i reprezintă? Dar dacă se prezintă 49%, ceilalți 51%, majoritari, ai cui sînt?
Avantajul votului uninominal direct e că nu mai ajung în parlament cei care, de fapt, pierd alegerile (v. Antonescu și mulți, mulți alții), și că se polarizează opțiunile de vot prin eliminarea partidelor de 5-7-12%. Unii consideră polarizarea asta o scădere a nivelului de democrație, alții nu. Eu, nu. Eu cred că înseamnă asumarea unei opțiuni clare, biunivoce. Ar cam fi timpul să renunțăm la băltiri.
@Riddick Votanții lui Geoană de cine sînt reprezentați?
Să se facă două tururi și dau în scris că USL nu ia 50% la alegerile generale, în noiembrie. Votanții lui Geoană au votat la o singură circumscripție, România+diaspora, ca să zic așa. Nu s-a vrut în ruptul capului două tururi, nu se vrea nici acum.
@Riddick Păi și votanții lui Petrică votează doar la o singură circumscripție. Care e diferența? Nu înțeleg.
Se crează o falsă majoritate la votul într-un singur tur, majoritate care ar fi infirmată de votul cu două tururi, când ar intra în parlament candidați validați majoritar la nivel de circumscripție, deci o majoritate din electoratul votant produce o majoritate parlamentară. Cu un singur tur s-ar putea întâmpla să apară o majoritate parlamentară cu mai puțin de 50% din voturile exprimate. Vedem în Grecia cum electoratul revoltat a zădărnicit prin votul de protest formarea unei majorități manufacturate (care mai avea un mandat până la 50%, deși cumulat cele două partide nu au trecut de 38%).
@Riddick Nu știu ce sistem e la greci, nici nu prea îmi dă fiori subiectul ăsta, dar știu că sistemul nostru de vot, de pînă acum, permite unor perdanți să cîștige, ceea ce mi se pare complet aiurea. Aș putea accepta un sistem în două tururi (de ce nu în trei? sau patru?), dacă nu ar fi redistribuite locurile conform unor algoritmi alambicați care să pretindă că aduc echilibrul pe scena electorală. Dar acum avem de ales între două rele: sistemul de pînă acum, aiuritor, și cel uninominal pur și dur, ca să citez din clasici, care va polariza scena politică, indiferent cît de reprezentativ, sau nu, va fi fiind.
@sanantonio Uninominalul pur și simpu e greșit citat de clasici ca favorizînd în mod necesar polarizarea… favorizează la fel de bine și partidele regionale (probabil că în orice colegiu în care avem o minoritate de 35-40% minoritatea va cîștiga după principiul „cînd doi se ceartă al treilea cîștigă”).
Nu există sistem de vot perfect, ci doar sisteme preferate de anumite partide în anumite perioade de timp. Singura opțiune civilizată este să nu mai fie lăsați politicienii să îl schimbe! Adică să se se poată schimba doar prin referendum…
Bine si sunteti siguri ca PDL mai e o solutie pentru dreapta?Nu ca ar exista alternative (Noua Dreapta se pare ca s-a fasait), pur si simplu nu mai stiu cu cine sa votez…Probabil alternativa rezonabila e daca esti mai tanar sa o tai din Romania…
@PetruMoldovan Fuga din Romania nu mi se pare o solutie. Ca sa ai o indreptatire sa pleci din Romania tine de doua pozitii: ori de geniu ori de capsunar.
@cocosila Contra-exemplu. Tot ce trebuie sa faci sa pleci din RO in Amerika la studii e sa dai niste teste standard, sa ai note decente luate pe bune (8-10) in facultate si vointa cat cuprinde. Asta nu tine de genialitate.
Fuga DIN Romania e inca o solutie. Din nefericire, chiar si aici la relativa viata buna, fuga DE Romania e imposibila. Ti-o zice unul care in fiecare seara injura de mortii ma-sii ca nu mai citeste nici un blog romanesc si se trezeste dand cu clickul pe evz and other fine establishments.
@anarchix Eu ma refeream la sensul plecarii. E indreptatit geniul sa plece pentru a se desfasura. Capsunarul, de asemenea, pentru el camp e acolo, camp e si aici, rob e acolo, rob e si aici. Restul ar mai trebui sa facem cate ceva si pe aici
Ne trebuie o dreapta pragmatica, nu una visatoare, o dreapta curajoasa si cu initiativa care sa nu mai tremure de frica boborului atunci cand ia masuri..
Cine a urmarit-o pe Monica Macovei in ultima emisiune pe B1 n-avea cum sa nu inteleaga ca dupa locale se pregateste ceva. Excesul de sinceritate a tradat-o.
@cocosila Ce a zis?
@Bleen La intrebarea lui Turcescu cu privire la viitorul ei in PDL, a avut o retinere apoi a continuat ca va fi alaturi de PDL pana cand va exista o viitoare constructie (in care sa intre si PDL).
@cocosila Chestia asta o zice de nuștiucînd.
@Bleen Aici ideea pe care am vrut sa o subliniez este ca omul politic (cel care este cu totul devotat partidului cu toate relele lui) a fost tradat de omul Monica Macovei (cea care intelege ca PDL-ul este inca o solutie dar nu-i poate gira toti oamenii si toate actiunile)
@Bleen http://inregistrari.b1.ro/view-sub_semnul_intrebarii-88.html
Urmariti de la minutul 1:51:00
PDL are nevoie de un lider credibil – preferabil MRU, atât în vederea alegerilor parlamentare, pentru stimularea revirimentului şi atragerea electoratului, cât şi, evident, pentru prezidenţiale.
Dacă nu găsesc un lider credibil cu care să câştige prezidenţialele – PDL e istorie.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu Boc sau Blaga în frunte – partidul e lipsit de orice perspectivă, de orice orizont.
MRU poate redeştepta speranţa şi inspira încredere.
In momentul in care PSD-ul se va descotorosi de liberali si Felix, PNL va „reevalua” PDL-ul cu conditia ca PDL sa fie numarul 2
@ribelalu De aceea este nevoie de mișcarea MRU pentru a da stabilitate atît politicilor cît și politicienilor.
Tovarase, partea cu Crin Antonescu si PNL partid de dreapta sper ca era o ironie. Toata lumea asteapta ceva gen MRU + PDL sau PLD.
umpic off: care-i diferenta dintre uninominalul pur cu doua runde si sistemul actual?…ca nu pricep…
@chriscross Sistemul actual nu e uninominal, e proporțional 100%. Nu e vorbește de uninominal cu două runde (sistem ca în Franța), ci de uninominal pur și dur (cel cu cele mai multe voturi, indiferent, cîte, cîștigă).
Dar dacă nu ăsta era planul PSD-PNL și tocmai le-am dat o idee de nota 10? Ă?
@Bleen E deja una din optiuni, au invatat ceva de la Basescu…
Cum ar fi daca:
La locale PDL iese foarte prost (cu Blaga sef de campanie…)
PSD si PNL termina de impartit placinta (nivelele 2 si 3 + interese economice)
La ceva timp dupa locale „concurenta” dintre Ponta si Crin devine „confruntare”
Pe fata devin „adversari”, pe sub masa evident se inteleg
La prezidentiale in turul 2 ii avem pe Ponta si Antonescu
Parerea mea :), suntem membri NATO si UE trebuie sa simulam macar democratia, nu merge ca in Ucraina.
@Bleen De ce te-ai înțelege pe sub masă cu un luzăr? Mai mult decît s-au înțeles și pînă acum între ele partidele parlamentare, vreau să spun?
@bilbofil Nu înțeleg. Cine cu cine să se înțeleagă pe sub masă?
@Bleen Citam din @gamgam . Mai devreme sau mai tîrziu opoziția PNL-PSD ar deveni autentică. Doar că s-ar face mai probabil pe scaune și rente decît pe valori și principii.
@bilbofil @gamgam Da, categoric.
Scuze, sînt obosit, am lăsat în răspuns @Bleen în loc de@gamgam
@bilbofil @Bleen Pentru credibilitate, democratie functionala etc. O coalitie cu 70% (in cazul uninominalului intr-un singur tur) nu da bine la extern.
@Bleen @bilbofil PSD cu PNL
@Bleen, te caută dumnealor.
@Yeba De la Siguranță? Doftana mă mănîncă!
@Bleen, eu mă gândeam că te caută ca să-și poată manifesta recunoștința pt idee, că-s oameni de bun-simț.
@Yeba Nici măcar la un amărît de mulțumesc nu mă aștept din partea lui Bogdan Teodorescu.
@Bleen Ca să dau și eu o idee, e o chestiune de timing. Cînd grămada s-ar fi redus și nevoia de unitate ar fi dispărut ideea le-ar fi venit în minte în mod natural. Dacă competiția PNL-PSD începe prea devreme, există riscul să piardă ambele tabere.
Sau ca cel puțin ca o tabără să se deschidă excesiv de mult și să ajungă într-o opoziție autentică. Cred că motivul pentru care susținem „dreapta”, cum ar spune Ghinea, nu este pentru că ne plac austeritatea ori inflexibilitaea ci pentru că știm că propunerile actualei stîngi sînt păguboase.
Hai, că e simplu:
1. Nu lua numele dreptei în deşert. PNL nu e de dreapta.
2. Nu lua numele stângii în deşert. PSD nu e de stânga (şi nici de dreapta).
3. Iliescu e criminal (v. Porunca a 6-a), Năstase e hoţ (v. Porunca a 8-a), Ponta e inconştient şi Crin e cretin (v. Porunca a 4-a, cu modificarea „cele şapte zile de odihnă” în loc de „ziua a şaptea de odihnă”).
4. Majoritatea politicienilor sunt ticăloşi. Ei sunt pe placul majorităţii populaţiei.
5. Când lumea se va trezi, va vedea un lider care e gata să facă treabă.
Mai erau încă 5 pe altă piatră, dar aia s-a spart.
@Nea Cred ca pe piatra aia era legenda – ce e aia dreapta si la ce foloseste, ce e aia stanga si de ce nu foloseste…
Buna ziua, nici nu va imaginati cat de aproape de adevar sunteti,e deja un plan in desfasurare… PSD si PNL vor simula lupta pe viata si pe moarte… si asta s-ar putea intampla la ceva timp dupa locale
Ghinea, excelent:
http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/idei-stricat-distractia-anti-austeritate
Ce nu-mi place e că Ghinea mi l-a plagiat pe Gigel. Gigel e omu meu de exemple! Gigel și Vasilică sînt oamenii mei! Să-și ia alt om de exemple. Ok, COstel înțeleg, acolo nu mă bag, e omu lui. Dar Gigel?Ce are cu Gigel??? De ce nu Petrică? Să-și ia un Petrică și să nu se mai atingă de Gigel!
@Bleen costel c’est moi!
@nedormitul @Bleen c’est-à-dire que c’est pas moi? dommage… enfin, vive le roi costel!
@Bleen Apropo de hollande: http://www.authorstream.com/Presentation/pratclif-1416881-mb-a-la-bastille-6-mai-2012/ – très intéressant…
O singura problema: tot ce ai scris pleaca de la premisa ca psd si pnl se vor desparti oficial la un moment dat, in timp util pentru 2014… Eu nu sunt convins deloc de chestia asta. Le e bine impreuna, de ce sa strice o poveste de dragoste asa frumoasa? Iar sustinatorii PNL sunt suficient de prosti (sau prostiti, nu stiu daca are vreo importanta) incat sa nu se intrebe nici in urmatorii 3 ani cum naiba stau electronu’ si pozitronu’ asa linistiti unul in bratele altui… Pentru ca daca s-ar intreba si-ar da seama ca unul e fake si l-ar cauta mai departe (inspre constructia aia a lui MRU, mai exact).
@cristihan Dacă PDL va fi total aneantizat nu va mai fi nevoie de toată lumea în barca puterii și USL se va desface. Dacă PDL va fi înlocuit de o altă formațiune de opoziție din afara USL, USL va supraviețui, eventual cu aruncarea unei părți din balast peste bord.
@cristihan Dacă ar fi o cotă pentru scindarea USL în 2013 la casele de pariuri aș juca și eu, care nu joc niciodată…
Cît despre nivelul electoratului PNL din USL, cunosc personal cîteva exemplare care au fost în Piața Universității în ’90 (nu, nu Ponta :D) care au ajuns într-atît de jos încît să spună că Iliescu e un tip muult mai puțin toxic decît Băsescu, a chiar unul s-a întors la 180 de grade și zice acum că Iliescu a dus România înainte (spre osebire de dictatorul de acum)…
@Bleen Cu ce te pot ajuta?
Sau, într-o formulare mai cinică, dacă ceea cea spui este adevărat, care factori din decizie din PDL vor pune partidul la dispoziția lui MRU și a platformei sale?
@bilbofil Dacă partidul era format din acte, utilaje și clădiri, atunci puteam vorbi despre factorii de decizie care ar pune partidul la dispoziția lui MRU și a platformei sale. Vorbim însă de oameni. Un partid din asta e format, nu din altceva. Oameni și relații între oamenii respectivi (de aceea un partid serios nu se poate face în 6 luni sau 3 ani sau 5 ani)
Revenind, partidul nu poate fi pus la dispoziția lui MRU și a platformei sale. Dar MRU și platforma sa pot cîștiga oamenii din PDL. Cu atît mai mult cu cît platforma va fi formată și din oameni din PDL.
@Bleen Dacă aș fi cîrcotaș aș spune că un partid, pe lîngă oameni, are și un „fond comercial”: notorietate nu doar a siglei, ci și a sediilor, numerelor de telefon etc. și nu
n ultimul rînd o existență oficial recunoscută și statutul de partid republican. Nu este întîmplător că Noua Republică se luptă cu formalitățile și că Becali a preferat să preia partidul creat de Lis înființării unuia nou.
Cum de data asta nu sînt cîrcotaș, înțeleg că ceea ce aștepți este ca pedeliștii care nu mai au loc la USL să înființeze un fel de FDSN pe invers în jurul lui MRU. Din acest punct de vedere întrebările legate de PDL ar deveni:
– Ce oferă MRU (Mișcarea Românilor Ungureni) primarilor și consilierilor care se vor alege din partea PDL mai atractiv decît în tabăra învingătorilor (repede, înainte să se ocupe locurile) și
– Cum va asigura MRU membrilor filialelor locale care nu vor cîștiga aceste alegeri locale o vizibilitate și o notorietate care să compenseze lipsa accesului la resursele puterii?
Sublinez, vorbim în cea mai mare parte de oameni, care vorba lui Ghișe, și-au făcut niște calcule financiare cînd s-au angajat în politică.
@bilbofil NR nu se luptă cu formalitățile, se luptă cu caracterul de jeg al lui MN și cu relațiile dintre membri (ambițioși, jigodii, exaltați, naivi, bineintenționați, țăcăniți, reduși mintal, visători etc).
@Bleen
Dacă aș fi cîrcotaș aș spune că un partid, pe lîngă oameni, are și un „fond comercial”: notorietate nu doar a siglei, ci și a sediilor, numerelor de telefon etc. și nu în ultimul rînd o existență oficial recunoscută și statutul de partidparlamentar . Nu este întîmplător că Noua Republică se luptă cu formalitățile și că Becali a preferat să preia partidul creat de Lis înființării unuia nou.
Cum de data asta nu sînt cîrcotaș, înțeleg că ceea ce aștepți este ca pedeliștii care nu mai au loc la USL să înființeze un fel de FDSN pe invers în jurul lui MRU. Din acest punct de vedere întrebările legate de PDL ar deveni:
– Ce oferă MRU (Mișcarea Românilor Ungureni) primarilor și consilierilor care se vor alege din partea PDL mai atractiv decît în tabăra învingătorilor (repede, înainte să se ocupe locurile) și
– Cum va asigura MRU membrilor filialelor locale care nu vor cîștiga aceste alegeri locale o vizibilitate și o notorietate care să compenseze lipsa accesului la resursele puterii?
Sublinez, vorbim în cea mai mare parte de oameni, care vorba lui Ghișe, și-au făcut niște calcule financiare cînd s-au angajat în politică.
@bilbofil 1) Nu se înființează nimic. N-am zis că aștept să e înființeze ceva. 2) Le oferă puterea. 3) Resursele puterii sînt singurele resurse? Vorbești de ca și cum de 22 de ani n-am avea opoziție, ca și cum a doua zi după pierderea puterii, opoziția se desființează.Șansele de a cîștiga poziții din partea PDL sînt mai mari decît dacă ar sta la coadă la firimiturile rămase de le USL (dacă vor mai rămîne). 2014 e anul decisiv, nu 2012.
@Bleen Noua generație de după proverbialii 20 de ani a produs doar 2 personalități: Ponta și MRU. Nu sînt singurii noi, dar – cel puțin în viitorul apropiat – sînt singurii care au relevanță prin notorietate și autoritate. Crin și-a depășit nivelul de incompetență de cînd era în guvern și oricine din PNL l-ar înlocui ar avea dificultăți mult mai mari în a înțelege și a uni dreapta.
0 people listening. Vorbeșt singur, carevasăzică.