La zece ani după „revanşa barbarilor” (cum am numit atacul din 11 septembrie 2011 asupra turnurilor din Manhattan, dar si asupra Pentagonului si, in fapt, asupra proiectului istoric american al libertatii civice), se impun o serie de reflectii cat mai putin triumfaliste, insa in niciun caz defetiste. Nu traim intr-o lume eliberata de spectrul terorismului islamist. Ideologia totalitara de tip Al Quaeda continua sa faca prozeliti. Faptul ca n-au mai avut loc atacuri la fel de morbid-spectaculoase este legat de intarirea capacitatii de auto-aparare a societatilor deschise, chiar daca sunt destui cei care denunta iresponsabil masurile de securitate nationala ale SUA drept o resurectie a Gulagului.
Pe de alta parte, lichidarea lui Osama bin Laden, acest inamic al umanitatii civilizate, a schimbat datele jocului. O miscare revolutionara carismatica nu poate supravietui mult timp dupa disparitia fizica a liderului ei. Robert C. Tucker spunea ca de-stalinizarea a inceput de fapt pe 5 martie 1953, deci in ziua cand Stalin a murit. Se duce acum o lupta intensa in lumea musulmana intre cei care sustin ideile revolutiilor liberale apropiate de ethosul anului 1989 in Europa de Est si cei care, implicit ori explicit, impartasesc nihilismul apocaliptic islamist.
Ideile conteaza, scrie pe buna dreptate Paul Berman, autorul excelentei carti „Liberalism si teroare” (tradusa in romaneste in colectia „Constelatii” de la editura Curtea Veche) intr-un patrunzator eseu aparut in „The New Republic” (numarul din 18 septembrie 2011). Democratia nu este in defensiva, ceea ce s-a petrecut in Tunisia si in Egip, Primavara Araba, are consecinte de lunga durata pe care scepticii ireductibili prefera sa nu le recunoasca. Sigur, in pofida profetiilor legate de scaderea posibila a anti-americanismului odata cu alegerea lui Barack Obama ca presedinte al SUA, fenomenul, deopotriva politc si ideologic, ramane actual. Radacinile sale transcend simpatia ori antipatia pentru un presedinte sau altul, sunt efectul unor resentimente, aversiuni si nevroze mult mai persistente.
In urma cu 70 de ani, in februarie 1941, marele filosof politic Leo Strauss, refugiat in Statele Unite din Germania nazista, tinea o prelegere la New School for Social Research intitulata „German Nihilism”. Atacul din 11 septembrie, nu sunt singurul care o spune, a fost expresia disperarii nihiliste. Andre Glucksann a scris o carte cu titlul „Dostoievski in Manhattan”. Este vorba de un radicalism utopic totalitar, de convingerea ca actuala civilizatie burgheza, cu ale sale valori nascute din marea traditie a umanismului european, este una decadenta, impura, pervertita, corupta, care merita si trebuie nimicita.
Scria Strauss: „The fact is that German nihilism is not absolute nihilism, desire for the destruction of everything including oneself, but a desire for the destruction of something specific of modern civilization. … German nihilism desires the destruction of modern civilization as far as modern civilization has a moral meaning” (textul este piblicat in remarcabilul volum editat de F. Flagg Taylor IV,. „The Great Lie: Classic and Recent Appraisals of Ideology and Totalitarianism”, Wilmington, Intercollegiate Studies Institute, 2011, pp. 219-240).
Mitul politic antiamerican este asadar inseparabil, daca mergem pe aceasta linie de reflectie, de acela anti-modern, anti-capitalist, anti-burghez si, prin afinitati marturisite sau nu, anti-umanist. Nu ma refer aici, o spun cat pot de categoric, la critica adusa unei politici sau alta a Statelor Unite, ci de un program atent inchegat, deci nu unul strict emotional, al resentimentului politic, de o stategie pentru care Statele Unite reprezinta simbolul a tot ce propavaduitorii acestei viziuni detestă.
(va urma)
in timpul administratiei reagan, nihilistii respectivi se chemau "luptatori pentru libertate" cel putin la europa libera. cam tot pe atunci mr. rumsfeld il invata pe saddam ce-s alea arme chimice, de unde si zicerea celebra "sint sigur ca sadam are wmd, am factura si chitanta". ma intreb cit de nihilist poti fi sprijinind nihilisti in felul asta.
Teroristii arabi au creierul spalat. Propaganda la care au fost supusi si-a facut efectele. Orice argument logic nu mai are nicio valoare. Ei au "realitatea" lor si "dreptatea" lor. Dar asta se intampla peste tot in lume la o scara mai mica sau mai mare. Iar un exemplu concludent este Bervick.
Insa si la noi, daca faci un tur al ziareloor online, blogurilor si forumurilor cu orientare ros-galbena, o sa observati ca si la noi exista fenomenul, exista amenintari nevoalate la liberatatea anumitor persoane, la integritatea corporala sau chiar cu moartea. Un fenomen aparte si care se manifesta deosebit de agresiv pe forumuri sunt adeptii umanisti-secularisti-antibasisti-gay-lesbi-ecologisti (cam multe domenii si-a ales si asta) ai lui Remus Cernea. Daca traiam in tarile arabe, acolo era baza de recrutare a teroristilor.
Toate acestea imi aduc aminte de o emisiune prezentata de unul dintre posturile noastre de televiziune cu ceva timp in urma. Emisiunea se numea "Hipnoza" (habar n-am daca era facatura sau pe bune, dar nu asta vreau sa arat). Exista un profesionist in domeniu si publicul din sala. Dintre acestia unii credeau dar cei mai multi aveau dubii asupra fenomenului. In urma unor teste preliminare si in functie de capacitatea subiectilor de a se lasa hipnotizati, specialistul alegea 8-10 persoane dintre ei care sa participe la show-ul – demonstratie. Dar si dintre aceste persoane selectionate, numai una – doua asigura cu adevarat "spectacolul".
Deci baza de selectie exista pentru orice, trebuie sa fie numai specialistii-manipulatori pe faza si finantatori direct interesati (sunt din belsug in Romania).
@Tucu,
ma bucur sa constat ca ti-ai reconsiderat pozitia. Lucrurile sunt prea serioase pentru a le trata superficial. Cu toate derapajele individuale ale unor oficiali, politica niciunui stat european nu se sprijina pe antiamercanism.
Iar SUA nu au si nu au avut nici o datorie fata de Europa. Nu acesta era sensul mesajului meu. Intrebam retoric daca exista un dezechilibru, insa doream doar sa scot in evidenta absurdul situatiei prin care se pretinde indatorare. Poate pentru ca e prea asemanatoare atitudinea asta cu cea a bolsevicilor care, sustinand ca au eliberat jumatate de Europa, pretindeau recunoastere si intaietate.
Sunt curios ce intzelege V T prin "REVANSA" barbarilor: REVANSA PENTRU CE? Evident nu va raspunde caci e teren demult minat de political corectitudine, cam din iunie 1948 incoace.
Incolo multe greseli gen AL QUAEDA sau GLUCKSANN. Iar faptul ca al-qaida s-a transformat inca de dinainte de nine-eleven intr-o simpla FRANCIZA e recunoscut de totzi analistii impartziali, asa ca chestia cu efectul lichidarii lui Bin Laden e rizibila.
M-a frapat de ceva timp un lucru.
Cât de mult seamănă în esenţă gestul de a dărâma cele două turnuri, simbolul lumii detestate de ei, cu gestul unui puşti fugit de la şcoală, care aruncă o piatră în geamurile profesoarei care i-a dat notă mică la dirigenţie.
Acest infantilism ar fi de scos în evidenţă pentru a înţelege mai bine resorturile autorilor morali şi ale celor care îi aclamă.
Remarcabilă este şi imbecilitatea autodeclarată drept sagacitate a celor care "nu înghit găluşca", ştiind sigur că Bush a intrat noaptea în turnuri şi a montat cu mânuţa lui explozivii pentru a câştiga ceva (popularitate, prosperitate economică, petrol, etc.).
Merită încercat un portret robot al adepţilor teoriei conspiraţiei.
@Hantzy,
E posibil ca eu sa gresesc si sa vad in atiamericanism manifest atitudini disparate ale populatiei cum ar fi discutiile unor oficiali francezi la o ceremonie in amintirea soldatilor americani cazuti pe plaja Omaha si care se intrebau crezind probabil ca nu intelegem franceza ''ce cauta mizeriile astea pe pamint francez",sau atitudini ""prietenesti"" ale oficialitatilor cum ar fi cea a generalului De Gaulle,
Despre intelectualitatea franceza de stinga si presa franceza nu vreau sa mai vorbesc.
E numai un exemplu si Tismaneanu cind se referea la antiamericanism se referea la populatie.
Referirea la numele lui Obama era in contextul articolului lui Tismaneanu care lega alegerea lui Obama de o eventuala scadere a antiamericanismului.
Eu nu cred ca America mai are vre o datorie de platit Europei.
America a plecat de la baza culturala si religioasa a Europei dar a inteles ca religia si civilizatia Europei nu sunt limitele ci doar inceputul.Asa a devenit o tara care prin liberte religioasa si culturala a reusit ca din mase eterogene de emigranti de toate rasele si culturile sa creeze o natie. O natie a carei filiatie europeana o mai poti descoperi la aceasta data numai in cartile de istorie.
America poate spune Europei -multumesc mama ca m ai nascut si mi ai dat cei 7 ani de acasa dar in rest si a rasplatit cu virf si indesat mama.
Iar s-a dat drumul la reforma in sanatate. De data asta ne laudam cu reforma inversa, CNAS-ul trecand sub controlul ministerului. E miscare, un du-te vino continuu, deci guvernam. Cseke, o demisie reusita?
Eu i-am spus bunicii mele sa nu-si planifice nicio boala cu spitalizare inca vreo doi ani, cel putin.
Wow! Antiamercanism manifest?! Tucule, exista poate concurenta, poate ceva extremism, poate invidie, dar nu stiu sa existe in Europa vreo politica de stat impotriva Statelor Unite.
Si cred ca numele presedintelui american nu are prea mare importanta. pana la urma a fost ales de o majoritate si nu doar pentru un singur scop.
Insa dumneata atingi o tema mai veche: "cine cui datoreaza mai mult?" Crezi intr-adevar ca e un dezechilibru intre cele maluri nordatlantice? Daca Europa e libera de nazism si comunism datorita Americii, pai si America este cea mai cea datorita europenilor. Europa a fost schita, America este desenul. Daca stabunii nu greseau de un milion de ori coliba si caruta, nepotii n-ar fi avut vila si masina.
Stalciti mutra maimutei maneliste care si-a batut joc de imnul national al Romaniei, pe stadionul National, la un eveniment oficial si publicin Romania.
Nici o mila pentru maimuta manelista . Daca mai exista romani cinstiti va provoc la o boicotrare totala a scarbei maneliste.
Sa moara de foame si in mizerie!
Stalciti mutra maimutei maneliste care si-a batut joc de imnul national al Romaniei, pe stadionul National, la un eveniment oficial si public in Romania.
Nici o mila pentru maimuta manelista . Daca mai exista romani cinstiti va provoc la o boicotrare totala a scarbei maneliste.
Sa moara de foame si in mizerie!
O miscare revolutionara poate supravietui liderului ei carismatic. De la Buda incoace,revolutiile isi sanctifica liderii pentru a transcende. Daca bin Laden e generator de ideologie religioasa,terorismul nu numai ca va supravietui,dar va prolifera.Pentru ca miscarile de gen Al Qaida au resorturi religioase mai mult decat politice. Reforma bisericii catolice a fost stavilita prin masuri de natura religioasa,nu politica.America trebuie sa admita in fine ca razboiul contra terorismului este in fond o cruciada protestanta.Nu poti sa tii in aceeasi mana si arma si porumbelul pacii.
Dle Tismaneanu
Putem intelege antiamericanismul. In definitiv tari importante din Europa pentru care americanii si au varsat singele in doua razboaie au un antiamericanism manifest.
Nu inteleg insa terorismul si mai ales nu inteleg cine semneaza nota de plata.
In vremurile frumoase de acum 20 de ani cind Romania antrena trupe libiene si agenti secreti din Zimbabwe, cind trimeteam piloti de elicopter sa antreneze trupe sudaneze ce se luptau cu negrii din bananierii din sud si cind Basescu transporta produse petroliere calibrul 7,62 in lumea araba intelegeam situatia deoarece se desfasura sub lozinca o dinamita sub curul capitalist e un pas inainte pentru socialism.
Astazi insa regimurile socialist comuniste au plecat spre o lume mai dreapta si am ramas sa ne paruim numai noi capitalistii. Cine mai finanteaza descreierati ca Ben Laden?
Statele arabe bogate?
Cu astea se discuta diferit. Un stat arab nu trebue sa iubeasca America.
Trebue doar sa aiba teama in a face sau sustine crime .
Eu zic ca America va cistiga razboiul cu terorismul nu avind un presedinte cu origini incerte si nume Husein , nu omorind capetenii teroriste sau incercind sa democratizeze tari in care termenul democratie nu inseamna nimic ci facindu se respectata. Chiar si cu forta.
Eu sunt de parere ca Busch a fost prea blind.
Mi-a facut placere sa citesc articolul. O singura idee e destul de naiva "nu conteaza nici faptul ca armata americana a intervenit exclusiv din considerente umanitare … sinistra “purificare etnica” " – parerea mea e ca nimeni nu face nimic pentru nimic, intotdeauna este un interes chiar daca pentru ceilalti nu este evident. Compasiunea cred ca vine pe locul 2. Si cand vin 1 + 1 gratis, toata lumea e fericita.