Puciulica, puciulet! Cotet.

Minţi şi cîştigi. Maladeţ!

Iată. Există un verdict al unui for european că n-a fost o halucinaţie. Ci a fost puci. Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, sau Comisia de la Veneţia, cum i se spune de regulă, a scos raportul despre cele petrecute asta-vară în România. Şi, da, a fost puci. Parlamentar, sau neopuci, conform modelului latino-american.

După alegeri, premierul Victor Ponta, de pildă, împreună cu guvernele televizuale anteniste şi realităţiste (ţăţiste), în faţa cărora vine să dea raportul, au reluat tema aberaţiei cu puciul imaginar, care a făcut atîta rău imaginii externe a României. N-a fost nici o aberaţie, băieţi şi fete. Schimbarea avocatului poporului, înlăturarea preşedinţilor celor două camere, limitarea atribuţiilor Curţii Constituţionale, suspendarea abuzivă a preşedintelui ţării, invocîndu-se încălcări grave ale Constituţiei care n-au existat. O înscenare sinistră. A fost puci parlamentar, pentru că asta înseamnă puci parlamentar. Tot lovitură de stat, cum se zice.

Comisia de la Veneţia nu foloseşte aceşti termeni în raport, desigur, ci se exprimă legalist-diplomatic. Dar identifică exact măsurile amintite, “luate în succesiune rapidă”, prin ordonanţe de urgenţă, drept “problematice din punct de vedere constituţional şi al statului de drept”. Problematica fiind că aţi dat un puci, băieţi şi fete. Care, tehnic, a eşuat. Iar electoral, a triumfat. Bravo. L-aţi dat minţind că n-a fost puci, cînd el a fost. Şi o faceţi în continuare, de la înălţimea ameţitoare a scorului de la parlamentare. Minţi şi cîştigi. Toată stima.

Observînd “îngrijoratoarea lipsă de respect din partea reprezentanţilor instituţiilor statului pentru statutul altor instituţii”, Comisia de la Veneţia recomandă o serie de modificări constituţionale clare. În ideea evitării unui alt puci. E drept, nici asta nu se spune direct, ceea ce-i va ajuta pe mulţi să tragă concluzia că sînt aşa, nişte chestii, acolo. Iar îngrijorările, aspectele considerate problematice, dă-le naibii, cui îi pasă?

Lor, triumfalilor cîştigători ai alegerilor. Le pasă suficient de mult încît să mintă în continuare, s-o ţină langa cu puciul care n-a fost, cu acuzaţiile nefondate care au afectat imaginea României. Sau n-au afectat-o deloc, aflăm mai nou: ce, s-a întîmplat ceva? Colaborarea cu Europa, acum că s-a rezolvat şi cu alegerile, şi cu noul guvern, va fi minunată. Pe cuvînt. Cuvîntul ăla pe care şi l-au dat că n-a fost puci, şi pe care şi-l dau în continuare. Atîta doar că a fost.

Unii, evident, se pot întreba de ce raportul veneţian n-a venit mai devreme. Nesimţiţii, au tăcut pînă după alegeri. Dacă se ştia din timp, alta era treaba, nu? Politic, nu? Nu? Păi nu. Tocmai că, politic, nu trebuia nici un raport, de la nici o Veneţie. Alegerea era limpede: între unii care au dat o lovitură de stat şi alţii care nu. Sigur, pentru electoratul care înţelegea, cît să-i pese. A fost văzut pe undeva? Din vară încoace, i s-a detectat prezenţa, cît de cît ? E treaba Comisiei dacă se leagă sau nu la cap cu acuzaţii tembele de amestec în politica internă din România. A preferat să nu se lege.

Stimaţi români, aţi ales cum v-a tăiat capul, acum poftiţi şi concluziile noastre. Ziceţi că dacă le aveaţi mai devreme, alegeaţi altfel? Le aveţi acum. Ce alegeţi, stimaţi români? De-acum înainte. Antene şi Realităţi? Populism rudimentar, primitiv? Silă elitistă şi dezinteres? Absenteism? V-au spus destui de pe la voi că a fost puci, pe şleau. V-au explicat, foarte corect, şi de ce a fost. Nu i-aţi crezut. Nu v-a păsat. V-au spus liderii Europei civilizate, în limbajul nostru, civilizat, că n-a fost bine ce s-a întîmplat. Nu i-aţi crezut, nu v-a păsat. Minţi şi cîştigi, normal. Dar, sigur, numai cînd îţi găseşti clienţii.

Şi nu, prieteni, nu ne spuneţi voi nici cînd să vorbim, nici cum să vorbim. Pînă la ce nivel să ne coborîm. Dacă se mai poate numi nivel. Aveţi o ţară interesantă, controlată prin nişte televiziuni, mai ales una. Un electorat capabil să înghită toate gogomăniile, inclusiv faze gen UE e de rahat, Rusia nu. Şi să voteze, entuziast, cu viscerele, sau să stea, masiv, acasă, strîmbînd din nas că politica pute, nu ne interesează, morţii mă-sii. Ei, morţii mă-sii, atunci. Acum v-am confirmat. A fost puci. Aţi ales nişte pucişti. Credeţi? Vă pasă? Şi, mai ales, înţelegeţi ceva? Păi da. Vedeţi, aşa ne gîndisem şi noi.

ADMIN BLOGARY:

Embeduim sondajele și aici, să vă jucați în continuare:

Cine ar trebui să fie candidatul Dreptei la prezidențiale?

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...

Care ar trebui să fie partidul care să reprezinte principiile Dreptei?

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...

Credeți că se mai poate reforma PDL?

Loading ... Loading ...

Care sînt vinovații pentru dezastrul electoral? (puteți bifa 3 răspunsuri)

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Alexandru Hâncu

A lucrat ani de zile la BBC în Marea Britanie, unde a stat 16 ani, între 1992 și 2008. Revenit în țară, a lucrat la televiziunea online Happy Fish, Serviciul Român de Comedie și la Kamikaze, unde este și fondator. Este membru fondator al Blogary.

17 comentarii

  1. Si toate partidele tacura malc. A avut cineva vreo pozitie oficiala fata de documentul Comisiei de la Venetia, ha? Vreo grimasa, vreo declaratie, vreo incruntare publica? Primira Puie si Antenescu emblema oficiala de pucisti de la marii nostri ziaristi? Poate vine Monica Macovei acasaa de Sarbatori.

  2. Pentru corul bocitoarelor la căpătîiul ţărişoarei încălecate de guvernarea USL, pe scurt, următoarele:
    – singura propunere de premier a fost Ponta;
    – lui Blaga, autointitulatul şef al opoziţiei şi stindardul dreptei, după voi, Băsescu i-a spus, textual: ”Dacă aveaţi propunere, poate vă dădeam mandatul, dar, dacă nu aveţi, ce să vă fac?!”;
    – pentru acelaşi PDL, ARD, cam tot aia e, militaţi voi aprig, pînă la smulgerea cămeşii de pe voi şi a părului de pe capul nostru, în campanie, că trebuie votat, deşi nu aveaţi nici un argument pentru, ci dimpotrivă, Blaga a refuzat pe tot parcursul campaniei să dea un nume de prim-ministeriabil. De ce era Blaga bun, acum două săptămîni, în ciuda oricărei evidenţe, iar acum nu mai e, deşi e acelaşi, habar n-aveţi să spuneţi;
    – sînteţi fix aceiaşi care în vară aţi fi votat NU la referendum, validînd lovitura de stat uselistă şi din cauza cărora am fi avut acum şi preşedinte uselist, respectiv pe Crin Antonescu;
    – chiar nu vă e ruşine de voi înşivă măcar un pic?

    1. Florina, serios?! De ce să-mi fie rușine? Cum definești corul bocitoarelor? Cum se deosebesc bocitoarele de cei care constată pur și simplu încălecarea?  
      Comparația cu referendumul nu se susține decât foarte parțial pentru cei neinițiați în blaturile din teritoriu, pentru că în vară era matematică și acum nu matematica a fost determinantă, au existat argumente pro vot, că discuția se referea la ARD, nu musai la Blaga, eu însămi am dat unul, doar ulterior am văzut că am fost prea optimistă, dar „it was done for the best”. La referendum, dacă nu înțelegea suficientă lume argumentele matematice, ieșea la vot și făcea diferența, aici ieșirea la vot +5% pro ARD ce pericol cu adevărat major reprezenta? 
      Sau îmi scapă mie ceva și comentariul ăsta e din vreun contraatac cu pietre din Fâșia FB?

      1. OstapB Bleen Și-acuma tot înțepeniți la geam sunt majoritatea.
        Ce-i drept, au rânjetul cam tâmp de-acuma. Dar tot mai așteaptă.

  3. Cît despre puci, bine că internetul are memorie. Că putem merge înapoi în iunie-iulie-august atît pe blog la articole cît și pe Livefyre sau Facebook și vedem ce și cum era atunci cu puciul.

  4. Apropo de politicieni români datori-vînduți unor persoane fizice:
    Daniel Constantin (președinte PC):
    100 000 de euro, datorie la Dan Voiculescu (scadența, în tranșe pînă în 2016)195 000 de euro, datorie la Dan Voiculescu (scadența, în tranșe, pînă în 2017)Total: 295 000 de euro
    Vasile Blaga (președinte PDL):
    600 000 de lei (cca 130 000 de euro), datorie la Stoia Doina (scadentă, 2017) – conform Kamikaze, Stoia Doina e salariată la Romgaz500 000 de lei (cca 110 000 de euro), datorie la Valer Crișan (scadentă, 2017) – conform Kamikaze, asociat al lui Florin Munteanu și beneficiar de contracte publice, fost șef Transgaz și prieten cu Vasile Blaga
    Total: 1 100 000 lei (cca 250 000 de euro)

  5. Răzvan Suciu:
    ”Sa va spun cum m-am fript cu oamenii din staff-ul ARD-ului. Pe la sfarsitul lui octombrie ma cauta Catalin Buciumeanu (cand ne-am cunoscut, acum 2 ani si ceva, spunea ca e consilier prezidential; acum are o agentie care se cheama Redline) si-mi spune: “nu vrei sa faci niste materiale pentru campanie?”. Cum sa nu! Era vorba de niste materiale de pre-campanie (pe culorile ARD-ului, dar fara insemne), si apoi de materiale de campanie pentru niste candidati din Bucuresti, astea din urma facute pe layout-ul ala albastru inventat de baietii de la GMP. N-am cerut mult, am zis sa fiu domn, sa ajut Dreapta (LOL). Cu toate astea, am facut ceva mai multe materiale decat discutaseram. Dar pe aceeiasi bani. Nu-i nimic, sus inima! Se termina campania, p..a restul banilor. Omul nu mai raspunde la telefon / sms / mail. Noroc ca cerusem un avans si pe masura ce „inaintam in proiect”, ceream refill-ul necesar. Cu toate astea, ultima transa de coco tot n-am luat-o. Asa ca, daca o sa lucrati cu Catalin Buciumeanu sau cu Redline, aveti grija si cereti banii inainte. Ca altfel, astia cum va prind, cum va ARD. Deranjant in toata povestea e ca oamenii respectivi cica reprezinta Dreapta – cea care ar trebui sa sustina dezvoltarea mediului de afaceri, libera initiativa etc.”
    Apropo de cei care au fost în Piața Victoriei astă vară. Răzvan Suciu era printre ei. Pe Buciumeanu nu l-am văzut (Buciumeanu, cel pe care Mihail Neamțu mi l-a prezentat drept consilier presidențial)

    1. Bleen E lucru arhicunoscut ca pe cat de savuroase sunt contractele cu statul pe atat e acesta din urma cel mai rau platnic. Care stat? E, vorbesc la trecut.

  6. Ar fi fost excelenet dacă Comisia de la Veneția le-ar fi spus și ălora de la ARD că a fost puci astă-vară. Ei ar fi fost primii care ar fi trebuit să afle. Ok, dacă astă-vară n-au existat și luptau toți pe plaje, măcar astă toamnă să nu facă unica strategie din alianța cu partidul cel mai extremist, cel care a inițiat și sprijinit puciul pînă în pînzele albe (la idolii ardiștilor, peneliștii, mă refer).
    Pe Blogaru s-a scrsi prima oară de lovitura de stat. Cei de la PDL, politicieni sau stafferi, nu credeau în lovitură de stat: ”Nu e momentul să panicăm, să umblăm cu exprimări extreme. Lovitura de stat se dă cu tancuri, nu așa. Important e să vorbim despre scăderea CAS. Cei de pe Blogary, în dorința de a face pe deștepții, exagerează și inventează probleme.” 
    Despre liota de trepăduși cu mintea înceată și verbul insistent care le ținea isonul pedeliștilor nu mai vorbesc. Așa că, uite, o idee bună ar fi fost ca respectiva Comisie să-i anunțe și p-ăștia d ela ARD că a fost puci. Poate că altfel ar fi decurs alegerile.
    Și încă o problemă:
    Cei pe care îi interesa puciul, care știau ce e aia și care e gravitatea, au știut de astă vară că e puci și au țipat că e puci, fără ca nimeni de la Dreapta să-i asculte. Eu cunosc mai mult de 10 oameni care au știut că e puci, care au spus că e puci, care au fost în Piața Victoriei (un protest pe care PDL-iștii nu l-au luat niciodată în serios), și care au stat acum acasă pe 9 decembrie. Printre aceștia mă număr. Dintre cei care au mers totuși la vot acum cunosc doar trei: Ducu și alți doi (cei doi s-au decis să se ducă la vot vineri, că nu aveau de gînd). Restul nu au mers la vot. 
    Să facă Ducu un sondaj printre cei care au fost în Piața Victoriei astă vară sau în provincie sau în diaspora la proteste împotriva plagiatului (inițial) și a loviturii de stat, să vadă cîți dintre cei care știau că a fost un puci au fost la vot pe 9 decmebrie. Hai, că nu eram mulți, ne știm și după fețe, și după nume, mulți dintre noi sîntem prieteni pe FB. Ducu va avea un șoc. 
    Pentru cei care nu știu ce e ăla puci nu avea nicio importanță dacă venea acum o comisie obscură și străină să spună că a fost puci. Ă? Ce-i ăla puci? Da. Și, ce-i cu asta?
    Cei care au fost informați și au știut despre ce e vorba, au știut și cine e nenea Vasile și de care parte a baricadei e.

  7. Aș dori prin prezenta să explic onor Comisiei de la Veneția că nu puteam să-i votez nici pe ăia care-au stat prin vacanțe astă vară pe timp de puci îngrozitor. Pentru că, nu-i așa, unii chiar au înțeles ce s-a petrecut. Chiar și până să se-adune și să ne scrie onor Comisia.
    Iar dacă cuiva îi pasă să vadă de ce nu au ieșit unii la vot (da, ăia care până acum votaseră mai de dreapta și reformatorii), atunci să lase clișeele cu căcații mari și mai mici și cu puțitul, că nu e ăla motivul. Mulțumesc pentru atenție.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *