Cred că facem o foarte mare eroare atunci cînd îi considerăm pe Ponta și Antonescu niște făcături politice fără valoare, niște impostori. Ponta e un impostor doar academic. Nu și politic. Da, a plagiat doctoratul, dar el e ce e în politică nu datorită doctoratului. Ponta, vă miră sau nu, vă leșină la lingurică sau nu, vă revoltă sau nu, e un politician autentic. A ajuns unde a ajuns după 12 ani de politică. A fost pupilul lui Năstase, a fost președintele TSD, a fost om de partid, a fost parlamentar, a fost secretar de stat, a fost ministru, a fost membru în mai multe guverne.
Ne place sau nu, în politică Victor Ponta nu e o făcătură. Nu e inventat și impus de cineva peste noapte. Da, e un demagog, un mitoman, n-are substanță politică, un impostor academic, un caracter infect. Dar e politician pe bune, de-adevăratelea. Facem o mare eroare cînd confundăm impostura academică cu impostura politică. E vechi în politică, e hîrșîit și va mai fi în politică, la cel mai înalt nivel, cel puțin douăzeci de ani de-acum încolo.
Cariera academică a lui Ponta e o făcătură însă cariera politică e cît se poate de reală. Mult mai consistentă și mai reală decît a oricărui (așa-zis) politician de dreapta, cu cîteva excepții binecunoscute (Traian Băsescu, Emil Boc, Valeriu Stoica și …ăăă…ăăăă….și…ăăăă).
Crin Antonescu are 23 de ani de politică. A fost ministru și parlamentar. A luat 20% și două milioane de voturi la prezidențialele din 2009. A luat PNL din opoziție, de la 18%, și l-a dus la putere, la peste 25% (151 de parlamentari).
Victor Ponta și Crin Antonescu au creat împreună cea mai de succes alianță politică post-decembristă. 67% din mandatele de parlamentari nu e puțin lucru (doar FSN în 1990 a avut o performanță mai bună, cu 69%).
Ponta și Antonescu sînt politicieni cu vechime, cu cariere politice solide, șefi de partid cu experiență politică, creatori de alianțe cu recorduri electorale de invidiat. Ca să-i bați ai nevoie de politicieni puternici. Nu merge cu făcături. La dreapta, în afară de Băsescu și Boc, nu există alți politicieni care să concureze cu experiența și anvergura celor doi. Dacă ne uităm în PDL, avem un fost prim ministru (Emil Boc), un fost șef de partid mare (Emil Boc) și un actual șef de partid mic (Vasile Blaga), un politician care a cîștigat trei scrutinuri electorale uninominale (Emil Boc), un primar de oraș mare aflat la al treilea mandat (Emil Boc). La experiență și anvergură politică Emil Boc e singurul care poate concura cu cei doi. Însă după opt ani de conducere a PDL și aproape patru ani de prim ministeriat în plină criză Emil Boc e obosit și are imaginea publică uzată. Separat, Antonescu a fost ridiculizat de Ionuț Popescu la parlamentarele din 2008 și învins de Băsescu la prezidențialele din 2009 iar Ponta a fost ajutor de băgător de seamă în guvernul Boc, împreună însă cei doi au dovedit că sînt redutabili și au fost învinși doar o dată, într-un moment decisiv însă, astă vară, cînd unul dintre puținii oameni lucizi, curajoși și inteligenți s-a numit Monica Macovei. NU degeaba USL-ul o consideră inamicul numărul 2, după Băsescu, și principalul vinovat pentru eșecul loviturii de stat din vară. Dar vara a trecut iar în toamnă cei doi și-au luat revanșa și au ridiculizat ARD-ul.
Chiar dacă nu ne face plăcere trebuie să recunoaștem că Ponta și Antonescu sînt adversari redutabili, foarte puternici și extrem de greu de bătut. Ambii sînt șefi de partide mari, unul e prim ministru, au zeci de ani de parlamentariat în spate, sînt membri de partid ede zeci de ani, au făcut parte din mai multe guverne, unul dintre ei a luat la prezidențiale 20%. Și sînt foarte buni comunicatori. Îmi pare rău s-o zic dar sînt foarte buni.
Nu vorbim despre posibili candidați la prezidențiale sau nu doar de posibili candidați la prezidențiale. Dreapta are nevoie de lideri care să se bată cu Ponta și Antonescu și în afara campaniilor electorale, are nevoie de lideri care să ducă bătălia politică șapte zile din șapte, de dimineață pînă seara, care să vorbească, să vorbească, să vorbească… Fiindcă politicienii nu trebuie să dea cu sapa. Trebuie să facă doar două lucruri: să gîndească și să vorbească. Să imagineze, să convingă, să combată. Dreapta nu are nevoie neapărat de un nou Băsescu, de un tătuc. Are nevoie de 4-5 lideri de prim nivel, capabili să se bată cu liderii PSD și PNL. Există acești lideri? Avem două certitudini: Băsescu și Boc. Însă primul nu mai poate candida la prezidențiale și nu poate reveni în politica de partid pînă în primăvara lui 2015 iar cel de-al doilea s-a retras la Cluj Napoca, e uzat și cu imaginea publică afectată de cei aproape patru ani de prim ministeriat în timp de criză. Mai sînt și alții? Dacă ne uităm la facțiunile ”Dreptei” (la cele serioase, nu la facțiunile funny sau psycho), avem facțiunea ”FSN”, adică Vasile Blaga, Cezar Preda, Andreea Paul, Valeria Schelean, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Traian Ungureanu și Gheorghe Flutur și avem facțiunea Reformiștii, adică Monica Macovei, Cristian Preda, Ionuț Popescu, Adrian Papahagi și Teodor Baconschi. Care dintre acești lideri se califică pentru un război de lungă durată cu Victor Ponta și Crin Antonescu? Atenție, nu vorbesc de șansele electorale la prezidențialele din 2014, vorbesc de lideri politici capabili să țină prima pagină politică 10-15 ani de acum încolo. Dealtfel, facțiunea FSN a și stabilit că viitorul președinte al țării se numește Crin Antonescu și dă din coadă în consecință.
Ce dracu , domnu’ Bleen ? Ai scazut stacheta chiar asa de mult ? Un om politic se poate aprecia in functie de realizari . Poti mentiona o realizare de-a celor doi ?
Eu , unul , nu sunt atat de inghesuit sa cred ca daca un politruc se mentine in lumea jigodiilor cat mai sus si cat mai mult este politician .
Daca tu crezi ca astia doi sunt politicieni veritabili , mai intreaba si cititorii ce parere au . Faci un joc periculos fiind convins si scriind ca atare ca astia doi sunt cu totul alceva decat niste jalnici ratati in politica . E adevarat ca te ajuta si imprejurarea ca in Romania nu sunt oameni politici .
Eu nu fac nici o eroare ca cele pe care le mentionezi la inceput . Mie mi-e frica de mor cand vad ca jigodiile pot trece in ochii celorlalti drept altceva decat ceea ce sunt , adica , niste jigodii penale !
Cu acest comentariu mi-am incheiat sejourul , definitiv , pe Blogary . Astfel de articole si cele cateva ale lui Aligica din vara , care ne indemnau sa votam cu raul cel mai mic , m-au facut sa renunt la timpul pe care-l petrec pe un site plictisitor , eufemistic vorbind , cum este Blogary .
Ponta nu este politician, ci un wannabe Hollywood actor cu o mare doza de smecherie, mitoman si categoric fara caracter. O lichea balcanica si zgomotoasa in purtare si comunicare. De fapt, cred ca astea au fost si trasaturile pentru care l-a selectat Nastase sa-i duca servieta.
Meritul ascensiunii politice nu este al lui. Daca 0049 nu ar fi dat o tura pe la Jilava, speriind astfel toti compromisii din politica si lasand un ditamai loc gol, unde ar fi Ponta azi?
CanadianaDa, Ponta reprezintă doar noua generaţie de şpăgar. Exact ca o nouă
generaţie de virus. Înainte era generaţia mentorului său – puţin mai
fin, nu aşa măgar, dar în esenţă la fel.
CtrlV şi kkrău par politicieni doar pentru că n-au contră. Nu au cu cine juca pe terenul ăsta nenorocit care se cheamă România.
Pentru a combate eficient USL cred ca viitoarea dreapta va trebui sa nu-i menajeze deloc. Sa-i incondeieze mereu ca pe niste pucisti sadea, care incearca sa acapareze in mod nelegitim puterea maxima in stat, ca partide si alianta antidemocratica, sa-i someze sa se delimiteze de loviturile de stat succesive printr-o motiune interna a fiecarui partid, sa-si schimbe liderii care nu au mai jucat politica dupa regulile democratice consacrate, sa uzeze de constatarile Comisiei de la Venetia, sa faca legatura dintre mineriadele hard (cele consacrate prin ortaci) si cele soft (parlamentare si juridice) ca veritabile lovituri de stat care au avut rolul de a le consolida sau recupera celor din FSN-USL puterea discretionara. Trebuie pomenit mereu, oarecum holistic, intreg dosarul FSN-USL.
Stiu ca pare o iluzie copilăreasca sa te astepti ca uselistii sa se reformeze prin motiuni interne, in care sa abjure atat de loviturile de stat, cat si de liderii compromisi, însa opoziția de dreapta nu trebuie sa uite ca dreptul MORAL al ofensivei ii apartine, ca ea ar trebuie sa impuna temele si conditiile reconcilierii si normalizarii vietii politice românești.
eu cred ca toate astea, repetate insistent, vor avea pana la urma rolul picăturii chinezesti. O parte din public le va învăța la braț cu ofensiva opozitiei. Nu se poate merge mai departe, daca acceptam sa coabitam cu raul, ne-expiat, cu jumătățile de măsură si cu jumatatile de adevăr imorale, cu ..pupat Piata Endependentii.
Fara reforma partidelor antidemocratice, opozitia poate anunta ca e nevoita doar de votul electoratului sa coabiteze pe esichierul politic cu ei. E ca si cum ar spune: „Astia sunt, cu astia defilam, insa nu e corect si nici linistitor pentru soarta democratiei de la noi din tara. Esichierul politic e deformat si periclitat prin subzistenta gruparilor USL care nu joaca fair play”
OstapB De acord cu concluzia finala, vechimea si functia ocupata intr-un anumit moment nu definesc un om politic „puternic”. Cele doua personaje sunt pur si simplu niste politicieni mediocri carora noroc le-a suras prinzand o anume conjunctura, pe care partidul i-a adus pe val, nu ei au tras partidul (vezi Basescu si Iliescu).
In absenta unui vector/tractor din sanul opozitiei sau al propriilor partide sunt inca in prim-plan, cand se vor confrunta cu adevarat cu un astfel de politician (aici Bleen are dreptate, momentan nu il avem) se vor topi precum figurile de ceara.
Mi-a placut cum e scris. La acea enumerare – „șefi de partide mari, unul e prim ministru, au zeci de ani de parlamentariat în spate, sînt membri de partid ede zeci de ani, au făcut parte din mai multe guverne, unul dintre ei a luat la prezidențiale 20%.” eu m-as opri inainte de „sînt foarte buni comunicatori”. Parerea mea este ca sunt comunicatori eficienti, pentru marea masa electorala (ceea ce conteaza zdravan). Insa „foarte buni” mi se pare cam mult spus. Si nu ma refer la faza cu limbile straine. Tot dupa parerea mea as mai adauga ceva specific amandurora: lipsa de scrupule si cinismul, fiindca ar putea reprezenta ceva util ascensiunii unora care ar calca si pe cadavre pentru a ajunge sus de tot.
De acord cu articolul. Doar o singura observatie: spre deosebire de Ponta, Crin este „politician” doar la tribuna Parlamentului si la Antena 3. L-am vazut de atatea ori in ipostaze-cheie in care s-a facut de ras. In momente solemne – investituri, intrevederi cu oficiali straini – e agitat, da din cur, se hlizeste tamp, fasaie inabil o engleza penibila… e emotiv si badaran… Sa nu ne ducem nici in cealalta extrema: ca om politc este puternic si de temut, insa ca om de stat e un fel de Elena Ceausescu
Numai ca sa inteleg bine, Ponta a carat geanta lui nastasea, a mintit, a incercat sa insele in stanga/dreapta/sus/jos. A incercat sa plece din tara (a vazut ca este prea greu cu munca). A parvenit,plagiat, academic o nulitate, a avut implicatii dubioase in dosare de coruptie si atat de multe altele dar este un mare politician. MRU vad ca ziceti ca: A carat geanta lui blaga, nu este hotarat, are alifiii peste masura, a facut o alianta politica (ca o cheama da, fsn, cdr, etc nu conteaza.), este senator, dar nu este om politic de mentionat. Ce se va intampla cu MM si reformistii daca nu castiga? Cum vor mai fi ei reprezentativi oameni politici? oare Mihai Neamtu sa fie reaspunsul?.
eugeni in timp ce Ponta e un Dinu Paturica, adaptat la politica din secolul 21, si nimeni nu se astepta sa fie altceva (nici nu este), MRU putea fi mult mai mult decat un profesor universitar transformat in tinator de geanta. Putea fi un lider cu adevarat, daca se tinea de ocaziile care aproape i-au cazut in poala, ca perele malaiete.
adina
Eu an vrut sa arat doar ca aplicam criterii diferite, depinzand de persoana, cand spunem daca cineva este om politic sau nu.
Pe de alta parte a fi lider este nature vs nurtured. TB este clar innascut si fara indoiala aspectul nurtured a fost mai putin important la el(dar exista). La MRU este foarte posibil sa fie invers. De aceea, poate, niste erori de inceput in politica. Ce fel de lider ne dorim? 100% nature? (Becali) ,100% nurtured (paleolgu) ?. Eu ce pot sa observ, este ca MRU creste si incepe sa devina tot mai bun ca om politic real. Parerea mea este ca alianta DA a fost bine facuta, la momentul potrivit. (repet parerea mea).
Eu cred ca in categoria grei pe partea dreapta ar putea sa intre si Macovei. Are un background bun: minstru de justitie care a pregatit aderarea, parlamentar european extrem de activ, relatii foarte bune cu vestul, fara nimic legat de coada. Cred ca se poate construi aici, caci notorietatea e buna si cele de mai sus incep sa ajunga la popor. Dar mai sunt doua conditii mari si late:
– cea mai importanta – sa vrea. E prima conditie si asta face diferenta. Sa vrei sa faci politica, sa vrei sa ai puterea, sa iei decizii si sa schimbi lucrurile. De asta Iliescu sau Nastase sau Basescu sau Ponta au fost/sunt oameni politici, iar Daianu sau Stolojan nu or sa fie niciodata. Si trebuie sa fie gata sa plateasca pretul: odata intrat in politica, te manjesti. Nu direct neaparat, dar e imposibil sa nu faci compromisuri, sa nu te bazezi la momentul X pe coruptul Y. Asta e situatia in Ro. Si parca as crede ca nici in alte parti nu e prea departe.
– sa isi ajusteze discursul. Cum zicea bleen odata, poporul trebuie vrajit cu ce bine si frumos o sa fie, gadilat la suflet, ciupit de fund, etc. Trebuie sa ii dai incredere ca stii ce vrei sa faci si ca o sa fie bine, chiar daca situatia e maronie. Nu stiu daca mai e posibil, caci si doamna Macovei are o varsta, si discursul actual e mult prea sec si lemnos. Dar eu tot mai sper.
Comunicatori: acum ani buni nu erau deloc aşa.
Comunicau pe măsura capacităţii lor intelectuale generale, nu am sesizat nici un talent în direcţia asta.
Dacă raţionez pe baza acestei impresii, înseamnă că (1) se poate învăţa (2) au învăţat – ”şi-au dorit mai mult victoria” şi au investit în chestia asta esenţială; fiindcă sunt submediocri şi lipsiţi de convingeri personale, se văd „punctajele” pe care evoluează. Cu cât vorbesc mai mult, cu atât se vede mai clar. (3) o persoană mai inteligentă şi mai responsabilă va avea de învăţat mai puţin şi va învăţa mai repede (mie mi se pare că ei nu sunt în ordine dpdv psihiatric, nici unul, nici celălalt, au un deficit de responsabilitate) şi (4) învăţarea comunicării politice este o etapă obligatorie, prin care trebuie să treacă şi comunicatorii înăscuţi.
Yeba
1 şi 2 – clar;
3 – obligatoriu şi responsabilă, numai inteligentă e posibil să aibă un ego atît de tare inflamat încît să nu accepte să mai înveţe ceva, considerînd că le ştie foarte bine pe toate (în cazul celor doi, sînt responsabili, dar faţă de ei şi ai lor exclusiv);
4 – spune-i tu asta lu’ unu’ din categoria inteligenţi hiperorgolioşi! 🙂
Florina, „Inteligentule hiperorgolios, învăţarea comunicării politice este o etapă obligatorie, prin care trebuie să treacă şi comunicatorii înnăscuţi, dar mai ales ceilalţi, dacă vor să apuce şi al doilea sezon în politică!”
I-am zis-o! şi-am mai pus şi „n”-ul lipsă. Că live am observat că mă intersectez doar separat, ba cu inteligenţi, ba cu hiperorgolioşi …
Ponta mai are la activ o realizare, poate fundamentală: a fost ultimul om care l-a văzut în viaţă pe procurorul Panait.
cred că ai uitat-o pe mona muscă
Bad Ass Tweety – Suveran Pontif și Om de Știință
La penuria de talent politic de pe partea dreaptă, pierderea Monei Muscă atârnă foarte greu. Sper că aceia care au decis să o dea pe răzătoare acum câțiva ani își dau acum pumni în cap, non stop. Sper degeaba, știu…
Eu as spune ca nici macar Emil Boc nu poate concura cu cei doi dpdv politic. Boc a aparut in politica acum maxim 10 ani sprijinit puternic de Traian Basescu. Prima data a castigat primaria Clujului ptr ca oamenii au votat masiv contra lui Funar care pur si simplu sufoca orasul. Eu, acum fanul lui, recunosc ca l-am considerat multa vreme doar proiectia in partid a lui Basescu.
sameasyou Hai să nu exagerăm. Cei doi nu au cîștigat totuși nicio bătălie electorală. Boc a cîștigat trei. Prima oară lumea a votat contra lui Funar, a doua oară? A treia oară? ”Domnle, a cîștigat de trei ori, da’ din greșeală” Și Germania a cîștigat în 54 din cauză că a fost Puskas accidentat, în 74 că a jucat acasă și au fost prea aroganți olandezii, în 90 printr-un penalty dubios. Și uite așa poți să iei și pe brazilieni sau italieni la bani mărunți. Și Reagan a cîștigat în 80 fiindcă li se luaseră americanilor de Carter, cel mai penibil președinte american pînă la Obama, dar asta nu scade meritele lui Reagan.
Boc este politic peste cei doi însă el vine după aproape patru ani de prim ministeriat în timp de criză. Acolo e problema lui.
sameasyou
boc a cîștigat mandatul care îi era servit pe tavă lui rus. i l-a suflat la liimită. băsescu l-a bătut tovărășește pe umăr, dar mandatul și l-a cîștigat singur și pe merit.
sameasyou vorbesti (de fapt, scrii) ca o vuvuzea si in totala necunostinta de cauza. Emil Boc a castigat Clujul napoc in primul rand in fata lui Ioan Rus (care avea in spate intregul aparat propagandistic al lui Nastase si pe insusi Dancu acolo – au dat drumul inclusiv la contractul cu Bechtel pentru Autostrada si Insusi El Adrian Nastase a dscins din elicopter la taierea motului cu kilometrul zero). de ce pista ma-sii nu a profitat Ioan Rus, castigator net in primul tur de pe urma Funarului prafuit si uzat samd? de idioti utili ce sunt cei care inca mai vin cu aceasta poveste pe care am auzit-o prima data acum 10 ani. daca Boc nu castiga Clujul, Basescu nu-l sprijinea. si stiu ce spun deoarece chiar am facut parte din campania dusa in acel ana impotriva lui Rus si Funar. Rus a fost dusmanul.
OstapB LunguVictorEugenMihai 😀 habar nu ai cat adevar ai produs. si trebuia sa-l vezi pe Insusi El coborand cu harzobul din cer sa-si pozitioneze zero-ul maroniu pe kilometrul zero al Autostrazii…
LunguVictorEugenMihai sameasyou Ai dreptate. Am uitat de Rus. Vuvuzelele au farmecul lor.