PNL (1) 19-25 august 2013

Aceasta e varianta beta a analizei politice săptămînale pe partide. Vom acoperi cele trei partide importante: PSD, PNL și PMP. Voi încerca, pe cît posibil, să fiu imparțial. Nu știu dacă voi reuși.

Săptămîna trecută PNL a fost echipa care a stat cu curul în poartă, a respins în extremis de pe linia porții, cu ce a putut, cu pulpa, pieptul, buca și umărul, ba chiar a scăpat și cîteva goluri. Și a înjurat arbitrul în tot timpul ăsta. PNL nu a impus nicio temă pe agenda publică. A stat la primire și a încasat. Am citit undeva, nu mai țin minte unde, referitor la tactica militară, următoarea chestie: Fire without movement is indecisive, movement without fire is suicidal. PNL e în prima situație. Răspunde, așa cum poate, adversarilor, însă e static. Cu alte cuvinte, previzibil și expus. Are PNL un plan prin care să preia inițiativa? Sau are măcar un plan pentru a răspunde inițiativelor PSD-ului? Dacă are, atunci planul e genial de bine acoperit și peneliștii sînt maeștri ai disimulării.

INIȚIATIVE POLITICE

  • PNL nu a impus teme pe agenda publică. Duminică, pe final de săptămînă, PNL a a lansat o temă de discuție PSD-ului despre instituțiile justiției (DNA și ANI) care ar lua PNL la țintă. Este mai degrabă o reacție defensivă la ce s-a întîmplat în ultimele săptămîni decît o inițiativă.

REACȚII LA CONTEXTUL POLITIC

  • cazul Silaghi/DNA: Băsescu și presa sînt vinovați. Sîntem victime. Partidul și oamenii săi sînt victime. Gruparea noastră suferă. Liberalii suferă nu ca reprezentanți ai unei anumite categorii, nu pentru o cauză. Nu, ai noștri suferă pe persoană fizică și cam atît. Cam greu pentru popor să se identifice și să fie solidar cu liderii liberali. Cu cine se luptă peneliștii și de ce? Cine e inamicul? Care e cauza măreață pentru care liberalii luptă și cad pe cîmpul de bătaie? Pe cine apără ei și de cine? Sîntem la putere și sîntem victime. ”Popor, mă mănîncă crocodilii, ia-mă și pe mine în barcă!” ”Popor, uite crocodilul cum se uită la noi! Dacă ne mănîncă? Dă-i o vîslă în cap.” ”Popor, nu știu de ce, dar eu tot simt că mă mănîncă crocodilii.” În momentul ăsta riști să iei o vîslă în cap. Nu poți juca rolul victimei pe perioade prea îndelungate de timp și indiferent de context. Nu poți fi victimă și cînd ești la putere. Nu se leagă narativul, nu e plauzibil. Nu poți cicăli poporul la infinit și n-o poți ține doar într-un ”Mă bateee! Scapă-măăă!”
  • cazul Nini Săpunaru/Ponta: Crin Antonescu, cea mai autorizată voce a PNL, a făcut publică propunerea fără să se asigure că Ponta o va accepta. L-a expus pe Nini Săpunaru și a expus PNL-ul. Este inadmisibil să vorbești public despre o propunere fără să te asiguri în prealabil că ea va fi acceptată de parteneri. Dacă tăcea din gură nu-i dădea ocazia lui Ponta să-l pună la punct și să cîștige puncte refuzînd. Antonescu i-a dat ocazia lui Ponta să-l refuze și să joace rolul bossului autoritar, să arate cine e șeful în guvern și în USL și i-a dat ocazia să se situeze de partea criticilor lui Săpunaru, să joace nu numai rolul autoritarului ci și al responsabilului și, nu în ultimul rînd, i-a dat ocazia să se delimiteze, încă o dată, de PNL.
  • oferta făcută de Ponta PDL-ului: nu a  avut reacții.

PURTĂTORI DE MESAJ

  • Crin Antonescu. Absent în prima parte a săptămînii. Gafă imensă cu Nini Săpunaru. Defensiv și moale în relația cu Ponta.
  • Relu Fenechiu. Face recomandări de miniștri.

PUBLIC ȚINTĂ

  • Useliștii 2011, ianuarie 2012 sau iunie 2012. Din punctul acesta de vedere, spre deosebire de colegii lor de alianță, liberalii trăiesc în trecut. Poate că 80% dintre useliști sînt anti Băsescu, însă pentru ei Băsescu nu mai e un criteriu decisiv, nu mai e o temă relevantă. Era în martie 2011 sau ianuarie 2012 sau iulie 2012, însă nu și în august 2013. Uite, un exemplu de temă de succes, dar irelevantă: În 2009, la referendumul care a avut loc simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, 80% dintre alegători au votat pentru unicameral și 300 de parlamentari, temele lui Băsescu. Cu toate acestea, Băsescu a avut un scor dezamăgitor (32.45%, față de 31.15%, cît a avut Geoană). Alegătorii au fost de acord cu temele lui Băsescu, însă le-au considerat irelevante pentru alegerile prezidențiale și nu au luat decizia pentru a vota un anume candidat în funcție de aceste teme. Aproape toată lumea vrea ca mîine să fie soare, nu ploaie, însă nu va fi nicio tragedie pentru nimeni dacă va ploua. Soarele e o temă de succes, însă irelevantă. Un rîu lat de 3 kilometri, lung de 2000 de kilometri și adînc de 40 de centimetri nu e navigabil. Alegătorii USL-ului nu s-au îndrăgostit brusc de Băsescu, însă pentru ei nu mai e un criteriu decisiv în alegerile politice pe care le fac. Poate și pentru că acum la putere, inclusiv în justiție, e USL-ul (sau, mai bine zis, PSD-ul), poate și pentru că Traian Băsescu nu mai poate candida, poate și pentru că oamenii s-au descărcat la locale, la referendumul de demitere din vară și la parlamentare. PNL se vrea moștenitorul USL-ului, în timp ce PSD privește spre viitor. USL-ul a fost o reacție la Băsescu și PDL. Însă Băsescu e pe final de mandat iar PDL este un partid minor, de opoziție. Uselismul, ca proiect politic, atitudine, stare de spirit, e depășit. Temele care l-au născut și i-au dat forță sînt irelevante astăzi.

IDENTITATE POLITICĂ

  • PNL se vrea moștenitorul USL-ului. E o cursă în care aleargă singur, pentru PSD moștenirea simbolică a USL-ul nefiind relevantă. Săptămîna care a trecut nu ne-a adus nimic nou. Tema ”victimele justiției lui Băsescu” e o temă moștenită de la USL.

IDENTITATE DOCTRINARĂ

  • Nu a punctat deloc. Ba dimpotrivă, Chițoiu, ministru liberal, a anunțat măriri de taxe (impozitele pe chirii diferențiate în funcție de utilizarea imobilului, un atac direct la businessuri, la liber profesioniști, la clasa de mijloc).

EXERCIȚIU DE IMAGINAȚIE

  • PNL este victima etatismului. Fiecare român care are afaceri știe că autoritățile te înfundă dacă vor. Nu ai scăpare (”Amenda e x și șpaga e y, nu ne face să căutăm, că îți găsim noi ceva”). Legislația e stufoasă, confuză, e aproape imposibil să te descurci în ea și autoritățile o interpretează întotdeauna în favoarea lor. Atacurile justiției la PNL sînt atacurile statului la sistemul privat. Sîntem victimele mentalității polițienești, care nu înțelege libertatea și inițiativa privată, care consideră afacerile în sine hoție și încălcare a legii, care are obsesia controlului. Procurori, ofițeri din servicii, inspectori ANI, agenți, toți aceștia sînt slujbași ai statului, care, la adăpostul puterii pe care le-o dă statul sau, mai bine zis, pe care le-o dăm noi, alegătorii și contribuabilii (fiindcă nu le dăm doar putere, dar le dăm și bani să o exercite), fac abuzuri și calcă în picioare ceea ce nu înțeleg: libertatea, afacerile, capitalismul, inițiativa privată. Nu au creat afaceri, nu au creat locuri de muncă, nu au riscat, nu au muncit 16 ore pe zi ca să se descurce în hățișul birocrației, să plătească salarii angajaților și impozite statului, și toate acestea într-un mediu ostil, urmăriți și hăituiți de instituțiile statului polițienesc. Din punctul lor de vedere, simpla deschidere a unei afaceri e faptă de corupție și motiv de băgat în pușcărie, și nu degeaba guvernul Boc a băgat impozitul forfetar, ca pedeapsă pentru cei care își deschid afaceri și metodă de prevenire împotriva inițiativei private. Dacă nu mai reușesc să închidă afacerile cu impozitul forfetar, că nu mai au puterea în guvern, le închid cu procurorii, că acolo încă au puterea.
  • Nu e adevărat că Uniunea Europeană ne dă bani. Birocrații de la Bruxelles, care, la fel ca și cei de aici, urăsc libertatea, capitalismul și inițiativa privată, dau bani elitei birocratice de la noi pentru a distruge inițiativa privată românească, pentru a distruge afacerile mici și medii din agricultură, servicii, comerț și industrie, astfel încît marile corporații care plătesc  birocrații de la Bruxelles să nu mai aibă concurență pe piața românească. Uniunea Europeană nu dă bani României, își plătește doar slugile puse să distrugă inițiativa privată de la noi, să-i distrugă pe toți cei care ar putea deranja marile corporații occidentale și birocrații de la Bruxelles. Nu e suficient că marile corporații occidentale sînt întreținute din banii contribuabililor europeni prin bail-out-uri, trebuie susținute și prin eliminarea oricărei concurențe pe piețele est-europene. FMI și UE umilesc clasa de mijloc de la noi și înăbușesc inițiativa privată, umilesc medicii, profesorii și pensionarii. Celor care li se opun li se fabrică dosare politice la ordinul Bruxellesului, care nu o dată a cerut , cu nume și prenume, expres, condamnarea unor oameni politici sau de afaceri care au îndrăznit să pună în discuție deciziile UE referitoare la România. Dacă slugile nu-și fac datoria și nu bagă în pușcărie oameni politici și de afaceri incomozi, Uniunea Europeană le amenință că nu le mai dă bani. În interiorul Uniunii Europene, în țări civilizate, cu tradiție democratică, ca Marea Britanie, Olanda, Germania sau Franța, în țări din estul Europei, ca Polonia, Ungaria sau Cehia, se ridică tot mai multe voci nemulțumite de birocrația de la Bruxelles, de experimentele sociale, de obsesia etatismului și controlului, de înăbușirea libertăților și inițiativei private, a demnității naționale și a tradițiilor.

Hă hă! Sînt buni peneliștii ăștia, eu m-am convins în timp ce scriam. Cred că m-aș vota.

PS. Puteți nota și voi PNL pentru săptămîna 19-25 august, sub review.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *