Personalizarea aliantelor

Așa se pot numi prezidențialele în sistemul semiprezidențial actual. Dacă trecem la regim parlamentar, cu președinte decorativ, vom avea un partid mare în luptă cu mai multe partide medii sau mici. Dacă rămînem la regim semiprezidențial, cu președinte relativ puternic, vom avea un partid mare în luptă cu mai multe partide medii sau mici legate într-o alianță personificată de candidatul care luptă în turul 2 cu candidatul partidului mare. Îi convine partidului mare să personalizeze lupta? Îi convine să le dea partidelor celorlalte un liant care să le lege? Nu. Partidului mare îi convine să păstreze lupta la nivel de structuri și negocieri și să încerce cu toate forțele să blocheze coalizarea celorlalte partide.

Pe termen scurt PSD e avantajat de sistemul semiprezidențial, pe termen mediu și lung e avantajat de sistemul parlamentar. Cu alte cuvinte, poate încerca modificarea Constituției și eliminarea atribuțiilor prezidențiale, dar care să opereze după ce expiră mandatul prezidențial al lui Ponta. Dacă vom rămîne la actualul sistem, partidul mare, PSD în cazul nostru, va avea întotdeauna această problemă: personalizarea alianțelor împotriva sa.

Poate că nu întotdeauna va fi PSD partidul mare. În 2008, de exemplu, PDL a fost partidul mare, însă aceea a fost o situație deosebită, cauzată tot de sistemul cu președinte puternic, care a transformat simbolul unei alianțe politice, pe Traian Băsescu, în liderul unui partid puternic.

Partidele cu structuri puternice, cu rețele de mobilizare la vot, sînt avantajate de lipsa de interes pentru politică și de absenteismul la vot. Structurile puternice și rețelele de mobilizare pot fi învinse doar printr-o puternică personalizare și polarizare politică în turul doi al prezidențialelor, cînd un mesaj, o personalitate politică cu mare forță simbolică poate mobiliza la vot alegători din afara structurilor și rețelelor partinice, așa cum s-a întîmplat în 1996 (Emil Constantinescu), 2000 (Vadim Tudor), 2004 (Traian Băsescu), 2009 (Traian Băsescu – în turul 2 și Crin Antonescu – în turul 1).

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *