Pensii, pensionari şi multă gargară

Toată lumea dă vina, cu toată gura, pe toate guvernele posibile pentru disproporţia dintre salariaţi şi pensionari. Sunt mulţi, sunt prost plătiţi, sunt prea bine plătiţi, nu trebuia să îi lăsăm să se pensioneze la 53 de ani…

Cel mai recent exemplu îl găsim în „Adevărul”. Unde ni se explică de ce situaţia e aşa cum e. Am citit şi m-am minunat. Văcăroiu e de vină. Petre Roman. Radu Vasile. Nimeni nu vede însă elefantul din cameră. Nimeni nu vrea să vorbească despre ce e cu adevărat dureros.

1. Taxele sunt imposibile. Dat fiind că media cititorilor Blogary.ro e inteligentă, bănuiesc că ştiţi de toate rahaturile birocratice prin care trebuie să treacă un patron pentru a-şi plăti corect angajaţii. Sunt fost patron (urăsc termenul şi poziţia), am pierdut zile întregi pe la toate ghişeele din lume, în loc să mă ocup de făcut bani. Aveam angajaţi care aveau 28 de ani, munceau de 10 şi nu avuseseră niciodată carte de muncă. E plină România de tineri care nu contribuie la buget şi la viitorul lor. Întrebaţi toţi vânzătorii din toate mallurile şi centrele comerciale, dacă găsiţi 10 cu carte de muncă e mare minune. Acolo trebuie lucrat, la adus mai mulţi oameni în sistem, nu la mărit taxele.

2. Economia nu funcţiona. Chestia asta doare tare. Ceauşescu a lasat un buget de pensii pe plus? A lăsat pe pizda mă-sii! A lăsat o industrie care nu producea nimic util, a lăsat o agricultură făcută cu calul, a lăsat o generaţie de muncitori leneşi. Asta a lăsat. Şomerii din anii ’90 sunt rezultatul plusurilor şi economiei funcţionale pe care ne-a lăsat-o moştenire el! Dacă aveţi 30 de ani, ca mine, puteţi merge liniştit la părinţii voştri şi mulţumiţi-le că s-au complăcut în a plimba o ţeavă prin intreprindere şi că au lăsat în seama generaţiilor următoare să repare găurile din şvaiţer.

3. Nimeni nu face nimic. Toate guvernele de după ’90 s-au dat cu fundul de pământ că sunt mulţi pensionari. Nimeni nu s-a gândit la „cianură în pensie” sau la alte soluţii. Toată lumea constată şi atat. Ah, mint, au făcut ceva, au mărit cu 1% sau 2% contribuţia la bugetul asigurărilor sociale. Îl mai ţine minte cineva pe prim-ministrul Isărescu, care în fiecare lună ieşea în faţa naţiunii şi corela punctul de pensie cu 0.01%, sperând să obţină voturile flămânzilor pensionari? Sau pe Păcuraru, care acum doi ani avea surplus?

Nu-i aşa că e un text prea lung pentru a fi o reclamă la un sistem de pensii private? Ei bine, este. Oricare doriţi dvs.

Facebook Comments

31 de comentarii

  1. "Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că prima măsură pe care o va lua conducerea nou aleasă a formaţiunii este urgentarea formării guvernului din umbră, menţionând totodată, în glumă, că "de acum încolo în partid e interzisă mediocritatea"" stire mediafax

    Mediocritatea este o trasatura a politicianului care a fost repetent incepand de la trei ani in sus, nu?

    1. Mediocrul care interzice mediocritatea si hotul care striga hotii sint ambele semne ale imposturii. Impostura e deja un model de succes.

  2. nu mai e nevoie de carte de munca! Daca vanzatorii din mall-uri au contracte avizate de ITM, ei lucreaza legal…

  3. Nici prin afară nu prea au găsit soluţii. Şi oricum, soluţiile pe care le-au găsit ei sînt d-alea cu mai multă muncă şi nu e ok pentru popor şi succesul electoral al aleşilor. Creşterea vîrstei de pensionare, eliminarea pensionării anticipate, controlul strict al pensionărilor pe caz de invaliditate, eliminarea totală a pensiilor speciale, eliminarea oricăror excepţii, aşa zise "facilităţi" (la noi e suficient să apară o excepţie şi o folosesc toţi)…. Cam astea ar fi de făcut (nu sînt soluţii salvatoare dar rezolvă o parte dintre probleme).

  4. Eu nu inteleg inca o chestie – daca noi suntem prosti si nu ne duce mintea, de ce nu copiem macar de la alte state care de bine de rau au facut ceva in privinta acestei probleme. Dar daca are cineva rabdare, ia intrati voi pe cdep.ro sau pe senat.ro si cititi CV-urile alesilor nostri, sa vedeti cam cat de mare e ponderea habarnistilor care ne fac legile. De aia care le aplica nu mai spun ….

  5. viq, de ce ai pretentia ca noi sa fim mai inteligenti ca voi? nu. si noi suntem la fel de prosti, drept dovada de 20 de ani ne cacam pe noi cu solutii orale, fara a pune mana sa facem (sau sa votam) ceva ca lumea. o lasam asa, ca poate trece, sa poate ne baga FMIul penisul pana in intestine si ne forteaza sa facem ceva.

  6. 1. Munca e o chestie f. nasoala, peste tot in lume, omu munceste ori daca e obligat ori daca e stimulat.

    2. Peste tot in lume, fiecare, patron sau angajat incearca sa schmechereasca statu cind e vorba de impozit si statu face invers. Nimic nou sub soare.

    3. Si-n Germania, unde virsta de pensie e 65 de ani, sunt sub 30% muncitori in cimpia muncii peste 55 de ani din cei peste aceasta virsta.

    A. Particularitatea "economiei" romanesti e gradu inalt de coruptie, de la cel mai mic angajat al oficiului financiar pina la ministru.

    B. Particularitatea "economiei" romanesti e productivitatea extrem de scazuta, pe de o parte cauzata de slaba calificare si pe de alta parte de management defectuos.

    Concluzie: desi toata lumea ii injura, pe drept, pe politicieni, totusi rau e mult mai adinc, cuprinde toate sectoarele, de la educatie, familie, invatamint… cultura, mentalitate.

    Corolar: multi romani se incadreaza f. repede in sisteme vestice dure si reusesc sa-si dezvolte calitatile.

  7. tot mai mulţi şomeri apelează la concediul medical în locul ajutorului de şomaj. practic, cu ajutorul unui medic de familie, în schimbul unei şpăgi modice, te îmbolnăveşti de ceva. păi, să-l bagi în pizda mă-sii pe medicul ăla de familie dacă mai iese peste o lună în stradă şi se vaită că nu are suficienţi bani de la bugetul de asigurări sociale. să-l bagi cu capul în pizda mă-sii şi să-l îndeşi bine cu furca.

  8. asa incat, mai ridici varsta de pensionare, mai tai din concediu de maternitate de la 2 ani, la 1 an, mai lupti impotriva evaziunii fiscale,samd.

    dar este greu sa educi in spirit pragmatic, o populatie care a fost spalata pe creier in comunism, ca "totul este gratis"(de aia fura toti), apoi hranita cu idei "sociale democrate" d'dale lui Ilici&prozelitii, fo douj de ani.

    on top of that, spiritu' de ginta latina.

  9. mece,

    2 ani este aberant. asa cum in America, 6 saptamani maximum, plus inca "fara plata"pana la 3 luni, apoi esti pe liber" ,este aberant. Undeva in jurul a 6 luni, maxim 1 an este parerea mea.

    cat despre legatura aia afectiva de care spui tu, la varsta de 1 saptamana nou nascutul deosebeste mirosul mamei deja, "preferential social smile" pt mama apare intre 12-16 saptamani, si in general, teoria este ca alaptatul natural este important pt "dezvoltarea afectiva". si oricum, numai "separarea continua sub 1 an" are efecte pt dezvoltare.

    deci, "sub 1 an si continua".

    dar, ca sa nu plictisim lumea cu amanunte din astea, "my point" este ca punctele astea de vedere "social democrate" nu se justifica, in orice caz sigur nu concediu de maternitate de 2 ani.

    resursele sunt x, aia la care trebuie sa le imparti sunt a,b,c…y, z.

  10. Aşa este, urâtă moştenire v-am mai lăsat, nu prea aveţi motive să ne respectaţi…

    La rândul ei, generaţia noastră a fost redusă la tăcere şi educată în spiritul laşităţii şi iresponsabilităţii de către cei care acum au 80+ şi se duc deja să-şi ispăşească păcatele…

    Când mă uit însă la revărsarea de dobitocie vulgară, lăcomie şi hoţie pe termen ultra-scurt în care sunt crescuţi copiii de azi – copii voştri şi nepoţii noştri – se pare că e totuşi adevărată credinţa blestemelor pe cinci generaţii…

  11. Nemo,

    cel puţin chestia aia cu concediul de creştere al copilului (aşa-i zice corect), este cat se poate de bună şi se justifică printre altele şi psihologic prin particulara legatura care se stabileste intre mama şi copil in primii ani de viata ai celui mic. cu cat aceasta durata acestei legături este mai scurtă cu atât cresc riscurile unei dezvoltari mai putin fericite, să zicem, a celui mic. o bonă, oricat de bună, nu e mama, iar ăl mic ştie asta.

  12. cu pensiile e nasol peste tot in lume.

    solutii cinice sunt usor de dat, mai complicat e cu alea "viabile".

    cat despre evaziunea fiscala din Romania, unii au inteles de mult ca trebuie sa fie duri la capitolul asta, de aia a aparut vorba "ca de moarte si de taxe, nu scapi". fugitul de taxe e sport national la romani (poate si pt ca sunt prea multe taxe).

    oricum, nu m-as uita numai la pensionari.

    …e vorba de "concediu de natalitate de 2 ani". no, really, wtf?

    …de ajutor de somaj cate 12-14 luni, etc.

    pe oricare din categoriile astea ai incerca sa le restrangi, se constata vorba aia spusa de Tia Serbanescu, cu stanga si romanii.

  13. Petcule,

    Ai dreptate cu carul.

    Sunt din generaţia "ălora cu ţeava" şi-ţi spun că ai dreptate.

    Pe bune.

    Aveţi drept moştenire un hârb de maşină cu defectu' stricat şi motoru' lipsă.

    Întrebarea e : acu' ce faceţi ?

    1. Ne'njuraţi pă-i din generaia care a făcut ce-a făcut (şi ce aţi fi făcut probabil şi voi la timpul vremii ăleia….)

    2. Şuturi la istorie, că e nasoală.

    3. Dumnezeu e un căscat cu aura căzută pe ochi şi nu vede nedreptatea pe care sunteţi obligaţi s-o suportaţi.

    4.Alte obiective de dat palme cu bocancu (detaliaţi…)

    Epilog : maşina s-a transformat după munca de mai sus într-un BO-BO-lid, vopsea 9 şi motor turbo-eco.

    Nu poci decât să te felicirez pentru reuşită 😀

  14. a) industria ar fi produs ea ceva util daca era vanduta la timpul potrivit; nu din cauza muncitorilor lenesi s-a ales praful ci din cauza administrarii neperformante…

    b) agricultura nu ar fi ajuns sa fie facuta cu calul daca infrastructura ei nu ar fi fost jefuita si destructurata

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *