PDL şi votul uninominal majoritar

După toate probabilităţile, dacă e să luăm în considerare proiectul de lege propus de Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Traian Igaş, PDL a renunţat la votul uninominal majoritar. Astfel, rămîne cum am stabilit: alegerile din 2012 vor avea loc după sistemul Pîrvulescu-Olteanu-Hrebenciuc, sistem proporţional.

Igaş  ne minte însă cu legea propusă de el în faţă: e scris negru pe alb dar el zice că nu-i aşa. Mă rog, la Igaş nici nu ştii dacă e minciună, cinism sau pur şi simplu omul percutează mai încet decît noi, ceilalţi. De fapt, n-are rost să ne ascundem pe după deget: Igaş e prost. E un lucru de notorietate, aşa cum nici lipsa de inteligenţă a şefului său, Emil Boc, nu mai e un secret pentru nimeni.

Pe surse a apărut ştirea conform căreia pedeliştii doar amînă pînă în primăvară adoptarea sistemului de vot uninominal majoritar şi adoptarea sistemului unicameral cu 300 de parlamentari. Ei bine, vă pot spune că e o minciună menită să blocheze orice alte iniţiative în domeniu.

Începînd din acest moment Blogary va începe o campanie de promovare a sistemului de vot uninominal majoritar, campanie pe care am amînat-o din prostie, recunosc, crezînd că actuala coaliţie, în frunte cu PDL, va lua decizia de adoptare a acestui sistem.

În ceea ce mă priveşte, nu voi sprijini şi nu voi vota PDL decît în eventualitatea în care va adopta sistemul de vot uninominal majoritar. E o pretenţie ultra-minimală. În orice altă eventualitate, voi face campanie şi voi vota anti-PDL. Asta înseamnă că nu voi vota nici partide pentru care există riscul să se alieze cu PDL după alegeri şi să-l propulseze la guvernare. Adică aş avea doar două posibilităţi: să votez USL sau să nu votez deloc. Prima posibilitate este exclusă, şi astfel nu-mi rămîne decît să absentez la orice alegeri care sînt susţinute altfel decît prin sistemul de vot uninominal majoritar.

Pînă la adoptarea sistemului de vot uninominal majoritar nu voi mai aborda în niciun fel teme de actualitate politică internă şi voi ignora orice subiecte care ţin de războiul politic între PDL şi USL.

Anunţul PDL că va comasa alegerile şi  nu va susţine votul uninominal majoritar şi nici sistemul unicameral cu 300 de parlamentari era o oportunitate politică ideală pentru ruperea PDL. Nu se va întîmpla, fiindcă între nevoia de iluzii a victimelor de serviciu a caritasurilor politice şi caracterele feţi-frumoşilor politici e o distanţă enormă. Cît despre victimele de serviciu, ăştia sînteţi voi, vă ştiţi prea bine, carnea de tun a oportuniştilor.  Sau mai bine zis, noi. Şi nu zic că nu ne-o merităm. Aşa cum sînt unii ale căror feţe cer palme, aşa şi noi, ca să fim împliniţi în viaţă nu ne lipsesc decît escrocii care să ne-o tragă. Şarlatanii se schimbă, clientela rămîne aceeaşi, profitorii vin şi pleacă, victimele entuziaste rămîn întotdeauna aceleaşi.  E o piaţă cu mulţi ofertanţi, care lucrează pe principiul hit&run.  Clienţii însă nu se schimbă. Doar că au memorie scurtă – dorinţa lor de a şi-o lua iarăşi şi iarăşi se updatează, ca să zic aşa.

Off the record, una dintre extrem de puţinele excepţii pe care le cunosc e Sebastian Lăzăroiu. Mă rog, or fi mai multe, dar eu nu le cunosc.  Ştiu că mulţi l-au înjurat că nu vrea să-i ţină pe metadonă tot anul, dar cred că ăsta e şi motivul pentru care Lăzăroiu nu a marşat. Omul nu are mize financiar-politice, frustrări personale şi nici doritor de funcţii nu e. Dacă avea astfel de mize, vă făcea pe plac şi vă dădea cocaină cu linguriţa şi vă folosea ca monedă de schimb în negocierea pentru bani şi funcţii.

Cloaca din PDL nu e acolo unde vă imaginaţi, la răufăcătorii de serviciu, la BVB, la Falcă şi la Ioan Oltean, ăia-s tractorişti fără imaginaţie şi, mai ales, fără „imagine”, ăia nu au tupeul să vă folosească pe post de masă de manevră sau să se folosească de aşteptările voastre. Adică tupeul l-or avea, dar nu pot şi nu ştiu s-o facă. Cloaca e în cealaltă parte, printre „intelectualii reformişti”.

Revenind la Sebastian Lăzăroiu, deşi nu sînt un fan al noilor construcţii politice, din punctul meu de vedere este singurul care ar fi putut crea o alternativă viabilă la PDL.

Însă, problema e că dacă vrei să faci o construcţie politică în afara PDL, a cărei miză să fie cîştigarea alegerilor în 2012 şi nu negocierea de bani şi funcţii pentru unul şi altul, atunci această construcţie trebuie să fie bine făcută şi să aibă şanse să înlocuiască PDL, nu să-i fure voturi şi să faciliteze victoria USL în 2012. Ori faci ceva ca lumea, ori nu faci deloc. Asta în eventualitatea în care miza ta e tocmai reforma statului şi guvernarea dreptei, nu bani şi funcţii pentru ics sau igrec, obţinute de la Oltean, Boc, Falcă sau de la mai ştiu eu ce pedelist speriat de ameninţarea concurenţei. Şi, repet, ăsta cred că e şi motivul pentru care Lăzăroiu nu a marşat, deocamdată cel puţin,  cu o nouă construcţie politică. Cine ştie, probabil se pregăteşte pentru 2016 sau, de ce nu, pentru 2020.

Acestea fiind spuse, închei aici ultimul articol pe subiecte de actualitate politică şi ultimul articol în care vorbesc despre PDL sau USL.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

83 de comentarii

  1. un an e destul pentru orice Moromete sa vada daca primaru' care i-a promis ca-i baga gaze a dat drumu' la treaba, si daca lucrarea n-o face cuscru' lu' cumnatu' pe bani cat pentru constructia unei conducte pana la sursa in Rusia…

    sau sa vada daca deputatu' care i-a promis ca in 3 luni promoveaza si voteaza legea care confisca banii de la cei care au furat 20 ani si face cu ei 5000km de autostrada in tara…

    cat despre proiecte duse la capat: exista foarte multe lucruri care, cu bunavointa si bunacredinta pot fi terminate intr-un an iar pentru restul exista etapizare, faze de executie… etc

    de acord ca, la o prima (si de suprafata) evaluare, perspectiva unei perpetue campanii electorale poate parea putin apetisanta, insa:

    – odata introdus un asemenea sistem se modifica intreaga abordare… in absenta perspectivei celor 4 ani de hotie si desfrau nerusinat pe banii publici actuala forma a campaniilor electorale nu-si va mai avea sensul…

    – sumele economisite prin (macar) limitarea deturnarilor de fonduri ar fi uriase in comparatie cu costurile organizarii alegerilor la 1 an

    – omul e predispus sa-si aminteasca mai repede si mai bine ce s-a intamplat in ultimele luni decat ce nu s-a intamplat acum 2-3 ani…

    … si nu in ultimul ce alta posibilitate CONCRETA de control poate fi instalata respectand rezonabil limitele democratiei? tucu facea o referire la justitie… poate… daca "importam" niste judecatori de undeva din nord… impreuna cu codurile de procedura… si pana la urma si cu sistemul legislativ…

  2. Ideea cu mandatul de un an poate părea ridicolă, putem pune însă în discuție altceva: un mecanism de control care să sancționeze lipsa de activitate. Uite la Oprescu (ca toți primarii, de altfel), primii doi ani, boierie. Toți știu că e important ce faci în ultimul an, așa că cel puțin primii doi se pun pe îngrășat porcul personal. Mă întreb, de pildă, dacă decalarea alegerii consiliilor locale n-ar funcționa în direcția asta. Adică, 2012 locale pentru primari, 2014 locale pentru consilii.

  3. Ce idee îşi pot face alegătorii despre ales într-un an? Ce proiecte pot fi duse la capăt într-un an? Hai să fim serioşi.

    Vreţi ca fiecare an să fie an electoral? Suportaţi alegeri anuale, campanii electorale anuale? Vom trăi o perpetuă campanie electorală, cu toate cele ce decurg de aici.

  4. Perfect ar fi:

    1) uninominal

    2) vot online (deci un sistem de votare usor de "reciclat", ieftin de refolosit); chiar si eventuale sectii de votare, tot sistemul online sa foloseasca

    3) referitor la "maxim 1 an" – de ex sa poti vota online maxim odata pe an in zona ta pentru cel care este reprezentatul tau sau altul "available" in stare sa-l inlocuiasca

    4) obligatoriu? nu cred ca rezolva ceva; mai fain ar fi cum spune fecioru-meu (are 21 de ani) – sa fie la acest votat online un test prealabil care sa verifice daca esti in deplinatatea facultatilor mintale si ca stii destule chestii elementare ca sa poti avea discernamint.

  5. tucu said: "degeaba ai alegeri libere si corecte daca nu ai pus la punct un sistem care sa tina in friu alesii."

    "…Sustin insa sistemul de vot uninominal… pentru ca alesul este clar identificat de catre alegator…"

    cu alte cuvinte: degeaba alegerea se face liber, corect, prin sistemul uninominal daca alesul – fie el si clar identificat de catre alegator – are posibilitatea sa dea cu tifla alegatorului…

    frank zappa said: "Indiferent cine ajunge in parlament, stim ca va sta acolo doar 4 ani…"

    huh? "doar 4 ani"? DOAR!?? in circumstantele actuale – la nivel national dar si mondial – 4 ani este extrem de mult!!!

    mai ales cand se vede cu ochiul liber ca "aparatul de stat" incluzand pe cei alesi mai mult sau mai putin direct, respectiv intreaga birocratie pare sa aiba o agenda proprie, in majoritatea covarsitoare a cazurilor aceasta agenda este foarte diferita de interesele celor pe care ii reprezinta…

    deci ce mare folos are alegatorul daca "votand uninominal" stie exact cine nu il reprezinta corespunzator daca nu are SI posibilitatea sa il revoce (decat peste 4 ani)? nu vad de ce ar trebui sa delegam justitiei sarcina de a ii "tine in frau" pe cei de a caror alegere nu este responsabila direct…

    sistemul de vot uninominal ar fi extraordinar daca, de exemplu:

    – votul ar fi obligatoriu – eventual incluzand pe buletinul de vot si rubrica "nici unul din candidati"

    – mandatul celui "ales" ar fi de maxim 1 an (vrea 4 ani? solutia e simpla: sa nu dezamageasca electoratul si va fi confirmat in continuare)

  6. probabil "proiectul de societate" se refera la adevarata Alba ca Zapada. Atunci, in februarie, se va naste ea cu adevarat. Mama va fi Laza, nas va fi Bonndrea iar mamos va fi nea Cozmanca.

  7. Da-le Doamne gandul cel bun la PDL-isti…

    Cred ca votul ar trebui sa fie uninominal intr-un singur tur – asa scapam de orice dilema…ce-ar fi daca, cum ar fi fost si am fi scapat de loazele care au intrat in parlament de pe locul 2 sau 3.

    Indiferent cine ajunge in parlament, stim ca va sta acolo doar 4 ani, dupa care se prezinta din nou in fata alegatorilor (care oricat de cretini ar fi…se dumiresc la un moment dat cu cine au de a face).

    Comasarea alegerilor locale cu parlamentarele este o prostie inutila, nu stiu cine crede ca poate trage profit de aici. Economiile facute bugetului nu justifica nicicum confuzia si haosul creat in timpul alegerilor (ganditi-va doar la impartirea colegiilor!.

    La vot voi merge oricum…nu voi cauta ingerii din PDL, USL, etc… voi merge pe a treia cale (in cazul in care Scufita Rosie sau Alba ca Zapada se fac fete mari si de maritat…).

    Romania de Maine?! proiectul lui Bondrea rebranduit de S.Lazaroiu? Poate doar in romanele lui Ilf si Petrov mai vezi asemenea maestru al combinatiilor. inteleg ca foamea de bani e mare – dar nici chiar asa! Mai trebuie sa o vad pe Andreea Pora angajata la Antene… cu o emisiune despre beneficiile aduse de securitate si turnatori.

    Ramane memorabila usurinta cu care regele Mihai s-a lasat cumparat de prigonitorii sai, asa ca nu ma mai mira nimic.

  8. Hai ca acum cadem in extrema cealalta. Chiar asa?! Ce asteptari sa ai de la o figura publica ce anunta un proiect public?

    Comentam ca sa ne aflam in treaba.

    In ceea ce ma priveste, ii doresc lui Sebastian sa aiba succes in ceea ce vrea sa faca -fie ca e un proiect public sau unul privat- si consider subiectul inchis.

  9. Bleen zice:

    "Nu ştiu care e treaba cu Lăzăroiu şi România de mîine sau cum îi zice, însă, chiar şi în situaţia în care e vorba doar de un interes personal, egoist, şi o abdicare de la “lupta pentru cauză”, îl înţeleg."

    Pai si eu il inteleg dar el, nu noi, zice ca are “un proiect mult mai mare. Un proiect de societate.” Nu l-a pus nimeni sa zica asta si sa creeze asteptari. Ca le creaza cu oameni ca mine, ca tine si ca cei din comunitatea Blogary si e pacat…

  10. Nu ştiu care e treaba cu Lăzăroiu şi România de mîine sau cum îi zice, însă, chiar şi în situaţia în care e vorba doar de un interes personal, egoist, şi o abdicare de la "lupta pentru cauză", îl înţeleg. Şi abia aştept să văd care pedelist are curajul să zică ceva pe tema asta.

  11. divagam… si bleen a promis ceva despre offtopic-uri… acuma eu ce sa inteleg din acest lucru? ca s-a inteles cu fortele intunecate ale offtopic-ului? 😀

  12. Cristi.C

    Regret ca ti raspund atit de tirziu.

    Sistemul democratic este un sistem complex cu multe reguli .Nu se limiteaza numai la alegeri libere ci si la comportamentul alesilor..La fel ca si condusul masinii pe drumurile publice.

    Degeaba esti un as al volanului daca nu stii unde este frina. In cazul democratiei degeaba ai alegeri libere si corecte daca nu ai pus la punct un sistem care sa tina in friu alesii.

    Cazul Germaniei 1929 ,cazul Rusiei de azi, cazul Romaniei.

    In definitiv ,atita timp cit ai pusa la punct o justitie eficienta si un sistem care sa nu permita derapaje aproape ca nu mai conteaza cit de imbecili sunt alesii.

    Din aceste motive eu nu am dileme privind sistemul de vot pentru ca stiu ca indiferent de felul in care au fost votati alesii isi vor da masura nesimtirii in cei 4 ani de mandat.

    Sustin insa sistemul de vot uninominal nu pentru ca as crede ca acest sistem responsabilizeaza alesul ci pentru ca alesul este clar identificat de catre alegator care nu mai poate sustine ulterior ca el habar nu are pe cine a votat (cazul meu -nici acum nu stiu pe cine am votat-rusine sa mi fie)

  13. @Dl Aligica, Bleen,

    Cite o data viata isi bate joc de micile noastre calcule si dileme.

    Scriati pe 6.12 ora 8 :40 ca reinoirea sistemului de vot de catre PDL (in traducerea mea -magaria facuta de PDL) va creaza o dilema .

    Viata a rezolvat dilema prin ricoseu. Sistemul de vot propus de PDLnu dreanjeaza opozitia .In plus pastreazau chiar mareste numarul de parlamentari.

    USL a sesizat estenta porcariei si uitind de sistemul de vot si a asumat paternitatea unui proiect atit de indragit de alegatori -micsorarea numarului de parlamentari.

    S a batut multa apa n piua pe acest subiect inclusiv pe Blogary. Era unul din prioectilele eficiente ale PDL.

    L a pierdut si Ponta a preluat initiativa anuntind ca ei au depus inca din iunie o inirtiativa legislativa privind reducerea numarului de palamentari.

    A punctat masiv si asta este doar inceputul. Reactia PDL a fost o bilbiiala penibila.

    Incep sa cred ca trebue sa ne obisnuim cu ideea ca in PDL nu cinta doar pungasii ci si idiotii.

    Sa i sprijinim dragilor pentru ca este si vina noastra faptul ca nu am reusit sa vedem sau sa admitem ca sunt asa cum sunt. Din nefericire nu stiu cu ce sanse de succes.

  14. Cred ca a astepta(si a pretinde) doar cavaleri-in zale-aurii-calare-pe-cai-albi-si-campioni-la-tranta-dreapta, este o dovada de imaturitate. Iar dezicerea precoce/prematura, in lipsa unor argumente corecte si/sau probe evidente,de cei pe care i-am creditat cu incredere (oare?), este un puritanism gaunos si neproductiv.

    Cerem altora sa "se bage", sa lupte, sa ne reprezinte idealurile si interesele, dar ne precipitam sa-i blamam la prima contrarietate care ne atinge.

    Este una sa iti pui intrebari si alta sa tragi concluzii inainte de a avea raspunsuri.

  15. Mobgirl: Inteleg precizarea si inteleg si contextul. Adevarul este ca Sebastian Lazaroiu a ridicat niste asteptari imense in ceea ce-l priveste. Habar nu am ce face si ce plan are. Dar daca se adevereste combinatia in cauza, am si eu ca si dumneavoastra si ca toti ceilalti, asteptarea ca trebuie sa fie chiar ceva cu adevarat serios si special ca sa justifice totul.

    Inteleg ca el zice ca are "un proiect mult mai mare. Un proiect de societate." N-am niciun motiv sa cred ca minte. Daca se dovedeste insa ca se joaca cu asteptarile si increderea noastra (si nu vom putea decide asta decat cand vom avea toate datele) atunci nu numai ca nu stiu cine o sa-l mai apere dar nici nu va mai merita sa fie aparat.

    Pana atunci sa-i dam creditul nostru si sa vedem cum il foloseste.

    PS

    Cu privire la optiunea de angajare mentionata: la un moment dat cred ca am fost intr-o situatie asemanatoare. Asa ca inteleg.

  16. 1. cheamă poliţia.

    2. cheamă poliţia.

    3. dacă află că studiul are concluziile gata pregătite, dă la presă, cheamă poliţia.

    scuză-mă, dacă ai avut vreo dovadă şi nu ai reclamat la poliţie sau la parchet, ce ai făcut tu se cheamă tăinuire. sau fapta nu a existat.

  17. Deci intrebarile corecte sunt:

    – ce face un mecanic caruia i se ofera oportunitatea de a lucra intr-un service care se ocupa cu dezmembrarea de masini furate?

    – ce face o precupeata cand ii vine cineva cu struguri furati de pe camp?

    – ce face un doctor care trebuie sa lucreze la un studiu care spune ca nu exista dovezi despre o legatura clara intre fumat si cancer pulmonar?

    Iti zic eu: mii si mii de oameni spun nu.

  18. întrebările mele rămîn valabile. în loc de "are alte viziuni politice" punem "e hoţ". au doctorul, poliţistul, profesorul, ş.a.m.d. dreptul de a refuza un hoţ?

    dacă precupeaţa de la care cumperi zarzavat e hoaţă? îi ceri cazierul? dacă afli că patronul tău actual a furat cîndva, în trecut, în stilul lui patriciu, îţi dai demisia?

  19. Cand am zis 'apolitic' m-am referit la faptul ca nu eram in pozitia de a urma politica trustului, nu la vederile politice particulare ale lui Patriciu, care, declarativ cel putin, e libertarian dur.

  20. @ nedo

    Nu e vorba despre viziuni politice, este vorba despre a accepta bani furati de-a dreptul/ facuti prin mijloace neoneste.

    Si da, acum nu mai traim pe vremea lui ceausescu, posibilitatile de a trai in acord cu propriile valori sunt infinit mai multe.

  21. și mi-aș mai pune cîteva întrebări: ce face un doctor cînd are în față un pacient cu care nu împărtășește aceleași viziuni politice? ce face un polițist cînd în fața lui e jefuit un om cu alte viziuni politice? ce face un profesor cînd are de învățat un student cu alte viziuni politice? ce face un mecanic la frînele mașinii unui om cu care nu împărtășește aceeași viziune politică? ce face o precupeaţă cînd trebuie să vîndă roşii unui om cu care, iarăşi, nu împărtăşeşte aceeaşi viziune politică?

  22. uite, frate, un om de dreapta adevărat! dacă un patron are alte vederi politice, îi dă cu flit. nenorociții de muncitori de stînga, au lucrat ani de zile pentru patroni de dreapta fără nici o mustrare de conștiință. bravo, mobgirl.

    fază tare, am aflat-o recent: cică înainte de revoluție, vreo 8-10 milioane de oameni lucrau "pentru ceaușescu".

  23. E vorba despre mirare si scepticism, dar nu cred ca e vorba de vreo superioritate morala, eu il vad mai degraba ca pe un gest de normalitate.

    Ca sa fac o marturisire, in urma cu niste ani am avut de ales intre a lucra pentru Patriciu (intr-o functie inofensiva si complet 'apolitica') si a sta indefinit acasa pana apare o alta oportunitate, nu se stie cat de buna.

    Am ales a doua varianta pentru ca gandul de a lucra la Patriciu ma umplea de draci efectiv.

    Nu vreau sa spun prin asta ca sunt vreo martira sau ceva, ci dimpotriva, ca sunt doar unul dintre multele mii si mii de alti oameni care, confruntati cu aceeasi alegere, au preferat sa stea deoparte si sa gaseasca un mod mai onorabil de a-si castiga existenta.

    De altfel, asa se si explica sistemul de contra-selectie despre care aminteati: oamenii de genul asta sunt inconjurati de atat de multe nulitati si mediocritati tocmai pentru ca oamenii onesti au preferat sa stea deoparte. Slava domnului, avem de unde alege intr-o societate cat de cat libera, macar in privinta asta.

    Ceea ce vreau sa spun este ca refuzul ar fi fost un gest absolut banal, pe care l-au facut deja mii si mii de alti oameni banali: tocmai de aceea mirarea e mare.

    1. tot de pe Facebook, de acum două zile:
      ‎Sebastian Lazaroiu added Taming the Future to his work (Manager).

      cred că una dintre probleme constă în faptul că includem în "ale noastre" vieţile şi activitatea unor oameni, fără să operăm însă cu aceleaşi unităţi de măsură pe care le folosim cînd e vorba realmente de ale noastre. nu ne gîndim deloc că oamenii pe care-i asimilăm în "ale noastre" le au, firesc, pe ale lor. de care ar trebui, după mine, să ţinem cont obligatoriu. pînă la un punct, e de înţeles ceea ce facem. dar devine periculos în momentul cînd ni-i însuşim pe ceilalţi şi prin asta chiar noi le refuzăm dreptul la ale lor. care, culmea, dacă ar fi lăsaţi să-şi vadă de ele, cine ştie?! – am descoperi ceva bun pentru ale noastre. sau ceva rău, în egală măsură. pentru că nu numai partea negativă a lucrurilor o vedem imediat, fără a avea răbdarea să aflăm şi să analizăm şi lucruri concrete, ci şi partea pozitivă, să zic aşa. ne şi entuziasmăm şi ne lăsăm cuprinşi de visare, de exaltare fără să mai avem capacitatea de a judeca la rece lucrurile. practic, am ajuns dependenţi de extreme. ne lipseşte cu desăvîrşire moderaţia.

  24. Nedormitul are ca de obicei dreptate. Momentan habar nu avem ce face Lazaroiu. Speculam pe baza unor zvonuri.

    Dar ca pozitie de principiu:

    (a) ideea ca ne apucam sa vedem imediat partea negativa si balmabila a lucrurilor fara sa asteptam sa avem datele concrete pe baza carora sa facem judecatile respective nu e OK.

    (b) ideea ca la cea mai mica adiere de zvon si la cel mai mic semn de intrebare suntem gata sa ne dezicem si sa dam cu piatra in cei ce intra in arena publica sa ne reprezinte, nici asta nu e OK.

    Interventia mea nici nu este pana la urma despre Lazaroiu. Este despre altceva.

  25. @ Dragos Paul Aligica

    E destul de ieftina argumentatia. Ori suntem rezonabili, echilibrati, si atunci se impune sa asteptam, ori suntem niste hateri impacientati si superficiali si din acest motiv criticam. Un fel de "daca faci asa esti cool, daca faci altfel esti nashpa".

    Nu. Rezonabil este sa gandesti si sa si spui ca sa faci cu Bondrea proiectul unei noi societati este dezgustator. Nu vreau sa traiesc intr-o societate proiectata de (sau cu) ala.

  26. Relativ la Lazaroiu, sunt doua scenarii:

    1. Ii acordam creditul nostru moral si asteptam sa vedem ce se intampla in ideea ca totusi, din cat il cunoastem, nu s-ar apuca sa intre in astfel de combinatii fara un plan si o miza, nu triviale. Ne miram, suntem sceptici dar nu ne apucam sa ne exibam superioritatea morala si indignarile ironice fie si din motivul simplu ca omul si-a castigat un credit cu noi. Acum ii dam dreptul sa-l consume.

    2. Cadem rapid de acord ca Lazaroiu e un ticalos care se vinde lui Bondrea pentru […..completeaza aici fiecare cu ce crede de cuvinta], un nemernic oportunist, un om fara vocatie publica si fara caracter, o mare dezamagire pentru toti, etc, etc. etc. Timp de 24 de ore ne exprimam public indignarea si regretul adanc etc. Caz inchis. In acest fel putem trece linistiti la alte teme avand constiinta ca am clarificat eficient in mod moral o chestie care altfel ne-ar lua o groaza de timp s-o intoarcem pe toate fetele ca apoi sa ajungem la aceeasi concluzie.

  27. si…. repede pana nu vine (iar) cineva sa-mi aplice eticheta de "stangist":

    un motiv (dar nu singurul posibil) pentru care cineva nu reuseste (nu vrea) sa vada steaguk acela negru si urat:

    privirea nu reuseste sa razbata dincolo de cealalta corabie din prim'plan, cea care arboreaza acelasi gen de pavilion urat, cu craniul si oasele incrucisate dar pe un fond rosu… fond care pastreaza totusi urmele unei inscriptii mai vechi, "racaita" cu ceva truda – secera si ciocanul proletar…

    hmmm… daca adulmec putin suprafata marii parca vine un usor iz de uragan… destul de incomod pentru navigatie pentru ca se stie: steagurile de genul acesta, indiferent de culoare, au reputatia ca se cam umfla sub vant si rastoarna corabii…

  28. andrei said: "…nu vad de ce am parasi deja corabia…"

    inseamna ca de acolo nu se vede destul de bine catargul… da, acela pe care flutura steagul cel mare si negru… cu craniul si oasele incrucisate… e o problema sigur pentru ca aproape tot restul lumii il vede perfect…

  29. Igas este un cretin, Andrei. Cat despre Boc, e greu de zis ce se mai poate spune despre cinstea lui. Poate nu baga in buzunarul propriu, dar nici Iliescu nu a prea bagat si toti il luam la misto pentru "sarac si cinstit", nu?

  30. Continui sa am incredere in PDL, partidul care si-a asumat cateva masuri extrem de grele, dar necesare si care are totusi cativa reprezentanti notabili. Emil Boc este loial si cinstit, Igas este un om de actiune, Elena Udrea a reusit cateva lucruri remarcabile, ca sa dau doar cateva exemple. Nu cred ca se astepta nimeni la minuni, deci nu vad de ce am parasi deja corabia. Personal, cred ca Basescu are un plan castigator.

  31. Un proiect de societate cu Bondrea – mda tipu' e experimentat, cine altu' mai pregatit pentru un proiect de societate? Ma bag, unde se semneaza adeziunile?

  32. Fratilor, pana la urma e adevarat? Lazaroiu s-a angajat la Bondrea?

    Tre' sa fie vreo intoxicare ceva, nu se poate …

    Daca e adevarat, mai lipseste sa auzim ca Macovei s-a angajat la firma lui Nastase si TRU la srl-ul lui Iliescu.

  33. @tucu: "Daca nu se respectau regulile democratice corecte Hitler nu ajungea la putere…"

    pornind de la aceste premise, logica e perfecta, rationamentul e flawless, concluzia e evidenta si pamfletul e gata…

    totusi exista o scapare: "democratia" nu a apucat minutul 90… s-a volatilizat undeva pe drum… deci nu democratia (presupus excesiva, daca inteleg eu bine substratul) a condus la… nu faptul ca Hitler a ajuns la putere e problema, ci faptul ca A RAMAS la putere chiar si atunci cand o corecta aplicare a democratiei l-ar fi aruncat acolo unde ii era locul: la puscarie sau in ospiciu…

    concluzia (evidenta) este ca nu democratia in sine constituie problema ci mai degraba regulile care permit ca, odata "ales", cineva poate face ce vrea chiar si atunci cand nu mai intruneste suportul popular, fara sa dea socoteala decat (eventual) cu ocazia unui nou scrutin…

    deja vu, cineva?

  34. Daca intrat in birlogul lui Bondrea +Nastase cred ca trebue sa ne luam ramas bun de la Lazaroiu.

    Inca o speranta pierduta .

    Eu sunt insa optimist si tot sper ca are altceva mai bun de facut.

    @Dana Goga are perfecta dreptate. Daca nu se respectau regulile democratice corecte Hitler nu ajungea la putere, poate al II lea razboi nu exista , planul Marshal nici atit si Germania nu ar mai fi fost in pozitia de a salva zona euro.Va dati seama ce dezastru ar fi fost?

  35. Sebastian Lazaroiu: E vorba de un proiect mult mai mare. Un proiect de societate. O sa vorbesc mai mult la timpul potrivit. Restul sunt povesti (pe Facebook)

  36. Dana Goga, SINCER: nu inteleg argumentul dv. As vrea sa stiu ce-mi reprosati dar nu pot determina din interventia dv. ce…

  37. Din păcate, cei 90% din electori, care nu văd în viitor şi trecut mai mult de câteva luni, care nu discern cauza de efect, pentru care curgerea vieţii e consonantă cu meandrele concrete ale maţului gros, vor face imposibilă promovarea regulată a oamenilor utili comunităţii, indiferent de sistemul de vot – de promovarea valorii în general nu mai discutăm, avem olimpici doar, avem valoare, totu-i să-i buşim pe fraieri.

    În 20 de ani am făcut niscai compromisuri cu propriile principii la majoritatea evenimentelor electorale. Privind retrospectiv, îmi dau seama că aproape întotdeauna au existat oferte electorale mai bune, cel puţin declarativ, doar că păreau fără şansă de a trece pragul electoral, astfel că mi-am autolimitat opţiunile de vot la jucătorii principali pentru a nu risca să las lupul cel rău liber în stână şi ca să vezi, nici asta n-a reuşit întotdeauna. Acum, sunt absolut convins că această strategie este greşită. Votul trebuie acordat liber, fără nicio constrângere (fie ea chiar şi teama că îl risipeşti), doar în funţie de ce schimbare îţi doreşti. “Fiat justitia et pereat mundus” este un principiu sănătos care nu provoacă regrete şi te lasă împăcat cu sinele. Dacă rezultatul nu va fi cel sperat, nu va fi nicio problemă, se poate trăi şi cu asta, doar că omul integru ce nu-şi trădează principiile va fi cel mai relaxat şi fără teamă. Parcă ultimile vorbe ale Papei Ioan astea au fost: “Nu vă fie teamă!” Până la urmă, despre asta-i vorba-n viaţa asta.

  38. Tocmai mi-a venit una cu tipăritul de bani, inflaţia şi statul-alchimist, o misesiană, ca să zic aşa. E bine să nu te mai intereseze politica ca campionat de fotbal, îţi relaxezi creierii şi-ţi vine inspiraţia.

    Cît despre sistemul de vot, subiectul e plin de sevă şi nu poate fi epuizat în cîteva comentarii. Vom avea un serial cu toate sistemele de vot şi influenţele fiecăruia asupra vieţii politice, asupra parlamentului, guvernelor, echilibrelor politice, relaţiilor dintre alegători şi aleşi, relaţiilr dintre candidaţi şi partide, relaţiile de putere din interiorul partidelor, relaţiile dintre partide.

  39. @D.P. Aligica

    "Ce e mai rau?

    Sa ajunga niste iresponsabili la putere prin reguli democratice corecte?"

    Dvs va dati seama de nonvaloarea dilemei pe care o puneti pe tapet?

    Poate fi atacata o decizie luata in mod democratic?

    Daca da..cum?

    Sau sunteti pe cale sa editati o noua "Utopia"?

    Cine hotareste pana la urma daca o decizie perfect democratica este corecta sau nu?

    Mai e nevoie de vreun "gremium" care sa se situeze deasupra tuturor demersurilor democratice?

    Daca puneti la indoiala o decizie democratica – in adevaratul sens al cuvantului, ce propuneti?

    Un sfat al batranilor?

    Un ayatolah?

    Un cor al ingerilor?

    Care sa decida…ce?

    Si, mai ales, cine sa faca parte din acel "for decizional"?

  40. Bine, dar daca e adevarat, nu trebuie neaparat sa fie ceva rau. Poate sa fie de bine, nu de rau.

    De pilda, observ cu mare interes cum o buna parte a comentatorilor la articolele mele (si in general) pe Blogary si Contributors sunt nu numai cu mult peste media comentariatului in jurnalistica romaneasca dar sunt ca informare, capacitate analitica, exprimare si cultura generala peste nivelul majoritatii celor ce se considera varfuri ale gazetariei romanesti.

    E o discutie separata acest paradox al contra-selectiei, cum s-a ajuns aici dar pe moment, ce vreau sa spun este ca Sebastian va avea nevoie sa faca ceva profesionist in noua pozitie.Va avea ocazia sa sparga cercul vicios al mediocritatii si un prim test va fi cum foloseste resursele revelate de Blogary si blogosfera in general. Va avea nevoie de analisti, va avea nevoie de editori, directori etc.

    Daca e adevarat zvonul, pe baza asta zic sa-l judecam -face sau nu face ce trebui cu resursele ce le va avea acolo?-, nu pe baza unei vinovatii prin asociere samd.

  41. cata relevanta are sistemul de votare atunci cand, in mod evident, oferta de "cadre" lasa de dorit? chiar daca votul ar fi uninominal majoritar… sa luam un exemplu: in circumscriptia x ne sunt propusi si se infrunta pentru un loc in parlament candidatii "favoriti" ai lui tucu: Ponta VS Antonescu… sau cei "pretuiti" de Bleen: Igas VS Boc… ce s-ar putea face in aceste situatii? NIMIC fara un loc pe buletinul de vot unde sa poti bifa "nici unul – asteptam altii"!!!

    poate ca dezbaterea si sustinerea unei initiative "populare" de modificare a constitutiei (si eventual a legii electorale) ar fi mai productiva decat sustinerea votului uninominal majoritar.

  42. Domnule Aligica,

    Eu simplific problema mai ales ca nu mai avem timp de teorie. Alegerile bat la usa.

    Avem a alege intre o formatiune de hoti si profitori condusa de doi inconstienti timpiti si o alta formatiune de hoti si profitori condusa tot de timpiti dar mai cu frica lui Dumnezeu desi s ar putea sa ma insel.

    Sistemul de vot va fi negociat intre respectivele rapitoare si va capata forma convenabila indiferent daca acst lucru va naste o noua monstruozitate probabil asemanatoare cu cea nasita de Pirvulescu Hrebenciuc.

    Din nefericire nu avem alternativa pentru ca numele care reprezentau ceva in tara asta au refuzat sa ofere o alternativa politica populatiei.

    In privinta criticarii PDL sau USL eu nu mi fac probleme pentru ca sunt convins ca daca USL ul va ajunge la concluzia ca nu poate lua tot, guvernarea viitoare va fi inpartita intre cele doua gasti sub un scop maret. Ce ziceti de schimbarea constitutiei de exemplu?

    Eu am o sngura durere. Nu stiu , nu sunt capabil sa construiesc o alternativa . As vrea insa daca tot este sa pierd inca o data in fata neputintei neamului nostru macar sa o fac luptind(e un cuvint mare care poate provoca risul dar altul nu mi vine in minte)

    Singur – se pate dar parca e mai usor daca ai linga tine si aliati.

    Am incercat sa l mobilizez pe Mirel .

    Din motive care mi scapa el considera ca daca da cu parul in dreapta si in stinga se angajeaza in cine stie ce parti priuri politice.

    Probabil ca veti spune-sa luptam -ok dar pentru ce?

    Eu as prpune un singur subiect -SA NU MAI FIM MINTITI.

    PDL ul a mintit .Pentru asta eu as umple lumea virtuala de proteste. Poate ne aude cineva.

    Imi cer scuze pentru romanul flucviu dar faptul ca sunt furat si mintit pe fata ma scoate din minti.

  43. @bleen, daca incep acum sa fac o propaganda desantata pt. USL pe Blogary ma banezi sau pui pe altul sa ma baneze, sau era vorba doar de comentariile tale aicea?

  44. @ tucu :

    December 6, 2011 at 08:40

    Da, vreau sa scriu despre sistemul electoral. Abuzul facut atunci – practic o sfidare publica – a fost o pervertire a insasi bazei institutionale a sistemului democratic in Romania. Ceva grav, facut cu o obraznicie, cu un tupeu incredibile.

    Reinoirea acestui sistem acum, de catre PDL, ne pune insa in fata o dilema, asa cum ii spuneam lui Mirel int-un schimb de mesaje:

    Ce e mai rau?

    Sa ajunga niste iresponsabili la putere prin reguli democratice corecte?

    Sau sa pervertesti corectitudinea regulilor democratice ca sa-i tii departe?

    Nu cred ca e usor sa dam raspuns la asta. De asta ezit.

    Altfel nu am decat dispret pentru cei ce au introdus aceasta "inovatie" electorala si nu cred ca merita iertati, indiferent ce face sau nu face PDL.

  45. De fapt, ca sa se ajunga la vot uninominal in Romania trebuie discutat muuulta actualitate politica. Numai si pentru simplul fapt de a da exemple "asa nu", "daca era vot uninominal se intimpla asa" etc etc.

    Oricum e imposibil in Romania (sorry to bring the bad news). Ca sa fie ingropata definitiv ideea, e suficient ca Pat si Patason (Ponta si Crin) sa le explice la toti pensionarii cum votul celor in minoritate pe o "zona" electorala = 0. Adica un individ X e ales intr-o anumita zona cu let's say 52%. Ei bine, voturile celor 48% sint egal cu zero. Sa vedem cum inghit romanii de rind asa ceva…

  46. "Acestea fiind spuse, închei aici ultimul articol pe subiecte de actualitate politică şi ultimul articol în care vorbesc despre PDL sau USL."

    Bine-ar fi daca te-ai tine de cuvant.

    Nu de alta dar le cam amesteci.

    Nu e o acuza.

    Doar o simpla constatare! 🙂

  47. Bleen, la 09.01 ai folosit 13 nu-uri. Nu că ţi-am pus contor, dar nu cumva sunt prea multe?

    Aş zice şi eu ca Tucu, chiar şi un candidat infinitezimal mai bun ca Ponta trebuie susţinut din răsputeri, până apare cel perfect.

  48. O fi pe bune?!

    "Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial și ministru al Muncii, a fost numit, începînd cu 1 decembrie, director general al trustului de presă al fundației ”România de mâine”, de pe lîngă controversata universitate ”Spiru Haret”.

    Informația a fost confirmată azi, pentru Inpolitics, de către directorul economic al trustului, Maria Andronie, care a lăsat să se înțeleagă că se pregătește și o relansare în viitorul apropiat. Trustul în cauză este format din postul TV ”România de mâine” (TVRM), postul terestru de radio Student FM și postul transmis prin satelit Radio ”România de mâine”. Patron este multimilionarul rector al universității ”Spiru Haret”, Aurelian Bondrea, considerat de mulți drept unul dintre ultimii dinozauri comuniști aflați pe val, în ciuda vîrstei înaintate. Absolvent de liceu la fără frecvență și al școlii de partid ”Ștefan Gheorghiu”, Bondrea s-a remarcat înainte de 1989 prin activitatea în domeniul învățămîntului, el conducînd Comisia Superioară de Diplome şi Doctorate din Ministerul Învăţământului…"

  49. Wow !Nasc si la Moldova asemenea oameni! Sa nu mi-l vada Ponta ca il executa mai ceva ca pe Geoana.Tipul asta are un IQ cat al membrilor organizatiei PSD sector 5 la un loc.Pacat ca e in tabara cealalta.Am zis ca nu mai iau prizonieri dar de data asta voi mai face o exceptie.

  50. @tucu

    Uite o campanie care nu e şuetă şi nici descoperirea definiţiei patriotismului: campania pentru introducerea votului uninominal majoritar.

  51. Bleen draga,

    Nu as fi scris cele de mai sus daca nu scriai articolul de mai sus.

    Ceea ce ai scris este atitudine politica.

    Cit despre suete in general sunt mai constructive decit asa numitele dezbateri de idei.

    Nu stiu care este aria ta de interes dar pe mine personal ma intereseaza mult mai mult sa fac totul pentru a l opri pe Ponta sa acceada la putere decit sa descopar definitia patriotismului.

    Probabil ca eu interpretez gresit menirea Blogary.

  52. Salve,

    1.Boii raman boi indiferent de partid;

    2.Impotentii politici sunt acei oameni care au "intrat in partid";

    3.Scarba fata de cei cu "coloana vericala din cauciuc" a devenit generala;

    4.Norocul politicienilor este ca 85% din populatie nu stie ca este proasta si inculta.

    5. Succesul boilor duce la dezastru general; asta e.

  53. Mai bine mai târziu decât niciodată:) Nu are însă rost să-i cauți scuze lui Sebastian Lăzăroiu. A avut o oportunitate uriașă să fie liderul schimbării și a refuzat-o. Toate calitățile lui nu vor schimba vreodată ratarea asta. Cât despre cum a ajuns PDL aici, răspunsul e de căutat și la cei care prea mult timp, în pofida evidențelor, au continuat să spere și să creadă că PDL e reformabil.

  54. @tucu

    Avem nevoie de teorie. Teoria e şuetă? Tu vrei să lipim afişe şi nu ştii cum s-o spui. Poţi lipi afişe şi poţi face campanie electorală pentru oricine, nu te împiedică nimeni. Oricum, e plin net-ul de activişti.

    Am mai spus-o, activism de partid nu facem.

    Rolul Blogary nu este acela de remorcă la nuştiuce organizaţie politică. Nici dacă mîine Lăzăroiu îşi face partid politic, Blogary nu-i va fi nici remorcă, nu-i va face nici promovare, nici campanie electorală. Sau cel puţin eu, deşi nu cred că nici ceilalţi care scriu pe Blogary nu sînt foarte dispuşi să facă campanie pentru ics sau igrec.

    De susţinerea partidelor şi organizaţiilor politice se ocupă militanţii acestora, organele lor de presă, firmele de consultanţă şi piar. Blogary nu e nici organ de presă al vreunui partid sau mişcare (şi nici nu va fi), nu e nici firmă de consultanţă sau piar.

    Nu cred că are rost să reluăm aceeaşi discuţie la infinit. În ceea ce priveşte activismul pentru partide, organizaţii sau politicieni, lucrurile sînt extrem de clare pentru Blogary: nu se bagă.

  55. @Bleen

    Blogary trebuia de mult timp sa inceapa promovarea unor politicieni sau potentiale formatii politice care sa sustina eficient un sistem de vot uninominal.

    Promovind o idee pierzi timpul.

    Tu ai tinut teoria , in postari multe si trecute ca blogosfera politica este formata din maximum 5 mii de cititori.

    Efectul propagarii ideii votului uninominal pur intr o masa de oameni convinsi deja este O . Pacat de timpul pierdut.

    Daca gaseam oameni cu suprafata mediatica mare gen Lazaroiu sau Aligica dispusi sa se inhame la o campanie sustinuta poate aveam succes.

    Pentru mine prezenta lui Lazaroiu intr o emisiune RTV linga Hurezeanu este o dezamagire.

    Rezultatul nu va fi convingerea nehotaritilor de valabilitatea ideilor sale ci relansarea lui Hurezeanu ca guru spalat,uscat si imaculat.

    De asemenea ,dupa parerea mea ,este o gresala sa nu scrii despre partidele politice si despre oamenii politici. Daca vrei teorie putem sta la o sueta.

    Daca vrei ca macar unul din cei ce ne citeste intimplator sa adere la ideile noastre trebue scris la oboiect cu PSD cu PDL si cu PNL in propozitie.

  56. Singurul vinovat de tot ce se intimpla este, totusi, electoratul. P-astia, de se joaca precum dizabilitatii cu retard cu soarta acestei tari(sa-i zicem asa, inca), electoratul i-a abilitat s-o faca, prin votul exprimat glandular, nu rational.

    Ori, chiar daca s-au intimplat si citeva masuri logice(parerea mea e ca fortuit), saltimbancii propulsati la "cirma" nu pot fi altfel decit cei ce i-au propulsat acolo.

    Poltroneria, strins imbinata cu dorinta manifesta de a parveni prin orice mijloace, face pentru cetateanul constient(sunt si d-astia, extrem de putini, din pacate) sa ramana fara optiuni si-n 2012,dar si-n urmatorii ani electorali pe termen mediu.

    Sa nu uitam, de exemplu, ca "tara" e reprezentata in parlamentul european de-un ciobanul "luminii", de-o ingalata, de "tribunu`" si de-un popa iredentist, ca sa-i enumar doar p-astia. Ce sanse are Romanica sa fie luata-n seama intr-o Europa rational-pragmatica.

    Asa ca, sincer, foarte sincer, habar n-am incotro sa o apuc.

    Pe de alta parte, in cloaca PDL, in cloaca USL, in celelalte cloace, "germenii" patogeni ai anti-democratiei se simt foarte bine si sunt in plina perioada de inmultire. 😉

    PS Subliniez:

    1. nu se poate "kratos" fara "demos".

    2. … pacat ca-i locuita 😆

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *