PDL – la un pas distanta de disparitie

Mai 2010. Sondajele de după anunţarea măsurilor de austeritate arată că 15% dintre români au încredere în Traian Băsescu.

Trecem la momentul post-referendum. Traian Băsescu, în sondajele interne ale PDL, este la cota 19-20% toată toamna. CCSB (care n-are niciun interes să-l umfle) îl dă la 21-22% din august şi până acum. Sunt cele mai înalte cote de încredere pe care preşedintele le-a avut în ultimii trei ani.

Dar Emil Boc? În mai 2010 primul-ministru de atunci era la cota 10%. La momentul localelor are o cotă de încredere aflată undeva între 9% şi 13%. În toamnă este între 13% şi 15%. Acum, în februarie, trece de 20%. Şi în cazul lui, vorbim de cele mai bune scoruri din ultimii trei ani.

PDL, în schimb, a pornit cu hotărâre pe calea inversă.

A fost votat la locale de 12% din românii aflaţi în ţară.

În timpul referendumului rămâne la 12% (CURS) sau ajunge la 14% (Avangarde). În septembrie, conform CURS, 13% dintre români spun că partidul de care se simt cel mai apropiaţi este PDL.

În octombrie lucrurile stau încă bine, dar ultima lună de dinainte de parlamentare arată o involuţie: mai puţin de 10% din români vroiau să voteze pentrudemocrat-liberali.

La momentul scrutinului ARD obţine voturile a 7% dintre românii aflaţi în ţară.

În sondajele de după Anul Nou, PDL e pe la 5% din totalul populaţiei, cea mai scăzută cotă a sa din ultimul deceniu.

O primă observaţie: de jumătate de an foştii lideri ai PDL merg din ce în ce mai bine iar PDL merge din ce în ce mai prost.

Să privim lucrurile din altă perspectivă:

Acum trei ani de zile, 87% din oamenii care aveau încredere în Emil Boc ar fi votat PDL. Acum, 24% din oamenii care au încredere în Emil Boc ar vota PDL.

Acum doi ani de zile, 84% din oamenii care aveau încredere în Traian Băsescu ar fi votat PDL. La momentul alegerilor, 38% din oamenii care aveau încredere în Traian Băsescu au votat PDL/ARD. Acum, 23% din oamenii care au încredere în Traian Băsescu ar vota PDL.

Monitorizez acest ultim indicator de ani de zile. În momente aparte cobora sub 50%. Niciodată n-a ajuns atât de jos.

O a doua observaţie: decuplarea PDL de Traian Băsescu şi Emil Boc a devenit evidentă nu numai analiştilor şi observatorilor avizaţi, ci chiar şi susţinătorilor acestora.

Să fi găsit oare PDL un alt electorat consistent, non-băsescian, de dreapta? Nu.

La ultimele parlamentare PDL a obţinut votul a 8% din românii cu studii superioare. 92% au stat acasă sau au votat altceva.

PDL a obţinut votul a 9% din electoratul aflat la vârsta maximei activităţi economice, cu vârsta între treizeci şi cincizeci şi nouă de ani.

PDL a obţinut votul a 9% din electoratul aflat în oraşele mari, a 7% din ardeleni, a 8% din bucureşteni. În rândul tuturor acestor categorii, ţinte tradiţionale ale dreptei româneşti, alianţa cu FC şi NR n-a făcut rău, ci bine. Şi totuşi scorurile se scriu cu o singură cifră.

Când 90% din publicurile tale ţintă te resping, ceva e în neregulă. De fapt, nu prea e clar dacă ele îţi sunt cu adevărat publicuri-ţintă. Se pune şi problema liderilor şi vectorilor de comunicare: sunt ei oare cei mai utili pentru relaţionarea cu votanţii pe care vrei să-i atragi? În cazul PDL-ului de azi, evident nu.

De aici observaţia a treia: partidul este într-o criză acută de poziţionare faţă de electoratul pe care şi-l asumă.

Dacă reunim cele trei observaţii cu o analiză a situaţiei politice actuale, avem o concluzie posibilă:

PDL nu e acum nici partidul susţinătorilor lui Băsescu, nici partidul care să atragă oponenţii lui Băsescu. Nu e dorit de votanţii de dreapta şi nu îşi arogă o identitate de stânga. Va guverna Ponta prost? PPDD se poziţionează mai bine în rolul de opoziţie iar PNL se pregăteşte. În perspectiva prezidenţialelor, toate partidele au opţiuni mai clare şi mai bune decât democrat-liberalii – inclusiv FC sau PPDD.

Nedefinit şi imprecis, o opoziţie care nu se opune la nimic în afară de propriul său trecut şi de propriul său viitor, Partidul Democrat Liberal este la un pas distanţă de dispariţie. Pasul este apariţia unui partid care să-şi asume fără ezitări perspectiva politică, economică şi socială a lui Traian Băsescu precum şi lupta împotriva USL.

SOCIOLLOGICA

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Barbu Mateescu

Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

40 de comentarii

  1. Off topic: urmaresc in direct, pe site-ul Gandul, sedinta CSM. Presedinta ICCJ, Livia Stanciu, e cu 2 clase peste. Oare cum ar fi daca ar candida la prezidentiale, 2014?

    1. EroulBula Arata a mineriada ce se intimpla acolo. Mai au sa le gaseasca xeroxul de tiparit dolari. Jos ochelaristii! jos mustaciosii si barbosii!

  2. „Dacă învinge Monica Macovei, eu votez PDL!”?  Eu una ma inscriu in PDL daca iese Macovei presedinte. Ma fac lipitor de afise dupa ora 17. 
    Este singura care promite o lupta cinstita. Pe viata si pe moarte, intr-o inferioritate numerica coplesitoare, dar promite o lupta! Nu ne invita nici la calm, nici la unitate, nici la guvernare, ci la lupta. Suna bine!
    http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=BezQ6orIALk&feature=fvwp

    1. Sam85 Sper să ne vindecăm de turbarea noastră băsistă prin îmbolnăvire de turbare macovistă.
      Ştii cum se spune: de un sifilis poţi fi sigur că te-ai vindecat doar când ai luat unul nou.

  3. Sunt 3 clone la pagina originala Reformistii PDL. Va rog, raportati-le:
    1. http://www.facebook.com/pages/Reformistii-PDL/608689652481360?ref=ts&fref=ts
    2. http://www.facebook.com/pages/Reformistii-PDL/424586787625444?ref=ts&fref=ts

    3. http://www.facebook.com/Reformistii?ref=ts&fref=ts
    Pagina originala este aceasta: http://www.facebook.com/pages/Reformistii-PDL/479812898735126?fref=ts 
    Multumesc.

  4. BarbuMateescu, există vreun sondaj cât de cât bine gândit care să arate ce-şi doresc membrii mai moţaţi ai PDL, de ex. ăia care aspiră la statutul de „delegat” la congres sau cum îi zice? Mie mi se pare că se îndreaptă cu maximă dexteritate înspre dispariţie-cu-nădejdea-absorbţiei-individuale în partidul în care şi-a rostuit fiecare câte un cap de pod. Este posibil să fie cretini, dar este imposibil să nu-şi cunoască interesul.

    1. Yeba Nu cred că sunt cretini, cred că se transmite responsabilitatea în sus („Las’ că ştie şeful filialei că d-aia e şef, eu n-am toate informaţiile, nu mă bag ca musca în oală”).
      Din acelaşi motiv nici nu se prea fac sondaje *printre membri*. Mai bine faci sondaj pe şefii de filială. 🙂

  5. Parca ziceati ca nu va mai ocupati de analize despre gloabe 🙂
    Adevarul e ca falia asta se vede si de pe luna. Votantii (fosti? actuali? viitori? greu de zis) PDL-ului vor lupta impotriva USL la baioneta, vor acceptarea completa, cu bune si rele, a guvernarii Boc, vor continuarea politicii de reformare a statului, vor justitie independenta care sa bage si pesti mari la mititica, vor politici consistente pro-UE si pro-NATO.
    Ori Blaga/Udrea si compania nu vor sa ofere asta, ei vor o pace amiabila cu PNL-ul. Poate ca activistii PDL vor asta, dar votantii PDL nu vor asta. Nu vor sa ajunga o mica remorca agatata de cuplul tragi-comic Antonescu-Voiculescu. Nu ofera Blaga si compania asta, nu-i bai, o sa ofere altii. Si, dupa ceva guvernare USL-ista, multi oameni se vor da un pas mai in spate si o sa vada cam ce s-a realizat din perioada Basescu-Boc. Lucruri care pareau in anumite momente imposibile. Deja incep sa se vada aceste lucruri.

    1. Cred ca am scris prea mult. Foarte pe scurt: eu vad rosu in fata ochilor de fiecare data cand un barosan PDL-ist iese in fata si anunta nu stiu ce guvernare comuna cu PNL-ul, cat de curand. Adica un guvern comun cu Antonescu, Voiculescu, Norica, SRS, Ghise, Ciutacu, Badea si cine o mai fi pe acolo. Blaga insusi a taiat procente bune din voturile PDL anuntand asta inainte de parlamentare. Numai si pentru declaratia aia si tot trebuia sa isi dea demisia.

  6. Waw. Citati sondaje CCSB pe acest site de patima ideologica de dreapta. Mai mult: aveti incredere in sondajele CCSB. E clar: chiar vine apocalipsa. Cel putin pentru PDL. Dar asta o stim si fara sa fie nevoie sa aveti incredere in sondajele nemernicilor de la CCSB care stim cu totii ca sint niste nemernici si ca nu poti avea incredere in ei.

      1. Bleen Turambar Aha, am intzeles: Yeba are voie sa manince dejectii in public, dar nu are voie sa fie injurata. Fair enough. Cum sinteti voi de regula, obiectivi si echilibratzi 🙁

        1. Turambar Bleen Am blocat în moderare cîteva comentarii în care erai înjurat. Yeba folosește figuri de stil de care nu mă prind și d-aia trece de moderare.

        2. Bleen ,când vine pe aici un biped care „avea și el două fetițe, trebuia să le pună o pâine pe masă”, punându-ne, ah, plin de condescendență, un diagnostic de patimă ideologică, trebuie să fie clar că trece bățul prin gard, nu se pune problema vreunei intenții de dialog. Dialogul presupune reguli și bun simț.Eu am exprimat pur și simplu ideea lăcomiei. Nu toată lumea se învârte în sfera intelectuală a Trustului, ca să asocieze mâncatul cu dejecțiile, dacă este vorba de un interlocutor dezagreabil. Aluzia este la unul din porcii din Ferma animalelor, porcul care umbla cu statistici. 
          În niciuna din intervențiile de pe aici nu a avut ceva de spus, dacă-i iei nick-ul sunt doar intervențiile unui troll obraznic, iar acum faptul că Revoluția lui Napoleon a învins îi dă avânt, se bagă-n vorbă și gratis.

    1. Turambar garantam securitatea datelor nu? in fond muncim pentru un secursit si un  turnator. patima exista doar in viteza cu care buzele se ciocnesc de dos cu zgomot. decat ca zgomotul este acoperit de fosnetul bacnotelor.

    2. Bleen, nu poti sa spui ca n-am incercat. Se pare insa ca astia de-alde ideologii au in fisa postului sa jigneasca in loc sa gindeasca. Sa fiti sanatosi, sa puteti duce ce va asteapta in continuare. Eu pe-aici nu mai trec, sinteti prea buni si prea morali pentru nemernicu de mine 🙁

      1. Turambar tu jignesti prin prezenta-n spatiul public, daca eu unul te iert. n-are sa te ierte Istoria – ea iti va consemna isteria si avantul de a-ti justifica neputintele.

        1. Gramofonu LunguVictorEugenMihai Turambar Păi îți explic eu: s-a simtit prost și s-a simțit jignit. Dar doar primul simțămînt avea baze reale (că jignit clar n-a fost :D)

        2. Auzi, frate Gramofonel, cine deject o fi Turambar ăsta? Văd că lumea p-aici pare să-l știe, numai noi doi sîntem in the fog.

        3. OstapB Mulțam, frate Ostap, gata, m-am lămurit. Mirel Palada nu e un pupil de-al AMP-ului? Lasă, nu-mi răspunde, că iar dăm în chat.

      2. Turambar Esti suficient de inteligent (chiar daca amoral) ca sa intelegi ca ce ne asteapta pe noi te asteapta si pe tine, si pe copiii tai. Constructia asta politica careia i-ai dedicat munca si cunostintele tale iti va guverna si tie viata ta, nu numai noua.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *