Obama si noi

Că o vrem sau nu, soarta României pe următorul deceniu se decide pe 6 noiembrie în America. Fiindcă şi soarta noastră, mioritică, depinde de ce alege America. Nu e vreo noutate. Spre exemplu, în noiembrie 1980, America l-a ales preşedinte pe Republicanul Ronald Wilson Reagan, de dreapta, care a promis să învingă comunismul sovietic, s-a ţinut de cuvînt, şi am scăpat şi noi (ca să trecem la feudalism, dar asta e altă poveste). În noiembrie 1992, l-a ales pe Democratul William Jefferson Clinton, de stînga, care n-a vrut să antagonizeze Rusia şi, de aceea, n-am intrat în NATO în următorul deceniu. În noiembrie 2000, l-a ales, la limita limitelor, pe Republicanul George Walker Bush şi am fost primiţi în NATO în 2002.

În noiembrie 2008, America l-a ales pe Democratul Barack Hussein Obama. Cel mai lipsit de experienţă (dilentant) preşedinte din istoria ţării. Bunăoară, pînă la Casa Albă, Reagan, Clinton şi Bush au fost aleşi, de cîte două ori, guvernatori în California, Arkansas şi Texas, deci, efectiv, au fost şefi de state. Obama avea doar un mandat neterminat de senator. Farmec personal. Şi un irezistibil mesaj de schimbare, de salvare a Americii şi-a lumii – în primul rînd de criză, dar şi de încălzirea globală, războaie, arme nucleare, subdezvoltare etc. Un mare “program transformativ”.

O criză la vremea ei 

Fără criza declanşată în buza alegerilor din 2008, Obama poate nu cîştiga. Pe aripile ei, a primit mînă liberă. Şi imunitate la critică, aproape unanimă, din partea presei, în virtutea faptului că era primul preşedinte negru din istoria Americii. Se spune că dacă economia SUA strănută, economia lumii face pneumonie. Or, de patru ani, economia americană are bronşită şi nu dă vreun semn de vindecare. Dacă America nu-şi revine urgent, reluîndu-şi rolul de locomotivă, restul lumii, cu UE şi cu România cu tot, riscă o catastrofă fără precedent.

Confruntat cu o situaţie mult mai gravă, Reagan a rezolvat criza în doi ani, prin măsuri clare de dreapta, care au creat o perioadă nemaîntîlnită de prosperitate. După patru ani de regim Obama, cu măsuri clare de stînga, 23 de milioane de americani sînt fără locuri de muncă. Preţul benzinei s-a dublat, alimentele s-au scumpit serios, ca şi asigurările medicale. În 2008, un sfert din populaţie primea ajutoare sociale de la buget. Între timp, s-a ajuns la peste o treime. Acum patru ani, 32 de milioane de americani primeau bonuri de masă. Azi, sînt 47 de milioane. Deficitul bugetar e halucinant, datoria naţională a depăşit produsul intern brut, ajungînd la 16 trilioane de dolari. Ultimele cinci trilioane, datorate exclusiv lui Barack.

În aceste condiţii, pare bizar că presa americană îl compară, cu încăpăţînare, pe Obama cu Reagan. Revista “Newsweek” a făcut-o ultima oară pe coperta din întîi octombrie. Dar, ce vreţi: în America, peste 80% din presă e de stîngă. În ideea demult consacrată: comunismul va reuşi, cu condiţia să-l facă intelectualii adevăraţi. Presa a ascuns cu abilitate faptul că Obama e singurul preşedinte american care, din fragedă pruncie, a avut ca mentori ideologi comunişti, terorişti de stînga, fanatici anti-capitalism, de la Frank Marshall Davis la profesorul Bill Ayers şi pastorul Jeremiah Wright, iar Barack senior, pe care juniorul l-a divinizat, a fost un marxist care a propus în Kenia impozitul pe venit de 100%. Interesant, nu?

Entuziasmul minciunii 

Presa i-a creat lui Obama imaginea de lider perfect, care nu poate greşi – are nevoie doar de încă un mandat. Iar lui Mitt Romney, imaginea de capitalist ticălos, escroc, arogant şi prost. Hmm. Şi lui Reagan i s-a zis “nătărău amabil”, “ignorant”, “tărtăcuţă goală”. În ultimele zile, Obama a declarat că Romney minte permanent şi că “mănîncă rahat”. Iar pe site-ul prezidenţial de campanie a apărut un trucaj cu candidatul Republican purtînd un coif de “prostul clasei”. Numai că, ghinion, între timp au avut loc dezbaterile televizate, iar Romney a preluat, la limită, conducerea în sondaje. Publicul a descoperit că e inteligent, coerent, competent, are soluţii de bun-simţ şi nu minte. Spre deosebire de preşedinte.

David Letterman, megastar de televiziune şi fost fan Obama, a exclamat, pe post: “Te aştepţi ca preşedintele să spună adevărul iar contracandidatul să mintă, nu invers”. Tot mai mulţi americani descoperă că preşedintele lor, discipolul comuniştilor, “minte cu entuziasm”, vorba unui comentator. Pe orice temă. Economie, şomaj, deficit, energie, sănătate, politică externă. Minte despre adversarul său. Şi, mai nou, despre circumstanţele asasinării ambasadorului american în Libia. Care, potrivit unor dezvăluiri de presă, putea fi salvat, dacă se ordona o intervenţie rapidă, din Sicilia. După perfecţiune, caricatura perfecţiunii. Dar, după atîţia ani de bombardament mediatic pro-Obama, opţiunile nu se schimbă uşor. Sondajele sînt pe muchie. Pe 6 noiembrie, America, locomotiva şi garantul lumii libere, va alege. Între ficţiune şi realitate, între hipstereală natîngă şi sobrietate, între dezastru şi redresare, între stînga şi dreapta. De alegerea lor depinde şi soarta noastră. Că fără ei, chiar se alege praful.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Alexandru Hâncu

A lucrat ani de zile la BBC în Marea Britanie, unde a stat 16 ani, între 1992 și 2008. Revenit în țară, a lucrat la televiziunea online Happy Fish, Serviciul Român de Comedie și la Kamikaze, unde este și fondator. Este membru fondator al Blogary.

33 de comentarii

  1. Pe cat este acest site de lucid relativ la alegerile din Romania, pe atat este de orb si patimas cand e vorba de cela din SUA. De unde se vede ca nu-i nimeni profet in tara lui 😉 Nefiind american, risc si eu o profetie. Cred ca o analiza mai lucida e ca diferentele din cei doi candidati sunt minime atat in politica interna cat si in cea externa, ele limitandu-se la teme marginale :  avort, incalzire globala, etc  („valori”). Aceste diferente sunt insa accentuate de masinile de propaganda ale partidelor; asa ajunge Obama „socialist tradator” si Romney „reactionar periculos”. 
    Cred insa ca, din pacate, nici unul dintre cei doi nu va avea curajul politic sa incerce sa rezolve macar una din marile probleme cu care se confrunta America: deficitul bugetar urias, erodarea libertatilor individuale, scaderea calitatii democratiei prin puterea corupatore a banului (cate miliarde a costat campania electorala?), si nivelul de educatie, tot mai scazut. Ambele partide au pus umarul la crearea, perpetuarea, si amplificarea acestor probleme, su nu vad ca ar avea curajul sa le recunoasca, cu atat mai putin sa le rezolve. Asta e. Precizez: nu sunt anti-american, dimpotriva. Dar cred ca ambele partide mari au devenit anti-americane…

  2. RonPaul,
    raspunsul la intrebarea cine la ucis pe OBL: Trupele SEAL. Dupa ce Panetta si Clinton au tras ca de caine mort deObama sa aprobe operatiunea. Dupa ce operatiunea a fost anulata de trei ori. Iar doctortul pakistanez care a fost instrumental in succesul operatiunii putrezeste in puscaria Pakistanului dupa ce a fost dat in gat chiar de administratia prezidentiala.
    Daca Obama va castiga alegerile nu va fi un impact minim pentru Romania. „Va avea mai multa flexibilitate” in intelegerile cu prietenul Putin.

  3. Ne agitam degeaba. Ambii vor mentine status quo-ul. E un consens manipulativ masiv pentru a crea contraste si teme destul de superficiale. 
    Asadar impact minim pentru Romania. UE oricum nu se inspira din dreapta/stanga americana decat sa puna euro la dolar la „usurari”.
    La o privire mai atenta parca fiecare tabara e in cautari (vorba lui Hagi). Dreapta se pierde in dileme de genul e chiar si violul voia lui Dumnezeu cu implicatie la avort iar stanga nu mai stie ce mandate sa mai instaureze si cum sa inventeze datoria care nu se plateste. Senatorii din state parca sunt sub Ghise al nostru.

    1. RonPaul Intre timp unii incearca sa ne convinga ca Bucurestiul va fi noul Saigon daca Obama ajunge presedinte.
      A…, chiar, cine a lasat Vietnamul comunistilor? Republicanii,  Democratii sau Hippiotii?

    2. RonPaul  
      Daca Obama va castiga alegerile impactul nu va fi chiar minim. „Va avea mai multa flexibilitate” in intelegerile pe care le va avea cu Putin.

  4. Numai ca radicalismul de stinga al lui Hussein e mai greu de ‘pipait’ de catre americanul de rind. Plus uraganul a facut MSM sa nu mai intrebe de Benghazi. De-aia multi ‘mari’ explica over and over again un lucru mai simplu – ca economia sucks. Ann Coulter azi, explicind de ce ObamaCare e un cal troian socialist, apoi Mark Steyn:
    „… breadwinners have been hurt by this economy, and some of them, obviously, are voting for more food stamps and dependency. But others understand that there is no getting out of this thing, that a flat-line economy, that the national sclerosis, which is what a vote for Obama is for, is in the end, now matter how good your pension is, no matter how good your benefits are, is going to kill everything. Who wants to have a great pension plan in the ruins and rubble of a wasteland? Nobody does.”
    Un comentator oarecare de pe TownHall:
    „How ANYONE could justify voting for Obama is beyond me, except for the extreme liberals like the offensive Michael Moore and his followers and the 1% Hollywood bimbos who are voting based on their body parts, if Romney does not win by a landslide, that should scare most rational people to death. Being president is a job where it requires a COMMANDER, not a biracial community organizer who parties with Hollywood – let him have a talk show or something….Cmon people please tell me you get what I am sayin’!!! Hollywierds who are voting for social issues: is not the economy more important than gay marriage?”

    1. DanCanada Da! Economia! Hai sa vedem cum arata dupa 4 ani:
      DJ de la 7000 la 13000
      Nasdaq de la 1300 la 3000
      S&P de la 700 la 1400
      Flat line indeed!

      1. quaddelta Glumesti, nu-i asa? DJ e o masura a economiei? 🙂 Asta- HuffingtonPost propaganda. Galonul de benzina e dublu. Quantitative Easing. National Debt $16T desi Hussein a promis marea cu sarea in 2008.

  5. Si cu toate acestea…de ce se teme Antonescu de Departamentul de Stat, de ce Casa Alba l-a primit pe Basescu, cum de semnara acordul de instalare a scutului in Romania?

    1. quaddelta În Partidul Democrat, pe partea externă sînt două curente. Unul ”tradțional”, apropiat de republicani, transpartinic, de fapt, (și reprezentat de Clintoni, Biden etc) și unul ultra-leftist, reprezentat de extremiștii  de stînga, al căror vîrf de lance e Obama.

      1. Bleen quaddelta Daca astazi relatia Romania-US este la cel mai bun nivel din istorie, care ar fi motivul pentru care inca 4 ani cu Obama ar fi un regres? Repet, cele mai ferme angajamente de securitate le-am primit in ultimii 4 ani. Nu mai punem si interventiile lui Gitenstein si Gordon care au subliniat ca pentru telespectatorii A3 ca ceea ce ne spun nu reprezinta un punct de vedere personal ci chiar pozitia administratiei americane.
        Eu cred ca pozitia US fata de Rusia e de fapt taboo. Nici republicanii nici democratii nu au de gand sa ofere concesii. Cam ca Trianonul la noi.

        1. quaddelta Bleen gresesti. prin traditie, in politica externa, stanga americana (democratii) au trait din concesii. Benghazi este una dintre ele. si la rusi nu le-au dat peste bot decat pe vremea lui bush. singurii care au tinut araboii si comunistii sovietici in frau au fost republicanii.

        2. quaddelta adica toata politica externa a marilor SUA se reduce la un terorist? ca dovada ca n-au facut mare lucru: Benghazi.

        3. Canadiana A spune BinLaden a fost un terorist asta da reducere !
          E clar ca GOP are in adn mai mult imperialism pe resurse naturale, armata samd. Sa speram ca avem cat mai mult gaz in Marea Neagra, sa le fie si la copii lui Ponta bine.

        4. Canadiana Bleen RonPaul Ati inteles gresit. Tu ai spus ca Osama e „un terorist” RonPaul incerca sa spuna ca Osama e mult mai mult decat un simplu terorist. Ceea ce e adevarat, era liderul Al-Qaeda.

        5. DanCanada Bleen Apropo de Osama. Cred ca a picat la o partida de sah. Nu pot sa cred ca Bush si fratii lui nu puteau da si ei un click sa-l elimine mai repede (cu vreo 6 ani). Corolarul ramane la latiudinea dumneavoastra.

        6. RonPaul Canadiana quaddelta Bleen  
          Trupele SEAL. Dupa ce Panetta si Clinton au tras de aprobarea lui Obama ca de caine mort. Dupa ce Obama a anulat de trei ori operatiunea. Iar sursa pakistaneza care a fost intrumentala in succesul operatiunii?  Putrezeste in puscaria Pakistanului dupa ce a fost dat in gat de administratia prezidentiala.

        7. Trupele SEAL. Dupa ce Panetta si Clinton au tras ca de caine mort de Obama sa aprobe operatiunea. Dupa ce operatiunea a fost anulata de trei ori. Iar doctortul pakistanez care a fost instrumental in succesul operatiunii putrezeste in puscaria Pakistanului dupa ce a fost dat in gat chiar de administratia prezidentiala.

        8. Trupele SEAL. Dupa ce Panetta si Clinton au tras ca de caine mort deObama sa aprobe operatiunea. Dupa ce operatiunea a fost anulata de treiori. Iar doctortul pakistanez care a fost instrumental in succesuloperatiunii putrezeste in puscaria Pakistanului dupa ce a fost dat ingat chiar de administratia prezidentiala.

  6. BigCorporate versus BigGovernment.
    Fiecare tabara face „usurari cantitative” intr-o veselie si too big to fail a fost bipartizana si fiecare tabara a tot crescut cheltuielile guvernamentale: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_United_States_public_debt#Federal_spending.2C_federal_debt.2C_and_GDP
    Despre ineptii ce sa mai vorbim, una mi-a atras atentia in mod deosebit: http://www.rightwingwatch.org/content/james-inhofe-says-bible-refutes-climate-change
    Altceva interesant: frauda electorala cu autobuze: http://www.godlikeproductions.com/forum1/message2030521/pg1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *