Nicuşor Dan. Alegeţi!

Mă uit la discuțiile de pe facebook și văd oameni deștepți care pică în extaz cînd aud numele lui Nicușor Dan. Semnează liste și adeziuni într-o veselie, sînt gata să iasă în stradă pentru el. Și mie îmi place omul, l-am votat la sondajul trecut, dar una e să îți placă un om, alta e să alegi cu creierul. Nicușor Dan nu este omul care să schimbe Bucureștiul. Nu are consiliu, nu are nimic. E singur împotriva tuturor. Ce poate face – să blocheze niște demolări ilegale? Altceva?

Scenariul cel mai plauzibil este că îi va face cadou încă un mandat lui Oprescu. Iar oamenii inteligenți, educați și cu venituri peste medie o să rămînă încă patru ani cu buza umflată.

Să fim serioși, Bucureștiul nu e un oraș pe care să îl schimbi în patru ani, nici în zece. Bolile lui sînt mult mai grave și nu se pot rezolva dacă tu, ca alegător cu venituri peste medie și eligibil pentru un credit, îți iei un apartament într-un bloc nou (construit, probabil, cu derogări și mari sau mici ilegalități), vrei să traversezi orașul în 10 minute cu mașina călare pe bicicletă de la un capăt la altul, dar, pe de altă parte, vrei să îl și conservi ca pe vremea lui Nenea Iancu. Și asta cu banii puțini pe care îi poate obține o capitală din Europa de Est.

Părerea mea este că Nicușor Dan va bloca orice tentativă de dezvoltare, în oricare din situații. Dacă ajunge primar, cum am explicat mai sus, va merge pe conservare, va bloca tot, iar în cazul contrar îi va oferi capitala pe tavă lui Oprescu. Alegeţi!

Facebook Comments

183 de comentarii

  1. 1. Sa inteleg ca ti se pare mai bine sa alegi un primar care permite demolarile ilegale dect unul care e in stare sa le opreasca?
    2. Conform judecatii tale, de ce nu ar renunta Prigoana, ca sa nu il dezavantajeze pe Nicusor Dan impotriva lui Sorin Oprescu?

    1.  @Ronaldvexa
      domnule, dacă nu aţi remarcat, acesta este un blog de dreapta. pe noi ne interesează mai mult oamenii decît buildingurile.
      şi mai am o mică observaţie. corect este „2. conform percepţiei mele limitate asupra judecăţii tale”

  2. Vreau sa le amintesc sustinatorilor PDL care se plang ca votul pentru Nicusor Dan il avantajeaza pe Oprescu faptul ca tot PDL a facut legea asta dupa care Basescu n-ar fi fost primar. Si PDL isi va freca manutele castigand din primul tur primari care n-ar strange 50%. Eu consider legea o mare greseala (uninominal in 2 tururi este solutia corecta) si drept urmare nici nu vreau sa aud de „vot pierdut” in contextul actual. Poate ar fi luat votul meu in turul 2, dar PDL a renuntat la el fara sa ma intrebe.

  3. Salut Bleen,
    nu le am cu matematica, dar am o intrebare:
    Daca pe blogul acesta Nicusor Dan nu are o larga sustinere, ce sanse crezi ca ar avea la scrutinul din 10 iunie? Dupa mintea mea, cred ca undeva pe la 5%. Cred ca prin canditdatura lui nu face altceva decat sa-i creasca sansele de realegere lui Oprescu. Cred ca ND ar fi un bun primar pentru un oras mai spilcuit, gen Praga, Varsovia, etc… Pentru Bucale’ mi se pare mult mai potrivit in acest moment Prigoana (in lipsa de altceva).
     

    1.  @MariusBadea Este gresit sa nu acorzi votul tau omului in care ai incredere. Daca toti am gandi asa, nu am mai aduce schimbarea nicicand. Pe ce te bazezi cand dai acel 5%?

      1.  @Ronaldvexa  @MariusBadea
        să ştiţi că în democraţie s-a inventat o chestie foarte mişto. se numeşte partid.
        partidul e o chestie mişto pentru că are o forţă pe care omul singur nu o are. dacă partidul are oameni în el care nu-mi plac, forţa asta este cea care poate salva nişte proiecte, nişte valori sau nişte idei. un om bun fără un partid în spate care să-l susțină nu valorează nici cît o ceapă degerată.
        e treaba dumneavoastră dacă-l susţineţi pe nicuşor dan, însă ar fi bine să ştiţi că între o caroserie de mercedes şi o dacie funcţională, voi alege întotdeauna dacia. pentru că dacia funcţionează. merge. mă duce din punctul a în punctul b. iar pentru campanie vă recomand site-ul personal al domnului dan. noi sîntem mai ostili din fire și ar fi păcat să vă risipiți energiile aiurea.

        1.  @MariusBadea  @Ronaldvexa
          răspunsul era pentru @Ronaldvexa dar jmekeria asta de livefire nu ştie să zică cui i te adresezi şi dacă nu spui cu gura ta, el se adresează la toată lumea.

  4. Eu nu stiu care este diferenta intre Nicusor si Craciun, doamna Palade e convinsa ca e bun asa cum este. Doamna Palade a mai vorbit pe langa subiectul tratat, „nu de multe ori, dar cam des… aşa cam de vreo cinci, şase ori…..” Pun linkul ca sa arat ca 22 s-a decis ca ND este omul, deci comentariile la Prigoana le face din perspectiva asta, de adolescente între două vârste… http://www.revista22.ro/hai-la-vot-14110.html

    1.  @Yeba Mai nou, 22, EVZ și Hotnews au decis să se dezamăgească avant la lettre. Sînt loviți la lingurică de tristețea futurului, de tragedie și anticipație. Dacă MRU nu va conduce nația împreună cu Paleologu, Nicușor, Macovei, Preda, Nicușor, Paleologu, Macovei, Preda, Macovei, Paleologu și Nicușor? Dacă în viitoarea mișcare politică vor fi și alții, nu numai Paleologu, Nicușor, Macovei, Preda, Nicușor, Paleologu, Macovei, Preda, Macovei, Paleologu și Nicușor? 

  5. Eu nu stiu care este diferenta intre Nicusor si Craciun, doamna Palade e convinsa ca e bun asa cum este. Doamna Palade a mai vorbit departe de subiect, pun linkul ca sa arat ca 22 s-a decis ca ND este omul, deci comentariile la Prigoana le face din perspectiva asta, de adolescente între două vârste…
    http://www.revista22.ro/hai-la-vot-14110.html

  6. Intrebare: chiar e Prigoana ok? Cu consiliu USL? (argumentul principal impotriva lui ND este ca nu are consiliu)
    Alta intrebare: care e diferenta intre Oprescu si Prigoana, ca eu momentan nu o vad 🙂

    1.  @CiprianCucu Dar diferența între Nicușor și Oprescu care e? Sau aș putea întreba: diferența între Nicușor și Remus Cernea care e? Sau între Nicușor și Crăciun?

      1.  @Bleen Asta e strategia de comunicare pe care o propuneţi? Să răspundeţi la întrebări cu alte întrebări încercând să mă-ncuiaţi cu analogii din cele mai iscusite? Nu accept un astfel de non-dialog. Dacă-mi răspundeţi, vă răspund.
        Altfel urlăm amândoi în pustiu.
         
        Până una alta, să ne documentăm împreună despre candidatul Prigoană:
         
        „Dar Sulfina Barbu nu sufla nimic despre cum este afectata imaginea PD-L de candidatura la Primaria capitalei a unui om care si-a luat licenta abia la 48 de ani (fiind simultan student si deputat) si are o cariera “fulminanta” in media tabloida.”
        „… Caci ce altceva este Prigoana decat versiunea de vodevil a lui Oprescu?”
        http://www.revista22.ro/educatie-7-ani-de-acasa-restul-nu-conteaza-14100.html
         
        „…la Primăria Capitalei l-a propus pe Prigoană, copia cu plici a lui Oprescu.”
        http://www.revista22.ro/articol.php?id=14116
         
        În final, înţeleg ideea voastră: sunteţi de dreapta, iar pentru alegerile locale din 2012 există un singur candidat de dreapta. Deci trebuie înghiţit cu tot cu vodevil, tabloide şi gunoaie…

        1.  @CiprianCucu
          argumentele mele au fost prezentate mai sus – n.d. nu poate fi primar. nu are și nici nu va avea susținere în electorat. în situația în care, totuși, ar cîștiga, nu poate fi un primar eficient nici după un mandat, nici după două, nici după zece dacă nu are susţinere politică, adică susţinerea unor consilieri cu carnet de membru de partid. şi nici nu pare dispus să o aibă. el luptă, pe fond, împotriva sistemului de partide. știu că e un sistem păcătos, dar alternativele sînt două – partidul unic și inexistența partidelor, ambele la fel de absurde.
          genul de primar-jandarm nu este eficient – și oprescu a dat oameni afară din primărie.  nu schimbarea de personal este soluția atîta vreme cît mediul în care sînt puși să lucreze este viciat.
          proiectele lui pentru următorii patru par nişte autostrăzi suspendate.
          candidatura lui n.d. nu face decît să îi ofere pe tavă un nou mandat lui oprescu.

        2.  @CiprianCucu Noi nu avem strategii de comunicare aici.
           
          Să vedem ce-i reproșezi lui Prigoană:
          1) și-a luat licența la 48 de ani
          2) apare în tabloide
          3) se ocupă de gunoaie
           
          Din punctul ăsta de vedere, mai mult seamănă NIcușor cu Oprescu decît Prigoană cu Oprescu. Nici Nicușor, nici Oprescu nu și-au luat licența la 48 de ani, niciunul nu apare în tabloide, niciunul nu se ocupă de gunoaie. 
           
          De ce faptul că Prigoană și-a luat licența la 48 de ani ar fi relevant în cursa pentru ocuparea funcției de primar al Bucureștiului? De ce apariția în tabloide ar fi relevantă? De ce faptul că se ocupă de gunoaie ar fi relevant? Din partea unor ultrademocrați open minded și sensibili la drepturile omului, așa cum sînt susținătorii lui Nicușor, a acuza pe cineva că muncește în domeniul gunoaielor, apare în tabloide și și-a luat licența la 48 de ani e absolut de neînțeles. De fapt, e mîrlănie pur și simplu. Dacă nu chiar sună un pic a discriminare și nazism. Dacă e să ne luăm după susținătorii lui Nicușor, Bucureștiul ar trebui să rămînă îngropat în gunoaie, căci, nu-i așa, strînsul gunoaielor e sub demnitatea umană iar cei care se ocupă de așa ceva sînt sub-oameni.  

        3.  @nedormitul  @CiprianCucu 
           
          Ar fi foarte interesant să ne spună anti-sistemiştii – hai, nu toţi, dar măcar cei virulenţi, cu pretenţii – pe care din cele două alternative o aleg, haosul sau dictatura? 
          Eu am devenit deja alergică la cuvînt şi cred că dacă aveau cu adevărat ce oferi, ar fi zis mai degrabă ce şi mai ales cum vor face ei diferit faţă de oamenii din sistem. Dar poate că-şi dau seama că aici, dintru început, le e şi marea problemă, fără sistem nu pot face nimic şi totul nu-i decît un efect de imagine. 

        4.  @Bleen   Relevanta este lipsa de program a lui Prigoana, care, e adevarat, prin lene intelectuala, poate fi explicata prin licenta la 48 de ani si notorietatea data de tabloide. Dar asteptam sa vedem programul. Deocamdata, la Nicusor Dan am vazut idei, program, abordari. La domnul Prigoana, am vazut ca nu poate renunta la afacerile cu statul (nu ca ar fi rau in sine, cand nu esti decident public) si ca il deranjeaza lipsa parcarilor si prezenta cainilor vagabonzi. Astept sa vad cum va rezolva aceste probleme. Pana atunci, mie mi se pare ca din discutia de pana acum, cel mai serios motiv pentru care l-as vota pe Prigoana ar fi ca e din PDL. S-avem pardon, dar asta nu e motiv.

        5.  @Radul Prigoană este candidatul unui partid. El trebuie să-și armonizeze programul cu cel al partidului. E vorba de un program politic executiv-legislativ, primar-consilieri, făcut împreună. Să nu confundăm programul cu intențiile bune. Dacă programul lui Nicușor e restaurarea caselor și răscumpărarea spațiilor verzi pe banii ăluia care stă la apartament cu 2 camere în Militari la etajul 7, dacă programul lui Nicușor înseamnă eliminarea benzilor auto și înlocuirea lor cu benzi RATB (echivalent cu sechestrarea a sute de mii de mașini în fața blocurilor) să avem pardon. Programul lui Nicușor nu reprezintă decît cîteva intenții generale. Pe banii cui se restaurează casele vechi? Cine e obligat să locuiască în ele? Pe cine va obliga primarul să le cumpere? Cum se va rezolva problema traficului? Traficul nu e cîh, e dusul și întorsul oamenilor de la serviciu, e dusul și întorsul copiiilor de la școală. Știu că Nicușor ar vrea să-i trimită cu bicicleta sau transportul în comun dar prin natura job-ului, cei mai mulți dintre cei care merg azi cu mașina la serviciu, vor fi nevoiți să meargă și mîine, și poimîine, căci job-ul e mai important decît obligația de a trăi în imaginația lui Nicușor. 

        6.  @Radul Eu zic totuși, ca intelectuali  civilizați, avizi de proiecte și programe și neinteresați de persoane, să nu ne coborîm la un nivel care nu ne face onoare și să folosim atacuri la persoană. Fiindcă dacă e s-o luăm așa, faptul că Nicușor se preumblă prin medii revoluționar-stîngiste cu Cernea și ceilalți e destul de neliniștitor (există niște înregistrări video care încă nu sînt publice). Nu insist pe subiect, că nu-l cunosc prea bine și nici n-am avut timp să mă interesez dar promit să mă informez. Oricum, așa cum unii au rezerve față de Prigoană că e tabloidian, om de afaceri și se ocupă de gunoaie, așa am și eu rezerve față de stîngismele revoluționare ale lui Nicușor. E posibil ca omul să fii nimerit în anume contexte și circumstanțe și să n-aibă nicio treabă cu revoluțiunile respective (deși faptul că a fost revoluționar de Piața Universității pe stil felix-ocupist e destul de grav în sine).

        7.  @Bleen Deocamdata asteptam programul lui Prigoana. Spunem ca stacheta e sus si ca avem nevoie de  un program serios. Sper sa vina, as fi foarte bucuros (desi, la ultimele alegeri, eram bucuros de 3 candidati si a iesit al patrulea – da, stiu, mi-as fi luat teapa cu Orban). Programul cu blocat centrul este si prin Paris si prin Londra, unde e scump sa-ti parchezi in fata portii bemveul daca stai prin centru. Am stat in Londra si nu e absolut nici o problema sa mergi cu metroul la servici. CEOi cu milioane pe an fac treaba asta fara sa le puta. Masina e pentru mers in alte localitati. 
          Eu + multi dintre cunoscutii mei corporate shit nu merg cu transportul in comun pentru ca transpir si put la birou apoi. Daca as avea un transport in comun decent, as prefera sa-mi iau un kindle ca-n Londra si sa citesc o carte pana la birou, chit ca fac cu 10-20 de minute in plus.
          La caini, ca sa fiu sincer, nu-s de aceeasi parere cu domnul candidat, dar nimeni nu-i perfect.
          La parcuri, imi pare cu regret, dar eu sunt absolut stangist. Decat 10 blocuri care sa plateasca 10 milioane impozit pe an, prefer parcul Cismigiu care necesita cheltuieli de 10 milioane pe an (sau cat o fi, daca nu-i cu spaga si furt). Economic si (simplist) de  dreapta este mai bine sa radem toate parcurile din bucuresti si sa incasam impozite din mallurile construite in locul lor decat sa platim cheltuieli cu intretinerea. Io aici sunt de partea lui Cernea (ca tot vad ca e de la sine inteles ca Cernea e de cacat).
          Si nu pot sa nu revin la mitocania cu ridicatul masinilor, pe care nu i-o pot ierta lui Prigoana.

        8.  @Bleen ah, si inteleg ca sa fii in aceleasi cercuri cu Cernea e mai naspa decat sa fii prin aceleasi cercuri cu, sa zicem, Solomon, Bahmuteanu, Apostu, Falca.Nespa?

        9.  @Radul Evident.  Solomon și Apostu sînt găinari. La Bahmuțeanu nu înțeleg ce te deranjează. Falcă e unul dintre cei mai buni primari din România (are o pată care va fi confirmată sau nu de justiție). Cernea, dincolo de faptul că frizează retardul mintal, e un stîngist periculos. E ridicol și nu are puterea dar toți extremiștii sînt ridicoli cînd n-au puterea. Să nu confundăm găinarii cu propagandiștii gulagului și ai auschwitzului.

        10.  @Bleen  @Radul
          diferenţa dintre cernea şi solomon&apostu&falcă este că primul te poate fura de 10 ori mai scump decît ceilalţi fără să ajungă la puşcărie. este hoţul cinstit. este hoţul care nu fură pentru sine, este hoţul care fură pentru alţii.

        11.  @nedormitul  @Bleen Inseamna ca avem cu totul alte pareri: mie mi se pare mai nasol sa fii in aceleasi cercuri cu infractori si bombe sexi decat in aceleasi cercuri cu idealisti care au alte convingeri (penibile si ridicole, poate) decat noi.

        12.  @Radul  @nedormitul  @Bleen 
           
          Păi ia să vedem. Infracţionalitatea se pedepseşte, Solomon a făcut şi puşcărie, Bahmu numai bombă sexi nu e şi, în general, bombele sexi  pot asigura sănătatea corpului şi-a minţii, în schimb idealismul e boală grea şi pe deasupra şi contagioasă. Pentru că nu trăim în ideal, ci în real, unde trebuie să muncim  – aici vine partea cu transportul, construcţiile şi parcările – ca să avem ce mînca – pieţe, centre comerciale, artere comerciale, eventual –  cu ce ne îmbrăca – comerţ, din nou, unde şi cum? – şi, cu puţin noroc, chiar bombe sexi, care includ toate cele de mai sus. Nu ne hrănim cu idei decît în timpul liber şi pe stomacul plin, altfel dăm în hipoglicemie care reduce considerabil sau chiar anulează posibilitatea gîndirii, nu ne îmbrăcăm cu idei, poate după ideile faşioniştilor, dar şi-ăştia tot în real se exprimă şi nu ideile ne ţin de cald în nopţile geroase. Iar să iei caloriferul electric în braţe nu cred că e de dorit. 

        13.  @Florina  @nedormitul  @Bleen Vezi, Florina, de asta spun ca avem cu totul alte pareri: eu consider idealismul o calitate cu care m-as asocia, iar infractionalitatea si tabloidismul un defect cu care nu m-as asocia.

        14.  @nedormitul Imi pare rau, dar mi-au scapat fix argumentele. Am vazut niste opinii cel mai probabil, eventual niste concluzii dar nu si argumentele prin care ai ajuns acolo.
          Eu nu cred ca ND ar bloca inititivele de dezvoltare care respecta legea si … ai sa razi – bunul simt. Dar initiative de gen Catedrala Neamului, diametrala, blocuri cu 18 etaje in zone de case sau mai stiu eu ce… ei da, astea trebuie blocate.
          In rest, sunt de acord cu tine (surpriza!) intr-un punct: ca sprjinul politic este important si ca nu se poate – pe termen lung – fara acest sprijin. Insa raman la parerea ca ACUM nu exista o formatiune politica sufcient de coerenta, de onesta si de transparenta ca sa „merite” increderea (cel putin a mea). Ca o sa apara o astfel de formatiune, sau ca PDL-ul isi scoate capul din c** (pardon!) si realizeaza ca e mai important sa construiesti ceva serios cu oameni care (mai si) gandesc, in loc sa-i marginalizezi si/sau sa-i dai afara, este o alta poveste. In acea situatie as sprijini din motivele expuse de tine candidatul de la partid, fie el ND sau altul.
           
          In alta ordine de idei, ca sa ne cunoastem mai bine, si eu sunt de dreapta. Adica favorizez investitiile in detrimentul consumului si liberalizarea economica in detrimentul interventionismului.
          Insa sunt si moderat, daca mi se permite cuvantul, cu alte cuvinte arunc un ochi si spre societate din cand in cand – degeaba ai job daca n-ai parc sa iesi in weekend, iar cand vine vorba de dezvoltare ma intereseaza un concept care in Romania inca e necunoscut: „dezvoltare durabila”.
           
          Iar in legatura cu mandatul pe tava, ca tot ne prezentam opiniile democratic, Prigoana nu ar avea sanse in Bucuresti nici daca ar fi poleit cu aur 🙂
          Vom vedea rezultatele, dar m-as mira sa ia mai mult de jumate din scorul lui Oprescu. Iar daca Prigoana ia mai putin decat ND, atunci cred ca-mi datorezi o bere! 🙂
          Si promit ca daca Prigoana ia mai mult decat ND si daca Prigoana + ND > Oprescu, iti dau eu o bere :))

        15.  @Florina  @nedormitul Oh, dar mă confundaţi 🙂
          Eu nu sunt anti-sistem ca ideologie. Adică, da… sistemul poate fi îmbunătăţit, dar e necesar! De exemplu aş vrea să văd că partidele respectă legea. Cer prea mult?
          Sau că există competiţie reală în interiorul partidelor. 
           
          Revenind la sistem în sine, iată ce scrie IPP în studiul privind absenteismul la vot:
          „Partidele politice româneşti au pierdut în cea mai mare parte suportul popular datorită unui comportament generalizat de ignorare a semnalelor societale şi de centrare exclusivă pe mijloace politice închise de negociere”.
           
          Asta era in 2009. Credeti ca stam mai bine sau mai rau?
           
          Eu am fost unul din votanţii PDL, până când am observat că direcţia în care se deplasează ei este alta faţă de cea pe care mi-aş dori-o eu. „Idealismul” meu este acela de a îndrăzni să privesc pe termen lung, nu doar mâine, sau nu doar la alegeri. Ori promovezi oameni de valoare, care au o perspectivă largă, echilibrată şi coerentă, ori o laşi baltă. 
           
          Pe această linie de idei, am fost unul dintre cei participanţi la discuţiile despre posilibilitatea înfiinţării unui partid de jos în sus. N-a fost să fie, sau n-a fost să fie încă.
           
          Însă nu pot să merg mai departe alături de partide care promovează oameni de genul Boldea, Năstase, Pop, Apostu sau chiar Prigoană… 

        16.  @Bleen Da, eu sunt interesat care sunt modelele în societate. Între un om care consideră că toată educaţia necesară este „cei şapte ani de-acasă” (parcă văd profile de FaceBook unde scrie „şcoala vieţii”) şi un om care încearcă continuu să-şi dezvolte intelectul şi capacitatea, îl voi alege pe al doilea.
          Prigoană are tot dreptul să candideze, la fel cum eu am tot dreptul să nu-l votez şi să nu-mi placă. Să spui că nu are importanţă că Prigoană este tabloidizat e ca şi cum ai apăra OTV-ul, spunând că asta vrea poporul. Eu am să zicem „idealismul” de a crede că societatea poate să fie educată şi că o societate educată are un nivel de viaţă mai ridicat faţă de o societate mai puţin educată.
           
          Deci nu pot susţine astfel de modele care promovează şmecheria, tupeul, „duma”, „caterinca”, afacerile cu statul, activităţi la limita legalităţii… De asta mi se par Oprescu şi Prigoană destul de apropiaţi.
           
          Vreau modele în administraţie care să gândească. Ideile nu ţin de foame, cum bine zice @Florina , dar dacă funcţionează riscăm să nu ne mai fie foame. 🙂
          Până la urmă mai întâi a fost ideea, ulterior acţiunea. Sau ne întoarcem la „noi muncim, noi nu gândim”?
           

        17.  @Bleen  @Radul Conform European Green City Index, Bucurestiul este pe locul 28 din 30, iar noi vrem să mergem tot aşa.
          Surpinzător, în alte oraşe oamenii merg cu bicicleta sau autobuzul fără „să-i trimită cineva”. Tineri, bătrâni, pe ploaie, pe vânt 🙂
          Am trăit un an în Zurich şi pot să spun ce înseamnă o politică „durabilă” de dezvoltare a unui oraş. Parcarea este un lux, nu un drept. Autoturismul nu este un drept. Eu am fost acolo cu maşina (culmea!) şi am înjurat la ei serios pentru că nu aveam posibilitatea să o parchez în zona în care locuiam. Până la urmă am parcat-o la 30 de minute cu tramvaiul, aşa că o foloseam doar să ies din oraş şi am început să apreciez curăţenia, liniştea străduţelor lateralnice şi ambianţa.
          Spuneţi de job? Lucram la universitate, făceam 25 de minute cu tramvaiul sau 30 de minute cu bicicleta. Cu maşina am făcut (de vreo 2 ori am mers) 20 de minute 🙂
          Profesorul de la grupul nostru de cercetare venea cu tramvaiul! Colegii mei la fel. Era plin în parcare de biciclete.
           
          La noi parcă lumea s-a născut în maşină şi apără dreptul să meargă la piaţă cu maşina de parcă e scris în carta drepturilor omului.
           
           Şoselele construite acum zeci de ani nu au cum să suporte numărul în creştere de autoturisme. E haos, e înghesuială. Voi cum vreţi să rezolvaţi problema traficului? Dar peste 5 ani când vor fi mai multe maşini? Dar peste 10 ani? 
           
          La capitolul ăsta îmi pare rău dar ţineţi cu dinţii de un model perimat şi nefuncţional. Imaginaţia nu e neapărat rea, dacă vă arată că un anumit sistem trebuie schimbat în timp. Cu calm, încet, pe termen lung, dar trebuie schimbat.

        18.  @CiprianCucu
          1. eu spun că prigoană are şanse mai mari ca nicuşor dan. mai spun că oprescu are prima şansă. mai spun că dacă n-ar candida nicuşor dan, şansele lui prigoană ar fi mai mari.b. întreb: ce-ar fi fost dacă acum 80, 100 sau 150 de ani ar fi existat nişte nicuşori dani care ar fi blocat construcţia patriarhiei, a palatului regal, a palatului telefoanelor, ş.a.m.d.?
          III. în alte capitale, mare parte din populaţie a migrat către periferii şi oraşele sau satele învecinate, devenite între timp oraşe dormitor. – lucru care se întîmplă, la o scară mai mică, şi în bucureşti. sînt „orăşele” care ajung și la 200-300 de mii de locuitori, cu nivel de înălţime mic, cu case, curţi, grădini, peluze în faţă. sigur, nu toţi şi-au permis, însă cei care s-au mutat n-au fost puţini, iar cei care au rămas, ar fi rămas oricum. părerea mea este că se poate interveni mult mai uşor într-un oraş mai puţin populat decît într-unul burduşit, cum este bucureştiul.

        19.  @nedormitul  @CiprianCucu Din nou chestia cu Nicusor Dan care blocheaza. Vis-a-vis de Bucuresti, este singurul lucru pe care il putea face – nu avea cum sa dea directii strategice de dezvoltare ca nu avea puterea. Daca vorbim de alte directii, el a si construit ceva: Scoala Normala Superioara. Si a obtinut si bani pentru sponsorizari de la entitati private, deci poate negocia bani si prestigiu.

  7. Nu sunt de acord punctul de vedere al autorului. Este prematur si eronat. In spatele unui realism de fatada se ascunde o doza de cinism si neincredere personala ca lucrurile se pot schimba in bine. Repet, prematura.
     
    Realist ar fi:  
    1. Iata in sfarsit o persoana cu integritate, necontestata fundamentat pana acum dispusa sa-si puna confortul personal si tihna intelectuala la bataie pentru binele comun.
    2. Are idei bune, modele care au mers pana si in Bogota. Sigur ca va fi scandal dar nici o schimbare nu se face fara deranj. Amintiti-va episodul de curatare a chioscurilor din 2002. Ce mai amenintari cu moartea au fost pe atunci…
    3. Bani nu prea mai sunt, deficitele sunt mari, credite noi se vor lua cu greu. Prin urmare e nevoie de un om care sa dea peste mana clientelei bagata adanc in buzunarul nostru, sa opreasca jaful si sa foloseasca banii chibzuit.  Doar asta sa reuseasca si e deja un lucru mare.
    4. Daca il sustinem pe N.D. sa o facem activ. Sunt nevoie de semnaturi si nu putine: 36 000
    5. Daca in ultima saptamana vedem ca nu are sanse de castig si ca procentele lui pot ajuta alt candidat sa-l intreaca pe Oprescu sa-l tragem de mana. Sunt convins ca nici el nu vrea inca un mandat al lui Oprescu.
     

    1.  @Rares Pop 
       
      pînă vine autorul:  şi dacă nu vrea să se lase tras de mînă – să se retragă, înţeleg – ? dacă a îmbrăţişat deviza olimpismului şi crede că important e să participi, că tot cîştigi ceva? 

      1.  @Florina Nu pot sa vorbesc in numele lui. Dar asa pur speculativ, ca sa-mi imbunatatesc „algoritmul” daca nu renunta el sa ne punem atunci problema serios pe cine votam. Pana atunci daca ne place omul sa-l ajutam, are nevoie iar cauza o merita.

  8. Io il cred pe dl. Cristian Preda si ma bucur ca am pe cine vota. Gasca asta Prigoana-Udrea- (+/-)Piedone e dubioasa rau !

  9. apropo de nenumăratele succese ale lui n.d. în justiţie contra primăriei – ştiu o tipă care a cîştigat o grămadă de procese cu statul fără avocat (n-avea pregătire juridică, n-avea nimic, doar un cîine şi, mai tîrziu, un copil din flori) – de curiozitate, n-ar fi bună să reformeze justiţia?

    1.  @nedormitul Cate procese, de ce fel si cine este ea? Sa stim si noi, poate o propunem deputat. Eu nu zic ca ND este singurul care se lupta cu sistemul, e unul  din ei, dar unul care isi asuma lupta asta mai departe. Degeaba ma judec cu statul sa-mi dea terenul bunicii inapoi, daca in rest nu ma intereseaza sau nu „ma tine” 🙂

        1.  @nedormitul eu vorbeam serios. Adica mi se pare prea usor sa dai un argument „stiu eu pe unul mai de soi”, Anonim, cu copil din flori si catel, dar sa nu dai mai multe detalii.
          Repet: pentru ce lupta stimata doamna? Doreste ea sa se implice mai mult? Cine este si cine a facut la viata ei? 
          Astea le stiu despre Nicusor Dan (atat cat se poate) si din cauza asta ii dau increderea mea. 

        2.  @CiprianCucu
          eu zic să faceți un minim efort pentru a putea identifica o glumă. unii au reușit. am încredere în dumneavoastră și vă susțin cu toată fermitatea.

  10. Foarte interesante discutiile. Nu  sunt de acord cu parea ca daca ND ajunge primar blocheaza totul. E mare dinstanta intre protejarea monumentelor  (adica cladirile deja declarate si recunoscute ca monumente prin lege ) si blocarea dezvoltarii. Dezvoltarea de pana acum a Bucurestiului  in ultimii 40 de ani a insemnat distrugerea sistematica a  orasului.  E cazul sa incercam alte metode de dezvoltare si sa nu speram ca o sa fie posibil de realizat in 4 ani. Probabil ca va dura inca 20 de ani. 
     

  11. Interesant articol, dar mai interesante comentarii.
    Totusi asteptam mai multe argumente si eventual mai solide. De exemplu – de ce ar fi ND nociv ca primar si de ce ‘va bloca tot’ ? Parerea mea, ca tot vorbim de pareri (asa, ca la fotbal – toti ne pricem la politica) este ca din contra – ND va incepe poate pentru prima data o constructie reala, o dezvoltare coerenta, corecta si in interesul comunitatii.
    Mi se pare ca are modelele potrivite, are interesul si are si capacitatea sa o faca. Nu cred in personaje mesianice si nu cred ca Bucurestiul va fi „brici” in 4 ani, dar cred ca se va inscrie pe o directie buna si cine stie, in 2016 poate il alegem (de fapt il alegeti, ca eu nu-s din Bucuresti) din nou.
     
    Dupa cum vad sunt 2 discutii:
    1. Alegerea – intre sanse teoretice si persoana dorita. De ce sa votam raul cel mai mic (ca de obicei) in loc sa votam persoana care consideram ca e chiar buna si sa incercam sa-l sprijinim? (bonus – diferenta dintre Oprescu si Prigoana nu mi se pare deloc semnificativa! ca tot mergem pe pareri)
    2. Nicusor Dan – potential de primar. Aici vreau si eu cateva argumente concrete, punctuale (ca pentru copii), de ce nu e bun. Adica… hmmm… serios?! Oprescu e bun? Videanu e bun? Prigoana e bun? Luminati-ma, va rog 🙂

    1.  @CiprianCucu
      să văd proiectele lui N.D., pe urmă mai vorbim. deocamdată nu m-a convins din punctul ăsta de vedere. că de placa asta răsuflată cu omul curat care salvează bucureștiul dar nu face nimic altceva sînt sătul.
      sînt sătul de sindromul „hagi președinte”. cum apare unul mai răsărit, repede să-l punem într-o funcţie, dar nimeni nu-şi pune problema dacă omul ăla e şi bun acolo unde-l pui.
      în rest, am spus înainte și răgușesc spunînd-o din nou – dacă nu va avea consiliu, va fi un primar ca oricare altul. plusez – dacă va avea consiliu psd, există riscul să fie un primar mai rău ca alții.

      1.  @nedormitul „să văd proiectele lui N.D., pe urmă mai vorbim”. Pai hai sa le punem fata in fata cu ale lui Prigoana. Sa asude un pic si sustinatorii lui Prigoana, zic, sa le luam si lor la intors catindatu

      2.  @nedormitul http://nicusordan.ro/ce-vreau-sa-fac
         
        tocmai daca consiliul va fi psd fara un om ca el acolo sa le tina piept si sa nu semneze jafurile ar fi dezastru.
        cu un om ca el macar mai e o sansa.
        la urma urmei nu exista garantii si certitudini (chiar si negative). exista sanse, exista oameni care se lupta.
        si exista desigur si peluza. 

        1.  @Rares Pop
          băsescu n-a ținut piept unui consiliu psd – acel mandat a fost unul politic, care l-a transformat în cel mai vocal lider al opoziției. a avut niște proiecte, dar n-a reușit să ducă la capăt niciunul – doar pleavă și mărunțiș. videanu este cel care a pus în operă proiectele propuse de băsescu. pînă în 2004, orice ar fi vrut să facă, nu-l lăsau băieții.
          acolo unde există șanse există și riscuri. trebuie puse în balanță, iar dacă riscurile sînt prea mari, atunci renunți.
          în cazul lui este, mai degrabă, vorba de sindromul „hagi președinte”. e foarte bun în societatea civilă și îi apreciez activitatea dar, repet, ca primar ar fi catastrofal.
          el este unde este din cauza neîncrederii în partide. înțeleg această neîncredere, e normală în vremuri de restriște, dar nu trebuie să uităm că partidele, aşa proaste şi pline de păcate, sînt, pînă la urmă, motorul democrației. iar din ţinutul pieptului vor pierde, în primul rînd, bucureştenii.
          batmanii sînt buni ca să salveze gagici de balauri, nu ca să administreze orașe.

        2.  @Rares Pop
          în ceea ce privește programul, artă naivă. merită o discuție cu creionul în mînă. aștept să văd programul detaliat și programul lui prigoană.

        3.  @nedormitul 
          1. Basescu nu a avut consiliu favorabil:
          „În ceea ce priveşte componenţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), membrii BEM au informat că, din totalul de 65 de consilieri municipali, vor face parte 28 de consilieri din partea PDSR, 10 consilieri ai CDR, 8 – PD, 4 – PRM, 4 – UFD, 4 – PNL, 2 – Apr, 2 – PNG şi 2 din partea Partidului Pensionarilor.”
           
          2.  poate sindromul „hagi presedinte” este la OTV si DD. In nici un caz la Nicusor Dan. Este constient ce sanse are. Matematic vorbind el vrea sa fie un punct de inflexiune. Daca nu electoral macar mediatic. Chiar si faptul ca noi acum aici ne punem problema este deja o rezultanta a acestui lucru. Gandeste-te ca omul lucreaza de ani buni de zile singur, se duce la cateva procese pe zi, se lupta „teeth and nails” cu barbarii din „administratie”.
           
          3. Bucurestenii pierd, pierd si iar pierd zilnic pentru ca functionarii sunt corupti si cumpara totul la un suprapret de o nesimtire uluitoare.
          Macar consilier sa iasa si tot e un castig (pentru NOI culmea) pentru ca va avea acces la documente „secretizate” de fratia furacioasa si transpartinica.
           
          Cu ND la primarie si MRU prim ministru (hai si Isarescu presedinte) parca ar mai avea si tara asta o perspectiva.  Hagi poate sa ramana la „Academie”.
           

        4.  @Rares Pop
          dacă ești sătul și nu vrei să ţi se mai pună muştele pe plăcintă, o bagi în frigider. nicuşor dan e genul care ar sta ceasuri întregi alungînd muștele.

        5. @nedormitul @Rares Pop
          Îmi scapă analogia.
          Noi nici măcar nu ne putem atinge de farfurie. Iar in frigiderul lui Prigoana mă tem ca nu e suficient de frig sa moara mustele astea mari. Sper sa mă insel.

    1.  @Beavix
      eu nu înțeleg de ce unii oameni nu se duc frumos cu demisia în mînă să spună la revedere și gata. de ce trebuie să facă tamtam? în contextul actual e chiar de prost gust.

      1.  @nedormitul  @Beavix 
         
        Prigoană a depus azi la conducerea PDL o cerere pentru excluderea lui Cristian Preda din partid. 
        Putea să nu forţeze o asemenea acţiune, zic aşadar că eşti elegant vorbind de prost gust.

  12. Am ascultat un fragment de interviu cu ND pe youtube si am o groaza de păreri.
    1. Dupa ce ii da afara pe toti directorii, in frunte cu arhitectul-sef si cu Directorul Directiei juridice, vine intrebarea: Cum veti colabora cu CG? Raspuns: ”e clar, CG nu-l va iubi pe primar. Dar acolo totul e la mica intelegere, așa se discuta, mai las eu, mai pui tu, mai vorbeste cu tipul ala din partea mea etc. Eu voi domina in relatia cu CG, datorita Directorului DIrectiei juridice, care, impreuna cu 20-30 de juristi din spatele lui, va fundamenta juridic totul.”
    Nu merge deloc. Inseamna ca nu intelege. Sau nu acceptă, iar chestia asta cu „nebunii frumoși” în administrație este sortită eșecului. Mai ales dacă sunt și vindicativi.
    2. Eu cred ca votul, care vine asa de rar in raport cu raul pe care il poate produce, NU trebuie folosit ca semnal etc. Semnale sunt manifestatiile, protestele – daca nu functioneaza inseamna ca n-au destula sustinere (civica si politica). Votul neutil e inutil si in cazul nostru il favorizeaza pe Oprescu. Votez ND, iese Oprescu, am votat anti-sistem, a iesit establishmentul ăl vechi, nu ne speriem, data viitoare mai dăm un semnal, le-o mai zicem o dată de la obraz.  
    3. Comparatia cu cautarea personala a altui sef nu se sustine, votul functioneaza dupa alte teorii, multimile au altă dinamică decât suma dinamicilor individuale, nu orice extrapolare e functională. S-ar sustine cât de cât dacă ai accepta, din nemulțumire, să stai în șomaj 4 ani, fără certitudinea că atunci vei găsi ce îți dorești

  13. Am ascultat un fragment de interviu cu ND pe youtube si am o groaza de păreri.
    1. Dupa ce ii da afara pe toti directorii, in frunte cu arhitectul-sef si cu Directorul Directiei juridice, vine intrebarea: Cum veti colabora cu CG? Raspuns: ”e clar, CG nu-l va iubi pe primar. Dar acolo totul e la mica intelegere, așa se discuta, mai las eu, mai pui tu, mai vorbeste cu tipul ala din partea mea etc. Eu voi domina in relatia cu CG, datorita Directorului DIrectiei juridice, care, impreuna cu 20-30 de juristi din spatele lui, va fundamenta juridic totul.”
    Nu merge deloc. Inseamna ca nu intelege. Sau nu acceptă, iar chestia asta cu „nebunii frumoși” în administrație este sortită eșecului. Mai ales dacă sunt și vindicativi.
     
    2. Eu nu cred ca votul, care vine asa de rar in raport cu raul pe care il poate produce, trebuie folosit ca semnal etc. Semnale sunt manifestatiile, protestele – daca nu functioneaza inseamna ca n-au destula sustinere (civica si politica). Votul neutil e inutil si in cazul nostru il favorizeaza pe Oprescu. Votez ND, iese Oprescu, am votat anti-sistem, a iesit establishmentul ăl vechi, nu ne speriem, data viitoare mai dăm un semnal, le-o mai zicem o dată de la obraz.  
    3. Comparatia cu cautarea personala a altui sef nu se sustine, votul functioneaza dupa alte teorii, multimile au alta dinamica decat suma dinamicilor individuale, nu orice extrapolare e functională. S-ar sustine cât de cât dacă ai accepta, din nemulțumire, să stai în șomaj 4 ani, fără certitudinea că atunci vei găsi ce îți dorești.
         

  14. Apropo de Caţavencii, sînt curios ce atitudine vor avea „neutrii antipolitici de USL – nu vrem politică şi fanatism, fiţi neutri, votaţi Geoană” (adică 90% din presă şi din highlife-ul oengist). Cum vor reacţiona presa (sau 90% din ea) şi oengeurile? Dacă îl susţin pe Nicuşor Dan şi scorul între Oprescu şi Prigoană este strîns există riscul, pentru ei, să convingă ceva public să voteze cu Nicuşor Dan şi să-l lase pe Oprescu descoperit.

    1.  @Bleen
      alegătorii lui oprescu sînt, în general, oameni mulţumiţi. sînt greu de urnit.
      cnaţavecii cred că ţintesc hipstereala corporatistă. deja au un interviu cu n.d., atacă şi pdl-ul cum trebuie, deci sînt în grafic băieţii.

      1.  @nedormitul Alegatorii lui Oprescu sunt oameni care nu au habar ce a facut Oprescu si ce nu a facut din ce a promis si din pacate nici nu incearca sa afle. E probabil ca o sa voteze cu Oprescu pentru ca vine totusi din partea USL-ului deci impotriva PDL. Nu cred ca sunt multumiti.

  15. Strategic, Nicuşor Dan are de ales între 2 scenarii:
     
    1) vorbeşte despre proiecte şi nu-l ascultă nimeni
    2) îl ascultă multă lume dar nu vorbeşte despre proiecte
     
    Mai specific:
     
    1) un mesaj cu proiecte concrete, soluţii etc (4-5% scor final)
    2) un mesaj de tip hollywoodian de film stîngist cu profesorul de fizică împreună cu bibliotecara oraşului care salvează o pădure tropicală sau nişte case vechi sau şapte munţi şi-o vale adîncă. Nimic concret, doar discurs antisistem, frondă şi furie, demnitate la general, noi şi ei, poporul cu pumnul strîns, profesoraşul ponosit neras cu eşarfă şi fără bani (scor cu 2 cifre, posibil chiar între 15 şi 20%, dacă e bun actor şi e convingător poate scoate ceva popor la vot.)

    1. Nu trebuie să zică nimic de Oprescu, de politică şi de electabilitate. Cu cît îl atacă pe Oprescu, cu atît convinge lumea să voteze cu Prigoană. Mesajul nu e: hai să-l dăm jos pe Oprescu ci hai să luptăm împotriva sistemului!

    2. Şi încă ceva: procentele lui Nicuşor Dan e posibil să fie doar ale lui, din fiinţele nevotătoare şi să nu ia nici de la Oprescu, nici de la Prigoană. Posibil să nu influenţeze alegerea finală (îi cresc lui procentele, le scad celorlalţi în mod egal).

  16. Uite, o să vorbesc cu Cucui Razvan , poate ne aranjează o întîlnire cu Nicuşor Dan, şi poate reuşim şi o întîlnire cu Silviu Prigoană. Poate reuşim chiar o întîlnire cu ambii. Să-şi pună şi ei programele la punct, să ne facem şi noi un plan şi să găsim şi o locaţie şi poate ne iese o discuţie, poate live, poate online, poate ambele. 

    1.  Mă rog, asta depinde şi de strategiile lor electorale. Eu dacă aş fi în locul lui Prigoană nu aş accepta nicio întîlnire cu Nicuşor Dan, nici nu i-aş pomeni numele, m-aş face că nu există. Aş vorbi doar cu Oprescu şi despre Oprescu şi aş accepta să apar public doar alături de Oprescu. 

    2.  @Bleen  Cucui Razvan
      Răzvan spunea ceva de nişte adeziuni în redacţie, în primul rînd de la oamenii de dreapta. Am vaga intuiţie că şi în redacţia cnațavecii tot Nicuşor Dan va fi susţinut – o să-i urmăresc. În acest caz, kamikazii ar trebui să se gîndească de două ori.

    1.  @Bleen  @Cri  @Florina
      aştept să vină omul care va pune degetul pe rană – să ne spună că sîntem nişte talibani pedelişti care vrem să aruncăm primăria pe mîna unui derbedeu care face afaceri cu statul.

      1.  @nedormitul suntem niste talibani pedelisti. argumentele din material m-au convins ca mai bine dati Bucurestiul (ca io nu pot) pe mana derbedeului decat pe mana smecherului securist.

        1.  @nedormitul nu pot ca sunt din Cluj-Napoca (dar am sa-mi conving rudele sa-l lase naibii pe Oparescu (oricum ele habar nu au cine-i Nicusor Dan)

    2. Mi-a facut placere sa vorbesc cu voi, pe bune. Poate o sa mai fie si alte subiecte unde sa  fie mai echilibrate taberele 🙂 @Bleen  @Florina  @nedormitul

  17. Mesajul:”sîntem împotriva clasei politice, vrem un independent antisistem” a fost înţeles încă de acum 4 ani sau chiar 12 ani de către politicieni. Aşa se explică şi oferta luI Vadim (şi scorul din 2000), aşa se explică şi victoria lui Oprescu în 2008.

  18. Vă fac o mărturisire: sînt 100% convins că Oprescu va cîștiga primăria. Însă vreau să demontez o iluzie, aceea că aveți la dispoziție votul binelui. În realitate, nu scăpați de capcana răului cel mai mic. Vreau ca a doua zi după alegeri să trezesc în voi sentimentul de vinovăție că i-ați făcut primăria cadou răului cel mai mare.

    1. Eu nu imi permit sa fiu convinsa de nimic, ca am nevoie de energie ca sa strang adeziuni 😀  Si scuze ca ma bag in vorba neintrebata, cum ar veni. Dar la chestia asta cu raul cel mare, m-am gandit la inceput si am respins-o, in cele din urma. Sa zicem ca iese Oprescu.  E cel mai nociv primar pe care l-am avut, dar ce inseamna asta de fapt ? Ca va disparea Bucurestiul de pe harta in urmatorii 4 ani ? Ca ne va ucide poluarea, ca ne vor fi luati toti banii pentru a fi acoperite pierderile primariei ? Nu cred,  Oprescu, totusi, nu e o catastrofa naturala, nu o sa fie in Bucuresti ca in Japonia dupa tsunami.  In acest context, mi se pare mai important, si pentru Bucuresti, si  in general, sa nu recompensezi o atitudine gresita si sa penalizezi o atitudine corecta. Sa contribui la lipsa de motivatie a clasei politice de a se reforma, pentru ca acceptam tot ce ni se da de frica – de frica Oprescului sau a altuia. De aceea, prefer sa aleg un om care m-a convins pe mine, nu sa imi dau votul dupa sanse.  @nedormitul

      1.  @Cri  @nedormitul Atunci de ce strîngi adeziuni? Din lipsă de convingere? 
         
        Comparaţia nu se face între victoria lui Oprescu şi tsunami, ci între victoria lui Oprescu şi mesajul dat de votul către Nicuşor.

      2.  @Cri 
         
        Nu-nţeleg de ce minimizezi încă 4 ani cu Oprescu, prin raportări la catastrofe. Adică nu contează dacă  peste 4 ani ne vom plînge de aceleaşi neajunsuri? Nu contează că încă 4 ani nu s-ar realiza nimic, pentru că proiectele lui Oprescu sînt megalomanice, fantasmagorice, abracadabrante şi neapropate de consiliu? Deci e un mizilic că am stagna şi ne-am plînge de exact aceleaşi lucruri de care ne plîngem acum şi altele pe deasupra încă 4 ani, înţeleg. Şi nu în ultimul rînd, da’ deloc, nu contează pe ce sînt cheltuiţi banii? 

        1.  @Bleen  @Cri 
           
          Un fleac, ne mai ciuruie încă 4 ani. Timp în care ND mai are ceva de lucru avînd împotriva a ce să protesteze şi împotriva cui să cîştige procese. 
           

        2.  @Florina  @Bleen  @Cri
          Repet, ND (sau OBI) este foarte bun în societatea civilă.  Cred în bunele lui intenţii şi îmi place discursul lui. Însă ca primar (de fapt, candidat, nu primar), este complet nociv.

        3. Da, inca 4 ani la fel conteza, fireste. Doar ca nu inteleg de unde frica asta atat de mare la unii. Nu ma refer la dv., poate il veti vota pe dl. Prigoana pentru ca il apreciati, ci la cei care trec peste niste retineri mari fata de el, doar ca sa nu iasa Oprescu. Incerc sa aplic aceleasi lucruri la vot pe care le-am aplicat in viata de zi cu zi. Cand nu imi convine ceva, protestez, chiar daca este vorba de un sef. Daca nu ajung la un acord, caut in alta parte. Si am aflat ca doar asa schimbi ceva: cand alegi cu adevarat ce iti convine, si nu in functie de alegerile celorlalti (aveam colegi care ma sfatuiau ca nu fac bine, ca asa stau lucrurile etc.). Nu este mereu usor, dar in final doar asa ajungi multumit de rezultat. Revenind la vot: nu sunt chiar visatoare, dar ma uit in jur, si mi se pare ca s-a ajuns aici pentru ca sunt destui cei pasivi care accepta orice. Din nou, e vorba de cei care nu il vor pe Prigoana, dar il vor vota pentru partid sau impotriva lui Oprescu.    @Florina

        4.  @Cri 
           
          Foarte bun exemplul din viaţa personală, întru totul de acord, nu stăm pasivi şi suportăm, căutăm ceva mai bun. Drept pentru care nu ne ducem la o firmă despre care ştim că-i în faliment, în ciuda bunelor intenţii pe care le avea şi a planurilor de afaceri pe care şi le făcea. Ne ducem acolo de unde chiar putem obţine beneficii personale, chiar dacă în firma respectivă sînt şi lucruri care nu ne plac la şefi, dar nu ne afectează. 
           
           
           

      3.  @Cri
        Cum ar veni, fie ce-o fi, nu contează cine iese, important e ca noi să ne transmitem mesajul. Pardon, MESAJUL! Ce contează că la modul concret primăria va rămîne pe mîinile celui mai nociv primar, cum frumos îl numeșt? Important e că noi avem un MESAJ mai frumos ca Monalisa, făcut după chipul și asemănarea noastră. Mesajul vostru e ca o Monalisă care ştie foarte bine ce trebuie făcut, dar nu ştie cum, pentru că n-a făcut asta în viaţa ei.
        Ca să fiu răutăcios, ce frumos stă ea cu palmele împreunate.

        1.  @nedormitul Nu ma pot abtine aici: domnilor, Basescu a avut 4% in 2000 deci unii dintre noi pot fi visatori si sa creada ca se poate schimba ceva.  De pe pozitia lui Nicusor Dan a iesit si Johannis la Sibiu acum 12 ani (cred). Daca exista 0.1% sanse sa iasa candidatul pe care-l vrei, de ce sa nu-l votezi? In opinia mea 4 ani cu Oprescu sunt egali cu 4 ani cu Prigoana. Egal: un imi pasa care dintre Oprescu si Prigoana iese. Nu ar fi iesit daca lumea era atat de blazata. E una din alegerile in care nu votam raul mai mic. Iar legea cu primarii din primul tur n-a dat-o Oprescu.
          Deci da, conteaza mesajul: votez cu cel in care cred. Parca despre asta era democratia.
          Repet: Acum, Prigoana = Oprescu pentru mine. Poate ma va convinge de aici incolo domnul Prigoana ca ar putea face mai mult. Dar are de muncit serios: are un contracandidat care chiar imi place: NIcusor Dan.

        2.  @Radul
          1. te informezi. cauţi diferenţele dintre candidaţi. sună prostesc să sari de fund în sus spunînd că x=y.
          2. încerci să vezi care sînt şansele ficăruia şi la cine merge primăria cînd votezi. și care ar fi consecințele.
          3. johannis a avut în spate un partid. băsescu a avut în spate un partid. (un partid = strategie, organizare, oameni, bani)
          4. băsescu a mizat pe surprinderea adversarului şi pe alte calcule – ar fi o poveste foarte lungă, eficientă la momentul respectiv. poate merită detaliată într-o zi.
          5. democrația înseamnă și să fii inteligent. marile bătălii s-au cîștigat cu inteligență, nu printr-un atac ca berbecul din față. (aici bleen îți poate da o mie de exemple de bătălii cîștigate de trupe inferioare numeric dar conduse inteligent). și, da, în orice bătălie pierzi soldați.
           

        3.  @nedormitul Aloo, alo! „Băsescu a avut în spate un partid”, de buzunar pe atunci, care oricum nu-l putea susține în fața consiliului dominat de PSD.
          BĂSESCU A FOST 4 ANI PRIMAR AVÂND UN CONSIULIU GENERAL OSTIL.

        4.  @CucuiRazvan
          era un partid de 8-10%, cît obţinuse în 96. sau 7-8%, cît urma să obţină în 2000. cam de dimensiunea udmr-ului, deci nu chir de buzunar. iar în guvernarea 96-2000 a avut pe mînă ministere grele (transporturi, industrie, externe). nu erau chiar fiica ploii.
          băsescu a fost 4 ani primar avînd un consiliu general ostil – în acei 4 ani s-a războit cu maidanezii şi chioşcarii. a lansat cîteva proiecte boicotate de consiliu. dar faptul că avea un partid în spate l-a făcut să ceară în 2004 un consiliu. videanu a demarat proiectele, iar oprescu a tăiat panglica. poate nicuşor dan să vină peste 4 ani să spună „daţi-mi un consiliu”? cu ce partid, că n-are?

        5.  @nedormitul 1. sunt destul de informat despre Prigoana. De exemplu mizeria cu ridicatul masinilor e un abuz incalificabil – nu in sine, ci ca executie. Abuz la care domnul Prigoana este partas prin a sa firma de ridicat masini. Nu, nu e vorba de faptul ca trebuie sa platesti mult ca ai parcat gresit, e vorba ca iti creste suma de plata cu 200 de lei pe zi daca nu platesti pe loc (desi poate chiar nu ai banii).
          Dar poate domnul Prigoana ma va convinge sa-l votez, desi porneste de la minus: nu e exclus. Pentru asta va trebui in orice caz sa explice foarte clar cum va aborda conflictul de interese evident in acest moment (e furnizor de servicii pentru primaria la care ar fi sef).
          2. incerc, fac. Nu sunt convins de sansele pe care le dati voi, dar incerc sa le discut.
          3. Johannis a avut uniunea germanilor in spate sau ceva de genul asta. Un fel de asociatia Salvati bucurestiul.
          4. ar fi foarte interesant. Oricum a fost the underdog. ceea ce nu pot sa spun cu mana pe inima despre nicusor dan ca n-ar fi.
          5. nu-i nevoie, am si eu: Cine a castigat la Termopile? Si ce?

        6.  @nedormitul 1. sunt destul de informat despre Prigoana. De exemplu mizeria cu ridicatul masinilor e un abuz incalificabil – nu in sine, ci ca executie. Abuz la care domnul Prigoana este partas prin a sa firma de ridicat masini. Nu, nu e vorba de faptul ca trebuie sa platesti mult ca ai parcat gresit, e vorba ca iti creste suma de plata cu 200 de lei pe zi daca nu platesti pe loc (desi poate chiar nu ai banii).Dar poate domnul Prigoana ma va convinge sa-l votez, desi porneste de la minus. Pentru asta va trebui in orice caz sa explice foarte clar cum va aborda conflictul de interese evident in acest moment (e furnizor de servicii pentru primaria la care ar fi sef).
          2. incerc, fac. Nu sunt convins de sansele pe care le dati voi, dar incerc sa le discut.
          3. Johannis a avut uniunea germanilor in spate sau ceva de genul asta. Un fel de asociatia Salvati bucurestiul.
          4. ar fi foarte interesant. Oricum a fost the underdog. ceea ce nu pot sa spun cu mana pe inima despre nicusor dan ca n-ar fi.
          5. nu-i nevoie, am si eu: Cine a castigat la Termopile? Si ce?

      4.  @Cri  @nedormitul inseamna ca nu stii ce inseamna un primar care sa aiba totul pe mana, gen Mazare : daca iti spun ca s-a costruit o vila in parcarea stadionului de rugby, ma crezi? sau ca probabil, neavand tramvai, nici din ala de tabla, cand era mic, nici cand statea in Ilfov, Raducu a distrus tot transportul (care era) electric (adica verde) din Constanta, aducand autobuze din Belarus si falimentand Rocar-ul, caruia i-a comandat troleibuze, a cumparat 5 din 100 si apoi a anulat comanda,,,, si ca nu exista nicio investitie majora in Constanta din 2000 incoace?

        1.  @Beavix daca iei cifrele absolute, mazare este (re)ales cu 55% din 15-20 % care se prezinta la vot…. iar legat de interesul persoanelor care il voteaza, Mazare le ofera MITA ELECTORALA in forma continuata : ofera pachete de alimente pensionarilor (care merg la vot!) din „sponsorizari” fortate de Corpul de Control al Primariei odata la doua luni, sub diverse pretexte : Ziua Constantei, Paste, Craciun, Sf. Maria, Rusalii, Boboteaza (ca doar suntem la Apa cea mare, nu?) plus transport gratuit pe autobuzele din Belarus, care sunt marca „MAZ” 🙂
          ar fi de ras, daca n-ar fi de plans… si chestia cu vila din parcare este reala… ca sa nu mai zic despre diverse blocuri si vile care au aparut in zone in care nu a avut nimeni pamant vreodata, fiind zone desecate : malul lacului Siutghiol (Mamaia) sau cartierul Tomis Nord…. De cand a venit la putere, investitorii, in afara de cotizanti, gen Elan Schwartzenberg, cu un mall construit intr-un parc, sau Metro-Tiriac cu doua locatii, au ocolit Constanta…. Selgros, Dedeman, Carrefour, Bricostore au construit in afara Constantei si nimeni n-a facut vreo capacitate productiva, asa cum exista zeci in  Parcul Industrial Aeroport de la Sibiu sau Zona Industriala Vest din Arad. Asta desi oportunitatile (port, oras cu 400,000 locuitori, santier naval, aeroport international, rafinarie, transport fluvial pe CDMN, autostrada A2) ar fi trebuit sa atraga investitori cel putin de talia producatorilor world-wide de piese si accesorii auto ( Leoni, Hella, Valeo sau CML), cum sunt, de exemplu, la Arad sau Sibiu si care ofera cateva mii de locuri de munca, platite decent cu 4-600 EUR, pentru job-uri de rutina, de tipul asamblarii cablajelor auto pentru o multime de autoturisme….

        2.  @Beavix asa ca sper ca ai inteles acum de ce „lumea” il voteaza pe mazare, si, probabil, vom intelege mai bine si de ce sunt votati Johannis, Scripcaru, Falca sau Boc, la primariile lor…

    2.  @nedormitul Au zis-o cei din South Park: Întotdeauna ai de ales doar între o clismă uriaşă şi un sandviş cu căcat.
      Măcar clisma uriaşă ar putea fi de folos vreodată, sandvişul e doar scatologic. Deşi, dacă mă gândesc bine, în Bucureşti sunt mai puţini uriaşi decât mâncători de căcat.

  19. OK, desi mi-am exprimat optiunea pentru ND (care e formata cam de o luna sau doua, nu mai conta ce anunta PDL), totusi sunt oarecum dezamagita de alegerea lui Silviu Prigoana. Eu credeam ca targetul PDL este, cu precadere, clasa mijlocie (atat cat e ea), mediul privat, oameni cu ceva studii, cei care inclina mai mult spre dreapta. Ori, Silviu Prigoana e cel care ii va mobiliza ? Ma rog, va atrage voturile utile. Dar pentru mine (si tind sa cred ca nu sunt singura) cineva care a facut afaceri cu statul nu e exponent al dreptei, al mediului de afaceri, nu cand statul e atat de corupt. Scandalurile publice din viata personala nu o sa-i convinga pe cei cu ceva educatie. Ma indoiesc ca va mobiliza prea multi dintre absenteisti si ca va castiga – pentru ca din voturile PSD/Oprescu nu prea are cum sa ia cineva, cred eu, trebuie sa ii convinga pe ceilalti. Pe de alta parte, acele voturi pe care le vor primi ii vor incuraja sa procedeze la fel si in viitor, pentru ca isi vor gasi scuze: Oprescu era prea puternic, nu se putea, ne-am descurcat chiar bine pentru ca am ales omul corect. Pana una alta, il vor folosi pe Oprescu pe tip de sperietoare: va place, nu va place, pe Prigoana vi l-am ales sa va reprezinte, daca nu-l votati, iese Oprescu. Foarte serios, facand abstractie de ND, cata vreme o data la 4 ani, oamenii nu isi vor exprima niste optiuni reale si le va lipsi curajul votului pozitiv, nu va exista nici o reforma a clasei politice. Pentru ca nu va exista motivatia.

      1.  @conco ro  @Cri din pacate, in Bucuresti, multi dintre cei care  au mai mult de 600 EUR salariu, de fapt, dau cel putin 200 pe chirie…. si in plus, foarte important, au buletin de Alexandria, Constanta, Focsani, Targoviste etc…. dintre ei, 90 % nu voteaza, la locale fiindca nu se duc acasa, la parlamentare si prezidentiale fiindca le e lene sa stea la coada la gara sau la aeroport…

    1.  @Cri SIlviu Prigoană vine din mediul privat. Iar clasa mijlocie nu înseamnă studii, apropo (în condiţiile în care oricum studiile sînt irelevante avînd în vedere cam ce înseamnă sistemul de educaţie de la noi). Nu cred că anticapitalismul e cea mai bună soluţie pentru clasa de mijloc şi mediul privat.

      1. Sunt de acord ca nu insemna studii, era o enumerare de multimi neechivalente, casa zic asa: clasa mijlocie nu e egala cu cei cu studii, cu cei din mediul privat si cu cei de dreapta.  Da, nici macar mediul privat nu e 100% de dreapta. @Bleen

        1. Poate si din cauza ca aceasta clasa e cea mai enervata de modul in care i se cheltuie banii dati ca impozit – cresc contributiile la stat, cresc si pretentiile la responsabilitate din partea statului. Iar dl. Prigoana face afaceri cu statul, si nu cred ca este cel care ii va opri pe colegii sa risipeasca niste bani pentru care eu muncesc. In fine, nu am cum sa vorbesc in numele unei categorii de oameni. Poate ca eu si cei cu care am vorbit suntem doar o minoritate. Dar da, exista si aceasta perceptie.   @Bleen

        2.  @Cri  @Bleen 
           
          Şi sînt ilegale afacerile cu statul, că nu-nţeleg? Cineva tot trebuie să le facă, pentru că statul are nevoie să facă afaceri cu privatul, statul nu le poate face pe toate acum, din fericire. Şi ce preferi, unul despre care ştii că face afaceri cu statul, dar nu s-au dovedit a fi în neregulă sau altul din umbră, despre care să nu ştii mai nimic? Şi, mai ales, să nu ştii în umbra cui se află? 

        3.  @Cri Nicuşor vorbeşte doar despre cheltuieli (facem, consolidăm, răscumpărăm, cumărăm, amenajăm, construim) dar nu spune de unde ia banii pentru aşa ceva şi nici nu spune cum va scoate bani dintr-un oraş-staţiune, golit de „privaţi răi puşi pe profit”. Crezi c-o să scoată bani de la biciclişti? Limitează parcarea în centru. Ok, idee bună. Ce face cu maşinile alea?  „Oameni, nu maşini.” Maşinile nu sînt decît obiecte, instrumente, nu-s o specie de alieni. Maşinile sînt conduse şi locuite de oameni. Cînd trec 10 maşini pe lîngă tine, trec de fapt 10, 20 sau 50 de oameni.
           
          A declarat într-un interviu că strînge cîinii. Şi ce face cu ei? Că n-am înţeles.  
           
           

        4. Nu vede cineva Bucurestiul ca pe un oras statiune. Dar chiar are niste locuri foarte frumoase, ar putea deveni mai mult decat un oras de tranzit, cum este acum – sunt mult mai multi cei care si-ar dori sa plece decat cei care si-ar dori sa ramana. Iar Bucurestiul a tot avut la dispozitie ceva bani – trebuie folositi si pentru lucruri care ar aduce bani. Nu mi se pare un moft pastrarea cladirilor de patrimoniu si bani aruncati, de pilda. Pe langa faptul ca eu un act normal de cultura sa iti mai pastrezi din istorie, aduce si profit. Cati si-ar dori sa viziteze, de fapt, un oras care nu ofera si asa ceva, si inca destul ca sa simti ca locul e altfel. Cat despre masini – sincer, orasele europene nu pot acomoda un numar foarte mare de masini, decat daca le demolam si le construim dupa model american, cu automobilul ca mijloc principal de transport. Ori, eu chiar prefer modelul european.  Aici, e deja vorba despre preferinte.     @Bleen

        5.  @Cri  @Bleen Salut tuturor! Cri, incep sa nu mai suport lozinca „face afaceri cu statul”. spune-mi te rog, daca statul are ceva de facut (de construit, de produs, etc..), cu cine ar trebui sa faca? Daca de ex. cei de la Boeing, Airbus sau Mercedes isi vand produsele (prin licitatii) catre stat, inseamna ca sunt nefrecventabili de catre moralistii societatii civile? Din ce spui tu a „face afaceri cu statul” este sinonim cu a vinde droguri la coltul strazii, a insela batrani,etc…

        6.  @Florina  @Cri  @Bleen  Aici astept sa vad cum o sa rezolve Prigoana conflictul potential de interese . Problema nu este ca faci afaceri cu statul ci ca imaginea despre cei care fac afaceri cu statul este ca de obiecei statul iese ciomagit si lefter dupa afacerile astea. 

        7.  @Bleen  @Cri  A spus destul de clar ca daca se iau 10% din banii pe care primariile ii cheltuie pe panselutele alea mai scumpe decat la Paris si pe copaceii platati in ghivece ies fonduri pentru acele adaposturi de caini. 

        8.  Scuze pentru intarzierea raspunsului. O afacere e o afacere, jFiecare parte incearca sa castige cat mai mult. Ori, statul roman a demonstrat de prea multe ori  ca nu stie sa castige.  Nu formam inca o societate care sa aiba niste mecanisme de control destul de dezvoltate. Au fost prea multe cazurile in care partenerii statului roman si-au incalcat prevederile contractuale, fara sa suporte consecinte. Si cazurile in care s-au incheiat contracte foarte paguboase (as indrazni sa spun ca majoritatea) – asta datorita unor comisioane bine plasate . Asa ca nu, nu am incredere in cei care fac afaceri cu statul in Romania. Pentru ca atunci cand este vorba de functionari in mare parte corupti, succesul intr-o astfel de afacere nu e o dovada de  mari capacitati manageriale sau spirit inovator .  @MariusBadea  @Bleen

    2.  @Cri
      n.d. nu e de dreapta. e un mit. și asta e o discuție care poate fi dezvoltată cu argumente și pe puncte. n.d. este supapa prin care se scurg voturi naive din dreapta în folosul stîngii. mesajul meu e simplu: dacă îl votați pe nicușor dan, îl votați pe oprescu. aveți de ales oprescu sau prigoană.

      1. Nu stiu daca e de dreapta sau de stanga. Eu sunt – ma rog, centru dreapta, dar si asta ar fi o discutie lunga. Cred ca stie urbanism, ca este cu adevarat interesat de urbanism (poate prima data cand ar fi la primarie cineva care chiar e interesat de orasul asta, nu se gandeste doar ca e un post mare). Ar fi un primar care mi-ar cheltui banii din impozite intr-un mod cu care sunt de acord. Daca ar fi candidat la un loc in parlament, as fi fost interesata de orientarea politica. Dar asa ? Care e relevanta ?    @nedormitul

        1.  @Cri  @nedormitul Cum adică care e relevanţa? Dacă e s-o iei după cunoştinţele despre urbanism, găseşti sute de urbanişti profesionişti mult mai buni decît un urbanist amator ca Nicuşor. Deci nu vorbim aici despre cunoştinţe profesionale (e matematician, nu urbanist) ci despre credinţe şi valori, adică despre orientarea politică. 

        2. Pentru mine, in acest context nu are relevanta pentru ca: eu sunt impotriva stangii din cauza ca stanga pune prea mare accent pe asistenta sociala. Eu nu sunt   impotriva ajutorului, face parte din beneficiul apartenentei la o societate: de o educatie de stat buna (fara sa o elimine pe cea privata) poate beneficia, intr-un final, intreaga societate. Ma rog, e mai mult de discutat. Dar nu cred ca trebuie sa incurajezi lenea, lipsa de initiativa si iresponsabilitatea. Nu ar trebui sa devina niciodata mai convenabil sa stai acasa decat sa iti cauti un loc de munca, sau sa ramai intr-un serviciu si sa te plangi pana vine cineva sa te ajute, in loc sa cauti in alta parte, eventual o recalificare etc. In acest context, orientarea lui ND nu are relevanta pentru mine, pentru ca nu poate influenta aceste lucruri, si nu asta astept de la el sau de la un primar, in general.   @Bleen  @nedormitul

        3.  @Cri  @nedormitul Ba e foarte relevantă. Ce va face cu subvenţiile? Le va elimina sau nu? Va lăsa iniţativa privată să se dezvolte, aşa cum bine zici, sau o va bloca? Se vor implica autorităţile locale în viaţa cetăţenilor mai mult prin reglementare şi redistribuire sau le va lăsa libertatea de a decide şi banii în buzunare?

        4. Subventiile: nu stiu (apropos, nu il cunosc personal, asa ca sunt unele lucruri despre care nu stiu cum gandeste). Initiativa privata: este pentru. Si poate ca nu este exemplul cel mai potrivit, dar unul dintre motivele pentru care vrea mai putin trafic in unele locuri este pentru ca favorizeaza comertul in zona. Si din ce am vazut prin alte parti, chiar asa este.  @Bleen  @nedormitul

        5. Cum se face si in alte orase cu zone  pietonale destul de extinse si zone de trafic redus. Ma rog, ideea e ca se practica la scara larga in alte orase si se poate. Si chiar se dezvolta comertul de toate felurile – suveniruri, magazine de tot felul, terase. Erau momente in Munchen cand stiam ca trebuie sa evit Marienstrasse, de pilda, pentru ca erau prea multi oameni la cumparaturi. Era plin. Ambuteiaj uman 😀  @Florina  @Bleen  @nedormitul

        6. Cri, 
           
          Mă interesază practic, nu la modul general, se face, de ce să nu se facă, dacă în alte părţi se poate? Cum anume se face, mai exact? 
           
          Mă gîndesc să le punem întrebări concrete candidaţilor, nu să discutăm generalităţi. Şi mă aştept ca susţinătorii, cu atît mai mult cei care strîng semnături pentru el, să poată răspunde. Că poate îi mai întreabă lumea, în eventualitatea în care ar fi tentată să semneze pentru.  Sau pentru vot. 

        7.  @Florina  @Cri  @Bleen  @nedormitul  Majoritatea traficului in Bucuresti este facut de masinile personale care sunt ocupate de o singura persoana. Pentru asta trbuie dezvoltat transportul in comun. Nu este nevoie de autostrazi ca sa aprovizionezi orasul. Luati exemplu zonei Lipscani. In ultimii ani s-a dezlvoltat imens dupa ce s-a intezis traficul de masini. Comparati traficul de oameni care chetuie bani din  zona Lipscani  si nivelul de ocupare a spatiilor comerciale  cu cel de pe bulevardul Victoriei Socialismului – bulevardul larg de 100 de m pe unde ar putea sa parcheze si autotrenuri pline cu bere dar unde nu vine nimeni si ni prea inchiriaza nimeni.

    3.  @Cri Inteleg ca strangi semnaturi. As vrea sa semnez si eu (si mai multi oameni), si nu stiu cum. M-ar ajuta o adresa de email, ceva. Comentariul poate sa nu fie publicat, daca primesc adresa de email.
      Multam.

  20. De 1 Aprilie: PDL a găsit, pe ultima sută, candidatul pentru primăria capitalei: Traiaaaaan Băsescuuuu!
    (Elena Udrea răsuflă uşurată. În plus, a reuşit să îmbine utilul cu plăcutul).

  21. Pe argumentul Nedormitului Băse n-ajungea niciodată primar.
    (Şi nici preşedinte).
    Problema lui ND nu e faptul că ar fi izolat, ci că e gol. E Remus Cernea fără pleată. Resursele stângii sunt inepuizabile.
     

    1.  @oglinjoara Remus Cernea gol? Asta ar fi interesant sa vedem clar cine este stramosul umanistilor seculari si cat a fost de paros acest stramos biped..

  22. Bătălia asta dintre Prigoană și Nicușor Dan ar putea deveni extrem de interesantă, cel puțin pe Blogary. Am să rog însă susținătorii celor doi să încerce să nu pice în postacism sau lozincăraie, că-i banez. Iar pe LiveFyre cine e banat, banat rămîne for the rest of his life. Și uite așa, vă luați șansa de participa la discuție și de a spune chestii inteligente și demne de luat în considerațiune. Deci, vă rog, să nu credeți că dacă băgați mesaje de gen „Prigoană e cel mai bun. Eu votez Prigoană!” sau „Nicușor reprezintă schimbarea! Eu aleg Nicușor Dan!” o să convingeți pe cineva. O să vă alegeți cu o banare și o să convingeți moderatorii (căci mesajele nu vor fi publicate) că susținătorii lui Prigoană și Nicușor Dan sînt tîmpiți (cei ai lui Oprescu sînt tîmpiți by default, acolo nu există nici cea mai vagă îndoială).

    1. @Bleen Eu nefiind bucureștean, habar n-am ce notorietate are Nicușor Dan acolo, așa că întreb: chiar are vreo șansă să se bată cu alde Prigoană sau Oprescu? Sau e în marja de eroare?

      1.  @Beavix  Nu are vreo șansă dar nici în marja de eroare nu cred că e. Pe Blogary văd că e destul de cunoscut, nu știu în rest cum e. Cei care nu-l mai vor pe Oprescu vor vota util (avînd în vedere că e un singur tur) iar ceilalți care vor să transmită un mesaj, vor vota Nicușor. E foarte diferit de ceilalți doi și se încadrează perfect în profilul trendyhipsterime. O să-l voteze oengiștii, jurnaliștii, ubercorporatiștii (corporatiști cărora le pasă) și bicicliștii. Aș zice că ia un 4-5% (la asta sînt bun, scorul din 2009 l-am nimerit la 5 sutimi).

  23.  
    Am vrut sa raspund pentru ca ma incadrez in profilul de om educat cu venituri peste medie, care strange adeziuni pentru Nicusor Dan. Un fel de inside view :).
    1. Am aflat despre el pe internet si am cautat mai multe despre ce a facut, despre cum vede orasul. Mi-a placut ce am gasit – nu am calatorit inca foarte mult, dar destul cat sa vad rezultatele acestor abordari – sunt fezabile, nu duc orasul in epoca de piatra, dimpotriva.
    2.Un partid se reformeaza in urma unor alegeri. Asa e. Cand e pe cale sa piarda, traseistii fug. Cand e pe cale sa castige, se intorc. Iar partidele accepta pentru ca stiu ca oamenii se vor satura, in 4 ani, de unii, si ii vor vota pe ceilalti, pentru ca au uitat cum erau, sau nici nu mai stiu cine si cum si unde era, sau nu le pasa. Nu au nici un motiv sa se schimbe, atata vreme cat, sub scutul unei sigle si a catorva persoane mai populare, va fi votat oricine. In cazul Nicusor Dan : sunt cei care spun da, e onest, are idei, dar nu putem, ne multumim cu altcineva, care are mai multi in spate. Daca alegatorii nu au curajul sa arate ce fel de oameni prefera, de ce i-ar promova partidele ?
     
     

    1.  @Cri
      eu văd două scenarii. e o situaţie lose-lose. sînt convins că n.d. e mai bun în societatea civilă decît la primărie. în cazul de faţă, se luptă cu un adversar mult prea puternic – sistemul democratic. politica se face prin cedări, prin negociere, uneori prin blocaje. nu pot să fiu naiv încît să cred că un singur om se poate lupta cu un sistem.
      băsescu, în 2000, n-a avut consiliul. în afară de jocul de imagine, niciunul din marile lui proiecte nu s-a putut realiza. în 2004 a cerut electoratului să-i dea consiliul (reprezentat, atenţie, de propriul partid) – i s-a dat consiliul, astfel că în anul următor videanu a avut cea mai favorabilă situaţie pentru a demara proiectele – cele terminate acum de oprescu.

    2.  @Cri
      în 2008 oprescu a venit la primărie şi a dat afară oameni în neştire. rezultatul e zero. au venit alţi şpăgari.
      nicuşor dan poate da afară nişte şpăgari – vor veni alţii în locul lor, sînt convins. în ceea ce priveşte proiectele, nu poate veni peste patru ani să zică „daţi-mi consiliul”, pentru că nu va avea u partid în spate care să-i ofere acest consiliul. va fi obligat să negocieze. adică să cedeze. adică să fie un primar ca oricare altul.

  24. Nicusor Dan a construit totul de la 0 si Scoala Normala Superioara si Asociatia Salvati Bucurestiul. Oricat de nepotrivita ati gasi voi decizia lui eu zic ca ar trebui sa-l sprijinim. Omul asta are coloana vertebrala si daca o sa ajunga primar general nu ne va dezamagi. Votez Nicusor Dan, pentru mine el reprezinta schimbarea pe care ne-o dorim cu totii !

    1.  @Mircea 
       
      Primăria nu trebuie construită de la 0, ea există. Acolo doar trebuie făcute lucruri bune, atîta tot. În limita bugetelor existente şi cu inteligenţa de a atrage alte fonduri. 
      Iar coloana vertebrală nu e niciodată o garanţie că omul respectiv poate face lucruri bune, mai departe de o şcoală superioară şi o asociaţie. Aşa a cîştigat şi Oprescu, printre altele prezentîndu-şi buna administrare a Spitalului Univesitar. Pe care l-a cam refăcut de la 0, ca să rămîn în aceeaşi notă. Ca primar, însă, s-a dovedit ce „bun” este. 

      1. De acord. Dar Oprescu a castigat cu proiecte megalomanice, stil mistocar, suport PSD. Omul asta are niste propuneri fezabile si este cu adevarat interesat de urbanism, despre care chiar a invat multe. Si da, cvrea sa atraga si bani si asta e unul din lucrurile pe care le critica: nu se cheltuiesc si bani care sa aduca alti bani (un exemplu dat recent a fost reteaua de fibra optica din Bucuresti, in care Primaria ar fi putut sa investeasca, si poate inca sa o faca – mi-a venit in minte pentru ca l-am auzit recent).  @Florina

        1.  @Cri 
          Nu e vorba în comentariul meu de proiectele megalomanice de la primărie ale lui Oprescu, ci de ceea ce a şi făcut, da, la Spitalul Universitar. Am zis, dar repet: experienţa managerială de la Spitalul Universitar şi-a folosit-o în campanie pentru a fi considerat un om care face ceva. 
          Ia uitaţi ce minunăţie de spital am făcut eu, a zis Oprescu. Ia uitaţi, ce a făcut Nicuşor Dan, Şcoala Superioară şi o asociaţie, spui tu. Despre asta vorbim, despre realizările anterioare, prezentate ca garanţie pentru a fi un primar bun. Ei bine, nu există garanţia asta. Cum Bucureştiul nu s-a dovedit a fi spital (Oprescu mai rău l-a îmbolnăvit, de vindecare nici vorbă), nici şcoală şi nici asociaţie nu este. 

        2.  @Cri  @Florina
          oprescu a cîștigat din cauza defectelor adversarului, să fie clar. nimeni nu cred că a căzut în capcana miștocărelii de tip oprescu şi nici în non-combatul diaconescu. pur și simplu, celor care ar fi putut să voteze împotriva lui oprescu, li s-a pus pe tavă un candidat care se codea ca o fată mare – pe blaga. nu spun că blaga a vîndut meciul. spun că n-a vrut să fie la primărie.

        3.  Da, intelesesem exemplul dat, cred ca eu nu am fost destul de clara.  Vroiam sa subliniez ca ND este cu adevarat interesat de urbanism, iar modelul de dezvoltare ales de el este unul practicat deja in diverse forme in alte orase din Europa, cu succes, nu unul intesat cu proiecte megalomanice. Si ca foarte probabil stie mai bine cum functioneaza primaria decat stia Oprescu cand a candidat – pentru ca pe el il intereseaza exact Primaria, nu e o rampa de lansare sau cel mai bun post pe care il poate primi de la partid. Doar in acest context as aminti asociatia, procesele castigate cu primaria (nu am facut-o pana acum): dovada a unui interes in probleme legate strict lucruri de care primaria ar trebui sa se ocupe, spre deosebire de Oprescu, care si-a dovedit calitatile  organizatorice, dar intr-un domeniu diferit. @Florina

        4.  @nedormitul  @Cri 
           
          Şi uite marea diferenţă, Prigoană vrea la PMG. Şi mai important, a vrut tot timpul, omul e hotărît, n-am văzut s-o dea cotită sau vreo ezitare, cît de mică, ceva. 
           

    2.  @Mircea Cu mesaje de-astea de propagandă copy-paste la normă o să-l ajutați pe Nicușor de nu se poate. Păi parcă era altfel, era antisistem, din poză i se vede chiar și pălăria (nu pălăriuța, să ne înțelegem). Nu știam că Școala Normală Superioară a fost construită de la zero de Nicușor Dan.

      1. „Eliberat, îşi continuă escapadele: se dă drept poliţist şi confiscă de la un negustor nişte aşa zişi bani falşi, fură nişte bile de biliard, apoi un cal. Prins, se dă drept Albin Wadenbach, fiul unui latifundiar din Martinique.”

  25. i-am citit interviul din adevărul. îi vedea pe toți primarii ca pe niște infractori. totul prin prisma procelor pe care le-au avut cu el. cutare, atîția ani cu executare, cutare, 20 de ani temniță grea, cutare, 15 ani muncă silnică, etc.
    nu îi cunosc încă programul, însă după discurs, nu pare omul care să poată sau să vrea să construiască ceva.
    cred că unor oameni le șade bine și sînt utili acolo unde sînt. în rest, nu-i nimic de demonstrat cu ei.
     

    1.  @nedormitul , adica Plesu face oarecum parte din aforismul lui @bleen de azi dimineata? ma gandesc ca nu strica el vorbele pe oricine si cand a scris de MRU mi-a cazut bine.

      1.  @Yeba  @bleen
        da. 100% da.
        deștepții văd cît de minunat este un om, ce lucruri extraordinare poate face el, cum seamănă oleak cu mesia, dar nu sînt în stare să vadă cum același omul nostru e în stare să-și dea cu stîngul în dreptul la niște amărîte de alegeri.
        am spus-o mai sus, și mie îmi place omul, însă demersul lui politic mi se pare păgubos. asta nu văd deștepții noștri – și nu mă refer doar la filosofi.

        1. Da, asta e o chestie interesanta. Cred ca alegem ce merita examinare in functie de context, si  apoi  alegem ce trecem cu vederea in urma examinarii – important e sa ne mentinem luciditatea si sa fim constienti de alegere. Adica, eu acum 3 luni nu stiam nimic de ND si imi vedeam de ale mele – serviciu, prieteni, casa. Protestele pentru Raed Arafat mi-au retrezit curiozitatea, si in felul asta am realizat ca PDL-ul pe care il tot votez de 8 ani, a cam facut lucurile pe jumatate sau mai putin, inclusiv din cauza lipsei de vointa (marginalizarea doamnei Macovei in propriul partid mi-a lasat un gust foarte amar).  Si am inceput sa mai caut (ca de opozitie stiam deja, si nu, merci) – asa am aflat de ND – pentru ca a fost  contextul potrivit pentru mine. Am  cautat mai mult, si am aflat lucruri care mi-au placut in majoritate. Am acceptat faptul ca nu pot fi 100% de acord cu cineva, dar daca sunt 80% de acord … e chiar ce caut. Insa e datoria mea fata de mine sa nu uit de cei 20%. @nedormitul

      2.  @Yeba  
         
        egocentrismul, asta-i buba lor. şi nu în primul rînd  inadecvarea, ci faptul că nici măcar nu înţeleg cum se face – că de discutat discută – politică îi face să se regăsească sau, mai degrabă, să se refugieze în anti-sistem. problema asta este, de fapt, anti-sistemul, ăsta trebuie contracarat cu argumente. Nicuşor Dan nu este altceva decît un exponent al anti-sistemului, de aceea şi are acum această priză la foarte mulţi. e suficientă ca dovadă ce a spus nedormitul referitor la interviul lui ND din Adevărul. dar mai sînt şi altele.
         
        anti-sistemul este acum ceea ce a fost ‘în 2009 revoluţia bunului simţ. în ambele cazuri, forme goale de orice fel de conţinut, dar suficiente pentru a ataca o singură parte, dreapta. pentru că stînga este deschisă oricînd şi chiar caută uneori orice fel de noutate, chiar dacă, în sine, este o absurditate ori o utopie. sau cu atît mai mult.

        1.  @Yeba iar dacă sistemul e corupt – şi este –  lupţi pentru a elimina corupţia, nu elimini sistemul. astă-i nonsesns, de fapt, pentru că anti-sistemul este, de fapt, tot un sistem, dar al lor.  practic, nu oferă nimic nou, lasă doar impresia a ceva nou. 

  26. Acu’ cateva zile am auzit si io de Harpalete asta. E cumva ruda cu Cernea?
    Go Prigoana! Rupe-le picioarele! Hehe ..

  27.  @alex rauta Dar ce altă forme avem pentru a-i semnala lui Nicușor Dan și altora ca el că nu pot schimbva lumea de unii singuri și că nu fac decît să își piardă timpul și să ne irosească viețile? Dacă nu a fost în stare să convingă cîteva zeci de oameni capabili să pună umărul alături de el, ce șanse are să schimbe un sistem, cu filozofii, interese adînc înrădăcinate și temeinic finanțate?

    1.  @bilbofil , in mod evident, votand partide politice 🙂 si lasandu-le pe ele sa ne iroseasca vietile, sa esueze in a convinge cateva zeci de oameni capabili, sa esueze in a schimba sisteme samd.

        1.  @nedormitul  @bilbofil Dupa cum a dovedit PDL, un partid esueaza in primul rand in a se schimba pe sine 🙂

        2.  @alex rauta  @bilbofil
          partidele se schimbă –  de obicei, reformele proprii se fac după ce pierd alegeri. să nu ne facem iluzii, partidele nu sînt entități perfecte, se îmbolnăvesc, greșesc. dar, ca principiu, ce spuneam eu e altceva – cele cîteva cazuri de partide anti-sistem care au avut succes în occident, sînt, de fapt, tot partide, nu cavaleri singuratici cu sabia în mînă.

        3.  @alex rauta  @nedormitul Alegerea nu este sau sau ci si si. Pentru o schimbare (spre deosebire de afundarea in mocirla, pentru care un independent poate conta pe sprijin transpartinic) este nevoie de o echipa: de comunicatori, de specialisti, de manageri, de co-decidenti. Un lider fara echipa este ca un pilot fara avion, un partid fara politici este ca  un avion fara motor, zboara doar in jos daca nu prinde vreun curent ascendent prin noroc sau oportunism.

        4.  @nedormitul  @alex rauta  @bilbofil Pai au tot incercat sa schimba partidul si Preda si Macovei si unde au ajuns?

  28. ce alta forma de a le semnala politicienilor ca trebuie sa-si schimbe stilul decat votul pentru independenti? Iar Nicusor Dan macar nu e independent de carton, ca Sorin Oprescu …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *