Năstase, eu n-am uitat

Şi garantez că mulţi n-au uitat. Nu am uitat cum ai pus presa în genunchi cînd erai prim-ministru, nu am uitat că nimeni nu prea mişca în front fără acordul conducătorului luminat. Nu am uitat cum unii erau săltaţi din stradă în urma unor scandaluri prefabricate. Nu am uitat tendinţele Danei Năstase de a deveni un fel de Cabinetul Doi. Şi nu am uitat tupeul tău, la fel de vivace chiar şi acum, după cinci ani. Cuvîntul „democratură” a fost adus în limba română de Monica Lovinescu la începutul anilor 90, referindu-se la modul original în care tătucul tău, Ion Iliescu, înţelegea democraţia. Şi, măcar pentru asta, ar trebui să ne mai scuteşti cu lecţiile tale despre democratură.

Facebook Comments

106 comentarii

  1. Tia Serbanescu, aceasta Cesária Évora a presei românesti. Indraznesc sa cred ca nu poate scrie asa de bine despre "stânga" autohtona, decât cine a trait ca adult în vechiul regim…

  2. L-ați uitat pe Președintele de 33 de zile Nea Nicu Văcă, între Băsescu și Băsescu; Gavril Dejeu, clujean de-al lui nedo a fost prim ministru numai 19 zile, între Ciorbea și Călugărul Vasile-Ghiul.

  3. Nu cîştigă nimic partidul independenţilor de stînga. Nici nu cred că participă la alegeri. Dar sînt buni de şantajat PSD: schimbăm sistemul electoral sau ne facem şi noi PNL-ul nostru? Cît despre membrii acestui partid, se vor mîntui individual.

  4. păi eu zic să se-mbete, de să se facă praştie. in felul asta ajuta si o ramura a economiei şi mai si securizeaza otara SUA. SAU să se facă praf si pulbere si ramân la armele de foc.

  5. @ElCucuy,

    Numai in combinatie castiga. Singuri n-au sanse. Adu-ti aminte de ApR. Aveau

    21% cu 3 luni inainte de alegerile din 2000. Dupa care au disparut de pe radar.

  6. "40% dintre români au răspuns clar: nu vrem munca, nici valuta, noi vrem alt partid de stânga căci stânga ne-a făcut întotdeauna săraci dar mulţi."

    Tia Şerbănescu

  7. @namtu t. Eu cred ca, datorita acelei "perioade de efervescenta politica" a lui Ceausescu, abia matale puteți spune ca ai avut succes. In Jărmania.

  8. Tot din ciclul amintiri din copilărie: în perioada specificată de @nedormitul eu chiar eram la vârsta lui Nică, prin clasa a 5a cred. Aşa că toate amintirile mele sunt doar nişte imagini şi figuri, dar fără să le pot plasa într'un context, ulterior am aflat cine ce a făcut. Figurile care m-au marcat au fost Ciorbea şi Dejeu. Când am văzut numele lui Dejeu scris de Nedormit, nu aş fi ştiu să zic ce minister a avut în subordine, nici faţa nu mi'o aduceam aminte f bine, dar am vizualizat în minte părul lui, ca 2 antene, ca şi cum ar fi fost electrocutat.

    A, şi pe Ciumara mi-l amintesc, mi se părea tare sinistru pe vremea aia.

    Vedeţi, şi tinerii din ziua de azi îşi aduc aminte de CDR, chiar dacă la nivel de caricatură 🙂

  9. că ne place, că nu ne place, ceausescu a avut succes. pe lîngă calităţile proprii (e cel care fixează agenda, e carismatic, etc.), a avut parte şi de o perioadă efervescentă din punct de vedere politic. istoria i-a oferit nişte oportunităţi pe care el a ştiut să le fructifice. dacă e să ne uităm în trecut, oricît de cîrcotaşi am fi, totuşi, ăsta a făcut ceva, dincolo de voinţa şi capacitatea partidelor. aici e o mare problemă a adversarilor lui de acum, foşti colaboratori în fetie. ei n-au făcut nimic. istoria poate le-a oferit, dar ei nu au fost capabili să fructifice acele oportunităţi.

  10. Din memoriile unei CDR-iste: dna Zoe P. (in primele 3-6 luni de mandat), raspuns la intrebarea: "Vi se pare normal sa va aduceti si fiul la Cotroceni?" – Absolut. Asa se intimpla si la Casa Alba. Imi pare rau ca acum 3 luni mi-a murit catelul, ca il aduceam si pe el. (Revista 22)

  11. să ne amintim, deci, de petre ninosu. alt petre. de vasile văcaru şi gheorghe dumitraşcu nu zic nimic. toţi au murit…

  12. … şi aşa, tînărul nostru căposist, un băiat timid – purta şi ochelari în acest sens – fu evitat de toate gagicile din liceu…

  13. hai, bleen, nu plînge. încă un pic şi ne aducem aminte de lekă noşt deţa. dăm o fugă pe la morar?

  14. Ne-a luat de la liceu să votăm la despărţirea FDSN de FSN. Noi trebuia să votăm cu FDSN. Pe mine nu m-au luat, că eram implicat politic şi cam rău de gură. În generală (trim II şi III – în primăvara lui 90, eram cu Căposu – ceilalţi copii erau şocaţi- cum să fii cu Căposu!!!????).

  15. Eram la liceu. Dirigintele (tînăr, comunist, exilat din bucureşti la Giurgiu în 1990) era fesenist pe stil Iliescu. Şi directorul liceului la fel (asta se întîmpla în Giurgiu)… 😥

    între timp, m-au dat la şcoală…

  16. ioan rus… ce ştii de ioan rus, în afară de faptul că avea o reprezentanţă mercedes şi era prieten bun cu ţiri?

  17. Eram la liceu. Dirigintele (tînăr, comunist, exilat din bucureşti la Giurgiu în 1990) era fesenist pe stil Iliescu. Şi directorul liceului la fel (asta se întîmpla în Giurgiu).

  18. hildegard puwak. mai ţii minte? rodica stănoiu… e?

    cozmîncă, videoconferinţa săptămînală cu prefecţii? ă? ă?

  19. pe simona marinescu a hîşîit-o băsescu, imediat după petre roman. ea, sassu (a ajuns mare, între timp), duvăz şi mai era încă unu, poreclit bursucu'

  20. Am fost observator din partea PNL (CDR) la Cucuruzu. Venisem de la centru să vedem cum e treaba (în 1996). Stăteau pedeseriştii satului cu cuţitele la intrarea în cabinele de vot.

  21. Băăăă! Eu în 2000 am votat cu Chiriţă la Primărie. În turul 2 n-am votat deloc că n-am vrut să aleg între doi fesenişti (Oprescu şi Băsescu).

  22. dacă îmi aduc bine aminte, pe vremea aceea exista reproşul faţă de proasta comunicare dinspre cotroceni. emil constantinescu se izolase după vreun an de mandat în turnul lui de fildeş. zoe petre era foarte arţăgoasă pe vremea aceea. să-mi fie iertată exprimarea, dar tare arţăgoasă mai era, ca o adolescentă!

  23. dudu ionescu a plecat cu bun simţ cu tot la felix. nu ştiu dacă nu a obţinut o funcţie prin ei, una minoră, ce-i drept

  24. Ciuvica! Ha,mare parte a presei pare contaminata de sindromul "ciuvica".

    Dudu Ionescu?Pacat ca a disparut din viata politica.In aparitiile sporadice,

    degaja mult bun simt.

  25. că ne place, că nu ne place, băsescu are succes. pe lîngă calităţile proprii (e cel care fixează agenda, e carismatic, etc.), a avut parte şi de o perioadă efervescentă din punct de vedere politic. istoria i-a oferit nişte oportunităţi pe care el a ştiut să le fructifice. dacă e să ne uităm în trecut, oricît de cîrcotaşi am fi, totuşi, ăsta a făcut ceva, dincolo de voinţa şi capacitatea partidelor. aici e o mare problemă a adversarilor lui de acum, foşti colaboratori în fetie. ei n-au făcut nimic. istoria poate le-a oferit, dar ei nu au fost capabili să fructifice acele oportunităţi. cazul ciorbea este unul de notorietate. din lider sindical (aici e o discuţie lungă, merită disecată) a ajuns în cdr, a fost ales primar al bucureştiului, a venit atunci pe un val de simpatie uriaş, apoi a devenit prim ministru, funcţie în care a clacat. o vreme nu s-a mai auzit nimic de el. sau cazul roman. pornit în 90 pe un val uriaş de simpatie, alături de iliescu, după ce nu a mai fost prim-ministru a avut o serie de suişuri şi coborîşuri, pînă în momentul în care a fost înlăturat de băsescu. dacă nu a fost uitat trebuie să le mulţumească tabloidelor şi emisiunilor mondene, ca politician şi-a dovedit mediocritatea cu vîrf şi-ndesat. să mai luăm nişte nume?

    bă, voi vă mai aduceţi aminte de dejeu? a fost prim-ministrul româniei, dar, la fel de bine, ar fi putut fi şi prim-ministrul venezuelei. na! ia să vă văd, ştiţi şi cînd?

    ciumara. ăştia mai tinerii, ştiţi cine-i ciumara? ce făcea ciumara?

    constantin dudu ionescu. care aveţi două vorbe frumoase despre constantin dudu ionescu?

    ulm spineanu? ăsta a murit, vă spun eu.

  26. Nici eu nu am uitat, dar imi este teama ca multi altii au uitat. Cunosc tineri cool de 24 de ani, care nu stiu de mineriade decit ca au fost in 98 si nu s-au intimplat, si care emigreaza pentru ca a iesit presedinte dictatorul de Basescu. Daca iesea Nastase, nu plecau. Bine, nu este mare pacat daca pleaca asta, dar ma tem ca chiar daca multi tin mine, deprimant de multi au uitat

  27. dap, e bine sa nu uitam de unde a plecat revolutia portocalie. dupa parerea mea au fost schimbari mari din 2004 pana azi.

  28. Nastase si-a pus atat de mult amprenta pe partid,incat in fiecare pesedist care

    aspira la o functie de conducere zace un mic nastase.In Ponta zace unul suficient

    de mare incat sa preia controlul,daca nu cumva a si facut-o.

    Pe cand si votul obligatoriu?

  29. nu băsescu a dat jos guvernul ciorbea, ci cîcîielile guvernanţilor. dacă ţin bine minte, 1000 de partide şi partiduleţe făceau un guvern pentru care au plătit cei mai slabi – ţărăniştii.

  30. @vt: ca eram chiar colega de partid cu Ciorbea, vin si zic: ce spui tu este un mit, din categoria "un om a muscat un ciine", ce tara e aia in care un ministru da jos un guvern? Daca asa stau lucruile, inseamna ca era totul defect, ce mai conta? Cum crezi ca putea privatiza monstrii industriali (incepusera cu C.P. Teleajen, azi Lukoil) ) – cu galaxii de datorii si interese – un guvern pe care l-a dat jos ministrul transporturilor?!

    In Proverbele romanilor se gaseste si "Balega moale putina apa-i trebuie".

    Si apoi Nedo se refera la altceva.

    1. @Yeba: in particular e adevarat: PD-ul, prin Base a rupt Guvernul. Pe vremea aia Marinarul era loial lui Roman, Roman a fost cel care a declansat ruptura. Instrumentul insa a fost Basescu. Am o relatare la prima mina din sedinta de guvern in care s-a intimplat. Ciorbea a iesit dupa aia sa spuna ca Base e securist pentru ca i-a spus in privat "n-am nimic cu tine, asa mi s-a spus sa fac". Nu era vorba de loialitate fata de securisti ci fata de presedintele partidului, Roman. E clar ca multi din CDR-istii de pe vremuri nu-l iarta pe Base tocmai de asta.

  31. Păi cum să ne scutească cu lecţiile lui despre democraţie. Fiecare lecţie de-a lui e ca un abur ca să uităm că locul lui e după zăbrele.

    Nedo, n-ai mers cu troleul prin Cluj? N-ai auzit hoţii strigând hoţul după ce au tăiat o geantă?

    Poate vrei şi o poşetă în cap de la Bombo, că tot veni vorba.

  32. Pacat ca nu va tine memoria la fel de bine si in legatura cu Basescu, cum ar fi faptul ca a dat jos guvernul Ciorbea atunci cand a inceput sa privatizeze monstrii industriali de pe urma carora se faceau bani prin firmele capusa. Selective memory is bliss.

  33. nu m-am enervat. dar e bine ca, măcar din cînd în cînd, să ne aducem aminte. şi dacă e nesimţit, ce pot să spun? că e maica tereza? nu. spun că e nesimţit.

  34. @Nedo, tu cand te superi, rar, e adevarat, te superi rau. E bine sa nu uitam. Este un prim semn ca am invatat ceva din erorile facute in drumul nostru spre civilizatie. De iertat numai Dumnezeu iarta, si se pare ca, cel putin in cazul lui Nastase, tot Dumnezeu va judeca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *