MRU si Forta Civica pot si trebuie sa mearga independent in alegeri

Dacă, așa cum scriam acum cîteva zile (Cu cine și de ce se consultă Președintele? Din nou despre desemnarea premierului. De ce Ponta nu are nicio șansă.), în desemnarea premierului Președintele nu trebuie să ia în considerare decît majoritatea absolută, indiferent că e vorba despre un partid, alianță sau coaliție, iar partidul sau alianța care are majoritatea relativă este irelevant, atunci, avînd în vedere că oricum șansele unei posibile și eventuale ”alianțe a dreptei” de a depăşi USL ca număr de mandate sînt nule, atunci înseamnă că singurul scop al unei posibile și eventuale ”alianțe a dreptei” este rebranduirea PDL şi este inutilă în economia desemnării premierului. Cu alte cuvinte, alianța dreptei nu trebuie decît să-i treacă pîrleazul electoral pe pedeliștii lui Blaga, Oltean sau Cezar Preda și nu influențează absolut deloc modalitatea de desemnare a premierului.

Dacă un partid sau alianță înregistrată are majoritatea absolută în Parlament, atunci Președintele se consultă cu acel partid sau alianță înainte de a desemna un candidat la funcția de premier. Dacă niciun partid sau alianță înregistrată nu are majoritatea absolută în Parlament, atunci Președintele se consultă cu toate partidele parlamentare și desemnează un candidat care să fie agreat de majoritatea politică, indiferent din cine este aceasta formată. Astfel, sînt două situații:

A. USL are majoritatea absolută și Președintele desemnează un candidat care să fie agreat de aceasta.

B. Niciun partid nu are majoritatea absolută, Președintele urmînd să desemneze un premier care să fie agreat deo coaliție majoritară, indiferent din cine este formată această majoritate. Singura posibilitate prin care USL nu poate face parte din această majoritate este o înțelegere a alianței dreptei, PPDD și UDMR. Posibila și eventuala alianță a dreptei este condamnată să se facă o coaliție majoritară împreună cu PPDD și UDMR dacă vrea să blocheze USL.

Nu are nicio importanță care este partidul sau alianța cu cele mai multe mandate, care are majoritatea relativă. În ecuația desemnării premierului nu intră decît partidul sau alianța sau coaliția de partide cu majoritate absolută. Partidul sau alianța cu majoritatea relativă nu intră în această ecuație. Astfel, este irelevant dacă posibila și eventuala alianță a dreptei are 17%, 22% sau 26%. Important este ca USL să aibă sub 50% din mandate iar toate celelalte partide (partidele și alianțele dreptei + PPDD +UDMR) să se coalizeze și să susțină un candidat pentru funcția de premier.

În asemenea condițiuni, unitatea dreptei înainte de alegeri este inutilă, ba chiar de nedorit. Tot ceea ce contează în desemnarea premierului este unitatea dreptei, împreună cu PPDD și UDMR, după alegeri.

Poate obține Forța Civică peste 5% și intra în Parlament? Poate obține voturi din afara bazinului electoral al PDL, voturi pe care altfel nu le-ar fi obținut? Eu zic că da. Depinde și cît de inspirată, inteligentă, relevantă, vizibilă și muncitoare va fi în următoarele trei luni.

Avantaje: poate pune drept candidați și foști membri PDL, poate apela la fostele structuri ale PDL, trecute între timp la Forța Civică, poate face campanie electorală fără să-și lege de picior pietroiul numit ”PDL Blaga”, și fără ca MRU să se piardă în orchestra irelevantă și caraghioasă a ”alianței dreptei”, fără să stea la mîna și gura unor personaje penibile și nefrecventabile, de teapa lui Blaga, Pavelescu sau Neamțu. Cred că a venit momentul ca MRU să spargă PDL și să devină ceea ce așteptăm toți de la el: liderul Dreptei.

Și iată cum, două articole legate, Atuurile lui MRU și Cu cine și de ce se consultă Președintele? Din Nou despre desemnarea premierului. De ce Ponta nu are nicio șansă., dau o singură concluzie: MRU și Forța Civică pot și trebuie să meargă independent în alegeri.

PS. Sistemul electoral este unul proporțional, în care contează scorul partidului. Dacă Forța Civică are peste 5% va avea parlamentari, indiferent de scorurile individuale ale acestora, în colegii.

UPDATE. Forța Civică nici nu trebuie să participe separat în alegeri, deși ar fi de preferat, e suficient să se comporte ca și cum ar participa separat. Deocamdată, toți își fac imagine și capătă vizibilitate în timp ce MRU și Forța Civică trebuie să împingă căruța ARD stînd undeva în umbră. Și cu ce va merge la negocieri? Cu nimic. Să pună mîna să cîștige membri, structuri și, mai ales, vizibilitate și abia apoi să discute despre o eventuală unitate a dreptei. Deși, o eventuală unitate a dreptei este preferabilă după alegeri, la guvernare, nu înainte, la pierdut alegerile. Dar, pînă atunci, MRU și Forța Civică să se îngrijească de partea cu notorietatea. Toată nația trebuie să afle că există MRU și, mai mult, că are un partid cu care va participa în alegeri și că acest partid se numește Forța Civică. Pentru asta e nevoie ca MRU să facă știri, să fie preluat în prime time, la știri și în talk show-uri, la TV și în online. E nevoie de scandal. Nu degeaba Mihail Neamțu a atacat-o pe Elena Udrea și nu degeaba l-a atacat pe MRU (sînt convins că n-a fost ideea lui). Așa se cîștigă notorietate, vizibilitate. Antena 3, RTV și stie-urile și blogurile apropiate USL nu te preiau decît dacă provoci un scandal, dacă ataci o țintă preferată de a lor. Vor sări imediat, dacă un ”dreptaci” atacă alt ”dreaptaci”. Pentru a nu fi considerat un caracter de căcat care lucrează împotriva unității e de preferat să ataci pe cineva deja căzut la pămînt, disprețuit de toată lumea, inclusiv de susținătorii dreptei. Adică, ați ghicit, pe Elena Udrea. Imediat ai știri pe toate canalele TV și pe online și lumea află de existența ta. Așa a aflat lume care nici n-ar fi visat, că există un Mihail Neamțu și o Noua Republică. Ideea e să faci scandal și să preia toată presa dar în așa fel încît să nu-ți creezi o imagine proastă. Scandalul înseamnă doar vizibilitate, doar notorietate, semnificație și substanță mai puțin sau chiar deloc. Substanța și semnificația vin mai tîrziu, vin treptat, în timp. Este însă vital să  existe la început vizibilitatea, notorietatea, la cel mai superficial mod posibil. S-o ataci pe Udrea nu e chiar atît de bine, că e totuși femeie, și un gust amar, aproape imperceptibil dar totuși prezent, tot există, chiar și printre cei mai isterici disprețuitori ai personajului. Ieșirea trebuie să fie suficient de tabloidală și scandaloasă, trebuie să fie pe un subiect ușor de înțeles și cunoscut de toată lumea, trebuie să conțină un ticălos căruia i-o tragi (fie că e vorba de un personaj, o situație, o entitate, orice), trebuie ca ticălosul să fie urît de toată lumea și să nu existe șanse să fie perceput ca victimă. Dan Cristian Popescu îl poate ataca dur pe Crin Antonescu, de exemplu. E fost penelist și atacurile între peneliști sînt prizate de presă. Mă rog, subiecte și ținte ar fi. Inclusiv și mai ales, pentru MRU.

În altă ordine de idei, lovitura de stat a arătat că, de ambele părți ale baricadei, avem partide incapabile să susțină destinul occidental al României, statul de drept, libertatea, justiția și democrația. PSD, PNL sau PDL au arătat că pot fi instrumente ale mafiei și că sînt incapabile să apere statul de drept, justiția și cetățeanul. Unele, mai mult, chiar le atacă. MRU trebuie să strîngă în jurul lui acei politicieni care, indiferent de unde vin, cred în statul de drept și în destinul occidental al României și sînt dezamăgiți de cele trei mari partide de pe scena politică: PSD, PNL și PDL.

În ciuda a ceea ce crede toată lumea, MRU nu trebuie să fie funny, din popor, accesibil, vulgar sau un nea gigi simpatic și plin de chef. Trebuie să fie doar relevant. Să spună lucrurilor pe nume. Să creadă în ceva și s-o spună. Glumițele prefabricate și vulgarizantele compuse de specialiști nu ajută la nimic. Oamenii nu sînt proști. Știu că este foarte greu de crezut, dar oamenii chiar nu-s proști.

Cam ăsta ar fi update-ul care se datorează vinului chilian.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

127 de comentarii

  1. Cu argumente de genul „alegeti-ne si o sa vedeti ca se poate” MRU nu o sa reuseasca sa convinga prea multa luma. Asa a argumentat intr-un interviu la B1TV cand moderatorul l-a intrebat cum va reusi sa depolitizeze institutiile statului.
    N-are nerv in el. Si eu nu mai am rabdare!

        1.  @Yeba Cred că cei care s-au agitat cu puciul și tot restul nu vor sta acasă din motiv de mvai, nu țâpă destul de tare MRU. Iar cei care au stat acasă până acuma… probabil că nu se vor impresiona nici de data asta. Dacă o lovitură de stat și-o ieșire din Europa nu te impresionează, nu-mi pot imagina cum ar face-o niște parlamentare.
           
          Mai la subiectul la care am comentat, e dreptul oricui să se impresioneze de cine crede de cuviință. Eu doar subliniam că dreapta asta nouă oferă și agitați la pachet cu prea ”liniștitul” MRU.
           
          Personal, am auzit atâtea promisiuni interesante de care s-a ales praful, și am văzut atâția luptători pentru popor care s-au calmat instantaneu odată cu instalarea în funcție/ pe post/ pe fotoliu, că mai degrabă sunt atentă la cineva care vorbește calm și care știu că poate face.
           
          Dar asta e părerea mea. Alții pot considera că e mai importantă gălăgia și graba tânărului Neamțu. Deci mno. Să-l voteze.

        2.  @SimonaM , eu vreau să bage MRU de seamă care e percepţia generală şi, dacă poate, să schimbe ce-i de schimbat. Să nu nege problema. Îi dau voie să fie diferit de Băse, dar să fie la fel de consistent şi vizibil.

  2. ideea poate nu era rea, dar cred ca s-a facut amnalize si simulari, si daca prntru a putea ocupa el si Biris si altii ca ei locuri in viitorul parlament era nevoie sa faca o alianta de sustinere reciproca f. bine sa o faca. Problema este sa scapam de guvernarea Ponyta ca suntem cu ambele picioare pe gura prapstiei si ne vom pravalui fara scapare altfel.

  3. La ora 17.00 incep discutii MRU-PDL pentru colegii.
    Tot la 17.00 este asteptata Monica Macovei cu declaratii.
    Oare primim vestea ce buna….. sau vestile cele bune ?

    1.  @EroulBula ce colegii? Ce vorbim noi aicea? N-am zis ca e mai bine separat si pe urma sa se alieze aia premiantii? Sa se desparta apele? 

      1.  @Yeba Noi asa am zis dar pe site-ul Realitatea apare stirea ca se intalnesc PDL si MRU, fara ceilalti, sa discute colegiile. Sa dea Dumnezeu sa fie doar o petarda de presa.

  4. Adevarul e ca ma bate gandul da depun cerere de inscriere la PFC dar astept decizia lui MRU de a merge separat de ARD.
    Sa repet istoria cu CDR2000 …. mi-e tare greu. Probabil ca daca merg toti la gramada, in ARD, voi activa pe forumuri, tocandu-i pe uslasi, si voi manca un kil de lamaie inainte de a merge sa votez mocofanii ARD din colegiul meu … si cam atat.

  5. Ca să nu mă mai frece ăștia la cap că-i atac din interior și le înfig cuțitul în cartoful-inimă pe la spate, mă înscriu în Forța Civică. Menționez că în toată viața mea am fost membru al unui singur partid politic, PNL. Nu am fost nicio secundă membru PD sau PDL. A venit momentul să mă activez politic. Mi-am făcut bilanțul la împlinirea unui anumit număr de ani și am decis ca, pe lîngă Blogary, să ajut și ca membru simplu de partid, ca plugar politic, muncitor necalificat în uzina dreptei autentice, tractorist pe ogorul politic al forțelor binelui. Să plătesc o cotizație, să lipesc un afiș, să cînt un imn…adică nu, imn nu. Să-mi aduc modestul aport la binefacerea țărișoarei. Nu vreau funcții, nu sînt mașinuță socială sau lift a cărui unică menire e să urce pe scara socială, sînt un biet și brav român care vrea să pună umărul la propășire. Și ca să nu mă mai acuze lumea că doar scriu și chibițez, am decis să-mi ofer cotizația anuală și susținerea morală Partidului Forța Civică. Să vedem dacă m-or primi.

        1.  @para  @Canadiana  @Bleen O decizie excelenta, zic eu! Daca toti ramanem pe margine, lasam locul oportunistilor, incompetentilor, celor care, in lipsa de altceva, fac politica.

  6. Mă uit pe FB și descopăr că Săniuță sau Bazac sunt câh. Blaga e ok.
    O să fie totuși dificil să ne explice PDL de ce mai vor pe lângă MRU dacă cei din partidul lui sunt câh.

    1.  @SimonaM Ei l-ar fi vrut de remorcă. De pus în vitrină umpic, după aia executat pe șest și trimis în umbră. Avea oenge în care să strîngă oameni, dar nu avea forma juridică pentru a putea participa la alegerile din toamnă. Acum are forma juridică, are susținători, dacă mai face și vizibilitate și procente, va fi deranj mare în PDL Blaga. De fapt, este deja deranj.

      1.  @Bleen  @SimonaM mru nu e prost, sunt semne ca va iesi in fata asa cum trebuie. dar mi se strange inima cand ma gandesc ce „calitati” oratorice are. e musai sa lucreze la asta. 

        1.  @Canadiana  @Bleen Omul are toate vorbele la el. Trebuie doar să se enerveze mai des. Înțeleg că asculta AC/DC. Recomand călduros 🙂

    2.  @SimonaM uită-te și dacă explică de ce a căzut guvernul MRU? A avut ghinion sau ce? Că din cauza lui Săniuță sigur nu.

      1.  @Yeba Cine să explice? Fanii PDL? LOL.Sunt prea ocupați cu desființarea oricui îndrăznește să zică ceva de partidul lor. 
         
        Trăim vremuri.

  7. Un mic exercițiu de imaginație optimist spre ultra-optimist.
     
    10 decembrie 2012
     
    Varianta A. 
     
    USL – 44% (voturi) – 48% (mandate)
    ARD – 29% (voturi) – 32% (mandate)
    PPDD – 12% (voturi) – 13% (mandate)
    UDMR – 7% (voturi) – 7% (mandate)
    Alții – 8% (voturi) – 0 mandate
     
    USL – 48%
    ARD+PPDD+UDMR=52%
     
    Varianta B.
     
    USL – 42% (voturi) – 45% (mandate)
    ARD – 23% (voturi) – 25% (mandate)
    PPDD – 12% (voturi) – 13% (mandate)
    FC – 9% (voturi) – 10% (mandate)
    UDMR – 7% (voturi) – 7% (mandate)
    Alții – 7% (voturi) – 0 mandate
     
    USL – 42%
    ARD+PPDD+FC+UDMR=58%
     
    1. În niciuna dintre situații nu contează cît are ”alianța unită a dreptei”. În desemnarea premierului se ia în considerare majoritatea absolută, indiferent cine o formează (un partid, o alianţă, o coaliţie), nu majoritatea relativă. Și chiar dacă s-ar lua în considerare majoritatea relativă, șansele ARD de a depăși USL sînt nule. Astfel, dacă ARD are 23% sau 32% e complet irelevant. Important e ca USL să aibă sub 50%. E important ca de partea celalaltă, coaliția majoritară anti-USL să fie cît mai largă, să conțină mai multe partide, un spectru cît mai larg al scenei politice. Patru partide sau chiar cinci ar fi ideal.
     
    2. FC, separat, poate smulge 2-3% procente de la USL, de la votanții PNL, în special. Poate smulge și 1-2% procente de la cei care ar fi votat partide care nu trec pragul și poate aduce și ceva nehotărîți la vot, oameni care altfel nu ar vota deloc.
     
    Cel mai mare avantaj: MRU capătă o identitate politică distinctă, capătă contur politic, nu trebuie să se calce pe picioare în campania electorală cu personaje ca Blaga sau Pavelescu. Iar asta va fi vital în 2014. O nouă forţă politică, distinctă de PDL, care este condusă de reprezentantul nu al dreptei, nu al pedelismului, nu al băsismului, ci al celor care au cîștigat războiul verii lui 2012: susținătorii statului de drept, instituțiilor statului și destinului occidental al României. Cei care au luptat, dincolo de înțelegerea transpartinică dintre cei 3 mari, PSD, PNL și PDL.
     
     

  8. Pentru MRU, mai bine decat aș putea eu s-o spun, o zise Pleșu in 2010:
     
     Mai ales însă, trebuie să te gândeşti de zece ori înainte de a intra într-o combinaţie care să te schimonosească, să-ţi pericliteze identitatea şi onoarea.
     

  9. Bun update, bun vinul chilian. Despre asta e vorba: oamenii simt cand cineva crede in ceea ce spune, la fel cum simt gaunosenia papusilor de plastic gen Baconschi si Neamtu. E nevoie de autenticitate, nu de discursurile din placi prefabricate de PR-isti

  10. Daca MRU nu se ia in serios si continua sa apara la brat cu pacalicii Blaga, Pavelescu si Neamtu, inseamna ca-si bate joc de el, de noi si de dreapta romaneasca. Sta foarte bine in sondaje pentru unul care pana ieri se antrena prin parcuri, ca fotbalistul fara echipa. Va sta si mai bine. El nu are nevoie de pacalici, ci pacalicii au nevoiie de el.

      1. Avînd în vedere că singura șansă a dreptei este alianța cu PPDD, trebuie făcute și astfel de exerciții. Ce mai contează asta, dacă din toamnă toată dreapta va apărea la braț cu însăși Elodia? Mai are vreo importanță?
         
        Pentru MRU e important, e vital să meargă pe drumul său. Cu greutățile și riscurile de rigoare. Cel mai grav lucru care i se poate întîmpla e să fie pus la butonieră de Blaga și Cezar Preda și sufocat în aglomerația de păcălici și mafioți din PDL.

        1. @Bleen Dacă acceptăm faptul că se poate alia cu traseiști atunci nu văd care e problema să se alieze cu Blaga & comp. Oricum adversarii o să spună că e omul lui Băsescu și aripă a PDL-ului. Iar PDL-iștii vor face ciocul mic și-l vor lăsa în pace acolo în vitrină, că au nevoie acum de el așa cum aveau nevoie de Băsescu pe vremuri.

        2.  @Beavix  Se poate alia cu politicieni sătui de mafia transpartinică și anticonstituțională. De politicieni care, așa cum s-a întîmplat cu liberalii care au plecat în 2006 din PNL și au format PLD, vor să iasă din cloacă și marasm. 
           
          Adversarii pot să spună orice, depinde ce zice și ce face Forța Civică.
           
          MRU nu e omul care să stea în vitrină. Blaga să-i ia pe Neamțu și pe Pavelescu să-i pună în vitrină, dacă vrea să se aleagă la toamnă.
           
          Dacă pedeliștii vor să se rebranduiască cu orice preț, să plece din PDL și să se alăture Forței Civice. Rebranding mai bun nu există.
           
          Dacă MRU decide să meargă independent, cu Forța Civică, jumătate din PDL vine alături de el. Jumătatea bună, nestricată.

      2.  @Beavix  @Rezon Ar fi extraordinar dacă MRU ar reuși să construiască o forță politică care să atragă frecventabilii și nemulțumiții de lovitura de stat din PDL, PNL și PSD.

    1. @Bleen , săracul, vacanță-i zicem noi dar eu cred că s-a dus la vreun săpat de vie extrasezon, în emisiuni pare epuizat fizic, abia articulează câteva cuvinte când simte că se apropie publicitatea. DE fapt ar mai fi varianta cu Bora-Bora – și de fapt nu e decât foarte zen.

    2. @Bleen , săracul, vacanță-i zicem noi dar eu cred că s-a dus la vreun săpat de vie extrasezon, în emisiuni pare epuizat fizic, abia articulează câteva cuvinte când simte că se apropie publicitatea. De fapt ar mai fi varianta cu Bora-Bora – și nu e decât foarte zen.

  11. „Posibila și eventuala alianță a dreptei este condamnată să se facă o coaliție majoritară împreună cu PPDD și UDMR dacă vrea să blocheze USL”
     
    dau 1 bere, un like si un Nobel pentru orice alta solutie.

  12. off topic
     
     
    Revista Kamikaze
     
    ”Țin să mă solidarizez cu Crin și Ponta în demersul de a-l susține pe Liviu Dragnea. Da, domnilor procurori, mă autodenunț și eu: am votat la referendum! Atâta doar că nu știu la care secție din Teleorman, fiindcă în ziua aia nu am ieșit din București.”

    1.  @Bad Ass Tweety Văzui. Am distrus Alianța. Sînt distrus.
       
      De ce vor unitate de-acuma, cînd o pot avea în condiții mult mai corecte după alegeri, nu înțeleg. Ba înțeleg. Vor să rebranduiască căcatul ăla de PDL al lui Blaga, Oltean, Stănișoară, Videanu, Berceanu și Cezar Preda și nu știu cum s-o facă. ”Hai să-l băgăm în vitrină pe fraiericiul ăsta de MRU.”
       
      Îți dai seama, dacă Forța Civică nu intră în Alianța Piromanilor, cum se mai rebranduiește PDL-ul lui Blaga? Cu PNȚcd-ul lui Pavelescu? Ei vor să-i arate lui MRU că ei îi fac cine știe ce favoare și ar trebui să fie fericit. Uită să spună că ei nu fac decît să se ascundă în spatele lui.
       
      Să meargă acum fiecare pe drumul lui, fără să se ascundă după fusta tătichii și să se alieze după alegeri, în Parlament și, împreună cu PPDD și UDMR, să-i zică lui Băsescu la consultări: ”nenicule, uite, noi avem majoritatea în Parlament, ce-ar fi să ne înțelegem să pui un candidat pentru premier cu care să fim și noi de acord, ă?”
       
      Și abia atunci să facă ei pe imaculații, cînd or trebui să se alieze cu PPDD și UDMR. Dar pînă atunci, să meargă separat în alegeri, fiecare pe barba şi imaginea lui, să strîngă fiecare voturi pe culoarul lui, apoi să facă o coaliţie după 9 decembrie.

      1.  @Yeba  
         
        Teodor Baconschi
        about an hour ago
         
        Mirel Axinte, creatorul lui Madame Blogary, da semne de paranoia critica (ca sa-l amintim pe Dali). Il citeam cu placere. A fost invitat la Fundatia Crestin Democrata. L-am recomandat pe blogul meu si, o vreme, a facut si el acest lucru. De la o vreme insa, Madame Blogary vrea sa uneasca dreapta sustinand doar un om: pe MRU. Foarte bine, si eu il sustin. Suntem prieteni de multi ani, am lucrat impreuna etc. Dar nu il sustin facand praf celelalte componente ale Aliantei Romania Dreapta. Nu intaresc dreapta anti-uselista daca il injur pe Mihai Neamtu, sau PDL sau PNTCD. Sau postand fotografii de prost gust, in care persiflez sloganul ales de FCD: „sus inima” ! Dle Mirel, zau asa ! Putin respect nu va strica profilul…
         

        1.  @Bleen  @Yeba 
           
          Mie mi s-a luat să-i zic ceva cînd am ajuns la persiflarea sloganului. Şi de nu mi se lua, tot nu puteam să-i zic, că m-a apucat un rîîîîs… Dle Teodor,  zău aşa! 

        2. @Bleen , deci @Canadiana fură replicile la oameni.
          In altă ordine de idei, deduc că pă brand, e remarcabil de condescendent. Cred că ți-a dat și un fursec când te-a invitat la Fundație, te-a scos din foame. N-are nici o umbra de umor si e la fel de fad ca la televizor, doar că mai activ decât acolo. Trist.

        3.  @Yeba  @Bleen  @Canadiana  iar @yeba aduna toate laicurile  acolo, in palariuța.
           
          baconschi si mn ma fac sa cred ca unii intra in politica pentru a fi adulați de mase.

        4.  @Canadiana  @Yeba  @Bleen Categoric asa e. Neamtu d’aia a intrat si dansul in politica, ca boborul sa-l aduleze si sa-i spuna ca-i destepti fara de cusur. Cin’s’aseamana s’aduna!

  13. 1. Am citit undeva, nu mai știu unde, că USL nu este înregistrată ca alianță la tribunal. Doar alianțele PSD+UNPR și PNL+PC. Deci, președintele Băsescu nu este obligat să desemneze un premier din partea USL, chiar dacă USL obține peste 50% din voturi. Este așa?
     
    2. Acum am citit articolul domnului Alin Fumurescu: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/dreapta-lui-mru-a-inceput-cu-stangul-cest-pire-qun-crime-cest-une-faute-84031.html
    Înțeleg în sfârșit anumite glume. Și nu pot să nu fiu puțin dezamăgită de alegerile făcute. Dar, speranța moare ultima. Mai rămâne de publicat programul și ideile de guvernare.

    1.  @DenisaC Președintele nu este obligat să desemneze un premier din partea nimănui, în nicio situație. Trebuie însă să desemneze un candidat care să fie agreat de majoritate, indiferent din cine ar fi formată aceasta. Dacă (PSD+UNPR) + ACD au împreună peste 50% Traian Băsescu trebuie să desemneze un candidat pentru funcția de premier care să fie agreat de această majoritate.

    1.  @Beavix O foarte bună parte dintre votanții PDL și PNL așteaptă ceva nou. Eu nu votez la toamnă PDL sau ARD. PDL a stabilit că va merge cu aceiași candidați de acum 4 ani (parlamentarii își păstrerază colegiile). Asta ar însemna ca eu să votez Blaga la Senat și Sulfina la Cameră. Or, așa ceva este inacceptabil. Și ca mine sînt mulți votanți PDL și chiar PNL. FC va prelua o bună parte din structurile și votanții PDL (cei mai performanți pedeliști din pdv electoral sînt de partea FC, perdanții sînt cu Blaga – ce-i drept, perdanții sînt mult mai mulți).

      1.  @Bleen Și eu aștept ceva nou, dar nu cred că vor avea destul timp să construiască ceva până la alegeri. Și ăștia, Săniuță, Bazac… iarăși defilăm cu zig-zaggeri de stânga-dreapta?

  14. Am si eu o curiozitate. stie cineva? Neamtu are familie, copii? o prietena, un catel, o pisica, un purcelus de Guineea? isi plateste intretinerea? isi face mancare, face curat in casa? daca nu face nici macar 3 din chestiile astea pana la varsta asta, nu este decat un ratat , nici macar de dreapta. pe zi ce trece ma enerveaza din ce in ce mai mult. vine sa spuna oamenilor de rand ce insemana dreapta, desi el habar n-are ce inseamna sa duci greul unei familii.

        1.  @Beavix  cred ca glumesti! asta nu este deloc o judecata simplista! este simplu sa intrebi ce face cutarica, dar este al dracu de greu sa faci toate lucrurile astea! nimic din ce am spus mai sus nu este usor, absolut nimic!

        2.  @Merechene Păi hai să vedem: o prietenă bănuiesc că are, că doar n-o fi pustnic. Întreținere plătește, că doar nu stă în stradă. Curat în casă? WTF? Mai degrabă trebuia să zici că toată viața lui a fost bugetar, și atunci era, poate, altceva, deși nici asta nu trebuie să-l împiedice pe un om să știe cum merge economia reală.

        3.  @Beavix  @Merechene 
           
          N-a pus nimeni condiţii, eu am citit comentariul lui @Merechene strict în termeni de responsabilitate, chiar şi numai individuală, iar întrebările cu rostul de-a afla dacă omul ăsta chiar ştie ce-i aia viaţa reală sau vorbeşte doar din auzite şi din cărţi. 

        4.  @Florina  În afara cazului în care o fi vreun băiat de bani gata, este puțin probabil ca Neamțu sau oricine a trăit în România să nu știe ce e aia viață reală, la vârsta pe care o are. Eu știu că unii dintre voi aveți aici un dinte împotriva lui Neamțu, dar la fel am auzit pe altcineva judecându-l pe MRU într-un mod similar: „ce mare lucru a făcut ăsta de l-a pus prim-ministru? n-a condus nicio firmă, nimic în viața lui, știe ăsta să conducă o țară?”. După părerea mea, o judecată la fel de nedreaptă.

        5.  @Beavix 
           
          MRU nu a început să se lege, să dea aiurea în unul şi în altul, ca Neamţu. Cum băieţică ăsta  face asta cu oricine are el impresia că-i stă în Drumul, în Menirea lui pe pămînt – care-i una singură, din ce se vede, să ajungă cît mai sus, sus de tot, a şi zis-o într-o emisiune tv – e firesc ca asemenea întrebări să se ivească. Dacă îşi vedea lungul nasului şi nu se pretindea Alesul, nu avea nimeni cu el, te asigur. Cum sună a gol tot ce spune, repet, asemenea probleme se ridică la un moment dat, e inevir’tebil. În genul: mă,  tu chiar cine eşti de iei pe toată lumea la trei păzeşte, iar cînd cineva te întreabă ceva pe tine şi nu-ţi convine zici că-s atacuri şi că aşa e lumea asta, rea? Şi: am prieteni foarte apropiaţi, oameni de dreapta, cu  vieţi complicate, cu responsabilităţi, cu muncă la consultat bolnavi 12 – 14 ore pe zi, una din ele, cu un copil făcut la 40 de ani şi crescut numai de ea, alta (pentru că tatăl nu voia copilul, iar ea n-a stat o fracţiune de secundă să se gîndească ce alege, bărbatul sau copilul), cu părinţi sau alte rude de îngrijit şi susţinut, alţii, cu iubite, iubiţi şi cîini/pisici, oameni cu talent şi responsabilitate poate mai mare decît îţi închipui, oameni care îşi văd de viaţa lor şi nu sar la gîtul nimănui cum face MN. Acum sper c-ai înţeles.  

        6.  @Florina Toată stima pentru prietenii tăi, dar nu au nicio legătură cu discuția. 
          Pentru mine Neamțu sau MRU au 50-50 șanse să fie niște politicieni extraordinari. Sau niște impostori politici ordinari. Dar asta numai timpul o va dovedi. 

        7.  @Beavix  @Bleen 
           
          Păi atunci e chiar foarte bine că se pun întrebări şi despre MN, nu? Că nu deţine el monopolul inchizitorial asupra vieţii altora. 

    1.  @Merechene exact. in mod normal, varfule tarii ar trebui sa aiba familie, ca sa nu mai zic de baza dreptei si a conservatorismului, care este familia

      1.  @Canadiana  De ce mă rog vârfurile țării ar trebui să aibe familie? Și dacă au familie atunci bănuiesc că trebuie musai să aibe și copii? Eu dacă n-am copii nu pot candida la nimic în țara asta?

        1.  @SimonaM  @Canadiana  @Beavix 
           
          Unii dintre cei cărora nu le-a mers familia sau nu le-a mers să aibă familie au responsabilităţi şi mai mari decît familiştii. Am mai scris în ce context discutăm de MN.  

        2.  @SimonaM  ca sa ma explic: as da țara pe mana cuiva care este divorțat și mai are si copii de crescut de unul singur. tough shit. dar aș ezita sa fac același lucru cu unul care nu este legat de nimic, nu are nici un fel de responsabilitate și nici un fel de ancora. 

        3.  @Beavix  @Canadiana Pentru ca e exact asa cum spunea Canadiana mai sus. Conservatorismul promovat de Neamtu are ca si valoare de baza FAMILIA, responsabilitatea cu care stii sa-ti alegi partenerul, sa-ti construiesti si sa mentii familia in armonie, cu toate dificultatile mai mici sau mai mari pe care ti le da Dumnezeu sa le traversezi. 34 de ani este totusi o varsta potrivita sa fi avut macar un copil, cu atat mai mult o sotie.

        4.  @sorinarba  A fi familist poate fi – repet, poate fi – semnul că un om este de bună calitate. Dar nu e o condiție nici necesară și nici suficientă. Să afirmi că un om e de nimic doar pentru că nu are familie și copii la 34 de ani mi se pare un lucru deplasat. 

        5.  @Yeba Știu, mi s-a mai reproșat. 😀
          Am încercat s-ajut sistemul totuși, și nu mi-am schimbat numele la divorț. Sper c-am acumulat puncte bonus.

        6.  @Canadiana  @SimonaM Antonescu s-a insurat, fiindca voia sa candideze la prezi´din 2009 si in ochii electoratului ortodox, pt. care, „maica, e pacat sa traiesti fara acte”, sa fie Fat-Frumos, fara pata, prihana, devreme acasa, laptos si om la casa lui. Cum arata casnicia lui, ne putem toti inchipui. Cind nu face campanie pro Rosia Montana pe la Bruxel, sau nu mitingeste linga sot pt. alungarea tiranului, Cona Valean e cam absenta. Ceva despre actiunile cuplului interimar pe vremea existentei lor efemere la Cotroceni? Ceva actiuni caritabile ale primei doamne interimare?
           
          Pina si ultra conservatoarea societate germana a acceptat un homosexual ca primar, un presedinte divortat, un altul care traieste intr-o  relatie „asemanatoare casatoriei”, adica fara acte, chestii de neacceptat, pe vremea lui Kohl, sa zicem.
           
          Nu fiti mai catolici decit Papa. Pina si asta a dat mina cu primarul Berlinului!

        7.  @Ina Eyre  @Canadiana Propun să nu ne adâncim în discuții despre familie și divorțați, că iese ca la Podu Înalt.

    2. e boier, ca orice om de dreapta. I se face curat, i se face loc, i se da cuvantul, i se face partid. Sper ca are macar permis de conducator auto.@Merechene

  15. Eu zic ca Bazac si Saniuta pot purta dapelul Dreptei, pe rand. De fapt, ce spun eu „pot”?!? Trebuie!
     
    Intre labarii astia doi si Bleaga nu e nici o diferenta

    1.  @Taticu Săniuță e unul dintre cei mai frecventabili pesediști, alături de Cristi Diaconescu. Oricum, este mult mai frecventabil decît Blaga, Berceanu, Videanu, Boureanu, Oltean, Stănișoară șamd

    1.  @para N-a apucat nimic. N-a semnat nimic în numele Forței Civice. Și nici Neamțu n-a semnat nimic, fiindcă Partidul Noua Republică încă nu există. A fost o chestie așa, la oha. 

      1. @Bleen@para Apropos de semnat, parafat, decis, se pare ca Alianta (politico-juridica) Romania Dreapta va fi compusa (doar) din trei partide: PDL+PNTCD+Forta Civica. Noua Romaniei nu va fi parte a acestei aliante, din motive de “probleme juridice”, se ia (doar) in considerare (se negociaza) candidatura anumitor persoane din aceasta formatiune politica sub palaria aliantei.
        Informatia a fost confirmata, cu subiect si predicat, acum ceva minute de fostul liberal Popescu, actual Forta Civica, la B1.
        Acum gasesc oaresce explicatii la iesirea neavenita a lui Neamtu vis a vis de Forta Civica, chiar daca o gasesc, anyway, o bosumflare de adolescent retard.
         

        1.  @Luminita  @Bleen  @para O veste buna, la ceas de noapte! Am promovat-o mai departe, dar am uitat ghilimelele, scuze. Noapte buna!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *