Foarte foarte bună. Clară, coerentă, curajoasă, de dreapta.
Moţiune prezentată de Monica Macovei
la
Convenția Națională Extraordinară a Partidului Democrat Liberal
(23 martie 2013)
Bucureşti
2013
CUPRINS
CONTEXT
PROIECTUL NOSTRU PENTRU ROMÂNIA
ECONOMIE
SĂNĂTATE
EDUCAȚIE
PENSII ȘI SOLIDARITATE SOCIALĂ
FAMILIE
MEDIU ȘI ENERGIE
AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ
REGIONALIZARE ȘI SUBSIDIARITATE
ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ
JUSTIȚIE
POLITICA EXTERNĂ ȘI DE SECURITATE
CONSTITUȚIE
PATRIMONIU, TRADIȚIE ȘI VALORI NAŢIONALE
BISERICĂ
ROMÂNII DIN AFARA GRANIȚELOR
PROIECTUL NOSTRU PENTRU PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL
IDENTITATE DOCTRINARĂ
DEMOCRAȚIE INTERNĂ ȘI CARIERĂ POLITICĂ
DESCHIDEREA PARTIDULUI SPRE SOCIETATE
PDL ÎN PARTIDUL POPULAR EUROPEAN
OBIECTIVELE PARTIDULUI DEMOCRAT LIBERAL
DECLARAȚIE
SUSȚINĂTORII MOȚIUNII
CONTEXT
ROMÂNIA este condusă astăzi de un guvern arogant și incompetent, sprijinit de o majoritate discreționară care protejează corupţia și frauda. Sub conducerea unui premier care și-a obținut titlul academic prin furt intelectual, miniștri cu probleme penale supervizează sectoare cheie ale administrației.
Un executiv și un legislativ supradimensionate ne oferă zilnic spectacolul luptei pentru putere. Singura miză a acestui guvern este controlul banului public în interiorul unei coaliții de pradă, lipsite de soluţii la nevoile românilor.
Pentru a-și acoperi incompetența, guvernul Ponta și majoritatea USL inventează teme false, reînvie spaime xenofobe și folosesc minciuna ca strategie de comunicare.
Discursul public a căpătat accente populiste și antieuropene, iar ostilitatea față de o justiție independentă unește spectrul politic din afara Partidului Democrat Liberal. Subminarea statului de drept a devenit pentru USL program politic.
Incapabil să iasă din retorica de opoziție, regimul Ponta-Voiculescu-Antonescu are un singur refren: demonizarea guvernării Partidului Democrat Liberal.
În acest timp, taxele si preţurile cresc, producţia scade, inflația crește, investițiile sunt blocate. False creșteri salariale încearcă să ascundă realitatea pe care românii o simt cotidian – scăderea puterii de cumpărare.
Din nefericire, opoziția democratică de dreapta s-a dovedit până acum, cu câteva excepții, slabă și timorată.
Este rolul Partidului Democrat Liberal de a conduce opoziția. Nu putem permite ca alte partide, inclusiv formațiuni populiste fără principii și fără doctrină, să își aroge acest rol major.
Pentru aceasta, Partidul nostru are nevoie de un suflu nou, de o conducere credibilă și reformistă, conectată la nivel european, de purtători de mesaj credibili care să își asume curajos denunțarea derapajelor actualei puteri, dar și greșelile fostelor guvernări. Avem nevoie de adevăr, onestitate și viziune pentru viitorul țării.
Nu putem deveni un partid irelevant, lipsit de reacție, cedând vocea dreptei populiștilor sau celor care au dovedit dispreț față de destinul european al României si față de statul de drept.
Partidul Democrat Liberal este un autentic partid popular, cu ramificaţii în toate regiunile ţării, la oraş şi în mediul rural, în toate zonele societăţii, de la intelectualitate, liber-profesionişti şi antreprenoriat până la meşteşugari şi agricultori.
Ca partid popular, ne adresăm întregului electorat, dar ţintim mesajul nostru mai ales către acei oameni liberi şi puternici, vrednici şi solidari, care produc valoare și fără de care înnoirea României nu poate reuși. Lor trebuie să le vorbim cu precădere, să îi scoatem din scepticism și să îi recâștigăm ca susținători în lupta ce ne unește împotriva imposturii, iresponsabilității, minciunii și calomniei – principalele caracteristici ale USL.
Actuala Convenție Extraordinară a Partidul Democrat Liberal se desfășoară într-un context politic complicat pentru Partidul nostru și îngrijorător pentru România. Începând cu aprilie 2012, USL a trecut la o ofensivă virulentă menită să îi subordoneze toate instituțiile statului. Victoria USL în alegerile locale din iunie 2012 a dat liderilor USL imboldul psihologic să dezlănțuie asediul împotriva instituțiilor democratice ale statului. Scopul final era subordonarea justiției, care dovedise că atinsese un grad redutabil de maturitate și independență.
Cu prilejul referendumului din 2012, Partidul Democrat Liberal s-a mobilizat cum a putut mai bine în acel context și a reușit să adune, în sprijinul statului de drept și al Președintelui României, și alte forțe politice și civice. În final, poporul român a fost cel care a salvat democrația, atunci când a decis să nu se prezinte la urne în numărul necesar demiterii, întorcând spatele ofertei otrăvite a USL.
Au urmat alegerile din decembrie 2012, când Partidul Democrat Liberal a înregistrat un scor neprevăzut de slab. Deși își propusese, prin decizie BPN, ca obiectiv un scor de 30%, ARD a reușit doar 16%. Partidul Democrat Liberal a câștigat majoritatea voturilor doar în două colegii din diaspora, s-a clasat pe primul loc în două colegii de pe teritoriul național și a pierdut în toate celelalte. Celelalte poziții de parlamentar au fost câștigate prin redistribuire.
Cu toate acestea, cu două excepții, membrii BPN nu și-au asumat responsabilitatea pentru neatingerea obiectivului electoral.
Dacă nu suntem lucizi și nu înțelegem exact ce s-a întâmplat, Partidul Democrat Liberal este condamnat să repete aceste rezultate electorale foarte slabe, pierzându-și treptat relevanța politică.
Principalul efect al alegerilor din decembrie 2012 a fost dezechilibrarea periculoasă a scenei politice. În Parlament, opoziția este cu totul neputincioasă. La trei luni după alegeri, sondajele indică faptul că opțiunile electoratului nu s-au modificat. Tendința descrescătoare a Partidului Democrat Liberal se menține.
USL s-a constituit ca alianță împotriva președintelui Traian Băsescu. Nu a fost niciodată o alianță fondată doctrinar, ci una transideologică, îndreptată împotriva unei persoane. Prin ricoșeu, USL a luptat mereu cu orice guvern susținut de Partidul Democrat Liberal și, de câtva timp, cu Partidul Democrat Liberal însuși.
Victoria acestei alianțe a crescut, până la cote greu de controlat, confuzia doctrinară și morală de pe scena noastră politică. Din cauză că PSD a fost mereu principalul partid în USL, PNL a abandonat principiile dreptei pe care, până la semnarea protocolului USL, încă le aproxima.
Spațiul dreptei a rămas la dispoziția Partidul Democrat Liberal, însă există toate semnalele că PNL va încerca să acapareze acest spațiu. Cu atât mai mult este necesar ca electoratul nostru de dreapta să se recunoască în Partidul Democrat Liberal.
Acum este momentul de lansare a proiectului nostru pentru România și de relansare a Partidului Democrat Liberal.
Opțiunea nu este revenirea la guvernare ca remorcă a PNL sau a PSD, ci opoziția curajoasă, bazată pe valorile dreptei.
Un partid are sens doar dacă propune ceva pentru țară și nu pentru sine.
Ce avem de făcut pentru România în următorul interval de timp?
Și, pentru a servi România, ce avem noi, ca partid, de făcut până în 2014?
PROIECTUL NOSTRU PENTRU ROMÂNIA
ECONOMIE
Efectele crizei economice globale declanșate în 2008-2009 se prelungesc. Guvernele Boc și Ungureanu au reacționat corect în fața acestei crize, luând măsuri impopulare, dar strict necesare pentru restabilirea echilibrului macroeconomic. În timpul acestei crize economice, problemele structurale ale economiei românești s-au văzut cu și mai multă pregnanță.
Partidul Democrat Liberal trebuie să ofere românilor perspectiva creșterii economice sustenabile pe baza politicilor și opțiunilor de dreapta, convinși fiind că există încă resurse imense de creștere ale capitalismului, ca sistem economic modern. Reindustrializarea și programele de infrastructură sunt pilonii esențiali pentru dezvoltarea României și crearea locurilor de muncă.
Astfel, atenția prioritară trebuie îndreptată spre favorizarea întreprinderilor private, indiferent de dimensiunile lor. Resursa inepuizabilă de creștere economică este proprietatea privată și spiritul de întreprinzător. Grija principală a statului nu trebuie să fie împărțirea bugetului și atribuirea contractelor pe bani publici, ci asigurarea unei concurențe reale pe piață.
Statul român actual împovărează proprietatea privată cu responsabilități fiscale excesive și inhibă spiritul antreprenorial, făcându-l dependent de stat, de decizia politică, de interesele electorale ale actorilor politici.
Statul român este, în prezent, factorul perturbator major în privința competiției și încrederii din mediul economic românesc. Soluția strategică este retragerea statului din pozițiile de forță și de influență din economie. Vrem un stat cu rol minimal în economie.
Privatizare și debirocratizare trebuie să fie cuvintele de ordine. Considerăm ca privatizarea este singura modalitate de a stopa jaful din companiile de stat. Tot prin privatizare vor putea fi înlăturați directorii incompetenți, numiți pe criterii politice în companiile de stat.
De asemenea, ne pronunțăm ferm pentru rezolvarea definitivă a problemei proprietății în România. În acest sens, susținem apariția rapidă a unei legi care să rezolve în mod echitabil și într-un termen rezonabil toate dosarele prin care se solicită despăgubiri pentru proprietățile confiscate în timpul regimului comunist.
Faptul că statul este, de departe, principalul finanțator al economiei private din România face ca economia noastră să fie, de fapt, o economie „capitalistă de stat”, ceea ce explică și slaba ei performanță. Grija majoră a statului trebuie să fie păstrarea climatului de încredere în economie și atât. Statul nu trebuie să fie preocupat să injecteze bani – pentru că întotdeauna va fi mai întâi preocupat să-i extragă din economie ca să aibă ce injecta –, ci trebuie să asigure stabilitate, transparență și încredere pe piață.
Succesul economiei românești se va baza și pe pacea socială, pe dialogul social între angajatori și angajați, mediat de către stat. Cât mai repede, trebuie să trecem de la dialogul social la dialogul civic în care participarea societății civile (organizații non-guvernamentale) să fie maximă.
O politică fiscală predictibilă a rămas, din păcate, un deziderat clamat de toată lumea și de nimeni îndeplinit.
Partidul Democrat Liberal trebuie să fie purtătorul de stindard al luptei de eliberare a economiei de stat. Economia românească este subcapitalizată și, de aceea, nu se poate dezvolta sustenabil. N-am făcut nimic vreme de 23 de ani pentru a crește un capital autohton. Partidul Democrat Liberal este partidul care trebuie să-și fixeze ca prioritate principală nu, în mod general, creșterea numărului locurilor de muncă, ci creșterea numărului locurilor de muncă în economia privată.
SĂNĂTATE
În fața suferinței, cu toții suntem egali.
Pe lângă egalitatea pacienților în fața bolii, dreapta îmbrățișează principiul responsabilității fiecăruia pentru propria soartă. Aceasta se face prin cotizații la sistemul de sănătate.
Statul nu are dreptul să canalizeze acești bani doar înspre sectorul de stat, impunând practic pacientului furnizorul de servicii medicale.
Statul trebuie să înțeleagă că asigurările de sănătate sunt bani privați, nu publici. Ei trebuie să fie capitalizați și sporiți în favoarea fiecărui asigurat, nu cheltuiți ilicit de stat pentru a finanța deficitele și pentru a plăti prețul corupției.
Statul e obligat să abandoneze iluzia și minciuna că „asigură total”. El trebuie să asigure un pachet minimal de servicii medicale, restul fiind susținut prin competiția între asiguratorii privați.
Sistemul de sănătate din România are nevoie de o masivă infuzie de spirit și capital privat. Managementul unităților sanitare trebuie să devină performant, iar banii care intră în sistem pentru a-i susține cheltuielile și dezvoltarea nu au de unde să provină decât din surse private.
EDUCAȚIE
Partidul Democrat Liberal a introdus cea mai serioasă și benefică reformă în sistemul românesc de educație de după 1990.
Sistemul de educație s-a centrat pe elev/student. Părinții și comunitatea locală au căpătat un cuvânt important în administrarea școlilor. Talentul și hărnicia elevilor și profesorilor au devenit singurul element de evaluare care contează.
Școala românească pășea pe drumul adevărului, chiar cu prețul ca adevărul să nu ne fie neapărat pe plac.
Acum, toate aceste măsuri de reformă și însănătoșire a sistemului de educație sunt grav amenințate de puterea de stânga. Anularea efectelor Legii Funeriu ne condamnă la mediocritate, subdezvoltare economică și lipsa competitivității în cercetare.
Partidul Democrat Liberal trebuie să apere reforma făcută prin Legea Educației din 2011. Reformele legiferate cu greu trebuie implementate. Școala trebuie să producă modele valide etic și intelectual, coeziune și competitivitate.
Obiectivul final al sistemului de educație nu trebuie să fie, ca până acum, diploma de absolvire, ci intrarea în societate a unui om educat, a unui bun cetățean, a unui tânăr pregătit pentru piața unică europeană.
Tinerii, inclusiv cei care au studiat în străinătate, trebuie angajați cu prioritate.
Partidul Democrat Liberal trebuie să fie cel mai important susținător al ideii că performanța pre-universitară și universitară se poate atinge numai în competiție deschisă, liberă, cu celelelalte școli din Europa.
România nu poate să producă la nesfârșit creiere pentru export și mediocritate pentru uz intern.
PENSII ȘI SOLIDARITATE SOCIALĂ
Pactul între generații este o componentă majoră a doctrinei populare.
Ca partid de dreapta, Partidul Democrat Liberal trebuie să afirme mereu că avem o datorie morală imensă față de părinții și bunicii noștri.
Partidul Democrat Liberal a luptat enorm cu false percepții în privința politicii de pensii. Adevărul trebuie restabilit. Partidul Democrat Liberal a declarat mereu că trebuie să avem un sistem de pensii sustenabil. Pensiile trebuie să fie sigure și, pe cât posibil, să crească. Dar preocuparea pentru siguranța pensiilor trebuie să fie primordială.
Statul trebuie să înțeleagă un lucru: contribuțiile la sistemul de pensii reprezintă bani privați care trebuie capitalizați și restituiți contribuabililor, nu risipiți.
În sensul responsabilizării contribuabililor, trebuie încurajată dezvoltarea fondurilor private de pensii.
Credem că cea mai bună protecție socială e un loc de muncă. O adevărată politică socială de dreapta se bazează pe solidaritate, nu pe asistență. Prin urmare, toate programele sociale pe care Partidul Democrat Liberal le susține trebuie să plece de la convingerea că un concetățean aflat în nevoie, care nu-și poate procura singur cele necesare traiului, se află într-o situație tranzitorie.
Programul de solidaritate socială nu trebuie să fixeze beneficiarii în poziția de asistați social, ușor de mituit electoral, ci trebuie să-i acompanieze spre ieșirea din această stare. De aceea, programele de solidaritate socială trebuie croite, pe cât posibil, după beneficiar și nu în termeni generici, de grup social, așa cum operează stânga. Ele trebuie să fie pro-active: formare continuă, reciclare profesională și reinserție pe piața muncii. Vor primi ajutoare sociale doar cei care se află realmente în nevoie, și anume pentru ieșirea din starea de nevoie. Evident, în situațiile excepționale în care se constată că o anumită persoană nu poate obiectiv și cronic să muncească suficient pentru a se întreține, statul îl va susține.
Serviciile sociale trebuie gestionate în primul rând de către angajați și angajatori.
FAMILIE
Partidul Democrat Liberal adoptă viziunea conform căreia societatea este suma celor care au fost, a celor ce sunt și a celor ce vor fi.
Partidul Democrat Liberal știe că familia tradițională este forma cea mai coezivă de existență socială, bazată pe sentimente naturale, firești și crede că aceasta trebuie ocrotită și promovată în valorile ei fundamentale.
Specificul românesc – acela al familiei unite pe trei generații (bunici, părinți, copii) – trebuie păstrat și cultivat prin politici anume alcătuite.
Efortul familiilor cu copii nu este doar în beneficiu propriu, ci folosește întregii societăți, care este chemată la rândul ei să compenseze efortul suplimentar al familiei. Sprijinul pentru creșterea copiilor sau garantarea accesului în creșe și grădinițe sunt doar măsuri compensatorii, nu asistență gratuită.
Primii care au nevoie de ocrotire sunt copiii, inclusiv cei nenăscuți încă, și femeile. Combaterea banalizării avortului sau eradicarea violenței familiale fac parte din programul popular pentru o societate civilizată. Accesul la muncă al femeilor este o altă prioritate din această perspectivă.
MEDIU ȘI ENERGIE
Un mediu natural curat şi sănătos este un drept fundamental. Tăierea pădurilor și otrăvirea apelor pentru profit personal trebuie să înceteze. Trebuie să ocrotim şi să lasăm în urmă un habitat în care să poată trăi şi generaţiile viitoare. Acest principiu al dezvoltării durabile este o componentă pe care gândirea populară o pune în prim-plan.
Inițierea unui Pact naţional pentru protejarea mediului, plecând de la o hartă a riscurilor de mediu, actualizată anual, prin dialog între guvern, patronate și ONG-uri este o prioritate.
Legislația trebuie să impună tuturor, întreprinzători sau cetăţeni, un comportament prietenos cu mediul înconjurător. În cazul accidentelor, responsabilii vor suporta cheltuielile de ecologizare.
Dezvoltarea economică și autonomia energetică sunt obiective complementare. În contextul în care economia mondială intră în epoca post-hidrocarburi, susținem dezvoltarea surselor de energie alternativă și nepoluantă, dar și energia nucleară.
Dependența energetică de Federația Rusă trebuie redusă și, treptat, eliminată.
AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ
Nicăieri fenomenul sărăciei nu este mai vizibil ca în mediul rural. Rural nu mai trebuie să fie sinonim cu subdezvoltat.
Fermierul trebuie să devină parte a clasei de mijloc. Politica agricolă a UE este principala resursă pentru dezvoltare rurală, modernizarea agriculturii și a industriilor conexe.
Prin încurajarea dezvoltării fermelor mari şi a asocierii deţinătorilor de terenuri vom promova o politică de dezvoltare a economiei agrare. Totodată, se va urmări dezvoltarea unei agriculturi ecologice, sănătoase, realizate prin investiţii în tehnologii noi sau biologice.
Este importantă nu doar încurajarea agriculturii, ci și creşterea atractivităţii vieţii la ţară, prin îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, sanitare, de comunicaţii şi transporturi, precum şi a celei sociale. Numai astfel tinerii vor fi motivaţi să îşi întemeieze familii în mediul rural, iar tinerii absolvenţi vor fi interesați să devină profesori, medici, poliţişti sau funcţionari la sat.
REGIONALIZARE ȘI SUBSIDIARITATE
Partidul Democrat Liberal este partidul care a deschis discuția cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României. Astăzi, toată clasa politică este de acord că România trebuie să fie alcătuită altfel din punct de vedere administrativ.
Proiectele de regionalizare trebuie discutate dincolo de politica partizană. Partidul Democrat Liberal trebuie să afirme mereu că scopul regionalizării este în principal de natură economică. Criteriile regionalizării trebuie să fie extrase din logica dezvoltării și nu din logica politică ori etnică.
Regionalizarea trebuie să fie un proces consensual, iar Partidul Democrat Liberal trebuie să își facă serios auzită vocea în acest context.
Regionalizarea trebuie să fie însoțită de aplicarea regulilor subsidiarității (o problemă trebuie să fie rezolvată la cel mai jos nivel posibil sau de către cea mai descentralizată structură posibil). Regionalizarea reclamă acordarea unor puteri sporite comunităților locale.
În paralel, trebuie desfășurat și procesul de comasare a unor unități administrativ-teritoriale care nu se pot susține singure și care, de-a lungul anilor, au fost create artificial.
Întregul proces ar putea fi formulat astfel: „Regiunea se ocupă de dezvoltare, Primăria se ocupă de cetățean”.
Regionalizarea nu trebuie să introducă un nivel suplimentar de birocrație. Nivelul regional trebuie să preia atribuții ale ministerelor și să permită dialogul direct cu Comitetul Regiunilor la Bruxelles, pentru a îmbunătăți atragerea fondurilor europene.
Alocările bugetare trebuie să asigure, prin distribuire echitabilă, satisfacerea necesităților reale pentru fiecare localitate, indiferent de partidele aflate la guvernare, pentru a garanta respectarea pe termen lung a interesului cetățenilor. Este nevoie, în acest sens, de elaborarea unui algoritm de finanţare minimă pentru dezvoltare, care să nu fie bazat pe criterii politice. O astfel de distribuire bugetară va crea o competiție reală între localități și între regiuni, aducând prosperitate personală.
Schimbarea structurii administrative – inclusiv a relaţiei dintre localitate şi regiune – trebuie corelată cu o reformă electorală care să asigure coerenţa gestiunii teritoriului. Utilizarea unor moduri de vot contradictorii (cum este acum: majoritar într-un tur pentru preşedinţii de consilii județene și pentru primari, majoritar în două tururi pentru președinte, forme de scrutin proporţional pentru consilii locale şi judeţene, ca şi pentru Parlament) creează blocaje și lipsă de responsabilizare a autorităților.
ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ
Partidul Democrat Liberal a greșit când a prelungit obiceiul păcătos, vechi de 23 de ani în România, de a politiza excesiv administrația publică. Orice funcție aflată în aparatul central al administrației sub nivelul de subsecretar de stat trebuie să fie ocupată de funcționari de carieră. Promovarea sau concedierea acestora trebuie să se facă exclusiv pe considerente de ordin profesional. Tocmai pentru că înțelegem această greșeală, nu putem să nu sancționăm USL care face exact același lucru, deși a promis altceva.
Partidul Democrat Liberal se separă de toate metehnele nenorocite ale politicianismului nostru. Locul de unde pornim este chiar acesta: nu vom mai agresa funcția publică cu numiri de clientelă politică.
Administrația trebuie reformată profund. Pe măsură ce statul se retrage de la comanda economiei, e firesc ca aparatul de stat să se subțieze. Partidul Democrat Liberal militează pentru o administrație suplă, prietenoasă, neinvazivă, cu care cetățeanul va putea lucra ușor.
Partidul Democrat Liberal crede în libertatea individului și crede că acesta, mai bine decât oricine, este capabil să-și rezolve problemele. Administrația veghează la corectitudine și legalitate, nu împovărează și nu aduce noi obstacole în calea rezolvării problemelor de zi cu zi din viața oamenilor.
Funcția publică are nevoie de profesionalizare, ca și de integritate. Partidul Democrat Liberal susține activitatea ANI. Întărirea legislației referitoare la integritate va fi mereu apărată de Partidul Democrat Liberal. Administrația poate deveni partenerul cetățeanului în momentul în care acesta va avea încredere în ea. Obiectivul major al statului trebuie să fie captarea și menținerea acestei încrederi.
JUSTIȚIE
Egalitatea în fața Justiției este sfântă. Am demonstrat că Partidul Democrat Liberal nu acceptă derogări de la acest principiu, nici când a fost vorba despre propriii noștri membri.
Partidul Democrat Liberal trebuie să rămână partidul care susține cel mai clar și fără ezitări independența justiției. Vrem eliminarea oricărei posibilități de ingerință a Guvernului, a Parlamentului sau a altor instituții publice în actul de justiție referitor la un dosar care vizează un parlamentar, un ministru sau alt demnitar ales sau numit.
Apreciem că, în acest context, Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a derulat în interesul românilor care, ca cetățeni europeni, au dreptul la o justiție demnă de un stat european. Credem că MCV trebuie să continue până la atingerea criteriilor și exigențelor care, în mod natural, vor duce la dispariția sa.
Partidul Democrat Liberal a fost partidul anti-corupție. Credem că Partidul Democrat Liberal trebuie să își mențină această diferență specifică. Orice derapaje în acest sens vor trebui amendate în interiorul Partidului Democrat Liberal cu toleranță zero.
Ne dorim definirea principiului independenței justiției ca dreptul persoanei de a fi judecată de judecători independenți, nu ca un „privilegiu” al judecătorilor.
Cerem participarea cetățenilor la stabilirea răspunderii magistraților.
Dorim eliminarea prevederii referitoare la votul secret în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a se asigura responsabilitatea, transparența și motivarea deciziilor.
Urmărim continuarea modernizării sistemului de justiție: restructurarea instanțelor și parchetelor prin echilibrarea numărului de angajați și a sarcinii de lucru pentru a asigura procese rapide şi decizii de calitate, echilibrarea raporturilor dintre profesiile juridice, regândirea sistemului de recrutare a judecătorilor, înființarea poliției judiciare în subordinea procurorului, unificarea practicii judiciare, investiții în resurse umane și în infrastructură (sedii pentru instanțe și săli de judecată).
O metodă sigură anti-corupție este transparența. Avem în vedere transparența bugetară care include transparența cheltuielilor publice, transparența informațiilor referitoare la cei care lucrează în sistemul public și transparența achizițiilor publice (domeniul cu cel mai mare risc de fraudă și corupție). Susținem de asemenea incriminarea „îmbogățirii ilicite” a angajaților din sistemul public (recomandată de art. 20 din Convenția ONU împotriva corupției) și confiscarea averii nejustificate în cazul oricărei persoane.
Cerem îndepărtarea din magistratură a judecătorilor și procurorilor care nu vor sau nu pot să justifice proveniența bunurilor pe care le dețin sau le folosesc, în cursul unui proces de verificare permanentă și aplicarea periodică a unor teste de integritate pentru cei din serviciul public.
POLITICA EXTERNĂ ȘI DE SECURITATE
Partidul Democrat Liberal este și trebuie să rămână vocea cea mai puternică a pro-europenismului și atlantismului de pe eșicherul nostru politic.
România trebuie să se profileze ca actor regional și european prin Parteneriatul Estic, Strategia UE pentru Regiunea Dunării și coordonarea cu Serviciul European de Acțiune Externă.
Implementarea acordului privind scutul anti-rachetă, în calendarul stabilit, este un element esențial al securității naționale pe termen lung. NATO rămâne cheia de boltă pentru toate democrațiile în secolul XXI.
Partidul Democrat Liberal trebuie să susțină un NATO robust, pro-activ, atent la apărarea valorilor lumii libere.
CONSTITUȚIE
Partidul Democrat Liberal a generat dezbaterea publică pentru modificarea Constituției. Experiența politică și administrativă a României reclamă o Constituție refondatoare pentru țara noastră, cu totul nouă și nu amendarea actualei Constituții. Credem că eșafodajul constituțional trebuie reașezat, având în vedere că România anului 2013 este complet diferită de România anului 1991 și chiar de România anului 2003.
Partidul Democrat Liberal trebuie să militeze ferm pentru respectarea rezultatelor referendumului din 2009: 300 de parlamentari și Parlament monocameral.
Partidul Democrat Liberal trebuie să vegheze ca separația puterilor în stat să fie reală și efectivă – un rol de putere disproporționat al Parlamentului în raport cu Executivul sau cu puterea judecătorească este inacceptabil.
Partidul Democrat Liberal trebuie să ceară stabilirea unor mecanisme reale și eficiente de checks and balances între puterile statului.
Partidul Democrat Liberal trebuie să militeze pentru clarificarea raporturilor dintre președinte și primul ministru în interiorul puterii executive.
Noua Constituție nu trebuie să fie un alt aranjament între persoane, ci garanția dreptei așezări pentru binele comun.
PATRIMONIU, TRADIȚIE ȘI VALORI NAŢIONALE
Patrimoniul cultural este temeiul identității noastre naționale.
O politică în favoarea patrimoniului va promova cultura memoriei și creativitatea diferitelor bresle sau asociații profesionale (arhitecți, pictori, muzeografi, scriitori, etc.).
Conservarea și promovarea patrimoniului – în tot ceea ce înseamnă limbă, memorie istorică, tradiții locale, ziduri și spirit – este o formă de păstrare a identității naționale.
Partidul Democrat Liberal se pronunţă ferm în favoarea unei legi cât mai liberale a mecenatului, care să permită deduceri substanţiale din impozite pentru companiile şi persoanele fizice care finanţează activităţi culturale.
Clasificarea de urgență, exproprierea pentru utilitate publică a monumentelor degradate şi posibilitatea reală de a face uz de dreptul de preempţiune al statului sunt modalităţi majore de a apăra patrimoniul construit. Prerogativele guvernului în materie de expropriere pentru utilitate publică trebuie extinse şi asupra monumentelor de importanţă locală.
Partidul Democrat Liberal are datoria să apere Institutul Cultural Român de politizare, provincialism și, în general, de agresiunea barbară la care este supus.
BISERICĂ
Partidul Democrat Liberal, ca partid de dreapta, se fundamentează pe ideea că libertatea religioasă este una dintre libertățile civile cele mai de preț. Dreptul de a-și exercita liber și nestingherit propriile convingeri religioase este garanţia libertății supreme pe care statul o recunoaște fiecărei persoane. Credința este un act independent și conștient al ființei umane, care nu are nevoie de intervenția statului, pentru că aceasta din urmă îl pervertește.
Separația Bisericii de stat – ne referim la toate Bisericile și cultele din România – nu trebuie să însemne izgonirea credinței din spațiul public.
În primul rând, dacă mai mulți oameni politici ar crede cu adevărat, am vedea mai puțină corupție și mai multă acțiune în folosul oamenilor; binele egoist s-ar plia pe binele comun. În al doilea rând, Biserica, tocmai pentru că este alcătuită din oameni care cred în idealuri ce depășesc propriul interes, poate penetra sectoare ale societății în care statul are dificultăți să pătrundă și să îi ajute pe cei aflați în nevoi.
Într-un stat modern relația corectă dintre stat și Biserică este de conlucrare pentru binele comun al cetățenilor.
ROMÂNII DIN AFARA GRANIȚELOR
Românii din diaspora sunt parte inalienabilă a națiunii române. Fiecare român din afara țării este un ambasador al României.
Milioane de români n-au plecat de bine din această țară. Cei mai mulți au fost împinși la acest gest de incapacitatea clasei politice de a le oferi o perspectivă de trai decent. Unii au plecat din țară în timpul comunismului, alții după 1989, pentru a trăi în democrații consolidate, unde drepturile fiecăruia și dorința firească de împlinire profesională și personală sunt onorate cum se cuvine. Ei trebuie respectați și în Romania.
Vrem ca românii din afara granițelor să fie parte a „diplomației publice” a României. Ei trăiesc zi de zi în alte țări și au un cuvânt ascultat și respectat în promovarea intereselor țării noastre în străinătate. Trebuie să creăm cadrul instituțional care să le permită să facă un lobby eficient pentru țara noastră.
Prin PDL Diaspora trebuie să rămânem conectați la problemele românilor din străinătate, pentru a lucra împreună la rezolvarea lor. Vrem să menținem contactul cu ei, avem nevoie de ei pentru a moderniza țara. Oriunde ar trăi, binele lor este și binele nostru.
Totodată, românii din diaspora trebuie să aibă nu doar dreptul teoretic, ci și posibilitatea concretă de a vota, de a participa la deciziile naționale. Votul prin corespondență vine să repare tocmai această nedreptate, să consolideze sentimentul apartenenței la corpul națiunii noastre a celor trei milioane de români care trăiesc în afara granițelor și să le ofere posibilitatea să participe la viața politică a țării lor. Partidul Democrat Liberal are un electorat stabil și consolidat în afara granițelor. Avem, prin urmare, prima datorie între celelalte partide de a le reprezenta interesele în țară.
PROIECTUL NOSTRU PENTRU PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL
IDENTITATE DOCTRINARĂ
Partidul Democrat Liberal a devenit treptat un partid de dreapta în care, însă, subzistă multe practici de stânga.
Partidul suferă în exprimare și decizii pentru că nu are curajul să asume până la capăt valorile de dreapta.
Pe de altă parte, se vede bine că un partid slab din punct de vedere doctrinar are rezultate fluctuante și nu se poate baza pe un electorat stabil. În acest moment, electoratul stabil al Partidului Democrat Liberal se definește ca fiind de centru-dreapta sau dreapta și se suprapune aproape total cu electoratul lui Traian Băsescu, fără a-l depăși. Dacă Partidul Democrat Liberal îi dezamăgește și pe acești alegători prin neclaritate doctrinară, viitorul său e compromis.
Electoratul de dreapta, decepționat și dezangajat, este în căutarea unei soluții credibile. Un Partid Democrat Liberal fără azimut doctrinar și principii de dreapta ferme nu poate fi alternativa la un PNL pierdut ideologic în alianța cu PC și aservit PSD. Partidul Democrat Liberal trebuie să fie clar poziționat în mentalul colectiv ca singurul partid autentic de centru-dreapta.
Avem colegi care disprețuiesc doctrina și se referă la ea în derâdere, invocând un fel de pragmatism electoral al sacoșei. Tratarea superficială a chestiunii identității e o greșeală cu preț electoral mare. Partidele sunt grupări doctrinare coerente sau nu sunt nimic.
În aceste condiții, noi credem că trebuie nu doar să declarăm, ci să și profesăm valorile dreptei. Să nu ne fie teamă să spunem că, în economie, capitalismul este soluția, că proprietatea privată e sacră și trebuie stimulată, că libertatea individului în raport cu statul este esențială, că statul de drept nu este negociabil. Asemenea valori afirmate cu tărie, fără rezerve și fără teamă, arată electoratului convingerile noastre.
În următorul an și jumătate, pentru a rămâne un partid relevant, Partidul Democrat Liberal trebuie să cucerească mințile și inimile românilor care cred în valorile de dreapta. Aceasta este lupta pașnică pe care trebuie să o ducem. Și, dacă nu o ducem doctrinar și prin persoane credibile, devenim irelevanți în orizontul de așteptare al electoratului nostru.
În aceste condiții, credem că partidul trebuie regândit pentru a permite în interiorul său manifestarea politică semnificativă a tuturor celor care împărtășesc convingeri de centru și de dreapta, indiferent de sensibilitatea specifică: liberali clasici, creștin-democrați, conservatori, naționaliști etc.
Trebuie să aducem alături de noi oameni de convingeri, înainte de orice. Nu ne interesează importurile de celebrități mediatice dubioase sau de tenori ai altor partide, cu atât mai puțin continuarea politicii ruinătoare de racolare a unor aleși cu sprijinul altor partide, indiferent de culoarea lor politică.
Traseismul aduce mereu beneficii dubioase și de scurtă durată.
DEMOCRAȚIE INTERNĂ ȘI CARIERĂ POLITICĂ
În acest spirit, Partidul Democrat Liberal trebuie să se deschidă înspre societate, înspre competențe, să atragă membri de valoare, nu traseiști, clienți politici sau politicieni în cautare de impunitate penală.
Promovarea în partid trebuie să se facă pe bază de competenţă, integritate, iniţiativă şi capacitate de comunicare.
Avem nevoie de comisii de etică și cariere care să lucreze permanent.
Democrația internă e garanția unei vieți de partid cinstite, la care fiecare membru să poată participa după capacități și dorința proprie de implicare. Respectarea statutului și libertatea alegerilor interne sunt precondiții esențiale ale unității și vitalității partidului.
La ceasul internetului, Partidul Democrat Liberal trebuie să comunice cu toți membrii săi, să îi implice, să le permită să devină multiplicatori de mesaj în comunitățile din care provin.
Dincolo de des invocata disciplină de partid, avem nevoie de deschidere, comunicare, dezbatere, implicare a tuturor – membri simpli și simpatizanți, aleși și membri ai conducerii.
Partidul Democrat Liberal are în continuare dificultăți să acomodeze în interiorul său opiniile diverse. Membri mai mult sau mai puțin proeminenți ai Partidul Democrat Liberal au fost împinși în afară doar pentru că nu erau în cele mai prietenoase relații cu șefii de la nivel local sau național. Această situație a slăbit partidul.
Managementul politic al Partidul Democrat Liberal trebuie să plece de la un lucru simplu: dacă vrem un partid mare, de peste 30%, atunci vom avea un partid cu personalități diverse. Dacă vrem un partid mic, atunci oamenii sunt mai puțini și mai asemănători, prin urmare mai ușor de condus. Partidul Democrat Liberal a ajuns și trebuie să redevină un partid mare. Managementul partidului trebuie asigurat de o echipă capabilă să gestioneze o organizație mare, modernă, a anului 2013 care privește cu încredere și curaj competițiile politice dure din 2014 și 2016.
În aceste condiții, partidul trebuie reorganizat.
Partidul se va constitui într-o fomulă flexibilă, după modelul partidelor americane sau după modelul Partidului Popular European, ca sinteză a sensibilităților de centru-dreapta.
Rolul organizațiilor și independența lor vor crește, iar în interiorul organizației profilul fiecărui membru va trebui să fie vizibil.
Conducerea centrală a partidului nu va mai patrona dezechilibrat organizațiile. Avem astăzi organizații redută, în care nimeni de la centru nu intră, pentru că sunt conduse cu mână forte, și organizații complet ineficiente, pentru că așteaptă de la București lumina pentru orice fac, și se înscriu cu șefii într-o clientelă politică internă a liderilor de la centru.
Acest dezechilibru s-a văzut dramatic în campaniile electorale.
În interiorul Partidul Democrat Liberal vor funcționa cu adevărat comisiile de specialitate, care vor fi reconstituite.
Ne dorim și un serviciu de resurse umane și carieră politică condus profesionist, care va funcționa independent și care va livra decidenților partidului propuneri de oameni pentru diverse funcții. Organizațiile vor alimenta încontinuu baza de date a serviciului de resurse umane și carieră politică. Cei înregistrați pe diverse domenii de competență vor urma cursuri prin grija Partidul Democrat Liberal și a fundațiilor proprii sau apropiate. Ei vor fi apți să ocupe responsabilități atunci când partidul va avea nevoie.
Fiecare organizaţie a Partidului Democrat Liberal trebuie să identifice competenţe şi să le susţină pentru poziţii şi responsabilităţi adecvate. O persoană nu poate fi pregătită să fie oricând şi consilier local sau judeţean şi primar şi deputat sau senator sau euro-parlamentar şi secretar de stat sau ministru în oricare domeniu şi specializare.
Competenţa individuală şi discernământul colectiv sunt în egală măsură necesare în gestiunea resurselor umane în interiorul Partidul Democrat Liberal. Partidul trebuie să dezvolte o structură centrală cu ramificații în teritoriu care să se ocupe exclusiv de managementul resurselor umane. În managementul resurselor umane ale partidului, criteriile de integritate trebuie să fie la fel de importante precum cele de competență și, în general, trebuie să fie mereu mai exigente decât cele ale celorlalte partide.
Transparenţa trebuie să vizeze atât fondurile de care dispune Partidul Democrat Liberal, cât şi modul în care ele sunt cheltuite. În acest sens, Partidul Democrat Liberal trebuie să fie inițiatorul reformei sistemului de finanțare a activităților politice din România, după model german. Este nevoie, de altminteri, ca finanţarea generală şi cheltuielile să fie decente, inclusiv în timpul campaniilor electorale.
Un rol major în formarea cadrelor, elaborarea doctrinei și relațiile cu partidele partenere din PPE trebuie să revină Institutului de Studii Populare, fundația oficială a Partidul Democrat Liberal, precum și fundațiilor apropiate de Partid, precum Fundația Creștin-Democrată. Acestea trebuie să se bucure de sprijin, inclusiv financiar, din partea Partidului.
DESCHIDEREA PARTIDULUI SPRE SOCIETATE
Deschiderea partidului spre societate a fost un proiect clamat de toate conducerile din urmă și nerealizat. După anii 2008-2009, când persoane din societatea civilă au aderat la Partidul Democrat Liberal, elanul s-a curmat. Partidul Democrat Liberal a devenit mai puțin atractiv pentru că nu a operat cu claritate doctrinară și morală.
Partidul Democrat Liberal trebuie să reia dialogul cu societatea civilă, mai ales cu organizațiile reprezentând profesiunile liberale și întreprinzătorii.
Partidul Democrat Liberal trebuie să aibă o relație corectă cu presa.
În partid se vorbește adesea despre cei trei D: discuție, decizie, disciplină.
Credem că ar mai trebui adăugați patru: deschidere, doctrină, decență și discernământ.
PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL ÎN PARTIDUL POPULAR EUROPEAN
Partidul Democrat Liberal este cel mai important membru din România al celei mai mari familii politice europene. Partidul Democrat Liberal trebuie să-și consolideze această poziție, devenind unificatorul tuturor formațiunilor și curentelor de centru și de dreapta.
Președintele Partidului Democrat Liberal trebuie să fie asociat la deciziile luate în interiorul PPE. Partidul Democrat Liberal trebuie să participe la elaborarea viziunii PPE pentru Europa de mâine.
OBIECTIVELE PARTIDULUI DEMOCRAT LIBERAL
Partidul Democrat Liberal trebuie să asume următoarele obiective:
a. Construirea unei opoziții curajoase și credibile, nu constructiv-tovărășești la abuzurile și politicile iresponsabile ale USL.
b. Recuperarea încrederii electoratului de centru și de dreapta.
c. Coalizarea în jurul Partidul Democrat Liberal a forțelor politice de centru și de dreapta.
d. Identificarea și obținerea de sprijin cât mai larg a unui candidat pentru alegerile prezidențiale.
e. Pregătirea unui guvern din umbră credibil și a unui program de guvernare responsabil și sincronizat cu evoluțiile europene.
Precizăm, cu riscul de a deveni antipatici pe moment, că accederea la guvernare nu trebuie să fie un obiectiv major pentru Partidul Democrat Liberal până în 2016.
Dacă i s-ar oferi posibilitatea să revină la putere altfel decât prin alegeri (adică prin negocieri fie cu PNL, fie cu PSD pentru reconfigurarea unei alte majorități decât cea existentă acum) și ar accepta, Partidul Democrat Liberal s-ar expune unui risc major ca la următoarele alegeri să obțină un rezultat care să îl ducă în zona irelevanței.
DECLARAŢIE
Prin politicile reformatoare asumate şi duse la bun sfârşit în vremuri de criză, Partidul Democrat Liberal a demonstrat că este singura forţă a dreptei româneşti.
În parteneriat cu Președintele României, Partidul Democrat Liberal a început reforma statului român, a echilibrat finanţele publice, a introdus echitatea în sistemul solidarităţii sociale, a reformat învățământul.
Am făcut și greșeli administrative, politice și de comunicare. Am fost uneori toleranți cu clientelismul, am promovat persoane nepotrivite în funcții publice, am acceptat traseismul atunci când, pe termen scurt, ne-a favorizat.
Cu toate greșelile noastre, am luptat consecvent pentru destinul european al României.
În vara anului trecut, am apărat cu succes instituțiile statului de drept și independența Justiției.
Ne revine acum sarcina de a ne reforma profund, pentru a putea face opoziție în mod credibil și curajos.
Avem datoria de a coagula toate energiile creatoare ale acestei ţări într-un amplu proiect naţional și de a recâştiga încrederea românilor, în special a celor liberi şi puternici, astfel încât, prin solidaritate responsabilă faţă de cei nevoiaşi, să reclădim coeziunea naţiunii.
Împreună, vom dovedi că ştim să ne reformăm noi înşine ca partid, că ne asumăm cu aceeaşi demnitate şi responsabilitate imperativul slujirii binelui comun.
Partidul Democrat Liberal a crescut prin spirit federativ şi responsabilitate, nu prin lupta între facţiuni sau persoane.
În acest spirit vin în faţa dumneavoastră pentru a vă cere un mandat în fruntea Partidului.
Cred în valorile noastre populare, cred în ceea ce poate şi trebuie să devină Partidul Democrat Liberal, cred în fiecare dintre noi.
Mai presus de toate cred în viitorul european al României şi al cetăţenilor ei.
Monica Macovei
După părerea mea, n-or să cîștige Reformiștii (Bleen, abia aștept berile alea șmechere :P), însă poate că e mai bine așa pentru că pentru a cîștiga trebuie făcute compromisuri cu unul dintre competitori. Important e să existe o susținere de cel puțin 25-30% la vot, ca să nu se poată spune că nu există. Dar repet, totul e să se transmită ideea „fără compromisuri”, că altfel „reforma” va eșua…
meioza Probabil ca nu vor castiga. Dar chiar si asa, tot facuram vreun kilometru de pasi inainte: avem un proiect cu adevarat de dreapa. Avem o mana de oameni care pun totul la bataie pentru acele idei. Avem. Exista.
Canadiana Total de acord! Dar tre’ să reziste fără compromisuri!
meioza Bleen Nu va fi susținere la vot. Dacă moțiunile Udrea și Macovei nu se contopesc, nu vor avea mai mult de 20-30 de voturi din 5000. Dacă le vor avea și pe alea.
Sînt conștienți că pe 19 martie se face un an de cînd avem Livefyre?
Bleen Chiar, n-ai mai schimbat chatu’ demult :))
Macovei
„Obiectivul final al sistemului de educație nu trebuie să fie, ca până acum, diploma de absolvire, ci intrarea în societate a unui om educat, a unui bun cetățean, a unui tânăr pregătit pentru piața unică europeană.”
Asta deja se intampla de ani buni. In perioda 2007-2012, 14 000 de doctori proaspeti absolventi de medicina au parasit Romania „pentru piata unica europeana”, scolarizarea lor a costat 3.5 miliarde euro. Tara intreaga se risipeste atat uman cat si material, e o hemoragie continua pana cand Romania nu va mai exista. Asta trebuie inteles si de aici pornit, restul, stanga-dreapta, programe, Basescu, etc. e zeama de varza.
OstapB ovidiuss solutia nu e dictatura, ci reluarea proiectului politic numit tara „Romania” ca entitate geografica si politica distincta. Efortul catre acest scop e cea ce creaza apoi identitatea locuitorilor iar apoi identitatea sustine la randul ei efortul, e cauzalitate circulara A->B->A->B-> etc.
Acest efort a fost abandonat in favoarea unei definitii (nebuloase, vagi) numita „integrare europeana” , idee care nu inseamna nimic, adica nu inseamna altceva decat abandonarea existentei Romaniei. Abandonare conceptuala mai intai si apoi, prin lipsa unui scop si efort constructiv, disparitia fizica.
Uitat-e la cifre, ne indreptam spre o catastrofa demografica datorita ratei fertiliatatii ce s-a parabusit dupa 1990 (1.3 copii/femeie….2.1 e minimum necesar pentru mentinerea) si datorita emigrarii masive a generatiei tinere capabile de munca si de reinoire culturala si fizica. Ne indreptam rapid catre o Romanie cu o populatie romaneasca imbatranita (exceptie minoritatea roma), una fara viitor si dependenta, ce va trai „asistential” prin „fonduri europene si deci care nu va mai avea nici-o forta politica si va accepta orice doar ca sa fie lasata sa moara linistita.
Adevarul e ca sunem pe marginea prapastiei ca natiune si ca tara, dar facem conversatie de salon.
OstapB perspectiva demografica a Romaniei http://eccsf.ulbsibiu.ro/RePEc/blg/journl/337marginean.pdf
ar fi de gasit informatii si despre partea culturala, ce mai reprezinta Romania pentru noua generatie, si daca mai exista o strategie educationala pentru formarea constiintei nationale.
ovidiuss OstapB De ce as face 3 copii daca imi permit sa cresc doar unul asa cum vreau? din patriotism? ceva nu se leaga.
OstapB ovidiuss incerca sa raspund dar imi tot apare „error”
OstapB ovidiuss OstapB ovidiuss
–Ce ar însemna „proiectul de ţară numit România”?
Ca va mai exista peste 20 de ani o tara numita Romania cu o identitate culturala si politica specifica, si interese nationale specifice. Ca responsabili pentru existenta ei sunt si vor fi ce care se definesc ca „romani”, ca se va trai din ce se va produce si nu din cersetorie de fonduri de la Brussels.
–un astfel de proiect național se poate face fără cel care privește dreptatea, prosperitatea și educația ?
inversezi ordinea lucrurilor, mai intai ne trebuie un proiect national si doar apoi putem sa stabilim ce e bine si ce e rau cu educatia, prosperitatea, etc.
Sa luam educatia, de exemplu.Macovei abereaza cu performnanta sistemului educational. Sistemul educational romanesc nu e performat el e utra-performant daca avem 14 000 de doctori plecati in doar 5 ani de zile. Din generatia mea toti primii 10 absolventi au plecat din tara, raman doar cei cu pregatire slaba. E o iluzie ca sistemul nu e performant, iluzie creata de faptul ca cei bine pregatiti pleca din tara.
Respectiv, statul nu mai trebuie sa scolarizeze medici (chiar dimpotriva, sa puna taxe mari pentru facultatile private care produc asa ceva) sa creeze astfel criza de medici, sa faca sa creasca cererea/salarizarea lor pe piata fortei de munca interna si, deci, sa faciliteze ramanarea lor in tara. Asta implica si liberalizarea pietei de servicii medicale.
la fel in orice domeniu, deciziile trebuie luate gandindu-ne la viitorul celor care traiesc si vor trai in Romania. Iar asta nu se poate face fara „solidaritate nationala” fiindca inseamna sacrificarea intereselor individuale ale unora in favoarea altora. De exemplu, scutirea de taxe a familiilor ce au mai mult de un copil. Altii vor trebui atunci sa plateasca (aceste taxe) pentru ca unii („unii” care reprezinta un viitor pentru intreaga comunitate nationala)..pentru ca unii sa poate fi favorizati.
ovidiuss OstapB
ovidiuss Faci aceeași greșeală pe care o fac cei care consideră olimpicii drept dovada că avem un sistem de învățământ performant. Vârfurile sunt puține și sunt excepții; cu marea masă a posesorilor de diplome-maculatură, care nu știu să facă nimic, ce facem?
Cât privește medicii… de unde să ai „cerere pe piața muncii” când sistemul este aproape în întregime de stat? Piața muncii în domeniul medical nu există în realitate. Există un singur angajator (statul) care oferă salarii de mizerie și condiții de lucru proaste. Normal că medicii pleacă în alte țări!
Doamna prinsă cu plagiatul la Forța Civică, fost vicepreședinte, a reintrat oficial (neoficial nu ieșise niciodată) în BPN Forța Civică, acum în calitate de președinte Diaspora.
Bleen , mi se pare justificat, chestiile alea erau de pe Euractiv, nu din Urlați Today. Dar tot nelămurită sunt cărui segment de electorat se adresează Forța. Îmi par deranjați ei înșiși.
Yeba Bleen Citește aici care e treaba cu http://en.wikipedia.org/wiki/Force_%28Star_Wars%29 😉 Trebuie să le ai cu midoclorienele…
Citit cu bucurie.
Aveam emotii la capitolul „Biserica” (de prin 2004, nu stiu de ce, imi ramasese in cap o imagine a Monicai de tip „drepturile omului” etc), dar motiunea a trecut testul si la capitolul asta; probabil au fost „de vina” si contributiile lui Sever Voinescu (conservator de formatie) sau a lui Papahagi ori Baconschi (crestin democrati, dupa cum se declara).
liviuta Programul e onest și echilibrat, fără să fie o ciorbă care să împace și capra, și varza.
Bleen Am bagat de seama, tocmai asta era motivul satisfactiei.
De fapt, eu oricum nu tineam mortis la ceva radical conservator, dar este peste asteptari (in fond, ma cam obisnuisem sa nu prea mai am, in general, mari asteptari).
Dar ce sanse dai?
liviuta Bleen Dacă nu se aliază cu Udrea, zero. Sub zero. Oricum, poate fi un început pentru un nou partid care sigur îl va avea și pe Băsescu în rîndurile sale.
Noua Republică și Forța Civică s-ar putea transforma în grupuri de umor involuntar. Brigăzi le zicea pe timpul lui Ceaușescu.
1 Martie cu Forta Civica Cluj – YouTube http://ow.ly/ibkyD
Bleen Ai dreptate Bleen . Nu ai un filmulet de la revolutia din ianuarie 2012 sa-l vizionam ? Sa facem o comparatie.Eu cred ca raman cu „brigazile” .
MargineanDoina Bleen Nu-s deloc diferite.
Bleen,, iar chestiile astea se numeau „montaje artistice”. Mi se pare un exerciți de narcisism îngrozitor, părinții lor știu?
Dacă ar fi cumpărat 11 (literele) cutii de Aspacarrdin, să le pună șnur și să le împartă unor pensionare, dacă ar fi scos 11 copii de la orfelinat să-i ducă la cofetărie/film/muzeu – orice idee era mai puțin cretină și mai aptă to build awareness.
Yeba Bleen Sînt fericiți că tocmai au primit vreo 20 de filiale sătești ale PPDD.
YebaBleenStai sa vezi de 1 mai 😀
http://www.youtube.com/watch?v=t4_dZPVg8KI
Daca era mai cald poate faceau un striptease…
Deci . Vasea o sa castige , in asa zisul partid n-o sa se intample nimic , elena udrea va pleca la shoping si reformistii vor ramane in partid sa lupte din interior . Discutii de genul acesta au fost si la alegeri si mai ales la cealalta motiune a Monicai . Motiune care nu se stie unde a ajuns …
In contextul motiunii , in cadrul masurilor dure de „reforma” luate de PDL , atunci , in criza , pdl n-a venit cu propunerea ca si clasa politica sa suporte rigorile reducerilor salariale , nu numai clasa uvriera . Reformisti erau si atunci si acum . Disponibilizarile „masive” sunt si ele printre masurile dure luate atunci de pdl . Cifrele statistice aratau insa adevarul : cheltuielile cu personalul cresteau si administratia angaja pe capete .
Mai repet si acum si gata : PDL este un cal mort ! Cine vrea – Monica & reformistii – sa-i faca respiratie gura-la-gura , be my guest !
Ca , totusi , sa-mi spun si io parerea , raman la platforma de pe In Linie Dreapta , Ca sa avem ce vota…
Greseala celor de dreapta este ca spun dinainte ce vor sa faca in loc sa lupte sa ia puterea si abia apoi sa faca . Asa s-a intamplat si cu Cristi Danilet . Nu putea , el , sa taca si de pe pozitii silente sa faca ce trebuia sa faca . Normal , cand cineva te aude vorbind despre ce vrei sa faci isi va lua masurile de rigoare . Out ! Asa se va intampla si cu motiune Monicai , out pentru ca PDL nu este partid de dreapta , cu membrii cu gandire de dreapta . PDL a simulat intotdeauna dreapta pentru ca avea pe partea lui ocupat . Ocupat de la PSD.
Ce dracu m-a apucat de vorbesc atat de calul mort ?
crisuadi Indiferent de rezultatul alegerilor interne, moțiunea Macovei ar trebui să fie un reper pentru PDL. Este punctul de cotitură în care pedeliștii decid dacă vor reformă și dreapta, sau o lălăie în continuare. Oferta e pusă pe masă. De azi înainte nu mai poate spune nimeni că nu a existat o alternativă în partid.
Beavix Imi pare rau , Beavix ! Pdl a si ne-a aratat de atatea ori pana acum inapetenta lor pentru reforma , de oricare ar fi ea si reformistii au preferat sa ramana in partid . Monica s-a mai convins o data de apetenta pdl pentru reforma . Daca oamenii acestia nu au inteles pana acum , si se vede ca n-au inteles , este treaba lor , dar apar in fata mea ca losers.
Uite, să se distreze și cine n-are Facebook. Yeba ?
http://youtu.be/fz2mX60H6dE
Bleen, mulțumesc pentru bunăvoință, eu râd mai greu…
Merechene Yeba Bleen Te-ai dat de gol, oftezi in hohote 🙂
Eu zic asa: luati de notati, si cind or fi prezidentialele vedeti cit au plagiat 😀
Prea putin despre identitatea nationala, despre Romania ca patrie si ca proiect existential al natiunii romane. Nimic despre catastrofa demografica.
Moţiune prezentată de Monica Macovei
la
Convenția Națională Extraordinară a Partidului Democrat Liberal
(23 martie 2013)
Bucureşti
2013
Ori e o greseala ori eu nu m-am trezit complet. 🙂
geefo Zi mersi ca nu ne-a dat-o Bleen de-acum 4 luni, a lasat un pic de suspans/
cel mai complet document de gandire liberala produs la noi pe care l-am citit
Iubesc aceasta motiune! Am indragit-o de la primele fraze, dar asta i-a pus cireasa pe tort: „Credința este un act independent și conștient al ființei umane, care nu are nevoie de intervenția statului, pentru că aceasta din urmă îl pervertește.”
In sfarsit, dreapta la care visam.
Canadiana Moțiunea asta bună o să-mi producă numai nervi. Nervi atunci când boii ăia or să-l voteze toți pe Blaga.
Beavix Canadiana Pas cu pas, hai sa ne bucuram de ea mai intai.
Beavix Canadiana Blaga n-are nici o sansa, o vor vota pe Udrea?!
Cine o sustine pe Monica Macovei? Dar sa nu vorbim de persoane, cine sustine acest program cu adevarat? Basescu? MRU? Boc?
Spuneti un nume mare, care sa fi fost prim ministru sau presedinte, hai fie si ministru, care sustine deschis acest proiect. Poate din societatea civila, Arafat? Mungiu? Tapalaga? Sau poate din cei cu priza la public, Dan Puric? Turcescu ca tot e la Eurovision? Cartarescu ce declara despre Romania in acid sulfuric?
Ori gandesti mare ori gandesti degeaba.
Augustin Ar fi o tragedie dacă personaje de teapa lui Arafat (un escroc lacom), Mungiu (o impostoare plină de ură și frustrări) sau Dan Puric (un escroc cu simpatii legionare, și teribil de prostălău, pe deasupra) ar susține acest program. Să nu amestecăm jigodiile cu restul lumii.
Tăpălagă e jurnalist dar orientarea sa pro-Macovei e bine cunoscută. Sînt convins că va susține un astfel de program.
Îl susțin trei foști miniștri, Ionuț Popescu, Monica Macovei și Teodor Baconschi. Îl susțin un europarlamentar, Cristian Preda și un fost parlamentar PDL, Sever Voinescu. În rest, membri simpli PDL.
BleenBine grait-ai!
Bleen Arafat , Mungioaica si Purice sun stangisti excroci si n-or sa sustina niciodata asa ceva (Grasutei nici nu-i pasa , de altfel) , deci n-o sa fie tragedie. In rest nu e vorba de cine sustine , ci de cati vor sustine .
De unde i-o fi venit cu Arafat ??? :))))))))))))))
a dat și el exemple de persoane cu priză la poporul bineuronal, minus AMP, despre care nu cred că mai are priză la cineva întrucâtva sănătos. Adică persoane care ar putea difuza mesajul.
OstapB Augustin 🙂 🙂 🙂
Tot Hollywood-ul, cu Main Entertainer la coada.
La prima aruncătură de ochi, singurul lucru care i se poate reproșa Moțiunii Reformiștii e capitoul educație, unde nu vorbește de sistem privat, și asta din cauză că la noi sistemul privat are o imagine extrem de proastă. Dar…
La evaluarea universităților au fost universități private (Româno Americană și altele) care au ieșit foarte bine, la concurență cu cele de stat și, în anumite cazuri, chiar deasupra.
Universitățile private și de stat împart aceiași profesori și aceleași practici. Impostura, hoția, furtul (Ponta și-a susținut doctoratul la Universitatea Bucureși, nu la Spiru Haret), incompetența sînt împărțite frățește.
Orice cetățean are dreptul să arunce banii pe hîrtie igienică și alte diplome. Dacă oamenii vor hîrtii fără valoare de la tot felul de așa-zise universități, n-au decît. Problema gravă e alta: aceste hîrtii sînt folosite de sistemul de stat. Administrația Publică recunoaște astfel de diplome și ele sînt folosite pentru creșteri de salarii și promovări în sistemul bugetar. Creșteri de salarii și promovări înseamnă cheltuieli bugetare suplimentare nejustificate, bazate pe niște hîrtii fără valoare. Aici e marea problemă. Fabricile de diplome (care nu sînt doar private, sînt și de stat – dacă universitățile private sînt fabrici de diplome de licență sau masterat, universitățile de stat sînt fabrici de diplome de masterat și de doctorate). Universitățile de stat sînt fabrici de diplome și pentru străini.
Nu privatul e o problemă la noi. Sistemul de stat, administrație publică, cea care creează cererea de hîrtie igienică, e marea problemă.
Am zis sa arunc un ochi pe diagonala si a sfarsit prin a-l citi rand cu rand, pana la sfarsit.
Foarte bine scris. Da, asa trebuie sa arate un program al unui partid de dreapta.