Modificarea Constitutiei. Inregistrarea pe listele electorale.

Toți cetățenii cu drept de vot trebuie să se înregistreze pe listele electorale pentru a putea vota. Acest lucru să se facă înainte de fiecare scrutin (de obicei, cu 30 de zile înainte de data scrutinului). Să fie simplu de făcut, să fie necesar la înscriere doar o cerere-tip, actul de identitate și o declarație pe proprie răspundere care să ateste că respectivul are drept de vot.

Efecte:

  1. Fraudarea devine mai dificilă
  2. Se reglementează boicotul
  3. Se reglementează cvorumul
  4. Se clarifică situația listelor electorale

Să le luăm pe rînd:

  1. Fraudarea devine mai dificilă – partidele politice trebuie să mobilizeze de două ori electoratul utilizat în fraudare. În ziua alegerilor nu poți apela pentru suveică sau turism electoral decît la cei care sînt înscriși în listele electorale. Pentru fraudare partidele folosesc de obicei tot felul de adunați de pe străzi, prostimea satului sau a ghetoului. După noul sistem, toată prostimea utilizată pentru fraudare va trebui să se înregistreze pe listele electorale, să facă o cerere, să prezinte un act de identitate valabil, să completeze o declarație pe proprie răspundere și să semneze.
  2. Se reglementează boicotul – te înscrii pe listele electorale dar nu votezi. Nu știm, de exemplu, la referendumul din 29 iulie cîți dintre alegători au boicotat referendumul. Știm că aproape 11 milioane nu au votat, dar nu știm cîți dintre aceștia sînt cei care nu votează de obicei, din lipsă de interes, și cîți au fost cei care au adoptat boicotul ca formă de protest împotriva loviturii de stat. Dacă ar fi fost valabilă înregistrarea înainte de referendum, boicotiștii s-ar fi înregistrat, ca să crească pragul cvorumului, dar nu ar fi mers la vot.
  3. Se reglementează cvorumul – acesta se calculează în funcție de numărul de votanți înregistrați pentru scrutinul respectiv. Astfel, dacă pe listele electorale se înregistrează 12 milioane de votanți, cvorumul necesar pentru validarea referendumului, de exemplu, este de 6 milioane plus 1 votanți. Numărul de votanți înregistrați nu afectează numărul de parlamentari. Acesta se stabilește în funcție de populație, nu de listele electorale, atîta timp cît parlamentarii reprezintă toți cetățenii români, nu doar pe cei cu drept de vot sau înregistrați pe listele electorale.
  4. Se clarifică situația listelor electorale – nu mai există dubii și neclarități privind listele electorale. Se elimină suspiciunile de fraudă pe baza listelor electorale. Pentru fiecare persoană înregistrată pe listele electorale există o cerere, un act de identitate, o declarație pe proprie răspundere și o semnătură. Pentru prima oară, din 1990 încoace, dispar morții de pe listele electorale.
Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

140 de comentarii

  1. Diaspora americană, ceata lui Gordon carevasăzică, 1) mi-e dor de tine, 2) eu ştiu că acolo alegătorii sunt înregistraţi, cum s-a rezolvat dreptul la vot al celor care se decid în ziua votului să voteze?
     

    1.  @Yeba Ce se întîmplă cu ăia care n-au buletin valabil, în România zic, în ziua votului? Că au zis că nu e nevoie să-și înnoiască buletinul expirat, că oricum nu votează. Dar în ziua votului s-au decis să voteze. Înregistrarea pe listele electorale nu-i totuna cu decizia de a vota. 

      1.  @Bleen  @Yeba revin la modelul canadian care ar rezolva aceasta dilema: bec emite niste cartele, conform datelor inregistrate in baza lor de date, cu numele si adresa votantului. cand te prezinti la vot, ca sa te pui pe liste, o faci in baza acestor cartele, nu in baza buletinului valabil. indiferent unde te afli in momentul votului, te poti inregistra si vota pe baza acestor cartele, care se si stampileaza, cum ca te-ai inregistrat.

        1.  @Canadiana Cum faci să înmînezi cartele celor 3 milioane de români din afara țării? Nu e mai simplu ca cei din diaspora, care vor și pot să voteze, să se înregistreze pe liste?

        2.  @sanantonio se trimit prin posta, la toti, in tara, in strainatate. posta. eu ca sa ma inregistrez pe lista si ca sa votez, trebuie sa fac 2 drumuri la 5 ore de aici. daca ma pot inregistra si vota intr-un drum, e ok. 

        3.  @Canadiana 1) Foarte puțini din cei 3 milioane din diaspora au domiciliul cunoscut. 2) De ce sa faci 2 drumuri? Ca să te înregistrezi ar fi suficientă o declarație trimisă prin poștă sau e-mail. 

  2. Dificultati posibile:1. Nu sunt convins ca ar trece de Curtea Constitutionala. Ar putea sa argumenteze ca restrictioneaza/ingradeste dreptul la vot pentru cei care dintr-un motiv sau altul (plecati, bolnavi, ocupati, nehotarati) nu se inscriu pe listele alea atunci cand trebuie. Daca CCR intreaba „Nu ar trebui sa aiba drept la vot cineva care se hotaraste sa voteze chiar in ziua votului?” ce i se va raspunde?
    2. Nu vad de ce partidele mari (mai ales PSD si PDL ca astea au „aparate” bine puse la punct) ar sustine o lege care i-ar pune pe ei sa mobilizeze de 2 ori un numar mare de oameni pentru 1 vot
     

    1.  @supastaru, tocmai ăsta e motivul pentru care trebuie modificată Constituţia. Art. 36 să nu mai prevadă că (toţi) cetăţenii care au împlinit vîrsta de 18 ani au dreptul de a vota, ci cetăţenii care au împlinit vîrsta de 18 ani şi se află înscrişi pe listele electorale.

      1.  @sanantonio  Inscrierea pe liste nu ingradeste dreptul de vot. S-a argumentat mai jos, in sensul ca nici necesitatea de a prezenta un act de identitate nu ingradeste cu nimic dreptul de vot.
        Mai mult. Am privit in Constitutia surorii mai mari de ginte latina, adica Franta, care practica acest sistem, adica, nu pot vota decat cei care s-au inscris in prealabil pe listele electorale. Referitor la dreptul de vot nu se face nicio referire la listele electorale. Nu exista decat o singura referinta la listele electorale, si anume in cazul initierii unui anumit tip de referendum.

      2. @sanantonio
        Inscrierea pe liste nu ingradeste dreptul de vot, deci nu vad de ce ar trebui modificata Constitutia. S-a argumentat mai jos, in sensul ca nici necesitatea de a prezenta un act de identitate nu ingradeste cu nimic dreptul de vot.
        Mai mult. Am privit in Constitutia surorii mai mari de ginte latina, adica Franta, care practica acest sistem, adica, nu pot vota decat cei care s-au inscris in prealabil pe listele electorale. Referitor la dreptul de vot nu se face nicio referire la listele electorale. Nu exista decat o singura referinta la listele electorale, si anume in cazul initierii unui anumit tip de referendum.

        1.  @OstapBender Este neconstituțional pentru că în Constituție se prevede clar ca cetățenii care au împlinit 18 au drept de vot, adică și cei înscriși pe listele electorale, și cei neînscriși. Dacă îi elimini pe cei neînscriși, încalci prevederile actuale.

        2.  @sanantonio  Pai, nu este nimeni eliminat. E doar o chestie de organizare. Poate vota oricare cetatean cu drept de vot, dar pentru o mai buna organizare trebuie sa se fi inscris in prealabil pe listele electorale. Asa, cum s-a mai spus deja, e similiar cu a cere un act de identitate valid.

        3.  @sanantonio  Pai, eu am argumentat. Am dat exemplul unei tari a carei Constitutie a fost sursa de inspirate pentru Constitutia Romaniei si care practica sistemul de liste electorale. Apoi, am preluat o comparatie, prezentarea unui act de identitate.
          Art 36 (1) spune cine anume are drept de vot („Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.”) si cine nu are (2) „Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.” dar nu se refera la felul in care se exerseaza acest drept de vot.

        4.  @OstapBender Toți, absolut toți cetățenii de vot care au împlinit 18 ani sînt implicit în listele electorale. Nu ai nici un drept să elimini vreun votant, cu excepția alin. 2. Pentru asta trebuie amendată Constituția.

        5.  @sanantonio  In Constitutie nu se spune cum anume se stabilesc listele electorale, desi expresia apare la Art 81 (2) „Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.”
          Totusi, probabil ca asta e o interpretare de competenta CCR.

        6.  @OstapBender Scapi din vedere un aspect: raționamentul tău este cel folosit de USL pentru încercarea de a schimba numărul alegătorilor. Este cel folosi și în prezent, tot de USL, pentru a nu recunoaște invalidarea referendumului: nu mai sîntem 18 milioane, sîntem 15-16, că atîția s-au înregistrat la recensămînt. Noroc că CCR nu a ascultat, în majoritatea, cîntecul de sirenă al USL, altfel eram în prăpastie cu toții.

        7.  @sanantonio  @OstapBender Inclin sa-i dau dreptate lui OstapBender. Votul este un drept, nu o obligatie. Intr-un fel, este ca la permisul de conducere – toti cetatenii romani care au 18 ani au dreptul de a conduce pe drumurile publice, dar numai daca au trecut un examen.

        8.  @sanantonio Nu vad absolut nicio legatura. Eu sunt pentru inscrierea volutara, cu cel mult 30 de zile inainte de alegeri, de pilda pe liste electorale, liste care sa fie baza oricaror alegeri. Nu i-am auzit pe cei de la USL cu o asemenea propunere. Apoi, mi s-a parut ca o asemenea regula ar putea fi creata fara a schimba Constitutia. Nu vad legatura cu cei de la USL.
          Mai cred ca inscrierea pe liste simuleaza atitudinea de cetatean, te obliga cumva sa devii un cetatean mai implicat si mai activ, cu toate consecintele de rigoare. 

        9. @sanantonio
          Nu vad absolut nicio legatura. Eu sunt pentru inscrierea volutara, cu cel mult 30 de zile inainte de alegeri, de pilda, pe liste electorale, liste care sa fie baza oricaror alegeri. Nu i-am auzit pe cei de la USL cu o asemenea propunere. Apoi, mi s-a parut ca o asemenea regula ar putea fi creata fara a schimba Constitutia. Nu vad legatura cu cei de la USL.
          Mai cred ca inscrierea pe liste simuleaza atitudinea de cetatean, te obliga cumva sa devii un cetatean mai implicat si mai activ, cu toate consecintele de rigoare.

        10.  @OstapBender De acord cu tine, cu mențiunea că nu se poate atît timp cît Constituția spune că toți cetățenii care au împlinit 18 ani pot vota, deci fac parte din listele electorale. Punct.
          Legătura dintr tine și USL este că nici tu, nici USL, nu recunoașteți evidența: ai 18 ani, ești pe lista electorală, oriunde te-ai afla. Eventuale liste de adeziuni le-ar lua dreptul la vot celor care nu au aderat, or chestia asta e în contradicție cu postulatul constituțional ”cetățenii care au 18 ani au drept de vot” fără alte înflorituri.

        11.  @sanantonio  Pai, cine vorbeste de „lista de adeziuni”? Tot nu vad legatura cu USL. USL nu a vorbit niciodata de inscrierea voluntara pe o lista electorala. Deci, nu vad legatura.

        12.  @MariusBadea De unde veniți, fraților, cu similitudini trase de păr de rămîn chele? Unii cu votul fără buletin, alții cu carnetul de șofer, urmează dreptul de a face pîrnaie? Ce legătură e între toate astea și listele electorale din care fac parte, obligatoriu, conform Constituției actuale, TOȚI cetățenii români care au împlinit 18 ani, cu sau fără buletin, cu sau fără carnet de șofer? Despre ce discutăm?

        13.  @sanantonio  @MariusBadea
           Discutia era despre modificarea Constitutiei, nu?
          Exact si chestia asta ar trebui modificata – faptul ca la implinirea a 18 ani esti inscris automat pe listele permanente. Si ca sa-ti mai servesc o similitudine cheala, seamna cu telefon primit de la banca X, prin care esti anuntat ca te asteapta sa-ti ridici cardul de credit, desi tu nu ai solicitat niciodata asa ceva.

    2.  @supastaru
      1. Inscrierea pe listele electorale nu reprezinta nicio ingradire a dreptului de vot. Asta s-a mai argumentat in comentariile anterioare. A te inscrie si a vota sunt doua fapte diferite.Te inscrii, iar mai apoi daca vrei sa votezi bine, daca nu, nu. Pentru cei plecati, ocupati, bolnavi etc (oricum o minoritate) se poate face o procura.
      2. Nu este treaba niciunui partid sa mobilizeze cetatenii pentru a se inscrie pe listele electorale. Tocmai asta e ideea. Cetateanul, daca vrea sa fie cetatean, sa puna mana sa se inscrie singur. Ar fi culmea sa vina cineva la tine si sa-ti ceara sa-ti exerciti un drept. E ca si cum ti-ar aduce aminte ca trebuie sa respiri, sa bei apa, sa mananci.

  3. e o problemă cu înregistrarea: ce te faci cu bătrânii, bolnavii şi în general, cu cei care nu se pot înregistra din motive obiective? le iei dreptul la vot?
    dacă le oferi posibilitatea să ceară să vină la ei să fie înregistraţi, nu faci decât o repetiţie pentru operaţiunea „urna mobilă”

    1.  @oglinjoara Bătrînii, bolnavii şi cei care nu se pot înregistra din motive obiective reprezintă o falsă problemă. Cum adică nu se pot înregistra? Nu pot scrie o declaraţie de mînă pe care să o trimită prin poştă? Sau cum?

  4. La pct. 1
    E adevarat ca fraudarea devine mai dificila, dar probabil ca se va muta in faza pre-votare, adica se va incerca fraudarea listelor. Aparatul de partid va cauta adunatii de pe strazi, prostimea satului/ghetoului si toti dependentii de serviciile sociale pt a le aduna datele si a-i „inscrie” pe liste.
    Dar, oricum, ar fi un filtru suplimentar care ar reduce de vreo 6-7 ori capacitatea de a frauda votul.
    In plus, exista si aspectul pozitiv ca sunt atrasi in procesul electoral cei cu adevarat interesati de viata politica (cu acelasi amendament, legat de „inscrierea” unora sau altora de catre aparatul de partid).

  5.  ce nu mai inteleg, de ce nu exista un soft care sa contina o baza de date cu votantii si  care presupune un simplu calculator conectat la internet  in fiecare sectie de votare , intri la vot, se tasteaza  cnp-ul tau si sa apara pe monitor daca ai mai votat sau nu, asta ar elimina votul multiplu .

    1.  @promaa2002 Pentru ca nu s-ar mai putea fura. Pentru ca daca ar exista baza asta de date, ai putea sa ceri sa vezi daca s-a votat in numele tau.

  6. cu inregistrarea pt votare nu cred ca sa opresc fraudele, parca-i vad pe comunistii-usl cum merg la tara din casa in casa pe motiv ca ii ajuta pe batrani, le iau declaratii , cnp-urile si uite asa isi fac baza de date pt a completa liste suplimentare. ar fi o solutie ca declaratiile sa nu fie olografe ci autentice, date la notar, dar alea costa, deci sigur nu ar accepta usl

    1.  @promaa2002 Nici eu n-aș accepta.
      De ce să pierd vremea la notar? De unde atâția notari să acopere toată popoulația? 

    2.  @promaa2002 Care liste suplimentare? Eu am inteles ideea in sensul ca mergi si te inscrii pe lista si in acelasi timp zici exact unde votezi. In radauti, in Laponia sau in Timisoara sau unde o fi. Dispar listele suplimentare si daca nu ai declarat la timp ca vrei sa votezi nu votezi.

  7. 1. Eu aş scoate din listă obligativitatea declaraţiei pe proprie răspundere. pentru o mică parte – cei care au drepturile electorale suspendate – nu merită să dea declaraţii milioane de oameni
     
    2. „atîta timp cît parlamentarii reprezintă toți cetățenii români, nu doar pe cei cu drept de vot sau înregistrați pe listele electorale”
    Am dubii că un parlamentar/parlamentarii îi reprezintă pe toţi.
    Cum să reprezint pe cineva care nu mi-a încredinţat votul/încrederea?
    Cred că e abuziv-bombastică pretenţia de a reprezenta toţi cetăţenii: îi reprezinţi cu adevărat pe cei care sunt de acord să fie reprezentaţi de tine, care au în comun cu tine nişte convingeri, în virtutea cărora ţi-au acordat votul.
    Altfel, cum îl reprezint pe un necunoscut? De unde să ştiu ce valori are? De stânga? De dreapta?
    De ce să ne facem probleme că rămâne nereprezentat? Nu c

    1. umva e problema lui şi grija lui să fie reprezentat?
       
      Aşa că aş stabili numărul de parlamentari sau deputaţi şi senatori după numărul de cetăţeni înscrişi în listele electorale.

    2.  @oglinjoara as avea si eu urmatoarea remarca. Numarul de parlamentari sa se stabileasca in functie de numarul celor inscrisi voluntar pe liste. Sa vezi durere atunci …

  8. M-a dus gandul imediat la studenti, care trebuie sa se duca acasa de 2 ori ca sa voteze. In cazul lor e o ingreunare a procesului prin implicarea unei mobilitati mai ridicate. Eu inca nu stiu cand electoratul de varsta a 3-a, care e spalat pe creier de 22+ de ani va fi dominat in alegeri de electoratul tanar.

  9. Inainte de sistemul de vot, mult mai important ar fi zic eu realizarea nenorocitului de sistem electronic integrat. Pe scheletul acestuia se poate realiza apoi tot restul sistemelor necesare existentei unui stat sanatos si corect evaluat.
    Numai astfel ne putem cunoaste numarul, ne putem cunoaste veniturile si incasarile statului, ne putem cunoaste cheltuielile pe sanatate, sociale, bugetare, ne putem concepe corect politicile viitoare, ne putem gandi strategic dezvoltarea, si putem sa realizam un sistem de vot corect si eficient.
    Altfel este ca si cum am inlocui niste scanduri putrezite intr-un gard care oricum sta sa cada …
    PDL si resturile de dreapta care se tot chinuie sa se coaguleze ar putea sa isi realizeze o platforma diferita de ceea ce au oferit pliticienii pana acum. O abordare care sa includa numai planuri serioase, tinte realizabile care otata atinse sa aduca evolutie si modernizare Romaniei. O astfel de tinta poate fi realizarea acestui sistem. Si oamenii pot fi usor convinsi de necesitatea si importanta lui. Este mai usor pentru oricine sa isi poata urmari pe net diverse cereri, stadiul lor si data estimata pentru rezolvarea lor, sa stie ca nu este nevoie sa de duca la nu stiu cate ghisee ca rezolve, sa stie ca orice autoritate poate gasi date despre el astfel incat sa nu il terorizeze mereu cu nu stiu ce solicitari catre el, ca poate verifica daca institutiile statului isi fac datoria si completeaza situatii astfel incat el sa nu fie nevoit sa alegre apoi sa rezolve probleme creeate de functionari idioti ai statului, etc.

    1.  @poweraxxel totul e frumos si-s de acord . Rata de penetratie a accesului la internet e de 42% din gospodarii , 54% dintre oameni n-au folosit vreodata …. nu mi se pare o tema fezabila cu priza la masele mari si largi ….

      1.  @schtiel si totusi, in aceasta situatie in care mai putin de jumatate din populatie are acces la internet, un procent mult mai mare isi ridica salariile si pensiile pe card bancar. In aproape orice lor din tara exista posibilitatea trasferului electronic de bani. In majoritatea localitatilor exista internet cel putin la primarii. Pe de alta parte, internetul ajunge astazi aproape oriunde, cu echimapente performante si usor de achizitionat.
        Cel mai important este nu sa constati cad de rau stai la inceputul unui astfel de proiect, ci sa il realizezi indiferent de cate greutati intampini …

        1.  @poweraxxel lucrez in IT ….NU iau salariu pe card si nu-l voi mai lua vreodata !!! – am carduri dar le folosesc cand vreau , daca vreau 
          chiar si proiectul ghiseul percepe 2% comision …adica da-o dracu de treaba , imi platesc anticipat pe un an impozitul si mai dau si comision ???? adica traiasca bancile in continuare ?

        2.  @schtiel  @poweraxxel Cred că depinde de bănci aici. Nu fac reclamă dar eu n-am plătit comisioane de 2 ani

        3.  @poweraxxel crede-ma ca-s satul de discutii cu banci si despre banci . chiar nu mai vreau ! 
          degeaba cer eu , un neica nimeni , sa dispara 2% , bancile stiu sa faca doar profit …

        4.  @schtiel cand ceri tu nu contezi, cand cere un stat situatia este alta … Cererea poate fi transmisa „simbolic” prin Isarescu, poate fi transmisa i momentul in care in parlament ar exista anumite initiative legislative care ar viza sistemul bancar, etc …

        5.  @poweraxxel puh , bancile reactioneaza doar cand Isarescu le da peste botic , altfel sunt suverane !
          Iar statul sta cu mana intinsa la acele banci , crezi ca ele nu stiu ???

        6.  @schtiel  @poweraxxel problema asta e universal valabila, in canada, statul e dator vandut la bancile private. si totusi, statul canadian funcitoneaza, nu a paralizat din cauza asta. e un fals nod in p

        7.  @schtiel  Si eu lucrez in IT. Si sunt adeptul platilor cu card-ul. Daca vrei sa fii paranoic ca platile online nu sunt secure sau ca la ATM ti se pot fura datele cardului si ulterior clona atunci nu ai mai face niciodata tranzactii online. Cat despre ghiseul.ro aia este o pleaca a cuiva de sus cu 2%. De exemplu la Constanta prin site-ul SPIT poti plati online (prin Romcard si Banca Transilvania) fara nici un comision. Parerea mea este ca e bun si un sistem centralizat daca este facut cum trebuie si nu beleste lumea. Pana atunci daca isi fac toti separat si nu percep comision tot e bine.

        8.  @AndyRWX  @schtiel Opriti-va! Nu vorbim despre cat de sigure sunt sistemele sau despre comisioane! Vorbim despre un sistem centralizat informatizat. Aveti un avantaj ca lucrati in IT, deci in loc sa va laudati sau contraziceti puteti da o mana de ajutor. Puteti veni cu propuneri, cu comparatii din alte tari, etc. Aduceti-va contributia nu incalciti si mai mult o idee necesara.

        9.  @poweraxxel  @schtiel Cu ce idei sa vin. Si de fapt de ce sa vin eu cu idei? Ca sa imi fure cineva ideile? .. Ideile costa bani. Si atata timp cat eu nu am loc de „nepotisme” sau „prietenii” gen Teamnet (aka Asesoft aka Sebastian Ghita) care isi vinde un soft cu 1.1 mil de eur la o licitatie la care numai el aavut access atunci de ce as veni eu cu idei MOCA ? Call me a bitch, but pay me!
           

        10.  @AndyRWX  iti dau eu 2 motive pentru care sa vii moca cu idei …
          1. In felul acesta Ghita o ia in mana. Nu poate veni si cere milioane pe ceva ce tu oferi gratis.
          2. ideile si solutiile astea ti-ar usura inclusiv tie viata …

        11.  @poweraxxel Vezi tu asta este mentalitate invechita. Cel putin din punctul meu de vedere. Eu lucrez 100% cu occidentul. Nimeni, si repet, NIMENI nu ofera NIMIC gratis. E frumos ca si concept dar nu este sanatos. Pentru mine si pentru familia mea cel putin. Sunt de acord ca nu suntem de acord, sau cel putin nu in totalitate. Si te pot contrazice cel putin la un punct. Nu o ia in mana Ghita. Pentru ca eu nu am portitele lu Ghita de intrare. Eu am avut un singur mare experiment de genul asta cu statul la nivel local in Constanta. Si am pierdut in fata unui „verisor” cu o firma infintata dew 2 saptamani special pentru asta. Pretul lor a fost mai mare de vreo 5 ori decat al meu si au castigat. Pentru ca beneficiarul trebuia sa  isi ia si el partea. Nu poti sa dai gratis nimic. Pentru ca daca tu dai gratis multi altii pierd. Inclusiv tu. Nu ma intereseaza sincer daca ma judeca cineva dintre voi ca sunt impotriva gratuitatilor. Sau pentru ca nu imi place sa muncesc degeaba. Pana la urma de asta avem fiecare cate un job nu?!. Imi place sa sustin/sponsorizez sau sa contribui cum pot, daca pot un proiect gen Blogary de exemplu, fara a avea nici un castig material. Dar nu voi face niciodata nimic gratis cand vorbim de un proiect de anvergura acestuia de unde altii isi asigura cateva generatii. Da sunt egocentric!

        12.  @AndyRWX in cazul asta, n-are rost sa mai existe nici macar proiecte de genul  blogary. Degeaba ne dam cu parere pe un blog despre cum ar trebui sa fie viata daca nu suntem dispusi niciodata sa aplicam ceea spunem … Putem sa fim ca PDL-istii, sa copiem comportamentul PSD-istilor odata ajunsi la putere sau sa ne inchidem in carapace. Pana la urma, politicienii actuali asta vor. Sa ne coboare la nivelul lor  unde sa ne invinga sau sa ne faca sa fugim …

        13.  @AndyRWX  @poweraxxel problema se pune nitel si altfel: nimeni nu spune ca trebuie sa fie gratis, dar cand solutia software costa 100k si consultanta costa inca 200k, cand ai aceeasi varianta open-source gratuita, iar consultanta si implementarea costa max 100k, pe care s-o aleg eu, statul sarac?
           
          de ce sa mai platim la supra pret reinventarea rotii, cand putem plati servicii ?

        14.  @poweraxxel Vorbim de niste nivele total diferite. Esti constient ca in Romania la ora actuala singurele afaceri profitabile sunt cele cu statul. Sau in mediu privat pompele funebre. Si banuiesc ca esti de asemenea constient ca la capitolul contracte cu statul nu stau bine decat cei care au relatii de prietenie sau familale cu statul. De fapt nici macar atata. Sunt mii de firme fantoma deschise chiar de catre oameni de stat ca sa se serveasca ei singurei. (si cei mai multi pe variante open-source iar profitul e de aproape 100%.
           @gupi NU e vorba nici macar de asta. Nu intelegi. Beneficiarii vor sa faca mai multi bani decat prestatorii. Chiar nu  va este clar ca orice contract cu „saracul” de stat, de fapt este o metoda ca cei care reprezinta statul la nivel de beneficiar vrea sa aiba si el partea lui. Si atunci fie ca platesti soft+consultanta sau numai consultanta, pretul ca creste in functie de cat de rentabil i se pare celui care alege prestatorul.

        15.  @poweraxxel  @AndyRWX blogary e o agora , dusmanul intra , asculta si mai fura cate o idee , sa zica repede ca-i a lui …deci e utila madama , se infiltreaza !

        16.  @AndyRWX  Pentru egocentrism, te rog să stai la rînd, că mai sînt destui în față. Pentru luciditate realistă, chiar te rog să sari peste rînd!

      2.  @schtiel  @poweraxxel Dar ar putea exista câteva calculatoare conectate la internet în primăriile satelor/comunelor. Dacă nu ai acasă dar ai nevoie poți să mergi acolo pentru a accesa softul.

        1.  @MihaiMaruseac  @poweraxxel pot sa-ti dau un exemplu , o scoala dintr-o comuna , in parteneriat cu primaria , dotata cu tot ceea ce aste necesar ( rack , server , 20 statii , acces internet breeze etc ) , nefunctionala de cca 7 ani ….

        2.  @MihaiMaruseac  @poweraxxel m-am exprimat gresit , e functionala , daca o bagi in priza ( bine , nu stiu daca au mai platit abon la net , desi pe acolo se faceau teleconferintele …. ) dar NEUTILIZATA ….

        3.  @schtiel  @poweraxxel Asta e alt lucru care ar trebui schimbat. Sunt sătul de câte spații nefolosite există în locul X în timp ce în locul Z lipsesc. Se pot face reorganizări dacă se dorește.

        4.  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel au semnal , sunt in buza Bucurestiului ….totul a inceput de la gasirea unui specialist IT , care n-a accceptat sa nu fie platit sau sa fie prea prost platit si de la conditiile de acolo …totul a murit incet incet , ca orice initiativa fara beneficii imediate pentru clica locala …

        5.  @schtiel  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel 
          Cred că nici comunitatea nu pune presiune pe ”aleși”. Ia să ceară lumea una-alta, să vezi cum s-ar mobiliza alesul!
          Dar ”lumea” așteaptă ”să li se dea, maică”.

        6.  @SimonaM  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel da , asteapta 1kil de malai si 1l de ulei … nu prea stiu ce sa ceara ….. la tara cel putin e jale , fiecare cu moftul lui , deci nu cereri ( gen vitica lui sa intre pe imas prima , lotul ala de la lunca sa-l dea lui fiisu , deh , chestii fine , pentru mersul inainte al comunitatii …. )

        7.  @schtiel  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel 
          Dap. Io tot cred că trebuie schimbat imnul. De 23 de ani zice ”deșteaptă-te” și tot degeaba.
           
          Dacă lor nu le trebuie decât ordinde de intrare pe imaș și li se rupe de canal, stradă, internet și drepturi, de ce să trebuiască io să stau în podu’ de câte lor li se năzare ceva? Înțeleg de la tine că astea sunt cererile lor. Presupun că și capătă ce cer, din moment ce-i tot votează p-ăia. Păi de ce le mai ducem grija, atunci? Oamenii trebuie că-s fericiți.

        8.  @SimonaM  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel nu le duc grija , doar ca votul lor si mentalitatea lor ma cocoseaza pe mine , care n-am vitica , lot pe lunca , cumetrii sau alte alea . Doar vreau sa fiu lasat sa-mi vad de treaba mea … dar uite ca te agita USL si nu mai poti face treaba !

        9.  @schtiel  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel Cere și tu ce-ai nevoie. Informare pe proiecte, întreabă de ce nu se face modernizare de nu-ș ce fel, vorbește cu vecinii, poate se deșteaptă vreunul..

        10.  @SimonaM  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel am fost cu un pas mai destept , caci am renuntat acu vreo cativa ani si-am plecat …. n-am vocatie de ascet sau pastor de suflete ….si rabdarea are si ea o limita !

        11.  @SimonaM  @schtiel  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel Daca ar fi ramas Crin presedinte, cu siguranta ar fi schimbat imnul „Desteapta-te, romane!”.

        12.  @SimonaM  @AndyRWX  @MihaiMaruseac  @poweraxxel crezi ca mi-a fost usor ? n-ai idee cat am piedut si cate am sacrificat …. trist

      3. Nişte privaţi pricepuţi pot să facă o mostră mică de sistem funcţional integrat, pro bono şi pro demo, pe care să-l prezinte unei mişcări politice pentru promovare şi eventual cumpărare în condiţiile legii. Sau, mai bine, un concurs pentru IT-işti: care face sistemul cel mai bun şi mai uşor de folosit, pac, banu’ de la stat!   @schtiel  @poweraxxel

        1.  @gupi  @schtiel oricat fiasco-uri ar fi, nu cred ca asta demonstreaza ca nu mai este necesar … Inseamna doar ca unii le-au sabotat sau au fost pur si simplu pe langa situatie …
          Concluzia este una singura. Avem nevoie de asa ceva sau nu? Ne poate ajuta is usura administrarea viitoare? Dorim cu adevarat un astfel de sistem? Daca raspunsurile sunt DA, atunci nu trebuie decat sa impunem celor care vor sa ii votam sa realizeze acest lucru.

        2.  @schtiel  @gupi adresandu-te altora. Altii care sa gaseasca modalitatea de a se adresa si celorlati si de a ii lamuri ca si ei au de castigat din aceasta realizare. Apoi, cand ideea va castiga adepti tot mai multi, crizel „va reevalua” singur ideea …
          Politicienii nostri refuza sa inteleaga ca s-au dus vremurile „oamenilor”, In politica, vine vremea „ideilor”.

        3.  @poweraxxel  @schtiel nu la asta ma refeream.
          De astfel de sisteme avem nevoie ca de apa. Problema e ca cei ce aleg au capul băgat în cur și-și văd doar mațul prea gol.
           
          exemplu tipic:
          – sistemul de plăți online din Timișoara, implementat pe bani mulți si folosit în proporție de maxim 5% (detalii în alte locuri);
           
          Aș mai adăuga obtuzitatea miniștrilor în acceptarea sistemelor de open-government și open data (vezi data.gov.uk) si nu in ultimul rand, obtuzitatea celor ce aleg sistematic solutii proprietare in locul solutiilor open-source. (vezi http://www.projectfedena.org/ si cum economisesc indienii $10mil pe an cu asa ceva).

      1.  @oglinjoara  @poweraxxel noroc ca de NetCity se ocupa UTI ( Tiberiu stie … ) , cu stele pe umar , sub acoperire …. merge la fel de prost si incet ca Bechtelu , la aceleasi costuri ….

  10. Interesant, greu de realizat, dacă în epoca calculatoarelor rămânem tot la mana oamenilor ( primarilor, etc.)nu-i bine.

  11. Daca o sa se gaseasca o metoda simpla sa ma inregistrez pe lista e ok. Daca trebuie sa merg pana la ambasada o data cand ma inregistrez si a doua oara cand votez e cam naspa. In pus cred ca s-ar putea si legifera votul prin corespondenta ptr. romanii din strainatate in acelasi timp. Ar fi si mai bine.

  12. Nu găsesc decît un singur cusur: 1a-trebuie modificată Constituţia; 1b-nici un partid nu va fi de acord cu un sistem care nu permite furtul, pentru că absolut toate au furat la vot cît au putut de mult.
    De cîţi cetăţeni e nevoie pentru a solicita modificarea Constituţiei?

    1.  @sanantonio Totusi, pentru informatie, initiativa de revizuire poate veni de la Guvern, de la senatori, de la deputati sau de la cetateni si trebuie initiata de presedinte. PDL, care se tot vaita ca nu are concursul celorlalti, daca vrea, poate propune oricand o revizuire.
       
      ARTICOLUL 150 (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
      (2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

  13. Nu găsesc decît un singur cusur acestei varinate de elaborare a listelor electorale: trebuie modificată Constituţia. Nici un partid nu va fi de acord cu aceasta pentru că toate au beneficiat de turismul electoral.

  14. Mie imi convine de minune acest sistem. Este clar o solutie de bun simt si astfel se elimina si discutii de rahat si sterile despre listele lui peste si alte prostii.

    1.  @Rosu Sistemul asta ar elimina multe discutii sterile, este adevarat; ar fi mai usor in ziua votului pentru cei care il organizeaza (ar tipari mai putine buletine de vot, listele ar fi mai mici samd). Adevarat, le-ar fi mai greu sa fraudeze, nu ar mai putea-o face la aceeasi scara. Pe de alta parte: daca sistemul ar fi fost acum in vigoare, Basescu ar fi fost demis.

    2.  @Rosu Da dar ideea este cat de usor si accessibil va fi sistemul de inscriere pentru toata lumea. Mai ales pentru de-aia gen care sa-si lege sireturile la pantofi, ridica un picior pe scaun si se apleaca sa lege siretul de jos. Adica „destepti” cu diploma. Adica intr-o lume ideala da, este un sistem ok. Dar Romania e departe de a fi o lume ideala :))
       

      1.  @AndyRWX  @Rosu În domeniul meu sunt câteva fraze de genul «Artificial Intelligence is no match for natural stupidity» sau cea a lui Einstein cu «2 lucruri sunt infinite: universul și prostia umană. Nu sunt sigur de primul». Cea mai tare este «Programming today is a race between software engineers stirring to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the universe is winning».Tot timpul va exista cineva care va folosi programul într-un mod total aiurea. Cel care-l realizează trebuie să fie conștient de asta și să-i dea peste mână, nu să renunțe la realizarea softului pentru că va avea asemenea «”deștepti” cu diplomă»

      2.  @AndyRWX  @Rosu Mpăi dacă nu-s în stare să se lege la șiret, de ce am considera că-s în stare să voteze în cunoștință de cauză?
         
        Sistemul ăsta repară multe bube 😀

  15. Administrarea Romaniei este varza. Inainte de sistemul de vot, trebuie realizata informatizarea institutiilor responsabile cu evidenta populatiei, cu evidentele din sistemul de sanatate, etc. Apoi, unificarea acestor sisteme informatice si realizarea unuia general. Abia apoi ne putem gandi la sisteme de vot… Pana atunci, orbecaim precum prostii in intuneric. Orice sistem am face va fi fraudat, sabotat, impiedicat, etc.

    1.  @poweraxxel Ba mie mi se pare că cel mai simplu e să faci listele astea. Nu cred să poată fi fraudat la fel de ușor ca cel de-acum (ba din contra). În plus, dacă așteptăm să se modernizeze TOATĂ România, nici peste trei generații nu vom ajunge să ieșim din sistemul ăsta tembel.

      1.  @SimonaM  @poweraxxel Bazele de date exista, dar nu prea au curajul sa le confrunte. Ultima oara cind au facut asta a reiesit ca la doctor merg vreo 25 mil romani sau cam asa.

      2.  @SimonaM  @poweraxxel Intregistrarea se face cu o cerere. La noi e cazul de cerere electronica deci tot pixul si hartia sunt valabile. Ce ar impiedica un primar sa traga la xerox niste cereri, sa le semneze in fals si sa-si fabrice o lista electorala dupa cum ii trebuie? (mai mare sau mai mica).Primul pas este softul antifrauda. La fel cum orice bancomat imi poate identifica cardul cu cip indiferent unde ma aflu pe globul asta, este la fel de simplu sa fiu identificat clar la orice sectie de votare.Bun, nu sunt carti de identitate cu cip. Atunci doar compararea online a CNP-ului si un enter poate certifica ca o persoana a votat sau nu. Orice politist de circulatie ma poate verifica in 2 minute prin telefon si poate afla tot despre mine. Numai la alegeri nu se doreste acest lucru.

        1.  @ribelalu „Ce ar impiedica un primar sa traga la xerox niste cereri, sa le semneze in fals si sa-si fabrice o lista electorala dupa cum ii trebuie?” Teama de pîrnaie! O astfel de furăciune e foarte lesne de probat.

        2.  @ribelalu  @poweraxxel 
          Nu știu de ce dar ne pricepem de minune să ne găsim bețe-n roate. Teoretic, orice soft poate fi spart, orice parolă poate fi neutralizată etc. Ce facem, atunci? Stăm și ne plângem de milă?
           
          Dacă devine prea scump / prea greu de spart sistemul, atunci nu va fi spart. Dacă știi că te va prinde cineva furând și vei plăti pentru asta, parcă ai mai puțin chef să furi. 

        3.  @SimonaM  @ribelalu  @poweraxxel Si astfel revenim la justitie – cheia realizarii reformei in oricare domeniu. Daca orice cetatean, de la AN pana la nea Ion de la mine din sat, va avea incredere in si teama de justitie (incredere ca va fi aparat de abuzuri si teama ca va fi pedepsit pentru erorile sale), atunci se creeaza premisa asanarii subsistemelor bolnave care alcatuiesc statul roman.

        4.  @SimonaM  @ribelalu cum de altfel refuzam intotdeauna sa facem lucrurile corect, incepand de acolo de unde trebuie. Este mai usor sa carpim, sa improvizam, etc. Inca de la una din intalnirile blogary am pus si eu o intrebare: de ce nu se merge spre votul electronic? Bancile sunt entitati private care au putut gasi un sistem de a monitoriza fluxul de bani, dar statul roman nu este in stare sa monitorizeze dsfasurarea voturilor propriilor cetateni … Pentru lipsa unui sistem electronic integrat si incapatanarea de a nu il realiza Romania a ajuns astazi inclusiv in situatia de a nu sti cati cetateni cu drept de vot reali are, pe unde sunt ei, etc. 

        5.  @poweraxxel  @SimonaM  @ribelalu Eu as zice mai degraba ca s-a reusit sa se dea o aparente de credibilitate afirmatiei ca intitutiile statului n-ar sti cati suntem.

        6.  @SimonaM  @ribelalu  @poweraxxel prea scump sau prea greu NU sunt motive de a nu fi spart … singurul motiv pentru a sparge un sistem este finalitatea …merita ? scopul ? beneficiile ? iar aici NU includ beneficiile financiare !
          Si in marea majoritate , cei din sistem fac pagubele ( se vand scheme , parole , backdoor etc )

      3.  @SimonaM  @poweraxxel sistemul exista din bucati , de ex CFR are cea mai mare retea de fibra optica si-i inca de stat , bazele exista ( doar ca in mai multe variante … ) deci nu ar fi mare sau grea sau costisitoare modernizarea

    2.  @poweraxxel a existat un proiect de unificare a bazelor si intercomunicatie , dar a fost respins de inte-ramar , ca cica era deasupra STS si-l asculta ! 
      http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-12834861-crin-antonescu-promulgat-legea-respingere-ordonantei-urgenta-privind-crearea-infrastructurii-comune-comunicatii-electronice-statului.htm
      Opinia mea : STS macar are specialisti care stiu ce si cum , Ministr-elul Comunicatiilor este numit politic din 4 in 4 ani , deci care e mai grava ?

  16. Necesitatea inscrierii pe listele electorale nu restrange niciun drept. Cetateanul, adica locuitorul cetatii, are datoria de a fi activ. Talcul Povestii unui om lenes a lui Creanga e tocmai acela ca cel care nu face nimic, nici macar pentru el, este eliminat de la sine. Statele moderne s-au format in mod activ, nu au cazut din cer. S-au facut razboaie de independenta, revolutii. Ideea de cetatean pasiv ar fi un paradox. Cine sa militeze pentru acest „cetatean pasiv”? Cine sa-i ceara drepturile?

  17. Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Hong Kong… Elveția, UK, US
    Toate au o formă de înregistrare pe liste electorale a votantului.

    1.  @SimonaM sistemul canadian e similar cu cel din romania. numai ca se voteaza cu o masina de vot, care iti inregistreaza votul instantaneu, si poti chiar vedea al catalea votant esti, ceea ce reduce frauda si face numararea voturilor foarte usor de centralizat.

        1.  @MihaiMaruseac  @SimonaM si tot sistemul din canada emite, inainte de votare cu vreo cateva saptamani, niste cartele de vot, pe care sunt trecute toate datele votantului (nume si adresa). numai cine nu primeste aceste cartele trebuie sa se inregistreze la biroul electoral, altfel, esti inregistrat in mod automat.

  18. Acest sistem exista, de exemplu, in Franta. Astfel, pentru alegerile prezidentiale 2012 din primul tur s-au inscris 46 028 542 si au votat 35 883 209. Adica o prezenta la vot de 79,48 %.
    Inscrierea pe liste are ca efect imediat constientizarea statutului de cetatean.Te forteaza sa fii mai activ si mai implicat.

    1. erata: „au votat 36 584 399”. „35 883 209” sunt voturile valabil exprimate. O alta particularitate a sistemului francez: votul nu se face cu stampila, ci in plic. Asta permite contabilizarea partiala a votului „alb”, adica plicul gol, desi acesta se aduna cu cele nule, adica un plic cu mai multe nume etc. Mai sunt localitati unde votul se face cu o bizara masina electronica de vot.

  19. Aș adăuga 5. Se elimină posibilitatea de a atrage dezinteresații de partea unei tabere. Din cele 11 milioane nu toți au vrut boicot

  20. Acest sistem exista, de exemplu in Franta. Astfel, pentru alegerile prezidentiale 2012 s-au inscris 46 028 542 si au votat 36 584 399.

    1. Adica o prezenta la vot de aproximativ 80%. Inscrierea pe liste are ca efect imediat constientizarea statutului de cetatean.Te forteaza sa fii mai activ si mai implicat.

  21. Asa o fi dar cvorumul va fi facut de 5 milioane de alegatori. Si nu stiu daca se „imbuca” cu articolul din toate Constitutiile lumii referitor la „suveranitatea poporului”. Poporul nu e de 5 milioane.

    1.  @ribelalu Și de cît e poporul? Care e numărul stabilit în Constituție? E de 8 milioane? De 12 milioane? De 16? De 19? Ce scrie în Constituție la numărul de popor?

      1.  @Bleen Poporul este format din toti cei cu cetatenia romana. Altfel s-ar folosi alt termen…stiu eu? „Popor partial” merge?Problema pusa de tine este gresita. As fi de acord cu retragerea voluntara de pe listele electorale nu cu inscrierea. Asta inseamna sa ai un drept de care nu vrei sa beneficiezi. Ceea ce spui tu este o conditie care impiedica un drept constitutional. Ajungem iar la liste suplimentare. Cvorum de 25%+1 din total votanti, razboaie la CCR si televiziuni samd.Avem Evidenta Populatiei si Autoritatea Electorala Permanenta, institutii care se dubleaza una pe alta. Daca retragerea este voluntara atunci MAI tine evidenta cetatenilor si AEP a listelor electorale.

        1.  @ribelalu Sistemul e folosit în multe țări, inclusiv Statele Unite (unde e celebru).
           
          Dacă înregistrarea pe liste electorale este o condiție care împiedică un drept constituțional, atunci și necesitatea prezentării actului de identitate înainte de a vota este o condiție care împiedică un drept constituțional.
          Sistemul nu retrage dreptul de vot, așa cum necesitatea actului de identitate la votul propriu-zis nu retrage dreptul de vot. Dacă nu poți vota fără act de identitate nu înseamnă că ți se ia dreptul de vot. 
           
          Nu ajungem deloc la liste suplimentare. Singurele liste electorale valabile sînt cele cu cei care s-au înregistrat. Nu se mai iau în considerare listele de la Evidența Populației. Nu se poate vota pe liste suplimentare. Se stabilește un interval de timp în care cetățenii se pot înregistra și apoi listele se închid.
           

        2.  @ribelalu  @Bleen 
          Sunt o grămadă de țări care practică sistemul cu destul de mare succes. Și care nu pot fi acuzate de ignorarea poporului sau lipsa de democrație.
           

        3.  @ribelalu  @Bleen În acest raport american nu este criticat sistemul de înregistrare pe liste electorale, în sine, ci faptul că se face pe hîrtie. Plus, să nu uităm de proporții: americanii sînt aproape 300 de milioane, într-o federație cu 50 de state. România cu 19 milioane de oameni și puțin peste 40 de județe, e cam ca bucătăria de vară a Americii, din punctul ăsta de vedere. Problemele americanilor cu sistemul de înregistrare România le-ar putea avea peste cîteva generații. Poate.

    2.  @ribelalu Dacă X nu vrea să voteze e vina lui și va trebui să suporte cu stoicism faptul că a decis să nu conteze. Dar asta e validă doar după ce se va ști clar diferența între boicot (înscris undeva dar nu votez) și neparticipare.

  22. Din ce am înțeles, sistemul ăsta e practicat oarecum în Franța. Am văzut un birou de evidență a populației în care una dintre activități era înscrierea pe liste electorale. Era închis așa că nu am putut afla procedura exactă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *