Mizeria mai mica are avantajul clar ca e mai mica

Să nu ne amăgim. Apa caldă la robinet. Duşul aproximativ zilnic, spre deosebire de cel lunar, anual sau deloc. Şamponul, deodorantul, pasta de dinţi. Ciorăpelul, chiloţelul, cămăşuţa schimbate zi de zi. Spălatul la poponeţ, în scopul eradicării ghindelor fecale interfesiere. Igienizarea altor părţi ruşinoase, predispuse la depuneri biologice abundente. Sînt, toate acestea, cuceriri relativ recente în arealul românesc. La ambele sexe. Adoptarea lor nu e nici pe departe generalizată, destule zone geografice nefiind încă penetrate. Drumul de la mizerie la civilizaţie rămîne lung şi anevoios. Electoratul e divers, inegalităţile sînt mari, condiţiile materiale sînt vitrege. Nu putem cere miracole. Există factori obiectivi care explică înapoierea şi împiedică saltul spectaculos către o lume mai bună. Corect. Numai că factorul decisiv este subiectiv. E vorba de opţiunea personală. Pentru mizeria mai mică.

E o mare imbecilitate să crezi că toate mizeriile sînt la fel şi n-ai ce alege. Bunăoară, în rural, statul pe scaun la birt fără ghinde fecale între fese, la o ţuică, denotă opţiunea personală pentru o mizerie mai mică. În mod ideal, prezenţa robinetului cu apă caldă facilitează procesul, dar absenţa lui poate fi depăşită alegînd apa încălzită la foc. Mizeria nu dispare, dar e mai mică. Pînă vine şi ţeava cu apă caldă, scade riscul răspîndirii infecţiilor, cît şi riscul abcesului în fund. La fel e şi-n politică. Absenţa variantei ideale nu înseamnă absenţa oricărei variante. Nu toate mizeriile sînt la fel. Nu toate au ghinde între fese. Nu toate sînt pestilenţiale.

Spre exemplu, una dintre mizerii a fost lăudată, în primăvara lui 2012, de Germania, locomotiva Uniunii Europene. A fost dată drept exemplu: aşa se aplică, în vremuri grele, o reformă dureroasă, dar indispensabilă. Mizeria aia, cînd era la guvernare, a făcut ceea ce ţări mult mai tari din UE n-au avut curajul şi onestitatea să facă. De aceea, România nu s-a dus în cap şi are şansa să primească, în continuare, banii fără de care ar capota cam cît ai zice „a treia suspendare“. Şansa, nu garanţia. Căci, de-atunci, altă mizerie a pus mîna pe putere şi s-a apucat să calce în picioare legile, regulile, Constituţia.

Adică Statul de Drept, la care par să ţină mult boierii din UE, cei care ne finanţează supravieţuirea cît de cît europeană. Mai mult, liderii mizeriei venite la putere în primăvară s-au apucat să-i insulte la liber, dezinvolt, pe liderii apuseni care ne dau împrumuturi. Pentru publicul intern, desigur. Pe plan extern, se dau cei mai mari prieteni ai Occidentului. Probabil, au ajuns să-şi creadă propriile gogomănii, alea cu vesticii care sînt proştii dictatorului Băsescu. Între timp, situaţia economico-financiară s-a deteriorat, actuala mizerie guvernamentală fiind mai mare decît precedenta: nu are nici un fel de soluţie pentru ţară, ci doar pentru ea. Cînd nu minte, mai zice, pe bune, şi ce urmăreşte. Puterea absolută, pe care s-o păstreze pe veci, prin mutilarea Constituţiei. Ceea ce mizeria de dinainte nu intenţiona să facă.

E foarte mişto să spui că te-ai săturat să votezi mizeria mai mică. Îţi dă, aşa, un sentiment de superioritate. Mai ales cînd ironizezi, elitist, ruralii care stau în birt, cu ghinde între fese, la ţuica dată de primar, ca să voteze cum li s-a zis. Aşa se cîştigă alegerile la noi. Europa bogată, fără ghinde, cu apă caldă, schimburi curate în fiecare zi, axila dată cu spray şi dantura întreagă, e departe. Demult nu mai are, ca noi, aproape jumătate din populaţie cazată în sate din evul mediu. Care înclină balanţa electorală. Degeaba votezi. Ce rost are să recunoşti că există o mizerie mai mică? Nici campanie n-au fost în stare să-şi facă. Prin comparaţie, Dănuţ, cu noua lui mizerie, şi-a făcut campanie giugiuc! Mai bine nu votezi.

Problema cu teza asta e simplă. Nicăieri nu există politică total imaculată, fără nici un fel de mizerie. Dacă voi, dezgustaţii, neprihăniţii, modele de curăţenie între fese, cu axila parfumată şi respiraţia mentolată, aveţi deja biletele de avion spre jobul bine plătit din occident, atunci vedeţi-vă de drum. Fără să mai comentaţi. Succes! Dar dacă trebuie să rămîneţi aici, e foarte nasol. Refuzînd să votaţi, mizeria mai mare cîştigă tot. Absolut tot. Are suficient electorat captiv, teleghidat prin televiziuni vasale. Şi o să vă înghită şi pe voi. De tot. Aşa cum s-a mai întîmplat în istoria recentă. Aia fără hîrtie igienică, apă, săpun, spray, curent, căldură, mîncare. Mizeria mai mică, dincolo de faptul că este, efectiv, mai mică, e aşa pentru că nu conţine doar mizerabili. Ci şi oameni întregi la cap, care nu riscă să ne scoată din UE. Dac-o votaţi, le daţi o şansă lor, nu mizerabililor. Implicit, vă daţi o şansa vouă. Opţiunea personală, raţională, ar trebui să fie clară. Mizeria mai mică. Ştiţi voi care. Pînă cînd, Doamne ajută, dăm şi de civilizaţie.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Alexandru Hâncu

A lucrat ani de zile la BBC în Marea Britanie, unde a stat 16 ani, între 1992 și 2008. Revenit în țară, a lucrat la televiziunea online Happy Fish, Serviciul Român de Comedie și la Kamikaze, unde este și fondator. Este membru fondator al Blogary.

83 de comentarii

  1. Haha, aproape de suta de mesaje, ca in vremurile „bune”. Semn ca e groasa si se intimpla ceva.
    La alegerile astea o sa votez direct in turul 2.

  2. Sa se crape! Pana cand partida democratica nu va avea in Romania macar o treime din electori, sa se crape de o mie si de trei mii de ori. Nu se poate ca doar o ultra-minoritate sa inteleaga ceea ce este democratia si sa sufere ca proasta de fiecare data cand aceasta este pusa in pericol. Jocul este prea disproportinat. Democratia si justitia trebuie asumate popular. Nu e deloc complicat. Poate pricepe oricine. Nu e rezervat doar pentru oamenii educati. Nu e vorba de fizica cuantica. Ce e greu de priceput ca, daca e dreptate, e bunastare?! Sa se crape! Democratia trebuie sa fie un proiect national si sa priveasca pe fiecare. 
    O fi lumea predispusa la masochism si la suferinta, pentru ca altfel nu e de inteles de ce sa-ti faci rau cu stampila ta, de ce atata entuziasm pentru atentatori la viata si la bunastarea sociale.

  3. Am doua intrebari: care ar fi scorul care sa „purifice” clasa electorala? 10,15.20%? Ca pe partea ailalta, cu 60% nu se mai „purifica” decat dosarele penale. 
    De ce s-a mai facut ARD? Ca sa ce? Pentru aflare in treaba?Eu am crezut ca se pun laolalta ca sa le faca o campanie USListilor de sa le sara fulgii. Da vad ca fulgii le sarira tot lor. La 15%, chiar nu merita deranjul, nici macar nu trebuia sa se deranjeze sa mai scrie platforma aia de-o citesti cu Advilul pe noptiera.

    1. Canadiana Nu se purifică nimic la niciun scor. Partidul cel curat trebuie creat de la zero, nu prin reciclarea ălora vechi.
      Iar scopul ARD este împachetarea PDL în alt ambalaj. Cu ambalajul vechi nu se mai vindea. Se vede treaba că și așa tot în raft va sta.

  4. Buna dimineata oameni buni.
    Am impresia ca unii ne laudam ca suntem rationali si pragmatici dar nu putem sa renuntam la unele criterii de natura hibrida emotional-rationale… 
    Situatia e maro, asadar intram pe programul de avarie grava. Asta scrie si DPA. Avem niste ardisti de stransura, multi dintre ei niste bieti confuzi cu dorinta de a incerca si ei sa faca o branza, multi cu dorinta de a nu ramane pe dinafara, cativa cu treaba. E nasol ca nu e bine. Era bine sa fie bine… 
    DAR NU E. Asa ca problema se pune la modul urmator: vine inundatia. Ai doar niste saci cu nisip si o lopata cu coada scurta si stramba. CE FACI? Ori te apuci de pui sacii in rind pe la usa beciului sa mai stavileasca apa, ori iti bagi picioarele ca oricum o intra apa. Dar daca apa vine si se ridica doar pana la nivelul la care ar fi ajuns sacii??? Nu o sa iti dai pumni in cap pe urma ca nu ai facut nimic?
    Avarie… Asadar in situatia asta sunt oameni care se agata de ultima posibilitate: „damage control” si oameni care vor totul sau nimic. Damage control a facut ca in 1945 Transilvania sa ramana integral la Romania… 
    Judecati voi.
    Ori dam toata puterea mujicilor ori doar majoritatea. Cu 66% din mandate USL va va calca in picioare orice idee de stat normal si civilizat cu viteza cu care e in stare Cati Andronescu sa ofere argumente pentru bacalaureatul doar cu buletinul… 
    Eu sunt dintre cei care nu mai vor PDL ca emblema a dreptei romanesti pentru ca se dovedeste a fi un partid bantuit de fesenism si de o criza de identitate profunda. Nu de dragul lor, nu pentru ei, ci pentru a salva macar obrazul drept al tarii asteia, ca sa stie si lumea ca „nasc si la Romania oameni”, ca nu suntem chiar dosul Europei, ci doar o margine mai prafuita si cu mai multe probleme de sanatate civica.

    1. Rosu Cu tot respectul pe care il am pentru DPA, si il am fara nici un dubiu, cred ca a devenit imperativa nevoia unei (relative…) purificari a clasei politice romanesti si a mentalului colectiv (cu sau fara ghinde fecale). Opinia mea bintuita de subiectivism, este ca am ajuns in postura alegerii intre un accident cerebral grav si o scleroza in placi. S-ar putea ca o stare de coma indusa (neprezentarea la vot) sa forteze o relativa vindecare, renastere a dreptei (desi sint partizanul ideii ca nu asistam la o lupta intre stinga si dreapta, ci la o hirjoneala intre Camorra si N’Draghetta….unii vor sa mince tot cozonacul, altii miriie doar ca sa aiba parte de o felie…). Si in fond, daca cei cu ghinde anale determina balanta electorala, e utopic sa speri (da, stiu, suna elitist…) ca isi vor schimba optiunea ascultind un discurs electoral coerent, si-o vor schimba doar cind ii vor napadi abcesele. Si cu cit mai absoluta va fi puterea absoluta, cu atit mai repede vor simti asta intre fese si nu numai. Cu cit mai repede, cu atit mai bine.
      Boala prelungita, moarte curata. Citeodata ca sa iti fie bine, trebuie sa iti fie mai intii rau. Si chiar cred in asta, pentru ca toate lucrurile bune din lumea asta au un pret. Nimic nu e pe gratis.
      P.S. A nu se intelege ca fac propaganda neprezentarii la vot, e doar o opinie personala. Si evident ca ramin un fan neconditionat al domnului Aligica, pe care in postura de ideolog al unui viitor pol de dreapta in politica romaneasca, il percep ca pe o sansa.

      1. DrMengele nu cred ca neprezentarea la vot are vreun efect asupra clasei politice. Poate doar dacă ar fi însoțită de niște manifestări de protest în stradă. Partidul ăla nou, adevărat de dreapta, nu va apărea din cenușa actualei clase politice, ci va trebui construit de la zero de noi ăștia care comentăm pe aici și de alții ca noi.

      2. DrMengele Rosu În principiu sînt de acord cu DrMengele „boală lungă, moarte sigură”. Însă teza neprezentării la vot nu mă convinge dintr-un punct de vedere: de ce dacă e bine să rupi răul de la rădăcină e mai bine să stai acasă decît să dai un vot tactic pentru USL? Căci deseori succesul e mai greu de gestionat decît înfrîngerea.
        Știu, sînt șanse mici ca de la prea mult USL să-i vină electoratului greața (avem imaginea perioadei 2000-2004 care s-a uitat imediat), dar ce naiba, tre’ să luăm în calcul toate variantele înainte de a alege una care sa ne satisfacă cît de cît…

  5. Înțeleg perfect spaima celor care susțin că e sfârșitul lumii. Dar hai să facem o mică analiză. De ce anume ne e cel mai frică?
    Mie cel mai tare mi-e frică de o lovitură de stat. Ah, stai. Ca cea de astă vară. Deci știm deja cum e să se întâmple răul cel mai rău. Știm cât de frică ne-a fost, știm toate spaimele prin care am trecut, știm ce am făcut fiecare.
    Trebuie să facem tot posibilul să nu se mai întâmple, ziceți. Sunt de acord cu voi. Cum procedăm? Alegem ARD! Ok…  Și iar întreb. Unde erau candidații noștri astă vară? Ce făceau să apere țara asta atunci când chiar eram în pericol?
    Că nu știu cum să vă spun, dar mie chiar nu-mi vine să pun iar la butoane unul care nu știe/nu vrea/nu poate să facă ce trebuie. Stați strâmb și judecați drept. Cine a reacționat cum trebuie astă vară? Ăia vor sări și altă dată la necaz. Restul… nu vă faceți iluzii.
    Nu zic să nu votați. Nu zic nici să votați. E o alegere individuală. Tot ce zic e să gândiți înainte să dați putere cuiva asupra voastră și a fricilor voastre. Până acum am tot votat negativ sau cu plutonul, fiecare după posibilități, fiindcă nu știam ce implică votul. Astă vară s-a văzut cel mai bine câtă putere are unul investit de voturi. Gândiți, oameni buni. E gratis, încă.

    1. SimonaM Nu incerc sa te conving să ieși la vot, îți spun doar raționamentul pe baza căruia voi ieși eu la vot.
      1. Dacă pornesc de la premiza că toate partidele sunt rele și toți candidații sunt răi, atunci discuția este încheiată: ori merg, ori nu merg, este același lucru. Fie votez eu răul cu mâna mea, fie îl va vota altcineva, tot rău iese. O să se dărâme țara? Vine dictatura? Habar n-am, vom vedea.
      2. Să presupunem că votez omul, nu partidul. În situația ideală în care în circumscripția mea ar candida, să zicem, MRU și Monica Macovei, oameni jos pălăria: ce garanție am că, odată ajunși în Parlament, ei nu vor fi sufocați de ăia răi, colegi ai lor, așa cum s-a întâmplat până acum? Niciuna.
      3. Dacă USL ia mult peste 50%, atunci Băsescu poate să-și dea singur lovitura de stat, că nu mai are ce face pe la Cotroceni. (Eu unul, în locul lui, fiind pus în fața opțiunilor „pune-l pe Ponta” sau „te suspendăm”, mi-aș da demisia și le-aș transmite românilor să se spele pe cap cu Ponta). 
      Tot dacă USL ia mult peste 50%, opoziția devine practic inexistentă, iar mie asta nu-mi place. Opoziția, așa cum o fi ea, are rolul său. Trebuie să existe și trebuie să aibe putere de negociere în Parlament, mai ales acum. Da, știu replica: care opoziție, aia din vară? Ei bine da: ăia care au tăcut în vară, împreună cu PPDD, UDMR, ei trebuie să existe și să aibe un cuvânt de spus atunci când puterea o va lua razna. Iar doamne ferește să aibe USL-ul peste 60%, că atunci o vor lua razna rău de tot.
      Așadar votez pentru a limita procentul USL-ului, în ideea că în perioada asta de criză un Parlament puternic dezechilibrat este periculos pentru democrație. Nu salvez pe nimeni de la nimic cu votul meu, nu votez nici cu conștiința, nici cu speranța în mai știu eu ce. Votez matematic și atât.

      1. Beavix SimonaM 
        Da, există și au avut un cuvânt de spus. Doar că au preferat să tacă. Și vor tăcea în continuare.
        Singurii cu cuvânt de spus suntem noi, câțiva. Putem alege să ne căcăm pe noi de frică și să stăm așa, nespălați (la topic, și anume). Sau să ne apucăm să mai educăm pe câte unul, altul. Cam despre asta este vorba.
        Parlamentul e pierdut de astă iarnă, în caz că nu v-ați dat seama până acuma. Iar Băsescu a fost și este singur. Asta e situația.

  6. Eu sînt extrem de dezgustat, dar merg la vot (deși îi înțeleg perfect pe cei care nu ar vrea să voteze – zic asta pentru că știu cine candidează la mine în colegiu). Din motivul ăsta votez cu UDMR-ul, ceea ce vă doresc și vouă. Chiar și de-ai dracu’ și tot e o chestie bună (măcar scazi procentul USL). 🙂

    1. meioza Nu votez cu UDMR-ul și nu recomand la nimeni să facă asta. E un partid care n-ar trebui să existe. Nu sunt nici pe departe șovin, xenofob, dar părerea mea e că existența UDMR-ului ca partid etnic a făcut rău în primul rând maghiarilor. Au fost păcăliți ani de-a rândul să voteze același clan politic iar rezultatele se văd. Ar fi avut mai mult de câștigat dacă în fiecare partid ar fi existat câte un grup al maghiarilor. Că nu-mi vine să cred că toți maghiarii sunt populari de centru-dreapta, cum zice UDMR-ul că este.

      1. Beavix meioza tu ai zis intr-un comentariu mai jos ca partidul maghiarilor avea in 1928 cca. 6%. De atunci, sub diferite denumiri, au avut aproape mereu 5-6 %, uneori 7%. E greu sa-i disloci din Parlament avand o asemenea traditie in mentinerea scorului electoral.

      2. Beavix Bănuiesc că atunci cînd afirmi că UDMR „n-ar trebui să existe” ai în cap un principiu democratic. M-ai putea ajuta să-l descopăr și eu (că am încercat, dar degeaba)?

        1. meioza Mai citeste o data mesajul meu anterior, poate intelegi. Nu am spus ca UDMR-ul ar trebui interzis, deci nu se pune problema de lipsa unor principii democratice.

        2. meioza Pentru că eu cred că interesele maghiarilor ar fi putut fi mai bine servite nu de un partid-clan, avid de resurse, care folosește etnia pentru a ține captivă o masă de alegători, ci de grupuri de parlamentari maghiari integrați doctrinar în celelalte partide. Adică maghiarii cu vederi socialiste să activeze în PSD (și PNL, haha), maghiarii de dreapta în PDL, etc. La alegeri ar fi existat o concurență între candidații maghiari din partide diferite, concurență benefică pentru alegători.

        3. Beavix și eu cred că partidele trebuie să fie compuse din politicieni responsabili, a căror „religie” să fie statul de drept, indiferent de culoarea politică. Asta înseamnă că USL-ul nu ar trebui să existe, iar în ARD să rămînă vreo 10-15%. Dar realitatea mă contrazice, pentru că dreptul la asociere este garantat (art. 40 din Constituție) și libertatea conștiinței (art. 29) include și libertatea de a nu avea conștiință…

        4. meioza SI apropo de UDMR: să vezi ce-o s-o ia în goarnă UDMR-ul de data asta, dacă USL ajunge la 60% din mandate. Ciuciu guvernare, că nu o să mai aibe nimeni nevoie de ei.

  7. da, greu de convins dezamagitii. Nu-i nimic. Daca se incapataneaza, vom ajunge directi in dictatura majoritatii parlamentare absolute a USL pe votul minoritatii electorale ( vreo 5 mil maxim) de fani ai lor ( in care includem, inevitabil betivi, analfabeti – ca si analfabetii au dreptul universal la vot, retarzi de tot felul si alti netoti). Ca aia voteaza, chiar daca dezgustatii stau acasa . In caz ca ati uitat, votu-i liber si universal:http://ihincu.wordpress.com/2012/12/03/un-om-un-vot-despre-un-paradox-democratic-monstruos/

    1. mimisor007 
      Nu m-a amăgit nimeni, ca să am dezamăgiri. Nu în politică, unde mă folosesc de cap, şi nu de inimă. Inima e pentru altele în viaţa mea. Nu sînt nici dezgustată. Pur şi simplu nu mi se oferă nimic votabil în colegiul meu. Am spus, într-un anumit context, că nu mă mint pe mine însămi şi nu-i mint pe ceilalţi. Rămîn valabile cele afirmate atunci. Încă ceva. Observ că sînt cît se poate de relaxată, comparativ cu cei care încearcă să mă determine să votez. Aş fi apreciat dacă măcar m-ar fi întrebat dacă ARD mi-a oferit pe cineva pe care să-l votez. Pentru că discuţia referitoare la faptul că am ajuns aici porneşte de la ce mi s-a oferit să votez.

      1. Nici pe mine nu ma entuziasmeaza deloc Cristian Radulescu si Sulfina Barbu, dar ii voi vota injurindu-i printre dinti (pentru comparatie USL se prezinta cu un cuplu mult mai sinistru: Daniel Barbu si Eugen Nicolaescu). Ideea e ca voturile pentru ARD din colegiile pe care nu le vor cistiga pot fi utile la redistribuire unor candidati din alte colegii/judete.

      2. Florina, din străfundurile confuziei mele (am primit o invitaţie de emigrare în America Latină) întreb: ce-i aia votabil? În ce regim funcţionăm? În situaţia de faţă 1) ori ne considerăm pe avarie, caz în care trebuie votată orice cămilă, că nu o votezi per se, ci ca să câştigăm timp (cu care nu se ştie ce se va întâmpla, că de ex astă vară a fost câştigat greu şi pierdut mai uşor decât la barbut – dar poate Băse şi Monica să scape neucişi cu pietre) 2) ori ne considerăm business as usual, caz în care stăm acasă, în Montevideo, la video. 
        Ideea ar fi să ne considerăm cât mai mulţi la un fel, ca să existe mesaj.

        1. Yeba Florina Cu statul acasă nu merge ca la referendum, din păcate. Dacă numărul de locuri din parlament ar fi proporțional cu numărul de voturi exprimate ar mai fi cum ar mai fi (deși în cazul ăla ar apărea fraude masive). Dacă chiar nu ai cu cine vota (cum se întîmplă la mine în colegiu, de pildă) ieși și votezi minoritățile ca să scadă procentul USL…

        2. meioza, păi minorităţile sunt nevotabile, nu-s pe liste, intră degeaba şi ca masă de manevră a puterii, mănâncă şi ele o pâine şi, astfel dându-şi în petec, întreţin xenofobia. UDMR e votabil şi vreo Partidă a Romilor. UDMR n-ar trebui să existe de-acuma fiindcă nu e partid, e conglomerat etnic. Dacă existau partide maghiare era mult mai logic, puteau vota laolaltă pe legea învăţământului, pe ridicarea imunităţii lui Borbely etc.  şi în rest pe – să nu zic vorbă mare – familie politică. Aşa, adunăm mere cu pere când să se voteze cota unică, de exemplu.

        3. Yeba Minoritățile intră în parlament cu 10% din coeficientul electoral, deci practic intră toate (bine, cîte una per etnie). Ideea e că nu-ți anulezi votul (că voturile anulate nu se iau în considerare), nu-l redistribui nicicum (cum s-ar întîmpla dacă ai vota un partid care nu intră în Parlament, probabil că nu vrei să dai juma’ din votul tău USL-ului), și ai marele avantaj că micșorezi procentajul USL… Sigur, dacă ai în colegiu un candidat rezonabil, te-ai scos, dar eu n-am norocul ăsta…Relativ la UDMR, da, este un conglomerat etnic, dar ți se pare că celelalte partide nu sînt conglomerate de interese divergente? Faptul că e etnic nu contează prea mult: nu mi se pare mai mare păcatul unei reprezentări etnice decît uneia populiste sau pentru protecție împotriva justiției.

  8. Dar daca in locul celor aproximativ 20% de voturi cate ar lua ARD  s-ar intampla sa fie 20% voturi nule , anulate ?
    Ce ar spune cei de afara cand vor vedea intr-un exercitiu electoral intr-o tara „europeana” 20% voturi nule ? Sau , poate mai multe , vreo patruzeci la suta ?
    Dar ce ar spune politrucii nostri ?

    1. crisuadi Ideea asta pare sa provina de pe blogul lui Giurgea. Am totusi o problema cu ea, mai ales cine se pretinde libertarian sau „anarho-capitalist” (dar arata ca nu stie ce inseamna).
      Bun, voturi anulate. In ideea ca se sesizeaza UE? Si face, ce?
      Dragilor, orice ar face UE, nu va face nici in sensul statului minimal, nici in sensul anarho-capitalismului. Sau nici al conservatorismului, daca tot veni vorba.
      Ideea cu anulatul votului nu e neaparat rea, dar sa dam totusi dovada ca stim sa ne identificam obiectivele si stim sa intelegem corect asteptarile altora si posibilele consecinte ale unor scenarii.

      1. Louisy crisuadi Da , ai dreptate , de acolo provine ideea si eu nu am nici o problema cu ea. 🙂 
        Nu sint anarho-capitalist , chiar daca stiu ce e aia . Sint , mai de graba , In linie dreapta..
        As vrea sa te intreb in vara ce-au facut UE si SUA ? N-au actionat nici asa , nici asa ? Si Americanii si UE au interese aici , mai mari decat par la prima vedere .
        Eu ca alegator n-am decat un singur obiectiv : sa gasesc pe cine sa ma reprezinte . Obiectiv indeplinit : nimeni !
        Cred ca politrucii au interes sa-si identifice obiectivele .

  9. Imi pare rau , domnule Hancu ! De ce in loc sa ne sapuniti pe noi , astia cu axilele curate , nu va apucati sa-i spalati-daca vreti- sau sa-i convingeti ( sa nu fiu asa spurcat la gura precum dumneata! gratuit , de altfel.) pe ceilalti sa se spele intre bucile curului ? ? Nu noi suntem problema , ci politrucii si cei prostiti de politruci . Cred ca vreti sa ne prostiti , sa nu ne mai spalam si noi …

  10. Mă scuzați că mă bag iarăși. Mi-ar plăcea să îmi explice cineva CUM vor apăra statul de drept și Constituția ăștia care nici campanie nu sunt în stare să-și facă, de și-au pus militanții să ne toace programatic pe culpabilizare.
    Și dacă tot suntem la capitolul ”să-i votăm, maică, că ne mănâncă ceilalți”, aș vrea să îmi spuneți ce făceau onor catindații ăștia astă vară, când pe bune călăreau Constituția și statul de drept ”ăia răii”. Cum au apărat ei democrația? Așea, pe persoană fizică din Parlament sau din partidele cu pricina.
    Mulțumesc.

    1. SimonaM Întrebi, deci, de Winston Churchilli, de Thacheri, de Reagani, de Bushi din parlamentul nostru? 
      Întrebi degeaba, nu există acolo. E una, Monica, la Bruxelles şi unul, Băsescu, dar care nu e în parlament.
      În parlament avem doar câţiva  funcţionari cenuşi şi mulţi  puşcăriabili cenuşii.

      1. Nea SimonaM Nu te face că nu pricepi ce-ntreb.
        Întreb CUM apără ăștia țărișoara noastră dragă, odată târâți în Parlament.

        1. SimonaM, o apără astfel: o parte dezertează și o parte țin scaunele ocupate. Dacă nu sunt târâți acolo, nu mai au de unde dezerta, se purifică, Nirvana, treaba lor – și scaunele le ocupă ăia vii, capabili, cu adrenalină și dotări bărbătești, apți să pună Justiția la pământ dintr-o mișcare.

        2. Nea SimonaM 
          Nu e treaba mea să AM alții mai buni. Treaba mea e să PRETIND mai mult de la ăla care are pretenția să mă reprezinte.
          Între noi fie vorba, nici nu-i greu să găsești mai buni….

        3. SimonaM  Crede-mă că nu sunt naiv. Mie mi-a puţit revoluţia lui Iliescu din seara de 22 decembrie, când l-am văzut pe Iulian Vlad apărând revoluţia. Văd şi acum ce e în parlament. Nu-i greu să găseşti mai buni, doar că nu sunt în politică.

        4. Nea Ca bine zici: de la 22 decembrie si Ilici ni se trag toate. Complotul „Perestroika” impotriva lui Ceausescu continua. Alte masti, aceeasi piesa. Legea lustratiei ne-ar fi curatit de toti nespalatii.

        5. andrei_p SimonaM Nea 
          Am vărsat o lacrimă. Dacă tot ești atât de adecvat, poate știi să îmi explici ce-au făcut candidații ăștia pentru țară. Că dacă te uiți un pic asta am întrebat la început.

    2. SimonaM , nu făceau nimic, vegetau, deci nu pactizau cu inamicul și se mirau de propriul spirit de sacrificiu și simț politic.

    3. Mai e unul Aligica (nu Ogica) care se incapatineaza sa fie acum militant insistent pentru votarea ARD, asa cum a fost in vara militant proboicot la referendum (si a „ghicit” varianta cistigatoare). Si Aligica platit de Blaga, Videanu, Udrea & co.,  ca si toti cei care, timid, sustin pe Blogary ca sintem condamnati si de data asta sa votam raul cel mai mic, pentru ca raul cel mai mare este terifiant.

    4. SimonaM Nu vor fi buni, dar vor fi acolo pe post de gard, de sant in calea valului usele care vrea sa schimbe Romania in mosia lu’ nepotu’… Romania asta nu are mosteni? Trebuie lasata toata in mana celor iuti de branca? Stam acasa sa pedepsim pe prosti si ne lasam satul furat de hoti? Sau punem prostii la inaintare ca sa mai incurce hotii? E greu si urat, dar suntem pe avarie…

      1. Rosu SimonaM 
        Amice, ăia de care zici tu sunt la birt și așteaptă ”the students, the army” să scoată apa din case. Fix cum au făcut și astă vară.
        Hai să nu ne mai mințim cu atâtea motivaționale. Sau mă rog. Tu poți să te minți cât vrei. Eu nu mai am chef să fac asta.

        1. Vrei sa zici sa nu ne mintim cu demotivationale? 🙂 Sacii si santurile nu cred ca au asteptari, iar eu am presupus ca multi ardisti vor fi pe „functia” de sac sau sant. 
          Repet: cu 66% USL in parlament ne vedem la Antena 3 cu Mihaela si Vasilache, cu Miaunel si Balanel…
          Nu sunt un exaltat, Simona. Am o idee destul de clara despre ce se poate face cu PDL…

        2. Rosu Mi-e clar că te faci că n-ai înțeles ce-am spus.
          ARD stă la crâșmă și așteaptă să pună alții sacii. Ca și astă vară. Nu mai repet, că deja e clar pentru oricine știe să citească și vrea să înțeleagă.
          Tu proiectezi asupra ARD dorința ta de a fi apărat. Și îți scapă faptul că ARD are altă agendă. N-ai decât să crezi asta în continuare. Dar să vrei să mă convingi pe mine de asta e deja prea mult.Cât a avut USL în vară la suspendare? I-a reușit sau nu? Cu ce au ajutat ceilalți  din Parlament la apărarea democrației, statului de drept, țărișoarei? Unde erau ăștia care-mi cer votul astă vară și ce au făcut?
          Eu sunt pregătită să-mi apăr drepturile după 10 decembrie. Voi toți v-ați luat gândul. Apocalipsa e 9 decembrie. Nu, fraților, aia a fost deja, doar voi mai credeți poveștile lui Vasilică.

        3. SimonaM Unde am scris ca mi-am luat gandul de la ceva? Si ma deranjeaza sincer ca ma crezi un baiat  de-al lui nea Vasile. Eu nu zic ca merita votat ARD/PDL pentru ce a facut ci ca, in ciuda a ceea ce (nu) au facut, consider ca trebuie sa particip la limitarea pagubelor. Ceea ce e diferit de entuziasmul pedelist cu „repornirea inimii”… 
          Raman la sustinerea pentru rationamentul lui DPA. Si mai cred ca nu m-ai inteles, dar nu-i bai mare, mi se intampla uneori 🙂
          ARD sta la crasma si asteapta sa puna altii sacii, dar USL umbla cu barca prin sat sa fure din curti. Asta e diferenta. 
          O seara linistita!

  11. Alegerile din 1928, în plină criză economică: „Pe plan politic, anul 1928 va rămâne în istorie prin ampla campanie declanşată de P.N.Ţ. de a răsturna guvernul liberal condus de Vintilă Brătianu.”
    Și rezultatele: „Listele P.N.Ţ. au înregistrat un succes fără precedent: 77,76% din totalul voturilor. Pe locul doi, la o diferenţă uriaşă, s-a clasat PNL, cu doar 6,55% din voturi. A urmat Partidul Maghiar, cu 6,08%.”
    Sună cunoscut?
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cum-se-desfa-urau-alegerile-romania-perioada-marii-crize-economice

  12. Ponta pe evz.ro: ”Nu cred că Tăriceanu se va duce vreodată la Băsescu să-l pună premier. Eu mâine sunt cu domnul Tăriceanu să inaugurăm un drum, început de Tăriceanu şi terminat de Ponta”. Drumul suspendarii :))). Cum mi-e socialistul asa mi-e si ”liberalul”.

  13. Măi copii, stați liniștiți și nu vă mai simțiți superiori pentru că mergeți sau nu mergeți la vot. Nu e nici un gest măreț de responsabilitate civică, și nici o confirmare a propriei curățenii morale. E doar un căcat de ștampilă pusă pe un căcat de foaie de proastă calitate. O pui sau n-o pui, ce mare lucru? 🙂

    1. Beavix Problema este ca te poti ineca in prea mult cacat – daca traiesti in tara in care stampilele, foile de hartie si mai ales oamenii care le folosesc – sau nu – sunt de cacat. Daca doar vezi cacatul ala pe ecranul televizorului atunci desigur ca riscul este mai mic. Una este sa calci in cacat, poti chiar accepta sa mergi prin cacat o perioada de timp cu gandul ca tot ajungi la un teren mai curat pana la urma – dar sa te ineci in cacat este bine sa eviti. De aceea credinta ca „totul e un cacat si de aceea nu merita sa ma deranjez pentru nimeni” nu face altceva decat sa mai astearna un mot in varf. Iar daca multiplici motul cu cativa potentiali cacaciosi atunci nu rezolvi decat sa te ineci in propriul cacat.

  14. Nu mă simt superioară pentru că am simţul olfactiv mai dezvoltat. Îmi pare rău doar pentru (unii din) aceia care şi-au pus acum mască la nas, dar vor fi nevoiţi să o dea jos în scurt timp şi vor da de aceeaşi duhoare. 
    Am mai trăit în dictatură, de aia a dracu’, de pînă-n ’89, de puţea întreaga ţărişoară. Am trăit curată eu şi asta voi mai face în caz de. Prefer aşa decît să cauţionez, probabil, pe cineva din respinşii de către Macovei, decît să fac pe mine de frică şi să put chiar eu.

    1. Florina am aplicat acest raționament la prezidențialele din 2000, turul II, m-am simțit f ok cu mine însămi. Dar nu știu dacă e transferabil la situația de față. Noi ne frământăm mai mult decât candidații, asta e sigur.

    2. Florina Atunci n-aveai aproape nicio posibilitate de acţiune. 
      Nu e vorba de frică pentru ce va fi, ci de scârbă. Mai ţii minte cum erau emisiunile la radion, tv, afişele, ziarele, pe vremea lui 0049?

      1. Nea Pina acum nu m-a convins nimeni cu niciun argument, sint insensibil la teoria celui mai mic rau. Dar asta e deja prea mult…rahat, nerahat, aproape votez.

  15. E normal sa fim sictiriti – dar de aici si pana la a ne ascunde frustrati dupa deget cu speranta ca nici ei nu ve vor vedea pe noi este cale lunga. Eu cred ca este destul de simplu, e in logica elementara: nu mergem la vot, procentul Usl SIGUR va fi mai mare decat daca vom merge la vor si nu votam cu USL. In acest caz, SIGUR ne asteapta vremuri foarte grele. Alternativa este sa mergem la vot si sa votam ARD (ma rog, altii spun chiar PP-DD sau Udmr dar intre astea trei eu prefer Ard) s atunci MACAR AVEM O SANSA ca ce urmeaza sa nu fie chiar atat de grav. Asadar logica elementara se reduce la a compara SIGUR GRAV cu POSIBIL GRAV. De-asta eu spun ca trebuie iesit la vot. Poate aia mult si rai se vor impiedica prin zapada in duminica aia, poate Basescu mai spune ceva si mai convinge vreo doi-trei sa nu mearga sa puna stampila pe Usl… Macar incercam.

  16. Sunt confuză, raționamentele, Stamate, Stoian și tot ce era limpede în calculele de astă-vară nu mai este la fel. Putem să zicem ce mi-e 17%, ce mi-e 22%, dacă e egal, de ce nu 22%? baremi să-i coste pe USLinoși mai mult, crește coeficientul de frecare la alunecarea pe pantă, nu ne ducem chiar de-a berbeleacul, mai moare măgarul, mai pierde samarul… Ori că votăm, ori că nu, Parlamentul se va umple de dușmani ai justiției și ai statului de drept, doar că, dacă unii se vor mai bâlbâi în formularea acestei realități, poate mai câștigăm timp. Dar astea sunt aprecieri calitative, cantitativ nu-mi iese nimic, parcă-s Cati.

    1. Yeba Eu ma duc. Si nu pentru Blaga, care e un guster. Dar nu vreau sa ma indoaie Blaga. Ma duc pentru ca sa am eu constiinta impacata ca mi-am facut datoria. Si mai zice Turcescu ca Base ar fi detinatorul unui Smith and Wesson calibrul 50. Poate.

    2. Yeba Referitor la „Ori că votăm, ori că nu” BTW, daca nu merge (mai) nimeni la vot – ce se intimpla? Sa zicem ca merg sub 50%. Se anuleaza cumva alegerile si Parlamentul?

      1. DanCanada Yeba Parlamentul il dizolva Basescu, iti dai seama ce degete in ochi si-ar baga parlamentarii de unde pana acum ei il suspendau pe el ? Dar asta e o masura extrema chiar si pentru parlamentarii din actualul Parlament.

    3. Când situaţia e foarte încurcată şi plină de dileme, de variante nasoale, hai să aplicăm nişte criterii simple:
      Ce l-ar deranja mai mult pe Ponta, Felix  şi Cătălin Voicu? a) Să stăm scârbiţi acasă, sau b) să votăm ARD? 
      Daţi voi răspunsul (a sau b, fără alte explicaţii) şi eu promit să merg pe varianta care ziceţi voi că-i va deranja mai mult.

  17. Presupunand ca mergem sa votam, vom obtine, poate, o crestere a scorului PDL de la 17% la 22%. 
    Ce se va schimba cu asta? USL ia 55-57%, prin redistribuire se duce la 60-61% si de acolo se apuca sa cumpere, la bucata, parlamentari de la PP-DD si chiar PDL, poate chiar pe cel pe care-l trimit eu in parlament, prin votul meu. Oricum ar fi, vor face majoritatea necesara schimbarii constitutiei, chiar si fara UDMR.
    Mai rau, s-ar putea ca prin votul meu sa bag in parlament chiar unul din candidatii respinsi de comisia Macovei si reciclati de conducerea aliantei.
    Dincolo de vise erotice si teoria raului cel mai mic, ne asteapta 4 ani de deşert, poate chiar 8. 
    De ce sa ma agit sa asigur locuri caldute unor indivizi, de la ARD, care s-au straduit, cu o perseverenta vecina cu imbecilitatea, sa distruga orice speranta de reforma a clasei politice. Cu 17 sau cu 22% oricum nu vor conta. 
    In urmatoarele 1-2 mandate, meciul nu va fi intre putere si opozitie ci intre putere si justitie, putere-stat de drept, putere-libertati civile. Procuparea noastra va trebui sa fie sa spriinim societatea civila, reformele in justitie si sa-i impingem pe Monica Macovei, MRU si alti reformisti sa coaguleze o noua forta politica.

    1. EroulBula Stiu si eu.. Una e sa aiba nevoie de 30 de parlamentari pentru a face constitutia dupa mintea lor, alta sa aiba nevoie de 100.
      „meciul nu va fi intre putere si opozitie ci intre putere si justitie, putere-stat de drept”
      Mie imi e ca, in cazul unui USL cu 67% in parlament, meciul asta o sa fie pierdut inainte sa inceapa. Adica dupa 8 ani o sa fim in situatia de a porni cam de la zero. Pacat ca nu sunt broasca testoasa, 8 ani ar trece ca maine.. Isi mai aduce cineva aminte de meciul trecut putere-justitie? A fost extrem de tacut, nici macar nu s-a aflat de el decat tarziu si in cazuri extreme. Si nu toti procurorii pot sa fie Panait sau Luminita Sega (cine nu stie despre ce vorbesc, sa caute pe net)
      In sfarsit, fiecare gandeste cu capul lui. Poate ca gresesc, dar un USL cu 60% pe mine ma sperie suficient cat sa merg la vot.

    2. EroulBula Regret, unul -doua mandate e un vis. A fost destul 7 luni pentru usl sa puna pe butuci tot si sa se declame castigator si cel ce face jocurile. Deja nu se mai sfieste sa spuna ca va diminua puterea CCR prin noua constitutie. E vreun dubiu pentru cineva ca nu vor modifica toate legile inclusiv pe justitie sau societate civila? Hai sa le dam toata puterea! Vom avea motiv sa ne plangem cand ne vom tese ciorapii sau vom sta la cozi pentru „adidasi” ca pe vremea lui Ceausescu. Orice ati spune, justitia nu se va putea lupta singura cu usl. Legile le vor face ei. Societatea civila nu s-a deranjat nici cand trebuia sprijinita reforma statului. Va fi redusa la tacere imediat prin trupele deja platite si arhicunoscute care asteapta doar semnalul si pe 13 vor demonstra impotriva DNA si ANI.

    3. EroulBula Care societate civilă? În momentul ăsta, societatea civilă este reprezentată vocal doar de gașca colonelului Dogaru. Iar MRU și Monica Macovei, cu toată părerea de rău, nu au dovedit că sunt niște lideri în jurul cărora să se coaguleze ceva. Sunt niște funcționari onești și performanți, dar nu au stofă de lideri. Că dacă aveau, atunci nu mai stăteau în remorca lui Blaga.

  18. Apropo, ia uite, ARD-USL, aceeași mizerie:
    Primarul Emil Boc a amendat partidele politice pentru afisaj electoral ilegal
    Comunicat de presă(4 decembrie 2012)Ref: Amenzi în valoare de 8.000 de lei pentru afişaj ilegal în municipiul Cluj-NapocaPrimarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a aplicat amenzi în valoare totală de 8.000 de lei partidelor politice, alianţelor politice şi candidaţilor independenţi care au realizat afişaj electoral ilegal în Cluj-Napoca.Amenzile au fost aplicate astfel:ARD – 2.000 de leiUSL – 2.000 de leiPPDD – 1.500 de leiLiviu Alexa- candidat independent – 1.500 de leiPPMT – 1.000 de leiMenţionăm faptul că, în data de 29 noiembrie 2012, primarul Emil Boc a somat public toate formaţiunile politice ca în termen de 48 de ore să desfiinţeze afişajul ilegal, lucru care nu s-a întâmplat. Banii rezultaţi din amenzi vor fi utilizaţi inclusiv pentru acordarea de cadouri de sărbători, căminelor de bătrâni şi persoanelor nevoiaşe.„Partidele politice trebuie să înţeleagă faptul că respectarea legii nu este opţională în municipiul Cluj-Napoca” a afimat primarul Emil Boc.Primăria municipiului Cluj-Napoca a sesizat Biroul Electoral Judeţean, singura autoritate care are acest prerogativ pe parcursul campaniei electorale, în vederea dispunerii desfiinţării afişajului electoral ilegal.Biroul Mass-mediaPrimaria Cluj-Napoca

  19. E o problemă de identitate aici. Căcatul cel mai mic, lăduat de Germania, era condus de cei care au fost dați la o parte de gruparea Blaga. Iar liderii actuali ai PDL sînt cei care s-au opus măsurilor de austeritate și care au refuzat să lupte pentru statul de drept. Actualii lideri ai PDL au dat la o parte tocmai pe aceia pentru care ar trebui să votăm PDL: Boc, Macovei, Funeriu, Voinescu etc.

    1. Bleen Acu’, tu ce preferi? Să ai izmele căcate sau pişate? Curate nu le vom avea mult timp de acum înainte, dar parcă pişatul pute mai puţin şi nici nu te zgârie când se usucă, ca useleul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *