Miscarea Populara: Radio Romantic, Restul Lumii si Reforma prin invaluire.

Haideţi să vedem cîteva variante de Mişcare Populară:

Mişcarea Populară, varianta PC + Antena 2 + Radio Romantic

PDL + ISP + FCD + alte organizaţii mici, pedeliste de preerie. E ca şi cum Dan Voiculescu ar face Mişcarea Umanistă, în care ar intra PC, Antena 2 şi Radio Romantic. Rezultatul ar fi un rebranding mai puţin ruşinos al PDL dar nu cu mult mai puţin ruşinos. Nu am renunţat la siglă, nume şi culori fiindcă ne e ruşine cu pedeleul sau că ne recunoaştem eşecul guvernamental, eşecul de imagine, comunicare, inteligenţă, fler şi curaj. Nu. Trandafirii, PDL fără cratimă şi portocaliul le purtăm în suflet dar pe materialele electorale şi pe buletinele de vot vor apărea numele, sigla şi culorile alianţei a cărei parte sîntem. Şi, oricum e mişto să facem o alianţă cu noi înşine. Co-preşedinţii Mişcării vor fi toţi pedelişti (e ca şi cum Ponta şi Dragnea ar fi co-preşedinţii Mişcării Socialiste, formate din PSD, Institutul Şincai şi Academia Bănicioiu) iar PDL nu va trebui să împartă cu nimeni colegiile eligibile, alea puţine care au rămas. Mişcarea asta se mai poate numi şi „M-am deghizat: mi-am luat chiloţii invers.”

Mişcarea Populară, varianta Restul Lumii

PDL + UNPR + PP-DD + PNG + PNŢcd + alte partide fantomă + oengeuri (deşi oengee sună mai bine: „Uitaţi, domnul Greenleaf, ni s-au alăturat şi nişte oengee!). Rezultatul ar fi organizarea unui meci de retrageri din viaţa politică, USL-Restul Lumii. S-ar retrage antrenorul Restului Lumii şi alţi oldboys din aceeaşi echipă. Rămîne de văzut cum va arăta conducerea Mişcării, ce rol vor avea acolo preşedintele PP-DD, preşedintele PNG şi cei şase sau opt preşedinţi ai PNŢcd. Cum o Alianţă ar trebui să fie o sumă, nu o diferenţă sau un cît sau un rest, rămîne de văzut ce aduc în plus Mişcării partidele lui Dan Diaconescu şi Becali. Nu cred că liderii PDL intenţionează să ajungă la un calcul de genul 25% ai PDL + UNPR + PP-DD + PNG + cele 3 sau 4 PNŢcd-uri + oengişti şi alţi gură cască = 21%. Ca şi în prima variantă, singurul rezultat al creării unei astfel de alianţe ar fi rebrandingul PDL, scorul electoral cu care ar veni celelalte partide fiind depăşit clar de pierderile pe care le-ar aduce alierea cu ele. O veni Dan Diaconescu cu 8% dar pierzi 15% afişîndu-te cu el. Oricum, o astfel de mişcare, dincolo de comicul de situaţie, ar fi sfîrşitul politic al lui Băsescu (cu doi ani înainte de finalul mandatului) şi al tuturor liderilor PDL, fără excepţie (deşi pentru cei mai mulţi lideri ai PDL sfîrşitul politic a venit mai demult, dar fac ei pe proştii).

Mişcarea Populară, varianta „Reforma prin învăluire pe flancuri”

PDL + Albă ca Zăpada + gură cască, popor, lume, figuranţi. Este echivalentul unei reforme a PDL. Ceea ce nu se poate face din interiorul PDL, din cauza rigidităţii structurilor şi a puterii baronilor se face din exterior. Liderii Albei ca Zăpada participă în leadershipul Mişcării iar ACZ primeşte 30-40% din colegiile eligibile, poate chiar mai mult. Printr-o asemenea mişcare s-ar putea rezolva mai multe: PDL, trandafirii şi portocaliul nu ar mai lua parte la alegeri, la nivel de imagine liderii ACZ şi ACZ în sine ar ţine linia întîi, s-ar face şi mult aşteptata reformă la nivel de resurse umane, aproape jumătate din candidaţii Mişcării ar putea veni din Lumea Nouă a politicii, din afara sistemului partidelor de astăzi, s-ar mobiliza un electorat pe care PDL-ul nu-l mai poate mobiliza, s-ar înviora scena politică iar noul ar atrage o bună parte din electoratul urban. Şi după 2012,  noua putere va avea voinţa şi putinţa să ia măsurile de reformare a statului (revizuire a Constituţiei, reorganizare adminsitrativă, descentralizare reală, renunţarea la statul asistenţial etc). Nu cred că liderii PDL vor fi vreodată de acord cu o asemenea mişcare. La urma urmei, ei preferă opoziţia pierderii sau împărţirii puterii în PDL (oricum baronii nu sînt niciodată în opoziţie, ei rămîn întotdeauna la putere în feudele lor). De ce ar deveni liderii PDL brusc maleabili cînd ar veni vorba de o Mişcare Populară în care ei să nu mai deţină controlul? Cînd Sebastian Lăzăroiu a vorbit despre PDL (nu a atacat PDL-ul, pur şi simplu s-a arătat foarte puţin entuziasmat de şansele electorale ale acestuia) a fost executat scurt. Vina lui Sebastian Lăzăroiu, dincolo de a promova o lege pe care pedeliştii o urăsc sincer şi care le distruge carierele politice şi, pe cale de consecinţă, bunăstarea economică (legea eliminării mitei electorale) este aceea de a fi om politic, ceea ce liderii PDL n-au fost şi nu vor fi niciodată. Mă întreb: dacă Albă ca Zăpada a deranjat o dată în guvern de ce n-ar deranja şi a doua oară, într-o alianţă politică?

PRECIZARE. Pentru cei care au impresia că ne îmbogăţim din cotizaţie: cotizaţia se plăteşte în termen de 60 de zile de la validarea cererii de adeziune. Deci fiecare nou intrat în Asociaţia Blogary are 60 de zile la dispoziţie să se răzgîndească. Astfel, dacă e nemulţumit de direcţia în care o ia asociaţia, de orientarea acesteia sau din alte motive omul se poate retrage fără să-i fie teamă că pierde 120 de lei.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

77 de comentarii

  1. Dragi blogary-sti, sunteti prea multi intelectuali in afacere si se stie ca o constructie politica nu functioneaza doar cu intelectuali. Mai cooptati si voi in afacere un mecanic, un ospatar (mai ales) sau alti oameni de rand care stiu sa discute cu prostimea care voteaza.

  2. Bleen, ti-a iesit porumbelul… "Frunzăverde trebuie s-o întrebe pe ioana băsescu dacă îi dă voie să folosească numele de “mişcarea populară”, eu cred ca Basescu si-a pregatit atacul nebunului la rege inca de acum un an, de cand a inteles ca, pentru cei tip Frunzaverde, Berceanu sau Olteanu, el nu mai conteaza nici cat o ceapa degerata. Matrozul cunoaste PDL-ul ca pe propriile-i … budelle, stie ca, dincolo de nivelul intai (cel vizibil), cel ce ia decizii in numele tuturor, se afla grosul pedelistului invizibil, frustrat de calitatea celor ce vorbesc si pentru el, fidel tipului de politician reprezentat de Basescu, etc.

    Miscarea Populara a fost gandita de Base pentru acest tip de pedelist acum amorf, inactiv si derutat, ea urmeaza a fi solutia iesirii clasei de mijloc oneste, harnice si atat de fragila, din cercul vicios in care politicienii invechitzi in rele si compromisuri au varat-o.

    Miscarea Populara va fi data, in mod cert, pe mana unui Lazaroiu, Funeriu, Neamtu si altii, cine si sub ce forma o va lansa, structura, gestiona ramane de vazut, cert este ca ACZ va fi vioara intai si grosul pedelist de care faceam vorbire va migra masiv catre aceasta noua si promitatoare formula politico-civica,lasand PDL-ul lui Frunzaverde doar o scoica goala.

    Mai vorbim ….

  3. @ oglinda: Daca PDL ia 25% este un castig pentru ei. Orice procent in plus este un triumf. Insa ce ne facem cu alegatorii de dreapta dezamagiti atat de PDL cat si de PNL? Lor cine li se adreseaza? Pe ei cine ii va reatrage la vot? PDL si PNL? Nu cred. PNL-ul e remorca PSD iar PDL va lua masuri electorale: economate, cateva procente la salariile bugetare, concedieri la stat mai deloc etc.

  4. Tot vad discutii despre PDL, USL si alte partide actuale. In general acolo sunt gasti, si mai putin politicieni. Interese mari, solutii aproape zero. Singurul argument folosit in batalia politica este "Jos X sau y".

    AcZ trebuie sa fie altceva: sa propuna solutii noi si oameni noi. Este imposibil sa nu gaseasca audienta chiar si fara televiziuni. S-au facut revolutii pe Facebook si pe internet. Daca acolo va avea audienta va fi cautata si de media. Macar sa-si imparta televiziunile tintele de atacat, asta nu aduce decat reclama.

    Nici nu s-a infiintat AcZ si deja e o teama si "colo" si "dincolo". Deocamdata vad ca tendinta este de a prezenta Miscarea Populara a PDL-ului (sau cum s-o numi in final preconizata alianta) ca AcZ. Ei nici nu-si dau seama ca sunt hilari. PDL este superversata si supertavalita si nici p-aia de gradinita nu-i poate pacali ca este Alba ca Zapada. In schimb AcZ nici nu a iesit la primul bal.

    Miscarea Populara nu este decat alt ambalaj, un face-lift. AcZ trebuie sa fie alt produs. Din gama superioara.

  5. yeba

    sunt convins că temerile tale sunt sincere

    dar drobul de sare nu va cădea niciodată: PDL nu va face mai mult de 25%

    aşa că nu te îngrijora pentru ce va face PDL, îngrijorează-te pentru că NU va face

  6. Oglinda .. , nu stiu daca e chiar asa . Intentia de vot in prezent e una , in 2012 nu se va masura intentii de vot , ci procente din cei care vin la vot , si nu o sa fie foarte multi , sub 50% probabil prezenta . Orice miscare noua va lua voturi mai degraba de la PDL , si asta nu ar fi o problema daca USL ia sub 50% . Cred ca ar trebui sa vina o miascare de la stanga , ca acesta sa convina PDL-ului . Dar cine sa o faca ? Nimeni .Eu am studiat anul asta studii sociologice si problema e ca nu exista o solutie garantata pt. sustinatorii lui Basescu , ca sa simplificam . Sunt multe variante care suna bine in prezent dar apoi sunt prea multe variabile , si s-ar putea sa iasa bine dar s-ar putea sa patim ca in 2000 . E nevoie de multe simulari si sondaje , si sper ca se fac acestea , ca acum e timpul .

  7. @oglinjoară, tb sa fie cineva si mașteră pe aici, o cârcotașă care 1) să se teamă tinerește că numărul de membri implicați va fi mai mic chiar decât numărul de secții de votare și, de necaz, 2) să nu se uite la PDL ca la un monolit. Mă rog, eu vorbesc de la distanță și știu prea puține, și alea explicate de câte două ori.

  8. @oglinda

    Da, asa e, dar se imbata cu apa rece. Cum fac toti politicienii de 20 de ani. Repeta la infinit pentru sustinatori, pana ajumg sa creada si ei…

  9. gaspar

    nu e vorba de asta, de nehotărîrea oamenilor, de nemulţumirile lor, decît pe un alt palier. e vorba aici – unde ne doare – de voturile în plus.

    fără voturi ÎN PLUS, PDL nu face mai mult de 25%

    asta e ideea, oricum ai răsuci problema

  10. @oglinda-oglinjioara . Poate pornesti de la o premiza gresita . Ca exista aceste voturi potentiale . Inainte de alegeri multi electori se declara nehotariti , independenti , nemultumiti de toate , si spun ca ar vota cu oricine altcineva decat USL sau PDL dar apoi cand vin alegerile , tot dintre cei doi vor alege , si nu numai din cauza unor fenomene sociologice gen "vot irosit" ci pentru ca pana in 2012 nu poate o miscare sa capete consistenta . Vorbeam de idealism . A trecut vremea .

  11. Rezumînd toată polologhia (mea):

    Dacă ACZ nu se face partid, îşi va pune toate speranţele în PDL şi va servi direct PDL.

  12. gaspar

    repet: PDL nu poate lua mai mult de 25%. şi asta o ştie şi Băsescu, şi PDL şi papa de la Roma

    cum faci să iei voturile potenţiale, ale celor care nu votează nici cu USL, nici cu PDL, dar care s-ar exprima, s-ar concretiza în procente?

  13. Suntem in 2011.Epoca ideilor revolutionare a trecut.Idealistii , naivii sa se uite la URR de exemplu . Acela era un produs perfect pe raft , dar nu a observat-o nimeni , nu avea ambalaj . PDL spun din nou trebuie sa mearga singur , intarandu-se cu miscari gen Blogary , Alba ca Zapada sau ce vreti. Si oricum viata unui partid nu se masoara in 4 ani . Sunt cicluri , si cateoadata conteaza si CUM ajungi in opozitie . Daca gandim pe termen lung , un partid se consolideaza nu intr-un an de zile , deci si liderii de acum ai PDL , dar si cei care pana acum erau in tribuna si comentau ce prost joaca astia , nu trebuie sa se teama de a se alatura la un proiect pe termen lung . Polarizarea este atat de puternica , multumita mediei , ca sunt doi actori mari la noi si va ramine asa ca e USL , ca e PDL . Daca ajungi la guvernare in 2012 , o sa pleci sigur in 2016 . Sau invers . Nu vin vremuri care sa favorizeze pe cei care guverneaza . Valabil pe tot globul .

  14. Pînă la urmă, chiar dacă nu l-ar mai fi interesat pe Băsescu asta (zicîndu-şi că-şi bagă picioarele, dacă NIMENI nu-l ajută), nu cumva ar trebui să ne gîndim noi înşine la ce ne aşteaptă?

  15. Ca să fiu direct: ACZ este – DE FAPT – ceea ce-i lipseşte PDL pentru a rămîne la putere (lăsînd la o parte faptul că PDL vrea sau nu vrea, sau presupunînd c-ar vrea).

    Deci, ACZ ar fi, de fapt, o centură de siguranţă că restauraţia nu va avea loc.

  16. Siesta e sfîntă, dar după ce ţi-ai făcut treaba.

    Or, tocmai despre asta este vorba: PDL este incapabil să (mai) aboarbă încrederea/speranţele oamenilor.

    Despre asta e vorba, Yeba, nu te face că nu-nţelegi, că nu te cred! 🙂

  17. Siesta e sfântă.

    Dar ce este PDL? O mulţime de elemente identice, cu interese subsumate siestei, ca să fiu concisă, plus ăia 5 reformatori-to-be numiţi aici? Alţii, intermediari, nu există? Organizarea unui partid nou şi funcţional e lucru mare şi chestie de masă critică. Poate ţine doar dacă în timp funcţionează ca magnet pentru lucizii din alte partide.

  18. Dacă e în acord cu principiile ei, ACZ nu ar trebui să aştepte să i să dea, ci şi-ar sufleca ea mînecile pentru a obţine ceea ce doreşte.

  19. De ce să se căciulească un Lăzăroiu sau un Aligică la Ioan Oltean?

    Păi, profesoraşu' ăsta de matematică de şcoală generală e de nivelu' lui Neamţu?

  20. Şi eu cred că cel mai bun nume pentru partid e chiar Alba ca Zăpada.

    Numai că după cîte ţin minte ecologistu' ăla celebru a vrut să confişte ideea – ca un bun diversionist ce se află – şi intenţiona să facă chiar el partidul.

  21. Miscarea Populara: pdl + unpr + pp-dd + png + pnţcd

    Pai trebuie si ei sa castige cumva alegerile. Mai ales ca vor fi toate in aceeasi zi, fara sa mai treci prin filtrul localelor. Multe se pot intampla intr-o zi.

  22. îi dă PDL Albei ca Zăpada 30-40%? 😆

    o să-i dea exact ce le-a dat Monicăi Macovei, lui Cristian Preda şi lui Sever Voinescu la şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare cînd aceştia au vrut să introducă în statut criteriile de integritate

  23. Mi se pare mie sau s-a ajuns la concluzia ca decat sa facem noi mai bine sa faca ei? sau mai precis, daca nu facem noi e din cauza ca nu fac ei, deci nu e vina noastra.

    wow!

  24. Am vorbit aici de liderii centrali, de preşedinţii de consilii, de primari, de parlamentari. Adică de întreaga conducere a PDL, care e PDL însuşi. Cît despre reţelele din teritoriu, oamenii cei mai apropiaţi, fidelii, vor primi în continuare cîte un oscior. Ăştia cad întotdeauna în picioare, fie ei pedelişti, penelişti sau pesedişti.

  25. @yeba

    Am explicat de ce. Baronii rămîn la putere şi îşi păstrează privilegiile indiferent dacă PDL e la putere sau în opoziţie. Important e pentru ei să păstreze puterea în PDL şi să-l folosească în negocieri.

    Sînt primari care oricum vor fi realeşi, sînt preşedinţi de consilii care controlează întreg judeţul, sînt parlamentari care au imunitate şi îşi pot negocia votul. Important e pentru ei să ajungă iar în Parlament sau să-şi trimită oamenii lor în Parlament, să conducă înc ontinuare primăria sau consiliul judeţean.

    Nu vor reorganizare administrativă, nu vor revizuirea Constituţiei, nu vor DNA şi Justiţie. Vor un locşor călduţ şi linişte. Vor să-şi facă siesta.

  26. @bleen:

    … şi zise cuptiorul: strică o explicaţie scurtă şi pe mine, făt-frumos, că te-oi sluji şi eu vreodată…

    Unde pui că poate se lămuresc şi alţii, dacă explici de ce le e indiferent PDL în 2012 (înţelegând că de abandonat nu-l abandonează în pulberea drumului, cu tot cu ăla mic care gândeşte greu).

    @rosu: vaaai, păi n-o ştii pe-aia cu valoarea nu aşteaptă numărul anilor?! (Ti-am aplicat o privire de maşteră naturală, verişoara cea rea a maşterei din ACZ, şi un rânjet sardonic (întinde ridurile). O să-ţi iasă un cucui, să ştii!)

  27. exista 2 stimuli puternici care tin impreuna (ce ne m tine impreuna?) membrii unui partid politic, de la noi sau de oriunde, dincolo de ideologia de stanga sau dreapta pusa pe site:

    -afacerile cu statul

    -joburile la stat

    evident ca se pot inventaria si alte motive: dorinta de putere, prestige, ceva idealism etc, insa nu trebuie subestimata importanta acestor 2 factori in intelegerea functionarii partidelor si a ce le mana in lupta.

  28. Cred ca problema inevitabila a lipsei initiale de resurse poate fi rezolvata schimband abordarea. Exista obiective de nivel local si obiective de nivel national. Obiectivele de nivel national nu pot fi atinse fara constructie de imagine si mesaj si fara exemple de reusite la nivel local.

    La nivel de constructie de imagine si meseaj drumul este deja deschis: teme de discutie, articole, blog, programe, actiuni de vizibilitate si constientizare, etc. Pentru astea iti trebuie calitate, nu cantitate si nu iti trebuie de la inceput infrastructura la nivel national. Dar astea trebuie sustinute prin realizari practice.

    Pentru a le obtine, cred ca se poate aplica batranul principiu militar al concentrarii fortelor pentru a obtine o superioritate locala. Adica, ar putea fi ales un obiectiv local, fezabil si usor de urmarit (de exemplu o primarie sau suplinirea rolului unui subsistem vizibil al unui minister) si aruncate pe obiectivul respectiv toate resursele pentru a face o demonstratie practica de good governance (dar si de forta). Johannis cand s-a ales prima data, de exemplu, a reusit pentru ca a folosit rsursele limitate pe care le avea pentru un obiectiv limitat. E primar si acum, cu toate ca stim cu totii ca nu e neaparat curat. Dar a facut treba si a demonstrat good governance. Ori orice reusita de acest tip poate fi ulterior folosita pentru a obtine un efect de levier pe imagine in campania urmatoare.

    Ideea e ca orice astfel de abordare trebuie pregatita concentrat, in asa fel incat sa iti permiti sa tratezi sistemul ca inamic la nivel local. De exemplu, daca iti propui si reusesti sa castigi o primarie mica, trebuie sa fii deja pregatit sa poti inlocui 100% din staff daca e nevoie, sa platesti salarii compensatorii din donatii private daca bugetul iti blocheaza fondurile si proiectele si sa iti finalizezi demonstratia in extremis pe resurse private care sa echivaleze cat ar fi trebuit sa dea bugetul daca nu ar fi fost blocat politic.

  29. Eu văd doar varianta în care noul partid are în frunte un lider credibil, reformist şi popular (bunăoară un Isărescu)şi reuşeşte să atragă înăuntru jumătatea reformistă din PDL şi jumătatea (dacă o mai fi jumătate) nemulţumită din PNL, plus vocile tinere din societatea civilă. Iar partidul trebuie pornit cât mai repede, înainte de 2012, altfel va fi socotit o improvizaţie. Iar abia după locale se va putea vorbi de o eventuală alianţă cu PDL şi UDMR.

  30. Văd că ni se reproşează că o tot ţinem în discuţii, de parcă un partid s-ar face dînd cu sapa sau bătînd un cui.

    Zilele astea (o să anunţăm cînd) se vor întîlni primii membri validaţi ai Asociaţiei Blogary. Vom discuta …. ăăă…. vom da cu sapa la structura organizatorică, la program, obiective etc. Faza cu neoconservatorismul va fi scoasă din statut (orice modificare a statului trebuie trimisă la judecător, poate se ocupă Ioan Oltean de asta).

    Vom decide şi o metodologie de filtrare a cererilor de adeziune.

  31. Repet:

    Revolúție s.f. i. 1. schimbare bruscă, prin salt, a unui fenomen, care trece de la o stare calitativă veche la o stare calitativă nouă, superioară. 2. transformare radicală în raporturile social-economice și politice ale unei societăți și care constă în trecerea puterii politice din mâinile vechii clase dominante, în mâinile unei clase noi, precum și în sfărâmarea vechilor relații de producție și instaurarea unor relații de producție noi, corespunzătoare nivelului de dezvoltare a forțelor de producție. 3. (fig.) schimbare profundă, radicală, într-un anumit domeniu; transformare bruscă și totală.

    SCHIMBARE PROFUNDA, RADICALA – TRANSFORMARE BRUSCA SI TOTALA

  32. Bleen ai perfecta dreptate.

    Pentru ca problema sa fie insa bine inteleasa si sa genereze concluzii viabile ar trebui sa ne adresam unor oameni care au mai facut asa ceva si care ar putea sistematiza pasii de urmat, neecesarul de personal, cheltuielile etc.

    Altfel bijbiim.

  33. Apropo de asta, întrebaţi URR-ul.

    Întrebaţi pe oricine a avut cît de cît legătură cu politica şi cu alegerile. Fără reprezentanţi în fiecare secţie de votare (rural including) 80% din voturile ACZ se transformă în voturi anulate. "Bă, nu vi se pare că ştampila asta e pusă cam într-o parte?"

    "Ba da, pune-l la anulate, dă-i în mă-sa."

  34. @yeba: cand o sa cresc mai mare vreau sa stiu expune ca dumneavoastra 🙂

    In continuare zic: partid nou, cu cine? Bleen zice bine mai sus ca e nevoie de cineva cu notorietate, o figura (dar oare numai una???) binecunoscuta.

    A vorbit cineva cu domnii Lazaroiu sau Funeriu (alte nume mai avem?) macar la nivel teoretic?

  35. Nu cred ca cineva vrea repetarea experientei din 2000 , cand s-a incercat mascarea esecului de IMAGINE cu infiintarea a unei miscari fara consistenta . Cred ca PDL trebuie sa-si asume soarta de partid care duce greutatile tarii , si sa-si intoarca in favoarea sa , sa fie partidul care spune vestile proaste dar care comunica ca acestea sunt vesti si nu fapte proaste care deriva de la guvernare . Altfel zis cand esti intr-o masina cu probleme vrei un sofer simpatic sau unul competent chiar daca e antipatic tie? In plus daca se coopteaza oameni de imagine care vin de la aceasta potentiala miscare e si mai bine , dar cred ca PDL trebuie sa mearga singur . Ca sa fiu si mai clar , daca esti tu Pepsi Cola si vezi Coca Cola are vanzari mai bune nu creezi un brand complet nou , eventual vii cu Pepsi cu aroma de lamaie .

  36. @spartakus

    Revoluţia e revoluţie. Noi vorbim de o structură politică, cu organizaţii, preşedinţi, vicepreşedinţi, secretari, membri, comitete, comiţii, birouri permanente, reprezentanţi în secţiile de votare, sedii, candidaţi, consultanţi, ierarhii, şepcuţe, brichete, bannere, pungi, maşini, benzină, conturi, muncă 24 din 24, 7 din 7, timp de cel puţin un an, deci pe termen lung.

    Fără reprezentanţi în secţiile de votare (cîteva zeci de mii în toată ţara) nu iei mai mult de 1%. Garantez că toate buletinele de vot care au ştampila pe numele tău merg la buletine anulate, la mica înţelegere între reprezentanţii celorlalte partide.

  37. @Bleen: Spui asa: "flashmob-urile sînt pentru hipsteri şi au valoare zero." Eu zic asa: daca in acel noiembrie 2004 tinerii nu se mobilizau, pe internet, in favoarea lui Basescu, noi, tu si cu mine, si alti multi, nu mai scriam aici, pe blog, ci de la fortul 6 din Jilava scriam acasa mamei, sa ne trimita haine groase.

    Neglijezi de doua aspecte:

    1. puterea internetului in coagularea unei miscari de masa (vezi revolutiile pe Facebook din lumea araba). Internetul a capatat, in ultima vreme, o forta pe care nu o avea acum 20 sau 10 ani, a dobandit un caracter de masa. Azi, oricine are acces la net si convocarile, la orice fel de actiune, se pot face instantaneu. Niciodata pana acum tinerii n-au avut la indemana un instrument mai bun si mai eficient pentru declansarea unei schimbari. Tu n-ai incredere in tineri. Eu am. Da-le un crez, eventual niste zorzoane si o culoare si rastorni cu ei lumea, ca-s mai zurbagii decat uraganul Mitch.

    2. puterea exemplului. Revolutia din 1989 nu s-a facut cu 22 de milioane de oameni. Stii cati eram la blocul Dunarea, la ora 4 dupa-amiaza, in 21 decembrie? Nu mai mult de 2.000 de oameni. A doua zi, la aceeasi ora, in Piata Palatului erau 200.000 de mii. Ce i-a adus pe ultimii? Curajul primilor. Am impresia ca aici avem prisos de teoreticieni, dar penurie de temerari.

  38. Nasol blog, nu poţi absenta şi tu, ca omul, că e imposibil să mai recuperezi dodecafonia celor 300<n<400 de comentarii. @bleen a zis că-şi trage suflarea, nu că şi-o dă pe blog, o primă promisiune încălcată!

    Timidele mele păreri, poate le repet, sunt

    1. că URR n-a avut resurse = bani & timp (timpul omenesc al grupului de iniţiatori) şi că, deşi contextul este diferit, ACZ qua partid: (a) pesimist şi realist: n-are şanse – începe cu un eşec – greu de recuperat; (b) optimist: are şanse să trimită câţiva oameni în Parla, şi? Adică dacă e să ajungă partid, să fie mai încolo.

    2. toate discuţiile care se pot lăsa cu decizii tb mutate pe intranet, aici să rămână un for cu păreri-de-enervat-Ponţii.

    Nuanţările doctrinre în stadul ăsta sunt compelt contraproductive, tb lansate 3-4 teme şi direcţii clare şi de impact (care, care?) Una e cu pomenile extraplapumă şi falsa solidaritate.

    3. Ce e băsescianismul? Băsesciansmul qua ideaţie limpede, scoatere a gunoiului de sub preş şi lansarea de teme esenţiale tb preluat.

    4. ACZ, ca Mişcarea Albă (din RO 🙂 ), cu marketing şi comunicare pe net, alea, alea, să fie adăpost civic pt reformatorii din PDL categoria soft, ca hard nu văz, B-fani & alţi nemuţumiţi inteligenţi – iară dacă nu s-o putea negocia cu greii, s-o mai destrăma şi partidul pe la cusături. Care umblă după voturi ar avea intuiţia că poate atâtea voturi câte aduce Oltean, atâtea pierde partidul spontan pe partea ailaltă, în electoratul cu peste opt clase care-l aude vorbind.

    5. @bleen 14:51, prima propoziţie nu mi-e clară. Negociază să le fie bine o tură şi în opoziţie sau cum? Nu pot negocia toţi.

  39. PDL-ul actual sau rebranduit ar trebui sa mearga singur. Daca USL nu va avea 50%+1 din parlament, PDL va primi din nou sefia Guvernului iar de facut o majoritate parlamentara e "cineva" acolo sus foarte priceput in asta. Dar aia care vor compune majoritatea asta, vor trebui sa-si impuna si conditiile lor. Sa mearga pana la santaj politic daca e cazul. PDL-ul nu misca decat de frica si impins puternic de la spate.

    In alta ordine de idei mai sunt si alte formatiuni politice care sunt aliate cu stanga numai datorita ambitiilor personale ale unui lider vremelnic. Nu trebuie intors definitiv spatele acestor formatiuni. In politica, ca si in viata reala sau in dragoste, azi esti aliat maine esti adversar.

    Pe de alta parte sunt destule personalitati "locomotiva" care tot amana intrarea in politica, fie din cauza afacerilor, fie a profesiei, fie ca nu s-au regasit in niciun partid actual.

    Cine stie de unde sare iepurele?

    In ultimul rand, consider ca importante sunt proiectele de dreapta si explicarea lor masei largi si mai putin criticarea adversarilor. Oricum AcZ se adreseaza in mai mica masura asistatilor sociali si categoriilor care inteleg mai greu principiile de dreapta..

  40. Credeam ca ACZ vrea reforma statului roman.Sper ca inca si-o mai doreste.Intrarea in parlament era un mijloc,nu un scop.ACZ trebuie sa isi cunoasca bine obiectivele si sa lupte pentru ele in orice conditii. Laszlo Tokes nu este in parlamentul roman. Ceea ce nu il face mai putin periculos, ci dimpotriva.Vrem respectarea referendumului pentru modificarea Constitutiei,sa ne adunam cateva mii in fata parlamentului si sa le aducem aminte de obligatia respectarii legii.Ni se pare ca bugetul de stat este populist, sa iesim in strada, in piata Victoriei si sa le aducem ministrilor aminte ca banii nostri ii imprastie cu generozitate. Avem judecatori corupti, foarte bine, impiedicam unul din ei sa isi exercite meseria si avem o victorie. Hai sa nu o mai lasam pe Viorica Costiniu sa intre in sala la urmatorul proces de mare coruptie,sau sa intre pazita de 500 de jandarmi.Asa se ating obiectivele in politica.Dar daca mai vrem un UNPR, foarte bine.Atunci putem vorbi de aliante cu PDL,DD,Becali,PRM. Ce ne pasa noua de astia?Reforma unui sistem din interior e utopie, credeam ca experienta de la ministerul muncii a fost de ajuns.Abia cand ideile strang multimi iar multimile capata forta, adversarii si partenerii vor dori sa negocieze.Pana cand ACZ nu va fi oferit nici o masura a puterii ei, nici multimile nu ne vor urma, nici adversarii nu vor negocia.

  41. Eu nu mai inteleg nimic

    Frunzaverde declara ca va cere PDL sa declanseze Miscarea Populara.

    Adica cum? PDL viseaza sa faca un fel de USL ?

  42. Total de acord cu Spartakus.

    Mai baieti ginditi va ce sansa avem- cind va mai aveea dreapta norocul sa concureze cu o stinga condusa de Ponta ,Antonescu si Voiculescu?

    Si pe linga asemenea sefi soarta i a mai pedepsit si cu aparitia PP ului Diaconescu cel mai important aspirator de imbecili creat pina acum.

  43. @spartakus

    Ai dreptate, cu trei amendamente.

    1. Flashmob-urile sînt pentru hipsteri şi au valoare zero.

    2. Blogary e un blog. Aici apar articole, analize etc. Şi vor apărea în continuare, indiferent de ce se întîmplă cu Albă ca Zăpada şi aşa mai departe. Vom scrie, ca şi pînă acum, despre tot felul de chestii. Despre leadershipul PDL, despre alianţele politice ale momentului trecut, actual şi viitor, despre USL, despre guvernare, despre tot felul de ipoteze şi ce ne mai dă prin cap.

    3. Un partid fără cel puţin o personalitate (în cel mai rău caz) cu notorietate de peste 50% nu poate exista.

  44. E si bine si sanatos ca PDL ul sa nu se incuscreasca cu ACZ ul inainte de alegeri.

    Exista un electorat foarte important numeric care nu tresalta de bucutrie cind aude de PDL sau USL.

    ACZ asta ar trebui sa fie-altceva.

    Problema mare e sa nastem ACZ ul.

  45. @Bleen:

    Eu zic sa lasam ipotezele hazlii deoparte si sa spunem lucrurilor pe nume:

    1. In cazul primei variante enuntate, nu vad de ce s-ar mai infiinta ACZ, din moment ce PDL reprezinta atat de bine dreapta si, la o adica, s-ar putea milostivi sa puna pe liste vreo cativa intelectuali de pe aici, ca sa dea bine la imagine.

    2. In cazul celei de-a doua variante, daca ACZ s-ar alatura haloimasului PDL – PP-DD – PNG si, eventual, NSDAP, sigur veti ramane fara niciun votant.

    3. In cazul celei de-a treia variante, e o naivitate demna de Gâga sau Ponta sa crezi ca PDL o sa-i dea 30-40% din colegiile eligibile ACZ. PDL n-o sa va dea niciun capat de ata INAINTE DE ALEGERI.

    De aceea eu zic sa lasati lungul prilej de ipoteze si invartitul in jurul cozii, sa nu va mai intereseze de leadershipul PDL si nici de variantele Miscarii Populare, ci sa va vedeti singuri de grija. ACZ trebuie sa devina partid de sine statator AICI si ACUM, sa faca prozelitism in mediul online si prin actiuni de tip flashmob, care sa atraga atentia asupra ei si sa convinga lumea ca Alba ca Zapada este "altceva" decat s-a vazut pana acum pe Dambovita. ACZ trebuie sa candideze SINGURA in alegeri. Si daca ACZ ia macar 6% la vot, stati linistiti, ca DUPA ALEGERI baronii PDL care azi nu si-ar da nici mucii pe voi, o sa va caute ei prin Parlament, caci fara voi nu vor putea domni. Din postura de piatra unghiulara o sa puteti umbla oricand la butonul cu amenintari si santaje: ei nu pot face nimic fara voi, mai ales ca USL o sa umfle, cu sau fara PC, destule voturi cat sa tremure PDL in fata amenintarilor voastre, cum tremura azi ori de cate ori stranuta UDMR in front.

    Si la urma urmei, nici nu-i rusinos ce veti face, ci, dimpotriva, scopul care va va scuza mijloacele e unul nobil: santajati niste snapani ca sa le fie bine oamenilor care v-au trimis acolo.

  46. PDL nu va fi impresionat de ACZ decit, eventual, atunci cind ACZ va intra (ca partid!) in sondaje si va arata ca poate lua voturi;este improbabila orice alianta/negociere("30-40%") cu PDL inainte de alegeri;

    imi pare rau de Baconschi, de TRU si de Funeriu; aleg prost daca se inhama la caricatura-praf-in-ochi care va fi Miscarea Populara.

  47. Alianţa ar funcţiona ca o negociere între greii PDL pe de o parte, reformatorii PDL, băsescieni şi outsideri, de cealaltă parte. La nivel teoretic. Practic, aşa ceva nu se va întîmpla.

  48. @eu-eu

    Nu va primi. "Nu cred că liderii PDL vor fi vreodată de acord cu o asemenea mişcare. La urma urmei, ei preferă opoziţia pierderii sau împărţirii puterii în PDL (oricum baronii nu sînt niciodată în opoziţie, ei rămîn întotdeauna la putere în feudele lor). De ce ar deveni liderii PDL brusc maleabili cînd ar veni vorba de o Mişcare Populară în care ei să nu mai deţină controlul?"

  49. Vezi sa nu :

    "Liderii Albei ca Zăpada participă în leadershipul Mişcării iar ACZ primeşte 30-40% din colegiile eligibile, poate chiar mai mult".

    Tocmai ce ziceai ca o reforma a PDL din interioar nu se face "din cauza rigidităţii structurilor şi a puterii baronilor ".

    Si atunci cum va primi ACZ 30-40% din colegiile eligibile?

  50. Dacă ar dori ca PDL să cîştige în 2012 şi miza lor ar fi politică, ar deveni maleabili. Dar pe ei nu-i interesează ce se va întîmpla în 2012 cu PDL, fiindcă miza lor nu e politică.

    Oricum, acuma sînt îmbătaţi de scorurile de la Neamţ şi Baia Mare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *