Întreba ieri un comentator de ce pedeliștii au preferat să scadă salariile și nu au făcut disponibilizări. Fiindcă măsurile de austeritate au fost măsuri contabile. D-aia! Guvernul avea nevoie de bani sau, mai bine zis, nu mai avea bani. Așa că a tăiat contabilicește, de unde a putut, de unde a apucat. Ceea ce în primă fază, pe moment, era perfect justificat și corect. Totul trebuia făcut repede, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, pentru a nu arunca echilibrul macroeconomic în aer, pentru a respecta înțelegerile cu FMI și Banca Mondială.
Pentru a se face disponibilizări era nevoie de timp, era nevoie de criterii după care se fac evaluările, de evaluări propriu-zise, de decizii. Și toate astea, la nivel național, în toate instituțiile statului, de la nivel central la nivel local, de la Palatul Victoria pînă în cel mai amărît cătun. Este evident pentru oricine, mai puțin pentru imbecili și pentru răuvoitori, că acest lucru nu putea fi făcut în cîteva săptămîni sau luni. Ceva ceva disponibilizări s-au făcut însă. S-a ajuns în situația în care foarte multe instituții publice să funcționeze la cota de avarie, cu angajați care făceau și munca celor disponibilizați, dar pe un salariu mai mic. Dacă pînă ieri ai lucrat 100 de ore pe lună pe 3000 de lei, de mîine vei lucra 200 de ore pe lună, pe 2000 de lei.
Ce s-a întîmplat de fapt? Să luăm următorul exemplu.
Avem 100 de ghișee. Fiecare ghișeu are 1 angajat. La fiecare ghișeu vin cîte 10 cetățeni ca să ceară cîte o adeverință. Fiecare tip de adeverință este stabilit de cîte o lege. Guvernul Boc a făcut următorul lucru: a dat afară 7 angajați. Au rămas astfel 93 de angajați care să elibereze 1000 de adeverințe la 100 de ghișee, celor 1000 de cetățeni care stau la cele 100 de cozi. Ăstora 93 de angajați li s-au scăzut salariile cu 25%. Ce ar fi însemnat ca PDL să facă disponibilizări ca să nu li se taie salariile angajaților rămași? Însemna să dea afară nu 7 angajați, ci 25. Să rămînă 75 de angajați la 100 de ghișee, care să elibereze cîte o adeverință celor 1000 de cetățeni care stau la cele 100 de cozi. În condițiile în care se lucra deja la cota de avarie, cu angajați mai puțini, mai stresați, mai obosiți, mai nemîncați, mai deprimați și mai nemulțumiți, disponibilizarea a 25 de angajați era practic imposibilă. S-a mai încercat ceva: desființarea unora dintre ghișee. Astfel, s-au desființat 5 ghișee, odată cu ele fiind disponibilizați încă 3 angajați. S-a ajuns astfel la 95 de ghișee, la care lucrează 90 de angajați, eliberînd 1000 de adeverințe la 1000 de cetățeni. Angajații au devenit din ce în ce mai nemulțumiți, deprimați și obosiți, au lucrat din ce în ce mai prost și s-au purtat din ce în ce mai urît cu cei 1000 de cetățeni care acum stăteau la 95 de cozi mai mari și care se mișcau mai încet și la finalul cărora aveau de a face cu angajați ai statului din ce în ce mai nervoși, mai înceți și mai nesimțiți.
Dar, și ia fiți extrem de atenți aicea, dacă s-ar fi desființat, dacă s-ar fi eliminat 90 din cele 100 de tipuri de adeverințe stabilite prin cele 100 de legi? Dacă 90 de legi care stabileau 90 de tipuri de adeverințe ar fi fost abrogate? E? La asta v-ați gîndit? Dacă sînteți de dreapta, așa cum susțineți, e primul lucru la care v-ați gîndit. Ei bine, pedeliștii nu s-au gîndit la asta. Iar cînd li s-a spus să se gîndească au zis că așa ceva nu se poate, așa ceva nu se există, așa ceva e însuși iadul pe Pămînt. Și au scuipat în sîn și pe fața contribuabililor. Dacă oamenilor care stau la cozi pentru cele 90 de adeverințe li s-ar fi zis: ”Duceți-vă acasă, oameni buni. Nu aveți nevoie de aceste adeverințe. De azi înainte nu vă va mai întreba nimeni de ele. Vedeți-vă liber de viața voastră! Hai pa!”, ce s-ar fi întîmplat? Aveam stat minimal și capitalism, aia s-ar fi întîmplat. Adică s-ar fi întîmplat o nenorocire, o catastrofă. S-ar fi întîmplat ceea ce PSD, PNL, PDL, UDMR și administrația statului nu vor nici în ruptul capului. S-ar fi întîmplat ce spune Ducu Hâncu aici: Program electoral de dreapta. Adică privatizarea educației, privatizarea medicinei, privatizarea pensiilor, privatizarea responsabilității, privatizarea deciziilor, privatizarea erorilor personale dar și a succeselor, privatizarea greutăților vieții dar și a recompenselor. Am fi rămas fără capitaliști de stat, fără corupție. Vă dați seama? DNA, Morar și Kovesi șomau. În loc să fie cu ochii pe cei 100 de angajați care ar fi putu lua șpagă de la cei 1000 de petenți, stăteau cu ochii pe 10 angajați de la 10 ghișee care ar fi putut lua șpagă de la cei 100 de petenți care veniseră să-și ridice cele 100 de adeverințe. PDL s-a luptat cu efectele dar nu și-a pus nicio secundă problema cauzelor.
E ca și cum ai vrea să ajungi din punctul A în punctul B cît mai repede și mai relaxat iar la jumătatea drumului ți se cer bani ca să se construiască un labirint prin care trebuie să treci. Cam asta e relația omului cu statul.
Astăzi, partidele noastre politice, inclusiv cele autointitulate de dreapta, se confruntă cu același electorat format din milioane de români dependenți de stat, salariați, asistați, pensionari și antreprenori care gravitează în jurul statului, fie că e vorba de statul medic, statul profesor, statul client, statul filantrop, statul casă de pensii, statul arhitect, statul șofer, statul sculptor, statul poet, statul actor, statul inspector, statul cercetător, statul matematician etc etc etc. Unele dintre ele au fost la putere și au avut ocazia să încerce să schimbe ceva pe partea asta. Poate nu neapărat să reușească. Doar să încerce. N-au făcut-o și astăzi plătesc cu propria existență.
PS. Sebastian Lăzăroiu a fost unul dintre fraiericii care chiar au făcut calcule pe bune cu statul minimal, cu reorganizarea administrativă, cu reforme structurale, cu prostii d-astea, nu doar cu măsuri contabile și temporare. D-aia i-au și pus capul pe butuc, că o luase razna. Apropo, ce mai face legea asistenței sociale? Ați mai auzit ceva?
PS2. Am scris un articol lung deși aș fi putut s-o spun într-o singură frază: Înainte de a scădea cheltuieli, înainte de a disponibiliza angajați, înainte de a restructura sau desființa instituții trebuie desființate atribuții ale statului. Pentru asta e nevoie de politicieni care să gîndească liberal, capitalist, anti-etatist.
Postare noo! Ziceam c-o bag mai încolo dar după ce am văzut știrea cu Blaga mi-a venit s-o bag chiar acu!
Singurele atributii ale statului ar trebui sa fie apararea nationala, serviciul diplomatic, ordinea publica si justitia penala, in privinta ultimelor doua, care fac parte din spectrul legal, cea mai buna abordare fiind una cat mai descentralizata, la nivel de entitati administrative (judete, localitati). Aceste sarcini pot fi indeplinite foarte bine utilizand undeva intre 5si 10% din PIB, nu 40% ca acum – mai putin de 35% taxe, si restul imprumuturi care adauga la datoria publica. Toate sarcinile pe care statul si le aroga in plus, adica oferirea de servicii de slaba calitate, in regim de monopol, si impunerea de reglementari obstructive pentru initiativa privata, nu fac altceva decat sa distruga bunastarea indivizilor din societate.
Și că tot v-am obișnuit cu breaking news-uri de la Totul pentru Țară.
Conducerea partidului va fi votată de delegați numiți. Abia după congres, după ce conducerea va fi aleasă de delegați numiți de actuala conducere, se vor organiza alegeri în filiale. Cei ce vor fi delegați vor primi invitație de la conducerea actuală.
Deci era cum am zis eu: Fondatorul e Cel Ce Te Alege El Pe Tine, Nu Îl Alegi Tu Pe El. Nici bolșevici, nici chiar Iliescu în februarie 90 nu aveau idei atît de eficace. Deci să fim înțeleși: alegătorii sînt aleși de candidații din actuala conducere. Smart.
@Bleen Visul implinit al oricarui autocrat: daca poporul nu ma iubeste, imi voi croi eu unul pe masura mea.
Il suspectez pe Fondator de o profunda imaturitate organizatorica. Erorile pe care le-a comis sunt ale unei persoane care nu a condus macar cinci insi in viata lui. Sa il ai pe Gabriel Biris langa tine si sa nu realizezi ca tu esti cel care are nevoie de Biris, nu invers, e un monument de leadership miop.
Eu incepusem sa privesc cu mai mult interes spre Noua Republica abia cand Biris a anuntat ca adera. Plecarea lui a pus punct oricarei urme de interes. Cenacluri politice lipsite de consistenta profesionala, dar mustind de diletantism liric, am vazut destule aparand si disparand in 20 de ani.
Dar treaba asta cu Cel-ce-te-alege-pe-tine duce lucrurile in zona prescolaritatii politice. A proceda asa e ca si cum ai scobi o covata dintr-un bustean putred, in care sa te joci cu barcutele tale preferate, imaginandu-ti ca, astfel, te pregatesti pentru a infrunta marile.
@Bleen SI spun asta avand tot respectul pentru zecile de mii de oameni din toata tara care au facut ceva: au dat semnaturi, au organizat grupuri locale, s-au intalnit in dezbateri reale sau virtuale etc. Ei sunt cei care au construit ceva in zona dreptei politice si merita respect. Si cred ca singurul lucru bun care li se mai poate intampla este ca Mihail Neamtu sa se dea la o parte si sa lase Noua Republica sa fie preluata de MRU, Macovei si alti cativa politicieni de dreapta credibili, cati or mai fi.
Chestia cu ghișeele și adeverințele e o analogie. N-o luați literal. Cînd vorbesc de ”desființarea adeverințelor” vorbesc de privatizarea educației, sănătății, asigurărilor, economiei etc etc.
@Bleen Vă anunțăm cu deosebită plăcere că nu mai aveți nevoie de nicio adeverință pentru ajutorul de stat pentru că nu îl veți mai primi.
După cum spuneam, am făcut simularea votului uninominal majoritar pe scorurile din 2008. Bag articolul mai pe seară. Ca să vă faceți o idee, titul articolului e ăsta. ”Simulare vot uninominal majoritar pe scorurile electorale din 2008. Un partid a leșinat aicea!”
Blaga: ”Nu cred că este oportun acum depunerea moțiunii de cenzură”
Ca să nu mai existe vreun dubiu. Ascultaţi-l!
http://www.b1.ro/stiri/politica/vasile-blaga-nu-cred-este-momentul-oportun-pentru-depunerea-mo-iunii-de-cenzura-29155.html
Ar destabiliza România o moţiune de cenzură???
@Florina Eu de cînd vă zic. Ca să citez surse din interior: ”Ăsta a mîncat PDL-ul.”
@Florina Știri cu vicepreședintele USL, Vasile Blaga, cum s-ar spune.
@Florina Să știi că Blaga a spus corect gramatical „nu este oportună”, ăia de la B1 au scris greșit…
Dar tot prostie este 🙂
tu ştii că upc-ul, firmă privată, ca să îţi pună cablu, îţi cere un extras c.f.? ghici de ce?
@nedormitul De ce?
@Bleen @nedormitul
extrasul CF atestă calitatea de proprietar de drept real al apartamentului, imobilului.
@Florina @Bleen
da’ dacă eşti chiriaş şi tu semnezi contractul, care e treaba cu proprietarul?
@nedormitul @Bleen
Nu ai dreptul, în calitate de chiriaş, să închei contracte de utilităţi/servicii fără acordul proprietarului. Iar acordul proprietarului se însoţeşte de extrasul CF. Eu aşa ştiu.
@nedormitul pentru ca poate
Dacă tot e criză de idei, mă gândeam să concepem fiecare câte un plan de acţiune cu obiective şi ordine de aplicare, ca şi cum am fi guvernanţi şi ca şi cum nu ar fi nicio problemă în legiferarea şi aplicarea măsurilor (să zicem, am deţine majoritate ultraconfortabilă în parlament şi vuvuzelele ar aplauda în extaz orice nouă măsură (cotoiul, hoţul de gogoşi şi cel de termopane fiind la puşcărie pe termen lung).
@Nea Cunosc problema destul de bine și știu și de ce n-au vrut. Fiindcă ei au venit la putere pentru rețeaua aia de stat. La pedeliști mă refer. Ei au venit la putere ca să fie PSD. Hai să nu dăm pe Ciutacu ce de drept aparține mafiei și rețelelor PDL. Nu de frica lui Gâdea nu au făcut (e rizibil să dăm vina unei întregi guvernări pe 2 amărîți de jurnaliști). Nu au făcut fiindcă nu concep ca statul să nu facă totul, nu au făcut fiindcă buget minimal înseamnă stat minimal, înseamnă puține contracte și puține posturi pentru rude, amici și clientelă.
Ioan Avram Mureşan, condamnat definit la 7 ani de închisoare cu executare. E primul fost ministru care va face puşcărie. Se pregăteşte fostul prim ministru.
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ioan-avram-muresan-condamnat-la-sapte-ani-de-inchisoare-cu-executare.html
@Florina Să avem o săptămână bună!
@Florina Se pregătește și viitorul fost prim ministru?
@cristi c
Hai executare!
@Florina @cristi c Mai bine execuţia pe stadion
Am terminat simularea pe vot uninominal majoritar pe scorurile electorale din 2008. Nu vreți să auziți care-i scorul final.
@Bleen Da, bine, de parca e mai groaznic decat ce se intampla deja… Baga, Bleen, ca pun apa la fiert pentru un ceai de tei foarte concentrat.
La un bolnav poţi trata cauza după ce i s-a stabilizat starea. Şi după ce au plecat de lângă masa de operaţii cele 50 de rude cu burtă, lanţ de aur şi trei cefe. (recte analiştii Dinescu, Gâdea şi alţii ca ei).
Nu mai zic că, dacă dai afară mii de oameni care ştiu doar să aplice o ştampilă (strâmb), să ia o şpagă şi să se încrunte la public, este posibil să nu mai apuci nici să-i iei tensiunea bolnavului.
Vreau si eu un exemplu de om politic de dreapta, dar unul convins si bazat.
Ba nu. Asta e ultima și acum chiar mă culc.
O să scriu articolul ăla despre posibile strategii în toamnă, deși sînt convins că fabulez, că nu va exista nicio strategie PDL, că fiecare va lupta pentru el, pe tarlaua sa, în frunte cu PD-FSN 2012, adică Blaga, Oltean și Berceanu (fosile vii ale FSN-ului anului 90) ;i Anastase, Udrea și alte păpușea doctrineară. Am găsit și un nume pentru tactica PDL: apa-mama-papa-caca-sigla mică și găleata. E bun și de titlu: Apa-mama-papa-caca-sigla mică și găleata. Prolegomene la strategia PDL.
Încă una și mă duc și eu să mă culc, ca tot omul, la 5:30 dimineața:
Un must see, cu Răzvan Exarhu:
https://www.facebook.com/RomaniaDelicioasa
Tocmai mi-a venit ideea cum să i-o tragă PDL-ul PNL-ului cu ocazia uninominalului din toamnă. Dar asta, într-un articol viitor. Poate chiar mîine. De fapt, nu PDL-ul, ci Noul PDL. Dacă va exista. Dacă nu va exista și vom rămîne la FSN 2012 nici nu se mai pune problema de tras cuiva.
@Bleen Şi mie mi-a venit: să i-o tragă … cu sete 🙂
Ia uite ce probleme are un comentator care așteaptă moderarea pe un blog de uși de garaj (la care încă sînt administrator):
Penny Stock Alerts
Holy…..!
With so many problems around the globe right now, coming from political issues towards the economy, I actually have no idea which to be concerned a lot more. They are all worrying me away! That in order to election intended for, how to guard the cash, am i going to retain my own task, maybe there is battle?