Lovitura de stat. Citeva concluzii.

  1. Am asistat la o lovitură de stat și o fraudă electorală fără precedent în Uniunea Europeană
  2. Constituția trebuie modificată neapărat și urgent (listele electorale, desemnarea prim ministrului, suspendarea Președintelui, referendumul, Curtea Constituțională, Parlament unicameral sau bicameral, președinții Camerelor)
  3. Libertatea, capitalismul, democrația și apartenența la lumea occidentală, civilizată, nu sînt ireversibile și trebuie apărate zi de zi
  4. Stînga românească, întruchipată de PSD și PNL, e antinațională, antioccidentală, pro-rusă, iresponsabilă, absolut nefrecventabilă
  5. Dreapta, cînd nu e lașă, e ridicolă sau complice. Frecventabilă doar în glumă
  6. Ponta și, mai ales, Antonescu sînt două personaje politice periculoase, iresponsabile și inacceptabile într-un stat civilizat, european
  7. Instituțiile statului sînt mai solide decît am crezut și merită lupta noastră și tot ajutorul nostru.
  8. Occidentul a fost mult mai prompt, coerent, decis, eficient și inteligent în reacții decît ne-am fi acceptat
  9. Poporul rămîne, previzibil, la același nivel de relevanță la care a fost în ultimii 1000 de ani. Adică nulă.
  10. Dreapta nu a știut cum să reacționeze. A încercat să compenseze descumpănirea și blocajul intelectual și psihic inițial cu glumițe tîmpe, fotoșopuri chinuite și hore motivaționale  pe LSD.
  11. Acum, mai mult ca niciodată, s-au despărțit apele în politică, în societatea civilă și în presă.
PS. Mai multe despre modificările Constituției, în zilele următoare.
Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

219 comentarii

  1. Dragă Bleen,
     
    Acum mai bine de un an am comentat pe blogul vostru în legatură cu pretențiile găunoase de apostol național ale domnului Neamțu. Am fost atacat, ridiculizat și banat. Acum citesc: „caracterul lui Neamțu, aflat cam pe la nivelul Marianelor”. Ce înseamnă asta? Nu ar trebui să vă auto-banați?
     

  2. Si daca tot e sa punem „concluzii”, vreau sa mai fac o precizare imperios necesara: M-am saturat de „icoana”celor 7.4 milioane de alegatori „martiri” care i-au spus lui TB sa plece.
    Nu e zi data de la Dumnezeu in care sa nu citesc, ascult sau privesc analisti, jurnalisti, bloggeri, politicieni sau oameni „simpli” care sa nu faca apel la aceasta cifra (cu bune intentii sau nu!).
    Rationamentul lor este PROST: Argumentele pe care se bazeaza acest rationament si cifra in sine provin dintr-un sir (serial killer..) de abuzuri  masluite deghizate cu musteti, palarie, ochelari negri si mantie legale.
    Rationamentul si argumentele lor ar fi fost corecte (legale) doar daca premisele ar fi fost adevarate (respectarea procedurilor, cutumelor, bunului simt si al legilor).
    Incorectitudinea (nelegalitatea) intregului demers este data de  relatia directa dintre intentii (scop), mijloace si finalitate – faptul ca avem un numar confirmat de BEC de 7.4 milioane de alegatori, nu-l face demn de utilizat ca si argument politic valid…
    Pe romaneste! fara suspendare si referendum nu am fi avut niciodata aceasta cifra scoasa din jobenul turnatorului Ghise.
    Mai am un singur „dor” – ca Ministerul public sa dea publicitatii cifra (%) fraudei din „Romania Pitoreasca”a zilei de 29.07!!
     
     

  3. Acum ca Base a „descalecat” din garaj, toate discutiile despre unificarea dreptei vor trena… Blaga poate dar nu vrea, MRU poate dar vrea mai mult decat poate sa-i dea Blaga, Neamtu nu poate dar sta cu coada pe sus (deh…printipiile morale), Pavelescu ar vrea dar nu poate. Asa ca atacurile  – Blaga contra MRU, MRU contra Neamtu, Neamtu catre Udrea si viceversa nu sunt deloc intamplatoare. PDL-ul vrea sa mearga singur la parlamentare – ca sa nu-si taie portia de prajituri (si sa aiba „plaja” de negocieri nelimitata), iar unirea dreptei avea sens doar atata timp cat Basescu era demis si aveam alegeri prezidentiale.
    USL-loiu poata sa cada in sondaje si pana la 40% – ca oricum tot ei vor face guvernul (cu binecuvantarea lui Oltean, Videanu, Blaga, etc ). Daca nu apare candidatul „crampon” sau „pitbull” care sa muste din ponta si antonescu si sa canalizeze energiile si sperantele alegatoriului de dreapta, nu vom auzi decat de „sinistra si odioasa” Elena Udrea care a facut si a dres „dupa scripturile” antenei III.
     

    1.  @Blogalistan A apărut candidatul crampon. E MRU. Restul or fi buni să smulgă câte o ciosvârtă din alegătorii USL, să fie primit. Nu-i mai băgaţi în seamă şi nu-i mai criticaţi. Axaţi-vă pe MRU.  E singurul care le dă tremurici ălora, de aia l-au şi scos de la guvernare aşa rapid.

  4. Nu am înţeles ce e cu articolul Neculai Constantin Munteanu. Poza nu e a lui, poate or fi cele câteva rânduri. Dar, deasupra lor, apare că ar fi scrise de madam Blogary. Am încercat să comentez asta acolo, disciplinat, dar nu s-a deschis fereastra de comentarii.

  5. La fel cum gestul de acum câteva zile de a-l ataca pe Mihail Neamţu în numele ICCD şi MRU a fost complet aiurea, la fel de naşpa este şi gestul lui Neamţu de a o ataca neprovocat pe Udrea. Ce naiba urmează? Să se ia şi de Boc? Udrea să-l ia la „mure” pe „ălă mic cu capu’ mare”, iar Pavelescu pe Papahagi? 
     
    Încep să cred că e tot mai puţin probabil să avem o dreaptă unită în toamnă. Ceea ce nu ştie Neamţu este că el e cel mai dispensabil în toată construcţia asta. Şi că nu are absolut nicio şansă să intre în parlament fără PDL.
     
    Mă îndoiesc că Blaga şi-a dat acordul pentru asta, chiar şi numai pentru că nu văd ce ar avea de câştigat din reactivarea sloganurilor anti-Udrea. Femeia era oricum out din schemă, cel puţin pentru următoarea perioadă, până la apariţia unui nou personaj folcloric mediatic care să canalizeze frustrările.

      1.  @Bleen „PDL este un partid mare, dar care nu si-a baut inca ultimul pahar de cucuta. PNTCD este un partid cu trecut mare, dar, din pacate, fara prezent, care isi doreste, desigur, un viitor. Noua Republica este un partid fara trecut, fara prezent si fara viitor, care isi doreste si el ceva. (…) Vrea cineva sa se inscrie in PDL? E liber sa o faca. Vrea cineva sa se inscrie in PNTCD? E liber sa o faca. Vrea cineva sa se inscrie in Noua Republica? Eu, unul, nu![…]”
        „MRU” (sau altcineva) pe FB, 16 august, 2012.
         
        Textul original, care a dispărut, conţinea şi câteva replici suplimentare despre Mihail Neamţu… Eu înţeleg de aici că e un „atac” mai degrabă la adresa MN şi NR, dar şi adresa celorlalţi aliaţi. Am spus şi atunci că textul mi se pare cel puţin inoportun:
         
        „Nu înțeleg ce urmărește, pentru că, la cum arată scena politică acum, ICCD nu poate deveni un partid de mai mult de 5% până la scrutinul pentru parlamentare. Ce ar putea oferi? Ce echipă ar putea alcătui? Ce liste de candidați ar putea încropi până atunci?Oricât s-ar vrea a fi un anunț mobilizator, chemarea lui MRU nu face decât să developeze incapacitatea cronică a dreptei de a se coaliza într-un demers comun. Dincolo de intenția binevenită de a-și întări pozițiile de negociere într-o viitoare platformă de dreapta, cred că precizările din final sunt o eroare. Ele pot fi savurate de electoratul dezamăgit de PDL și pierdut de PNȚcd, ori neadjudecat de NR, dar nu-i consolidează poziția. Dimpotrivă, MRU tocmai și-a depus demisia simbolică din postura de potențial lider al dreptei unite și candidat la viitoarele alegeri prezidențiale, susținut de toate forțele politice de dreapta. Indiferent ce a urmărit, a fost o mișcare cel puțin neinspirată, prin faptul că și-a ostilizat partidele unei viitoare coaliții de dreapta. Sper ca gestul lui să nu fie ireversibil, dar divizarea forțelor și așa firave ale dreptei nu poate folosi decât stângii. „

  6. Udrea este in acest moment un balast de imagine pentru dreapta si PDL. E un fapt, nu discut daca merita soarta asta sau nu. Pana nu se reinventeaza, va ramane un balast si o vulnerabilitate. Asta nu il scuza pe Neamtu, care prefera tinte facile, usor de urat, tintei reale (USL si nenorocirile pe care le-a adus).
     
    De fapt, nici macar USL nu e tinta reala. Adevarata tinta e cum sa cresti electoratul dreptei de la 2,5 la 5 milioane. E aproape exclus sa castigi alegeri prezidentiale fara 5 milioane de voturi. Dar despre asta vad ca nu se inghesuie sa vorbeasca multa lume. E mai simplu sa vorbesti despre Udrea.
     
    In alta ordine de idei, e la fel de simplu sa dai vina pe Antena 3 si pe spalarea pe creier pe care o practica. Sa spui ca poporul e prost si lobotomizat. E alibiul perfect pentru fuga de realitatea electorala. Cu sau fara Antena 3, problema dreptei ramane aceeasi: Cum sa-si dubleze electoratul? Cu ce mesaje? Cu ce politici? Pentru cine? Cu ce oameni?

    1.  @Rezon 
       
      O să vorbească, dacă va fi lăsat. Şi ajutat. Da, tot el. Pentru că da, asta îi e ţinta. Ori prim-ministeriatul, pentru început. 

      1.  @Florina  @Rezon departe de mine sa fiu vreu fan mn. foaaaarte departe. daca atacul la udrea a avut vreun scop electoral, este binevenit. udrea este, intra-devar, un balast de imagine pentru pdl. cunoscandu-l insa pe narcisistul mn, mi-e teama ca nu asta a fost intentia. ceea ce este foarte greu de inteles pentru mine este faptul ca dreapta continua sa se complaca intr-o relatie incestuasa cu mn, pe care mai nimeni nu il sufera, dar il tolereaza fiindca e „de dreapta”. mai devreme sau mai tarziu, mn va calca rau in strachini si va distruge tot ce se presupune (mari dovezi palpabile nu avem) ca ar construi vajnica noastra dreapta acum. oricum, eu nu doresc sa il vad pe mn in nici un post de raspundere. mi-e teama sa stiu ca ar avea puterea in mana.

  7. De fapt, nici macar USL nu e tinta reala. Adevarata tinta e cum sa cresti electoratul dreptei de la 2,5 la 5 milioane. E aproape exclus sa castigi alegeri prezidentiale fara 5 milioane de voturi. Dar despre asta vad ca nu se inghesuie sa vorbeasca multa lume. E mai simplu sa vorbesti despre Udrea.

  8. Udrea este in acest moment un balast de imagine pentru dreapta si PDL. E un fapt, nu discut daca merita soarta asta sau nu. Pana nu se reinventeaza, va ramane un balast si o vulnerabilitate. Asta nu il scuza pe Neamtu, care prefera tinte facile, usor de urat, tintei reale (USL si nenorocirile pe care le-a adus).

  9. Și ca să încheiem discuția despre Mihail Neamțu. Dincolo de caracterul lui Neamțu, aflat cam pe la nivelul Marianelor, rolul său e să-i dea în gură lui MRU. Neamțu și Papahagi sînt puși să dea o mînă de ajutor, să fie la număr, ca să nu rămînă Blaga singur față în față cu Marele Inamic, MRU. 
     
    Neamțu a atacat-o pe Udrea fiindcă trebuie să se dea inchizitor încruntat, ca să nu se prindă lumea că e doar oportunistul de casă al lui Falcă, trimis la Curtea Regelui Caporal Blaga. Neamțu nu va avea niciodată curaj să dea în Videanu, Cezar Preda, Blaga, Stănișoară, Boureanu, Berceanu sau Falcă.
     
    A ales o țintă facilă. La conducerea PDL se află dușmanul de moarte al Elenei Udrea, Vasile Blaga. Toată conducerea PDL e formată din foștii inamici ai Elenei Udrea. Elena Udrea e căzută la pămînt și trecută pe linie moartă, deci este o țintă facilă. Imaculaționismele lui Neamțu rămîn la acest nivel. Și trebuie să aibă și el niște subiecte de tocat pe partea de imaculare, atunci cînd se va anunța public că a primit un colegiu cado de Falcă, baronul-corupt.

  10. Dacă tot nu mai avem liste, să tocăm un pic la Udrea! 
    Orice, numai să nu se-ajungă să pună dreapta aia cărămidă pe cărămidă.
     

  11. Nu am citat spusele lui MN pentru ca este el neaparat o „valoare”, ci pentru ideea ce ar trebui recuperata din citatul respectiv.
    Ceea ce a spus este perfect adevarat. Nu este vina lu’ Udrea ca a facut ce a facut, ci a celor care au pus-o unde au pus-o. Nu poti sa pui o persoana crescuta in puf sa se ocupe de un minister care ar trebui sa se ocupe de apa curenta si canalizare ca persoana respectiva pur si simplu nu poate intelege ca exista zone din Romania unde acestea lipsesc cu desavarsire … SI eu am spus inca de la inceput ca ministerul dezvoltarii ar trebui sa se ocupe intai de nevoile primare ale populatiei inainte de altceva. Avem destule localitati fara apa curenta, canalizare, electricitate, drumuri de acces de o calitate macar acceptabila, etc. Lipsa de imaginatie si capacitate a facut ca PDL-istii sa se ingramadeasca pe sifonat banii prin proiecte inventate de Nastase. N-au avut nici macar capacitatea sa isi inventeze un sistem propriu de sifonat banii …

    1.  @poweraxxel Aici nu-s de acord cu tine. Apa curentă, canalizarea și drumurile de acces sînt în primul rînd treaba autorităților locale, ministerul doar le ajută să-și găsească finanțări pentru proiecte. 

    2.  @poweraxxel 
       
      De localităţile fără apă curentă, canalizare, electricitate şi drumuri de acces se puteau ocupa bine mersi primarii. 
      Şi nu, nu e crescută deloc în puf. 

    3. @ all: Nu sunt de acord. Lucruri necesare n-au fost posibil a fi realizate deoarece autoritatile locale sunt utilizate doar la mobilizat masele. Rar gasesti primari capabili sa administreze cu succes comunitatile in care sunt alesi. Majoritatea sunt incapabili si asteapta fonduri de la „centru”. Aici era rolul ministerului dezvoltarii. De altfel, tocmai ca sa si implicat astfel. Din pacate insa, proiectele pe care s-a implicat au fost pe langa necesitatile comunitatilor. Cum te puteau tine minte oamenii: ca „ctitor” al unei sali de sport vazuta ca OZN in multe localitati sau ca binefacatorul care modernizeaza localitatile si da o sansa la o viata normala acolo unde primarii sunt niste incapabili?
      Poate am exagerat in legatura cu „crescutul in puf”, insa este prea putin important. Ideea este ca oricum a fost crescuta, ultima mare parte a vietii a trait-o intr-un asemenea mediu in care n-a mai avut contact cu realitatile unei categarii covarsitoare de romani …

      1.  @poweraxxel Adică dacă nu ești ultimul sărăntoc nu poți aprecia realitățile unei categorii covârșitoare? Și e de vină un ministru pentru ce nu-s în stare să facă primarii?
         

        1.  @SimonaM Nu vorbim de „ultimul sarantoc”, ci mai degraba sa cineva care a trait buna parte din anii recenti in limuzine si imobile luxoase. Ajungi sa nu iti mai pese de ceilati, sau sa crezi ca prioritatile lor sunt altele, apropiate de prioritatile tale …
          Iar vina nu este ca nu au fost in stare primarii sa faca ceva (lucru evident si fara mirare pentru nimeni) ci ca in loc sa dezvolte proiecte controversate ar fi putut dezvolta unele necesare care ar fi adus popularitate ei si ar fi ajutat tocmai  primarii PDL la urmatoarele alegeri.

        2.  @poweraxxel Ai idee cum funcționează ministerul ăla? Cum e cu atragerea de fonduri europene? Cum se face un proiect?
           
          Mi se pare absurd să blamezi pe cineva pentru că n-a rămas sărac. Ceea ce povestești tu ține de caracter, poate. Nu de situația materială. Altminteri, ce propui? Să conducă țara asistații? Că ăia știu mai bine suferința poporului?

        3.  @poweraxxel  sa ma scuzi, dar mergand pe aceeasi idee, Ceausescu intelegea foarte bine prioritatile celorlalti, adica ale oamenilor obisnuiti. S-asa primarii PDL sunt acuzati c-ar fi primit preferential fonduri de la guvernele PDL. Intrebarea e de ce primarii nu acceseaza si fonduri structurale sau alte fonduri externe ? Trebuie sa le dea ministerul mura-n gura ?

  12. Mi se pare mie, sau am rămas în absurd?
    Tocmai ce-am trecut prin ditai lovitura de stat, iar noi în loc să vedem cum stăm, să ne mai numărăm nițel, să ne scuturăm de praf… ce facem? Dezbatem Udrea.

    1.  @SimonaM 
       
      Păi aşa stăm, asta avem pe dreapta, Udrea e subiect colateral aici, ce face MN e mai important, că dacă Udrea nu mai are nici o funcţie şi posibil vom auzi de ea foarte rar, de MN sîntem suprasaturaţi pe televiziuni, de exemplu. Acum văd că şi pe agenţii de ştiri. Avansează „măi băiete”, avansează. 

      1.  @Florina Tocmai face audiență la B1, că tot vorbim de el 🙂
         
        Problema e c-am văzut fâlfâind pe net vechea poveste cu Udrea vs intelectuali și alte povești cu zâne. Cineva are mare grijă să dirijeze atenția dreptei spre … blonde.

        1.  @SimonaM  @Florina Ce sa faca Udrea pentru dreapta? Doar sa falfaie steagul „pe mine nu ma vor”, lucru cu care e de acord oricine dintre cei car voteaza cu dreapta lui MRU. Iar aici castiga puncte dreapta. Nu???

        2.  @DoinaTibu  @Florina Adică da. Sigur. Dacă vrem să câștige dreapta vreo 3%, să mai discutăm de Udrea, să mai dezbatem. Că le-am lămurit pe toate, și asta a rămas problema. Udrea.

        3.  @DoinaTibu  @SimonaM 
           
          Dacă dreapta şi-ar închipui că va cîştiga ceva pe diabolizarea Elenei Udrea, am fi duşi! Duşi sînt ei, de fapt, care cred asta. 

        4.  @SimonaM  @Florina Udrea reprezinta un grup din PDL, apropiat lui Basescu; cu Udrea in aceasta noua dreapta – si cu grupul ei – dreapta lui MRU ajunge  la 1%…ar fis tupid sa o vezi pe Udrea candidand  alaturi de mRU, nu crezi?

        5.  @DoinaTibu  @Florina Nu înțeleg de ce trebuie să discutăm tema Udrea. Femeia nu mai are funcții în PDL, făcuse un pas în spate.. Dacă nu era avântul tineresc de nmestăvilit al lui Neamțu, poate aveam altele de discutat.
           
          Iar dacă marea grijă a lui MRU e asocierea cu Udrea… s-avem iertare, Înseamnă că situația e mult prea gravă.

        6.  @SimonaM  @Florina Atunci si ascocierea lui MRU cu MN e grava, prin prisma acestei logici. Si atunci e grava situatia. rau de tot.

        7.  @DoinaTibu  @Florina 
          Nu eu am afirmat asta cu alăturările 🙂
           
          De unde stau eu se vede altceva. Că Neamțu încearcă să-și facă nume și audiență cu orice mijloace, și că pentru el dreapta și construcția alianței patrumvirate are importnață secundară.
          Iar noi pierdem vremea și analizăm impresiile lui Neamțu.
           
          Sper că MRU se ocupă cu altceva acum. Sper.

        8.  @SimonaM  @Florina De unde stau eu 🙂 vad urmatorul lucru: MRU si MN au pornit la drum cu o strategie. Daca MRU nu se dezice de ce zice MN, inseamna ca MN isi face numarul conform strategiei. Este absurd sa crezi ca MN face ceva de capul lui in toata chestia asta; si zic ca e absurd, pentru ca nu-l vad pe MRU legandu-se la cap cu MN daca il considera idiot. Alegerile se castiga greu, si numai cu strategii clare.
           
          Apoi, e normal ca sa vem diferente de opinii, la noi, pentru ca 1. avem experiente diferite; 2 avem, profesional vorbind, fiecare alt unghi de unde vedem lucrurile. Un dentist va studia la MN in prima secunda dantura, apoi cuvantarea; eu ma uit la strategia lui de marketing si continutul mesajului; etc.. Nu uita ca doar 7% ramane in memorie din ceea ce se aude la tv. Adica ce ramane de la MN astazi e ca ca „astia” (dreapta) nu merg cu Udrea. Punct. Asta e mesajul de azi al aliantei. Maine are altul. C-asa e-n tenis…:)

        9.  @SimonaM Pai, se ocupa, Lanseaza partid „la inceputul lunii septembrie.”, pentru ca nu vrea sa se inscrie nici in PDL nici in PNTCD nici in NR, ca tot a venit vorba. Deci, dreapta se diversifica.

        10.  @SimonaM  Pai, se ocupa si lanseaza un partid „la inceputul lunii septembrie”, pentru ca nu vrea sa se inscrie in NR, ca tot a venit vorba.

        11.  @DoinaTibu  @Florina De-abia aștept să văd care e strategia.
          Eu nu-l văd pe MRU de mânuță cu MN. Dar poate trebuie să-mi schimb eu ochelarii.
           
          Și deși nu contest acel 7% care rămâne în memorie, pot argumenta că acel 7% poate fi și altceva decât ”dreapta nu merge cu Udrea”. Cum ar fi faptul că Neamțu cam sare la beregăți dar încă n-a dovedit mare lucru care s-i dea ascendentul politic asupra celor pe care-i critică.
          Remarcați că nu mă leg de caracter.
           
          Și dacă tot vorbim dpdv marketing, eu nu cumpăr ”strategia” lui Neamțu. Simplu. Înțeleg că nevoia ne obligă să ne ținem aproape toți cei anti USL, dar de-aici până la a pica în podu’ și-a țopăi la temele lui Neamțu e mult.

        12.  @DoinaTibu  @SimonaM  @Florina Situaţia e aşa gravă că nu-mi pasă cine cu cine se asociază. Aş fi extrem de bucuros să trec cu bine puntea alegerilor de la iarnă la braţ cu Sarsailă. Aşa că la braţ cu Udrea ori MN chiar nu mă deranjează. Uitaţi-vă la crocodilii care colcăie sub punte. 

        13.  @DoinaTibu  
           
          Nu mergem cu Udrea, dar mergem cu Blaga. Frumos, ce pot să mai zic?! Blaga a fost coordonatorul localelor pe ţară, dar pentru că nu a avut din ce funcţie să-şi dea demisia pentru rezultat, a cîştigat conducerea partidului. 
           
          Şi mergem cu Neamţu care, apropo, cine e?! Politic vorbind. 
          Ce se mai poate reţine, de către alţii, ar fi că ăştia de dreapta se toacă între ei. Dar asta deja nu mai e o noutate. 
           
          Vestea proastă e că nu e nici o strategie. Vestea bună e că un om ştie. totuşi, ce e de făcut. Şi vrea să facă. Vestea foarte proastă este că omul nu prea poate face acum fără ceilalţi. 
           
           

        14.  @SimonaM  Cum nu-l vezi de manuta cu MN? Nu cu el a pornit alianta? Nu e el unul din co-presedinti, alaturi de MRU? ce, eu ma duc cu tine la drum daca nu am clarificat scopul si mijloacele? Nu e MRU asa de prost; iar ca e tampit, e greu sa ma convingi, ca l-am urmarit destul ca sa-mi fac o imagine; si nici eu nu am trait degeaba pe lumea asta 🙂

        15.  @DoinaTibu Eu vorbeam despre Neamțu, nu despre MRU. Unde am spus eu ”tâmpit” sau chiar ”prost”, și mai ales despre MRU?
          Departe de mine gândul de a convinge pe cineva de așa ceva, cu atât mai mult cu cât eu nu cred asta.
           
          În plus, am obosit de alăturări forțate și legitimări prin prestigiul asociatului. MRU e una, Neamțu e altceva. Și chiar dacă sunt asociați într-un proiect politic, alăturarea de MRU nu-l face pe Neamțu mai bun sau mai potrivit. Poate de data asta am fost mai clară. 

        16.  @DoinaTibu 
          Da, PDL cu Blaga la conducere, sondaj IRES, săptămîna trecută: 25%. 
          Dar, nu înţeleg, de unde PDL cu EU doar la conducerea filialei Bucureşti, 13%? 
           
          Cum EU nu a deţinut niciodată funcţia de peşedinte PDL, nici nu cred că e posibilă o asemenea comparaţie. Cel mult extrem de forţată, dacă am considera rezulatul PDL Bucureşti de la locale. Dar nici acela nu e de 13%, ci de 16,3%. Iar un sondaj IMAS din martie 2012, făcut la foarte scurt timp de la instalarea guvernului MRU, dădea PDL – cu Boc la conducerea generală, Udrea la Bucureşti – cu 18,6% intenţie de vot. 
           
          Ca să nu se înţeleagă greşit. Ştiu că EU a greşit. Dar nici pe departe atît de tare ca un puţache cu porniri dictatoriale clare să-şi permită să-i ceară retragerea, cu atît mai mult cu cît femeia s-a retras singură de ceva vreme. Ceea ce face individul nu dovedeşte decît: inadecvare – că tot le place cuvîntul – acum e de dat în USL, de unde pînă unde Udrea?!? – obrăznicie – nu are nimic decît pe hîrtie, NR şi ceva capacitate oratorică şi sentimente revanşarde. De altfel, nu va trece mult timp şi toate acestea vor deveni şi mai vizibile. Pentru toţi cei care pot trece peste un discurs de faţadă şi nimic mai mult şi pot realiza că politica este pentru MN un prilej de satisfacere a egolatriei. 

        17.  @Florina
           
           Retinusem acest 13% dintr-un articol mai vechi, cand madama era inca la conducerea PDL. (http://www.ziare.com/articole/pdl+usl+sondaje+parlamentare).
           
          Sper ca Madam Blogary nu este noua fata a madamei EU, ca daca este, ma retrag din discutii. Ar fi de apreciat daca as primi un raspuns clar, ca prea sar multi in apararea ei astazi…
           
          However, intorcandu-ne la discutii serioase, EU ar face bine sa se retraga si sa-si consolideze situatia economica. Ar lua-o lumea in serios daca ar demonstra ca e in stare de ceva, altceva decat ce spun barfele despre ea…
           
          Imaginea ei e extrem de negativa, si mult mai puternica decat a lui MN, si aceasta imagine nu poate fi refacuta pana la alegerile din decembrie. Ea trebuie sa stea pe tusa si sa-si vada de afaceri, daca vrea sa mai intre vreodata in politica.
           
          EU a facut un pas inapoi, dar n-a plecat…nu e cazul sa forteze acum lucrurile, ca si asa e situatia complicata in lupta cu USL. Sau poate e interesata de imunitatea pe care i-o confera un post de parlamentar? daca da, cel mai bine ar fi sa negocieze cu USL pentru un post, si rezolva doua dintr-o lovitura: scade USL si in sondaje si rezultate, si obtine imunitatea de care poate ca are nevoie. Asa castiga si ea si PDL… 🙂

        18.  @DoinaTibu  @Florina Iar despre retrasul despre Blogary, chiar te rog să o faci. N-am de gînd să dau explicații și să mă justific tuturor cretinilor cu mintea-n pungă. Cine e prost, e prost. Nu vreau să deștept pe nimeni.

        19.  @DoinaTibu Nu, ce anume? N-am fost clară?
           
          Mai clară nu pot fi. Subiectul Udrea nu e de actualitate, e praf în ochi, perdea de fum. Altele sunt problemele pe care trebuie să le rezolve dreapta. Nu frustrările unora și altora. Neamțu included, cap de listă.

        20.  @DoinaTibu, ai idee ce s-a petrecut la MDRT în timpul mandatului Elenei Udrea? Dar ce s-a petrecut înaintea ei? Dar după retragerea ei? Judecăm oamenii după culoarea părului, lungimea tocurilor și costul poșetelor? Hai să discutăm subiectul EU în Comunitatea Blogary, că ne aleargă Bleen cu mătura.

        21.  @Bleen Multumesc pentru clarificare si indemn. Cat despre celelalte comentarii, da-mi voie sa ma abtin. 
           
          S-auzim de bine!

    2.  @SimonaM 
       
      Adică nu la gîtul useliştilor era de sărit acum, după MN, ci la gîtul Elenei Udrea. Da’ las’ că’ibine, poate e mai clar sinteticul  din care e făcut individul. 

      1.  @Florina Multă lume încă nu s-a prins. Am zărit niște discuții foarte înfierbântate, unde s-a ajuns la caracterizări inedite și urări de mame.
         

      1.  @poweraxxel Serios? A rămas ceva nedezbătut despre Udrea? LOL.
         
        Nu s-au dezbătut altele. Blaga. Cezar Preda, Ioan Oltean. Lălăiala prin Parlament, scăpatul din frâu. Căderea guvernului Ungureanu. Noncombatul din ultimele luni. Bla bla-ul de pe sticle, absolut jenant..
         
        A se scuti cu Udrea. Nu Udrea e problema cea mai gravă a PDL.
        Numai p-asta n-o auzisem azi, că din cauză că n-am tocat-o noi pe Udrea am trecut prin puciul ăsta. Zău așa.

        1.  @SimonaM  @poweraxxel eu cred ca, dupa ce a facut pasul in spate la prezidentialele din 2009, ar fi trebuit sa ramana acolo, in loc sa iasa din nou in evidenta si sa dea munitie antenistilor

        2.  @ny2  @poweraxxel S-o scoatem de tot din viață, fraților! Că nu ne mai suportăm pe aceeași planetă cu Udrea!
           
          Nu vi se pare că totuși prea multă ură pe o singură persoană?

        3.  @SimonaM  @poweraxxel dar eu n-o urasc absolut deloc! spun numai ca prezenta ei este atat de clar potrivita propagandei antenelor, incat asta at trebui sa dea de gandit oricui face strategia in pdl

        4.  @ny2  @poweraxxel Uite că zice @Florina ce n-am apucat eu să tastez. Până unde trebuie să facem ce dictează Voiculescu? 

        5.  @SimonaM  @ny2  @poweraxxel 
           
          De ce nu totul?! –  poate doar aşa vajnicii bărbaţi din PDL nu vor mai face în pantaloni. Şi nici puţache MN. 

        6.  @SimonaM  @poweraxxel  @Florina nu trebuie sa facem ce spune Voiculescu, trebuie sa fim in stare sa comunicam cel putin la fel de bine ca el, daca vrem sa convingem ca am ales oamenii pe competente. eu nu neg niciun moment competenta EU. din pacate, perceptia ne omoara, altfel n-am fi ajuns pana aici

        7.  @ny2  @poweraxxel  @Florina Hai să mai încercăm atunci cu comunicarea. Tu, pe persoană fizică, ce-i reproșezi? Că n-o suferă antenele? Big plus in my book. Ce altceva?
          A fost dintre puținii care-au încasat scatoalce când cu reformele și cu tăierile din 2010, a fost mereu de partea Forței.. Ce-i reproșezi tu?

        8.  @SimonaM  N-ai inteles bine, sau eu m-am exprimat gresit … Nu e vorba de ura. E vorba de realitate. Femeia a avut o sansa, dar a irosit-o aiurea. Acum este balast, si pana ce tot balastul nu se va da intr-o parte si lasa ceva nou in schimb, PDL si dreapta nu se pot ridica. Repet, o inteleg. Si eu daca traiam asa cum traieste ea poate consideram necesar o sala de sport in loc de canalizare si apa curenta. Dar spre diferenta de ea, eu ma duc in fiecare week-end intr-un loc unde aceste lucruri lipsesc, si pentru realizarea carora locuitorii te-ar slavi ca un zeu. Primarul PDL-ist a zburat de nu s-a vazut. Toti se uita dezamagiti la fundatia unei sali de sport pe care n-o vor avea niciodata, care nu le este de folos si din banii pe care ar fi dorit sa ii foloseasca altfel … In acest timp, intr-o localitate vecina unde primar a fost si este un PSD-ist oamenii se bucura de toate cele descrise, ba chiar si strazi asfaltate. Acum ,este bine ca era treaba primarilor sa faca cele de mai sus? Ganditi fratilor!

        9.  @poweraxxel Păi dacă primarul ăla a fost un bou trist, de ce-i de vină Udrea? Că eu nu văd legătura de cauzalitate, dacă mă înțelegi.
          L-a forțat Udrea să facă sală de sport și nu canal? A făcut proiecte primarul? Dacă n-a făcut, era treaba lui Udrea să i le facă?
           
          Despre ce vorbim?

        10.  @SimonaM mai bine terminam discutia aici. EU este o vizionara, o femeie de valoare. O capacitate iar USL-istii sunt rai ca o critica si unii ca nu apreciaza realizarile ei. Poate ar trebui sa candideze la sefia PDL si sa se implice mai activ in coagularea dreptei, sa vedem ce sanse mai sunt.

        11.  @SimonaM  @poweraxxel  @Florina nu e vorba despre ce ii reprosez eu, nu pe mine trebuie sa ma convingi. poezeaua rostita de oricare uslas este „Basescu Boc Udrea ne-au facut si ne-au dres si ne-au omorat”. tu, la fel ca oricare alt cetatean cu mintile la el, ai dreptate in ceea ce spui. problema nu este cum o percepem tu sau eu, ci aia cu creierele spalate, la asta ma refeream.

        12.  @poweraxxel  @SimonaM 
           
          Hai că-i inutil, ţi s-a spus cine trebuia să se ocupe de utilităţi. Că altfel la ce ar mai fi primar în asemenea localităţi, să numere găinile?!? 
           
          Balast înseamnă şi Blaga, din ceea ce ai spus. A, şi Boc, că-i din garnitura veche. 
          Deci, la dracu’ cu tot ce-a fost bun în PDL, vrem ceva nou. Şi aşa ajungem iar la prostia aia cu imacularea şi am luat-o razna complet. 
           
           

        13.  @poweraxxel Dar de ce? Mai bine s-o jupuim, să-i luăm gențile și pantofii, și s-o dăm exemplu. Să se-nvețe minte să mai treacă vreunul pe radar la antene.
           
          Kumbaya, frate. 

        14.  @ny2  @poweraxxel  @Florina Ăia n-o votează oricum.
           
          Hai să vă spun o chestie. Între Udrea și Neamțu, ștampila MEA se duce pe Udrea fără să clipesc. 

        15.  @SimonaM  @poweraxxel Sunt programe nationale de investitii in derulare incepute in anii trecuti care s-au facut la solicitarea administratiilor locale: apa-canalizare, sali de sport si altele. Ministerul asigura finantarea sau cofinantarea la fondurile europene. 

        16.  @SimonaM  @poweraxxel  @Florina suntem perfect de acord. MN nu-mi inspira incredere nici pana la genunchiul broastei.

        17.  @SimonaM  @poweraxxel  @Florina si inca un lucru: nu era vorba ca o voteaza sau nu pe ea. e vorba de asocierea cu Base. din punctul asta de vedere am judecat.

        18.  @Florina  @SimonaM n-am spus ca Blaga nu e balast, ca Boc nu e balast, etc. Dar pana la urma, Boc a luat un mandat dintr-e putinele pe care PDL le-a mai castigat. Crezi ca Udrea ar lua vreunul? Blaga a oprit hemoragia din PDL si a reparat gardul prin care gainile din ograda PDL o luau care incotro. Poti spune la fel de spre Udrea?
          Oamenii sunt rai, perfizi, infumurati. Trebuie sa stii cum sa ii iei, cum sa le vorbesti, ce sa le oferi. Fara aceste cunostinte, poti fi foarte bun, dar n-o sa reusesti in politica niciodata …
          Si incetati odata cu idiotenia aia cu primarii. Cu totii stim cat de „competenti” sunt majoritatea. Asta nu inseamna ca astepti sa se prabuseasca partidul si nu te intereseaza ca idiotii aia nu stiu ce sunt alea proiecte europene. Asta este inca un lucru pe care Blaga l-a inteles iar restul nu. Ca sa faci lucruri marete trebuie sa fii la putere. Iar ca sa fii la putere trebuie sa faci tu ceea ce altii care te-au ajutat sa ajungi acolo sau te sustin nu sunt in stare, pe langa lucrurile marete. 

        19.  @ny2  @poweraxxel  @Florina Ăia nu-l vor susține niciodată pe Băsescu. Sunt pierduți pentru noi. Nu trebuie luați în calcul.
           
          Asta e una din marile greșeli ale ”dreptei”. Mvai, ce o să zică Gâdea la Antenă? Dar Ciutacu?
           
          Enough is enough. Hai să mai facem și noi teme, nu doar să jucăm cum vrea ăla.

        20.  @ny2  @SimonaM  @poweraxxel  @Florina Pot să spun și eu ceva despre Elena Udrea? Mulțumesc: Eu o respect pentru muncă, ambiție și loialitate, iar lucrurile pentru care nu-mi place mie de ea, în spațiul politic sînt irelevante. Bun, și-acum vine cineva să ne numere și pe noi, ăștia care avem această părere despre ea? Că mi-e dor de niște liste.

        21.  @SimonaM  @poweraxxel  @Florina facem teme, nicio problema. cum le promovam, cine le sustine? aia as vrea sa stiu.

        22.  @SimonaM  @ny2  @poweraxxel la fel ca si pentru Basescu. El si cu Udrea au ajuns dracu’-n pielea goala in tara asta… pentru unii.

  13. As aduga la aceasta lista doua puncte:
     
    12. Lovitura de stat este urmare a conflictului dintre cateva grupuri oilgarhice cu interese in Romania. Aceste grupuri trebuie identificate si monitorizate, pentru ca nu se vor opri aici. Vor cumpara alti politicieni.
    13. Apararea statului de drept nu se poate face decat cu profesionisti – de data aceasta cei cativa din justitie, care au rezistat presiunilor. Maine???
     
    Concluzia mea este ca Dreapta organizata trebuie sa clarifice cele cateva sectoare importante si criteriile de performanta pentru fiecare dintre ele, pentru ca statul de drept sa nu poata fi terorizat de oligarhii. Cred ca asta a incercat/ar fi trebuit sa incerce sa faca Basescu sa faca in ultimii ani. However, fara sprijinul occidentului, situatia era dezastruoasa astazi. 
    Dreapta  a mai castigat o data in Romania, in 1996, prin CDR; dar nu a fost in stare sa guverneze pentru ca nu a avut oameni cu care sa-i inlocuiasca pe cei din structurile profesionale ale FSN/PSD. Unii dau vina pe Constantinescu pentru esecul CDR, dar putini stiu ca formatiunea a esuat din cauza tradarilor sefilor de partide (grupuri de interese in conflict), si din cauza ca cei 15000 de specialisti lipseau cu desavarsire. Cei tineri, daca nu isi cunsoc meseria, chiar  daca sunt loiali curentului/partidului, nu sunt pro-activi si nu sunt capabili sa construiasca nimic – ajung sa accepte „tzigania” profesionala.
     
    Si poate inca o lectie via cacarau: 1. nu e bine sa dai in toata lumea, deoadata; 2. aliatii trebuie alesi cu grija si in functie de rolul pe care il poate avea fiecare pentru tara. 3. Nimeni nu e perfect, iar eu cu atat ma putin. 4. scopul este sa castigam puterea, dar e importanta temporizarea – adica fiecare lucru sa fie facut la timpul lui, nici mai devreme, nici mai tarziu. (aici e arta razboiului…)
     
    Cam atat pentru subiectul de astazi, ales foarte bine, si care merita o dezbatere serioasa la nivel de societate, nu doar pe acest blog sau in interiorul partidelor politice implicate.

  14. „Noua Republică nu se pricepe să arunce cu bani publici pe pârtii de schi sau pe festivaluri kitsch” …
    Hai ca incepem sa venim de acasa … Poate au si PDL-istii urechi sa auda si neuroni sa gandeasca.

    1.  @poweraxxel Mihail Neamtu dă în Udrea (care oricum e out din politică) ca să compenseze cadoul primit de la Falcă, colegiul eligibil de la Arad. Și dacă tot a primit cadou de la un baron corupt pe care îl ataca pîna acum (așa, la oha) trebuie să-și păstreze cumva imaginea de inchizitor nervos dar perfect indignat. Așa că o atacă pe Udrea. Dacă primea un colegiu eligibil de la Udrea, îl ataca pe Falcă.

      1.  @Bleen  @poweraxxel Adica, in loc sa se ia de un baron cu colti, s-a luat de o cucoana cu tocuri. E tare!

      2.  @Bleen  @poweraxxel Pai nu a inceput madam udrea? Ea vrea sa fie singura „urmasa” a lui basescu, zicand ca neamtu-i anonim 😀 (NR care pana ieri arunca cu pietre la parada gay, iar azi reprezinta viitorul dreptei – Giiiizas!).

        1.  @Kafkapeulita  @poweraxxel  ”NR care pana ieri arunca cu pietre la parada gay”???????????? 
           
          Asta de unde ai scos-o? Știu că face parte din manualul de minciuni primit de la USL, dar printre autorii manualului sînt și indivizi mai puțin mobilați intelectuali. Care scriu prostii în manual, iar tu le preiei pe nemestecate și le scrii pe bloguri și te faci de rîs.

        2.  @Kafkapeulita  Hrebe e băiat deștept. Data viitoare să te asiguri că postările-tip care îți parvin sînt scrise chiar de secretarul personal al lui Hrebe, nu de tot felul de incompetenți fără imaginație și experiență.

        3.  @Bleen  Mea culpa… aia cu pietrele erau Noua Dreapta (poate le recomanda cineva sa-si schimbe numele)!
          Las-o p’asta cu hrebe si cu usl-ul ca nu-i nici macar amuzanta! 

      3.  @Bleen  @poweraxxel Neamtu poate da in PDL (anumiti pdlisti) pentru ca asta face parte dintr-o strategie: MRU da in liberali, Neamtu in PDL, Macovei in PSD. Atacand anumite personaje din fiecare partid, prin prisma valorilor incalcate, noua alianta se pozitioneaza in mintea electoratului. Asa reuseste si sa acapareze electoratul nemultumit pe anumite segmente (moral, politic, econimic, etc). IO mi’s de acord sa dai in oameni care oricum au imaginea complet zdrentuita si nu mai foloseste decat pe post de sac de box…

        1.  @DoinaTibu  @Bleen  @poweraxxel 
           
          Nu e nici o strategie la MN, în afară de anihilarea potenţialilor rivali în construcţia de dreapta şi propulsarea lui însuşi. 

      1.  @Bleen  @poweraxxel  
         
        Cum să se ia de „nea Vasile”, cînd tocmai lui „nea Vasile” îi e atît de util să-i dea cîte una, din cînd în cînd, lui MRU? Ori uităm că s-a luat şi de MRU acum ceva vreme, că n-a fost ales, ci numai numit? De parcă pe MN l-a ales şi altcineva decît cei selectaţi de al să îl aleagă. 
         
        @OstapBender De o cucoană cu tocuri care nu mai are nici o funcţie. 
         
         

  15. Ne plîngem că nu se schimbă mentalitățile și noi nu putem să ne schimbăm minim comportamentul.  Ne plîngem că la noi nu funcționează regulile statului de drept și economiei de piață dar noi nu putem să ne adaptăm nici măcar unor reguli puține și minimale.
     
    De ce să ne mai mirăm că de 23 de ani rezistența la schimbare este atît de puternică, cînd vedem pe viu, aci, pe Blogary, cu cîtă încăpățînare se manifestă rezistența la schimbare? Nu vrem ca Blogary să se dezvolte, vrem să comentăm la ultimul articol cît mai simplu, fără să dăm mai mult de 2 click-uri, fără să citim, fără să ne fie obosită atenția cu articole și imagini, categorii și capitole, cu chestiuni complicate. Vrem ultimul articol și să comentăm fără nicio regulă la el. De fapt, nu ne interesează nici măcar ultimul articol, noi vrem să comentăm.Tot ce e chat merge la Comunitatea Blogary, tot ce e off topic merge la forum. Pentru discuțiile despre educație, de exemplu, mergeți pe forum.

    1.  @Bleen Hai să-ţi spun un secret. E adevărat, ne place să ne auzim vorbind. Şi să ne audă şi ceilalţi de pe aici, pe care îi considerăm prieteni. De asta nu citim ziare de hârtie, ci venim pe blogul tău.
      Dar, dacă eu, să zicem, trag un comentariu genial pe Comunitatea Blogary şi San Antonio intra în ziua aia doar pe Forum sau pe Editorial. Eu aş vrea să aud reacţia lui. Şi invers, nu vrea să pierd un comentariu interesant al altcuiva.
      Articolele le citim, uneori chiar înaintea de a comenta.

      1.  @Nea  @Bleen 
         
        Tu ai zile cînd nu comentezi deloc, zile în care dacă ai unul sau două comentarii şi foarte rar scrii mai mult de atît. Te poate citi oricine pe profilul tău şi poţi obţine feedback. Dar erau alţii care aveau peste două sute de comentarii din 1000, comentarii, extrem de multe, degeaba, nu geniale. Nici măcar înteresante sau cu umor. Şi din cauza cărora, apropo, tot nu puteai fi citit de alţii, oricît de bun ţi-ar fi fost comentariul. 

        1.  @Florina  @Bleen Aici am susţinut şi eu o abstinenţă. Azi am încălcat-o, din preaplinul bucuriei de băsist turbat ce sunt.
          Dar nu se duce nici dreacu pe profilul altuia, decât ocazional. Nu sunt Sadoveanu, să mă caute alţii să vadă ce-am mai ouat.
          Simplitatea mi se pare esenţială. Cu autoînfrânare.

        2.  @Florina  @Nea  @Bleen Comentariile oricui, oricît de geniale ar fi, scoase din contextul conversaţiilor nu mai au nici un înţeles. Degeaba citesc comentariile lui Bleen, ale Florinei, ale lui Nea, ale lui Barbu, ale lui Rezon, dacă nu am tot dialogul în faţa ochilor.
          Exilarea în ghiveciul care se cheamă forum a unor opinii pertinente, dar care se abat întrucîtva de la topic, nu ar face decît să sărăcească dezbaterea de pe blog. Înţeleg pedepsirea abuzului, dar să mă trimiţi să urlu-n pustiu cînd am o opinie legată, chiar şi indirect, de un subiect în dezbatere, e mai rău decît banarea.

        3.  @sanantonio  @Florina  @Nea Chatul nu e dezbatere. Deci nu are ce să sărăcească, să fim serioși. Adică, vorba aia, nu e nicio pierdere.

        4.  @Bleen, chiar nu mai facem distincţie între chat şi „o opinie pertinentă care e legată indirect de subiect”?! În opinia mea, chat-ul n-ar avea ce căuta nici pe forumul blogary, unde de altfel nici nu se prea activează; pentru chat există messenger-ele.

        5.  @sanantonio 80% din cele 1000-2000 de comentarii pe articol de pînă mai ieri nu erau altceva decît chat. Puteam să șterg 80% din comentarii și nu pierdea nimeni nimic.

        6.  @sanantonio  @Florina  @Bleen Şi chiar fără legătură cu un subiect. Vreau să o aud pe Yeba icnind la trei secunde după ce e achitat Patriciu (oricum, ea află prima), chiar dacă subiectul este flora din Noua Zeelandă.

        7.  @sanantonio  
           
          Ba da, mai facem distincţia respectivă. Doar unii dintre noi. Restul venea buluc ca pe lîngă opinia pertinentă să mai adauge încă 100 de comentarii complet nerelevante şi api să aibă impresia că şi ei ceva pertinent de spus, prilej de alte nu ştiu cîte zeci de comentarii. 

        8.  @Nea  @sanantonio  @Florina  @Bleen  , serios?! Eu sunt ciuca off-topicurilor și chaturilor? Bine că știu. Uite, promit să nu mai zic nimic până la subiectul flora din NZ, eventual și câinii dingo.

        9.  @Nea  ,  serios?! Eu sunt ciuca off-topicurilor și chaturilor? Bine că știu. Uite, promit să nu mai zic nimic până la subiectul flora din NZ, eventual și câinii dingo.

        10.  @Yeba  @sanantonio  @Florina  @Bleen Treci la spălător, până apare subiectul ăla. Ieri am avut scutire toţi, dar, de azi, gata.

  16. Din bazele socio-demografice ale puciului: se pare că există o relație de proporționalitate inversă între promovabilitatea la Bac și rata de participare la referendum.
     
    Județe cu promovabilitate mare la Bac: Cluj, Bihor, Sibiu, Iași.
    Județe cu promovabilitate mică la Bac: Teleorman, Mehedinți, Olt.

    1.  @Rezon Vrei să spui că au prins ură pe Băse că au picat bacul? Sau că sunt mulţi bătuţi în cap prin judeţele alea?

    2.  @Rezon Am mai gasit o relatie, acum cateva zile, dar, avand in vedere viteza cu care se desfasurau evenimentele, n-am mai apucat sa postez.
      S-a dat in presa, in urma recensamantului, un clasament provizoriu privind gradul de racordare al locuintelor la reteaua de apa si canalizare.
      Ghici care erau judetele cu cel mai mare procentaj de wc-uri in fundul curtii si cu cel mai mic procentaj de racordare la apa curenta?
      Pacat ca nu exista si un clasament privind utilizarea sapunului si pastei de dinti.

        1.  @Yeba  @meioza mai clar poate daca aflam mai multe despre d-l magistrat care a pronuntat achitarea, anume d-l Marin Constantin-Marino

        1.  @Rezon Spusesem acu’ vreo luna (sper ca nu vrei data exacta) ca patriciu va fi achitat si @Canadiana mi-a sarit la gat ca nu-i asa.

  17. Acum, când avem perspectiva faptelor consumate, putem spune că e bine că niște instituții și-au făcut doar datoria. Dar, când nu știam că ele își vor face doar datoria, eram cât se poate de anxioși, fiindcă nimic nu garanta că așa se va întâmpla. Avem o lungă istorie a plierii instituțiilor pe cerințele (reale sau presupuse) ale noilor stăpâni. Ultimele două luni au fost un test de proporții istorice, pe care niște instituții și oamenii lor l-au trecut, fără să existe vreo garanție că îl vor trece. Nu există vreo garanție că un asemenea test va fi trecut din nou,  peste un an sau doi. Confortul datoriei împlinite contează doar acum, nu e un bilet prin care ne-am câștigat sine die locuri în loja normalității democratice. 
     
    Cât despre societatea civilă, ea e mai divizată ca oricând. Vechea ”societate civilă instituționalizată” își trăiește momentul unui usturător eșec. După 20 de ani de activism și zeci de milioane de euro cheltuite pentru consolidarea democrației și a statului de drept, baronii civismului au ajuns să asiste, după caz și înclinațiune, cu nepăsare, cu complicitate sau cu stupoare, la cel mai mare regres antidemocratic văzut vreodată într-o țară membră a Ununii Europene. Pro Democrația sau Transparency International Romania au devenit niște jalnici bedfellows ai USL. Societatea Academica din România s-a refugiat în proiecte tehnice, paralizată de obsesia Alinei Mungiu pentru ”centrism”.
     
    Există și excepții fericite – transfugii SAR, reuniți în Expert Forum (Sorin Ioniță și Laura Ștefan) sau oamenii de la CRPE (Cristi Ghinea și Ciprian Ciucu). În rest, vechea societatea civilă s-a transformat tot mai mult într-o cooperativă de consultanță și absorbție a fondurilor europene, care își numără banii între o tăcere cu tâlc, un comunicat de presă leșinat și o manipulare mică pe la mogulizoare.

  18. „Dreapta, cînd nu e lașă, e ridicolă sau complice…Dreapta nu a știut cum să reacționeze”
     
    care Dreapta, cine Dreapta, unde Dreapta?

  19. Constitutia trebuie modificata dar cine o sa o faca? USL? Ma indoiesc ca-si reteaza oportunitatile pe care actuala Constitutie le ofera. Plus reducerea numarului de parlamentari. Plus ca odata razboiul dintre PSD si PNL inceput, reconfigurarea  aliantelor si eternul sah dintre grupari o sa cam taie cheful schimbarii – in mod deosebit obligativitatea reducerii numarului de parlamentari. Asta chiar tine de data asta de societatea civila, oricine ar fi ea.
    Punctul 3 deschide o discutie ampla. Toate cele pomenite acolo s-au simtit cu adevarat dupa 2004, sub mandatele celui mai injurat „dictator”. Interesant e ca sustinatorii USL le iau ca pe un ‘dat’ care dupa parerea mea este gata de a fi ‘luat’. Pentru 5 si 10, „dreapta” a fost surprinsa dar asta dupa ce a fost decimata de migratia de primavara. Aici eu cred ca au gresit, chiar trebuia sa fie un pic mai ‘dictatoriala’ pana la alegerile din toamna cand se termina seceta si oricum venea Potopul. Pe de alta parte s-a vazut ce aduce ploaia USL. Majoritatea absoluta pe care ar fi obtinut-o fara gafa suspendarii imi da fiori.

  20. „Occidentul a fost mult mai prompt, coerent, decis, eficient și inteligent în reacții decît ne-am fi acceptat”
     
    „acceptat” :)–freudian slip, micul vadimist ?

  21. Își revine leul!!!!!!!!!!!
    4,4571
     
    Sigur, n-are legătură cu politica, or să ne povestească Blănculescu and co.

    1.  @SimonaM O să ne spună Vosganian că e din cauză că Băsescu a plecat de la garaj, unde avea timp să tragă sforile ca să submineze leul.

    2. Încă o minciună băsistă a fost demontată astăzi, dragi telespectatori, și mă bucur că am ocazia să-mi reiau activitatea cu această știre. Leul își revine. Nu este o impresie, nu este un zvon, este un fapt vizibil chiar și pentru răuvoitori.
      Cum se poate întâmpla asta când tot restul lumii este în criză?
      Deci reiau: toată Europa este în criză, iar firava noastră monedă, atât de hulită, prinde puteri! Înainte de a-i cere părerea dlui Blanculici, aici lângă mine, am să încerc eu o explicație.
       
      Explicația este simplă, doamnelor și domnilor. În mijlocul acestui uragan de minciuni, presiuni inimaginabile – și îmi asum asta: in-i-ma-gi-na-bi-le -, în mijlocul furtunii provocate de lipsa de măsură și bun-simț a unui singur om, și mă refer aici la președintele din curticică, guvernul A MUNCIT: Da, a muncit neîncetat ca să repornească o economie părăginită, pentru a le fi mai bine oamenilor simpli, ca mine și ca dv.
       
      Tu ce crezi, Radu? Nu ți se pare că Guvernul, întărind moneda, deranjează figuri precum Merkel și Barroso?  Să ne-așteptăm ca ăștia să dea acum în cap și Guvernului? 

    3.  @SimonaM Carcotasilor, multumiti-i lu’ Ponta ca-i plecat si nu munceste. Daca se intoarce la munca si se apuca iar de tampenii sa vedeti cum va cade iar leul.

  22. Parerea mea este ca intr-o eventuala modificare a Constitutiei trebuie introdusa prevederea ca, daca Parlamentul doreste demiterea presedintelui iar poporul o invalideaza la referendum, Parlamentul sa fie considerat dizolvat. Asta pentru ca si ei sa plateasca pretul. Sa se gandeasca de 10 ori inainte de a arunca tara in criza politica, stiind ca s-ar putea sa plateasca cu mandatele lor. Si pentru ca sa se avante intr-o astfel de aventura politica numai daca au motive serioase, evidente si nu capricii si interese personale.

    1.  @Boghy Poate e drept aşa, dar poate fi nasol în situaţia unui preşedinte cretin şi a unei populaţii antenizate. N-ar avea cruraj parlamentarii să-l suspende.

      1.  @Nea  @Boghy Cred că un oarecare sprijin pentru parlamentarii care n-ar avea curajul să suspende un preşedinte cretin şi susţinut de o populaţie antenizată ar fi ca avizul CCR să nu mai fie consultativ, ci obligatoriu. În cazul în care CCR ar confirma că preşedintele a încălcat grav Constituţia, populaţia s-ar putea dezanteniza la vot. Sau nu.

  23. La punctul 9, atit timp cit educatia in Romania e o chestiune de fite, nimic nu se schimba. Dar educatia nu trebuie data la pachet (de stat sau privat) ci accesul la educatie trebuie sa fie mult marit. Cum in ziua de azi marele educator e www, ar trebui un program de facilitati pentru cei care extind reteaua la sate.Geme lumea de calculatoare care se arunca… Plus, e o idee de afacere.
     
    Pina la a face un drept cetatenesc  din accesul la net (ca in Finlanda), mai e, dar nu mult. 

      1.  @revealer De ce spui asta? E fals. E ca si cum, pe vremea  inventarii tiparului, mi-ai spune ca tiparul nu are legatura cu educatia, tot minastirea e baza.
         
        Accesul neingradit la informatie e baza educarii. Apoi, fiecare face ceea ce doreste cu dreptul sau.
         
        Mai dau o data linkul la articolul (clasic, te asigur) lui Marc Prensky „Digital natives, digital immigrants”, e pe gratis
         
        http://www.marcprensky.com/writing/Prensky%20-%20Digital%20Natives,%20Digital%20Immigrants%20-%20Part1.pdf
         
        Daca s-ar intelege lucruri de astea de catre „elita”, lumea de la sate ar avea o sansa sa evolueze…

        1.  @mbuliga Sigur, de acord cu afirmatia ca accesul neingradit la informatie e baza educatiei. Dar pentru a avea o educatie buna nu este suficient. Important este si modul in care este folosita informatia respectiva. Degeaba am acces la internet daca eu caut poze cu femei goale.
           
          In articolul respectiv se vorbeste despre „studentii din ziua de azi”. De la studenti (din Romania sau US) pana la lumea de la sate este cale lunga. Ca sa-l parafrazez pe Eminescu, multi ani vor trebui sa ajunga lumina si acolo.
           
          Si un alt punct, foarte important. Sistemul educational romanesc este total rupt de realitate. Asta inseamna ca nu pregateste elevii pentru viata reala (piata muncii si interactiunile cu ceilalti) ci este un vehicol prin care anumiti indivizi castiga o retributie lunara.

        2.  @revealer Revin mai tirziu cu detalii, da, nu e suficient, dar e necesar. Nu e degeaba, chiar daca eu caut poze cu femei goale, macar invat sa caut pe net, ceea ce e un progres fata de majoritatea actuala care zice, in cel mai bun caz „calculatorul nu ma lasa, (maica)!” sau „eu as vrea, dar calculatorul e de vina
          (pentru ca eu sint incompetent)”.
           
          Este cale lunga de la studenti pina la lumea de la sate, dar sa invatam din istorie. SUA este o consecinta directa a inventarii tiparului. Tiparul s-a inventat ca sa se tipareasca biblii, ceea ce a marit mult masa celor care au invatat sa citeasca (protestanti, mai ales), ceea ce a creat o cantitate de cetateni cu spirit independent (citeste biblia, ziarul, etc, nu mai crede ce iti spune cutare).

        3.  @mbuliga  @revealer Dacă-s violator în serie măcar învăț cum să le violez cum trebuie (și eventual cum să scap de poliție). Vă rog eu nu mai dați argumente d-astea…

        4.  @meioza  @revealer Nu, e mult mai bine asa, populatia e tinuta in timpenie si cei care cred ca au ceva de spus doresc sa ii tina „puri”, dar prosti. Si fac asta pe net, culmea.

  24. Din postarea lui Barbu Mateescu de pe Sociollogica inteleg ca in timpul campaniei pentru referendum PDL atinsese 26% cu o saptamana inainte de vot, dar dupa anuntarea boicotului a cazut la 18%.
    Trag concluzia ca, printr-o campanie serioasa si cu mesaje coerente, pe tema puciului, fraudei, proastei guvernari, cel putin 8% din electori sunt recuperabili (important e si cati se vor demobiliza de la adversari).

  25.  @Bleen  Mai au Ponta & Antonescu viitor politic pe termen mediu si lung? Ma refer ca leaderi sau in primul rang.

    1.  @supastaru  @Bleen nu-i mai lasa nimeni sa se joace cu chibriturile dupa ce au dat foc la intreg edificiul suspendarii pregatit atat de minutios de mentorii lor politici, se stiu ei care.

  26. De acum inainte partidele care se numesc „democrate” ar trebui sa se justifice. „Stanga” si „dreapta” nu conteaza decat in masura in care lupta pentru democratie. Ar trebui sa existe o unitate de masura in politica, care sa masoare nivelul de democratie. Sa te uiti la un partid ca la eticheta de pe sticla de vin, de pilda. Asta are 14% democratie, plus „Apelatiune de origine controlata”. Adica, sa nu se mai imbete lumea cu apa chioara. Bei o cincizeaca „socialista” si te duci la urgente. Sorbi o halba de „populara” de centru dreapta si nu simti nimic. Seversti un coniac „liberal” si ti se face gura punga.

    1.  @OstapBender Sa te uiti la oricine „ca la eticheta de pe sticla de vin”,  in functie de faptele sale. Chestia asta cu AOC o propuneam si eu mai demult ca sa se elimine problema comitetelor si comisiilor in discutiile despre plagiate (care trebuie sa revina in actualitate la toamna, pentru a curata lumea universitara de capuse).
       
      Crezi ca un partid e democratic, sau ca o persoana e credibila, ii dai un fel de like AOC. Se pot face situri pentru asa ceva. Credibilitatea sitului care da AOC-uri se construieste si ea de pe urma a ceea ce arata, daca un astfel de sit e poluat de troli atunci etichetele sale isi pierd valoarea.

    2.  @OstapBender Bei un coniac liberal şi simţi în gură pişatul lui Vadim şi transpiraţia din zeghea lui Dan Voiculescu Felix. Plus flegme fără număr de la Patriciu, Dinescu şi toţi turnătorii de serviciu ai PNL.

  27. Pe mine ma socheaza urmatoarea chestie: foarte multi au impresia ca CCR, parchetul si DNA sunt niste eroi nationali, salvatori ai patriei, forte divine extraterestre trimise de catre Marele Anonim sa ne scape de iadul USList. E uimitor cat de mult ne poate bulversa faptul ca in sfarsit cineva isi face treaba PENTRU CARE ESTE PLATIT, cu profesionalism. Oamenii aia n-au facut nimic supraomenesc. Au facut ceea ce multi oameni din societatea civila fac zilnic, respectiv s-au dus la munca si si-au facut treaba. Ma intreb cu groaza, cum naiba functioneaza tara asta daca ne inchinam la primul semn de normalitate?
    Alt mare semn de intrebare e absenta societatii civile. Cred ca oamenii inca n-au inteles ca in ’89 s-a murit pentru ca Gigi de la 6 sa poata azi sa iasa in strada si sa-si strige nemultumirea CAND e nemultumit. Exista o frica nebuna de asumare a unei pozitii, o autosuficienta si o supusenie care ma scoate din minti. Cred ca de asta am si ales personal sa plec  definitiv acum vreo 3 ani…

    1.  @Gaia88 Sa nu exageram; cred ca mult mai multi au impresia ca  CCR, PG si DNA sunt niste slugi ale lui Basescu, tradatori de neam si patrie. Vezi si sondajul IRES: cca 60 % dezaproba actiunile PG & DNA desi tot cam atatia considera ca s-a fraudat votul la referendum; adica „ce daca s-a fraudat/s-a incalcat legea” procurorii trebuie sa stea-n banca lor si sa nu cumva sa-ncerce sa aplice legea.    

      1. Asta este definitia schizofreniei morale. Matematic, daca 60% dezaproba actiunile PG/DNA si de asemenea 60% considera ca s-a fraudat, inseamna ca minimum 20% sunt partea de care spui tu, cu „ce daca…”

        1.  @Longinus Nu cred ca e vorba de schizofrenie morala aici. Este, mai degraba, exprimarea unei mentalitati: „E normal sa furi. Pe cale de consecinta, n-ar trebui sa fii pedepsit pentru asta.”

    2.  @Gaia88 Nu e nimic socant – trebuie incurajat comportamentul corect – laudat, intarit, accentuat, pomenit…doar asa se fixeaza bunele obiceiuri – este o chestie de educatie si obisnuinta. 
      Ce-i drept nici eu nu-i respect pe politicieni, politisti, medici, avocati, magistrati, etc..ce si-au facut din profesie un vehicul al parvenirii si nicidecum o vocatie sau un mijloc de a „servi patria” sau de a returna macar un % din ceea ce datoreaza tarii acestea.

    3.  @Gaia88 multa lume considera ca Sistemul a pervertit justitia, ca a reusit sa se infiltreze in ea si sa o corupa, si chiar a reusit intr-o buna parte (vezi reteaua Voicu). Pe ce nu a contat nimeni au fost anticorpii justitiei. O data sunt oamenii de rand care vazand personaje gen Costiniu amestecate in reteaua de mafioti au zis ca intre ei corbii nu-si scot ochii, ci primesc NUP sau nici nu sunt cercetati. Pe de alta parte Sistemul insusi a fost surprins de reactiile prompte ale justitiei culminand cu anchetele pe fraudele electorale, fraude care erau ultimul lor bastion unde nu a patruns nimeni. Sistemul asta e un fel The Matrix care a primit acum niste lovituri, niste puncte unde se poate lucra in continuare pentru a-l desira complet. Dar The Matrix e inca functionala and can strike back, din cauza asta anchetele pe fraudele electorale nu trebuie sa se opreasca aici. 

      1.  @adina  @Gaia88 Ba a prevăzut Bleen acum 2 ani. A zis că, atunci când procurorii vor da de gustul sângelui de infractor,îl vor prefera celui de căcat şi telefoanelor de la politicieni.

    4.  @Gaia88
      Acum, când avem perspectiva faptelor consumate, putem spune că e bine că niște instituții și-au făcut doar datoria. Dar, când nu știam că ele își vor face doar datoria, eram cât se poate de anxioși, fiindcă nimic nu garanta că așa se va întâmpla. Avem o lungă istorie a plierii instituțiilor pe cerințele (reale sau presupuse) ale noilor stăpâni. Ultimele două luni au fost un test de proporții istorice, pe care niște instituții și oamenii lor l-au trecut, fără să existe vreo garanție că îl vor trece. Nu există vreo garanție că un asemea test va fi trecut peste un an sau doi. Confortul datoriei împlinite contează doar acum, nu e un bilet prin care ne-am câștigat sine die locuri în loja normalității democratice. 
       
      Cât despre societatea civilă, ea e mai divizată ca oricând. Vechea ”societate civilă instituționalizată” își trăiește momentul unui usturător eșec. După 20 de ani de activism și zeci de milioane de euro cheltuite pentru consolidarea democrației și a statului de drept, baronii civismului au ajuns să asiste, după caz și înclinațiune, cu nepăsare, cu complicitate sau cu stupoare, la cel mai mare regres antidemocratic văzut vreodată într-o țară membră a Ununii Europene. Pro Democrația sau Transparency International Romania au devenit niște jalnici bedfellows ai USL. Societatea Academica din România s-a refugiat în proiecte tehnice, paralizată de obsesia Alinei Mungiu pentru ”centrism”.Există și excepții fericite – transfugii SAR, reuniți în Expert Forum (Sorin Ioniță și Laura Ștefan) sau oamenii de la CRPE (Cristi Ghinea și Ciprian Ciucu). În rest, vechea societatea civilă s-a transformat tot mai mult într-o cooperativă de consultanță și absorbție a fondurilor europene, care își numără banii între o tăcere cu tâlc, un comunicat de presă leșinat și o manipulare mică pe la mogulizoare.
       
       

  28. Eu m-aș înscrie în Partidul Lege și Ordine. Bine, poate nu m-aș înscrie, dar bani i-aș da. Și timp. Și energie. 

  29. sunt cu ochii  pe usl , cum stau ? normal,  cum au procedat comunistii in toata istoria, una vorbesc, alta fumeaza : Ponta s-a sucit chiar pe cele trei teme din ultima moţiunea de cenzură. La UMF Tg Mureş nu s-a schimbat nimic; privatizarea companiilor naţionale continuă; iar fondul de rezervă pentru alimentat preferenţial primării tocmai a fost suplimentat zilele astea. Singura diferenţă e că agitaţii de serviciu nu mai au liber să se indigneaze ca acum şase luni.

  30. Ne-a șuierat nu glonțul, ci obuzul pe la urechi. Și remarc că în ciuda zgomotului și curentului creat, lumea nu s-a prins cum stă treaba. Dacă vom continua cu caricaturi, căcărăi, ”I love you Băse” și feștile ne merităm soarta.
    Singura soluție e să ne informăm corect, să înțelegem ce s-a întâmplat, cum a fost posibil să se întâmple, și să lăsăm deoparte sentimentele. Politica se face cu capul. Și mai ales cu mintea limpede.
     
    Ieri l-am auzit pe Cristoiu (maestrul!) spunând că Occidentul ne-a salvat 99,9%. Nice. Dar fără acel 0,1% boicot nu prea avea ce face niciun fel de Occident absolut nimica. Iar p-asta n-am văzut-o spusă.

    1.  @SimonaM Nici nu cred s-o vedem spusă, fiindcă în mintea destulora boicotul echivalează cu „lașitate”. O grămadă de români judecă cu același neuron chel ca al CTP-ului. Nu dai cu dînsa de masă, s-o vadă toți cît e de mare, nu ești bărbat! De parcă politica se face cu dînsa, nu cu mintea.

    2.  @SimonaM Sunt unii care nu se vor dumiri nici când le va pocni ciuperca atomică în urechi. Dar noi avem obligaţia să-i ajutăm să se dumirească pe cei care mai au câţiva neuroni în cap. Am discutat zilele astea cu câţiva antenizaţi în stare avansată şi am reuşit să-i fac să se îndoiască de propriile lozinci şi argumente, servite de Felix. Un argument eficient a fost: „Te-aş crede pe tine dacă îmi spui că Băse e ticălos. Dar când mi-o spune unul care vrea să-i ia locul, dă-mi voie să-i pun la îndoială motivele şi intenţiile”.

        1.  @Nea Am îndoieli serioase. Tot Băsescu va fi de vină pentru toate.
           
          Să se trezească feștiliștii, să miște ceva (dac-or fi în stare) și pe urmă mai vedem.

        2.  @SimonaM Şi nu sunt de acord nici cu ignorarea caricaturilor, căcărăilor şi feştilelor. Pot avea efect la nehotărâţi.

        3.  @Nea Ei bine, la mine au efect invers.
          Tu știi pe vreunul trecut de partea Forței din cauză că a văzut o caricatură mișto cu Căcărău? Și ce te faci dacă scot ăilalți o caricatură mai mișto? Hă? Și pleacă câștigatul înapoi?
           
          Omul pe care-l mișcă o caricatură cu Căcărău și un ”I love you Băses” lălăit în piață va pleca fix la fel de repede cum a venit. Și valorează fix cât caricatura aia. Mai bine lipsă.

        4.  @Nea  @SimonaM Hai fii serios – ce mai inseamna un (1) vot in ziua de azi?! Cand numai frauda este in marja de 1 – 1.5 meleoane de voturi (si daca mai iei in considerare ca PDL-ul a boicotat se va ajunge usor la 20 – 25% din total voturi fraudate). 
          Pe de alta parte stim ca forta sta si in numar… nu doar in calitate. Solutia ar fi ca pana la alegeri fie mogulii sa intoarca armele (deja cativa „sclavi” au defectat…) fie sa umfle puscariile iar oficinele lor de propaganda marsava amputate.
          Stau si ma intreb (retoric bineinteles…) cat naiba mai au astia bani sa-i plateasca pe scarbavnicii nistorescu, buscu, dinescu, srs, ctp, chireac, racoviceanu, ciutacu, tanase, gadea…ca doar nu-si murdaresc „batista” pentru 2 lei sau din constiinta?!

    3.  @SimonaM Stai sa vezi obuz in decembrie, la parlamentare.
      Deja USL a intrat in campanie. Insistenta cu care se agata de referendum si cu care ataca institutiile statului face parte din strategia lor prin care incearca sa tina in priza cele 7,5 milioane (zic ei) care au votat DA.
      Calculul lor e simplu: daca din 7,5 milioane reusesc sa mobilizeze la vot, pentru ei, 5 milioane castiga majoritatea absoluta in parlament. Atunci sa vezi spectacol.
      Tot parte a acestei strategii este si presiunea pe care incearca s-o puna asupra parchetelor pentru a opri investigarea fraudelor de la referendum. Daca cercetarile se incheie cu trimiteri in judecata, militantii lor vor avea o problema cu scoaterea la vot a bizonilor, cu votul multiplu, turism electoral, votul mortilor si absentilor etc.
      De asta este esential ca parchetele sa nu-si inceteze nicio clipa actiunile.

        1.  @SimonaM Problema este ca trebuie sa nu scoata mai mult de 4 milioane de voturi iar pentru asta dreapta trebuie sa vina cu o strategie inteligenta care sa disloce din votantii PNL, o parte din votantii sanatosi la cap ai PSD (cat s-o putea). In plus, dreapta va trebui sa mobilizeze la vot electoratul de dreapta-inert, cel care n-a mai iesit de mult la vot.
          O alta parte din treaba o va face PPDD-ul, iar o alta parte ar trebui s-o faca institutiile statului, prin cercetarea si sanctionarea fraudelor de la referendum si prin supravegherea atenta a scrutinului urmator.
           

        2.  @EroulBula  @SimonaM Important nu e cati vor vota USL. Propaganda USL-ista va face tot ce-i posibil pentru a-i radicaliza pe cei ce au votat la referendum (cati or fi, 5-6 milioane) astfel incat acestia sa vina la vot si in iarna ca sa „scape de Basescu”.
           
          In aceste conditii, partida pro-democratie (evit in continuare sa-i spun dreapta, din mai multe motive) trebuie sa se concentreze nu pe castigarea inapoi a votantilor USL ci pe castigarea nehotaratilor, in special a celor ce nu vin de obicei la vot. Ca metode ar putea fi: apararea statului de drept (dar pentru asta trebuie sa prezinte electoratului, pe intelesul lui, termenul de stat de drept) sau oferta schimbata prin reformarea PDL (putin probabil). Sansa noastra ar fi a vina la un vot anti-USL cat mai multi din cei 11 milioane (sau cati or fi) din cei ce nu s-au prezentat la referendum.

        3.  @revealer  @EroulBula  @SimonaM 
           
          Dreapta, în momentul de faţă, înseamnă Blaga, MRU, Neamţu şi Pavelescu. Adică doi şi jumătate încercînd să şunteze unul, nicidecum patru. Asta nu-nseamnă, însă, s-o dăm în defetism, că atunci nu mai e politică, e parastas. Sînt sau ar fi soluţii, doar că ţin de nişte oameni care nici măcar nu-s sigură că vor să ştie de ele, d-apăi să le şi aplice. 
           
          În privinţa feştilelor şi căcărăilor, dincolo de faptul că unii dintre noi nu le (mai) suportă, problema este că au fost şi continuă să fie singurele arme chioare cu care se-mbată dreapta şi că ţin loc de strategie, în loc să fie doar nişte simple unelte. Care, la nişte segmente de electorat, nu putem nega asta, prind. Şi cum electoratul este eterogen, pe lîngă că-i puţin – al dreptei, zic – trebuie ţinut cont de fiecare bucăţică. 

        4.  @Florina  @revealer  @EroulBula  @SimonaM
           Din nefericire cei mai pregatiti politic nu se amesteca in politica romaneasca.

        5.  @Florina  @revealer  @EroulBula Trăiască feștilele.
           
          Io cred că mai degrabă ar trebui tocat la patrumvirat să se-apuce de treabă serios. Că dacă-i complimentăm, căpătăm ce-am avut și până acum. Smoke on the water.

        6.  @Florina  @EroulBula  @SimonaM Exact, trebuie construit caramida cu caramida. Daca glumele cu Cacarau (la care Banciu exceleaza) prind la o parte a electoratului, foarte bine. Nu cred sa existe cineva care sa NU voteze anti-USL din cauza glumelor cu Cacarau sau a imaginilor mistico-extatice cu festile sau usturoi.
           
          Problema e atunci cand astea sunt singura arma electorala. Eu i-as propune lui Neamtu ca pe langa funia de usturoi sa adauge la arsenalul lui pironul si apa sfintita.

        7.  @Florina Vorbeam la general. Multă lume îi complimentează. Și mai toți umblăm cu mănuși. Că-s fragili și să nu se spargă.

        8.  @SimonaM 
           
          Noi, aici sau altundeva, în nici un caz nu ne-am comportat şi nici n-o vom face ca şi cînd ar fi fragili. Cine e fragil n-are ce căuta-n politică. Pe de altă parte, cînd realizează ceva, e bine, e chiar foarte bine de scos în faţă. Cum s-a tot scris aici, de altfel,  în timpul guvernărilor Boc şi MRU. 

        9.  @Florina Așa este. Am vorbit prea general.
          Nu spuneam despre ce se scrie pe Blogary, comentam ce văd pe online și pe Facebook de când a început tămbălăul.
           
          Cred că-i Mercur retrograd, azi o să stau mai cuminte.

      1.  @EroulBula  @SimonaM
         daca USL-ul pierde si razboiul Procurorilor, care se va tine in toamna, alegerile pentru USL vor fi compromise total. In nici un caz Deapta nu va castiga, insa PPDD-ul eu cred ca va avea un scor surprinzator.

        1.  @AndreeaP  @SimonaM Daca nu se produce, in interior, un cataclism, USL-ul va castiga alegerile. Problema este cum facem sa-i impiedicam sa ia un scor prea mare care sa le asigure accesul la guvernare.
          Din toate comentariile citite incepe sa mi se contureze imaginea de care ma temeam cel mai mult.
          PDL pare mai interesat sa-si pastreze pozitia de unica forta de dreapta decat sa impiedice accesul USL la guvernare.
          In interiorul PDL, echipa Blaga este hotarata sa preia controlul complet al partidului, „raschetand” oponentii, chiar chiar cu riscul ca PDL sa ramana in opozitie, undeva la 15-20%

        2.  @EroulBula  @AndreeaP Și chiar dacă echipa Blaga ar ajunge la guvernare (teoretic vorbind), cam care ar fi victoria pentru noi? Că n-am remarcat să fi susținut vreun fel de reformă. Fix același lucru.

  31. Încă ceva: vă imaginaţi cum ar fi să jucaţi leapşa sau şotron cu un copil care va ajunge uselist? S-ar căca pe el de câte ori aţi câştiga, ar trage alte linii cu creta pe asfalt, pe unde îi convine lui şi ar striga piua când aţi fi la un pas să-l ajungeţi din urmă.
    Ca la alegerile prezidenţiale din 2004, din 2009, la referendumul din 2012.

  32. Mesajele anti-guvernamentale şi anti-USL ar trebui preluate de acum încolo de Dreapta, care şi câtă o fi ea.
    Băsescu ar trebui să lase Alianţa de dreapta să se afirme ca adversarul Puterii în vederea alegerilor parlamentare.
    Asta pentru a nu face jocul USL, căreia îi convine să-l aibă în continuare adversar pe Băsescu.

  33. Criticile astea aduse dreptei îmi aduc aminte de criticile aduse pe aici lui Boc că nu este destul de radical în promovarea unor reforme de amploare, de dreapta. Oricât ar fi fost de benefice acele reforme, poate înţelegeţi acum cu ce greutate s-au promovat chiar şi micile reforme şi cu ce gen de adversari (media + pulime adunată să urle pentru 30 de lei + mafia din aparat, chiar în cel controlat aparent de putere) s-au confruntat Boc şi Băse.
    Sigur că dreapta ar fi putut să facă în astea două luni mai mult şi mai bine. Dar nu ţin minte să fi văzut nişte sugestii clare pe undeva.
     
    Pentru mine, faptul că Crin Antonescu a putut să pună mâna pe clanţa de la Cotroceni fără să fie secerat de forţele de ordine arată şubrezenia statului de drept. Dar tocmai ăsta e miracolul. Că un stat atât de şubred a reuşit să facă faţă, de bine, de rău, ultimei lovituri.
    E ca la Animal Planet, când vezi un pui golaş că supravieţuieşte în junglă împotriva oricăror probabilităţi.
     

    1.  @Nea ”Sigur că dreapta ar fi putut să facă în astea două luni mai mult şi mai bine. Dar nu ţin minte să fi văzut nişte sugestii clare pe undeva.”
       
      Sugestii clare au fost peste tot. Despre asta vorbesc presa și societatea civilă, zilnic, de 3 luni de zile. Pentru început, Dreapta putea măcar să deschidă gurița și să spună 3 cuvinte, n-o punea nimeni să facă gesturi eroice cu brîul de TNT. Măcar să deschidă gurița și să spună lucrurilor pe nume. 
       
      Faptul că Crin Antonescu a pus mîna pe clanța de la Cotroceni arată șuibrezenia politică a unei drepte incapabile să reacționeze în vreun fel. De la incapacitatea de a sesiza Curtea Constituțională atunci cînd trebuie pînă la non-combatul total din Parlament. Poate că nu cîștigau la vot, dar măcar gurițele puteau să le deschidă. Au fost puși cu capul pe butuc toți, cu Băsescu în frunte, fără ca măcar să-și dea seama ce se întîmplă cu ei. 
       
      Așa că zic să mulțumim lui Philip Gordon, Angelei Merkel, lui Barroso și celorlalți occidentali. Și instituțiilor statului. Că dacă era după dreapta noastră, acum eram deja Turkmenistan cu Crin în frunte.

      1.  @Bleen Hai să mulţumim şi românilor din afara ţării, şi maghairilor şi, de ce nu, chiar nouă înşine, că am făcut ce puteam face.
        Iar Philip Gordon, Angela Merkel, Barroso, ceilalți occidentali şi instituțiile statului mi-au stârnit în primul rând o plăcută surpriză, abia apoi recunoştiinţa. Recunoştiinţa maximă cred că o datorăm Monicăi, care a reuşit astfel să-i tragă un par peste bot lui Putin.

  34. Cu un singur punct mi-aș permite să nu fiu de acord.
    CCR și justiția și-au văzut amenințate propriile poziții și de aceea au reacționat promt. Puciștii n-au știut o altă strategie decât cea a amenințărilor și șantajului.
    Prea proști pentru un război atât de mare !

    1.  @CarmenAmza ”CCR și justiția și-au văzut amenințate propriile poziții și de aceea au reacționat prompt.”
       
      Exact. Și așa era bine și normal să facă. Fiindcă nu e treaba justiției și CCR-ului pozițiile lui Băsescu, Blaga sau Anastase. Justiția și statul de drept trebuie să reacționeze cînd sînt atacate și să se apere, nu să joace de o parte sau alta a baricadei politice. 

      1.  @Bleen  @CarmenAmza De-abia când vom înțelege asta vom putea merge mai departe cu reforme, stat de drept și finețuri.
        Cât timp în capul nostru ”procuratura, DNA și CCR îl apără pe Băse” suntem la fel de proști ca ultimul USList.

  35. cu toate schiopatarile, ccr si-a facut treaba, chiar nesperat.parchetul si dna sunt adevarati piloni ai statului de drept si au fost la inaltimea evenimentelor.
    marea majoritate a clasei noastre politice este alcatuita din borfasi care nu pot practica nici o alta meserie si se ascund pe la partide. 
    iar vajnica noastra dreapta este, de fapt, o papusa gonflabila. cu mici exceptii.
    monica macovei merita o statuie. acum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *