Cristian Preda, într-un moment de iritare neobișnuită, se grăbește să acuze PDL de „oligarhizare”. Folosind un argument greșit, Honorius Prigoană. (Bleen a lămurit aici de ce, aș adăuga doar că oligarhii sînt unii din PD, nu familia Prigoană și că ar fi cazul să încetăm să confundăm antipatiile cu dușmanii.) Ioan Oltean, vicepreședinte PDL, se grăbește la rîndul lui să-i răspundă la RFI. Replicile lui Oltean, citate de Hotnews, sînt prin ele însele o demonstrație ironică a faptului că vechea gardă din PD, cu Oltean în frunte, trebuie să facă un pas în spate. Altfel spus, contrazicîndu-l pe Preda, Oltean îi demonstrează că are dreptate. Mai mult, îi corectează tirul, desenîndu-și o frumoasă țintă pe piept. Iată de ce. Rezum aici dificilul limbaj de secretar de partid al domnului Oltean:
1. Reforma nu se face de pe blogurile personale, trebuie să vină din interior, cu participarea tuturor membrilor.
2. Problema PDL e doar politica de cadre. În rest totul e perfect.
1. Cum arată interiorul ăsta? E o cameră de la partid, o curte, o scorbură, o casă? În exteriorul căreia se află singur europarlamentarul PDL Cristian Preda? Și cum se realizează tehnic participarea tuturor membrilor? Îi strîngeți pe un stadion unde vor vorbi toți odată? Apropos, blogul personal al domnului Preda e în interiorul partidului, la fel cum era cînd susținea pe Băsescu pentru ca PDL, cu Oltean cu tot, să ajungă să guverneze.
2. Iata un citat din vicepreședintele Oltean, remarcabil prin puritatea stilistica: „Partidul Democrat Liberal are o problema, in sensul ca n-a avut niciodata o politica de cadre evidenta, foarte bine sustinuta, foarte bine consolidata. In aceasta privinta, nu numai eu, ci si multi alti membri marcanti ai partidului realizeaza acest lucru.” (sublinierea mea. nu-i așa că e o propoziție remarcabilă?) Aici nu e nimic de spus. Decît că un vicepreședinte PDL proeminent dă semnalul contrareformei și sugerează că noii veniți în PDL nu sînt buni la mare lucru. (Făcînd aluzie la frustrările lui Preda vis a vis de numirile lui Boc, Oltean glăsuiește: „…partidul nu are o baza de date atat de bine pusa la punct, incat in orice moment sa poata sa scoata din baza de date o personalitate care sa fie propusa pentru o anumita functie„)
În fond, îi atrage atenția fără să vrea lui Cristian Preda să nu mai prigonească iepuri și să ia greii partidului în cătare.
Războiul a început. Și aș pune un pariu cu domnul Oltean, pe o broască, că modernizarea PDL tocmai pe bloguri va începe. Nici într-un caz în organizația oamenilor de afaceri din PDL. Zisă și „Interiorul Partidului”.
Never G
Sunt de acord cu tine în ceea ce priveşte aspectul ăsta: nu este de dorit în acest moment o reformă de tip tabula rasa în PDL. Reforma nu este totuna cu revoluţia. Nu cred într-o soluţie constând în decapitarea actualei conduceri a PDL şi ataşarea la corpul partidului a unui „cap” nou. O asemenea operaţie de alfel nici nu este posibilă. O poate confirma chiar şi dl. Oprescu care este un politician mediocru, dar un foart bun medic . Mai degrabă reforma acestui partid, aşa cum o înţeleg eu, ar însemna o combinaţie de soluţii: pe de o parte aducerea alături de actuala conducere a unor nume noi (eventual în locul unor nume), care să fie promovate pe criteri de tipul performanţei în partid ori care să se bucure de o generală apreciere la noi sau/şi aiurea graţie mai ştiu eu căror reale performanţe (şi care să accepte să intre în partid) şi adoptarea unor principii clare de evoluţie în patid şi a partidului. Ori măcar prin numirea unui candidat pentru acest colegiu 1, PDL putea da un semn în sensul reformării – nu ştiu dacă era imposibil de găsit, de exemplu, cineva care să fi început munca în PDL sectorul 1 de cât mai de jos şi care să aibă acum o funcţie printr-o instituţie publică a acestui sector. În schimb ni l-au dat pe Honorius. Eu spun că şi dacă băiatul asta chiar o fi competent, cred că nu e unicul şi cred că măcar din când în când compromisul ar trebui să fie acceptat de către oamenii politici, nu doar de cei care îi votează. Deşi cred că nu se face primăvară cu o floare, totuşi cred că o floare poate fi semnul începutului unei primăveri.
Cât despre analiza faptelor – iată câte ceva: CFR a avut în primele 9 luni ale anului 2009 întârzieri totalizând frumoasa durată de 3 ani (1), iar ministrul transporturilor este tot Berceanu; iar turisml a fost de asemenea în cădere liberă, dar ministru este tot Elena Udrea (2). Acestea sunt compromisurile pe care noi trebuie să le acceptăm, ei de ce nu pot accepta nimic?
1 <a href="http://)http://209.85.135.132/search?q=cache:Lh9CXRTV3GIJ :www.e-transport.ro/Calatorii_vor_fi_despagubiti_daca_trenul_are_intarzieri-i36-news41455-p82.html+cfr+%C3%AEntarzieri+de+3+ani&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=ro” target=”_blank”>)http://209.85.135.132/search?q=cache:Lh9CXRTV3GIJ <a href="http://:www.e-transport.ro/Calatorii_vor_fi_despagubiti_daca_trenul_are_intarzieri-i36-news41455-p82.html+cfr+%C3%AEntarzieri+de+3+ani&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=ro” target=”_blank”>:www.e-transport.ro/Calatorii_vor_fi_despagubiti_daca_trenul_are_intarzieri-i36-news41455-p82.html+cfr+%C3%AEntarzieri+de+3+ani&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=ro
2 <a href="http://)http://209.85.135.132/search?q=cache:4WWjA5u43SMJ :www.bloombiz.ro/turism/turistii-straini-ocolesc” target=”_blank”>)http://209.85.135.132/search?q=cache:4WWjA5u43SMJ <a href="http://:www.bloombiz.ro/turism/turistii-straini-ocolesc” target=”_blank”>:www.bloombiz.ro/turism/turistii-straini-ocolesc romania+turismul+in+romania+2009+scadere&cd=10&hl=en&ct=clnk&gl=ro
Cea mai buna "citire" a unui om este sa-i analizezi faptele, cred ca se aplica si la partide. Normal ca vor incerca sa ascunda de noi unele lucruri, dar tot se vad prin ceeace fac. Pentru PDL, eu i-as acorda ceva pasuire, cel putin pana la primele transe de imprumut. Au inceput o guvernare dificila, cu putine voturi in parlament si in aceste conditii cred ca e foarte greu sa mentii echilibrul. Cum ar fi sa inceapa schimbari majore in partid? Ar fi comparabil cu un constructor care se restructureaza dupa ce l-am angajat sa-mi faca o vila. Ei au acum o mare responsabilitate si cred ca nu-si pot permite sa piarda nici un om, indiferent cat de vocal ar fi. Mai cred ca vocile din partid vor fi auzite, cel putin data fiind conjunctura politica si economica, operandu-se schimbarile posibile, (asa as proceda eu).
Exact acolo e buba. Astia care joaca mereu la doua capete. Critica "triada" sub anonimat ,ca la o adica , in functie de cum decurg lucrurile, ei sa fie primii care sa declare " Cine sefu? Eu? Niciodata. Te iei dupa jurnalisti cu "sursele" lor?"
Daca pe astia se bazeaza Preda, ma indoiesc de sucesul demersului sau.
Da, am vazut
"surse…."
si
"a declarat sub protectia anonimatului un deputat PD-L."
Exact ceea ce spuneam mai sus.
poftim
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6793990-surse…
De fapt cine-l sprijina, concret, pe Preda in demersurile sale? Aici e bubitza!
Ca atat timp ca Preda iasa in public cu astfel de acuze si doleante si se refera vag "ca mai sunt cativa dar n-au curaj" insa fara sa dea nume concrete, nu rezolva nimic. Ba mai mult, ii pune-n garda pe cei atacati si totodata-i sperie pe cei cativa care "ar vrea dar nu pot".
Intrebarea e "cine-s aia care ar vrea"? Pana acum absolut niciun PDL-ist nu l-a sustinut public pe Preda. Adica, as vrea dar n-am curaj. Asta e un fel de cacealma la care Preda a dovedit ca nu prea se pricepe.
La o adica, va ramane singur singurel cu ideile sale.
Cand sari la beregatile "greilor", indiferent despre ce partid este vorba, trebuie sa ai totusi o sustinere clara, declarata si asumata public, nu sa te bazezi doar pe strambaturile din nas ale unora sau altora.
Ideile lui Preda sunt intr-adevar salutare insa modul prin care incearca sa le puna in practica e mai mult decat lamentabil!
Never G,
pentru că ne priveşte ce se întâmplă, trebuie să privim ce se întâmplă, iar aplicarea soluţiei spălării problemelor în familie e departe de a ne ajuta în vreun fel. un partid nu e o familie şi nici fagmilia (sau cel putin nu ar trebui sa fie asa ceva, ma rog) . asa ca la vedere sau, dacă nu, la revedere! 🙂
unii dintre ei ar vrea ca problemele să se rezolve foarte în interiorul partidului, iar noi să nu ştim nimic. uite că nu e ok.
@nedormitul: ai mare dreptate. Parerea mea este ca ei sa-si rezolve problemele statutar, in interiorul partidului, iar noi sa-i taxam de cate ori e cazul, pentru ca ne priveste ce se intampla.
Buna dimineata,
Vreau sa spun un singur lucru:
La europarlamentare am votat PDL datorita prezentei anumitor nume pe acea lista: Cristian Preda, Monica Macovei, TRU, Stolojan, Funeriu, iar la parlamentare am votat PDL in special pentru ca era partidul de suflet al piratului Base.
Punct.
@mece: e bine scris asa lung, sintetizeaza(cu exemple literare 😛 ) ceea ce m-am labartzat eu in vreo cin'shpe comentarii 🙂
scriu cam lung. scuze. voi incerca sa ma reformez. cu ajutorul blogului. binenteles 🙂
Eu nu văd carei dificultatea în a aprecia situaţia lui Honorius:
1. Silviu Prigoană este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai lui TB;
2. Honorius Prigoană este fiul lui Silviu Prigoană şi nu are nici un fel de experienţă practică în manageriatul a ceva, la vârsta lui;
3. Honorius Prigoană este candidatul PDL pentru un loc de deputat.
Dacă îmi spune şi mie cineva care este principiul reformator pe care se bazează această numire i-aş fi tare recunoscător. Că seamănă tare mult cu cel pe baza căruia Elena Băsescu a avut susţinerea – neoficială – a PDL la europarlamentare. Şi despre care TB spunea înainte de turul 2 cam asta în interviul dat în România Liberă: „R.l.: Va pare rau ca nu ati descurajat-o pe fiica dvs. sa intre in politica? /T.B.: Ce sa mai spun acum, s-a dus… Asta mica a stat dupa mine prin toate campaniile, a crescut la partid. Am impiedicat-o rand pe rand sa candideze la Consiliul General al Capitalei si la alegerile parlamentare, dar acum n-am putut sa negociez decat sa nu mearga pe lista PDL./R.l.: In Franta fiul lui Nicolas Sarkozy s-a retras dintr-o cursa politica importanta dupa ce presa a scris doua saptamani despre pericolul unei dinastii./T.B.: Pe de alta parte, exista familii care fac politica din generatie in generatie, dar probabil ca nu era momentul la noi.” Nu mai părea foarte încântat de soluţie…
Pe de altă parte partidul ăsta, dacă mă raportez la declaraţiile lui Ioan Oltean şi ale lui Emil Boc, nu se poate reforma alfel decât urmând imediat căile tradiţionale. Până a se ajunge la a impune o soluţie reformatoare prin intermendiul structurilor de conducere ale partidului (în ultimă instanţa, altă soluţie nu e), chiar este necesar a se pune ceva presiune în acest sens, iar blogul poate fi o as forţă capabilă să creeze o presiune de acest tip. Că nu se schimbă nimic dacă e doar după capul clasicilor, s-a văzut clar din structura iniţială a guvernului care a fost modificată doar pe ultima sută de metri de TB care a impus şi ceva nume noi. Aşadar a critica de pe bloguri e una dintre soluţiile legitime – nu doar pentru că istoric este timpul unui asemenea instrument, dar şi din banalul motiv că e mai la îndemână. Pe de altă parte îmi scapă cum susţine cineva reforma PDL – că asupra acestei necesităţi suntem cu toţii de acord – atât timp cât deşi o cerem, tindem să fim de acord cu deciziile partidului, pentru că sunt ale partidului.
Pe de altă parte nu poate fi ignorat, în ceea ce priveşte politica, fragmentul asta pe care l-a citat Radu Cosaşu intr-o Dilema recentă: Lucien Leuwen vrea să intre în politică. Tatăl său îi pune câteva întrebări:” Acum se iveşte o mare dificultate: fi-vei destul de ticălos pentru slujba asta? Lucien tresări; tatăl său îl privi cu acelaşi aer, vesel şi serios totodată. După o clipă de tăcere, domnul Leuwen reluă: /– DA, domnule sublocotenent, fi-vei destul de ticălos? Vei fi pus în situaţia de a vedea o mulţime de mici matrapazlîcuri, iar dumneata, ca subaltern, îl vei ajuta pe ministru în asemenea lucruri, sau îi vei pune beţe-n roate? Vei face pe scîrbosul, în calitate de tînăr republican care are pretenţia să-i plămădească din nou pe francezi, ca să facă dintr-înşii nişte îngeri?”
Deci politica trebuie citită neapărat prin lentila asta. Cea a unui anumit grad de ticăloşie. Tinerii politicieni trebuie să accepte asta. Dar, apropo de lentilă, Horia Roman Patapievici are un text (Arta şi echivocul compromisului) are un text (Arta şi echivocul compromisului) în care spune, pe scurt, a face compromisuri este inevitabil din moment ce suntem oameni, pentru că mai mulţi fiind, nu suntem identici unul cu altul. Dar mai spune că există o limită dincolo de care un compromis – fără de care, din nou, nu se poate trăi cu adevărat – compromite.
Deci este de cântărit compromisul.
never g
partidul nu este turma mea de oi cu care să fac ce vreau. nu e familia mea. nu ţine de dreptul privat. nu este o proprietate pe care să fac ce am chef (cu restricţia că, dacă nu-ţi convine, te invit să pleci în altă parte). partidul, întîmplător, cel mai important din parlament, oferă oameni politici, guvernează, conduce oraşe, etc. întîmplător, discuţia a pornit de la numirea unui candidat. a unuia care votează legi. bun sau rău, asta e o altă discuţie.
N-am fost niciodata membru de partid dar mi se pare de bun simt rufele murdare sa nu se spele in public si sa nu-ti sabotezi propriul candidat. In toate partidele ca si in toate asociatiile exista pareri diferite si schimbari de facut si asta permanent. Pentru binele lui, fiecare partid sa-si rezolve problemele in cadru statutar. Acum cand inca se ascut sabiile razboiului, de parca nu s-a terminat campania, mi se pare lipsa de strategie sa faci asa multe valuri cum face dl. C.Preda. Le da apa la moara celor ce toaca marunt PD-L-ul. si pe Basescu. Parerea mea: dl. Preda e bun teoretician dar mai putin om politic. Toata lumea se leaga de greii partidului, dar se uita ca ei sunt deja oameni politici formati, de care PDL-ul are nevoie. Pe unul fara exparienta il indoaie imediat un greu de la alt partid.
la Honorius(ironic name, isn't it?), paiul care a rupt spinarea magarului.
oricum, eu am ajuns la concluzia ca am facut deja destul trafic la blogary, te las in compania lui Carol 🙂
mai daca eu dau click pe a cincea steluta (de la rating) ma redirecteaza spre postul lui preda de care e vorba… :hilar: :))))))
Unde se termina principiile si incepe rigiditatea?
sorry, pe aia cu flota si casa Mihaileanu nu le bag 😆 Cu dosarul Flota a fost miscarea "de maestru" a lui Basescu, atunci a inceput el de fapt ascensiunea, cand a renuntat la imunitate.
am incercat sa nuantez ca am motive "solide" apropo de Udrea, nu "asa mi se pare mie".
si pt ca folosesc diverse nicknames(prb am sa-l schimb si pe asta curand):
-am comentat si pe defunctul blog al lui Thor(pana cand m-am lamurit cum este cu "diversitatea de pareri"), asa incat de asta am bagat-o pe aia cu "talibanii". Mai putina rigiditate, Carol 🙂
Nemo, asa e!
Chiar ma intrebam cand o s-o bagi pe aia cu "talibanii". Mai lipseste poezioara cu flota si e tacâmul complet.
@Carol, "nu ma dau deloc de gol" 🙂 , am sustinut mereu aceleasi chestii, sunt consecvent cu mine insumi, crede-ma 😆
nu am suportat-o pe Udrea de cand a vrut sa cumpere Audi noi la minister, pt ca "ea avea nevoie de masini noi", iar afara criza economica lovea de rupea(am postat destul pe tema asta la Bleen). Aia cu "Norvegia" o preiau ca ma amuza :). Nici macar nu stau in Ro ca s-o vad la TV pe madam Udrea. Insa, ma intreb, ce competente are aceasta cucoana ca sa conduca "dezvoltarea Romaniei".
Dar nu Udrea ca persoana este motivul aici, e vorba de "principiu".
Cu un alt nickname(l-am pastrat multa vreme, aveam ~1800 comments la fostul Cotidianul) i-am zis de la primele postari lui C Preda pe blog "de ce nu ia atitudine impotriva candidaturii EBA", desi, evident, era o intrebare retorica.
Ideea e asa: voi puteti sa ramaneti talibanii PDL-ului, dar ma tem ca nu sunteti asa multi, cand o fi sa fie.
@Nemo
prea te dai de gol
Da-o-n ma-sa pe Udrea ca si Antonescu al tau l-a facut presedintele Angliei pe Churchill si cerea "serviciuri" pentru oameni.
Hai sa lasam rahaturile astea ca pt asa ceva ai ciutaci, badini, roxane….
Acum discutam de altceva. Maine sau altadata discutam poate si despre "arzatoarele subiecte" care voua (unora) va stau pe limba indiferent de tema blogului.
cred ca Preda are ceva in vedere de genul "ok, greii partidului au ramas cu osul de la guvernare(doar asta isi doreau), dar macar sa lase loc in partid pt o modernizare…"
@Carol: prostie, prostie, dar vad ca unora nu le este clar ca PDL-ul nu-l mai are pe Basescu, peste 3 ani 🙂
iar in Parlament, au castig de cauza numai din cauza ca se kk aia pe ei de frica anticipatelor 🙂
repet: nu cred ca Preda a iesit acum de nebun. exista o strategie si este prb sustinut de cativa oameni. tot ce inseamna "intelectual in PDL" ii va lua apararea, Monica Macovei printre primii.
Nu prea ii vad bine pe fostii ingineri deveniti conducatori de vama, care nu sunt in stare sa scoata 2 vorbe legate una de alta, pe duomnu' cu "nea Viorica" si pe d-na cu presedintele Norvegiei 🙂
Gata, s-a dus Basescu, e nasol cu intzarcarea 😆
de aia as adauga eu un corolat, ca unde minte nu e, e si mai multa prostie 🙂
fiecare pasare pre limba ei piere
Interesant cum, peste noapte, C.Preda a devenit rasfatatul natiunii PSD-PNL.
"bravo dle Preda, asa dle Preda, felicitari dle Preda". Cred ca la cat zahar ii toarna astia-n cur, Preda se va transforma, inevitabil, intr-o acadea rosie cu dungi galbene:)
1. Victimizarea lui Honorius ii va aduce voturi. E vrajeala ideea ca face rau partidului.
2. Atacul lui Prigoana jr e un pretext. Dupa cum se vede Preda a trecut deja la greii PDL. A reveni la Prigoana in comentarii si analize e futil, nu despre asta e vorba
3. Cineva spunea ca puterea se ia nu se da. Basescu i-a facut loc in partid. Acum Preda se lupta pentru putere. Ce e rau in asta?
Problema e ca Preda se ia prea in serios si pare a nu poseda simtul umorului. Am banuiala ca unele timpenii pe care le-a spus au fost, in mintea lui, niste ironii foarte comice. E o defazare in comunicare tocmai aici, parca vorbeste neamtu cu turcu.
Sincer sa fiu, cred ca zilele lui Preda In PDL sunt numarate. Sa vedem rezultatele. Daca Prigoana va castiga, Preda e out. Daca nu, mai are o sansa. Mica de tot.
Eu l-as da afara urgent. PDL, asa cum e el, bun-rau, deocamdata a hotarat: Prigoana candideaza impotriva lui Stroe.
Sa vii tu ca PDL-ist si sa-ti ataci in plina campanie electorala propriul candidat mi se pare de-a dreptul o tampenie. Cine stie, el poate considera o victorie a democratiei si a reformarii politice daca Prigoana pierde alegerile. Mai ales acum cand absolut fiecare vot din parlament conteaza enorm.
Dar, unde-i minte-i si prostie! 🙂
Cristian Preda: Modernizarea PD-L presupune schimbarea garniturii de la virful partidului
http://revista22.ro/cristian-preda-modernizarea-p…
@Carol,
si tu crezi ca Preda a fost "ales" de PDL pe lista aia? Europenele nu prezinta nici un fel de "interes" pt greii PDL(doar 7000 de euro 😆 ). Preda, Macovei au fost impusi de Basescu pe lista aia. De cand TRU a luat apararea grosolan unor pedelisti dubiosi, nu prea ma mai intereseaza ce mai scrie maestru'. Chiar si in politica, e o limita de broaste pe care accept sa le inghita unii.
dupa cum vezi, mai suntem cativa care cred "in principii", poate putini. insa, suficienti cat sa sustina un alt partid, la o adica.
Poate ar fi bun un nou partid, pe bazele fostului P(L)D, fuzionat cu PD-ul.
Mai ales ca "alesii PDL" se vad pe cai mari si nu inteleg ca au castigat "la mustata", avdn un noroc chior cu diaspora, care nu este interesata de prostiile lui Udrea, de exemplu, ci a votat "principial", contra comunismului.
Ei bine, eu sunt unul din aia care voteaza "principial"contra nepotismului, balcanismelor, etc.
@Nemo
Daca Preda, cu toata scoala lui, asa intelege ca se face reforma intr-un partid, e dreptul sau . Nu i-l contest.
Insa, dupa felul in care procedeaza se poate inscrie linistit in PSD-PNL. Declaratiile sale recente par a fi scrise de Vanghelie sau de Hrebenciuc .
Ultimele sale acuzatii ar fi trebuit insotite, automat, de o demisie de onoare. Da' nici onoarea aia nu sta pe garduri! Cat timp ai un loc caldut in parlamentul UE….
@Carol,
am zis in posturile mele anterioare: cred ca Preda nu e tampit, sa faca ceea ce face, fara motive bine intemeiate. Cred ca Preda e unul dintre putinii "strategi" pe care ii are PDL-ul. Faptul ca a reactionat asa "isteric", cum spun unii binevoitori pe aici, are evident o explicatie: ori a ajuns la concluzia ca "reforma nu se poate infaptui decat public", ori s-au acumulat multe tensiuni, care acum au rabufnit. Cred ca e putin din ambele.
1. e clar ca e necesara o reforma in PDL, ca sa fie un partid "de dreapta modern".
2. devine clar ca reforma asta nu se va realiza "pasnic" si nu va fi de catifea.
E bine totusi ca "simpatizantii PDL" (fie ei de pe diferite continente) au pareri contradictorii; in fine, atat timp cat nu vin diversi sa clasifice asta ca "deviationism", trotskysm, "limbrici", etc. 😆
ps. iar Honorius Prigoana nu avea ce cauta acolo; asa cum nu avea ce cauta nici EBA, dar mde, cu odrasla sefului cel mare nu te poti pune. Insa, pt orice om cu principii solide, ambele candidaturi sunt niste insulte. Daca pt Basescu "s-a inghitit galusca", dupa principiul mai sus enuntat, inscaunarea unui Priogoana inseamna kkarea in capul unui principiu ca in politica pot intra oameni valorosi: nu, in politica PDL-ului intri numai "daca cotizezi".
E periculos, iar C Preda a sesizat exact ce inseamna asta.
Preda nu a zis nimic "inainte de alegerile prezidentiale". Atunci era miza uriasa.
Sa-i ceri omului sa ascunda mizeria sub pres, pt ca "nu da bine partidului" mi se pare…nu stiu, se pot gasi o serie de epitete aici.
imi place commentul asta:
http://cristianpreda.ro/2010/01/06/experien%c8%9b…
Mai simplu spus, prin declaratiile sale, Preda face rau intregului PDL nu doar celor cativa pe care vrea sa-i atace. Ma rog, daca asta e scopul sau, n-avem ce sa mai comentam.
@Nemo
Eu m-am referit clar la comportamentul lui Preda nu la ideile sale.
Oricat ar fi de bune ideile lui Preda (si nu spun ca nu sunt) trebuie sa fii cel putin "bizar" ca sa-ti ataci propriul candidat in timpul campaniei electorale. Ce mare reforma face Preda daca Prigoana va pierde in fata lui Stroe? Se va putea lauda Preda ca a reformat PDL-ul daca Stroe va castiga?
Mare isprava am facut. Am facut reforma si ca atare le-am oferit un loc in Parlament adversarilor politici.
Pe de alta parte, prin recentele sale declaratii Preda acuza ca in PDL TOATE deciziile politice si functiile importante se iau si se dau DOAR de cei si celor cu bani obtinuti prin afaceri cu statul.
Pt un om de calibrul lui Preda , aceasta declaratie mi se pare complet anapoda pt ca el insusi este deocamdata beneficiarul unui post de europarlamentar, post foarte caldut si f. bine platit, post pe care l-a obtinut pe lista PDL. Oare si el a fost pus acolo tot de cei cu bani pt cei cu bani?
Declaratiile la adresa lui Boc, nu le mai comentez. Credeam ca Preda stie ca zvonistica n-are ce cauta in discursul unui politician cu pregatirea sa.
@Carol: nu se comporta nimeni bizar. parerile lui Preda le avem mai multi dintre noi, de multa vreme. a fost campanie, am inchis cu totiii ochii, ca mde, "venea raul cel mare".
pur si simplu, e nevoie de-o reforma. de un alte fel de-a face politica, nu de "ia hai sa-l sunam pe Nea Viorica". de unde plm e Videanu asa "amic bun" cu "nea Viorica"?
e nevoie si de oameni care au mai pus mana pe-o carte politica, nu numai de fosti activisti din esaloanele 3-4 ale fostei puteri comuniste.
"bizareria lui Preda"? nu e bizar, e "razboi de reforma">
se va crea o masa critica de "intelectuali", deja Neamtu si altii scriu si ei articole, etc. Prigoana jr a fost intr-adevar "casus belli", ce se intampla e mult mai vechi.
La alegerile astea, pe mine m-a mirat cum numai oameni din "fostul PD" au pus mana pe ciolan. Si-au bagat niste glazura cu aia de la PLD si apoi i-au tras pe linie moarta.
Stii ce cred eu? ca nici Basescu nu-i are la ranza "pe boieri". Fara ei nu putea, dar cand se va strange o masa critica, am asa am o intuitie "c-o sa dea niste sfaturi binevoitoare".
PREDA BATE IAR CÂMPII :
Cristian Preda: O solutie era ca Emil Boc sa candideze la sectorul 1. Unii stramba din nas in PDL ca Boc a fost desemnat din nou premier
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6792874-audio…
"Sunt unii care stramba din nas, inclusiv in PDL, dar n-au curajul s-o spuna, ca Boc a fost desemnat din nou premier", afirma Preda."
Bravo bre Preda bre!.
Strambati din nas ca de-aia e democratie dar strambati public si asumati-va grimasele. Nu susotiti pe la colturi. Ca daca il cheama Boc pe Preda la raport sa vedem ce nume da? Pai sa vedeti ca, de fapt nu-i stiu dar am auzit si eu pe ici pe colo!?
Nici nu s-au linistit apele dupa alegeri si dupa instalarea guvernului ca Preda incepe de nebun cu zvonistica.
Cred ca Preda are cu totul alte suparari, nicidecum sefia lui Boc sau candidatura lui Prigoana. Pana la urma vom afla si adevaratul motiv pt care Preda se comporta atat de "bizar" in ultima vreme.
Am fost la Preda pe blog, ca si l-a reparat. Ce omor(in sensul bun) a fost la postarea aia cu Prigoana!
http://cristianpreda.ro/2010/01/06/experien%c8%9b…
Vii cu bani la Poarta, ai luat dregatoria.
Cum se poate decupla economicul de politic?
Carol?
Drobul Honorius s-a transformat intr-un adevarat munte de sare iar expresia "reformarea clasei politice" a devenit la fel de serioasa ca un vers oarecare din refrenul unei manele.
Probabil ca daca in locul lui Prigoana ar fi fost desemnat un personaj "x ", mai sarantoc, despre care Preda , Voinescu sau mass-media n-ar fi avut nimic de obiectat, toate discutiile despre reforma PDL n-ar mai fi avut loc. Sau, altfel spus, PDL s-ar fi considerat si ar fi fost considerat reformat?
Sa pui pe umerii lui Prigonel intregul "esec" al reformarii PDL e ca si cum ai acuza justitia, economia sau invatamantul ca se duc de râpa din cauza unui grefier, a unui contabil sau a unui biet profesoras din Prundul Bargaului.
Eu nu stiu (poate voi stiti) ce fac aproximativ 450 de parlamentari, zi de zi la locul de munca? Eu ii cunosc din mass-media doar pe cei cativa deputati si senatori care mai apar pe la TV si in jurul carora se invarte intregul interes mediatic. Ala a zis, ala a propus, ala a facut dar, de fapt, sunt mereu aceleasi 20-25 "somitati politice"
Se discuta despre Prigoana jr. ca si cum , daca ar castiga alegerile, ar ajunge automat sa conduca si PDL-ul si Senatul si Camera Deputatilor si Economia si Justitia si…
In realitate, daca Prigoana va ajunge in parlament va ingrosa si el masa celor 400 de anonimi care, din cand in cand, mai voteaza cate-o lege sau motiune.
Daca chiar vor reforma, n-au decat sa o faca. Dar sa inceapa de unde trebuie!
bine, ma, ca esti tu destept! 🙂
şi bătutul apei în piuă. care nu e opinie.
Pai, luati-i, nu le bagati pumnu-n gat! Sa discutam idei, nu afilieri de partid, ca mecanismele de gasca sunt aceleasi peste tot.
Parafaragaramus> Termen cheie – "cred" :). Luati-i la bani marunti, cei mai multi dintre ei cred intr-o dreapta castrata , altfel si-ar spune conservatori si nu ar mai umbla cu ciori vopsite.
@ Florin
Daca e sa definiti dreapta, nu ar trebui sa renuntati la opinii care vin dinspre PNL. Multi simpatizanti PNL cred ca sunt de dreapta.
@para: Nu am cenzurat opinii, doar linkuri.
Sever Voinescu si-a "nuantat" pozitia (si bine a facut! exista totusi diferente uriase intre cazurile Prigoana jr. si EBA),
TRU, MM, V. Stoica, Ionut Popescu sed si cujeta,
Funeriu se da cap in cap cu sindicatele si entuziasmul universitarilor vis-a-vis de reforma educatiei si cercetarii (asa ca il inteleg ca nu are timp sa reactioneze, desi el este primul care a adus in discutie publica problema "politicii de cadre"),
Base se uita in alta parte (cu un ochi)…
in timp ce previzibil, Boc, Olteanu et co. il pun la colt pe fostul consilier prezidential cu replici care aduc aminte de duiosul "voi n-ati mancat salam cu soia!".
Ma vad deci nevoit sa repet intrebarea pentru Cristi Preda (si nu numai): cu cine incepe(ti) modernizarea asta, dom'le!?
P.S. Sunt chiar curios: se va ajunge si la variante ot 2010 ale celebrului "noi muncim, nu gandim!"?… cum ar suna? noi organizam partidul/castigam alegeri/aducem voturi, n-avem vreme de filozofii!?
Dane, scuza-ma, dar orice discutie despre dreapta din Romania trebuie sa porneasca de la un singur lucru: DREAPTA NU EXISTA IN ROMANIA. Si ar mai fi ceva de zis: liberalismul nu e dreapta. Putem sa ne suparam, dar e doar o ideologie un pic mai rasarita decat fiica ei socialista. Dreapta este una singura – cea conservatoare.
Florin
am crezu ca acest blog Este pentru cei care voteaza dreapta, cred in doctrine de dreapta si creeaza bogatie dupa principii de dreapta.
Ca sunt membru PNL si ca am sustinut platformaliberala.ro ca idee de promovare a uniunii partidelor de dreapta nu vad de ce as merita sa fiu editat.
Sigur ca daca imi ceri sa nu scriu despre siturile web x , y si z Asa voi face, dar nu poti sa imi ceri fara motiv solid sa renunt la libertatea de exprimare civilizata si argumentata.
Sunt un om respectuos si cu frica de Dumnezeu.
Spor la succese.
@Dan: Inteleg ca gestul e abrupt si crede-ma, nu vreau sa vexez pe nimeni. Nu sint insa confortabil cu ideea de "deschis pentru toate si pentru toti". Liberalii au o istorie post-revolutionara care ma face sa ma indoiesc profund ca intre nume si pozitionarea lor politica reala e o mare legatura. In plus, mai e si discutia despre liberalismul european care este, fara dubiu, mai degraba la stinga decit la dreapta. Dincolo de asta, pina vom lamuri precis ce e stinga si ce e dreapta, conducerea liberala actuala mi-e profund neplacuta si sustinerea unor siteuri care ii sprijina mi-e pur si simplu imposibila. Nu e nimic personal, altfel ti-as fi moderat postul.
@Turnofftheglory, am citit-o si recunosc ca nici eu nu cunosc activitatea Dlui Preda in Parlamentul European, deci nu ma pot pronunta. E o lipsa a mea ca nu stiu, recunosc. De altfel, Prigonel are perfecta dreptate, chiar daca tu nu vezi decat tupeul sau.
Ai citit ce declara juniorul Zexe?
@Nemo: asta spuneam și eu:)
@Imperialistu': Mulțumesc de clarificare, foarte utilă.
De fapt, dreapta americana a avut initial trei grupari principale, la care s-au adaugat ulterior inca doua. Traditionalistii, libertarienii si anticomunistii si-au dat mana impotriva socialismelor care amenintau America atat din afara, cat si din interior. Ulterior, la acestea s-au adaugat, dupa cum am scris anterior, inca doua: the New Right (dreapta religioasa) si neoconservatorii. Ultimii sunt liberali americani dezamagiti de Partidul Democrat si politicile defetiste ale stangii si care au trecut in Partidul Republican pentru ca era singura forta politica americana care isi propunea sa invinga in Razboiul Rece.
Cristian Preda, reply "devastator"; cel mai bun motiv pt care in PDL e nevoie de 'reforma", de oameni care gandesc nu numai de "activisti cu state vechi":
"Am văzut că dl Ioan Oltean nu crede în modernizarea PDL pentru că eu aș folosi, pentru a mă exprima, blogul, și nu o ședință de partid. Cu calm și fără nici o ironie, îi semnalez domnului Ioan Oltean că viziunea la care subscrie dumnealui este una de secol 19. Doar atunci partidele erau închise între patru pereți și discutau doar în cercuri restrânse (întrucât erau și foarte mici, numeric vorbind). Oligarhizarea partidelor, observată mai întâi la finele secolului al XIX-lea, a pornit tocmai de la acest fenomen de izolare a lor în relația cu societatea. Reproșându-mi, deci, că spun deschis și nu între patru ochi ce cred despre modernizare, dl Oltean ilustrează chiar problema pe care eu o numesc, și anume necesitatea deschiderii PDL spre societate. Îi mulțumesc distinsului meu coleg pentru că îmi servește în acest fel cauza!"
Mi se pare infiorator tupeul juniorului. Il ascult pe Cristi Preda pe streaming.
Zexe ia de aci:
http://www.realitatea.net/h–prigoana–…
Ce zici de "istericul" de Cristian Preda?
@admin, libertate si imaginatie spui? La fianlul definitiei eu as adauga si simtul umorului, pentru ca blogherii care mai considera ca libertatea si imaginatia nu au nimic comun cu orientarea politica sa creada ca a fost o gluma. O gluma buna, adica. Nu stiu cata imaginatie are Alexandru Hâncu, dar umor cred ca are. Ne-am indepartat de la subiect, adica de la Cristian Preda si fantasmele sale isterice cu pivire la oligarhizarea partidului care l-a facut europarlamentar.
Eu pun pariu ca toate "apele" se vor linisti imediat dupa confruntarea electorala intre cei doi, Honorius si Stroe, indiferent de rezultatul acestor alegeri. De altfel, nici eu nu il consider atat de idiot incat sa inceapa o lupta de gherila cu propriul partid, decat numai daca alege sa joace in cealalta echipa, adica in echipa looserilor.
@Florin: problema e ca acum "e speculata" de diversi imbecili si imbecile, care urla "vezi, de cand va spuneam eu cum este PDL-ul". ete fix zexe, ca sa zic asa!(zexe, no offense, asa e vorba, tu ti-ai ales doar nick-ul 😆 )
sa lamurim cateva probleme:
1. toti stiam(cel putin aia care ne stim pe aici 🙂 ) cum sta treaba in PDL, ca nu sunt niste ingeri, samd.
2. Boc, Blaga, Videanu(am obosit spunand asta!) au marele merit ca au stat alaturi de Basescu, "la greu". Ei, acum e "la bine". Cred ca Basescu a inteles ca fara ei nu poate castiga; nu cred ca e multumit de ei, dar nici nu le poate spune "nimic" pe fata. Insa, din punctul lui de vedere, "si-a achitat datoria fata de ei": i-a facut ministri, pa si pussy! 🙂
3. E nevoie de reforma in PDL; toata aripa "L" importata cand cu fuziunea PLD a fost lasata "in afara".
Pai sa ne intelegem: PDL este un partid NOU, cu doar vreo 2 ani vechime. Avocateste vorbind, care este diferenta intre C Preda si Videanu, din punct de vedere al vechimii in noul partid?
Cristian Preda nu e tampit. Iar daca nu e tampit, ramane numai o explicatie pt "foc cu foc" pe care il executa acum: a inteles ca "in interiorul partidului" nu se poate. Toti astia care tzipa ca Preda "se isterizeaza" nu cred ca inteleg cum functioneaza regula de 3 simpla. a) Preda nu se isterizeaza degeaba b) e nevoie de "comunicare a partidului cu votantii" c) daca nu face reforma PDL pierde peste 3 ani, poate mai devreme chiar.
Preda are viziune; a inteles ca PDL trebuie sa preia agenda, stafeta, samd.
Problema pe care am constat-o eu, este ca si in randul votantilor PDL mai sunt reflexe comuniste din alea "moarte intelectualilor". Preda e greu de inghitit si din acest punct de vedere.
Da, este superficial si Preda. Cind esti in politica si vrei sa fii altfel, de dreapta, reformator atunci iesi in piata blogurilor si dezbaterilor online cle Putin cu un proiect de statut ca cel dat de exemplu pe [editat]
din pacate si tabara strategului domn Stoica si ceilalti vechi din fiatul PDL improvizeaza si nu au nici o stiinta de a reforma in partid.
Am lucrat pe online si gazduim [editat]
nu am mers in PLD ca dl Buzatu sau Flutur sau Boureanu pentru ca de fapt nu doreau ceea ce declarau. Defapt au mintit.
Partidelor la Ora actuala le lipsesc liderii vizionari, reformatori.
Asa ca nu va faceti iluzii ca a reusii ceva anul acesta Stoica sau Voinescu sau Preda sau "seniorii" pdului.
Nu au reusit nici o reforma de cind sunt ei daramite acum. Este bine sa diacuram ;).
@Dan: ti-am editat comentariul. E un pic bizar sa facem promovarea siteurilor liberale aici, nu crezi?
@nedormitul
good point,good point!!
mad79
eu mă declar hagi. înseamnă că sînt hagi? nici vorbă, toată lumea ştie că sînt comăneci.
dacă pnl-ul se declară de dreapta nu înseamnă că şi este un partid de dreapta. retorica nu ţine de orientare şi, din cîte am văzut eu la alegeri, nici de foame.
Aud o madama din PNL care vorbeste atat frumos si parfumat socialist despre pensii ca imi vine sa o tzuc pe frunte. PNL de dreapta ca intentie sau ideal. Realitatea e cam socialista din pacate.
@Turnofftheglory, reiau si aici ce scriam astazi cu privire la acest incident …
Gândirea negativă, la limita depresiei, poate avea şi efecte pozitive, conform unui studiu australian care susţine că oamenii trişti sunt mai puţin naivi sau creduli, îi pot judeca mai bine pe ceilalţi oameni dar şi situaţiile în care se află şi au o memorie mai bună decât ceilalţi. Într-unul dintre experimente, subiecţii veseli şi tristi au fost rugaţi să se pronunţe asupra valorii de adevăr a unei serii de mituri şi zvonuri urbane. Analizând rezultatele s-a constat că persoanele triste erau mai putin înclinate să creadă în adevărul acestor mituri. De asemenea, persoanele care gândeau negativ erau mai puţin înclinate să ia decizii pornind de la prejudecăţi de ordin religios sau rasial şi îşi aminteau mai uşor detaliile unor evenimente la care au asistat.
Psihologia inversă constă în a manipula percepţiile şi acţiunile unei persoane astfel încât aceasta va acţiona exact aşa cum îşi doreste ”manipulatorul”. Cei care folosesc cel mai des psihologia inversă sunt părinţii. Copiii oricum fac orice altceva, numai ce doresc parinţii nu, aşa că este o metoda potrivită de a-i determina să asculte. De exemplu, când cel mic refuză să manânce, deşi mai are foarte puţin în farfurie, i se spune aşa: “Pun pariu că nu mai poţi mânca acele trei bucaţele de carne, sigur nu poţi!” Aceasta îl va ambiţiona foarte tare încăt va mânca tot, doar ca să îţi dovedească că nu ai dreptate. Se pare că acest joc merge de fiecare dată.
Gândirea negativă şi psihologia inversă au fost doar două dintre metodele prin care Traian Băsescu şi-a adjudecat victoria în nenumăratele sale bătălii electorale. Plus de asta, să nu uitam ca şi Elena Băsescu, Gigi Becali, şi multe alte persoane care au ajuns în funcţii eligibile importante, s-au folosit de atacurile din media românească în aceeaşi manieră. Motorul electoral pus în mişcare de cele două principii funcţionează în felul următor.
1. Prima oară se apelează la gândirea negativă, promovând în grila jurnalelor de ştiri precum şi în principalele ziare, pe prima pagină, personajul supus contestaţiei. De regulă, contestatarul este ales din rândul celor cu nume sonore, personaje credibile dar cu o popularitate scăzută. În cea mai mare parte, contestatrii sunt din rândul intelectualilor. Raportul în care se găseste atât contestatul cât şi contestatarul, trebuie sa fie unul scandalos pentru ca impactul să fie cât mai mare. Vezi cazul Elena Băsescu şi Alina Mungiu Pipidi, Honorius Prigoană şi Cristian Preda, şi exemplele pot continua. Motivele contestării candidaţilor supuşi procesului electoral sunt unele infantile, sau, mai bine spus, sunt invocate vicii marunte sau relaţii interumane discutabile dar des întâlnite în societate. În cazul celor doi, EBA şi HP, au fost invocate atât vârsta fragedă sau relaţiile fireşti dintre aceştia şi părinţii lor naturali, cat şi mici particularităţi comportamentale, cu impact minor în rândul electoratului, a caror invocare îl face pe contestatar să devină ridicol în ochii opiniei publice. Vezi faptul că Elena Băsescu a fost model iar Prigoana Jr. numără la activ mai multe amenzi pentru viteză. Câţi dintre noi nu avem amenzi pentru viteză şi de ce nu putem dormi noaptea din cauza lor, sau câte dintre femeile noastre nu au visat să devină modele ?
2. După ce atacurile capătă proporţii exagerate în raport cu motivele invocate, se apelează în mod discret la psihologia inversă. În această fază a manipulării este important ca electorii să se confunde cu candidaţii. Faptul că, atât în cazul Elenei Basescu cât şi în cazul lui Honorius Prigoană, în ”povestea electorală” sunt implicaţi şi părinţii acestora, domeniul de vârstă al celor care reacţionează activ se lărgeşte considerabil. Câţi dintre părinţii cu drept de vot nu visează pentru plozii lor o carieră timpurie, şi căţi dintre tinerii electori se vor confunda cu cei de o vârstă cu ei? Este foarte important ca, în această fază, părinţii candidaţilor să execute gesturi înduioşatoare(vezi declaraţiile de campanie ale lui Băsescu cu privire la familia sa, precum şi declaraţiile seniorului Prigoană). Exact înaintea votării, în presă va apărea şi sugestia unei teme de psihologie inversă : ” Pun pariu că nu mai poţi mânca acele trei bucaţele de carne, sigur nu poţi! – Pun pariu că nu îl veţi vota pe Honorius Prigoană pentru că a condus cu viteză excesivă şi pentru că este fiul lu’ ta-su, sigur nu îl veţi vota!” … Câţi dintre cetăţenii cu drept de vot din colegiul cu pricina credeţi că se vor confunda cu intelectualul Cristian Preda? Vă răspund tot eu: în procente, tot atâţia câţi sau confundat cu Alina Mungiu Pipidi.
Reţeta este probată, garantată, iar electoratul este tot acelaşi.
Sever Voinescu : ” Honorius Prigoană este victima unor prejudecăţi. Grele. Asta mi-l face, de la bun început, simpatic. Şi asta îi face lupta şi mai dificilă”
Cu respect, Zexe.
nu ma consider a fi o persoana desteapta,insa un anumit simt al observatiei il am,de aceea as propune ca noi cei,care stam si ne dam replici in cadrul acesta,sa ne organizam politic si sa creeam un bulgare care in 4 ani,poate,ar fi atat de mare incat sa reprezentam o forta de suces.asa stand si comentand intrre noi pe blog,rezolvam prea putin,cam o picatura in ocean!poate ca e o idee fantezista si utopica,insa!!!
Fabuloase comentariile, chiar mai bune decat articolul. 😛
Bine punctate chestiunile. Imi place ca Zexe ridica mingile. E foarte bine. Daca toleranta si dorinta de a-l asculta pe celalalt, merita trimis si la PDL senat blog sau direct la intervievatul lui Mirel.
@admin, stii care este paradoxul? Desi am tendinte de dreapta, in ceea ce priveste orientarea mea politica, eu nu consider ca PDL este un veritabil partid de dreapta. Am motive suficiente sa imi sustin parerea dar nu doresc sa dezvolt comentariul pe ideea asta. Doream sa spun ca mi-ar placea sa vad in PDL personalitati de dreapta, altele decat cele cu notorietata de azi, care sa se inscrie intr-un program de reforma a statului bine inchegat, pe o perioada mai lunga de un mandat, si care sa intruneasca asteptarile mele cu privire la dezvoltarea Romaniei, si implict la un nivel de trai decent pentru mine si familia mea.
In mod sincer, mi se rupe de doctrina de partid si consider ca, la momentul actual, sa te concentrezi sa reasezi din punct de vedere doctrinar PDL este o frectie, un efort inutil si neproductiv care nu are alta finalitate decat o amanare a masurilor pe care le asteptam inca de anul trecut. Da, se pot face optimizari in structurile de decizie ale partidului, da, se poate eficientiza rapoartul dintre decizie politica si executia nemijlocita a acesteia, da, se pot aduce multe corectii in structura organizatorica de partid, dar toate acestea se pot face din mers si in sanul structurilor democratice de decizie a PDL. Ce face Preda acum este cu totul altceva. I se rupe lui Preda de oligarhizarea partidului, de doctrina, de identitate doctrinara, tot atat si lui Stolojan, care a refuzat de nenumarate ori sa imbrace haina executiva. Foarte bine, daca nu doresc sa se angajeze activ in actul de guvernare, sa vina cu un proiect, cu o sugestie, sa faca ceva constructiv. Sper ca ma fac inteles. Balacareala asta de femeie nesatisfacuta, fara sa vina cu un proiect sau o alternativa constructiva, nu face altceva decat sa arunce derizoriu orice efort al PDL de a asigura o viata parlamentara civilizata si un act coerent al executivului.
Sper ca Boc, ca sef de partid, sa fie tot atat de ferm cu el precum a fost si cu ministrul Nica. Un partid politic nu este o inchisoare, asa este, si tocmai de aceea nimeni nu este obligat sa stea acolo unde nu se mai simte bine. O comunitate, oricare ar fi ea, se conduce dupa reguli stricte si aplicate in mod democratic si ferm, altfel, fiecare dintre ei pot pretinde pe blogul personal, ce le taie capul, in mod liber, tot asa precum si eu as putea sa sustin pe blogul meu ca actuala sau viitoarea constitutie nu ar fi completa daca nu ar avea prevederi explicite pentru pescarii de apa dulce. Desigur, eu nu voi sustine asa ceva pe blogul meu, nici chiar daca as fi facut parte din colectivul de revizuire a constitutiei.
Nemo, ieri este ieri şi azi este azi.
Vine un congres, vom vedea cine ce vrea.
PDL-ul este Basescu. Daca vrea Basescu sa faca modernizarea PDL-ului, aruncind un ochi si pe bloguri, o s-o faca. O sa fie la fel de greu ca reforma statului, probabil o sa se faca in paralel, o sa dureze si poate va trebui sa-l clonam pe Basescu(of, viata mea…)
@ Zexe: citi ani de activism politic ai in vreun partid din Romania ?
Partidele din Ro se conduc dupa spirit de gasca. Democratia, reforma interna, modernizarea lor si indirect modernizarea Romaniei nu sunt decit gargare, frectii la picior de lemn.
Stii de citi ani sunt in partid oamenii astia numiti "greii partidului" ?
Stii ce au facut ei in gasca lor din interiorul partidului ?
Ei cind spun ca se discuta in interior atunci se refera la : " se discuta in gasca noastra, daca vrei sa faci bine din ea bine, daca nu oricum nu ai nici o sansa sa reformezi nimic de pe blog".
CE se incearca in PDL este un lucru foarte bun. Ar trebui sa se intimple si in PNL. De fapt in 2005 impreuna cu alti colegi si simpatizanti PNL am incercat prin http://www.altguv.ro asa ceva.
Din pacate, dl Crin Antonescu, cel care cu o seara inainte de a se prezenta in congres initiativa noastra isi daduse acceptul, dar a doua zi de dimineata nu s-a mai tinut de cuvint, nu cred ca va fi in stare sa faca aceasta modernizare a PNLului.
De fapt in PNL a fost cea mai buna perioada a fost sub conducerea lui Stolojan si atunci PNLul avea o platforma electronica de comunicare interna foarte eficienta, pusa la punct de Nicolai "Cuki" Gamulea, actualmente plecat in UK.
PDLul ar putea profita de pe urma know-howului avut de Stolojan si Stoica, dar din pacate oameni ca Olteanu nu pricep cu ce se maninca un sistem informational bine pus la punct sau inteleg si atunci nu o sa aiba nici o baza de date niciodata pentru ca daca ar avea-o si s-ar crea niste criterii de evaluare serioase atunci multi din ei ar disparea .
Cred ca ai dreptate cind spui ca acum in 2010 nu se poate face reforma pe bloguri, ci doar asa cum o fac acei seniori din toate partidele : isi duc gasca lor, oamenii lor fideli pe care ii vezi doar la alegeri invitati ca sa isi dea votul celor care i-a adus in partid sau celor care le-au facut un serviciu.
Preda va putea sa cistige doar daca isi va duce oamenii in toate organizatiile din tara, acei oameni sa fie delegati la congres si sa voteze cum zice seful de la BUcuresti, asa zisul lider.
Totodata trebuie sa se inteleaga ca un partid politic nu este o organizatie terorista care trebuie sa se ascunda si sa nu poate sa comunice prin ai sai lideri alesi pe liste sau uninominal respectind statutul si codul etic. prin platforme web de genul blogului sau retelelor sociale.
Sunt multe de spus, dar si miine este o zi :).
@Riddick si alte "dreptaci" de prin zona:
-PDL este un partid care acum vreo 5 ani in urma era in Internationala Socialista. E un partid rupt din FSN, aripa mai reformatoare.
Blaga, Videanu, Olteanu, etc, erau si in 1991 tot in PD.
sa inteleg ca fostii fesenistii au imbratisat brusc doctrina de dreapta?
PD-ul a fost un jolly joker construit de Basescu. Pana sa primeasca infuzia PLD, era un partid fara o doctrina, un partid care a ajuns unde a ajuns datorita lui Basescu, nu datorita "partidului".
A ajuns la un anumit nivel, de unde ori se dezvolta, ori se prabuseste sub propria greutate, avand picioarele de lut.
Daca nu capata "o doctrina clara", oameni noi, infuzie de idei, samd, risca sa se duca draq, oricat se dau cu fundul de pamant Boc-Blaga-Videanu-Berceanu-Olteanu.
Dintre toti astia, Boc e singurul care a castigat ceva "uninominal", o primarie, adica.
restul au luat bataie de nu s-au vazut(Videanu a iesi la limita si conjunctural, a fost rezultatul aliantei DA, dar a doua oara manca bataie de nu se vedea).
In schimb, toti oamenii astia, Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Funeriu(nici ala nu mancase salam cu soia la bza partidului, nu?) au castigat prin ei insisi si sunt locomotive de imagine.
Cristian Preda e omul care "cum, ce si de ce". Nu s-a isterizat aiurea pe blog, in PD-L se duce de mult o lupta surda. Imi aduc aminte de cand iesise Blaga sa spuna ca alde Preda "nu munceste pt partid", iar C Preda replicase ceva cu "lui ii plac inginerii".
Ideea e ca inginerii se pricep la mecanisme, nu la doctrine.
PDL-ul trebuie sa depaseasca statutul de "partid balcanic de dreapta"[cand ii convine trece la stanga, mai mareste salariile profesorilor, samd] si sa devina un partid autentic popular european.
cam greu
ps pentru cei care se ocupa de blog
puneti si un buton de edit,ca mi-am amintit ceva abia dupa ce am trimis mesajul si sa nu fac un’carnau’doar cu mesaje de la mine.
PDL-ul nu este un partid de dreapta,asa cum nici eu nu sunt Hagi sau Tiriac.Singura doctrina in acest partid este ciolanul,si toti cei de acolo graviteaza in jurul ei.Ei nu sunt liberali,sunt o farama a PSD-ului ceva mai aerisita.Singurul partid e dreapta din Romania este PNL-ul,insa dupa miscarea de tango cu PSD-ul,mi-e tot mai rusine de ei!
Stiu ca ar fi bine mai incolo, daca broasca s-ar inghiti acum. Doar ca nu cred ca se constientizeaza asta, in euforia momentului.
@zexe: iata ca am ajuns la cheia problemei: ce e dreapta? Si iata ca observ la tine tendinte de confuzie. Dreapta nu inseamna iubirea de Videanu. Și nici respectul mistic față de bani. Alexandru Hâncu a dat definiția dreptei pe care am adoptat-o noi aici: Libertate și imaginație. Daca Ducu e de stinga atunci Berceanu e maicuță franciscană. Da, oamenii de afaceri *activi* nu au ce cauta in politica. Iar asta nu e deloc un principiu de stinga. Zi-mi si mie, intre primii 3-5 oameni care conduc partidele de dreapta europene si de la republicanii americani, citi oameni de afaceri activi poti numi? Sau macar fosti mari oameni de afaceri? Politica e o meserie moncher, si una full time. Nu e un club Rotary unde primesti ponturi si-ti sporesti averea. Se face trafic de influență, se mai îngroșă averile, dar asta în planul doi. Naivi sînt cei care cred ca Gordon Brown a ajuns acolo doar făcînd afaceri.
In Romania era necesar sa existe mai intii un Videanu si un Berceanu si chiar un Hrebe. Nu se putea altfel. Am spus asta. Au merite enorme. Puteau sa tradeze, au fost loiali pe banii lor. Trebuie apreciati cum se cuvine. Acum insa se poate si altfel.
Eu tot bat cimpii de ceva vreme cu singurul punct al reformei clasei politice care mi se apre important: decuplarea afacerilor de politic. Da loby, da influenta, da finantare, dar nu subordonare. Pentru ca cei care sint la putere doar pentru bani, doar asta vor face. Ai tu idee ce complicitati sint in spatele familiaritatii lui Videanu cu Nastase? Sau de ce il alinta „Viorică” pe Hrebe?
Ma acuzi de derapaje de stinga si tot tu spui ca doctrina e o frectie!:) Trebuia sa ma intrebi citi bani am, nu? :))
PS: sint Florin, postez ca admin pentru ca lucrez la site si unele modificari nu pot fi facute decit de pe contul principal de admin.
Florin,
Cred că cele de mai sus pot fi reale 100%, sau doar parţial. Sau chiar mai puţin. Pur şi simplu nu avem de unde şti.
Chestia e că abordarea este dintr-o anume perspectivă, a dorinţei (legitime, de altfel) de a avea naibii şi noi odat’ o formaţune politică ţapănă, cam aşa cum ne-am dori.
Asta poate fi un pic forţată şi cred că poate distorsiona olecuţă lucrurile.
Mă gândesc şi la o manieră de abordare mai domestică, mai firească aş zice.
„…reforma trebuie să vină din interior, cu participarea tuturor membrilor.” poate se referă la faptul că posturile de conducere, listele de propuneri pentru diverse locuri, candidaturi….şamd, este corect să fie un rezultat al discuţiilor membrilor respectivului partid. În primul rând între ei. Că d’aia-s membrii aceluiaşi partid, nu ?
De bună samă că eşecul unui „curent reformator” la acel nivel, al cărui exponent ar putea fi să zicem Cristi Preda, ar atrage după sine luarea unei poziţii publice, antagonice conducerii actuale, un fel de adresare direct cătră urechile electoratului portocaliu. „Băi fraţilor, ăştia e naşpa ! Ioute : nu vrea aia-aia …!”
Însă declaraţiile publice aruncate ÎNAINTE ca un asemenea demers „familial” să poată avea loc, mi se pare că seamănă cu nevasta ce atrage atenţia soţului, cu voce tare la masa festivă, că-i put picioarele, fără o discuţie tete-a-tete prealabilă.
La drept vorbind, mie toată vânzolela asta pe tema „reformei” PDL plecând de la nişte vorbe în doi peri ciugulite de presari mi se pare că are o mare doză de superficialitate.
Vorbele lui Preda, apoi ale lui Boc, apoi iar ale lui Preda, acum ale lui Oltean… sunt cel puţin pripite, lipsite de grija responsabilă pe care în campanie au mai avut-o, de bine, de rău.
În contextul ăsta Sever mi se pare de o eleganţă şi profunzime remarcabile. Un bun politician trebuie să fie mai întâi de toate un foarte bun psiholog social. Vorbele nu se aruncă cu lopata să ia fiecare ce are chef de acolo.
În fine.
Poate PDL este dinamic în interior, lucrurile se mişcă foarte bine şi oamenii capabili sunt onoraţi cu locurile ce li se potrivesc, sau poate, dimpotrivă, este scindat, retrograd, rezistent la dinamica pozitivă.
Deocamdată nu cred că avem date pentru a ne putea exprima pe subiect.
Ceea ce înseamnă că abordarea lui, mai ales în maniera asta tranşantă, e pe aceeaşi gheaţă subţire pe care se află şi Boc, şi Oltean, şi Cristi Preda.
@viq: ai mare dreptate. Eu unul nu pot insa sa scriu „echilibrat”, nu cred ca e rolul meu ca observator si simpatizant. Bleen constata pe buna dreptate ca principalii neo-conservatori care au adus dreapta la putere in SUA nu erau membri de partid. Erau in schimb voci foarte prezente. Si deloc „neutre”, as adauga eu. (apropos, neo-conii sint mai degraba modelul la care aderam) Asta in ce priveste abordarea.
In ce-l priveste pe Preda, am spus clar ca a gresit. I-am scris un comentariu pe blogul lui unde i-am spus ca risca sa devina un caz Alina Mungiu, data fiind reactia cam isterica in cazul Honorius. Dar nu e asta esenta. Lui Preda i-au cedat nervii, dar nu din senin. Sint acolo niste tensiuni serioase, Preda nu e bolnav mintal sa se isterizeze fara motiv. Cind am vazut replica lui Oltean, a devenit limpede: am incercat sa explic ca asta e semnul unui razboi cu miza mult mai serioasa decit Honorius. E doar aparent vorba de un schimb pripit de replici. Sa asteptam sa vedem.
In ce priveste dinamica interna a PDL, democratia: se intimpla ca mai stiu despre oamenii de-acolo si evolutia lor. Pot sa povestesc odata ce s-a intimplat cu oamenii PLD-ului in zona de influenta a lui Berceanu de prin Oltenia, odata ce au trecut la PDL. Te cam lamuresti cum e cu democratia interna. Crede cineva ca daca nu-i impunea Basescu, ajungeau TRU, Macovei, Preda, Voinescu pe locuri eligibile? hăhăhăhăhă
Get real, mr. Sheepskin!
Cred ca ar fi trebuit pus pariul pe inghitzitul broastei.
@admin, tocmai m-a trimis nevasta la cumparaturi, adica m-a adus cu capul pe umeri, dar nu pot sa te parasesc atat de usor 🙂
Observ la tine tendinte de stanga materializate printr-o vadita repulsie fata de oamenii de succes ai PDL. si credinta sincera ca oamenii de afaceri nu au ce cauta in politica. Nimic mai fals. Singurul scop pentru care se face politica, peste tot in lumea asta, este cel financiar sau de putere(in cazul dictaturilor). Restul de frectii sunt doctrine de partid.
Ma grabesc sa plec la cumparaturi ca altfel iese si nevasta-mea pe blogul ei personal sa ma critice ca mi-am parasit interesul conjugal pentru a polemiza pe teme politice. Promit insa sa revin dupa 🙂
😆
"actvistii de partid" nu vor lasa osul cu una cu doua. daca nu intervine Basescu, nu se va face nimic. exemplul guvernului pe care l-a mosit PDL-ul pana a se intoarce Basescu de la Copenhaga este elocvent. de fapt, cei 3 ministri schimbati de Basescu inseamna nimic, pe langa sangele car ar trebui sa curga in cazul unei "reforme profunde".
"Vechea garda" nu are nici un motiv sa lase osul, dupa cum spuneam; in politica romaneasca, apar schimbari la varful unui partid numai daca acei care il conduc "au ratat, au gresit, au pierdut, etc". vezi PSD-ul.
altfel, "vechea garda", dupa 20 de ani de fugit prin lanul de porumb, a ajuns acum in sfarsit la pane si cutit si in privirea-i bland manelista se citeste stupefactia: "cuuum? TOCMAI ACUM sa ne dam NOI la o parte?"
@Zexe: ai dreptate. Gresesti insa cind asimilezi doctrina cu frectia. Chestiunea e foarte simpla: conducerea PDL e mostenitoarea PD. Acesti oameni au fost si sint in politica doar pentru afaceri. Pasul in spate e echivalent cu ruptul de la gura, asa ca e dificil de vorbit de „sinul structurilor democratice” cind decidentii sint motivati eminamente economic. Mai mult, confuzia doctrinara e o umbrela sub care unul ca Videanu face afaceri si cu Patriciu si cu Nastase fara probleme. Ca sa nu spun ca impresia mea e ca daca Basescu pierdea, oamenii astia n-ar fi pierdut mare lucru. Risti sa fii tu cel naiv cind iti inchipui ca Berceanu si Oltean sint capabili de reforma. Eu stiu de la Horatiu Buzatu, fost deputat, ce omor a facut pe la el prin Oltenia.
Au merite enorme, nu sint niste infractori, epoca lor insa a trecut. Putina lume vorbeste de faptul ca motivul pentru care Basescu aproape a pierdut sint si ei…Clarificarea doctrinara trebuie sa inceapa si daca in partid e inabusita ea va continua inafara partidului. Dupa reactia lui Oltean cred mai degraba ca se tem ca de dracu sa cedeze vreun milimetru de putere.
Cred ca de data asta s-ar putea sa pierzi pariul. Pe pariu? 🙂 Modernizarea partidului se poate face numai prin vointa politica si nu altfel, si numai in sanul partidului, este o chestie elementara de perceptie. Jocul politic democratic nu l-a inventat Cristian Preda pe blogul sau, si nici Madame Blogary. Hai sa ne vedem limitele, totusi. Ce n-au reusit mai multe trusturi de presa nu vor reusi o mana de blogheri, indiferent cat de activi si inteligenti ar fi ei. Plus de asta, corect ar fi fost ca Preda sa iasa cu aceasta problema mai intai in sanul propriului partid si numai apoi sa se vaicareasca ca o muiere pe blogul sau.
Preda, exact asta a facut. In loc sa faca un demers cinstit in sanul propriului partid, a iesit in strada in camasa de noapte, ca o muire isterica, si a inceput sa strige ca are un barbat betiv si violent si unde mai pui ca, din cauza abstinentei conjuncturale, i s-au astupat toate orificiile cu panze de paianjen.
Un partid modern se conduce dupa principii moderne si nu dupa comportamente isterice de revolutionari de ocazie.
@zexe: sint sincer surprins de numarul mare de oameni cu capul pe umeri care confunda militantismul nostru cu lipsa de realism. Exista un proverb american care se aplica de minune toturor celor care vad numai pragmatism peste tot: "Cind ai doar un ciocan toate ti se par cuie." Nu vreau sa te suspectez de asta, insa ma cam pun pe ginduri replici de genul "Jocul democratic nu l-a inventat Madame Blogary" sau " Ce n-au reusit mai multe trusturi de presa vor reusi o mina de bloggeri". Acuzatia de aroganta se citeste printre rinduri. De obicei n-o fac, acum insa o sa ma explic: Nu reiese de nicaieri ca noi avem impresia ca am fi inventat jocul democratic. Sintem avocatii disciplinei de partid si a non-intelectualismului parlamentar. Despre asta alta data. Trusturile de presa n-au incercat decit sa-l minjeasca pe Base, tu esti cel naiv daca ai impresia ca vreun trust a luptat pentru vreo reforma de partid. Si cind spuneam ca va incepe de pe bloguri, nu ma refeream la noi si la Preda. TRU are blog, Voinescu are blog, Funeriu are blog, chiar si Udrea! Si daca in "Interiorul partidului" vocile lor nu sint ascultate, vor fi pe bloguri. Ai pierdut esenta, nu ne dadeam mari, preziceam doar ca blogul va fi punctul unde ideile reprimate de anti-reformatori vor iesi in public. In orice lupta politica internetul e mai important decit pare. S-a vazut in cazul Basescu.
UPDATE: si inca ceva: blogul devine un element critic prin care alesii pot tine legatura cu electoratul si pot pune greutate in demersul lor in interiorul partidului. Ceea ce vechea garda nu poate/stie sa faca. Ia rproblema conectarii reale la electorat nu e vrajeala.
Eu vreau să cred că PDL este un partid puternic, care nu va ceda în faţa tupeului liberaloiyilor vocali gen Preda şi mai nou, moş Stolojan ( http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/881688/Stolojan-avertizeaza-ca-PD-L-sa-nu-o-ia-pe-urmele-PSD-ului-lui-Nastase/ ). Ha! Stolojan a-ver-ti-zea-ză ! nu mai pot de râs ! By the way, TRU şi Sever Voinescu nu marşează la cioacă.